Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Κυριακή 23 Αυγούστου 2020

Μπαχαρικά με μεγάλη αντιοξειδωτική ικανότητα στην υπηρεσία του οργανισμού μας

Ας δούμε μία περίπτωση:
Τα άτομα που έχουν ζάχαρο γνωρίζουν πολύ καλά ότι όταν το ζάχαρο στο αίμα είναι πάνω από τα κανονικά όρια συντελείται ένα βιοχημικό φαινόμενο που ονομάζεται γλυκοζυλίωση.
Στην αντίδραση αυτή το ζάχαρο ενώνεται με πρωτεΐνες και σχηματίζει τα τελικά προϊόντα γλυκοζυλίωσης που είναι γνωστά ως AGE -advanced glycation end products-
Οι ενώσεις αυτές διεγείρουν το ανοσολογικό σύστημα προκαλώντας φλεγμονές και βλάβες στους ιστούς, έτσι στο διαβήτη -το χρόνια αυξημένο ζάχαρο στο αίμα- επιδεινώνει το φαινόμενο της γλυκοζυλίωσης.
Καταλαβαίνουμε πως η ρύθμιση του ζαχάρου στο αίμα και η ακολουθούμενη μείωση της δημιουργίας των ενώσεων AGE, λόγω της μη επιδείνωσης του φαινομένου της γλυκοζυλίωσης, μειώνουν κατά πολύ τον κίνδυνο βλαβών στην καρδία και στα αγγεία -απόφραξη αρτηριών-
Ας δούμε τώρα τη σχέση έχουν όλα τα παραπάνω με τα μπαχαρικά...

Το πιο ισχυρό βότανο μαγειρικής στον πλανήτη σε μια δυναμωτική σάλτσα

Aν αγαπάμε την ελληνική κουζίνα τότε το πιθανότερο είναι ότι απολαμβάνουμε τα οφέλη από την άφθονη προσθήκη ρίγανης στα περισσότερα φαγητά μας – και γιατί αυτό;
Διότι οι περισσότερες έρευνες τα τελευταία χρόνια έχουν τοποθετήσει τη ελληνική ρίγανη στην κορυφή της λίστας ως το πιο ισχυρό βότανο μαγειρικής στον πλανήτη.
Αυτό το νόστιμο βότανο -και θα τολμήσω να πω παραγκωνισμένο τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας- περιέχει τα περισσότερα και ισχυρότερα φυτοθρεπτικά συστατικά.
Σύμφωνα με στοιχεία ερευνών η ρίγανη περιέχει την υψηλότερη, έως και είκοσι φορές, αντιοξειδωτική δράση από ό,τι άλλα υπό μελέτη βότανα.
Αυτή η ισχυρή αντιοξειδωτική δράση της κρατά τα κύτταρά μας υγιή και απρόσβλητα από τις ζημιές που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες μειώνοντας τον κίνδυνο για καρκίνο,
καρδιακές παθήσεις,
αρτηριοσκλήρυνση,
πρόωρη γήρανση.
Επίσης η ρίγανη έχει ισχυρές αντιμικροβιακές ιδιότητες, οι οποίες μας προστατεύουν από...

Παρασκευή 21 Αυγούστου 2020

Μύκητες ποδιών και νυχιών – Αντιμετώπιση με φύλλα ελιάς

Πως μπορούμε με τη βοήθεια των φύλλων της ελιάς να απαλλαγούμε και να προλάβουμε τα προβλήματα που δημιουργούνται στα πόδια και στα νύχια των ποδιών μας από τους μύκητες.
Οι μύκητες είναι γνωστό πως αναπτύσσονται πολλές φορές στα πόδια και στα νύχια των ποδιών και υπάρχει κίνδυνος  να προκαλέσουν σοβαρά δερματικά προβλήματα.
Κλειστά παπούτσια,
ιδρώτας,
υγρασία – οι μύκητες πολλαπλασιάζονται πολύ γρήγορα σε ζεστό και υγρό περιβάλλον
μη σωστή υγιεινή και ορθοστασία ευνοούν την ανάπτυξη των μυκήτων.
Οι μύκητες αυτοί μεταδίδονται από άνθρωπο σε άνθρωπο με άμεση επαφή ή μέσω αντικειμένων και μπορούν να προσβάλουν είτε το δέρμα είτε τα νύχια ειδικά,
αν δεν πλένουμε επισταμένως τα πόδια και τα νύχια μας.
Αν εντοπίσουμε κάποιο τέτοιο πρόβλημα στα νύχια των ποδιών μας, τα φύλλα της ελιάς χάρη στα συστατικά τους μπορούν να..

Τρίτη 18 Αυγούστου 2020

Αιτίες που προκαλούν κεφαλαλγία-πονοκέφαλο και ημικρανία

Δεν είναι λίγες οι φορές που επιστήμονες και ερευνητές έχουν ασχοληθεί με το θέμα των πονοκεφάλων και των ημικρανιών.
Μεταξύ των αιτιών των πονοκεφάλων που έχουν αναφερθεί είναι και οι μυρωδιές, οι οσμές.
Σε μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε οι ασθενείς με ημικρανία ανέφεραν ότι συγκεκριμένες οσμές προκάλεσαν τις ημικρανίες τους.
Ο Dr. Hirsch και ο Dr. Chil Kang  θεωρούν ότι και το αντίθετο είναι αλήθεια.
Ίσως ορισμένες μυρωδιές θα μπορούσαν και να μειώσουν τα συμπτώματα της ημικρανίας,
Έτσι επέλεξαν να διερευνήσουν την επίδραση της εισπνοής του πράσινου μήλου δεδομένου ότι σε προηγούμενες μελέτες είχαν αποκαλύψει την ικανότητά του να μειώνει το άγχος.
Η μελέτη είχε τα εξής στάδια:
1) πενήντα (50) ασθενείς με χρόνια κεφαλαλγία – τριάντα (33) γυναίκες και δεκαεπτά(17) άνδρες, από  ηλικίες δέκα οκτώ (18) έως εξήντα επτά 67 ετών – προσφέρθηκε εθελοντικά για αυτή την εγκεκριμένη μελέτη.
Οι πονοκέφαλοι αυτοί ταξινομήθηκαν σύμφωνα με  την επιτροπή ταξινόμησης πονοκεφάλων (Headache Classification Committee) της διεθνούς εταιρείας κεφαλαλγίας (International Headache Society...

Ελαιόλαδο για τη θεραπεία και την ανακούφιση από τη δυσκοιλιότητα

Η δυσκοιλιότητα θέλει αλλαγή και αναθεώρηση του τρόπου ζωής μας.
Πολλές φορές ακούω τις ερωτήσεις:
– μα τι να κάνω;
– πως να την αποφύγω;
– γιατί να με ταλαιπωρεί;
Οι απαντήσεις φίλοι μου πολύ εύκολες και πολύ εύκολα πραγματοποιήσιμες αρκεί μόνο η απόφαση.
Η δυσκοιλιότητα – όλοι μας το γνωρίζουμε -είναι ένα σύμπτωμα της δυσλειτουργίας του πεπτικού συστήματος!
Δεν είναι καινούργια πάθηση – ήταν γνωστή από τη αρχαιότητα, όταν ο Μεγάλος Ιπποκράτης χορηγούσε για την αντιμετώπισή της τον βασιλικό ως φάρμακο – καινούργιο στοιχείο είναι η μεγάλη της εξάπλωση.
Σιγά-σιγά ο σύγχρονος τρόπος ζωής όπως η λαθεμένη και άστατη διατροφή,
η μόλυνση του περιβάλλοντος,
το άγχος και η απουσία σχεδόν σωματικής άσκησης έχει κάνει τη δυσκοιλιότητα ένα πολύ συνηθισμένο αλλά αρκετά σοβαρό πρόβλημα του πεπτικού συστήματος.
Μην ξεχνάμε ότι πολλοί γιατροί υποστηρίζουν ότι το 90% των παθήσεων που ταλαιπωρούν τον σύγχρονο άνθρωπο οφείλεται στην δυσκοιλιότητα, διότι...

Δευτέρα 17 Αυγούστου 2020

Αν υπάρχει μαγεία σε αυτόν τον πλανήτη,τότε βρίσκεται στο νερό.

