Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2020

Το σκόρδο και ο πολύτιμος κανόνας των “10 λεπτών”

Είναι η εποχή των κρυωμάτων και της γρίπης και όλοι γνωρίζουμε ότι το σκόρδο είναι η απάντηση της φύσης σχεδόν στα περισσότερα προβλήματα που μας απασχολούν.
Το πιο δραστικό συστατικό στο σκόρδο είναι  η allicin, η οποία κάνει θαύματα.
Τρία σκελίδες σκόρδου έχουν αρκετή allicin για να παρέχουν στο σώμα μας την ίδια αντιβακτηριακή δράση με την τυπική δόση της πενικιλίνης , χωρίς παρενέργειες
Δεν είναι λοιπόν έκπληξη το γεγονός ότι το σκόρδο είναι γνωστό ως η “πενικιλίνη της φύσης” 
Ωστόσο, πολλές φορές ο τρόπος που χρησιμοποιούμε το σκόρδο δεν μας προσφέρει τις θαυμάσιες ιδιότητές του και η θεραπευτική του αξία καταστρέφεται -και ας δούμε γιατί
Η ένωση αλλισίνη-allicin δεν είναι πάντοτε παρούσα στο σκόρδο, αλλά σχηματίζεται μόνο όταν υπάρξει ρήξη των ιστών του,για παράδειγμα, όταν κόβουμε ή πολτοποιούμε μια σκελίδα σκόρδο.
Το σκόρδο περιέχει ένα θειούχο αμινοξύ την αλλιίνη-alliin και το ένζυμο την αλλιινάση-alliinase
Όταν πολτοποιούμε και τεμαχίζουμε το σκόρδο, η αλιίνη και η αλιινάση αντιδρούν μεταξύ τους και παράγουν την πολύτιμη ουσία αλλισίνη...
read more:https://botanologia.gr/to-skordo-kai-o-polytimos-kanonas-ton-quot-10-lepton-quot/

Το μυστικό υγείας των διατροφολόγων -Τι τρώνε κάθε ημέρα;Ποια είναι τα superfoods τους

Οι διαιτολόγοι,σε όσους τους συμβουλεύονται,προτείνουν-ισορροπία,ποικιλία και μέτρο στη διατροφή τους για να εξασφαλίσουν όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός τους.
Οι ίδιοι όμως τι τρώνε κάθε μέρα; Έχουν και αυτοί τα "προσωπικά τους superfoods";
Ας δούμε τα μυστικά της υγιεινής τους διατροφής που αποκάλυψαν όταν τους ζητήθηκε να αποκαλύψουν τι τρώνε καθημερινά.
Ας δούμε τι απάντησαν και ποια είναι τα superfoods τους:
-Εσπεριδοειδή
Τρώω κάθε μέρα εσπεριδοειδή για τη βιταμίνη C και το κάλιο και επειδή έχουν ευχάριστη και δροσιστική γεύση,υπενθύμιση ότι η καλή διατροφή πρέπει να έχει υπέροχη γεύση!
-Carolyn O'Neil, MS, RDN, συγγραφέας του "The Slim Down South Cookbook και συμβούλου διατροφής στο BestFoodFacts.org
-Αβγά
"Τρώω ένα αυγό σχεδόν κάθε μέρα.
Ένα ολόκληρο αυγό είναι γεμάτο με πρωτεΐνη και ο κρόκος του αυγού έχει πολλά καλά -θρεπτικά συστατικά όπως οι βιταμίνες Α και Β12, ριβοφλαβίνη, χολίνη και  σελήνιο. Πλέον, ο κρόκος έχει φυτοχημικές αντιοξειδωτικές ουσίες όπως λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, ιδανικά συστατικά για την υγεία των ματιών"...
read more:https://botanologia.gr/to-mystiko-ygeias-ton-diatrofologon-ti-trone-kathe-imera-poia-einai-ta-superfoods-toys/

Για να κάνουμε πιό εύκολη τη ζωή μας στην κουζίνα

Chopin - Nocturne op.9 No.2

Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2020

Μασάζ με λάδι και λεμόνι για πονεμένες αρθρώσεις


Λάδι και λεμόνι , σε έναν άψογο συνδυασμό , για τις πονεμένες αρθρώσεις
Κουραστική μέρα , και το βράδυ όλο και κάποια από τις αρθρώσεις μας πονάει.
Και πάντα έχουμε στο σπίτι μας λάδι και λεμόνι.
Ζεσταίνουμε ελαφρά μία μικρή ποσότητα λαδιού – κατάλληλη για την επιφάνεια που θέλουμε να κάνουμε μασάζ – και σταλάζουμε μέσα ένα φρεσκοστυμμένο λεμόνι.
Πλένουμε πολύ καλά με ζεστό νερό και σαπούνι το σημείο που πονάμε.
Το σκουπίζουμε με μια βαμβακερή πετσέτα ώστε να μην έχουμε ίχνος υγρασίας και με το μείγμα που ετοιμάσαμε κάνουμε πολύ ελαφρύ μασάζ – κάτι σαν χάδι – για δέκα με δεκαπέντε λεπτά , μέχρι να απορροφηθεί το λάδι μας με το λεμόνι.
Εν συνεχεία με ένα πολύ χαλαρό επίδεσμο καλύπτουμε το πονεμένο μας σημείο και κοιμόμαστε έτσι.
Το πρωί βγάζουμε τον επίδεσμο.
Αν υποφέρουμε συχνά από...

Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2020

Τζίντζερ και κουρκούμι σε ένα ρόφημα που ανακουφίζει τον πόνο και μειώνει τις φλεγμονές

 
Τζίντζερ και κουρκούμι σε ένα ρόφημα που απογειώνει το ανοσοποιητικό , ανακουφίζει από τον πόνο και μιεώνει τις φλεγμονές
Τα τελευταία χρόνια, το θέμα της φλεγμονής εξετάζεται ευρύτερα, και οι πληροφορίες που έχουμε είναι πολύ περισσότερες  από ό, τι στο παρελθόν.
Οι ιατρικοί ερευνητές αρχίζουν να συνειδητοποιούν πως η χρόνια φλεγμονή είναι η αιτία πολλών ανισορροπιών του οργανισμού μας και συνδέεται άμεσα με την  αρθρίτιδα ,
την φλεγμονώδη νόσο του εντέρου,
τον διαβήτη, ακόμη και με τον καρκίνο.
Η φλεγμονή είναι η κύρια αιτία χρόνιου πόνου και αναγκάζει εκατομμύρια άτομα κάθε χρόνο να αναζητούν ανακούφιση.
Ευτυχώς, υπάρχουν φυσικές εναλλακτικές λύσεις που βοηθούν τόσο στην ανακούφιση του πόνου όσο και στη μείωση της φλεγμονής.
Και ας δούμε ένα ισχυρότατο ρόφημα που εκμεταλλεύεται τη δύναμη που έχει το τζίντζερ και το κουρκούμι σε συνδυασμό , το οποίο προσφέρει ασφαλή και αποτελεσματική ανακούφιση από τον πόνο και μειώνει τις φλεγμονές.
Λίγα λόγια για το κουρκούμι και την πιπερόριζα...

Ενεργειακή τροφή για πονεμένα γόνατα και αρθρώσεις

Ενεργειακή τροφή για να προστατέψουμε τα γόνατά μας και τις αρθρώσεις 
Λίγο πολύ όλοι γνωρίζουμε πως η ακατάλληλη στάση του σώματος θεωρείται μία από τις κύριες αιτίες για τους πόνους της πλάτης,
των αρθρώσεων και
των ποδιών μας.
Αυτοί οι πόνοι, στην αρχή, μπορεί να μην μας ενοχλούν πολύ, αλλά με το πέρασμα του χρόνου και τις συνεχείς ακατάλληλες στάσεις του σώματός μας αρχίζουν να γίνονται ενοχλητικοί και πολλές φορές επώδυνοι.
Τα προσέχουμε:
α) το πως καθόμαστε και ειδικά όταν η εργασία μας και οι ασχολίες μας απαιτούν καθιστική ζωή και
β) την διατροφή μας.
Πρέπει να προσέχουμε τη διατροφή μας διότι υπάρχουν τρόφιμα που βελτιώνουν την δομή των οστών και βοηθούν τις αρθρώσεις μας να ανακτήσουν την φυσικότητά τους και τη εύρυθμη λειτουργία τους,αλλά και τρόφιμα που επιδεινώνουν την όποια ανισορροπία!
Στην πρώτη ομάδα τροφών συγκαταλέγονται...

Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2020

Μια ψαρόσουπα χειμωνιάτικη , απίστευτα νόστιμη και άκρως θεραπευτική

 
Ψαρόσουπα – από τις πιό αγαπημένες σούπες του χειμώνα
Μια συνταγή απέριττη  και ένα αγαπημένο comfort food
Συναγρίδα βραστή  – η απόλυτη ψαρόσουπα
Ποια είναι η συναγρίδα η αποκαλούμενη και βασίλισσα;
Η συναγρίδα είναι το ψάρι που έχει δημιουργήσει μύθο ολόκληρο γύρω από το όνομά του και όχι άδικα.
Έχει μια ιδιαίτερη , εντελώς δική της νοστιμιά και μια γεύση χωρίς κανένα ψεγάδι
Είναι η “βασίλισσα” της υψηλής γαστρονομίας που σχετίζεται με τα ψάρια.
Η επιστημονική της ονομασία είναι Dentex dentex και ζει σε βραχώδεις βυθούς κοντά στις ακτές και σε βάθη από 10 έως και 200 μέτρα.
Της αρέσουν οι βυθοί με βλάστηση και αγαπάει τα καθαρά νερά.
Κοιτάζοντας τη συναγρίδα παρατηρούμε μια ήπια καμπύλη να ξεκινά από το κεφάλι και να καταλήγει λίγο πριν την ουρά με μια εξαίσια ποικιλία χρωμάτων.
Μπλε, πράσινα και καφέ στίγματα σε ασημί φόντο και κάποιες καφέ κάθετες ρίγες , με αρκετό άσπρο στην κοιλιά ολοκληρώνουν την παρατήρηση του υπέροχου αυτού ψαριού.
Χαρακτηριστικοί και εύκολα παρατηρήσιμοι είναι οι μεγάλοι κυνόδοντες που διαθέτει
Συναγρίδες υπάρχουν σε όλες τις ελληνικές θάλασσες και ο χειμώνας είναι η εποχή τους.
Η συναγρίδα , όπως όλα τα ψάρια , πρέπει να καταναλώνεται σε συγκεκριμένη εποχή ώστε να μας παρέχει τη μέγιστη θρεπτική της αξία, αλλά και  διότι το διάστημα που η ανάπτυξη του ψαριού έχει ολοκληρωθεί, δεν είναι περίοδος ωοτοκίας και έτσι έμμεσα προστατεύουμε τον ενάλιο πλούτο και γινόμαστε εμπόδιο...
read more:https://botanologia.gr/mia-psarosoypa-cheimoniatiki-apisteyta-nostimi-kai-akros-therapeytiki/