Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Σάββατο, 3 Μαρτίου 2018

Λειτουργικά τρόφιμα: ο ρόλος τους στην πρόληψη των ασθενειών και στην προαγωγή της υγείας μας


μια δημοσίευση ομάδας εμπειρογνωμόνων για τη διατροφή και την ασφάλεια των τροφίμων 
Claire M. Hasler, Ph.D.
Το δόγμα "Το φάρμακο σου ας γίνει η τροφή σου και η τροφή σου ας γίνει το φάρμακο σου", που συμβούλευε  ο Ιπποκράτης πριν από περίπου 2.500 χρόνια, αποκτά καινούργιο ενδιαφέρον.
Συγκεκριμένα, υπήρξε έκρηξη του ενδιαφέροντος των καταναλωτών για τον ρόλο που παίζουν συγκεκριμένα τροφίμα ή τα φυσικά ενεργά συστατικά τους, τα αποκαλούμενα και λειτουργικά τρόφιμα στην ενίσχυση της υγεία μας (Hasler, 1998).
Σαφώς, όλα τα τρόφιμα είναι λειτουργικά, καθώς παρέχουν γεύση, άρωμα ή θρεπτική αξία.
Εντούτοις, κατά την τελευταία δεκαετία, ο όρος λειτουργικός για τα τρόφιμα έχει υιοθετήσει μια διαφορετική σημασία - την παροχή ενός επιπλέον φυσιολογικού οφέλους πέραν της κάλυψης των βασικών διατροφικών αναγκών.

Η σύνοψη αυτής της Επιστημονικής έκθεση εξετάζει τη βιβλιογραφία για τα πρωτογενή φυτά και τις ζωοτροφές που έχουν συνδεθεί με φυσικά οφέλη.
Παρόλο που έχουν εντοπιστεί πάρα πολλές βιολογικές δραστικές ενώσεις (Kuhn, 1998), αυτή η επισκόπηση επικεντρώνεται στα τρόφιμα και όχι στις συγκεκριμένες ενώσεις που απομονώνονται από αυτά. 
Τι είναι όμως τα λειτουργικά τρόφιμα;
Ο όρος λειτουργικά τρόφιμα εισήχθη για πρώτη φορά στην Ιαπωνία στα μέσα της δεκαετίας του '80 και αναφέρεται σε μεταποιημένα τρόφιμα που περιέχουν συστατικά που βοηθούν συγκεκριμένες σωματικές λειτουργίες εκτός από το να είναι θρεπτικές και πέρα από τα θρεπτικά συστατικά που ούτως ή άλλως περιέχουν!
Μέχρι σήμερα, η Ιαπωνία είναι η μόνη χώρα που έχει διατυπώσει μια συγκεκριμένη διαδικασία έγκρισης κανονισμών για λειτουργικά τρόφιμα.
Γνωστά ως τρόφιμα για συγκεκριμένη χρήση στην υγεία Foods for Specified Health Use (FOSHU), αυτά τα τρόφιμα μπορούν να φέρουν σφραγίδα έγκρισης από το Ιαπωνικό Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας (Arai, 1996).
Επί του παρόντος, 100 προϊόντα έχουν άδεια χρήσης ως τρόφιμα FOSHU στην Ιαπωνία.
Λειτουργικά τρόφιμα:
Ο ρόλος των λειτουργικών τροφίμων,στην πρόληψη των ασθενειών και στην προαγωγή της υγείας,δεν αναγνωρίζεται νομικά στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ανεξάρτητα από αυτό, πολλοί οργανισμοί πρότειναν ορισμούς για αυτόν τον νέο και αναδυόμενο τομέα της επιστήμης που αφορά τις τροφές και την διατροφή.
Το Ινστιτούτο Ιατρικής Food and Nutrition Board (IOM / FNB, 1994) όρισε τα λειτουργικά τρόφιμα ως "κάθε τρόφιμο ή συστατικό τροφίμων που μπορεί να προσφέρει όφελος για την υγεία πέρα ​​από τα παραδοσιακά θρεπτικά συστατικά που περιέχει".
Οι baby boomers έχουν κάνει τα λειτουργικά τρόφιμα την κυρίαρχη τάση στην αμερικανική βιομηχανία τροφίμων (Meyer, 1998).
Ωστόσο, οι εκτιμήσεις σχετικά με το μέγεθος αυτής της αγοράς ποικίλλουν σημαντικά, καθώς δεν συμφωνούν όλοι για το τι είναι το λειτουργικό τρόφιμο.
Η απόφαση Resources, Inc. (Waltham, 1998) εκτιμά την αγοραία αξία των λειτουργικών τροφίμων στα 28,9 δισ. Δολάρια.
Πιο σημαντικό είναι βέβαια η αναμενόμενη δυνατότητα των λειτουργικών τροφίμων να μετριάσουν τις ασθένειες, να προωθήσουν την υγεία και να μειώσουν το κόστος της υγειονομικής περίθαλψης.
Η συνέχεια του άρθρου στην επόμενη ανάρτηση,όπου θα δούμε και ποιά τρόφιμα συγκαταλέγονται στην κυρίαρχη ομάδα των λειτουργικών τροφίμων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου