Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Τρίτη 17 Απριλίου 2018

Ο εγκέφαλος δεν είναι αποθήκη αναμνήσεων και εμπειριών

 
Μπορεί εμείς να έχουμε την αίσθηση ότι βγάζουμε τις θύμησές μας από το σεντούκι του πολυπλοκότερου οργάνου μας, όμως όλα τα επιστημονικά δεδομένα συνηγορούν υπέρ του αντιθέτου
Η πεποίθηση ότι οι αναμνήσεις και οι γνώσεις μας αποθηκεύονται στον εγκέφαλο είναι τόσο γενική και απόλυτη ώστε κάθε αντίλογος εκλαμβάνεται ως παραδοξολογία. Τι άλλη εξήγηση πέραν αυτής της εγγραφής των εμπειριών στη μνήμη μπορεί να υπάρξει για την επανειλημμένη ανάδυση των ίδιων βιωμάτων και γνώσεων στη συνείδηση; Αλλά η απουσία εναλλακτικών ερμηνειών του φαινομένου και η πιεστική ανάγκη μιας εύλογης ερμηνείας του δεν συνιστούν τεκμήριο ότι όντως οι εμπειρίες εγγράφονται στη μνήμη ή στον εγκέφαλο. Κι αυτό δεν πέρασε απαρατήρητο από τον Πλατωνικό Σωκράτη: "Είναι λοιπόν η μνήμη μας κέρινη πλάκα όπου χαράζονται οι γνώσεις μας, ή μήπως είναι οι γνώσεις μας σαν τα πουλιά και η μνήμη μας κλουβί όπου τα φυλάμε;" ρωτά τον μαθητευόμενο γεωμέτρη Θεαίτητο. Ελέγχοντας κι οι δυο τους τις λογικές επιπτώσεις αυτών των υποθέσεων συμφώνησαν ότι, εν τέλει, η μνήμη δεν μπορεί να είναι κήρινον εκμαγείον ούτε περιστερεών παντοδαπών ορνίθων· ότι η υπόθεσις της διαφυλάξεως των αναμνήσεων σε οτιδήποτε "δοχείο" δεν ευσταθεί.

Ωστόσο, κάπου 25 αιώνες αργότερα, τόσο οι επιστήμονες όσο και το ευρύτερο κοινό επιμένουμε να πιστεύουμε - πράγμα το οποίο φαίνεται και από τον τρόπο που εκφραζόμαστε - ότι όλες οι αναμνήσεις μας εγγράφονται στον εγκέφαλο εν είδει νευρωνικών κυκλωμάτων. Πώς όμως τεκμηριώνεται επιστημονικά αυτή η κατά τα άλλα ευλογότατη υπόθεση; Δύο βασικά είδη μεθόδων έχουν κατά καιρούς χρησιμοποιηθεί για τον σκοπό αυτόν: το πρώτο και παλαιότερο είναι η μελέτη των επιπτώσεων των διαφόρων εγκεφαλικών κακώσεων στη μνήμη.
Το δεύτερο συνίσταται στην εφαρμογή των νέων τεχνολογιών απεικονίσεως των λειτουργιών του ανθρωπίνου εγκεφάλου εν δράσει.
Φαίνεται λοιπόν ότι και τα δύο είδη συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν εξειδικευμένες περιοχές στον εγκέφαλο για διάφορα είδη γνώσεων, όπως επί παραδείγματι για τη γνώση και την αναγνώριση προσώπων, τοπίων, χωμάτων, κ.λπ.· εν ολίγοις, περιοχές οι οποίες κατά τη γνώμη πολλών και εγκρίτων επιστημόνων περιέχουν τα μνημονικά κυκλώματα των αντιστοίχων εννοιών.

Αλλά, όπως απεδείχθη στον διάλογο «Θεαίτητος» τον οποίο προ ολίγου εμνημόνευσα, το φαινομενικώς εύλογο δεν είναι κατ' ανάγκη αληθές. Αναμφιβόλως υπάρχουν εξειδικευμένες περιοχές οι οποίες ενεργοποιούνται επιλεκτικώς: μία όταν αναγνωρίζουμε πρόσωπα, μια άλλη όταν αναγνωρίζουμε τοπία, κι άλλες για χρώματα, για σωματικές κινήσεις, για αντικείμενα που μεταχειριζόμαστε, για κυρίως οπτικά ερεθίσματα, για κυρίως ακουστικά και ούτω καθ' εξής. Οταν δε μια εξειδικευμένη περιοχή υφίσταται βλάβες λόγω τραυματισμών, νεοπλασιών, εγκεφαλικών επεισοδίων ή νευροεκφυλιστικών νόσων πράγματι εκπίπτει και η επάρκεια με την οποία αναγνωρίζεται η αντίστοιχη κατηγορία εννοιών και αντικειμένων.

Από προσεκτικότερη όμως ανάλυση των κλινικών και των νευροαπεικονιστικών αυτών δεδομένων προκύπτει άλλο συμπέρασμα, το οποίο συνάδει με την άποψη ότι οι εξειδικευμένες περιοχές περιέχουν νευρωνικούς μηχανισμούς αναλύσεως αισθητικών σημάτων από το περιβάλλον και σημάτων τα οποία παράγονται από άλλους, παρόμοιους μηχανισμούς και όχι μνημονικά κυκλώματα.
Πολλοί παράγοντες καθιστούν το συμπέρασμα αυτό ευλογότερο, εάν όχι απολύτως αναγκαίο. Θα αναφερθώ εδώ στους βασικότερους:
Εάν, φέρ' ειπείν, η εξειδικευμένη "περιοχή προσώπων" ή η "περιοχή χρωμάτων"  ήταν αποθήκη κυκλωμάτων, καίτοι πεπερασμένη, θα έπρεπε να περιέχει άπειρα τέτοια κυκλώματα δεδομένου ότι αναγνωρίζουμε δυνάμει άπειρο αριθμό χρωμάτων και προσώπων. Επιπλέον, καμία βλάβη σε καμία περιοχή του εγκεφάλου δεν έχει ποτέ προκαλέσει αμετάκλητη απώλεια μιας συγκεκριμένης εμπειρίας ή μιας κατηγορίας εννοιών όπως θα αναμένετο εάν κάθε ανάμνηση ήταν κωδικευμένη σε ένα κύκλωμα. Αντιθέτως, αμετάκλητη απώλεια αναγνωρίσεως όλων των οπτικώς (ή ακουστικώς ή απτικώς, κ.λπ.) προσλαμβανομένων αντικειμένων  παρατηρείται μόνον όταν οι νευρωνικοί μηχανισμοί επεξεργασίας των αντιστοίχων ερεθισμάτων υφίστανται βλάβες, όπως σε περιπτώσεις αγνωσίας ή αφασίας.

Αλλά, εάν κανένα μέρος του εγκεφάλου δεν λειτουργεί ως αποθήκη αναμνήσεων αλλά όλα τα μέρη του περιέχουν μηχανισμούς επεξεργασίας νευρωνικών σημάτων, πώς εξηγείται η απόλυτη πεποίθηση ότι, επί παραδείγματι, το πρόσωπο ή το τοπίο που βλέπουμε το έχουμε ιδεί στο παρελθόν (και γι' αυτό, άλλωστε, το «ανα-γνωρίζουμε»); Ή, πώς εξηγείται το γεγονός ότι βλέποντας ένα αντικείμενο αυτομάτως θυμόμαστε το όνομά του και τανάπαλιν εάν και τα δύο δεν ήταν κάπου μαζί καταγεγραμμένα; Τέλος, πώς εξηγείται η ενίοτε απροσδόκητη και αυθόρμητη ανάδυση αναμνήσεων, εάν δεν ήταν όλες ήδη κάπου εγγεγραμμένες;

Τα ερωτήματα αυτά απαντώνται ικανοποιητικώς στο πλαίσιο μιας θεωρίας της μνήμης από όπου εκλείπει το αίτημα της εναποθηκεύσεως των μνημονικών κυκλωμάτων και η οποία προϋποθέτει, πολύ σχηματικά, δύο τινά.
Πρώτον, ότι ο εγκέφαλος εμπεριέχει μόνον μηχανισμούς επεξεργασίας εξωγενών και ενδογενών σημάτων - κάποιοι εκ των οποίων έχουν ήδη ταυτοποιηθεί. Δεύτερον, ότι οι μηχανισμοί αυτοί είναι συνδεδεμένοι έτσι ώστε τα σήματα που παράγει ο καθένας να αρκούν ως αίτια παραγωγής σημάτων από τους άλλους μηχανισμούς - δυνατότητα του νευρικού συστήματος ήδη αποδεδειγμένη:
Ο ήχος που προαναγγέλλει τροφή (δηλαδή ο σχηματισμός σημάτων που παράγονται από τον μηχανισμό αναλύσεως ακουστικών ερεθισμάτων) αρκεί να ενεργοποιήσει τους σιελογόνους αδένες του σκύλου στο πλαίσιο του γνωστού πειραματικού πρωτοκόλλου του Παβλόφ. Με τον ίδιο τρόπο, το άκουσμα "καρέκλα" (δηλαδή ο σχηματισμός σημάτων που παράγονται από τον μηχανισμό αναλύσεως ακουστικών ερεθισμάτων) αρκεί να ενεργοποιήσει τους μηχανισμούς επεξεργασίας οπτικών ερεθισμάτων για να δημιουργήσουν τον σχηματισμό σημάτων που αντιστοιχεί στο εν λόγω αντικείμενο δεδομένου ότι πολλές φορές στο παρελθόν το ίδιο άκουσμα (τα ίδια ακουστικά σήματα) συνυπήρξαν με αυτά που προέκυπταν από την παρουσία του αντικειμένου. Το δε σύνολο των σημάτων αντιστοιχεί στη γνώση (και την αναγνώριση) του αντικειμένου.  Ακολούθως, κάθε φορά που ενθυμούμαστε κάτι το αναπαράγουμε και δεν το ανακαλούμε ενεργοποιώντας το αντίστοιχό του μνημονικό κύκλωμα όπως προτείνεται στο πλαίσιο της κλασικής θεωρίας.
Οσο για την πεποίθηση ότι το αντικείμενο είναι οικείο, ότι είναι ήδη γνωστό, προέρχεται από την ευκολία και την αμεσότητα με την οποία προκύπτει ο σύνθετος σχηματισμός σημάτων, πράγμα που δεν συμβαίνει με άγνωστα αντικείμενα και ασαφείς έννοιες. Τέλος, δεδομένου ότι το συνειδησιακό γίγνεσθαι, η αλληλουχία, δηλαδή, των εμπειριών είναι συνεχής, πάντα κάτι προηγείται και προκαλεί την ανάδυση κάποιων αναμνήσεων, ασχέτως εάν ενίοτε αυτό το κάτι εκπίπτει της προσοχής μας. Καμία, επομένως, ανάμνηση δεν είναι απολύτως απρόκλητη και αυθόρμητη.
     
Ο κ. Ανδρέας Κ. Παπανικολάου είναι ομότιμος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Tennessee, όπου διηύθυνε τον τομέα Κλινικών Νευροεπιστημών, επισκέπτης καθηγητής Νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και πρόεδρος του Κέντρου Εφηρμοσμένων Νευροεπιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου.
πηγή του άρθρου:tovima.gr

Δημιουργήθηκε ένζυμο που «τρώει» πλαστικά μπουκάλια

Επαναστατικό επίτευγμα: Δημιουργήθηκε ένζυμο που «τρώει» πλαστικά μπουκάλια

Ένα επαναστατικό επίτευγμα κατάφεραν Βρετανοί και Αμερικανοί επιστήμονες. Δημιούργησαν ένα ένζυμο που μπορεί να «φάει» ένα από τα πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα πλαστικά, το ΡΕΤ-polyethylene terepththalate.

Το επίτευγμα θα βοηθήσει μελλοντικά στη μάχη κατά της ρύπανσης σε ξηρά και θάλασσα, καθώς θα διευκολύνει για πρώτη φορά την ολοκληρωτική διάσπαση και ανακύκλωση εκατομμυρίων τόνων πλαστικών, ιδίως μπουκαλιών από ΡΕΤ, το οποίο σήμερα παραμένει επί εκατοντάδες χρόνια στο περιβάλλον. Το νέο ένζυμο αρχίζει να διασπά το πλαστικό μέσα σε λίγες μόνο μέρες, πολύ ταχύτερα από τη φύση.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Τζον ΜακΓκίαν του Ινστιτούτου Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Πόρτσμουθ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), μελετούσαν το φυσικό ένζυμο PETάση ενός βακτηρίου που είχε ανακαλυφθεί το 2016 στην Ιαπωνία και το οποίο από μόνο του «τρώει» το πλαστικό ΡΕΤ.
Τυχαία, όπως παραδέχθηκαν οι ερευνητές, βρήκαν ένα τρόπο - με την προσθήκη μερικών αμινοξέων - να τροποποιήσουν μέσω βιοτεχνολογίας το ένζυμο, έτσι ώστε να είναι πολύ πιο αποτελεσματικό στο «καταβρόχθισμα» του ΡΕΤ.
"Ελπίζαμε να καθορίσουμε την δομή του για να βοηθούσε τη μηχανική, αλλά καταλήξαμε ένα βήμα παραπέρα και κατασκευάσαμε κατά τύχη ένα ένζυμο που μπορεί να διασπά αυτά τα πλαστικά", είπε ο Γκρεγκ Μπέκαμ, μέλος της ερευνητικής ομάδας, σύμφωνα με το CNNi.
Οι επιστήμονες ήδη εργάζονται για να βελτιώσουν ακόμη περισσότερο το τροποποιημένο ένζυμο, προκειμένου να μπορεί να αξιοποιηθεί σε μαζική βιομηχανική κλίμακα και με ταχύτερο ρυθμό για τη διάσπαση των πλαστικών.
Μάλιστα, ήδη διαπίστωσαν ότι το μεταλλαγμένο ένζυμο μπορεί να «φάει» και το PEF -polyethylene furandicarboxylate, ένα βιοπλαστικό υποκατάστατο του ΡΕΤ.
Το ΡΕΤ δημιουργήθηκε στη δεκαετία του 1940 και δεν υπάρχει στη φύση για πολύ καιρό, αλλά στο μεταξύ τεράστιες ποσότητες πλαστικών έχουν κατακλύσει τις θάλασσες σε όλο τον κόσμο, καθώς εκεί καταλήγουν πολλά πλαστικά απορρίμματα.
Περίπου ένα εκατομμύριο πλαστικά μπουκάλια πουλιούνται κάθε λεπτό ανά τον κόσμο και μόνο το 14% ανακυκλώνονται.
Αλλά και γι' αυτά η ανακύκλωση δεν είναι τόσο τέλεια, ώστε το ίδιο πλαστικό να μπορεί να χρησιμοποιηθεί ξανά για να φτιαχτούν νέα διαφανή πλαστικά μπουκάλια.
cnn.com

Κυριακή 15 Απριλίου 2018

Αυγά και πρωτεΐνες

Πρωτεΐνη
Και ας δούμε ένα από τα τρόφιμα με πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας,που είναι τα:
Αυγά
Η ποιότητα της πρωτεΐνης των αυγών είναι υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη, με όλα τα βασικά αμινοξέα στις σωστές αναλογίες
Η πρωτεΐνη των αυγών είναι υψηλής ποιότητας και όλα τα αμινοξέα τους απαραίτητα στον οργανισμό μας και στις σωστές αναλογίες, έτσι ώστε ο οργανισμός μας να είναι επαρκώς εξοπλισμένος,γιατί μη ξεχνάμε ότι τα αμινοξέα αποτελούν τα βασικά δομικά στοιχεία των πρωτεϊνών και καθορίζουν και τις χαρακτηριστικές ιδιότητές τους.
Και καθώς οι πρωτεΐνες κατέχουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας,τα αυγά έρχονται να καλύψουν ένα μέρος από τις πρωτεΐνες που χρειαζόμαστε.
Ένα μεγάλο αυγό περιέχει περίπου 6 γραμμάρια πρωτεΐνες.
Επίσης η κατανάλωση επαρκούς πρωτεΐνης μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους...

Σάββατο 14 Απριλίου 2018

Αδυνάτισμα-Συμβουλές απώλειας βάρους που βασίζονται στην τεκμηρίωση

Αδυνάτισμα – ας παρακολουθήσουμε συμβουλές απώλειας βάρους που βασίζονται στην τεκμηρίωση και ας ετοιμάσουμε ένα χυμό που μας απαλλάσσει από τα περιττά κιλά και ρυθμίζει τον θυρεοειδή αδένα
Γύρω από το αδυνάτισμα και την απώλεια βάρους υπάρχουν πολλοί μύθοι επισημαίνουν οι ερευνητές
Με τα χρόνια, ωστόσο, έχουν βρει μια σειρά από στρατηγικές που φαίνεται να είναι αποτελεσματικές και ειδικά χρήσιμες στην προσπάθειά μας για αδυνάτισμα.
Αν λοιπόν το αδυνάτισμα είναι στις προτεραιότητές μας ας παρακολουθήσουμε κάποιες από τις συμβουλές αυτές.
Και ξεκινάμε:
1. Πίνουμε νερό, ιδιαίτερα πριν από τα γεύματα
Συχνά υποστηρίζεται ότι το πόσιμο νερό μπορεί να μας βοηθήσει να αδυνατίσουμε, και αυτό είναι αλήθεια.
Το πόσιμο νερό ενισχύει το μεταβολισμό κατά 24-30% σε μια περίοδο 1-1,5 ωρών, βοηθώντας μας να κάψουμε επιπλέον θερμίδες.
Μία μελέτη έδειξε ότι η κατανάλωση μισού λίτρου νερού μισή ώρα πριν από τα γεύματα βοήθησε τους διαιτολόγους να καταναλώσουν λιγότερες θερμίδες και να χάσουν κατά 44% περισσότερο βάρος
2. Τρώμε αυγά για πρωινό...

Πέμπτη 12 Απριλίου 2018

Ευρυαγγείες στο πρόσωπο και αιθέρια έλαια βοτάνων

Ευρυαγγείες στο πρόσωπο.
Και είναι αυτές οι μικρές μπλε σκούρες φλεβίτσες σαν αράχνη στο πρόσωπο,εκεί στα πλάγια της μύτης,στα μάγουλα,ακόμα και στο πιγούνι,
Ευρυαγγείες στο πρόσωπο.
Και τι είναι οι ευρυαγγείες και γιατί βρίσκονται εκεί;
Oι ευρυαγγείες στο πρόσωπο έχουν ένα χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα και σπάνια οφείλονται σε ανεπαρκή φλεβική κυκλοφορία, όπως συμβαίνει σε άλλα σημεία του σώματος όπως στα πόδια.
Οι ευρυαγγείες στο πρόσωπο είναι πολύ μικρά διευρυμένα τριχοειδή αγγεία συνήθως λίγα και μικρής διαμέτρου, ακριβώς κάτω από την επιδερμίδα και ορατά με γυμνό μάτι.
Τα συναντάμε κυρίως στις κεντρικές και πλάγιες περιοχές του προσώπου, όπως κάτω από τα βλέφαρα, στα μάγουλα, γύρω από την περιοχή της μύτης, και μερικές φορές στο πηγούνι.
Tι μπορούμε να κάνουμε για να προλάβουμε την εμφάνισή τους ή για να βελτιώσουμε την ήδη υπάρχουσα κατάσταση...
read more:https://botanologia.gr/eyryaggeies-sto-prosopo-kai-aitheria-elaia-votanon/

Δευτέρα 9 Απριλίου 2018

Παντζάρι και λάχανο σε ένα ενεργειακό και θρεπτικό smoothie

Το παντζάρι είναι από τα αγαπημένα μου λαχανικά για αυτό και επανέρχομαι συνέχεια σε αυτό!
Το λάχανο επίσης, και οι διατροφικές επιλογές πολλές.
Στις αγαπημένες μου επιλογές και τα smoothies – τα πάνγευστα ροφήματα ολόκληρων φρούτων και λαχανικών, με το λάχανο και το παντζάρι να κρατούν τα σκήπτρα
#. smoothie με παντζάρια και λάχανο
Τα smoothies είναι μια συμπυκνωμένη πηγή πρόσληψης των θρεπτικών συστατικών που περιέχουν τα λαχανικά και τα φρούτα.
Η προσθήκη smoothies στη διατροφή μας είναι μία από τις υγιεινότερες και γευστικότερες καθημερινές συνήθειες που πρέπει να αποκτήσουμε για χάρη της υγεία μας.
Και γιατί αυτό;
Γιατί με την παρασκευή ενός smoothie μπορούμε να πάρουμε μεγαλύτερη ποσότητα θρεπτικών συστατικών από τα φρέσκα φρούτα και τα λαχανικά από ό, τι θα μπορούσαμε ποτέ με την απευθείας κατανάλωση τους.
Είναι πολύ πιο εύκολο π.χ να καταναλώσουμε τέσσερα παντζάρια μέσα σε μία μέρα αν τα κάνουμε χυμό παρά αν προσπαθήσουμε να τα καταναλώσουμε με άλλο τρόπο...

Κυριακή 8 Απριλίου 2018

Παντζάρια και μάραθο -μια αναζωογονητική και αντιυπερτασική σούπα

Παντζάρια και μάραθο,δύο προϊόντα της φύσης με ισχυρές αντιυπερτασικές ιδιότητες σε έναν υπέροχο συνδυασμό για μια άκρως αναζωογονητική σούπα.
Ας την ετοιμάσουμε.
Kαι θα χρειαστούμε:
-τέσσερα μέτρια προς μεγάλα παντζάρια,πάρα πολύ καλά πλυμένα,
-λάδι
-ένα ματσάκι μάραθο,πολύ καλά πλυμένο και ψιλοκομμένο
-ένα με δύο καρότα πλυμένα και κομμένα σε ροδέλες
-δύο με τρία κλωνάρια σέλινο,πλυμένα και κομμένα σε μεγάλα κομμάτια
-δύο σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο,και επειδή είναι η εποχή του,αν έχουμε φρέσκο το χρησιμοποιούμε μαζί με το φύλλο του
-τέσσερα φλυτζάνια ζωμό λαχανικών ή φρέσκο νερό χωρίς χλώριο
-το χυμό και το ξύσμα ενός λεμονιού.
-βήμα 1ο
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180C.
Τυλίγουμε κάθε παντζάρι σε αλουμινόχαρτο .
Τα τοποθετούμε σε ένα ταψάκι.....

read more:https://botanologia.gr/pantzaria-kai-maratho-mia-anazoogonitiki-kai-antiypertasiki-soypa/

Ψήσιμο στα κάρβουνα – Tι κινδύνους κρύβει και πόσο επικίνδυνο είναι

 
Ψήσιμο στα κάρβουνα
Η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι ένα τεράστιο παγκόσμιο πρόβλημα,και πρέπει όλοι μας να είμαστε πολύ προσεχτικοί και να περιορίζουμε,όσο περνάει από το χέρι μας,τις εκπομπές στο περιβάλλον  κακής ποιότητας αέρα γιατί ακόμα και μικρές προσπάθειες έχουν θετικά αποτελέσματα.
Και βασικά πρέπει να προσέχουμε και να περιορίζουμε την έκθεσή μας σε κακής ποιότητας αέρα.
Αν παρατηρήσουμε θα δούμε πως πάρα πολλές φορές, πολλοί από εμάς μπορεί να βρεθούμε και να σταθούμε πρόθυμα δίπλα σε μια συσκευή που εκπέμπει βλαβερές εκπομπές,όπως μια υπαίθρια,και όχι μόνο,ψησταριά.
Οι ψησταριές,όπως πολύ καλά γνωρίζουμε,είναι ένα απίστευτα δημοφιλές υπαίθριο γεγονός.
Τα μέλη της οικογένειας και οι φίλοι βρίσκονται μαζί για να φάνε ψητά κρέατα,κατά προτίμηση,που ψήνουν σε ψησταριές με κάρβουνα ή μπρικέτες κάρβουνου.
Αυτό που δεν γνωρίζουν όμως οι περισσότεροι είναι πως παρά τη δημοτικότητά της, οι υπαίθριες ψησταριές έχουν πολλούς κινδύνους.
Ο καπνός τους περιέχει υψηλό επίπεδο πολυκυκλικών αρωματικών υδρογονανθράκων -ΠΑΥ, οι οποίοι είναι γνωστό ότι  είναι μεταλλαξιογόνοι - δηλαδή,προκαλούν μεταλλάξεις στο DNA, αναπνευστικές νόσους και ακόμη και καρκίνο του πνεύμονα .
Η υπερφόρτωση της σχάρας με τα τρόφιμα δημιουργεί εμφανώς περισσότερες εκπομπές πολυκυκλικών αρωματικοών υδρογονανθράκων και η παραδοσιακή ψησταριά δημιουργεί κίνδυνο για καρκίνο πολύ πάνω από το αποδεκτό όριο, σε αντίθεση με τον πολύ μικρότερο κίνδυνο που συνεπάγεται η χρήση γκριλ με αέριο.

Σάββατο 7 Απριλίου 2018

J.S. Bach - Το ονειρικό πασχαλινό ορατόριο του μεγάλου συνθέτη

J.S. Bach και Easter Oratorio, BWV 249
Το ονειρικό πασχαλινό ορατόριο του μεγάλου συνθέτη.
Μόνο τρία έργα του J.S. Bach φέρουν τον τίτλο «Ορατόριο»: των Χριστουγέννων, της Αναλήψεως και του Πάσχα.
Τα δύο πρώτα έχουν υποδειγματικά θρησκευτικό χαρακτήρα, το Πασχαλινό Ορατόριο, που βασίζεται σε μια προηγούμενη κοσμική καντάτα του συνθέτη, δεν χρησιμοποιεί βιβλικό κείμενο, δεν περιλαμβάνει χορικά ούτε έχει αφηγητή.
Αποτελεί έτσι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της συγχώνευσης θρησκευτικής και κοσμικής μουσικής, που παρατηρείται σε πολλά από τα έργα του Bach.
Στην πρώτη του μορφή, ως καντάτα, το έργο παρουσιάστηκε την 1η Απριλίου 1725, Κυριακή του Πάσχα, στη Λειψία.
Έκτοτε, το έργο αναθεωρήθηκε δύο φορές: το 1735, όπου πλέον ονομάστηκε «ορατόριο», και το 1740.
J.S. Bach και Easter Oratorio "ανάταση ψυχής"

Πέμπτη 5 Απριλίου 2018

Leo Buscaglia , o Dr. Love λέει : αγαπάς για να αγαπάς

Leo Buscaglia-Η αγάπη πάντα δημιουργεί, ποτέ δεν καταστρέφει.
Η μελέτη της αγάπης με οδήγησε στη μελέτη της ζωής.
Ζωή μέσα στην αγάπη σημαίνει ζωή μέσα στη ζωή και ζωή μέσα στη ζωή σημαίνει ζωή μέσα στην αγάπη.
Για μένα η ζωή είναι ένα δώρο του Θεού σε μας.
Ο τρόπος που ζούμε τη ζωή μας είναι το δικό μας δώρο στο Θεό.
Κάντε το δώρο αυτό υπέροχο.
Leo Buscaglia-o αγαπημένος συγγραφέας που μας  δίδαξε την αγάπη με  αποφασιστικότητα και θέρμη-
Που μας είπε πως "η ωριμότητα δεν αποτελεί στόχο αλλά είναι περισσότερο μια διαδικασία"
Που επιμένει πως "η αληθινή σχέση αγάπης μπορεί να υπάρξει μόνο σαν συνδυασμός δυνάμεων και ενέργειας με άλλα ώριμα πρόσωπα για τη συνεχή ανάπτυξη και των δύο"
Που μα είπε πως "όταν εμμένουμε στον πόνο, καταλήγουμε να τιμωρούμε τον εαυτό μας"
Που επιμένει "πως δεν αντέχει ν’ ακούει κουβέντες όπως-το γέρικο σκυλί δεν μαθαίνει καινούργιο κόλπα"-γιατί όπως λέει "έχω διδάξει πολλά καινούργια κόλπα σε γέρικα σκυλιά,έτσι γίνονται οι αλλαγές και η αλλαγή είναι πάντα δυνατή"

Ρυτίδες-τρόφιμα που προλαμβάνουν αλλά και μειώνουν τις ρυτίδες

Ρυτίδες – Πτυχές  του δέρματος, κυρίως στο πρόσωπο, που προκύπτουν με την πάροδο του χρόνου και με τη γήρανση του οργανισμού μας.
Η κυτταρική ανανέωση ελαττώνεται, η επιδερμίδα λεπταίνει, αφυδατώνεται και χάνει την ελαστικότητά της και οι ρυτίδες σχηματίζονται…
Αν ψάχνουμε για φυσικούς τρόπους να υποστηρίξουμε και να διαφυλάξουμε το δέρμα μας από την γήρανση και 
την ταλαιπωρία που υφίσταται από επιβαρυντικούς παράγοντες  οι βιταμίνες , τα ιχνοστοιχεία και τα μέταλλα είναι απαραίτητα συστατικά που ο οργανισμός , 
και κατ’ επέκταση το δέρμα μας, χρειάζονται σε επαρκείς ποσότητες για τη σωστή λειτουργία τους και την προστασία τους από τη γήρανση.
Η καλύτερη πηγή βιταμινών , ιχνοστοιχείων και μετάλλων προέρχεται από όλες τις τροφές που διατηρούν και είναι πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά....
read more:https://botanologia.gr/rytides-trofima-poy-prolamvanoyn-alla-kai-meionoyn-tis-rytides/

Τετάρτη 4 Απριλίου 2018

Καρότα-σπιτικό σιρόπι καρότων που διαλύει τα φλέματα, και ανακουφίζει από το βήχα

Ένα σπιτικό σιρόπι με καρότα που διαλύει τα φλέματα, και ανακουφίζει από το βήχα Όπως πολύ καλά γνωρίζουμε ο βήχας με φλέματα είναι μια πολύ-πολύ  συνηθισμένη ενόχληση και τις περισσότερες φορές είναι άμεσο επακόλουθο του κρυολογήματος.
Και όταν είμαστε κρυωμένοι ένα πιάτο ζεστής σούπας με πρωταγωνιστή το καρότο τονώνει και αναζωογονεί τον οργανισμό μας.
Και εάν το κρυολόγημά μας το ακολουθεί βήχας με φλέγματα,τότε,μπορούμε να ετοιμάσουμε και ένα σιρόπι,πάλι με πρώτο συστατικό το καρότο.
Σίγουρα έχουμε ακούσει πολλά για το πώς τα καρότα είναι ιδανικά για τα μάτια μας, αλλά πιθανότατα δεν έχουμε ακούσει ποτέ ότι είναι ιδανικά για την αντιμετώπιση και τη θεραπεία του βήχα.
Ναι, τα καρότα έχουν την ιδιότητα να αφαιρούν το φλέγμα και να ανακουφίζουν από το βήχα,ειδικά όταν συνδυάζονται με άλλα συστατικά όπως το μέλι.
Ένα σπιτικό,λοιπόν,σιρόπι που διαλύει τα φλέματα, και μας ανακουφίζει από το βήχα είναι το σιρόπι καρότων σε συνδυασμό με μέλι και τζίντερ.
Και εργαζόμαστε ως εξής:
Θα χρειαστούμε...
read more:https://botanologia.gr/karota-spitiko-siropi-karoton-poy-dialyei-ta-flemata-kai-anakoyfizei-apo-to-vicha/

Δευτέρα 2 Απριλίου 2018

Η παιδική φτώχεια επιβαρύνει τις γνωστικές λειτουργίες εφ’όρου ζωής

Η παιδική φτώχεια μπορεί να έχει διαρκή αποτελέσματα στις γνωστικές λειτουργίες τα οποία μπορεί να συνεχίζονται μέχρι και τα βαθιά γεράματα – δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης Pavla Cermakova , MD, PhD, του Τσεχικού Εθνικού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας στο Klecany της Τσεχίας.
Τα παιδιά που μεγαλώνουν σε συνθήκες φτώχειας ή που βρίσκονται σε μειονεκτική θέση από κοινωνική και οικονομική άποψη, είναι πιθανότερο να έχουν χειρότερες γνωστικές λειτουργίες  και νοητικές ικανότητες μετά την ενηλικίωσή τους μέχρι και σε πολύ προχωρημένη ηλικία,σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο τεύχος της Νευρολογίας στις 26 Σεπτεμβρίου του 2018 και στο ιατρικό περιοδικό της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας .
Οι γνωστικές δεξιότητες, οι οποίες περιλαμβάνουν την ικανότητα σκέψης, μάθησης, συλλογισμού, μνήμης και επίλυσης προβλημάτων, αξιολογήθηκαν με βάση σχετικά τεστ.
«Ακριβώς όπως το σώμα, ο εγκέφαλος μεγαλώνει και γηράσκει, αλλά για κάποιους μπορεί να ενηλικιωθεί και να γεράσει γρηγορότερα από τους άλλους», δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης dr Pavla Cermakova, καθηγήτρια και ερευνήτρια του Τσεχικού Εθνικού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας στο Klecany της Τσεχίας.
«Ένα αυξανόμενο σύνολο στοιχείων υποδηλώνει ότι η γήρανση του εγκεφάλου μπορεί να συμβεί πολύ γρήγορα και οι ρίζες αυτής της αιτίας βρίσκονται στην παιδική ηλικία.
Η μελέτη μας εξέτασε έναν πολύ μεγάλο αριθμό ανθρώπων από διαφορετικά υπόβαθρα και....

