Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Δευτέρα 22 Μαΐου 2017

Μπάμια και διαβήτης – πως μπορούμε να ετοιμάσουμε το θεραπευτικό νερό της

Μπάμια – Δεν είναι αυτή που νομίζουμε
Η μπάμια είναι μια θρεπτική “υπερδύναμη” που χρησιμοποιήθηκε ανά τους αιώνες για φαρμακευτικούς και μαγειρικούς σκοπούς.
Η μπάμια είναι αγγειόσπερμο,
ποώδες και
ετήσιο φυτό που ανήκει στο γένος hibiscus και στην οικογένεια των malvaceae, γνωστή στις αγγλόφωνες χώρες και ως “ladies’ fingers” και “ochro”.
Η επίσημη ονομασία του είδους είναι abelmoschus esculentus και ανακαλύφτηκε πριν 4000 χιλιάδες χρόνια,περίπου, στην Αιθιοπία!
Πολλοί νομίζουν πως η μπάμια είναι ένα ταπεινό λαχανικό, χωρίς ιδιαίτερη διατροφική αξία!
Δεν είναι όμως έτσι γιατί μέσα στη μπάμια θα βρούμε ένα πλήθος θρεπτικότατων συστατικών πολύτιμων για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού μας.
Τα 100g είναι πλούσια σε
βιταμίνες:
βιταμίνη Α 5%
βιταμίνη Β1 θειαμίνη 17%
βιταμίνη Β2 ριβοφλαβίνη 5%
βιταμίνη Β3 νιασίνη 7%
βιταμίνη Β9 φυλλικό οξύ 15%...

Τα κόκκινα φρούτα και το κόκκινο κρασί αυξάνουν το προσδόκιμο ζωής

Τρόφιμα όπως σταφύλι, ρόδι, βατόμουρα, φράουλες, σμέουρα κ.λπ. περιέχουν ρεσβερατρόλη η οποία, σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι ωφέλιμη καθώς προσφέρει μειωμένη σε θερμίδες διατροφή από 30%-40%, και όπως έδειξε η μελέτη με τη μείωση αυτή κερδίζουμε σε μακροζωία. 

Μελέτες που έχουν εστιάσει τα τελευταία έτη στην ουσία ρεσβερατρόλη, η οποία εμπεριέχεται σε κόκκινα φρούτα, όπως ρόδια, μούρα, φράουλες, σμέουρα, σταφύλια και μήλα έχουν καταδείξει ότι η ουσία αυτή επιδρά θετικά στον οργανισμό μας και ενισχύει το γονίδιο που αυξάνει την οξείδωση των διαιτητικών λιπών, καταπολεμώντας έτσι την παχυσαρκία.
Μια νεότερη μελέτη, η οποία έγινε από μια ομάδα επιστημόνων από τις ΗΠΑ, την Ελβετία και τη Γαλλία έδειξε ότι η ουσία αυτή βοηθά σε μεγάλο βαθμό τη λειτουργία της καρδιάς μας, ενώ καθυστερεί και τη γήρανση του οργανισμού μας.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η ρεσβερατρόλη είναι ωφέλιμη καθώς προσφέρει μειωμένη σε θερμίδες διατροφή από 30%-40%, και όπως έδειξε η μελέτη, με τη μείωση αυτή κερδίζουμε σε μακροζωία.
Για την ακρίβεια οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η λήψη μειωμένων θερμίδων στη διατροφή μας αυξάνει τη διάρκεια ζωής μας.
Και όπως ανέφεραν, μικρές δόσεις ρεσβερατρόλης καθημερινά έχουν την ίδια θετική ανταπόκριση από τον οργανισμό μας όπως, η χαμηλοθερμιδική δίαιτα.
Αυτό σημαίνει ότι εμπλουτίζοντας τη διατροφή μας με τρόφιμα όπως σταφύλι, ρόδι, βατόμουρα, φράουλες, σμέουρα κ.λπ. που περιέχουν ρεσβερατρόλη, καθώς επίσης με τη μέτρια κατανάλωση κρασιού, δηλαδή 1- 2 ποτήρια ημερησίως, επωφελούμαστε από τις ευεργετικές δράσεις της ουσίας αυτής.

