Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Παρασκευή, 19 Μαΐου 2017

πώς να φτιάξουμε αρωματικό ελαιόλαδο

Δίνει άρωμα και γεύση σε ωμές και βραστές σαλάτες και αντικαθιστά το βούτυρο στην αρχή του γεύματος.
Μπορούμε πολύ εύκολα να φτιάξουμε αρωματικό ελαιόλαδο.
Θα χρειαστούμε ελαιόλαδο χαμηλής οξύτητας (0,1-0,9 βαθμούς) χωρίς έντονο αρωματικό και γευστικό χαρακτήρα ώστε να μπορούν να αναδειχθούν τα χαρακτηριστικά των βοτάνων. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε φρέσκα ή αποξηραμένα βότανα ή τους σπόρους τους, μπαχαρικά, ξύσματα εσπεριδοειδών, αρωματικά λαχανικά (π.χ. πιπεριές, σκόρδο κ.ά.)

Θα χρησιμοποιήσουμε αποστειρωμένα σκούρα γυάλινα μπουκάλια για να μην επηρεαστεί η ποιότητα του ελαιολάδου από την έκθεση στον ήλιο.
Αν χρησιμοποιήσουμε διαφανή μπουκάλια θα τα αποθηκεύσουμε σε σκοτεινό μέρος.

Υπάρχουν 2 τρόποι παρασκευής:
Μπορούμε να αφήσουμε για περίπου 2 εβδομάδες το λάδι με τα αρωματικά ή να θερμάνουμε τα υλικά σε χαμηλή θερμοκρασία για 5 λεπτά και έπειτα να σουρώσουμε στο μπουκάλι.
Στη δεύτερη περίπτωση μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το λάδι άμεσα όταν κρυώσει.
Τα αρωματικά ελαιόλαδα είναι κατάλληλα κυρίως για σαλάτες, για φαγητά που προσθέτουμε στο τέλος το ελαιόλαδο, για χόρτα βραστά, ψάρια και θαλασσινά, ψητά λαχανικά και για μαρινάρισμα. Αρωματίζουμε το ελαιόλαδο με δενδρολίβανο, δυόσμο, βασιλικό, θυμάρι, φασκόμηλο, κόλιανδρο, καρδάμωμο, εστραγκόν, γλυκάνισο, ρίγανη, άνηθο, σκόρδο, μπαχάρι, κύμινο, κεδροκούκουτσα, καυτερές πιπεριές, φλούδες εσπεριδοειδών, λιαστές ντομάτες, βανίλια, μαστίχα, ή με συνδυασμούς αυτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου