Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2012

Ελαιόλαδο και αιθέρια έλαια σε ένα ιδανικό μασάζ.

Ελαιόλαδο και αιθέρια έλαια σε έναν ιδανικό συνδυασμό για μασάζ , το οποίο βελτιώνει τη σωματική και την ψυχική μας υγεία.
Και όμως – χρειαζόμαστε μόνο δύο με τέσσερις κουταλιές την ημέρα ελαιόλαδο για να καλύψουμε τις ανάγκες του οργανισμού μας σε βιταμίνη Ε.
Και μαζί με την βιταμίνη Ε το λάδι μας , μας χαρίζει και τις φαινόλες του και τα καροτενοειδή του και τα πολύτιμα πολυακόρεστα λιπαρά του οξέα , δηλαδή
μας χαρίζει την ισχυρή αντιοξειδωτική του δράση , μια ισχυρότατη ασπίδα για ολόκληρο τον οργανισμό μας.
Επίσης το ελαιόλαδο προστατεύει το δέρμα μας από την ηλιακή ακτινοβολία και τα εγκαύματα που αυτή μπορεί να του προκαλέσει , αλλά ιδιαίτερα ,
προστατεύει και αναστέλλει την εξέλιξη των παιδικών εκζεμάτων , ενώ πολύτιμη είναι και η βοήθειά του στα τσιμπήματα των εντόμων.
Έτσι όταν νιώθουμε το δέρμα μας ξηρό και ταλαιπωρημένο ας το...

Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

Γεύσεις και αρώματα κανέλας

Οι πάμπολλες χρήσεις της κανέλας 
Επειδή μας αρέσει πολύ το λάδι ,
επειδή το λάδι είναι όντως ένας θησαυρός υγείας ,
επειδή η χώρα μας έχει ένα από τα καλύτερα λάδια του κόσμου ας δούμε μια απλή τεχνική αρωματισμού του με κανέλα.*
Aς ξεκινήσουμε και
1ο ~ ας αρωματίσουμε το λάδι μας με κανέλα και δάφνη
Eίναι ένα εξαιρετικά εύγευστο λάδι που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να μαρινάρουμε κρέατα , να το προσθέσουμε σε βραστά ως επί το πλείστον κρέατα αλλά κυρίως σε σαλάτες με ωμά λαχανικά και βότανα και σε φρουτοσαλάτες.
θα χρειαστούμε :
– έξι ξυλάκια κανέλα Κεϋλάνης -προσέχουμε να είναι φρέσκα- αν δεν είμαστε πολύ σίγουροι ότι είναι φρέσκα ας τα ξύσουμε λίγο εξωτερικά με έναν τρίφτη
– πέντε φύλλα δάφνης
– ένα γυάλινο δοχείο με μεγάλο στόμιο το οποίο να χωράει περίπου ένα λίτρο λάδι
– ελαιόλαδο
Και...

Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012

Πως κάνουμε λάδι κανέλας

Λάδι κανέλας
Για να κάνουμε το δικό μας λάδι κανέλας είναι πολύ πιο εύκολο από ό, τι νομίζουμε!
Το λάδι κανέλας  έχει πολλές χρήσεις, όπως:
– γαστρονομικές
– ισχυρές καλλυντικές και
– ισχυρές ιαματικές , λόγω του υψηλού επιπέδου αντιοξειδωτικών και αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων της κανέλας.
         O δεκάλογος χρήσεων του λαδιού της κανέλας
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το λάδι κανέλας
1. στην μαγειρική και στην ζαχαροπλαστική μας
2. ως εναλλακτική μορφή θεραπείας για ορισμένες ασθένειες,
3. για τη βελτίωση της υγείας μας,
4. για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος,
5. για τη βελτίωση της εγκεφαλικής λειτουργίας,
6. για την εξάλειψη βακτηρίων και μυκήτων...

τα βότανα για να τα αναγνωρίζουμε - Trigonella foenum-graecum ( 12ο )

τη γνωρίζουμε και με το όνομα "μοσχοσίταρο το ελληνικό"
τη συναντάμε και με τα ονόματα: 
τήλι ή 
τήλινδα ή  
ντοντιλίνα ή
ντηλιλίνα ή
τσιμένι
το τσιμέντι στην ουσία δεν είναι η τριγωνέλλα αλλά ένα μείγμα μπαχαρικών άσχετα
αν έχει καθιερωθεί από πολλούς να ονομάζουν έτσι την τριγωνέλλα κάτι που
συμβαίνει και με το κάρυ
πολλοί ονομάζουν κάρυ το κουρκούμι κάτι 
που είναι λάθος διότι
το κάρυ είναι και αυτό μείγμα από μπαχάρια με βάση το κουρκούμι
εμείς ας γνωρίσουμε φωτογραφικά πρώτα αυτό το βασικό βότανο-μπαχάρι της Ελληνικής φύσης πριν ασχοληθούμε με τις ιδιότητές του
το όνομά του στα αγγλικά και γαλλικά είναι:
foenum-graecum το ελληνικό χορτάρι
είναι αυτοφυές φυτό της χώρας μας

αυτή είναι λοιπόν η τριγωνέλλα με βοτανικό όνομα Trigonella foenum-graecum

Η ροδιά και τα ρόδια της – ας την γνωρίσουμε και μέσα από τις φωτογραφίες της

Η ροδιά και τα ρόδια της
Η αρχαία ελληνική γραμματεία βρίθει αναφορών στην ρόα ή ροιά, ιωνική γραφή- < ροιή > ρέω, ονόματα που έχουν χρησιμοποιηθεί τόσο για το δέντρο όσο και για τον καρπό του.
Ο Όμηρος, αναφερόμενος στο ρόδι το αποκαλεί “αγλαόκαρπο” (Οδυσ. η 115, λ. 590),
ενώ στον μύθο του Αισώπου “Ροιά και μηλέα και βάτος” η ροδιά μαλώνει με τη μηλιά για το ποια από τις δυο τους παράγει καλύτερα φρούτα.
Κόκκους ή κόκκωνες αποκαλούσαν οι αρχαίοι Έλληνες τα σπόρια του ροδιού και, από εδώ –κόκκωνες- προέκυψε η ονομασία κόκκινο για το ερυθρό χρώμα, όπως από το πράσο το πράσινο, από το κίτρο το κίτρινο,  από το ίον το ιώδες, από τον κύανο, ο ψευδάργυρος του Ομήρου, το κυανούν το κυανούν 
Όποια όμως κι αν είναι η...

Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2012

Τα πολύτιμα και ισχυρότατα μπαχαρικά που ενεργοποιούν το μεταβολισμό μας

 
Τα πολύτιμα και ισχυρότατα μπαχαρικά που ενεργοποιούν το μεταβολισμό μας
Ξέρετε ότι τα μπαχαρικά ενεργοποιούν το μεταβολισμό μας και εμποδίζουν τη συσσώρευση και την αποθήκευση του λίπους στον οργανισμό μας;
Ξέρετε ότι τα αιθέρια έλαια της κανέλας και του γαρίφαλου είναι ένας συμπυκνωμένος θησαυρός;
Ας δούμε πως και γιατί.
Μπαχάρια και αιθέρια έλαια
Αιθέρια έλαια και μπαχάρια
Η ψυχή των λουλουδιών – η ψυχή των φυτών
Μιά απίστευτη δύναμη κρυμμένη στις σταγόνες τους.
Μέσα σε μιά σταγόνα ένας μυστικός θησαυρός.
Κανέλα-Cinnamomum verum
και
γαρίφαλο-Syzygium aromaticum
Τα αιθέριά τους ένας συμπυκνωμένος θησαυρός....

Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012

Συντονισμένοι στη μουσική των σφαιρών, “συνεπαρμένοι” από τη μυστική ζωή των φυτών

Σε τούτον τον πλανήτη εκτός από την Αφροδίτη τίποτε δεν υπάρχει πιο ωραίο από ένα λουλούδι και πιο απαραίτητο από ένα φυτό.
Το πράσινο χορτάρι που σκεπάζει τη μητέρα γη είναι η αληθινή μήτρα της ανθρώπινης ζωής.
Εκατομμύρια κινούμενα χείλια, στην κάτω επιφάνεια το κάθε φύλλου, καταβροχθίζουν διοξείδιο του άνθρακα και μας δίνουν οξυγόνο.
Εικοσιπέντε εκατομμύρια τετραγωνικά μίλια επιφάνειας φύλλων, ασχολούνται καθημερινά με την θαυματουργή αυτή φωτοσύνθεση, παράγοντας οξυγόνο και τροφή για ανθρώπους και ζώα.
Από τα 375 δισεκατομμύρια τόνους τροφής που καταναλώνουμε κάθε χρόνο, το μεγαλύτερο μέρος της προέρχεται από τα φυτά, που την παράγουν από τον αέρα και το χώμα με την βοήθεια του ηλιακού φωτός.
Το υπόλοιπο είναι ζωικά προϊόντα, που και αυτά πάλι παράγονται με τη σειρά τους από τα φυτά...

Μια χούφτα καρύδια την ημέρα μειώνουν το άγχος και το στρες.

Όταν καταναλώνουμε τροφές που περιέχουν ω-3 λιπαρά οξέα ενισχύουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα και βοηθάμε τον οργανισμό μας να βρίσκεται σε 
ισορροπία.
Την αξία των ω-3 λιπαρών οξέων αναγνώρισε πρώτος ο Βρετανός γιατρός, ιατρικός ερευνητής και εμπειρογνώμονας στον τομέα της ανθρώπινης
διατροφής Hugh Sinclair, 
ο οποίος κατά την δεκαετία του ’40 συνέδεσε πολλά νοσήματα που μάστιζαν τις δυτικές κοινωνίες εκείνης της περιόδου με την έλλειψη αυτών των λιπαρών οξέων. 
Ο Hugh Sinclair συνέδεσε την ανεπαρκή λήψη των ω-3 λιπαρά με την αρτηριοσκλήρωση, τον καρκίνος του πνεύμονα , τη στεφανιαία θρόμβωση,τη λευχαιμία και άλλες παθήσεις σε ένα άρθρο του που δημοσιεύτηκε το 1956, το οποίο θεωρήθηκε τόσο αιρετικό ώστε να του στοιχίσει την έδρα που κατείχε στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.
Τα ευρήματά του επιβεβαιώθηκαν πανηγυρικά στις δεκαετίες του ’70 και του ’80 και σήμερα τα ωμέγα-3 θεωρούνται απαραίτητα για τη σωστή ανάπτυξη και ορθή λειτουργία του οργανισμού μας
Και κάθε μέρα έρχονται στο φως μελέτες που αποδεικνύουν όλο και περισσότερες και ιδιαίτερες ιδιότητες ομάδων λιπαρών οξέων τα οποία παίζουν σημαντικό ρόλο στην διατήρηση της υγείας μας όπως το α-λινολενικό οξύ το οποίο απομακρύνει το στρες και το άγχος.....
read more:https://botanologia.gr/mia-choyfta-karydia-tin-imera-meionoyn-to-agchos-kai-to-stres/

Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2012

Βότανα και τρόποι χρήσης:Πως παρασκευάζουμε σιρόπια με βάμματα βοτάνων

Σιρόπια με βάμματα βοτάνων
Εκτός από τα σιρόπια με αφεψήματα και εγχύματα βοτάνων μπορούμε να παρασκευάσουμε και σιρόπια από βάμματα βοτάνων
Ας δούμε πως:
Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε – δεν βράζουμε , απλά ζεσταίνουμε – 500 gr μελιού με 250 ml νερού καιανακατεύουμε σιγανά-σιγανά μέχρι να διαλυθεί το μέλι και το μείγμα μας να πάρει την υφή του σιροπιού – να γίνει ελαφρά παχύρρευστο.
Το βγάζουμε από την φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει.
Αφού κρυώσει , ανακατεύοντας συνεχώς προσθέτουμε το βάμμα του βοτάνου που έχουμε επιλέξει
Η αναλογία πρέπει να είναι τρία μέρη σιροπιού και ένα μέρος βάμματοςΜόλις τελειώσουμε την διαδικασία , προχωράμε στην εμφιάλωση όπως αναφέρω στο άρθρο «Βότανα και τρόποι χρήσεις : Σιρόπια»
Τα σιρόπια είναι μιά παραδοσιακή μέθοδος χρησιμοποίησης των εγχυμάτων,των αφεψημάτων ή κάποιου βάμματος βοτάνου , πιο εύγευστο , ιδανικά για τα παιδιά μας ή γιαένα πολύ πικρό βότανο.
Ένα σιρόπι βοτάνων μας προσφέρει τη δύναμη του βοτάνου πολλαπλασιασμένη.
Οι γλυκαντικές ουσίες εκτός του ότι....

Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2012

Νοστιμότατα smoothies για τα παιδιά μας γεμάτα θρεπτικά συστατικά

Να φτιάξουμε νοστιμότατα smoothies για τα παιδιά μας γεμάτα βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, όλα ισχυρότατα φυτοθρεπτικά συστατικά;
Ναι;
Καρότο λοιπόν-
Κανένα άλλο λαχανικό δεν περιέχει τόση βήτα-καροτίνη όσο τα καρότα
Στο σώμα μας το β-καροτένιο μετατρέπεται σε βιταμίνη Α, μιά σπουδαιότατη βιταμίνη που βοηθά στην βελτίωση της όρασης μας,
ισχυροποιεί τη λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος,
ενισχύει τα οστά και τα δόντια μας,
δυναμώνει τα μαλλιά μας και τα νύχια μας,
σύμμαχος του συκωτιού μας καθώς συμβάλει στην αποτοξίνωσή του.
Και ας ξεκινήσουμε:
-smoothie a.~
Για τρία ποτήρια θα χρειαστούμε...

Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2012

διάλειμμα για μουσική - ο Wolfgang Lendle παίζει Joaquin Rodrigo J.Rodrigo: 2 Preludios

Wolfgang Lendle ο ταλαντούχος κιθαρίστας γεννημένος στο Ludwigsburg στη Γερμανία το 1948 και
μαθητής των:
HJ Volkholz 
Jiri Jirmal 
Andrés Segovia 
Alirio Diaz 
José Tomás 
Regino Sainz de la Maza

παίζει  
Joaquin Rodrigo
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
J.Rodrigo: 2 Preludios
 ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ο Wolfgang Lendle
έχει πραγματοποιήσει συναυλίες σε όλη 
την Ευρώπη
την Βόρεια και Νότια Αμερική και 
έχει κερδίσει βραβεία σε διεθνείς διαγωνισμούς ενώ παράλληλα είναι ένας ταλαντούχος συνθέτης
thalia

Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012

Aπολεπιστική και ενυδατική κρέμα χεριών,με υλικά που έχουμε στα ντουλάπια μας

Χέρια
Δεκαεννέα μύες, 28 οστά, 16 σύνδεσμοι, χιλιάδες δέκτες αφής -240 ανά τετραγωνικό εκατοστό δέρματος-, 15 αρθρώσεις και περίπου 30 τένοντες συνεργάζονται τέλεια.
Το χέρι έχει τόσο περίπλοκη δομή, που κανένα ρομπότ-μέχρι τώρα-, δεν κατάφερε έστω και αμυδρά να τη μιμηθεί.
Τα χέρια μας είναι τα πιο πολύτιμα όργανα δράσης μας.
Πολλοί ανθρωπολόγοι υποστηρίζουν ότι τα χέρια ήταν που έδωσαν τη δυνατότητα στον άνθρωπο να εξελιχθεί σε “ευφυές ζώο”.
Η αφή μας έκανε εξυπνότερους και η σπουδαιότερη λειτουργία του χεριού είναι αναμφίβολα αισθητηριακή.
Αυτά τα χέρια μας λοιπόν που κάνουν όλες τις δουλειές από το να χαϊδεύουν, μέχρι να ερμηνεύουν στο βιολί μία σύνθεση του Ταρτάλια ή του Παγκανίνι, χρειάζονται ιδιαίτερη περιποίηση.
Και να μια εύκολη να κατασκευαστεί, στο σπίτι μας, απολεπιστική κρέμα με πάνφθηνα υλικά...

Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012

Βότανα για να κρατήσουμε μακριά μας το κρυολόγημα και τις αναπνευστικές λοιμώξεις του χειμώνα

Κρύο – και όλοι μας είμαστε περισσότερο ευαίσθητοι:
α. στα κρυολογήματα
β. στο συνάχι
γ. στο βήχα
δ. στη γρίπη και σε άλλες λοιμώξεις του αναπνευστικού μας συστήματος.
Στην πρώτη ένδειξη λοιπόν κρυάδων,
μυϊκών πόνων,
καταρροής,
συναχιού,
ρίγους,
πονοκέφαλου,
πυρετού ή πονόλαιμου ανατρέχουμε για βοήθεια στα βότανά μας.
Το χειμώνα προσέχουμε να έχουμε στο ντουλάπι μας βότανα όπως:

Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2012

Μαγειρεύω με βότανα – αλάτι αρωματισμένο με βότανα για υπέροχες υγιεινότατες γεύσεις

                                   
Αλάτι, το άλας της γης, ο λευκός χρυσός, που στην αρχαιότητα η αξία του ήταν τέτοια που το χρησιμοποιούσαν ως μέσω συναλλαγής.
Ένα προϊόν το οποίο είναι πολύ στενά συνδεδεμένο με τις ζωές των λαών,
με τις συνήθειές τους,
με τις παραδόσεις τους,
με τις θρησκείες τους.
Όλοι ανεξαιρέτως οι πολιτισμοί το χρησιμοποιούσαν στις τελετουργίες τους τροφοδοτώντας με αυτή τους την τακτική
προλήψεις,
λαϊκές ρήσεις,
γνωμικά,
κατάρες,
παραβολές.
Χωρίς αυτό δεν θα ήταν δυνατή η ύπαρξη ζωής.
Αλάτι – και είναι απαραίτητο όσο το νερό και το οξυγόνο.
Στη χώρα μας όλοι γνωρίζουμε την φράση «φάγαμε ψωμί και αλάτι» ,που....

