Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2014

Το καρπούζι μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση

Και βέβαια το καρπούζι δεν είναι ΜΟΝΟ ζάχαρη και νερό.
Και βέβαια το καλοκαίρι με τη ζέστη του αναγκάζει τον οργανισμό μας να το αναζητά!
Και πριν πάμε πάρα κάτω ας θυμηθούμε: Καρπούζι , το ζητά ο οργανισμός μας , το επιβάλλει το καλοκαίρι.
Και ας δούμε τώρα τι λένε οι ερευνητές για το καρπούζι και την αρτηριακή πίεση.
Τα στοιχεία από μια πιλοτική μελέτη με επικεφαλής τους καθηγητές Arturo Figueroa και Bahram H. Arjmandi του scientists at The Florida State University δείχνει ότι το καρπούζι μπορεί να είναι ένα αποτελεσματικό φυσικό όπλο ενάντια στην προϋ-πέρταση, μια διαταραχή που αποτελεί πρόδρομη κατάσταση της υπέρτασης και κατ’ επέκταση των καρδιαγγειακών νόσων.
Η μελέτη δείχνει ότι τo εκχύλισμα του καρπουζιού μειώνει την προϋπέρταση ή υπέρταση σταδίου ένα (1) σε παχύσαρκους μεσήλικες και αυτό διότι το εκχύλισμα του καρπουζιού,

το οποίο είναι μια πλούσια πηγή των αμινοξέων L-citrulline και L-arginine συσχετίστηκε με μειώσεις στη συστολική και διαστολική αρτηριακή πίεση...

Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2014

Βότανα και υπέρταση – Βότανα που ρυθμίζουν με ασφάλεια την αρτηριακή πίεση

Βότανα και υπέρταση
Υπέρταση , αυτή η επίμονη αύξηση της αρτηριακής πίεσης πάνω από συγκεκριμένα επίπεδα , η οποία ταλαιπωρεί – δυστυχώς – πολλά άτομα.
Και τα στοιχεία επιβεβαιώνουν πως τα ποσοστά της όλο και ανεβαίνουν.
Εκτιμάται ότι αγγίζει περίπου το 25% του παγκόσμιου πληθυσμού.
Ανήκει στις σύγχρονες παθήσεις της εποχής μας και κατά κανόνα αντιμετωπίζεται με αλλαγές στον τρόπο ζωής μας και διατροφής μας.
Είναι γνωστό πως ως μέρος του σχεδίου θεραπείας της , οι γιατροί τονίζουν το σημαντικό ρόλο που παίζουν οι διατροφικές επιλογές μας και γενικά ο τρόπος ζωής μας και επισημαίνουν πως η μείωση της αρτηριακής πίεσης μας διασφαλίζει ότι δεν θα υποφέρουμε από τις καταστροφικές παρενέργειες που μπορεί να προκύψουν όταν αυτή είναι σε υψηλά επίπεδα
Έτσι η αλλαγή στη διατροφή μας καθίσταται αναγκαία αν θέλουμε να βρίσκεται η πίεσή μας σε ισορροπία.
Ας εξετάσουμε λοιπόν τη διατροφή μας και αν τα παρακάτω τρόφιμα-βότανα δεν..

Παρασκευή 18 Ιουλίου 2014

Υγιεινή διατροφή για προαγωγή της υγιούς γήρανσης των κυττάρων μας και προστασία από τις χρόνιες παθήσεις

Η γήρανση είναι ο μεγαλύτερος παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη χρόνιων ασθενειών,και ο γηράσκων πληθυσμός είναι ένα παγκόσμιο ζήτημα με πολλές αρνητικές συνέπειες.
Μια πρόσφατη επισκόπηση έδειξε ότι το ποσοστό των ατόμων ηλικίας 60 ετών και άνω αναμένεται να διπλασιαστεί μέχρι το 2050, φθάνοντας τα 2 δισεκατομμύρια σε όλο τον κόσμο.
Πολλές νέες επιστημονικές μελέτες έχουν στρέψει την προσοχή τους σε αυτό τον τομέα ευελπιστώντας να προστατέψουν τα κύτταρα από την γήρανση.
Μία από αυτές τις επιστημονικές έρευνες επισημαίνει ότι η υιοθέτηση μίας υγιεινής διατροφής μπορεί να διατηρήσει την υγεία και τη νεότητα των ανθρώπινων κυττάρων. 
Διότι όπως είναι πια γνωστό, το πραγματικό σημάδι της βιολογικής γήρανσης ενός ατόμου είναι η γήρανση των κυττάρων του κι όχι...
read more:  https://botanologia.gr/ygieini-diatrofi-gia-prostasia-apo-ti-giransi-kai-tis-chronies-pathiseis/

