ο Θέμος Ποταμιάνος έγραψε την «Mαγειρική των περιστάσεων»
ή όπως αλλιώς την έλεγε
"τη μαγειρική της κατοχής"
το λιτό και αξιόλογο αυτό βιβλίο μαγειρικής
πρωτοκυκλοφόρησε το 1943 λίγους μήνες πριν από την απελευθέρωση.
σήμερα το ξαναβρίσκουμε να ξαναβγαίνει από την «Eστία»
Και γράφει ο Ποταμιάνος:
«Mερικοί θα πουν “αυτό πάλι
είναι από τ’ άγραφα! Eνας συγγραφέας, ένας λογοτέχνης να γράφει βιβλία
μαγειρικής!”.
Kαι όμως έχουν άδικο.
Ένας
συγγραφέας μπορεί να γράφει για όλα τα πράγματα και ούτε έχει σημασία το
τι γράφει κανείς, αλλά το πώς το γράφει.»
Και κάτι άλλο.
Ένα βιβλίο τεχνικό, πρακτικό,
οδηγητικό δεν αποκλείεται να έχει και λογοτεχνικές αρετές.
O σκοπός μου
όμως εδώ δεν είναι να γράψω ένα βιβλίο λογοτεχνικό αλλά ένα βιβλίο
επίκαιρο.
Μαζί με όλ' αυτά πρέπει να προσθέσω πως εμείς οι λογοτέχνες,συγγενεύουμε λίγο με τους μαγείρους όπως και κάθε καλλιτέχνης.
Γιατί και η μαγειρική είναι μία τέχνη,η τέχνη της παρασκευής ωραίων φαγητών και
δεν είναι ούτε ένας ούτε δύο που προκειμένου για ένα καλό φαγητό,έχουν μεταχειριστεί την έκφραση "ποίημα του ουρανίσκου"
Τώρα όμως γιεννιέται ένα άλλο ζήτημα.