read more:https://botanologia.gr/mageireyo-me-votana-alati-aromatismeno-me-votana-gia-yperoches-ygieinotates-geyseis/

Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2012

Πως να κάνουμε το δικό μας άρωμα με αιθέρια έλαια

Το άρωμα είναι πάντα ένα σαγηνευτικό δώρο προς τον εαυτό μας, πόσο μάλλον αν το δημιουργήσουμε μόνοι μας μόνο για μας, απαλλαγμένο από συνθετικές χημικές ουσίες, απόλυτα προσαρμοσμένο στο προσωπικό μας γούστο και στυλ.
Η δημιουργία αρωμάτων με αιθέρια έλαια πηγαίνει πολύ πίσω στο χρόνο κάπου εκεί  στην εποχή της Κλεοπάτρας αλλά και ακόμα πιο παλιά στους αρχαίους Έλληνες και Αιγύπτιους όταν 
η χρήση τους ήταν συνδεδεμένη με την υγιεινή,
την ομορφιά και τη γοητεία.
Λίγες μόνο σταγόνες αιθέριου ελαίου είναι αρκετές για να δημιουργήσουμε το δικό μας και με τη δική μας σφραγίδα άρωμα.
Η όσφρησή μας και το ένστικτό μας θα μας οδηγήσουν στη σωστή για μας επιλογή των αιθερίων ελαίων που θα χρησιμοποιήσουμε.
Δεν φοβόμαστε να δοκιμάσουμε τολμηρές μυρωδιές αρκεί να μας δημιουργούν ανανέωση και ευεξία.
Μπορούμε να κάνουμε ένα αρωματικό σπρέι για το σώμα μας ή να δοκιμάσουμε  διαφορετικούς συνδυασμούς, ώστε να δημιουργήσουμε το δικό μας άρωμα που θα το φοράμε στα πιο ζεστά σημεία του σώματός μας, γιατί...

Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2012

Πώς να εμπλουτίσουμε τη διατροφή μας με ισχυρότατα αντιοξειδωτικά

Από τις πολλές φορές που διαβάζουμε για τα αντιοξειδωτικά έχουμε πια μάθει πως είναι ουσίες που περιέχονται στα τρόφιμα και μετατρέπουν τις ελεύθερες ρίζες σε αβλαβή προϊόντα αποβλήτων.
Μόλις οι ελεύθερες ρίζες καταστούν αβλαβή προϊόντα αποβλήτων, αποβάλλονται από το σώμα μας πριν προλάβουν να προκαλέσουν οποιαδήποτε ζημιά, δρουν δηλαδή τα αντιοξειδωτικά ως
οδοκαθαριστές, συμβάλλοντας στην πρόληψη των βλαβών του οργανισμού μας από τις ελεύθερες ρίζες.
Oι ελεύθερες ρίζες παράγονται κυρίως φυσιολογικά στον οργανισμό, ως βιοπροϊόντα του μεταβολισμού των τροφών.
Πολλές φορές όμως το συνεχόμενο στρες, το ανεξέλεγκτο κάπνισμα και περιβαλλοντικοί παράγοντες, όπως η ακτινοβολία, η ρύπανση της ατμόσφαιρας, και ο θόρυβος είναι αιτίες υπερπαραγωγής ελεύθερων ριζών.
Οι ελεύθερες ρίζες έχουν συσχετιστεί με την οξειδωτική καταστροφή των κυττάρων,
με μια πληθώρα ασθενειών και την επιτάχυνση της διαδικασίας της γήρανσης και του ρυθμού με τον οποίο αυτή εξελίσσεται...

    από τη σύλληψη στη γέννα

    ο δημιουργός εικόνων alexander tsiaras- Αλέξανδρος Τσιάρας- μοιράζεται μια δυνατή ιατρική απεικόνιση που αποτυπώνει την ανάπτυξη του ανθρώπου από τη σύλληψη μέχρι τη γέννα και μετά απ' αυτήν.................
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    ο τρόπος που το γυναικείο σώμα καταλαβαίνει την ύπαρξη γενετικής δομής που δε 
    διαμορφώνει μόνο το σώμα της αλλά 
    έχει και την κατανόηση που της επιτρέπει να γίνει ένα ανοσολογικό
    καρδιοαγγειακό σύστημα που είναι
    ένα κινούμενο σύστημα που 
    μπορεί να ανατρέφει
    να χειρίζεται το παιδί με τέτοιο εκπληκτικό τρόπο που 
    είναι-πάλι-πέρα από την κατανόησή μας!!!
     
    thalia