Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Κυριακή, 8 Ιανουαρίου 2012

αλάτι αρωματισμένο με βότανα για υπέροχες υγιεινότατες γεύσεις

                                                           αλάτι
ή το άλας της γης,
ή ο Λευκός Χρυσός 
που στην αρχαιότητα η αξία του ήταν τέτοια που το χρησιμοποιούσαν ως μέσω συναλλαγής...
ένα προϊόν το οποίο είναι πολύ στενά συνδεδεμένο με τις ζωές των λαών,
με τις συνήθειές τους,
με τις παραδόσεις τους,
με τις θρησκείες τους...
όλοι ανεξαιρέτως οι πολιτισμοί το χρησιμοποιούσαν στις τελετουργίες τους τροφοδοτώντας με αυτή τους την τακτική
προλήψεις,
λαϊκές ρήσεις,
γνωμικά,
κατάρες,
παραβολές...
στη χώρα μας όλοι γνωρίζουμε την φράση
 «φάγαμε ψωμί και αλάτι»
που  ερμηνεύει  τους στενούς δεσμούς που μπορούν να αναπτυχθούν ανάμεσα σε δύο ανθρώπους όταν αυτοί έχουν αντιμετωπίσει κοινές δύσκολες καταστάσεις
ή
«άλας και τράπεζαν μη παραβαίνειν»
ή
«σε ξένο φαΐ αλάτι μη ρίχνεις» αποτρέποντάς μας να ανακατευόμαστε σε ξένες υποθέσεις,
«τον έκαναν τ' αλατιού» όταν κάποιον τον έδειραν πάρα πολύ...
ο μέγας Ιπποκράτης ήταν ο πρώτος που αναγνώρισε τις θεραπευτικές του ιδιότητες και χρησιμοποιούσε αλάτι για να θεραπεύσει 
λοιμώξεις,
συμφορήσεις και 
άλλα νοσήματα...
ο Παράκελσος έγραφε ότι εμείς οι άνθρωποι χρειαζόμαστε αναμφισβήτητα το αλάτι διότι χωρίς αλάτι θα αποσυντεθούν τα πάντα
στους αρχαίους Έλληνες συμβόλιζε τη φιλία και την αλληλεγγύη
με αυτό επισφράγιζαν τις συμφωνίες τους ενώ
το χρησιμοποιούσαν στις θυσίες και στις προσφορές τους προς τους θεούς...
είχαν δε τη συνήθεια να σκορπίζουν αλάτι σε όσους αγρούς αφιέρωναν στους θεούς τους...
η ιστορία του αλατιού είναι συνυφασμένη με την ιστορία του ανθρώπινου πολιτισμού
και από
πολύ νωρίς είχε γίνει γνωστή στον άνθρωπο η χρήση του αλατιού ως συντηρητικού,κάτι
που συνέβαλε στη διατήρηση των τροφίμων και βοήθησε στις
μεγάλες μετακινήσεις αφού πλέον
είχε βρεθεί ο τρόπος να συντηρούνται οι τροφές για μεγάλα χρονικά διαστήματα...
με το πέρασμα του χρόνου όμως
επικράτησε η άποψη ότι το αλάτι κάνει κακό στον οργανισμό και η κατανάλωσή του σχετίζεται με την υπέρταση και τα καρδιαγγειακά νοσήματα...
σύμφωνα όμως με μελέτες αυτές τις επιπτώσεις έχει μόνο το ραφιναρισμένο αλάτι δηλαδή 
εκείνο που έχει δεχτεί χημική επεξεργασία και η ταυτόχρονη υπερκατανάλωσή του!!!
μέσω της επεξεργασίας το αλάτι χάνει όλα τα μεταλλικά στοιχεία,
το δε φυσικό αλάτι όχι μόνο δεν βλάπτει τον οργανισμό αλλά
τα οφέλη είναι αρκετά σημαντικά εκείνο,που έχουμε να κάνουμε εμείς είναι να
χρησιμοποιούμε θαλασσινό ανεπεξέργαστο αλάτι...
(για όποιον θέλει πληροφορίες για το πως μπορούμε να μαζέψουμε ακόμα και μόνοι μας αλάτι ας διαβάσει την ανάρτηση Αλάτι και υγεία από το ftiaxno.gr)
οι κατηγορίες του αλατιού είναι 
1. το ορυκτό αλάτι και
2. το θαλασσινό αλάτι 
τα είδη του θαλασσινού αλατιού είναι
α. το φυσικό αλάτι και
β. το άνθος αλατιού
το άνθος αλατιού θεωρείται το καλύτερο αλάτι και δεν
έχει υποστεί καμία κατεργασία οπότε
περιέχει και τα άκρως απαραίτητα ιχνοστοιχεία για τον οργανισμό μας όπως
α. φθόριο
β. μαγνήσιο
γ. κάλιο
δ. ασβέστιο και
συλλέγεται με το χέρι συγκεντρώνεται δε στην επιφάνεια του νερού στις αλυκές!!!
-έκανα αυτήν τη σχετικά μεγάλη εισαγωγή για να γνωρίσουμε λίγο αυτό το συστατικό των τροφών μας,το αρκετά παραγνωρισμένο,όπως τόσα και τόσα άλλωστε,
και
για να  μπω στο κυρίως θέμα μου που είναι ο αρωματισμός του αλατιού με βότανα...
ο αρωματισμός του αλατιού με βότανα είναι μιά