Η ρεσβερατρόλη καίει τα λίπη και βοηθά στην καρδιακή λειτουργία και του εγκεφάλου.
Και όπως λένε οι ειδικοί, αν τα όργανα αυτά, δηλαδή, εγκέφαλος, καρδιά και μύες λειτουργούν σωστά τόσο η δραστηριοποίηση, όσο και η έκφραση κάποιων γονιδίων μας αλλάζει.
Η δράση της ρεσβερατρόλης φαίνεται ότι επηρεάζει θετικά τα μιτοχόνδρια των κυττάρων που υπάρχουν σε όλα τα όργανα του σώματος και είναι οι μικρές μονάδες παραγωγής ενέργειας που βρίσκονται στο κυτταρόπλασμα των κυττάρων.
Τα μιτοχόνδρια είναι ευάλωτα στις οξειδωτικές βλάβες του μεταβολισμού που συσσωρεύονται όσο αυξάνεται η ηλικία.
Η αντιοξειδωτική δράση της ρεσβερατρόλης προστατεύει συνολικά την υγεία των μιτοχονδρίων που βρίσκονται σε καρδιά, εγκέφαλο, μύες κ.λπ. και κατά προέκταση αυξάνει το προσδόκιμο ζωής μας.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
πηγή πληροφόρησης:
~~~~~~~~~~~~~~~~~

Μειώνοντας τις θερμίδες στη διατροφή μας παραμένουμε νέοι

Ο περιορισμός των θερμίδων στη διατροφή μας μπορεί, σύμφωνα με τους επιστήμονες, να μας βοηθήσει να καταπολεμήσουμε τους μηχανισμούς πρωτογενούς και δευτερογενούς γήρανσης.
Οι επιστήμονες από το Washington University του St Louis των ΗΠΑ μελέτησαν την αντίδραση των ανθρώπων σε μια μακροχρόνια διατροφή με περιορισμένες θερμίδες καθημερινά, δηλαδή, 1.800 θερμίδες ημερησίως, και παρατήρησαν ότι είναι σε θέση να επιβραδύνει τον ρυθμό με τον οποίο γερνάει το ανθρώπινο σώμα.

Οι επιστήμονες παρακολούθησαν τρεις διαφορετικές ομάδες που έκαναν πρόσληψη διαφορετικών ποσοτήτων σε θερμίδες.
Η μία ομάδα αποτελείτο από τα 28 μέλη ενός Συνδέσμου Διατροφής με Περιορισμό Θερμίδων (Calorie Restriction Society).
Τα άτομα αυτά για περίπου 6 χρόνια κατανάλωναν περίπου 1.800 θερμίδες καθημερινά, αλλά λάμβαναν 100% των ποσοτήτων σε πρωτεΐνες και άλλα θρεπτικά στοιχεία, που απαιτούνται καθημερινά για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Η δεύτερη ομάδα ήταν 28 φοιτητές οι οποίοι έκαναν καθιστική ζωή και κανονική διατροφή δυτικού τύπου, καταναλώνοντας τουλάχιστον 2.700 θερμίδες ημερησίως.
Η τρίτη ομάδα είχε μια διατροφή με 2.700 θερμίδες ημερησίως, αλλά έκανε ταυτόχρονα μια έντονη σωματική άσκηση.
Όπως ανέφεραν οι επιστήμονες, το γεγονός ότι η μείωση πρόσληψης θερμίδων στη διατροφή μας αυξάνει το προσδόκιμο ζωής είχε παρατηρηθεί και σε παλαιότερες μελέτες τρωκτικών και πιθήκων σε μια ειδική διατροφή.

Οι πίθηκοι ήταν στην ομάδα πρόσληψης μειωμένων θερμίδων σε καθημερινή βάση, ενώ τα τρωκτικά στην ομάδα που κατανάλωνε τρόφιμα πλούσια σε θερμίδες.
Οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι αυξανόταν το προσδόκιμο ζωής των πιθήκων αντίθετα με αυτό των τρωκτικών, που μειωνόταν σημαντικά.

Στη νέα αυτή μελέτη που έγινε σε ανθρώπους οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι η μείωση των θερμίδων, όταν συνοδεύεται και από μια ικανοποιητική πρόσληψη πρωτεϊνών και θρεπτικών ουσιών, δηλαδή χωρίς ο οργανισμός να στερείται βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, τότε προκαλεί ο ίδιος ο οργανισμός μείωση της θυρεοειδικής ορμόνης Τ3 στο αίμα.

Επιπροσθέτως, όπως είπαν, αυτή η διατροφή μειώνει έναν ισχυρό παράγοντα που εμπλέκεται στους μηχανισμούς φλεγμονής, την πρωτεΐνη TNF (Tumor Necrosis Factor) και την παραγωγή ελευθέρων ριζών του οξυγόνου, οι οποίες είναι προϊόν του φυσιολογικού μεταβολισμού, αλλά ως γνωστόν, είναι βλαβερές για τα κύτταρα και συμβάλλουν στη γήρανση του οργανισμού καθώς και σε αλλοιώσεις του DNA. 

Από την άλλη, η ορμόνη Τ3 εμπλέκεται στο μεταβολισμό των κυττάρων, στο ισοζύγιο ενέργειας του οργανισμού και στον έλεγχο της θερμοκρασίας του ανθρώπινου σώματος.
Ο συνδυασμός της μείωσης της συγκέντρωσης της ορμόνης Τ3, του παράγοντα φλεγμονής TNF και των ελευθέρων ριζών που προκαλεί ο περιορισμός των θερμίδων διατροφής, πιστεύεται ότι είναι σε θέση να επιβραδύνει τους μηχανισμούς γήρανσης.

Για παράδειγμα, στην ομάδα των εθελοντών με τον περιορισμό θερμίδων υπήρχε μείωση των συγκεντρώσεων της Τ3.
Αυτό, σύμφωνα με του ειδικούς, σημαίνει ότι μόνο ο περιορισμός των θερμίδων έχει τη δυνατότητα να επιβραδύνει τους πρωτογενείς μηχανισμούς γήρανσης.
Ενώ στην ομάδα θερμιδικού περιορισμού δεν παρατηρήθηκε μείωση των ορμονών Τ4 και TSH αλλά μόνο της Τ3.
Αυτό δείχνει ότι ο περιορισμός των θερμίδων δεν προκαλεί υποθυρεοειδισμό.
Όπως ανέφεραν οι ερευνητές, η πρωτογενής γήρανση καθορίζει τη μέγιστη δυνατή διάρκεια της ζωής των ανθρώπων και η δευτερογενής γήρανση από τις ασθένειες που μπορεί να παρουσιάσει ένα άτομο.

Αν πάψουν να υπάρχουν οι παράγοντες αυτοί, τότε τα άτομα φτάνουν στη μέγιστη διάρκεια ζωής τους.
Ωστόσο, σημείωσαν ότι η άσκηση βοηθά σημαντικά προς αυτή την κατεύθυνση.
Μπορεί δηλαδή, ο περιορισμός των θερμίδων να λειτουργεί στους μηχανισμούς πρωτογενούς γήρανσης επιμηκύνοντας έτσι τη μέγιστη δυνατή διάρκεια της ζωής των ανθρώπων, όμως ο συνδυασμός με την τακτική άσκηση φέρνει τα καλύτερα αποτελέσματα ως προς την καταπολέμηση της γήρανσης και την αύξηση του προσδόκιμου ζωής.
~~~~~~~~~~~~~~~~~
πηγή πληροφόρησης:www.naftemporiki.gr
thalia