Τετάρτη 4 Ιουνίου 2014

Η σωστή αντικαρκινική διατροφή σύμφωνα με τον διακεκριμένο ογκολόγο David Khayat

"Είναι δυνατόν η διατροφή μας, δηλαδή το φαγητό και τα ποτά μας, να ευθύνεται για το 20% των μορφών του καρκίνου -σελίδα 39"Χωρίς μεγάλο ρίσκο να κάνουμε λάθος, μπορούμε ουσιαστικά να επιβεβαιώσουμε ότι τα ένα τρίτο των μορφών (της νόσου) συνδέεται άμεσα ή έμμεσα με τη διατροφή"-σελίδα 39"με όλες του τις μορφές και όλες τις χρήσεις αποτελεί το κύριο, το πρώτο αίτιο του καρκίνου"-σελίδα 29-30
Ο διακεκριμένος ογκολόγος David Khayat μας προβληματίζει,μας βάζει σε σκέψεις και προσπαθεί να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε τον ρόλο που παίζει η διατροφή μας στη ζωή μας.
"Τίποτα" μας λέει "δεν είναι λιγότερο σίγουρο από τη διαίσθησή μας, την οποία πάντα πρέπει να ακολουθούμε".
«Δεν είναι δυνατόν να επιβεβαιώσουμε με αλαζονικό τρόπο ότι η πλήρης απόρριψη ενός προϊόντος από τη διατροφή μας είτε η αύξηση της κατανάλωσης ενός άλλου μπορεί να οδηγήσει στην εκδήλωση ή όχι μιας μορφής καρκίνου»
Οι επισημάνσεις αυτές του διακεκριμένου Γάλλου ογκολόγου David Khayat στο βιβλίο του "Η σωστή ΑΝΤΙ-καρκινική διατροφή",το οποίο όπως λέει είναι απόσταγμα τριάντα χρόνων εμπειρίας- είναι μία διαφορετική προσέγγιση που λαμβάνει υπ' όψιν:....

read more:
https://botanologia.gr/i-sosti-antikarkiniki-diatrofi-symfona-me-ton-diakekrimeno-ogkologo-david-khayat/

Τρίτη 3 Ιουνίου 2014

Κύριες δράσεις των βοτάνων – Επεξηγηματικοί όροι από το Α ως το Ω #3

Κύριες δράσεις των βοτάνων – Σε αυτό μου το άρθρο συνεχίζω την αναφορά στις κατηγορίες των βοτάνων που ξεκίνησα στην ανάρτησή μου βότανα:επεξηγηματικοί όροι από το Α ως το Ω – 1
Εκεί μεταξύ άλλων ανέφερα:
“σήμερα λοιπόν γνωρίζουμε πολλά για τις ιδιότητες των φυτών και των βοτάνων και κάθε μέρα γνωρίζουμε όλο και περισσότερα, ενώ
ταυτόχρονα γίνονται πολλές προσπάθειες να αξιολογηθούν οι δυνατότητες που η ίδια η φύση μας έχει προσφέρει και θα μας προσφέρει και στο μέλλον-αν δεν την καταστρέψουμε-απλόχερα.
Έτσι πολλά βότανα έχουν κατηγοριοποιηθεί ΚΑΙ σύμφωνα με τις ιδιότητές τους”
Είχα ξεκινήσει να αναφέρω τις κατηγορίες με αλφαβητική σειρά έτσι
και συνεχίζω και σε αυτή μου την ανάρτηση την αναφορά στις κατηγορίες των βοτάνων από εκεί που σταμάτησα στο άρθρο μου...

Leonard Cohen ~ Dance Me To The End Of Love

χωρίς λόγια

!!!!!!!!!!!!!!!!!

Δευτέρα 2 Ιουνίου 2014

Τι έτρωγαν οι Ελληνες το 1600 π.Χ.; - το πλούσιο πιάτο του αρχαίου Σαντορινιού

floraattica.blogspot.gr
Ο αρχαιολόγος Χρίστος Ντούμας μας μιλά για τις νοστιμιές που απολάμβαναν οι πρόγονοί μας 3.500 χρόνια πριν
Τι έτρωγαν οι Ελληνες το 1600 π.Χ.; Ο αρχαιολόγος Χρίστος Ντούμας αφήνει για λίγο στην άκρη τα προβλήματα που αντιμετωπίζει στο Ακρωτήρι της Θήρας και μας μιλά για τις νοστιμιές που απολάμβαναν οι πρόγονοί μας 3.500 χρόνια πριν σε μια ομολογουμένως απολαυστική κουβέντα.
Αφορμή η συμμετοχή του στις Μέρες Γευσιγνωσίας του Μουσείου Μπενάκη (9-11/5) και συγκεκριμένα στην εκδήλωση-συζήτηση «Γευσίπλους - Χαρτογραφώντας τον γαστρονομικό πολιτισμό του Αιγαίου» (Παρασκευή, 6 μ.μ., αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη στην Πειραιώς). Εκεί, ο διευθυντής της ανασκαφής του Ακρωτηρίου και ομότιμος καθηγητής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών θα παρουσιάσει στο κοινό την ιστορική και αρχαιολογική διάσταση του πολιτισμού και της γαστρονομίας του Αιγαίου.
Βρίσκουμε σοφή τη σύνδεση της γαστριμαργίας με τον πολιτισμό στη... νόστιμη αυτή διοργάνωση, που, εκτός από έκθεση παραγωγών και γευσιγνωσίες, περιλαμβάνει πολλά χάπενινγκ, εκδηλώσεις αλλά και Φεστιβάλ Γαστριμαργικού Κινηματογράφου. Την τιμητική τους έχουν οι Κυκλάδες και το Αιγαίο και κάπου εδώ μπαίνει ο κ. Ντούμας, που μας «ξεναγεί» στις βρώσιμες πρώτες ύλες που φύλαγαν στις κουζίνες τους οι κάτοικοι της προϊστορικής Σαντορίνης: πρώτες ύλες που τόσο καλά διατήρησε η τέφρα του ηφαιστείου...
«Βρήκαμε πολλά κατάλοιπα καρπών, μέσα σε δοχεία που φυλάσσονταν στα σπίτια. Καθώς έπεσε η τέφρα απανθρακώθηκαν και έτσι διατηρήθηκαν», εξηγεί ο Χρ. Ντούμας. «Οι καρποί αυτοί ήταν προϊόντα καλλιεργειών -γι' αυτό και έχουμε γνώσεις για τις καλλιέργειες εκείνης της εποχής. Βρήκαμε φάβα, φακές, κριθάρι-, σε ένα μάλιστα πιθάρι γεμάτο τέφρα βρήκαμε αποτυπώματα αμύγδαλων. Εντοπίσαμε επίσης πολλά κουκούτσια ελιών θρυμματισμένα, άρα μιλάμε για παραγωγή λαδιού. Βρήκαμε και ένα πιθάρι με σαλιγκάρια, αν και τα συγκεκριμένα ήταν εισαγωγής! Επρόκειτο για κρητικά σαλιγκάρια».
Βρήκαν όμως και πάρα πολλούς σπόρους από σύκα: «Αυτή ήταν η ζάχαρή τους. Και βέβαια, το σύκο ήταν το καθαρτικό τους!» (χαμογελάει).
- Βρήκατε και υπολείμματα ψαριού;
«Μέσα σε πιθάρια εντοπίσαμε αποξηραμένα ψάρια και κόκαλα ψαριών. Μάλιστα, καθώς σκάβαμε σε βαθιά στρώματα, για τα θεμέλια των στύλων του στεγάστρου, βρήκαμε γάρον (garum κατά τους Ρωμαίους). Πρόκειται για μια πάστα από ψάρι, λιχουδιά για τους Ρωμαίους. Η αριστοκρατία απολάμβανε το καλύτερο μέρος του ψαριού, ενώ η "πλέμπα" και ο στρατός χρησιμοποιούσαν τα κεφάλια, τις ουρές, τα πτερύγια. Βρήκαμε ένα τέτοιο πιθαράκι και επρόκειτο για σημαντική ανακάλυψη μιας και απέδειξε ότι 1.500 χρόνια πριν τους Ρωμαίους, το έφτιαχναν στη Θήρα. Είναι βέβαια χαρακτηριστικό ενός λαού που ζει με και από τη θάλασσα...»
- Κρέας έτρωγαν;
«Βρήκαμε άφθονα κόκαλα από αιγοπρόβατα (που αποτελεί βασικό είδος κτηνοτροφίας και σήμερα στα νησιά), ελάχιστα βοοειδή (στα νησιά δεν μπορούν να εκθρέψουν μεγάλα ζώα) και πολύ λίγο κυνήγι (κουνέλια, αποδημητικά πουλιά). Βρήκαμε όμως πάρα πολλά κατάλοιπα από αχινούς, αχιβάδες, κυδώνια και άλλα παρεμφερή θαλασσινά».
- Εχουμε ιδέα πώς τα μαγείρευαν ολ' αυτά;
«Ξέρουμε πως είχαν τριποδικές χύτρες -που σημαίνει ότι, αν μη τι άλλο, έβραζαν. Γιαχνί πάντως δεν νομίζω πως έφτιαχναν, αφού δεν είχαν ντομάτες. Σήμερα μπορεί να μιλάμε για τα περίφημα σαντορινιά ντοματάκια, όμως οι ντομάτες μας ήρθαν από την Αμερική! Βρήκαμε επίσης ταψιά και φορητά τριποδικά φουρνάκια: φωτιά από πάνω, φωτιά από κάτω και ταψάκι με καπάκι και πορτούλα. Ενα είδος γάστρας με πόδια».
- Τι σας εξέπληξε πιο πολύ από αυτά που ανακαλύψατε;
Κρατευτές σουβλακιών
«Οι Κρατευτές: πάνω τους έψηναν σουβλάκια. Είχαν εγκοπές αλλά και τρυπούλες για να κυκλοφορεί ο αέρας και να μην σβήνουν τα κάρβουνα. Ηταν πολύ εργονομικοί. Στην άκρη τους είχαν το σχήμα κεφαλής κριαριού. Και εξσφάλιζαν και ένα υγιεινό ψήσιμο, αφού το λίπος έπεφτε».
- Δηλαδή, το σουβλάκι είναι δικό μας έδεσμα... Κι όμως, κάποιοι σήμερα νομίζουν ακόμα πως είναι τουρκικής προέλευσης.
«Το σουβλάκι κατάγεται από το Αιγαίο. Οι Τούρκοι ήρθαν το 1453 μ.Χ. Κάποτε είχα μια κουβέντα με έναν διαπρεπή Τούρκο αρχαιολόγο, τον ελληνιστή Εκρέμ Ακουργκάλ. Και του έλεγα ότι έχουμε δανειστεί κι εμείς πολλά από την τουρκική κουζίνα. Φερνοντάς του ως παράδειγμα τον κεφτέ. Και μου λέει: "Είστε αφελής. Οι Τούρκοι όταν ήρθαν εδώ ήταν νομάδες. Δεν είχαν κουζίνα. Απλώς υιοθέτησαν τη βυζαντινή κουζίνα. Ας μην κοροϊδευόμαστε: η λέξη "κεφτές" δεν είναι τούρκικη. Είναι η βυζαντινή λέξη "κοπτόν κρέας...". Και πράγματι, θυμάμαι ακόμα τη μαμά μου και τη γιαγιά μου να κόβουν γρήγορα και σταυρωτά το κρέας με δύο κοφτερά μαχαίρια κάνοντας το κιμά!».
- Οι ανασκαφές του Ακρωτηρίου αποτελούν τα παλαιότερα τεκμήρια για το τι έτρωγαν οι Ελληνες;
«Οχι. Υπάρχουν σκόρπια ευρήματα και από τη νεολιθική εποχή (5η και 4η χιλιετία π.Χ.) σε Θεσσαλία, Μακεδονία, Θράκη. Ομως στο Ακρωτήρι, χάρη στο ηφαίστειο, πρώτη φορά βρέθηκαν τόσο πολλά μαζεμένα -και τόσο καλά διατηρημένα. Σκεφθείτε πως στις λάβες της Σαντορίνης υπάρχουν εγκλείσματα φυτών όπως τα φοινικόδεντρα ή οι ελιές που χρονολογούνται 60.000 χρόνια πριν από σήμερα. Και αποκαλύπτουν ένα κλίμα που δεν διαφέρει από το σημερινό. Στα πρώιμα ιστορικά χρόνια, την 5η, 4η ή 3η χιλιετία π.Χ., ο άνθρωποι άρχισαν να καλλιεργούν την ίδια αυτή άγρια χλωρίδα».
Η περίφημη μεσογειακή διατροφή έχει πολύ μακρινές ρίζες τελικά...
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
πηγή πληροφόρησης:www.enet.gr
Της ΕΥΑΝΝΑΣ ΒΕΝΑΡΔΟΥ
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
thalia

Παρασκευή 2 Μαΐου 2014

Η χοληστερίνη, το γκρέιπφρουτ και οι αλληλεπιδράσεις του με κάποια φάρμακα

Και έτσι έγινε η πρώτη γνωριμία με το θαυμάσιο γκρέιπφρουτ με το πλήθος των ιδιοτήτων.
Το γκρέιπφρουτ ή grapefruit, είναι οπωροφόρο δέντρο της τάξης των Sapindales, της οικογένειας των Rutaceae – εσπεριδοειδών και του γένους Citrus και καλλιεργείται για τον ομώνυμο καρπό του.
Η γενετική προέλευση του γκρέιπφρουτ είναι ένα υβριδικό μείγμα.
Ένας πρόγονος του γκρέιπφρουτ ήταν το γλυκό πορτοκάλι-sweet orange- της Τζαμάικας το Citrus sinensis
Ο υβριδικός καρπός, που στη συνέχεια ονομάστηκε “ο απαγορευμένος καρπός” αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά το 1750 από τον Αιδεσιμότατο Griffith Hughes, Ουαλό φυσιοδίφη, κληρικό και συγγραφέα.
Ο Hughes έγραψε “τη Φυσική Ιστορία των Μπαρμπάντος”, η οποία περιελάμβανε την πρώτη περιγραφή του γκρέιπφρουτ επίσης γνωστό ως “απαγορευμένα φρούτο”
Το έργο του επαινέθηκε από τον Carl Linnaeus, τα μετέπειτα όμως χρόνια θεωρήθηκε από κάποιους “επιστημονική απάτη”
Σήμερα, το γκρέιπφρουτ λέγεται ότι είναι ένα από τα “Επτά Θαύματα των Μπαρμπάντος”.
Το γκρέιπφρουτ κατέκτησε τον κόσμο όταν μεταφέρθηκε στη Φλόριντα από τον πρώτο μόνιμο, μη ιθαγενή έποικο στη χερσόνησο της κομητείας Pinellas, Odet Philippe το 1823 και έγινε γνωστό ως Safety Harbor...

Πέμπτη 1 Μαΐου 2014

Placido Domingo και La malagueña salerosa

ας ακούσουμε για λίγο τον διάσημο τενόρο με την θεσπέσια δραματική του φωνή να μας τραγουδά
"la malagueña salerosa"
!!!!!!!!!!!!!!!

!!!!!!!!!!!!!!!

Τρίτη 29 Απριλίου 2014

Αιθέρια έλαια – η ψυχή των βοτάνων και των φυτών και οι ιαματικές τους ιδιότητες

Αιθέρια έλαια , η ψυχή των βοτάνων!
Βρίσκονται σε μορφή συμπυκνωμένη στα άνθη ,
στα φύλλα ,
στον κορμό ,
στον καρπό ,
στις ρίζες.
Αυτά δίνουν στο φυτό το άρωμά του και μέσα σε αυτά βρίσκεται όλη η ζωτική τους ενέργεια.
Αυτή τη ζωτική ενέργεια , μας την χαρίζουν όταν τα χρησιμοποιούμε!
Είναι ένα μεγάλο δώρο της φύσης στον άνθρωπο!
Βέβαια τα αιθέρια έλαια για να τα προμηθευτούμε ή πρέπει να κάνουμε απόσταξη του βοτάνου – δύσκολο για πολλούς από εμάς ή να τα αγοράσουμε , το οποίο είναι αρκετά δαπανηρό.
Τα αιθέρια έλαια , λοιπόν , είναι ιδιαίτερα συμπυκνωμένες ουσίες που έχουν προέρθει από απόσταξη κάποιου βοτάνου.
Το κάθε ένα έχει τις δικές του θαυματουργές ιδιότητες ,
τα δικά του ειδικά κύματα ,
την δική του ευωδιά και τον δικό του τρόπο επίδρασης στον κάθε έναν από εμάς.
Όλα όμως έχουν μεγάλη διεισδυτικότητα στον οργανισμό μας και εδώ βρίσκεται και η....

read more:https://botanologia.gr/aitheria-elaia-i-psychi-ton-votanon-kai-ton-fyton/

Σάββατο 26 Απριλίου 2014

Αγγούρι, το ισχυρότερο ενυδατικό της επιδερμίδας μας.

Αγγούρι – ένα βάλσαμο για το δέρμα
Πολλές φορές θα έχει τύχει να ξεχάσουμε κάποια από τις γλάστρες μας χωρίς νερό,το καταλαβαίνουμε αμέσως από το μαράζωμα των φύλλων,και τρέχουμε αμέσως και ποτίζουμε την γλάστρα μας.
Και ω , του θαύματος!
Μέσα το πολύ σε μισή ώρα τα φύλλα του φυτού μας ξαναζωντανεύουν και όρθια και στητά
κοιτάζουν πάλι ψηλά το φωτεινό ουρανό!
Λοιπόν , κάτι τέτοιο παθαίνει και η επιδερμίδα μας αν την αφήσουμε χωρίς νερό.
Ας μην το ξεχνάμε.
Νερό και γνωρίζουμε πολύ καλά πως το μεγαλύτερο μέρος της γης αποτελείται από νερό.
Το 97,2% του νερού αυτού βρίσκεται στους ωκεανούς, είναι δηλαδή αλμυρό.
Μόλις το 2% βρίσκεται στους πόλους και στους παγετώνες, είναι δηλαδή πάγος και χιόνι, ενώ ακόμαμικρότερο ποσοστό το 0,6% βρίσκεται στις λίμνες, στα ποτάμια και στα υπόγειαύδατα γλυκού νερού....
read more:https://botanologia.gr/to-aggoyri-kai-oi-ischyrotates-enydatikes-toy-idiotites/

Παρασκευή 25 Απριλίου 2014

Το φως του ήλιου και η βιταμίνη D : Οι πολύτιμοι σύμμαχοι της υγείας μας

Το φως του ήλιου και η βιταμίνη D
Μελέτη επιβεβαιώνει ότι η βιταμίνη D προστατεύει από κρυολογήματα και γρίπη – Μια νέα παγκόσμια συνεργατική μελέτη επιβεβαίωσε ότι η βιταμίνης D μπορεί να μας προστατέψει από οξείες αναπνευστικές λοιμώξεις.
Η μελέτη, μιας μετα-ανάλυσης 25 τυχαιοποιημένων ελεγχόμενων δοκιμών, στις οποίες είχαν πάρει μέρος περισσότερα από 11.000 δημοσιεύθηκε στο The BMJ.
“Οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν ότι η βιταμίνη D είναι κρίσιμη για την υγεία των οστών και των μυών”, δήλωσε ο Carlos Camargo του Τμήματος Επείγουσας Ιατρικής στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης (MGH), συγγραφέας της μελέτης.
“Η ανάλυσή μας όμως διαπίστωσε ότι βοηθά το σώμα να καταπολεμήσει και την οξεία αναπνευστική λοίμωξη, η οποία είναι υπεύθυνη για εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως κάθε χρόνο.”
Μέρα με την μέρα όλο και πληθαίνουν οι έρευνες οι οποίες αποδεικνύουν τα τεράστια οφέλη του ηλιακού φωτός και κατ επέκταση της βιταμίνης D για την υγεία μας.
Και όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν ερευνητές με επικεφαλής τον διακεκριμένο δερματολόγο Richard Weller “Υπάρχει μείωση των καρδιαγγειακών παθήσεων και των θανάτων από όλες τις αιτίες με αυξημένη έκθεση στον ήλιο.
Φαίνεται ότι το φως του ήλιου αλλάζει τον τρόπο που συμπεριφέρονται τα γονίδιά μας.
Επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Cambridge έδειξαν ότι η έκφραση του 28% των γονιδίων αλλάζει, ανάλογα με την εποχή”...

Τρίτη 15 Απριλίου 2014

Τα υψηλής απορροφήσιμης μορφής αντιοξειδωτικά του κρόκου των αυγών

Ο κρόκος των αβγών περιέχει σε ικανοποιητικές  ποσότητες τα  καροτενοειδή lutein και zeaxanthin
Ξέρετε ότι τρώγοντας αυγά μπορούμε να διατηρήσουμε υγιή την όρασή μας μέχρι τα 80 χρόνια μας ,  διότι ο κρόκος των αβγών περιέχει σε ικανοποιητικές  ποσότητες τα  καροτενοειδή λουτεΐνη και ζεαξανθίνη , τα οποία είναι αντιοξειδωτικά υψηλής απορροφήσιμης μορφής;
Μολονότι η συνολική συγκέντρωση των καροτενοειδών σε έναν κρόκο αβγού μπορεί να είναι μέτρια σε σχέση με άλλες πηγές – όπως το σπανάκι – η βιοδιαθεσιμότητα τους είναι πολύ υψηλή.
Τα καροτενοειδή αυτά μειώνουν τον κίνδυνο εκφυλισμού της ωχράς κηλίδας και του καταρράκτη που είναι συνυφασμένα με τις μεγάλες ηλικίες και που είναι η κύρια αιτία τύφλωσης στους ηλικιωμένους.
Τα συμπεράσματα των μελετών έδειξαν
1) ότι τρώγοντας έξι αυγά την εβδομάδα για δώδεκα εβδομάδες αυξήθηκαν τα επίπεδα ζεαξανθίνης στο αίμα καθώς και η οπτική πυκνότητα των χρωστικών της ωχρής κηλίδας...

Δευτέρα 14 Απριλίου 2014

Μαγειρεύω με βότανα σε υπέροχες συνταγές υγείας #4

Βαθύ πράσινο γεμάτο θρεπτικά συστατικά!
Όταν προσθέτουμε στα πιάτα μας από μιά χούφτα πράσινα ευωδιαστά βότανα προσθέτουμε και μιά σειρά από θρεπτικά συστατικά.
Ενδεικτικά αναφέρω:
1) μαϊντανός- Petroselinum crispum , εξαιρετική πηγή των λιποδιαλυτών βιταμινών:
βιταμίνης A 
βήτα-καροτίνη 
λουτεΐνης
ζεαξανθίνη 
βιταμίνης E 
βιταμίνης K
των υδατοδιαλυτών:
βιταμίνης C – υψηλότατη περιεκτικότητα , 160%
βιταμίνης Β1 – θειαμίνη
βιταμίνης Β2 – ριβοφλαβίνη
βιταμίνης Β3 – νιασίνη
βιταμίνης Β5 – παντοθενικό οξύ
βιταμίνης Β6
βιταμίνης Β9 – φολικό οξύ
ιχνοστοιχείων και μετάλλων...

Σάββατο 12 Απριλίου 2014

Λούπινα,ένα όσπριο που αντικαθιστά επάξια τη σόγια

Ξέρετε ότι τα λούπινα είναι όσπρια;
Ναι είναι όσπρια όπως
– τα κουκιά
– οι φακές
– τα ρεβίθια
– τα φασόλια
– τα μπιζέλια
– η φάβα
Και στην Ελλάδα τα καταναλώνουν ακόμα στην Πελοπόννησο ειδικά στη Μάνη και την Κρήτη.
Τα λούπινα ξεχωρίζουν για...

Louie Schwartzberg:φύση,ομορφιά,ευγνωμοσύνη.

η ομορφιά της φύσης μπορεί εύκολα να χαθεί - αλλά όχι μέσα από το φακό του Louie Schwartzberg...
η εκπληκτική time-lapse φωτογραφία του μας μεταφέρει όλη αυτή τη φαντασμαγορία..
ας την χαρούμε...

ο Louie Schwartzberg είναι ένας
κινηματογραφιστής
σκηνοθέτης και
παραγωγός που κόβει την ανάσα μέσα από τις εικόνες του που υμνούν και γιορτάζουν τη ζωή
thalia

Τετάρτη 9 Απριλίου 2014

η αρτεμισία σκοτώσει το 98% των καρκινικών κυττάρων του μαστού σε λιγότερο από 16 ώρες

Σύμφωνα με μελέτες που έχουν δημοσιευθεί σε τεύχος του επιστημονικού περιοδικού "Επιστήμες της Ζωής" 
 η artemesinin - ένα παράγωγο του φυτού αρτεμισία - μπορεί να  σκοτώσει το 98% των καρκινικών κυττάρων του μαστού σε λιγότερο από 16 ώρες.
Και το βασικότερο τα φυσιολογικά κύτταρα δεν επηρεάστηκαν αρνητικά κατά την διάρκεια του πειράματος.
Οι επιστήμονες σε πειράματα τους δοκίμασαν  μια συνταγή  αρτεμισίας και σιδήρου για την καταστροφή των καρκινικών  κυττάρων  του μαστού, με άκρως ενθαρρυντικά αποτελέσματα.