νοστιμότατη και υγιεινότατη πρακτική νοστιμίζοντας εξαιρετικά τα διάφορα φαγητά μας ενώ
παράλληλα τους προσθέτει πολλά ιχνοστοιχεία και βιταμίνες...
το αλάτι έχει την ιδιότητα να απορροφά τα αρώματα των βοτάνων και να μας προσφέρει μιά πλούσια και πολύ-πολύ νόστιμη γεύση,ακόμα
είναι μιά ιδανική τακτική για όσα άτομα θέλουν να μειώσουν το αλάτι από τη διατροφή τους
                                     μια πρότυπη δοσολογία είναι:
1. μία κουταλιά βότανα για μία κουταλιά αλάτι
                                   το αλάτι που χρησιμοποιούμε είναι:
1. χοντρό θαλασσινό χωρίς καμία επεξεργασία
                 τα βότανα που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε είναι:
βασιλικό
δεντρολίβανο
θυμάρι
ρίγανη
θρούμπι
μαντζουράνα
φασκόμηλο
σκόρδο
πιπέρι
τσουκνίδα
λεβάντα
μέντα
δυόσμο
κόλιαντρο
κάρδαμο
τζίντζερ
μοσχοκάρυδο
κρεμμύδι
λιναρόσπορο
σουσάμι
μουστάρδα
υσσώπος
μάραθο
γλυκάνισο
γαρίφαλο
κανέλα
φλούδα λεμονιού
φλούδα πορτοκαλιού
φλούδα νερατζιού
φλούδα μανταρινιού
                            και
α. βάζουμε όλα τα ξερά βότανα που θα επιλέξουμε μαζί σε ένα γουδί και τα λιώνουμε μέχρι να γίνουνε σκόνη
β. προσθέτουμε το αλάτι και αν είναι χοντρό το τρίβουμε πιο πολύ στο γουδί- αν θέλουμε- αλλιώς ανακατεύουμε όλα μας τα υλικά μαζί και
γ. τα αποθηκεύουμε σε σκουρόχρωμο γυάλινο βάζο που να κλείνει καλά και το διατηρούμε σε σκοτεινό και ξηρό μέρος κάθε 
φορά δε που το χρησιμοποιούμε καλό είναι να το ανακατεύουμε
τα αποτελέσματα στη γεύση σίγουρα θα μας εντυπωσιάσουν
και
       τώρα μιά συνταγή σαν παράδειγμα: 
300 γρ. θαλασσινό αλάτι 
τα βότανα που ακολουθούν είναι αποξηραμένα
50 γρ. φασκόμηλο 
20 γρ. θυμάρι 
10 γρ. μαντζουράνα 
10 γρ. βασιλικό 
5 γρ. μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο 
5γρ. πιπερόριζα και
ακολουθούμε την τακτική παρασκευής που περιέγραψα παραπάνω 
      τώρα μερικοί συνδυασμοί και σε πια φαγητά μπορούν να χρησιμοποιηθούν: 
                           α.
αλάτι με
φασκόμηλο
θυμάρι
μαντζουράνα
ρίγανη
δυόσμο
κόλιανδρο για 
σούπες
σαλάτες και
βραστά κρεατικά
            β.
αλάτι με
με αστεροειδή γλυκάνισο
γαρίφαλα
κανέλα και 
μαύρο πιπέρι για
κοκκινιστά κρέατα
κεφτέδες
κυνήγια
          γ.
αλάτι με 
καυτερή πιπεριά
κόκκινο πιπέρι
πιπερόριζα
γλυκύρριζα
αστεροειδή γλυκάνισο
κόλιανδρο
μαντζουράνα
τζίντζερ
ρίγανη
θυμάρι
δυόσμο για 
ζεστές και καυτερές χειμωνιάτικες σούπες τις κρύες μέρες του χειμώνα,
πικάντικες σαλάτες,
βραστά και ωμά λαχανικά,
βραστό κρέας,
βραστό κοτόπουλο...
              δ.
αλάτι με
σκόρδο
πιπέρι
φασκόμηλο
δεντρολίβανο
ρίγανη
θυμάρι για
μαρινάρισμα κρεάτων και πουλερικών
για όλα τα ψητά
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
οι συνδυασμοί -φίλοι μου,φίλες μου- είναι πάρα πολλοί ας 
εμπιστευτούμε την φαντασία μας και το φυσικό μας ένστικτο και ας κάνουμε τα δικά μας μείγματα

4 σχόλια:

  1. είσαι απίθανη...!!!!!!!!!!!!!!
    κι εγώ χρησιμοποιώ εδώ και πολλά χρόνια μη επεξεργασμένο χοντρό αλάτι...
    αρωματίζω κάποια ποσότητα από αυτό με ξίσμα λεμονιού,ειδικά όταν το χρησιμοποιώ στα ψάρια...
    αλλά αυτούς τους συνδυασμούς που έδωσες τους θεωρώ καταπληκτικούς...
    φιλιά πολλά και ευχαριστίες...-:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. καλημέρα Βιβή μου!!!ο κάθε συνδυασμός έχει τη δική του γλύκα ειδικά οι συνδυασμοί για βραστά και σούπες
    μεταμορφώνουν στην κυριολεξία τα πιάτα
    πολλά φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ξανθή μου καλημέρα!!!
    ευχαριστώ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή