Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Τετάρτη 14 Ιουνίου 2017

Όχι 5 αλλά 10 μερίδες την ημέρα φρούτα και λαχανικά πρέπει να τρώμε , λένε οι επιστήμονες

Η αυξημένη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών έχει προταθεί ως βασικό συστατικό μιας υγιεινής διατροφής
Όχι μόνο 5 αλλά 10 μερίδες την ημέρα φρούτα και λαχανικά πρέπει να τρώμε λένε οι επιστήμονες για υγεία και ευζωία.
Ναι – αλλά πόσα gr είναι μιά μερίδα φρούτα και λαχανικά;
Η αυξημένη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών έχει προταθεί ως βασικό συστατικό μιας υγιεινής διατροφής που σαν αποτέλεσμα έχει την πρόληψη
των καρδιακών παθήσεων,
του καρκίνου,πολλών άλλων χρόνιων παθήσεων,σημαντικών βελτιώσεων της υγείας, προάγοντας έτσι την ευζωία και μακροζωία.
Οι ερευνητές επισημαίνουν πως η κατανόηση της σχέσης μεταξύ της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών και της θνησιμότητας είναι σημαντικός για την καθοδήγηση των επιλογών των καταναλωτών και την ιεράρχηση των διατροφικών κατευθυντήριων γραμμών για τη μείωση του κινδύνου
Έτσι, έχουν πραγματοποιήσει μετα-ανάλυσεις μελετών για να ποσοτικοποιηθεί η σχέση δόσης-απόκρισης μεταξύ της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών και του κινδύνου από κάθε αιτία θνησιμότητας όπως π,χ καρδιαγγειακής.
Και όπως οι ίδιοι οι ερευνητές αναφέρουν.....

Τρίτη 13 Ιουνίου 2017

ο πιο διαβασμένος δεν ξέρει πάντα τα περισσότερα, ο πιο μορφωμένος δεν είναι και ο πιο καλλιεργημένος...


Ξέρεις την ιστορία του αγρότη και του βιολόγου;

Σ’ ένα τρένο κάθονται μαζί, ο ένας απέναντι από τον άλλον, ένας διάσημος βιολόγος με διεθνή βραβεία, κι ένας σχεδόν αγράμματος αγρότης της περιοχής. Ο πρώτος, φοράει ένα άψογο επίσημο κοστούμι, σε σκούρο γκρί· ο άλλος, ένα φθαρμένο αλλά καθαρό παντελόνι για τη δουλειά στα χωράφια. Ο επιστήμονας έχει γύρω του βιβλία, ενώ ο επαρχιώτης ένα μικρό μπογαλάκι με ρούχα.
«Θα διαβάσετε όλα αυτά τα βιβλία στο ταξίδι;» ρωτάει ο χωρικός.
«Όχι, αλλά ποτέ δεν ταξιδεύω χωρίς αυτά» αποκρίνεται ο βιολόγος.
«Και πότε θα τα διαβάσετε;»
«Τα έχω διαβάσει… και όχι μόνο μια φορά.»
«Και δεν τα θυμάστε;»
«Τα θυμάμαι, όπως κι άλλα, πολύ περισσότερα…»
«Τρομερό!!! Και για τι πράγμα μιλάνε αυτά τα βιβλία;»
«Για ζώα…»
«Τυχεροί θα είναι οι γείτονές σας, που έχουν κοντά έναν κτηνίατρο…»
«Δεν είμαι κτηνίατρος· είμαι βιολόγος.»
«Ααααα!!! Και σε τι χρησιμεύουν όλα αυτά που ξέρετε αφού δεν γιατρεύετε ζώα;»
«Για να ξέρω. Να ξέρω όλο και περισσότερα… Να ξέρω περισσότερα από κάθε άλλον.»
«Κι αυτό σε τι χρησιμεύει;»
«Κοιτάξτε… Θα σας δείξω, και με την ευκαιρία θα κάνουμε πιο παραγωγικό αυτό το ταξίδι. Ας υποθέσουμε ότι βάζουμε ένα στοίχημα. Ας πούμε ότι για κάθε ερώτηση που σας κάνω σχετικά με ζώα και δεν ξέρετε να μου απαντήσετε, θα μου δίνετε ένα πέσο. Και για κάθε ερώτηση που θα μου κάνετε εσείς σχετικά με ζώα κι εγώ δεν θα ξέρω να σας απαντήσω, θα σας δίνω, ας πούμε, εκατό πέσος… Παρόλη τη διαφορά της χρηματικής αποζημίωσης, οι γνώσεις μου θα συμβάλλουν να γείρει υπέρ μου η πλάστιγγα, και στο τέλος του ταξιδιού θα έχω κερδίσει και λίγα χρήματα.»
Ο χωρικός σκέφτεται, σκέφτεται… Κάνει λογαριασμούς με το νου του και με τη βοήθεια των δαχτύλων του.
Τελικά λέει:
«Είστε βέβαιος;»
«Απολύτως» απαντάει ο βιολόγος.
Ο άνθρωπος με τις χωριάτικες βράκες χώνει το χέρι στην τσέπη και βγάζει ένα κέρμα του ενός πέσο (ένας χωρικός ποτέ δεν στοιχηματίζει εάν δεν έχει να πληρώσει).
«Ν’ αρχίσω εγώ πρώτος;» ρωτάει ο χωρικός.
«Αρχίστε» απαντάει με άνεση ο βιολόγος.
«Για ζώα;»
«Για ζώα…»
«Λοιπόν… Ποιο είναι το ζώο που έχει πούπουλα αλλά δεν γεννάει αβγά, όταν γεννιέται έχει δύο κεφάλια, τρέφεται μονάχα με πράσινα φύλλα και πεθαίνει όταν του κόψεις την ουρά;»
«Τι;» ρωτάει ο βιολόγος.
«Ρωτάω πώς λέγεται είναι το ζώο που έχει πούπουλα αλλά δεν γεννάει αβγά, όταν γεννιέται έχει δύο κεφάλια, τρέφεται μονάχα με πράσινα φύλλα και πεθαίνει όταν του κόψεις την ουρά.»
Ο επιστήμονας μένει άναυδος και δείχνει συλλογισμένος.
Αμίλητος, ψάχνει μανιωδώς στη μνήμη του τη σωστή απάντηση…
Περνούν τα λεπτά.
Τότε, βρίσκει το θάρρος να ρωτήσει:
«Μπορώ να χρησιμοποιήσω τα βιβλία μου;»
«Φυσικά!» απαντάει ο αγρότης.
Ο άνθρωπος της επιστήμης αρχίζει ν’ ανοίγει τον ένα τόμο μετά τον άλλον, ψάχνει στα ευρετήρια, κοιτάζει τις φωτογραφίες… Μετά, βγάζει ένα χαρτί και κρατάει σημειώσεις.
Ύστερα κατεβάζει από το ράφι μια τεράστια βαλίτσα και βγάζει από μέσα τρία χοντρά βιβλία που τα συμβουλεύεται.
Έχουν περάσει δύο ώρες και ο βιολόγος εξακολουθεί να ξεφυλλίζει βιβλία, να ψάχνει και να μουρμουρίζει ενώ κάνει ακατανόητα σχήματα στο σημειωματάριό του.
Τελικά, από τα μεγάφωνα ανακοινώνουν ότι το τρένο φτάνει στο σταθμό. Ο βιολόγος επιταχύνει, ενώ λαχανιάζει ταραγμένος. Δεν τα καταφέρνει. Όταν το τρένο κόβει ταχύτητα, ο επιστήμονας βάζει το χέρι στην τσέπη, βγάζει ένα κολλαριστό χαρτονόμισμα των εκατό πέσος και λέει στον χωρικό:
«Κερδίσατε… Ορίστε.»
Ο χωρικός σηκώνεται όρθιος, παίρνει το χαρτονόμισμα, το κοιτάζει ικανοποιημένος και το χώνει στην τσέπη.
«Ευχαριστώ» του λέει, και παίρνοντας το δισάκι του πάει να φύγει.
«Περιμένετε, περιμένετε» τον σταματάει ο βιολόγος. «Ποιο είναι αυτό το ζώο;»
«Ααααα… Ούτε εγώ το ξέρω…» λέει ο αγρότης. Και χώνοντας πάλι το χέρι στην τσέπη, βγάζει το ένα πέσο και το δίνει στον επιστήμονα, λέγοντας: «Ορίστε ένα πέσο. Χάρηκα πολύ για τη γνωριμία, κύριε…»
Ο πιο διαβασμένος δεν ξέρει πάντα τα περισσότερα, ο πιο μορφωμένος δεν είναι και ο πιο καλλιεργημένος, δεν κερδίζει πάντοτε ο καλύτερα πληροφορημένος. Διδάσκει και η ζωή… και μάλιστα πολύ.
Από την άγνοια στη σοφία
ΧΟΡΧΕ ΜΠΟΥΚΑΪ*
bestseller.gr
~~~~~~~~~~~~
*Ο Χόρχε Μπουκάι -Jorge Bucay-γεννήθηκε το 1949 στο Μπουένος Αιρες της Αργεντινής.
Γιατρός και ψυχοθεραπευτής της σχολής Γκεστάλτ**, ειδικεύτηκε στη θεραπεία των νοητικών ασθενειών εργαζόμενος αρχικά σε νοσοκομεία και κλινικές και, εν συνεχεία, δίνοντας διαλέξεις σε ιδρύματα, κολέγια, θέατρα, καθώς και σε ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς.
Μονίμως και παντού προσκεκλημένος, προσπαθεί να παρίσταται σε μαθήματα, σεμινάρια και συνέδρια στην Αργεντινή, την Ουρουγουάη, τη Χιλή, το Μεξικό, τις Η.Π.Α, την Ιταλία, την Ισπανία…
Όταν αποφάσισε να ασχοληθεί και με τη συγγραφή, είδε περισσότερα από δώδεκα βιβλία του να μεταφράζονται σε -τουλάχιστον- είκοσι μία γλώσσες και να τοποθετούνται πρώτα στις λίστες των ευπώλητων κάθε χώρας.
Εργάζεται ως ψυχοθεραπευτής (προσέγγιση gestalt) ενηλίκων, ζευγαριών και κοινωνικών ομάδων. Ζει στα προάστια του Μπουένος Άιρες με τη γυναίκα και τα δύο του παιδιά.
~~~~~~~~~~~~~~
περισσότερες πληροφορίες για τον Jorge Bucay και για τη θεωρία Γκεστάλτ στους παρακάτω συνδέσμους:
https://en.wikipedia.org/wiki/Jorge_Bucay
**www.gestalt.org
el.wikipedia.org
psychografimata.com
gestalt.hagt.gr
www.gestalt-mindfulness.com
~~~~~~~~~~~~~
thalia:botanologia.blogspot.gr

Ας συνηθίσουμε τα παιδιά μας να πίνουν υγιεινά smoothies λαχανικών.

Πως μπορούμε να συνηθίσουμε τα παιδιά μας να πίνουν χυμούς λαχανικών και να τρώνε λαχανικά;
Μα σιγά-σιγά με υπομονή και επιμονή.
Ο φρέσκος χυμός είναι ένα από τα πιο αγνά πράγματα που μπορoύμε να δώσουμε στο παιδί μας!
Οι χυμοί των λαχανικών είναι θρεπτικότατοι και νοστιμότατοι και με διάφορα ευφυή τεχνάσματα μπορούμε να συνηθίσουμε τα παιδιά μας όχι μόνο να τους πίνουν αλλά και να τους αναζητούν.
Μπορούμε να ξεκινήσουμε  με έναν απλό χυμό μήλου στον αποχυμωτή μας προσθέτοντας τις πρώτες φορές λίγο καρότο σε μιά αναλογία 90% μήλο 10% καρότο.
Μόλις συνηθίσουν αυτή τη γεύση – η οποία ομολογουμένως είναι θεσπέσια διότι ο συνδυασμός μήλο και καρότο είναι άψογος – διαφοροποιούμε την αναλογία σε 80% μήλο και 20% καρότο και συνεχίζουμε μέχρι να έχουμε 50% μήλο 50% καρότο.
Και συνεχίζουμε να δοκιμάζουμε διάφορους συνδυασμούς με τις παραπάνω αναλογίες,αφήνοντας την φαντασία μας και το ένστικτό μας να δημιουργήσουν,γιατί δεν ξεχνάμε ότι...

Το pH του αίματός μας , οι όξινες τροφές και οι αλκαλικές τροφές

Πολλές φορές ακούμε για το pH του αίματός μας, για όξινες τροφές, για αλκαλικές τροφές και αναρωτιόμαστε,ειδικά για το pH,
-τι να είναι;
Λοιπόν το pH  τα αρχικά των λέξεων Potential of Hydrogen είναι ένας δείκτης που μετρά την οξύτητα ή την αλκαλικότητα ενός διαλύματος!
και για το αίμα μας πόσο όξινο ή αλκαλικό είναι!
και εδώ βρίσκεται το μυστικό αλλά και η ιδιαιτερότητα του ανθρώπινου οργανισμού,-που είναι η
ικανότητά του να ρυθμίζει το ph του!
Και το κάνει με φυσιολογικές διαδικασίες, όπως με την πνευμονική λειτουργία και τους νεφρούς!
Η κλίμακα του pH στους 25 °C, κυμαίνεται από 0 έως 14 και
διαλύματα που έχουν τιμή pH μικρότερη από 7 χαρακτηρίζονται ως όξινα,
ενώ διαλύματα με pH μεγαλύτερο από 7 χαρακτηρίζονται αλκαλικά
τα διαλύματα με pH=7 ονομάζονται ουδέτερα. 
η κλίμακα του pH του αίματός μας είναι:
7,35 – 7,45 για την ανθρώπινη ζωή!!!
λεπτότατη ισορροπία....

Δευτέρα 12 Ιουνίου 2017

Ματζουράνα

οι 4 τροφές που τρώνε όσοι ξεπερνάνε τα 100 χρόνια σε πέντε γωνιές του πλανήτη και στην Ικαρία

Υπάρχουν πέντε περιοχές στη Γη όπου το προσδόκιμο ζωής των κατοίκων τους φθάνει τα 100 χρόνια.
Είναι οι λεγόμενες "Μπλε Ζώνες", όπως τουλάχιστον τις έχει χαρακτηρίσει ο αρθογράφος του National Geographic Νταν Μπουέτνερ, ο οποίος και έχει εξερευνήσει τα μυστικά τους στο βιβλίο του «The Blue Zones Solution: Eating and Living Like the World's Healthiest People».

Πού κατέληξε μελετώντας τη διατροφή των κατοίκων των περιοχών αυτών;
Πώς καταφέρνουν να ζουν μέχρι μεγάλες ηλικίες, υγιείς ως το τέλος;
Η απάντηση του είναι «χάρη στη διατροφή τους».
Και για αυτό ο Μπουέτνερ βάλθηκε να ανακαλύψει τα μυστικά της διατροφής τους, αυτά που τους χαρίζουν τη μακροζωία.
Έχει καταλήξει, μάλιστα, σε πέντε τρόφιμα, τα οποία όπως υποστηρίζει, ανεξάρτητα με το που ζει κανείς χαρίζουν μακροζωία:

  • Φασόλια
  • Χόρτα 
  • Δημητριακά
    και
  • Ξηροί καρποί

Στις πέντε «Μπλε Ζώνες» του πλανήτη, απλά, όπως λέει, ξέρουν πώς να μαγειρεύουν τις τροφές αυτές ώστε να έχουν ωραία γεύση και πώς να τις βελτιστοποιούν για να παίρνουν όλα τα οφέλη για την υγεία τους».

Με αφορμή όλα όσα υποστηρίζει ο Μπουέτνερ η δημοσιογράφος του NBC Μαρία Σίβερ επισκέφθηκε τρεις από τις πέντε «Μπλε Ζώνες».
Ανάμεσά τους και την Ικαρία.
Ορίστε τι διαπίστωσε:
Ικαρία 
«Στο απομακρυσμένο ελληνικό νησί της Ικαρία, το προσδόκιμο ζωής των κατοίκων ξεπερνά κατά μια δεκαετία αυτό των Αμερικανών.
Στην Ικαρία το 97% των ανθρώπων είναι άνω των 70 ετών και ο Μπουέτνερ βρήκε μόνο τρεις που είχαν συμπτώματα άνοιας (το 50% των Αμερικανών άνω των 85 έχει άνοια).
Ενα από τα πιο κοινά φαγητά στο νησί είναι η άγρια πικραλίδα, βρασμένη απλά, όπως το σπανάκι. Αυτά τα χόρτα έχουν 10 φορές περισσότερα αντιοξειδωτικά απ' ότι το κόκκινο κρασί, σύμφωνα με τον Μπουέτνερ.
Ενα ακόμη αγαπημένο πιάτο των Ικαριωτών είναι τα ρεβίθια, τα οποία αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο κάθε διατροφής μακροζωίας, στον κόσμο».
Κόστα Ρίκα 
«Η χερσόνησος της Νικόγουα είναι γνωστή για τις όμορφες αμμουδερές παραλίες της, την εξωτική άγρια φύση της και τους κατοίκους της που αψηφούν το θάνατο.
Στη Νικόγουα 1 στους 250 φθάνει τα 100, ποσοστό τεράστιο αν συγκριθεί με το 1 προς 4.000 στην Αμερική.
Η διατροφή τους αποτελείται από ρύζι, φασόλια και τορτίγιες.
Ο Μπουέτνερ, πάντως είχε πει πως αν ένας μέσος Αμερικανός προσέθετε μια κούπα φασόλια στη διατροφή του την ημέρα, θα ζούσε για πολύ περισσότερα χρόνια».
Λόμα Λίνντα, Καλιφόρνια 
«Μια ώρα δυτικά από το Λοας Αντζελςε, στη Λόμα Λίμα της Καλιφόρνια ζει μια θρησκευτική κοινότητα η οποία δεν τρώει κρέας ή ψάρια, δεν πίνει ποτέ αλκοόλ και δεν καπνίζει.
Όλα αυτά έχουν σαν συνέπεια να ζουν περίπου 10 χρόνια περισσότερο απ' ότι ο μέσος Αμερικανός.
Στη Λόμα Λίμα η υγιεινή διατροφή είναι μέρος της θρησκείας.
Η διατροφή τους εμπνέεται από τη Βίβλο, τη διατροφή στον Κήπο της Εδέμ.
Τα γεύματά τους βασίζονται σε φασόλια, ξηρούς καρπούς, πλιγούρια βρώμης, ψωμιά ολικής άλεσης και πραγματικό γάλα σόγιας.
Πίνουν, επίσης, έξι με οκτώ ποτήρια νερό ημερησίως.
Τέλος, οι πολίτες της Λόμα Λίντα βρίσκονται σε διαρκή κίνηση, περπατούν συνεχώς και γενικά έχουν ένα αυστηρό τρόπο ζωής.
iefimerida.gr
thalia:botanologia.blogspot.gr

Κυριακή 11 Ιουνίου 2017

Βασικά θρεπτικά συστατικά που λαμβάνουμε με την τροφή:πρωτεΐνες

Πρωτεΐνη
Το όνομα πρωτεΐνη προέρχεται από το ελληνικό "πρώτα", το οποίο σημαίνει "πρωταρχικής σημασίας" και περιγράφηκε αρχικά και ονομάστηκε από τον Jöns Jacob Berzelius,σπουδαίο Σουηδό χημικό, το 1838.
Εντούτοις, ο καθοριστικός ρόλος της στους ζωντανούς οργανισμούς δεν εκτιμήθηκε αμέσως,μέχρι που το 1926, ο James B. Sumner έδειξε ότι το ένζυμο ουρεάση ήταν μια πρωτεΐνη.
Από το 1926 και μετά αρχίζει η συστηματική μελέτη των πρωτεϊνών μέχρι που οι επιστήμονες και οι ερευνητές καθόρισαν τον σημαντικότατο ρόλος τους στη ζωή.
Και γνωρίζουμε σήμερα ότι οι διάφορες λειτουργίες που παρατηρούνται στους οργανισμούς γίνονται χάρη στις πρωτεΐνες.
Όπως άλλα βιολογικά μακρομόρια έτσι και οι πρωτεΐνες είναι απαραίτητες για όλους τους ζωντανούς οργανισμούς και συμμετέχουν σε κάθε διαδικασία μέσα στα κύτταρα.
Παίζουν καθοριστικό ρόλο στο μεταβολισμό,έχουν δομικές ή μηχανικές λειτουργίες, όπως οι πρωτεΐνες του κυτταρικού σκελετού, οι οποίες συμβάλλουν στη διατήρηση της μορφής των κυττάρων,είναι σημαντικές στη διακυτταρική επικοινωνία, τη δράση του ανοσοποιητικού συστήματος, τον σχηματισμό κυτταρικών ιστών, και τον κυτταρικό κύκλο.
Με λίγα λόγια,χωρίς συνένζυμα και πρωτεΐνες η ζωή όπως την ξέρουμε δεν θα μπορούσε να υπάρχει.
Και τι ακριβώς είναι οι πρωτεΐνες;
Oι πρωτεΐνες είναι μεγάλα οργανικά μόρια τα οποία αποτελούνται από αμινοξέα, κατάλληλα συνδεδεμένα μεταξύ τους .
Τα αμινοξέα αποτελούν τους βασικούς δομικούς λίθους των πρωτεϊνών.
Στη φύση υπάρχουν 20 διαφορετικά αμινοξέα και ταξινομούνται σε...

read more:https://botanologia.gr/prote-ni-prasina-lachanika-me-ti-megalyteri-periektikotita-prote-nis/

Γιώργος Ρωμανός - "Τώρα μάλιστα" 2014

...γιατί πάντα έχουμε ανάγκη τη μουσική!!! 
Πολλά κομμάτια που θεωρούμε παλιά μουσική ξεχνάμε ότι είναι μουσική ενός παιδιού ή ενός νέου ανθρώπου 20 χρονών που μεταφέρει τη νεανικότητα αυτού που τη συνέθεσε. Το τραγούδι έχει την ηλικία του συνθέτη του, γι' αυτό μένει για πάντα νέο, όπως επίσης μπορεί να έχει την ωριμότητά του και να έχει πάντα κάτι που μας αγγίζει και το νιώθουμε.
από τη συνέντευξη του Γιώργου Ρωμανού στη lifo

Πέμπτη 8 Ιουνίου 2017

Εγκαύματα και μικροτραυματισμοί και μια αλοιφή για την αντιμετώπισή τους

Εγκαύματα,μικροτραυματισμούς και γρατζουνιές , ας τα αντιμετωπίσουμε με μια θαυμαστή αλοιφή από τρία υψηλής επούλωσης υλικά
Πολλές φορές κάνοντας διάφορες μικροδουλειές μπορεί να γρατζουνιστούμε ή να μικροτραυματιστούμε χωρίς να το καταλάβουμε.
Οι γρατζουνιές αυτές και οι μικροτραυματισμοί είναι ακίνδυνοι και εξαφανίζονται μετά από μερικές ημέρες, αλλά μερικές φορές μπορεί να μολυνθούν και
γι 'αυτό είναι σημαντικό να προσπαθήσουμε να συντομεύσουμε την επούλωση αλλά και να προστατεύσουμε την πληγείσα περιοχή από μικρόβια.
Η πρώτη μας δουλειά είναι να καθαρίσουμε πολύ-πολύ καλά την περιοχή με οξυζενέ.
Μόλις καθαρίσουμε την προβληματική περιοχή και βεβαιωθούμε ότι είναι στεγνή εφαρμόζουμε αντιβακτηριακά ή αντιμικροβιακά αιθέρια έλαια ή εγχύματα βοτάνων,όπως είναι π,χ το ισχυρότατο έγχυμα θυμαριού.
Στη συνέχεια, εφαρμόζουμε....
read more:https://botanologia.gr/egkaymata-kai-mikrotraymatismoi-kai-mia-aloifi-gia-tin-antimetopisi-toys/

Βότανα , φρούτα και λαχανικά ιδανικά για την αρθρίτιδα

Βότανα,φρούτα και λαχανικά με ισχυρές αντιφλεγμονώδεις και αναλγητικές ιδιότητες ιδανικά για την αρθρίτιδα
Όλοι μας – αν και μπορεί να μην γνωρίζουμε τι ακριβώς είναι – έχουμε ακούσει για την αρθρίτιδα,και πολλά-πολλά άτομα έχουν νιώσει τον οξύ της πόνο.
Αυτή η φλεγμονώδης,άνοση εξελικτική νόσος-όπως είναι γνωστό-προσβάλλει κυρίως τις αρθρώσεις αλλά όχι μόνο.
Οι παράγοντες οι οποίοι εμπλέκονται στην αιτιοπαθογένεια πολλοί,όπως
– περιβαλλοντικοί,
– ορμονικοί,
– γενετικοί,
– κληρονομικοί,
– ανοσολογικοί,
– διατροφικοί αλλά και
– ιοί,
– βακτήρια και
– το ανεξέλεγκτο στρες και άγχος και ίσως , όπως πολλοί επιστήμονες πιστεύουν...
read more:https://botanologia.gr/votana-froyta-kai-lachanika-idanika-gia-tin-arthritida/

Οστεοπόρωση και η προστατευτική επίδραση του χυμού της ντομάτας

Οστεοπόρωση και ντοματοχυμός
Παλαιότερες αλλά και νεώτερες έρευνες έχουν δείξει ότι το λυκοπένιο έχει ωφέλιμες επιδράσεις στα οστά και προστατευτικά αποτελέσματα κατά της οστεοπόρωσης.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο στον Καναδά ζήτησαν από εξήντα γυναίκες που είχαν περάσει την εμμηνόπαυση – μεταξύ πενήντα και εξήντα ετών – να διαγράψουν όλα τα προϊόντα ντομάτας από την διατροφή τους για ένα μήνα.
Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα την σημαντική αύξηση στο αίμα των Ν-τελοπεπτιδίων τα οποία είναι προϊόντα αποδόμησης  του κολλαγόνου τύπου Ι σε περιοχές που συνδέονται οι διασταυρούμενοι δεσμοί.
Στην συνέχεια και για τέσσερις μήνες οι γυναίκες αυτές έλαβαν μιά ημερήσια δόση χυμού ντομάτας , υπολογισμένη να περιέχει περίπου 35gr λυκοπένιο.
Το λυκοπένιο , ως γνωστόν,είναι μιά ισχυρή αντιοξειδωτική ουσία που το βρίσκουμε στις ντομάτες,
στα παράγωγά της,
στο ροζ γκρέιφρουτ,
στην παπάγια και
Το αποτέλεσμα λοιπόν της έρευνας έδειξε ότι....

Δευτέρα 5 Ιουνίου 2017

Αλοιφή ευκάλυπτου για αποσυμφόρηση του αναπνευστικού μας

Αλοιφή ευκάλυπτου για ιγμορίτιδα , βουλωμένη μύτη και αποσυμφόρηση αναπνευστικού μας
Αν κάποια στιγμή περάσουμε από δρόμο που στις παρυφές του ορθώνονται πανέμορφοι ψηλοί ευκάλυπτοι , ειδικά την άνοιξη , αποκλείεται να ξεχάσουμε την ευωδιά τους , η οποία «αγκαλιάζει» όλο το γύρω τοπίο.
Αυτή την εξαίσια ευωδιά μπορούμε να την «φυλακίσουμε» μέσα σε λίγο λάδι , εμποτίζοντας σε αυτό φρέσκα φύλλα του ευωδιαστού αλλά και ισχυρότατου θεραπευτικού δέντρου.
Στην Ελλάδα βρίσκουμε το είδος Eucalyptus globulus που φτάνει σε ύψος τα 80 μέτρα.
Τον ευκάλυπτο έφερε στην Ελλάδα ο βοτανολόγος και ποιητής Θεόδωρος Ορφανίδης το 1862.
Ο γενετικός κώδικας του ευκαλύπτου έχει περισσότερα από 36000 γονίδια!
Tα φύλλα του γιατρεύουν
Τα φύλλα του ευκάλυπτου περιέχουν το πασίγνωστο , ισχυρότατο και δραστικότατο για το αναπνευστικό μας σύστημα ευκαλυπτέλαιο.
Τα φύλλα του ευκάλυπτου και το ευκαλυπτέλαιό τους ελευθερώνουν την αναπνοή μας ,
ρίχνουν τον πυρετό ,
αντιμετωπίζουν άμεσα το κρυολόγημα ,
τη ρινική καταρροή ,
την....

read more:https://botanologia.gr/aloifi-eykalyptoy-gia-aposymforisi-toy-anapneystikoy-mas/

Παρασκευή 2 Ιουνίου 2017

Αγκινάρες με μάραθο,ένα γευστικότατο και υγιεινότατο πιάτο

Τα παραπάνω δραστικά συστατικά είναι μόνο κάποια από τα πάμπολλα πολύτιμα συστατικά της αγκινάρας , που όλα μαζί την κατατάσσουν στα πολύτιμα και
θαυμάσια βότανα-λαχανικά που μας προσφέρει η Γη μας.
έχει την ικανότητα να δυναμώνει το ανοσοποιητικό μας,
να προστατεύει το συκώτι μας,
να κρατά σε ισορροπία τη χοληστερίνη μας και να την επαναφέρει στα φυσιολογικά της επίπεδα όταν παρεκτρέπεται.
Παράλληλα μας προσφέρει ολική ανανέωση κάθε άνοιξη αφού μας βοηθάει να απαλλαγούμε από τις συσσωρευμένες τοξίνες του χειμώνα.
Για όλους τους παραπάνω λόγους,
αλλά και γιατί οι αγκινάρες είναι νοστιμότατες με μια θεσπέσια γεύση,
ας μαγειρέψουμε αγκινάρες όπως τις μαγείρευαν οι γιαγιάδες μας.....

Πέμπτη 1 Ιουνίου 2017

Πως να προστατέψουμε τα τρόφιμά μας από μικροέντομα

Πολλές φορές, ενώ τα πάντα είναι καθαρά, παρατηρούμε μέσα στα ντουλάπια μας, εκεί που έχουμε τα τρόφιμά μας,
τα βότανά μας,
τα μπαχαρικά μας και τα άλευρά μας, να παρελαύνουν ζουζούνια!
Μικρά-μικρά έντομά-κια που επισκέπτονται το αλεύρι μας,
τα φασόλια μας,
τις φακές μας.
Θα εκπλαγούμε αν καταλάβουμε πόσο νόστιμα βρίσκουν τα παντός είδους τρόφιμα που έχουμε στο ντουλάπι μας τα διάφορα αυτά έντομα.
Μπορεί να επισκεφτούν ότι τρόφιμο έχουμε αποθηκευμένο- από σιτηρά και δημητριακά μέχρι μπαχαρικά και βότανα!
Και επειδή αυτό μπορεί να συμβεί στην κάθε μία και στον καθένα από μας, δεν χρειάζεται πανικός και στεναχώρια και ας δούμε τι μπορούμε να κάνουμε...

Τετάρτη 31 Μαΐου 2017

Χαμομηλέλαιο – Πως κάνουμε ένα από τα πιο αγαπημένα λάδια βοτάνων

Χαμομηλέλαιο
Μιλούσαμε σε προηγούμενο άρθρο για το πως κάνουμε βάμμα με χαμόμηλο,σε αυτό,όπως σας υποσχέθηκα,θα δούμε πως ετοιμάζουμε χαμομηλόλαδο!
Το λάδι χαμομηλιού έχει πολλές-πολλές χρήσεις και ιδιότητες, και πριν το ετοιμάσουμε μία διευκρίνιση,δεν είναι αιθέριο έλαιο χαμομηλιού,είναι λάδι!
Πως εργαζόμαστε:
Σε ένα γυάλινο σκουρόχρωμο δοχείο το οποίο να σκεπάζει, ρίχνουμε φρέσκα ,χωρίς καθόλου υγρασία , ή αποξηραμένα πρόσφατα άνθη του χαμομηλιού μας.
Στη συνέχεια προσθέτουμε το λάδι τόσο όσο να σκεπάζουν τελείως το βότανό μας.
Φροντίζουμε το χαμόμηλό μας να είναι 2 με 3 δάχτυλα κάτω από το στόμιο του βάζου μας.
Ανακατεύουμε απαλά με ένα ξύλινο κουτάλι,ώστε να ανακατευτεί όσο γίνεται καλύτερα το λάδι μας με τα άνθη του χαμόμηλου.
Τα φρέσκα άνθη χαμομηλιού,δεν πρέπει να έχουν υγρασία,γιατί θα δημιουργηθεί μούχλα.
Και τι πρέπει να κάνουμε;
Να τα αφήσουμε μία δύο μέρες απλωμένα σε ένα ταψάκι,σκεπασμένα με ένα τούλι ώστε να φύγει η υγρασία...
read more:.https://botanologia.gr/chamomilelaio-pos-kanoyme-ena-apo-ta-pio-agapimena-ladia-votanon/

Χαμομήλι για εμμηνορροϊκές και νυχτερινές κράμπες

Χαμομήλι – το ιδανικότατο ίαμα για τις  εμμηνορροϊκές κράμπες 
Εμμηνορροϊκές κράμπες – 
Οι κράμπες της εμμηνόρροιας , ως γνωστόν , προκαλούν πόνους ή κράμπες στην κάτω κοιλιακή χώρα πάρα πολλών γυναικών
Οι εμμηνορροϊκές κράμπες συνήθως αρχίζουν λίγο πριν την εμμηνορροϊκή περίοδο, κορυφώνονται εντός 24 ωρών μετά την έναρξη της αιμορραγίας και υποχωρούν συνήθως μετά από μία ή δύο ημέρες.
Οι εμμηνορροϊκές κράμπες είναι ή περιοδικές ή συνεχείς και δεν προκαλούν άλλες ιατρικές επιπλοκές.
Μπορούν όμως να επηρεάσουν τις κοινωνικές δραστηριότητες , όταν όμως σχετίζονται με καταστάσεις όπως η ενδομητρίωση , οι εμμηνορροϊκές κράμπες μπορεί να έχουν επιπλοκές.
Χαμομήλι 
– Για χιλιάδες χρόνια, τα ροφήματα των βοτάνων αποτελούσαν φυσική θεραπεία για πολλές καταστάσεις.....

Κυριακή 28 Μαΐου 2017

Οι γιατροί ανακαλύπτουν 13 άτομα που είναι ανθεκτικά σε σοβαρές κληρονομικές ασθένειες – και μπορεί να υπάρχουν ακόμα περισσότεροι

Τελικά υπάρχουν δίπλα μας "υπερήρωες" με πανίσχυρο DNA
Εντοπίστηκαν άνθρωποι με πραγματικά άτρωτο DNA
Μια ανάλυση γονιδιωμάτων άνω του μισού εκατομμυρίου ανθρώπων έφερε για πρώτη φορά στο φως 13 άτομα που είναι υγιέστατα, παρά τις σοβαρές μεταλλάξεις στο DNA τους, οι οποίες συνδέονται με σοβαρές παιδικές ασθένειες.
Οι ειδικοί έσπευσαν να χαρακτηρίσουν αυτούς τους ανθρώπους ως "γενετικούς υπερήρωες" και αναφέρουν ότι η ανακάλυψη ίσως τους οδηγήσει να κατανοήσουν το φαινόμενο!!!
"Ο χαρακτηρισμός των περιπλοκών του γονιδιώματός μας θα αποκαλύψει τελικά στοιχεία που θα μπορούσαν να προάγουν την υγεία με τρόπους που δεν έχουμε καν φανταστεί".
Υπάρχουν 13 άνθρωποι στον κόσμο που θα μπορούσαν να προσφέρουν σωτήριες θεραπείες για ορισμένες από τις πιο επιζήμιες ασθένειες στον κόσμο - αλλά οι γιατροί δεν μπορούν να τους βρουν.
Οι 13 αυτοί άνθρωποι, οι οποίοι έχουν ονομαστεί "γενετικοί υπερήρωες", έχουν παραμείνει υγιείς παρά το γεγονός ότι φέρουν τις ίδιες γενετικές μεταλλάξεις με πολλούς άλλους, οι οποίες οδηγούν σε σοβαρές ασθένειες. 
Καθένας από αυτούς θα έπρεπε να ήταν επιρρεπής σε μελλοντικές διαταραχές όπως η κυστική ίνωση, οι οποίες ξεκινούν στην πρώιμη παιδική ηλικία ως αποτέλεσμα ελαττώματος σε ένα γονίδιο, αλλά αυτοί παραμένουν υγιέστατοι!!!
Έως τώρα θεωρείτο ότι όποιος άνθρωπος έχει την εν λόγω μετάλλαξη, αναπόφευκτα θα αρρωστήσει.
Φαίνεται όμως πως αυτό δεν είναι έτσι τελικά.
Αυτοί οι 13 άνθρωποι δεν είχαν τις συνήθως αναπόφευκτες ασθένειες που συνδέονταν με τη γενετική τους σύσταση. 