Σάββατο 31 Μαρτίου 2018

Ρευματοειδής Αρθρίτιδα & Οστεοαρθρίτιδα

Ρευματοειδής Αρθρίτιδα & Οστεοαρθρίτιδα
Dr. Δημήτρης Τσουκαλάς, MD
Η κατάληξη –ίτιδα στην ιατρική υποδηλώνει φλεγμονή. 
Ο όρος Αρθρίτιδα περιγράφει την φλεγμονή των αρθρώσεων. Υπάρχουν πάνω από 100 διαφορετικές μορφές αρθρίτιδας (οστεοαρθρίτιδα, ρευματοειδής, ουρική, ψωριασική, μικροβιακή κ.ά.).
Τα βασικά χαρακτηριστικά της αρθρίτιδας είναι ο πόνος και ο περιορισμός της κίνησης. 
Τα συγκεκριμένα συμπτώματα μπορούν να είναι είτε ήπια, όπως μια μικρή πρωινή δυσκαμψία των αρθρώσεων, είτε να φτάνουν σε σημείο που περιορίζουν πλήρως την κινητικότητα.       
Σύμφωνα με μια μεγάλη μελέτη του Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC), ένας στους 5 ενήλικες πάσχει από διαγνωσμένη αρθρίτιδα και προβλέπεται αύξηση της επίπτωσης της νόσου στα επόμενα χρόνια.
Δεν είναι λοιπόν υπερβολική η δήλωση που αναφέρεται από αρκετούς ερευνητές ότι μια ανακάλυψη που θα θεράπευε τα αρθριτικά νοσήματα θα ήταν πιο σημαντική και από την ανακάλυψη της θεραπείας του καρκίνου. 
Υπολογίζεται ότι η ανακάλυψη της θεραπείας του καρκίνου θα αύξανε τον μέσο όρο ζωής κατά 2 έτη ενώ η θεραπεία της αρθρίτιδας θα βελτίωνε την ποιότητα ζωής κατά 5 έτη.
Οι δύο κύριες μορφές αρθρίτιδας είναι η οστεοαρθρίτιδα και η ρευματοειδής αρθρίτιδα.
Η οστεοαρθρίτιδα πλήττει τους χόνδρους των αρθρώσεων (το ελαστικό μέρος που καλύπτει το οστό στο σημείο της άρθρωσης) μαζί με το οστό που στηρίζει τον χόνδρο. 
Φαίνεται να οφείλεται σε φθορά και συσσωρευμένες κακώσεις των αρθρώσεων. 
Κύριο χαρακτηριστικό της οστεοαρθρίτιδας είναι φθορά των χόνδρων και η εναπόθεση ασβεστίου στις αρθρώσεις.
Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι ένα αυτοάνοσο νόσημα, όπου το σώμα επιτίθεται στις ίδιες τις αρθρώσεις του και τις καταστρέφει σταδιακά. 
Οι αρθρώσεις σε αυτή την περίπτωση πλήττονται συμμετρικά και μακροπρόθεσμα παραμορφώνονται.  Στην ρευματοειδή αρθρίτιδα επηρεάζονται όμως και άλλα όργανα, όπως η καρδιά και πρόκειται για ένα νόσημα που επηρεάζει την υγεία του ατόμου σε πολλαπλά επίπεδα.
Και οι δύο μορφές χαρακτηρίζονται από μια σταθερή και σταδιακή επιδείνωση της νόσου ενώ όλες οι θεραπείες έχουν στόχο την καθυστέρηση της επιδείνωσης των συμπτωμάτων.
Είναι ξεκάθαρο λοιπόν ότι με τον τρόπο που προσεγγιζόταν το πρόβλημα μέχρι σήμερα το μόνο που μπορούμε να προσφέρουμε στους ασθενείς είναι ανακουφιστικές θεραπείες.
Σίγουρα δεν πρέπει να υποτιμώνται όλες οι εξελίξεις που έχουν γίνει σε αυτόν τον τομέα όσον αφορά στην εξέλιξη της νόσου και στην διαχείριση του πόνου, δεν μπορούμε όμως να πούμε σε καμία περίπτωση ότι η συγκεκριμένη προσέγγιση οδηγεί σε μια σταθερή και σταδιακή βελτίωση. 
Μιλάμε πάντα για μια προσπάθεια που επικεντρώνεται στην μείωση της  ταχύτητας επιδείνωσης. 
Εκ προοιμίου η επιδείνωση θεωρείται δεδομένη.
Μια Αιτιολογική Προσέγγιση 
Έχω συχνά αναφερθεί σε προηγούμενα άρθρα για μια στροφή της ιατρικής σκέψης που λαμβάνει χώρα τα τελευταία χρόνια. 
Ανακαλύψεις των τελευταίων 50 ετών φαίνεται να μετουσιώνονται στην κλινική εφαρμογή με ιλιγγιώδη ταχύτητα στα τελευταία 4-5 χρόνια.
Το μοντέλο σκέψης των σημερινών θεραπειών για τις αρθρίτιδες βασίζεται σε ένα ανατομικό τρόπο σκέψης. 
Εξετάζουμε το ανθρώπινο σώμα σαν μια μηχανή όπου τα όργανα που το απαρτίζουν είναι τα «ανταλλακτικά» της τα οποία σταδιακά και αναπόφευκτα φθείρονται. 
Η συγκεκριμένη προσέγγιση εμφανίζει αποτελεσματικότητα στα οξέα και επείγοντα προβλήματα υγείας.
Στην περίπτωση ενός τραυματισμού στο γόνατο, το γόνατο μας πρήζεται και πονάει. 
Το χτύπημα προκάλεσε την καταστροφή ιστών και το σώμα στη συνέχεια ξεκίνησε διαδικασίες επιδιόρθωσης. 
Ξεκινάει στο συγκεκριμένο σημείο η παραγωγή ουσιών που προκαλούν αύξηση της αιμάτωσης και πόνο.
Σκοπός των παραπάνω ενεργειών είναι η παροχή θρεπτικών συστατικών στην περιοχή (αιμάτωση) και η ακινητοποίησή  της (πόνος) μέχρι να αποκατασταθεί η φυσιολογική λειτουργία της περιοχής. 
Το σύνολο των διαδικασιών που περιγράψαμε ονομάζονται φλεγμονή.
Η φλεγμονή (φλέγω, καίω) περιγράφει τον πόνο, την ερυθρότητα, την θερμότητα και το πρήξιμο που συμβαίνουν καθώς το σώμα επουλώνει την πάσχουσα περιοχή. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι η φλεγμονή είναι η διαδικασία που ενεργοποιεί το σώμα μας για να λύσει ένα πρόβλημα.
Όσο πιο μεγάλη η κάκωση τόσο πιο έντονη και η διαδικασία επούλωσης. 
Στην προσπάθεια μας να μειώσουμε τον πόνο που συνοδεύει την φλεγμονή χρησιμοποιούμε φαρμακευτικά και άλλα μέσα που είτε στοχεύουν τον πόνο (παυσίπονα, ακινητοποίηση) είτε την φλεγμονή (αντιφλεγμονώδη, πάγος).
Η ανακουφιστική αγωγή μας βοηθάει  να νοιώθουμε καλύτερα καθώς το σώμα επαναφέρει και αναδομεί τους ιστούς που υπέστησαν βλάβη.  
Δεν βοηθάει στην επούλωση, τουναντίον την καθυστερεί καθώς μειώνει την ένταση της.
Για να επουλώσει το σώμα μας μια οποιαδήποτε βλάβη χρειάζεται δομικά συστατικά και ενέργεια ώστε να φτιάξει νέους ιστούς. 
Η θρεπτική κατάσταση του οργανισμού και τα αποθέματα του σε αμινοξέα, μεταλλικά στοιχεία, βιταμίνες και ένζυμα καθορίζουν την διάρκεια και τον βαθμό επούλωσης μιας βλάβης.
Όταν πρόκειται για κάτι οξύ και μεμονωμένο το σώμα είναι σε θέση να αποκαταστήσει σε μεγάλο βαθμό την φυσιολογική λειτουργία. 
Όταν όμως έχουμε χρόνιες κακώσεις και φλεγμονές μειώνονται τα αποθέματα και παράλληλα η ικανότητα επαναφοράς της φυσιολογικής λειτουργίας.
Αν γνωρίζουμε τι λείπει από το σώμα ώστε να το χορηγήσουμε μπορούμε να δράσουμε αιτιολογικά και όχι μόνο ανακουφιστικά. 
Στόχος μας σήμερα δεν είναι μόνο η συμπτωματική ανακούφιση αλλά η επαναφορά της φυσιολογικής λειτουργίας (Λειτουργική Ιατρική).
Η αξιολόγηση της επάρκειας σε συστατικά με την χρήση ειδικών εξετάσεων Metabolomic Analysis® που καταγράφουν τις χημικές αντιδράσεις που συμβαίνουν στο σώμα μας (μεταβολική κατάσταση) ανοίγουν νέους δρόμους στην διαχείριση χρόνιων φλεγμονωδών νοσημάτων.
Πράγματι όπως αναφέρεται και σε ανακοίνωση του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ «Η μελέτη της μεταβολικής κατάστασης του οργανισμού είναι ένας πιο απλός και ακριβής τρόπος για να αξιολογήσουμε την κατάσταση υγείας»
Τι μπορούμε να κάνουμε
Μέσα από την κλινική μας εμπειρία έχουμε διαπιστώσει ότι η επαναφορά της μεταβολικής ισορροπίας του οργανισμού μετά από ειδικές αναλύσεις, επιταχύνει τις διαδικασίες επούλωσης και μειώνει σημαντικά την ένταση της φλεγμονής. 
Στην κλινική μας εφαρμόζουμε μεθόδους που μας επιτρέπουν παράλληλα με την συμπτωματική αγωγή να αποτυπώνουμε την κατάσταση του οργανισμού σε πραγματικό χρόνο.
Το σώμα μας έχει την τάση να ισορροπήσει στο σημείο καλύτερης υγείας που μπορεί. 
Πριν 2500 ο Ιπποκράτης δήλωσε ότι αν οι ενέργειες του γιατρού ωφελούν και δεν βλάπτουν τότε ο ασθενείς θεραπεύεται. 
Σήμερα όσο ποτέ μπορούμε να βοηθήσουμε με εξαιρετική ακρίβεια προς αυτή την κατεύθυνση. 
Στην Υγειά Σας!
drtsoukalas.com

botanologia.blogspot.gr


Σαρδέλες στο φούρνο,με ντομάτα,σπαράγγια και μαϊντανό-ένα υπέροχο φαγητό

Για τις σαρδέλες νομίζω τα λόγια είναι περιττά.
Και ξέρετε ; Οι σαρδέλες πήραν το όνομά τους από το ιταλικό νησί της Σαρδηνίας, ένα από τα μέρη που βρέθηκαν σε αφθονία και είναι μέλος της οικογένειας της ρέγγας.
Σήμερα, αυτά τα μικρά ψάρια, τα οποία συνήθως συσκευάζονται σε δοχεία ή σε κονσέρβες, πωλούνται σε όλο τον κόσμο προσφέροντας την νοστιμιά τους και τις περίφημες ιδιότητές τους.
Η ταπεινή σαρδέλα μπορεί να φαίνεται λιγότερο εντυπωσιακή από άλλα ψάρια, αλλά η διατροφική της αξίας είναι υψηλότατη.
Είναι ένα από τα πιό υγιεινά και θρεπτικά ψάρια.
Είναι πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα,
πρωτεΐνες,
βιταμίνη Α
βιταμίνη Β12 – Η βιταμίνη Β12 είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη που βοηθά τον εγκέφαλο και εξασφαλίζει την εύρυθμη λειτουργία του νευρικού μας συστήματος.
βιταμίνη Β6
βιταμίνη D – Η βιταμίνη D είναι ζωτικής σημασίας για τη δομή των οστών καθώς βοηθά στην απορρόφηση του ασβεστίου. Μια ανεπάρκεια βιταμίνης D μπορεί να προκαλέσει ανεπάρκεια ασβεστίου, η οποία με τη σειρά της μπορεί να οδηγήσει σε οστεοπόρωση και φθορά των δοντιών.
χολίνη
νάτριο.....
read more:https://botanologia.gr/sardeles-sto-foyrno-me-sparaggia-ena-yperocho-kai-ygieinotato-fagito/

Παρασκευή 30 Μαρτίου 2018

Λόγω των ημερών-μπακαλιάρος με φρέσκο λεμονάκι,ένα αγαπημένο μου φαγητό.

Ξαλμυρισμένος μπακαλιάρος με φρέσκο λεμονάκι και μπόλικα λαχανικά!
Ένα φαγητό που μου αρέσει πάρα πολύ και το προτιμώ τις μέρες της σαρακοστής!
Διαλέγω τον μπακαλιάρο που χρειάζομαι και αφού τον ξεπλύνω κάτω από τη βρύση πολύ καλά να φύγει όλο το αλάτι τον ξαρμυρίζω ως εξής:
– τον αφήνω σε μπόλικο κρύο νερό μία νύχτα
– την άλλη μέρα αλλάζω το νερό τρεις φορές,μία το πρωί,μία το μεσημέρι και μία το βράδυ
– τον αφήνω έτσι όλη νύχτα και
– την άλλη μέρα αλλάζω νερό το πρωί
– ενώ το βράδυ “ξύνω” με ένα μαχαίρι τα λέπια και αφού τον κόψω στα κομμάτια που θέλω τον αφήνω όλη τη νύχτα στο νερό.
Πόσες φορές θα αλλάξω το νερό εξαρτάται από τις προτιμήσεις μου και το βάρος του μπακαλιάρου, θα χρειαστεί περίπου έξι με επτά φορές να αλλάξω το νερό σε δύο 24ωρα ώστε να έρθει σε επιθυμητά επίπεδα.
Και έφτασε η μέρα να τον μαγειρέψω!
Θα χρειαστώ..

Τρίτη 27 Μαρτίου 2018

ο Άδωνις το πεύκο,είναι ηλικίας άνω των 1.075 ετών, και ζει στα δάση της Πίνδου

Το πεύκο όμως είναι και ένα δέντρο θεραπευτής.

Το πεύκο όμως είναι και ένα δέντρο θεραπευτής.
Σχεδόν όλα τα τμήματά του έχουν ισχυρές θεραπευτικέ ιδιότητες.
Οι βελόνες του,το ρετσίνι του, τα κουκουνάρια του,τα φρέσκα κλαράκια του και τα μπουμπούκια του!!!
Θα μιλήσουμε για ένα-ένα από αυτά,για τις ιδιότητές τους και τις χρήσεις τους,και ξεκινάμε με τα μπουμπούκια του πεύκου λόγω της άνοιξης.
Ας δούμε γιατί.
Τα μπουμπούκια του πεύκου ήταν από τις πρώτες ιατρικές ύλες,που χρησιμοποιήθηκε τόσο στη λαϊκή όσο και στην παραδοσιακή ιατρική.
Όπως συμβαίνει και με άλλα ιαματικά βότανα,το μέγιστο όφελος μπορούν να μας το προσφέρουν μόνο σωστά συλλεγμένα μπουμπούκια πεύκου ώστε να έχουν ανέπαφα τα θρεπτικά τους συστατικά.
Αυτό είναι απαραίτητο όταν συλλέγομαι οποιοδήποτε βότανο που θα χρησιμοποιήσουμε για την παρασκευή ιαμάτων.
       Η πλέον κατάλληλη περίοδος για τη συλλογή των μπουμπουκιών των πεύκων είναι οι ανοιξιάτικες μέρες μετά το τέλος και της τελευταίας παγωνιάς, όταν τα "μάτια" των μπουμπουκιών είναι λίγο πριν το άνοιγμα!
Κατά κανόνα, αυτό είναι με την αρχή της άνοιξης, αλλά πάντα είναι ανάλογο με τις κλιματολογικές ζώνες,άλλη εποχή βγαίνουν τα μπουμπούκια του πεύκου στην Ελλάδα και άλλη εποχή σε μια βόρεια χώρα της Ευρώπης.....
read more:
https://botanologia.gr/o-adonis-to-peyko-einai-ilikias-1-075-eton-kai-zei-sta-dasi-tis-pindoy/

Σάββατο 24 Μαρτίου 2018

Βάμμα βοτάνων-πως το παρασκευάζουμε

Βάμμα ονομάζεται το προϊόν που παίρνουμε όταν εμποτίζουμε βότανα σε αλκοόλ.
Κατά τη διάρκεια του χρόνου παραμονής του βοτάνου στο αλκοόλ,που στην ουσία είναι διαλύτης,διαχέεται μέρος των συστατικών του,χαρίζοντας στο αλκοόλ τις ιδιότητες και τη δράση του.
Ο ελάχιστος χρόνος εκχύλισης βοτάνου σε αλκοόλ είναι 2 εβδομάδες,μπορεί όμως να παραταθεί έως και 6 μήνες εάν έχουμε σκληρά μέρη, όπως φλοιούς και ρίζες.
Όσο περισσότερο καιρό μένει το βότανο μέσα στο αλκοόλ τόσο πιο δυνατό θα γίνει το βάμμα.
Ένας μήνας είναι ένα ικανοποιητικό χρονικό διάστημα.
Επίσης όσο περισσότερη είναι η ποσότητα του βοτάνου στο αλκοόλ τόσο πιό δυνατό και ισχυρό θα γίνει το βάμμα μας
Το βάμμα βοτάνου γίνεται με την εμβάπτιση-εμβροχή- του βοτάνου στο αλκοόλ.
Αυτό βοηθάει την εκχύλιση των ενεργών συστατικών του βοτάνου χαρίζοντας στο βάμμα ισχυρότερες ιδιότητες και δράσεις από τα εγχύματα και τα αφεψήματα.
read more:https://botanologia.gr/vamma-votanon-enas-apo-toys-tropoys-chrisis-ton-votanon/

Βάμμα βοτάνων-πως το ετοιμάζουμε

Βάμμα ονομάζεται το προϊόν που παίρνουμε όταν εμποτίζουμε βότανα σε αλκοόλ.
Κατά τη διάρκεια του χρόνου παραμονής του βοτάνου στο αλκοόλ,που στην ουσία είναι διαλύτης,διαχέεται μέρος των συστατικών του,χαρίζοντας στο αλκοόλ τις ιδιότητες και τη δράση του.
Ο ελάχιστος χρόνος εκχύλισης βοτάνου σε αλκοόλ είναι 2 εβδομάδες,μπορεί όμως να παραταθεί έως και 6 μήνες εάν έχουμε σκληρά μέρη, όπως φλοιούς και ρίζες.
Όσο περισσότερο καιρό μένει το βότανο μέσα στο αλκοόλ τόσο πιο δυνατό θα γίνει το βάμμα.
Ένας μήνας είναι ένα ικανοποιητικό χρονικό διάστημα.
Επίσης όσο περισσότερη είναι η ποσότητα του βοτάνου στο αλκοόλ τόσο πιό δυνατό και ισχυρό θα γίνει το βάμμα μας
Το βάμμα βοτάνου γίνεται με την εμβάπτιση-εμβροχή- του βοτάνου στο αλκοόλ.
Αυτό βοηθάει την εκχύλιση των ενεργών συστατικών του βοτάνου χαρίζοντας στο βάμμα ισχυρότερες ιδιότητες και δράσεις από τα εγχύματα και τα αφεψήματα.

Παρασκευή 23 Μαρτίου 2018

Υγιεινή διατροφή για προαγωγή της υγιούς γήρανσης των κυττάρων μας και προστασία από τις χρόνιες παθήσεις

Η γήρανση είναι ο μεγαλύτερος παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη χρόνιων ασθενειών,και ο γηράσκων πληθυσμός είναι ένα παγκόσμιο ζήτημα με πολλές αρνητικές συνέπειες.
Μια πρόσφατη επισκόπηση έδειξε ότι το ποσοστό των ατόμων ηλικίας 60 ετών και άνω αναμένεται να διπλασιαστεί μέχρι το 2050,
φθάνοντας τα 2 δισεκατομμύρια σε όλο τον κόσμο.
Πολλές νέες επιστημονικές μελέτες έχουν στρέψει την προσοχή τους σε αυτό τον τομέα ευελπιστώντας να προστατέψουν τα κύτταρα από την γήρανση.
Μία από αυτές τις επιστημονικές έρευνες επισημαίνει ότι η υιοθέτηση μίας υγιεινής διατροφής μπορεί να διατηρήσει την υγεία και τη νεότητα των ανθρώπινων κυττάρων. 
Διότι όπως είναι πια γνωστό, το πραγματικό σημάδι της βιολογικής γήρανσης ενός ατόμου είναι η γήρανση των κυττάρων του κι όχι...
read more:  https://botanologia.gr/ygieini-diatrofi-gia-prostasia-apo-ti-giransi-kai-tis-chronies-pathiseis/