Κυριακή 21 Μαΐου 2017

Σταφύλι,φροντίδα και αναζωογόνηση του προσώπου μας με σταφύλι

Εχθρικό περιβάλλον,
μόλυνση,
καυσαέριο,
άγχος.
Και όλα,μα ὀλα επικάθονται στην επιδερμίδα του προσώπου μας.
Κλείνουν τους πόρους,και το δέρμα δεν ανασαίνει.
Για αυτό πρωί και βράδυ απαιτείται ο σωστός καθαρισμός του.
Ένας από τους πολλούς τρόπους καθαρισμού του προσώπου μας,ο οποίος του προσφέρει συν τις άλλοις τροφή και αναζωογόνηση είναι ο καθαρισμός με χυμό σταφυλιού.
Πως;
Πλένουμε πάρα πολύ καλά ένα τσαμπί σταφύλι.
Αν μπορούμε αφαιρούμε λίγο τις φλούδες και λιώνουμε τις ρόγες του σταφυλιού με ένα πιρούνι.
Με τον πολτό που φτιάξαμε τρίβουμε ελαφριά το πρόσωπό μας με ελαφριές κυκλικές κινήσεις.
Ξεπλενόμαστε με μπόλικο χλιαρό νερό.
Αν στο πρόσωπό μας έχουν αρχίσει να...

Παρασκευή 19 Μαΐου 2017

Η χρήση των καρπών της κουφοξυλιάς ως ιάματος για τη γρίπη

 
Η χρήση των καρπών της κουφοξυλιάς ως φαρμάκου γρίπης χρονολογείται από την αρχαία ελληνική και ρωμαϊκή εποχή. Συνήθως, η κατανάλωση των καρπών της κουφοξυλιάς βελτιώνει τα συμπτώματα της γρίπης εντός τριών ημερών. Οι καρποί της κουφοξυλιάς έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό έναντι οκτώ διαφορετικών στελεχών της γρίπης. Επίσης , οι εργαστηριακές μελέτες σχετικά με τον ιό HIV, τον έρπη και τους ιούς Epstein-Barr έδωσαν θετικά αποτελέσματα.
Η κουφοξυλιά , γνωστή ως Sambucus , με βοτανολογικό όνομα sambucus nigra έχει χρησιμοποιηθεί στη φυσική ιατρική από αρχαιοτάτων χρόνων.
Αυτά τα μικρά , σκούρα μούρα που μεγαλώνουν σε αυτό το υπέργηρο δέντρο είναι γνωστό ότι έχουν απίστευτα οφέλη και είναι ευεργετικά για όλο το σώμα μας.
Είναι πλούσιοι σε βιταμίνες και μέταλλα όπως:
ασβέστιο
βιταμίνη Α
βιταμίνη C
βιταμίνη Β9 φυλλικό οξύ
βιταμίνη Β6-πυριδοξίνη
βιταμίνη Β3-νιασίνη...

Ελαιόλαδο, το χρυσό δώρο των θεών και το πεπτικό μας σύστημα

Ελαιόλαδο και πεπτικό μας σύστημα
Έχουμε σκεφτεί άραγε κάποια στιγμή, ότι το πεπτικό μας σύστημα είναι ένα από τα κύρια σημεία επαφής που διαθέτουμε, του εσωτερικού μας κόσμου με τον εξωτερικό;
Ότι το πεπτικό μας σύστημα διαθέτει ένα από τα πλουσιότερα δίκτυα νεύρων που ελέγχουν τόσο την λειτουργία αυτού του ίδιου, όσο και και ολόκληρου του οργανισμού μας με την συνεργασία ενός μεγάλου φάσματος ορμονών;
Ότι το πολυδαίδαλο εντερικό νευρικό μας δίκτυο που έχει στην δικαιοδοσία του να ελέγχει και να ρυθμίζει τις λειτουργίες του πεπτικού μας συστήματος έχει ονομαστεί από τον Michael Gershon “The Second Brain “ – δεύτερος εγκέφαλος;
Καταλαβαίνουμε πόσο μεγάλη είναι η σημασία του για να του δοθεί αυτό το όνομα από τον πρόεδρο του τμήματος Ανατομίας και Μοριακής Βιολογίας του New York-Presbyterian Hospital / Columbia University Medical Center;
Και μεταξύ άλλων ο Michael Gershon, εμπειρογνώμονας του αναδυόμενου τομέα της neurogastroenterology , μας επισημαίνει πως το δίκτυο αυτό στο εσωτερικό της κοιλιακής μας χώρας υπερβαίνει κατά πολύ της απλής διαδικασίας της πέψης!
Αυτός ο δεύτερος εγκέφαλος είναι εξοπλισμένος με τις δικές του αισθήσεις και αντανακλαστικά και μπορεί να ελέγχει τη συμπεριφορά του εντέρου ανεξάρτητα από τον εγκέφαλο...