Είναι εντελώς ανεπηρέαστοι από τα προβληματικά τους γονίδια.
Το μόνο πρόβλημα είναι ότι οι επιστήμονες δεν έχουν ιδέα ποιοι είναι αυτοί οι άνθρωποι. 
Αναγνωρίστηκαν μόνο τα γονίδιά τους από τους επιστήμονες κατά τη διάρκεια μιας μελέτης του DNA περισσότερων από μισό εκατομμύριο ανθρώπων - έτσι, οι ερευνητές είχαν πρόσβαση μόνο στα γονίδιά τους, όχι στους ίδιους τους ανθρώπους.
Οι άνθρωποι αυτοί συμμετείχαν στο πρόγραμμα Resilience Project, το οποίο εξέτασε 589.000 γενετικούς κώδικες σε μια προσπάθεια να βρει ανθρώπους που έχουν ανοσία στις γενετικές παραλλαγές που συνήθως οδηγούν σε ασθένειες.
"Οι περισσότερες γονιδιωματικές μελέτες επικεντρώνονται στην εύρεση της αιτίας μιας ασθένειας, αλλά βλέπουμε τεράστια ευκαιρία στο να ανακαλύψουμε τι κρατά τους ανθρώπους υγιείς", δήλωσε ο συνιδρυτής του Resilience Project καθηγητής Eric Schadt, από την Ιατρική Σχολή Icahn στο Mount Sinai της Νέας Υόρκης. 
"Εκατομμύρια χρόνια εξέλιξης έχουν δημιουργήσει πολύ περισσότερους προστατευτικούς μηχανισμούς από όσους κατανοούμε σήμερα.
Ο χαρακτηρισμός των περιπλοκών του γονιδιώματός μας θα αποκαλύψει τελικά στοιχεία που θα μπορούσαν να προάγουν την υγεία με τρόπους που δεν έχουμε καν φανταστεί".
Το εμπόδιο
Όμως οι επιστήμονες δεν θα μπορέσουν να αξιοποιήσουν αυτές τις πληροφορίες λόγω του τρόπου με τον οποίο συγκεντρώθηκε η συγκατάθεση για το έργο.
Οι ερευνητές έλαβαν πλήρη συγκατάθεση για να χρησιμοποιήσουν τα γονίδια, αλλά όχι για να μιλήσουν με τους εμπλεκόμενους ανθρώπους.
"Υπάρχει ένα σημαντικό μάθημα εδώ για τους επιστήμονες γονιδιώματος σε όλο τον κόσμο: η αξία οποιουδήποτε έργου γίνεται εκθετικά μεγαλύτερη όταν οι πολιτικές συγκατάθεσης μετά από ενημέρωση επιτρέπουν σε άλλους επιστήμονες να προσεγγίσουν τους αρχικούς συμμετέχοντες στη μελέτη.
Άν μπορούσαμε να έρθουμε σε επαφή με αυτούς τους 13 ανθρώπους, ίσως να βρισκόμασταν ακόμη πιο κοντά στην εύρεση φυσικής προστασίας από ασθένειες. 
Προβλέπουμε να ξεκινήσουμε στο μέλλον μια προοπτική μελέτη που θα περιλαμβάνει μια ευρύτερα χρήσιμη πολιτική συγκατάθεσης" - ", δήλωσε ο Stephen Friend, συνιδρυτής του Resilience Project.
Οι ερευνητές δεν μπόρεσαν να έρθουν εκ νέου σε επαφή με την πλειονότητα των ανθεκτικών ατόμων για περαιτέρω μελέτη λόγω της έλλειψης των απαραίτητων εντύπων συγκατάθεσης", έγραψε ο Daniel MacArthur, γιατρός από το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης στις ΗΠΑ, σε σχόλιό του για τη μελέτη.
μετάφραση και επιμέλεια κειμένου thalia - botanologia.gr
αναφορά στο έργο στην ομιλία στο TED με τα λόγια του Stephen Friend.

Sophia Loren - Mambo Italiano

για να μην μελαγχολήσουμε ακόμα περισσότερο αυτό το βροχερό- που δεν το έχουμε συνηθίσει καθόλου- απομεσήμερου του Μαΐου, ας χαρούμε τη  Σοφία Λόρεν να χορεύει Mambo Italiano
και ας χορέψουμε μαζί της!!!
...γιατί το καλοκαίρι θα έρθει!!!

O εγκέφαλός μας ανιχνεύει την ασθένεια των άλλων

Οι αισθήσεις μας της όρασης και της όσφρησης είναι ικανές να αντιλαμβάνονται αν κάποιος νοσεί, ακόμα και αν η ασθένειά του δεν έχει ακόμα εκδηλωθεί, σύμφωνα με νέα έρευνα σουηδών επιστημόνων.
Το ανοσοποιητικό μας σύστημα είναι αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση των ασθενειών, όμως δεδομένου ότι αυτό συνεπάγεται σημαντική δαπάνη ενέργειας για τον οργανισμό, οι επιστήμονες υποθέτουν ότι η αποφυγή των ασθενειών αποτελεί μέρος του ενστίκτου της επιβίωσής μας.
Τώρα τα ευρήματα μελέτης ερευνητών από το Ινστιτούτο Καρολίνσκα της Σουηδίας φαίνεται να επιβεβαιώνουν αυτήν την υπόθεση.

Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι ικανός -μέσω της αίσθησης της όρασης και της όσφρησης- να εντοπίζει μια ασθένεια σε άλλους πριν ακόμα αυτή εμφανιστεί και ότι,  για λόγους αυτοπροστασίας του οργανισμού μας, τείνουμε -χωρίς να το συνειδητοποιούμε- να αποφεύγουμε τη συναναστροφή μας με τα άτομα αυτά.

«Η μελέτη μας δείχνει ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι πολύ καλός στο να εντοπίζει μια ασθένεια στους άλλους και ότι αυτό κινητοποιεί τη συμπεριφορά αποφυγής», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής κ. Mats Olsson, καθηγητής στο Τμήμα Κλινικής Νευροεπιστήμης του Ινστιτούτου Καρολίνσκα.

Για τους σκοπούς της έρευνας οι επιστήμονες ενέχυσαν αβλαβή τμήματα βακτηριδίων στον οργανισμό μιας ομάδας εθελοντών προκειμένου να ενεργοποιήσουν την ανοσολογική αντίδραση του οργανισμού τους.

