Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Κυριακή, 18 Δεκεμβρίου 2011

οι φλούδες των πορτοκαλιών

είναι γνωστό ότι
το σώμα μας αντιδρά όταν υπάρχει κάτι λάθος
η αντίδρασή του είναι ο τρόπος του να μας επισημάνει ότι "κάτι λάθος είναι εδώ σταμάτησε και δες το"
δεν χρειάζεται να ζούμε με δυσφορία
το σώμα μας είναι εξοπλισμένο με ότι χρειάζεται για να λειτουργήσει και
η φύση μας έχει προμηθεύσει τα απαραίτητα υλικά
π,χ ας δούμε τις φλούδες των εσπεριδοειδών
οι φλούδες των πορτοκαλιών που όλες τις φορές τις πετάμε  περιέχουν μιά 
αξιοσημείωτη ουσία η οποία
ονομάζεται d-limonene
η d-limonene έχει γίνει γνωστό ότι έχει πολλά οφέλη για την υγεία
α) είναι μιά αξιοσημείωτη αντικαρκινική ουσία  και
β) είναι μιά εναλλακτική και φυσική θεραπεία για την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση  τη γνωστή μας καούρα 
το εκχύλισμα της φλούδας του πορτοκαλιού έχει  μιά καταπληκτική ικανότητα να εξουδετερώνει το γαστρικό οξύ και
να προστατεύει τον οισοφάγο 
τις φλούδες του πορτοκαλιού μπορούμε να τις χρησιμοποιούμε αποξηραμένες οι φρέσκιες σε
ροφήματα και τσάγια
στα φαγητά μας
στις σαλάτες μας και
βέβαια στα κέικ
αν θέλουμε να τις αποξηράνουμε τις
απλώνουμε σε μία λαδόκολλα σε ένα ξηρό και στεγνό μέρος για δύο με τρεις μέρες προσέχοντας να μην έχουν καθόλου υγρασία όταν θα
τις αποθηκεύουμε σε σκουρόχρωμα γυάλινα δοχεία
όταν αποξηραίνουμε φλούδες λεμονιών ή πορτοκαλιών πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι είναι εντελώς ξηρές -εύθραυστες- διότι
αν υπάρχει υγρασία θα δημιουργηθεί μούχλα τα δε
δοχεία που τις αποθηκεύσαμε να είναι αεροστεγώς κλεισμένα και σε σκοτεινό μέρος αποθηκευμένα διότι 
το φως δημιουργεί αποχρωματισμό
όταν αποξηραίνουμε φλούδες πορτοκαλιού προσέχουμε να μην συμπεριλαμβάνουμε το άσπρο μέρος διότι είναι πολύ πικρό

4 σχόλια:

  1. δεν ηξερα οτι μπορουμε να τις αποθηκευσουμε !!!Να μια ωραια ιδεα!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα σας!
    Το άσπρο του πορτοκαλιού είναι γλυκύτατο,
    και έχει και πολύ ωφέλιμα συστατικά:
    Τα φυτοθρεπτικά συστατικά σε σχέση με την βιταμίνη C, του πορτοκαλιού παρουσιάζουν αυξημένες αντιοξειδωτικές ιδιότητες.
    Μεταξύ αυτών των ουσιών, βρέθηκε ότι ένα ακόμα flavanone που βρίσκεται στα πορτοκάλια, το μόριο ερπεριδίνη (herperidin), δρα ιδιαιτέρως αποτελεσματικά
    Ιδού πως.
    Το ενδιαφέρον αυτό μόριο των πορτοκαλιών, η εσπεριδίνη (herperidin) εμφανίζεται να ελαττώνει την υψηλή πίεση του αίματος καθώς επίσης και την χοληστερόλη στα πειραματόζωα, και ότι έχει ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Σημαντικά ποσά-το μεγαλύτερο μέρος αυτού του φυτοθρεπτικού συστατικού- βρίσκεται στη φλούδα και στο εσωτερικό του πορτοκαλιού, (το λευκό υπόστρωμα κάτω από την φλούδα, τις μεμβράνες –πουκάμισα- που χωρίζουν τα χυμοφόρα κύτταρα) σε αντίθεση με τον χυμό του. Γίνεται προφανές, πως κατά την επεξεργασία των πορτοκαλιών –στύψιμο- για την παραλαβή του χυμού τους αυτή η ευεργετική ουσία δεν υπάρχει πλέον στον χυμό παραμένει στα στερεά μέρη που αφαιρούνται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. καλημέρα Eva μου και καλή εβδομάδα!!!πολλά μπορούμε να κάνουμε με το πορτοκάλι και το λεμόνι
    σε επόμενες αναρτήσεις θα ασχοληθώ αποκλειστικά με το πορτοκάλι και τα υπόλοιπα εσπεριδοειδή
    αυτούς τους χρυσούς καρπούς...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. L'Enfant de la Haute Mer
    καλή σας μέρα και καλή εβδομάδα
    γνωρίζω πολύ καλά όλα αυτά που αναφέρετε
    όταν τρώμε πορτοκάλια ποτέ δεν πετάμε την άσπρη φλούδα,η δε άσπρη φλούδα του λεμονιού βουτηγμένη στο μέλι είναι πάνγευστη
    στην συγκεκριμένη ανάρτηση μίλησα για την αποξήρανση της εξωτερικής φλούδας του πορτοκαλιού
    η οποία όταν προστίθεται σε ροφήματα
    σούπες
    γλυκά και
    κονιορτοποιημένη σε σαλάτες εκτός της θαυμάσιας γεύσης της, μας προσφέρει και τα θαυμάσια συστατικά της....
    σε επόμενες αναρτήσεις περισσότερα

    ΑπάντησηΔιαγραφή