Ακολούθησαν νέες μελέτες και οι ερευνητές ανέφεραν ότι η artemesinin - ένα παράγωγο του φυτού αρτεμισία - σκοτώνει εμπλουτισμένα με σίδηρο καρκινικά κύτταρα του μαστού, χωρίς να βλάπτει τα υγιή.
Οι ισχυρές αυτές αντικαρκινικές ιδιότητες της αρτεμισίας ενεργοποιούνται από τις υψηλότερες συγκεντρώσεις από τα κανονικά επίπεδα σιδήρου των καρκινικών κυττάρων.
Πολλά πειράματα έχουν διαπιστώσει ότι η artemesinin γίνεται αμείλικτη υπό την παρουσία σιδήρου.
Στην Ασία,την Αφρική και την Κίνα τα δισκία artemesinin είναι ευρέως γνωστά διότι σε πολλές περιπτώσεις, χρησιμοποιείται επιτυχώς για τη θεραπεία της ελονοσίας, επειδή το παράσιτο έχει υψηλή συγκέντρωση σιδήρου.
Τα καρκινικά κύτταρα έχουν - επίσης - υψηλές συγκεντρώσεις σιδήρου, καθώς συχνά απορροφούν τον σίδηρο για να διευκολυνθεί η κυτταρική διαίρεση.
Οι επιστήμονες Henry Lai και Narendra Singh του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον στο Σιάτλ  εξέτασαν την  επίδρασή της artemesinin στα καρκινικά κύτταρα του μαστού και στις εκθέσεις τους που δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό "Επιστήμες της Ζωής" ανέφεραν ότι σχεδόν όλα τα καρκινικά πέθαναν μέσα σε 16 ώρες.
Όταν δε το βότανο χρησιμοποιήθηκε από μόνο του προκάλεσε μείωση κατά 28% των κυττάρων του καρκίνου του μαστού, αλλά όταν συνδυάστηκε με σίδηρο εξάλειψε τον καρκίνο σχεδόν εξ ολοκλήρου.
Αυτό είναι ένα ακόμη παράδειγμα πως ένα φυσικό βότανο προκαλεί απόπτωση των καρκινικών κυττάρων.
«Αυτό μοιάζει πολύ ελπιδοφόρα», λέει ο Gary Poser του Πανεπιστημίου Johns Hopkins στη Βαλτιμόρη στο Μέριλαντ.
Παρόλα αυτά, προσθέτει, "και άλλοι ερευνητές πρέπει να αναπαράγουν αυτά τα αποτελέσματα"
Και βέβαια οι επιστήμονες συνεχίζουν τα πειράματά τους με την αρτεμισία και για άλλες μορφές καρκίνου.
~~~~~~~~~~~~~~~~~
σε επόμενη ανάρτηση όλες οι πληροφορίες για την αρτεμισία το αψίνθιον, το βότανο που είναι γνωστό και από το αψέντι....
thalia
πηγές πληροφόρησης:

Τετάρτη 2 Απριλίου 2014

Πως μπορούμε να κάνουμε βάμμα χαμόμηλου

Στο άρθρο μου «Βάμμα βοτάνων -ένας από τους τρόπους χρήσης των βοτάνων» είχαμε δει τις γενικές πληροφορίες για το πως ετοιμάζουμε βάμματα βοτάνων.
Στη αυτό θα δούμε πως ετοιμάζουμε βάμμα από τα λουλούδια του χαμομηλιού.
Ήδη έχει αρχίσει να ανθίζει το πανέμορφο αυτό βότανο και είναι καιρός να αρχίσουμε να ετοιμάζουμε το λάδι μας και
το βάμμα μας από τα λουλούδια του,ενώ λίγο αργότερα θα ετοιμάσουμε την αποξήρανσή του για να έχουμε τα ροφήματά μας τον επόμενο χειμώνα.
Πως μπορούμε να κάνουμε βάμμα χαμόμηλου
Παίρνουμε ένα γυάλινο δοχείο -αν είναι δυνατόν με λίγο μεγάλο στόμιο – το οποίο να κλείνει αεροστεγώς
Το γεμίζουμε περίπου κατά τα 2/3 με τα άνθη του χαμομηλιού μας
Στη συνέχεια ρίχνουμε το αλκοολούχο ποτό της αρεσκείας μας-η ρακή είναι ιδανική-μέχρι να σκεπαστεί όλο το βότανό μας και να καλυφτεί και το υπόλοιπο 1/3 από το δοχείο μας.
Κλείνουμε το βάζο μας και το κουνάμε ήρεμα για μερικά λεπτά ώστε το βότανό μας να εμποτιστεί πολύ καλά με το ποτό μας.....