Πέμπτη 18 Μαΐου 2017

Tα κορυφαία βότανα και φρούτα για τους διαβητικούς

Διαβήτης – Είναι σημαντικό για τους ανθρώπους που έχουν διαβήτη να τον έχουν υπό έλεγχο , καθώς ο διαβήτης μπορεί να προκαλέσει μακροχρόνιες βλάβες και να προκαλέσει πολλά προβλήματα υγείας.
Μελέτη από την American Diabetes Association αναφέρει πως όταν γνωρίζουμε τα φυσιολογικά σημάδια του διαβήτη είναι και το πρώτο βήμα για την καταπολέμησή του,και μαζί με ένα υγιές διατροφικό πρόγραμμα,με άσκηση, 
και με αρκετές ώρες ύπνου κάνουμε τα πρώτα βήματα για τη θεραπεία του.
Προς βοήθεια έρχονται τα φρούτα πουμε τις υψηλές ποσότητες βιταμινών , μετάλλων και αντιοξειδωτικών είναι ιδανικά στη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα.
Τα κορυφαία φρούτα για τους διαβητικούς , σύμφωνα με τους γιατρούς μελετητές – ερευνητές , είναι:
#1.  τα κεράσια – αυτό το γλυκό φρούτο με γλυκαιμικό δείκτη 22 , περιέχει τις χημικές ουσίες ανθοκυανίνες , 
οι οποίες συμβάλλουν στην ενίσχυση της ινσουλίνης για τον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. 
Οι ανθοκυανίνες , βρίσκονται σε πολλά τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένωντων φρούτων...
read more:https://botanologia.gr/ta-koryfaia-votana-kai-froyta-gia-toys-diavitikoys/

Τετάρτη 17 Μαΐου 2017

Οι δράσεις των βοτάνων : Ισχυρότατα αντιπυρετικά βότανα

“I did not invent penicillin. Nature did that. I only discovered it by accident – δεν εφηύρα εγώ την πενικιλλίνη , η φύση το έκανε αυτό.Εγώ απλά την ανακάλυψα και αυτό τυχαία” Alexander Fleming

Πυρετός  – Ορισμένοι τύποι του πυρετού ήταν γνωστοί ήδη από το 460 π.Χ. όπως μας πληροφορεί ο Ιπποκράτης, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που προκαλούνται από την ελονοσία και ο τριταίος και ο τεταρταίος πυρετός – ο επαναλαμβανόμενος πυρετός κάθε τρεις και τέσσερις ημέρες
Επίσης, κατέστη σαφές όλο αυτό το διάστημα ότι ο πυρετός ήταν ένα σύμπτωμα μιας νόσου παρά μια ασθένεια από μόνη της.
Πότε έχουμε πυρετό και τι είναι ο πυρετός;
Η φυσιολογική θερμοκρασία του σώματός μας παρουσιάζει ένα ευρύ φάσμα.
Γενικά είναι αποδεκτό πως κάποιος έχει πυρετό εάν η αυξημένη θερμοκρασία οφείλεται σε άνοδο του σημείου ρύθμισης – π.χ στη μασχάλη
Το εγχειρίδιο εσωτερικής παθολογίας Harrison’s ορίζει ως πυρετό την αύξηση της θερμοκρασίας πάνω από 37,2 °C  κατά τις πρωινές ώρες ή την αύξηση της θερμοκρασίας πάνω από 37,7 °C κατά τις απογευματινές ώρες, ενώ η θερμοκρασία μπορεί φυσιολογικά να μεταβληθεί κατά 0,5 °C κατά τη διάρκεια της ημέρας.
read more:https://botanologia.gr/oi-draseis-ton-votanon-ischyrotata-antipyretika-votana/