Ας μιλήσουμε λίγο για το νερό

“αν υπάρχει μαγεία σε αυτόν τον πλανήτη, τότε βρίσκεται στο νερό”, είχε πει ο διάσημος ανθρωπολόγος, φιλόσοφος, παιδαγωγός και φυσικός επιστήμονας Loren Eiseley
και
αν ρωτήσουμε αν το νερό είναι σημαντικό ακόμα και ένα παιδί θα πει ΝΑΙ.
Το νερό θεωρείται το πλέον σημαντικό και αναντικατάστατο θρεπτικό συστατικό για τον άνθρωπο, αλλά και για οτιδήποτε υπάρχει πάνω στον πλανήτη μας!
Αδυναμία επαρκούς πρόσληψης οδηγεί πολύ γρήγορα σε σημαντικές βλάβες!
Μετά από 2 με 4 μέρες, ο οργανισμός αδυνατεί να αποβάλει με τα ούρα τα απόβλητα του οργανισμού και οδηγείται τελικά σε υπογλυκαιμία.
Αδυναμία πρόσληψης νερού είναι καταστροφική για τον οργανισμό μας και ενώ χωρίς φαγητό μπορούμε να ζήσουμε ακόμα και ένα μήνα, χωρίς νερό δεν ζούμε πάνω από τρεις – τέσσερις μέρες,
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων η ελάχιστη κατανάλωση νερού που μπορεί να εξασφαλίσει την υγείας μας είναι τα δύο λίτρα την ημέρα,
και...

Κυριακή 16 Αυγούστου 2020

Τα πρόσθετα των τροφίμων επιβαρύνουν την ινομυαλγία

Θα μπορούσαν να είναι τα χημικά πρόσθετα των τροφίμων αυτά που μας αρρωσταίνουν και που επιδεινώνουν τα συμπτώματα κάποιας ανισορροπίας του οργανισμού μας;
– αϋπνία
– δυσφορία του πεπτικού συστήματος
– κόπωση
– άγχος
– κατάθλιψη
– πονοκέφαλος
– χρόνιος πόνος
– προβλήματα βάρους-παχυσαρκία
– βλάβες των οφθαλμών
– κόπωση και αποπροσανατολισμός
Μήπως όλες αυτές οι ανισορροπίες του οργανισμού μας εντείνονται από τα πρόσθετα των τροφίμων; 
Μήπως τα πρόσθετα των τροφίμων δρουν επιβαρυντικά στην ινομυαλγία;
– η ινομυαλγία είναι ένα σύνδρομο με άγνωστες αιτίες και χωρίς συγκεκριμένη παθοφυσιολογία.
– η ινομυαλγία  είναι μια διαταραχή που προκαλεί πόνους στους μύες και όχι στις αρθρώσεις...

read more:https://botanologia.gr/ta-prostheta-ton-trofimon-epivarynoyn-tin-inomyalgia/

Παρασκευή 14 Αυγούστου 2020

Πως κάνω ξινολάχανο , ένα από τα πολυτιμότερα λαχανικά ζύμωσης

Ένα από τα πολυτιμότερα λαχανικά ζύμωσης είναι το λάχανο, ή ξινολάχανο, ένα έδεσμα και comfort food της Θρακιώτικης κουζίνας και όχι μόνο.
Το ξινολάχανο το ετοιμάζουμε πάντα στην εποχή του – δηλαδή το χειμώνα 
Θα χρειαστώ
ένα βιολογικό λάχανο μετρίου μεγέθους – περίπου 1 κιλό
10 gr υψηλής ποιότητας θαλασσινό αλάτι.
Αφαιρώ τα τρία – τέσσερα φύλλα εξωτερικά και τα κρατάω στην άκρη
Κόβω το λάχανο στα τέσσερα και αφαιρώ το σκληρό κοτσάνι με το μαχαίρι.
Ψιλοκόβω το λάχανο, όσο πιο λεπτό τόσο πιο καλά, για να διευκολύνουμε τη διαδικασία της ζύμωσης.
Βάζω το λάχανο σε ένα μεγάλο γυάλινο μπωλ και ρίχνω το αλάτι.
Ανακατεύω να πάει παντού το αλάτι και τρίβω-ζυμώνω τo λάχανό μου  με τα χέρια μου, μέχρι να “μαραθεί”-να σπάσουν οι ίνες του- και να βγάλει τους χυμούς του, ώστε να...