Έτσι, οι εθελοντές ανέπτυξαν τα κλασικά συμπτώματα της νόσου  - κόπωση, πόνο και πυρετό- για μερικές ώρες, κατά τις οποίες οι ερευνητές έλαβαν δείγματα των οσμών των συμμετεχόντων.
Επίσης, τους φωτογράφισαν και τους μαγνητοσκόπησαν.

Στη συνέχεια το εγκεχυμένο υλικό εξαφανίστηκε από το σώμα τους και μαζί με αυτό και τα συμπτώματα.

Μια δεύτερη ομάδα εθελοντών κλήθηκε ακολούθως να μυρίσει τις οσμές και να δει τις φωτογραφίες της πρώτης ομάδας, καθώς και της ομάδας ελέγχου, η οποία περιελάμβανε υγιή άτομα.
Στόχος ήταν οι εθελοντές τις δεύτερης ομάδας να βαθμολογήσουν το πόσο τους άρεσαν οι απεικονιζόμενοι, ενώ παράλληλα υποβάλλονταν σε μαγνητική τομογραφία προκειμένου να καταγραφεί η αντίδραση του εγκεφάλου τους.

Στη συνέχεια οι συμμετέχοντες της δεύτερης ομάδας καλούνταν να δηλώσουν, κοιτάζοντας απλώς τις φωτογραφίες, ποιοι από τους απεικονιζομένους τους φαίνονταν άρρωστοι, ποιους θεωρούσαν ελκυστικούς και με ποιους θα μπορούσαν να έχουν κοινωνικές συναναστροφές.

«Η μελέτη μας δείχνει ότι οι άνθρωποι τείνουν να προτιμούν τους υγιείς ανθρώπους και είναι πιο πρόθυμοι να συνάψουν σχέσεις μαζί τους συγκριτικά με τους αρρώστους», είπε ο κ. Mats Olsson.

Ο καθηγητής πιστεύει ότι αυτό αποτελεί μια βιολογική επιβεβαίωση ότι η επιβίωση συνεπάγεται εκ φύσεως την αποφυγή της μόλυνσης.

«Η κοινή λογική μάς λέει ότι πρέπει να υπάρχει ένα βασικό ρεπερτόριο συμπεριφοράς που στηρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα.
Η αποφυγή ωστόσο δεν αποτελεί απαραίτητα μια καλή επιλογή αν κάποιος έχει μια στενή σχέση με το άτομο που νοσεί», επισημαίνει ο ειδικός.
Και προσθέτει: «Για παράδειγμα, υπάρχουν λίγα άτομα εκτός από τα παιδιά σας που θα θέλατε να τα φιλήσετε ενώ είναι κρυωμένα.
Με άλλα λόγια ένα σήμα ύπαρξης ασθένειας μπορεί να ενισχύσει την επιθυμία για φροντίδα σε μια στενή σχέση».

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο «Proceedings of  the National Academy of  Sciences».
~~~~~~~~~~~~~~~~~~
vita.gr
photo:google.gr

Σάββατο 27 Μαΐου 2017

Παντζάρια, καρότα, ραπανάκια, σελινόριζες- οι πολύτιμες ρίζες του χειμώνα.


Παντζάρια, καρότα, σελινόριζες τα απόλυτα χειμερινά λαχανικά, ιδανικές ασπίδες του οργανισμού μας καθώς τονώνουν τις άμυνές του ενάντια στις εποχικές ιώσεις
Παντζάρια , καρότα , σελινόριζες και χυμός λεμονιού και έτοιμο το θρεπτικό και νόστιμο smoothie για την άμυνα του οργανισμού μας.
Μπήκαμε πια για τα καλά στο χειμώνα και στις λαϊκές αγορές μπορούμε να βρούμε πολλά φρούτα και λαχανικά για να εμπλουτίσουμε τη χειμερινή μας διατροφή.
Όπως καλά γνωρίζουμε , με τα φρούτα και τα λαχανικά μπορούμε να κάνουμε θαυμάσια φρεσκότατα και υγιεινότατα smoothies*
Σήμερα θα ασχοληθούμε με ένα smoothie λαχανικών με τεράστια οφέλη για την υγεία μας.
Κύριο συστατικό του smoothie είναι τα παντζάρια,  και όπως έχω γράψει και αλλού το παντζάρι είναι από τα αγαπημένα μου λαχανικά για αυτό και επανέρχομαι συνέχεια σε αυτό!Για το smoothie θα χρειαστούμε...
read more:https://botanologia.gr/pantzaria-karota-rapanakia-selinorizes-oi-polytimes-rizes-toy-cheimona/

Quick tip – Ανάγκες του ανθρώπινου οργανισμού σε ενέργεια

Αναπαράσταση της ενέργειας που προσλαμβάνουν οι άνθρωποι από την κατανάλωση τροφής
wikipedia.org
Quick tip – Οι απαιτήσεις μας σε ενέργεια
Τι είναι
Μέσω της διατροφής ο ανθρώπινος οργανισμός προσλαμβάνει την ενέργεια που χρειάζεται καθημερινά.
Η ενέργεια αυτή απαιτείται για τη διατήρηση σταθερού του σωματικού βάρους, της σύστασης του ανθρωπίνου σώματος και του επιπέδου σωματικής δραστηριότητας, με στόχο το δια βίου καλό επίπεδο υγείας.
Οι απαιτήσεις σε ενέργεια αφορούν επίσης στην ενέργεια που χρειάζονται τα παιδιά για την ομαλή ανάπτυξη τους, καθώς και οι μητέρες στην περίοδο της εγκυμοσύνη και του θηλασμού.
Σε έναν υγιή πληθυσμό θα πρέπει να υπάρχει ισορροπία μεταξύ της ενέργειας που προσλαμβάνει το ανθρώπινο σώμα αλλά και αυτής που καταναλίσκεται.
Πηγές
Μία σωστή, ισορροπημένη και ποικίλη διατροφή (πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, φυτικές ίνες, λίπη) είναι ικανή να καλύψει τις συνήθεις ανάγκες του ανθρώπινου οργανισμού σε ενέργεια...
read more:https://botanologia.gr/quick-tip-anagkes-toy-anthropinoy-organismoy-se-energeia/