''Πήγανον,άνηθον,μάλαθρον βράσον,δος πιείν και ιάται.Μάσα και αγριοσταφίδα και μαστίχη και ιαθήσεται''
όταν με ρώτησα είπα...
Παρασκευή 13 Ιουλίου 2018
Το χρώμα και μικρές συνήθειες στην καθημερινότητά μας επηρεάζουν τη ζυγαριά μας.
Πέμπτη 12 Ιουλίου 2018
Η ανθυγιεινή διατροφή διαλύει το ανοσοποιητικό σύστημα
Ο Dr. Eicke Latz και η Dr. Anette Christ Photo: Volker Lannert/Uni Bonn |
«τα άτομα που γεννήθηκαν σήμερα θα ζουν κατά μέσο όρο πολύ λιγότερο από τους γονείς τους,
και αιτία του φαινομένου η ανθυγιεινή διατροφή»
μελέτη του πανεπιστημίου της Βόννης
Tο ανοσοποιητικό σύστημα μας αντιδρά με παρόμοιο τρόπο σε διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά καισε μιά διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες ως προς τις βακτηριακές λοιμώξεις!
Αυτό αποδεικνύεται από μελέτη του Πανεπιστημίου της Βόννης.
Ιδιαίτερα ενοχλητικό είναι το ότι,το ανθυγιεινό φαγητό φαίνεται να καθιστά την άμυνα του οργανισμού πιο ευάλωτη
ακόμα και μακροπρόθεσμα!Ακόμα και πολύ καιρό μετά τη μετάβαση σε μια υγιεινή διατροφή, η φλεγμονή συνεχίζει να είναι πιο έντονη.
Αυτές οι μακροπρόθεσμες αλλαγές εμπλέκονται στην ανάπτυξη της αρτηριοσκλήρυνσης και του διαβήτη, ασθένειες που συνδέονται με την δυτικού τρόπου διατροφή!
Πως αποθηκεύουμε τα βότανά μας για να διατηρήσουν τις ιδιότητές τους
Όλα τα μέρη των βοτάνων όπως
άνθη,
φύλλα,
ρίζες πρέπει να αποθηκεύονται σε σκουρόχρωμα αποστειρωμένα γυάλινα βάζα τα οποία να διαθέτουν αεροστεγές καπάκι.
Εκτός από τα βάζα μπορούν να χρησιμοποιηθούν χάρτινες καφέ σκουρόχρωμες σακούλες ή μικρά σακουλάκια από λινάτσα.
Οι σακούλες πρέπει να τοποθετούνται σε σκοτεινό και ξηρό αποθηκευτικό χώρο.
Αποφεύγουμε να χρησιμοποιούμε μεταλλικά ή πλαστικά βάζα γιατί υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης των βοτάνων...
read more: https://botanologia.gr/pos-apothikeyoyme-ta-votana-mas-gia-na-diatirisoyn-tis-idiotites-toys/
Δευτέρα 9 Ιουλίου 2018
Πως μπορούμε να διατηρήσουμε τα βότανά μας κάνοντάς τα σάλτσες
Το λάδι μας,αυτό το ευλογημένο προϊόν της ελληνικής γης.
Τις σάλτσες αυτές μπορούμε να τις διατηρήσουμε στο ψυγείο μας για τρεις με τέσσερις περίπου μέρες αφού πάντα μετά από κάθε χρήση θα τις σκεπάζουμε με ένα μικρό στρώμα λαδιού.
Μπορούμε να τις χρησιμοποιήσουμε σε μια πληθώρα φαγητών ανάλογα με το βότανο ή τα βότανα που περιέχουν.
Θα σας δώσω τώρα μία σάλτσα,υψηλής διατροφικής αξίας,που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σε χορτόσουπες*,σε μακαρονάδες και κυρίως σε....
Σάββατο 7 Ιουλίου 2018
Ο υγιεινός τρόπος ζωής της μητέρας φράγμα στην παιδική παχυσαρκία
Πέμπτη 5 Ιουλίου 2018
Καλοκαίρι , καύσωνας , ιδρώτας και οι κανόνες της φύσης.
-οι άνθρωποι πρέπει να πηγαίνουμε με τους κανόνες της φύσης.
-το καλοκαίρι είναι για να ιδρώνουμε.
-η εφίδρωση μέσα στην ζέστη του καλοκαιριού προάγει την καλή υγεία.
Τους επισημαίνουν πως διατρέχουν τον κίνδυνο να εμφανίσουν βήχα,κρυολογήματα ακόμα και πνευμονία,πολύ συχνότερα από τα άτομα που δεν χρησιμοποιούν τεχνικά μέσα κλιματισμού.
Το καλοκαίρι οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν και η πρώτη επιλογή των περισσοτέρων από εμάς είναι η αγορά κλιματιστικού.
Και αυτό για να μπορέσουμε να προφυλαχτούμε από την ζέστη.....
read more:https://botanologia.gr/kalokairi-kaysonas-idrotas-kai-oi-kanones-tis-fysis/
Οι δράσεις των βοτάνων-Ισχυρότατα διουρητικά βότανα
– Κατακράτηση υγρών
Πολλές φορές το σώμα μας διατηρεί το επιπλέον αλάτι και νερό προκαλώντας τη γνωστή μας κατακράτηση υγρών και στη συνέχεια έχουμε πρήξιμο των αστραγάλων,
των ποδιών μας ή του στομαχιού μας και παρατηρούμε τη ζυγαριά μας να ανεβαίνει.
Όταν υπάρχει κυκλοφορικό πρόβλημα στον οργανισμό μας,
όταν η καρδιά είναι αδύνατη και η κυκλοφορία, μέσω των νεφρών,
όταν τα αιμοφόρα αγγεία είναι εξασθενημένα -ιδιαίτερα του φλεβικού συστήματος των ποδιών- πάλι υπάρχει περίπτωση να υπάρξει συσσώρευση υγρών σε διάφορα μέρη του σώματος.
Και είναι αναγκαίο τα συσσωρευμένα υγρά να αποβάλλονται από τον οργανισμό μας.
Σε αυτή την περίπτωση έρχονται να βοηθήσουν τα διουρητικά βότανα αλλά και πολλά φρούτα και λαχανικά με διουρητικές ιδιότητες...
read more:https://botanologia.gr/oi-draseis-ton-votanon-ischyrotata-dioyritika-votana/
Τρίτη 3 Ιουλίου 2018
Η ατμοσφαιρική ρύπανση αυξάνει επικίνδυνα τον κίνδυνο για διαβήτη
Περίπου μία στις επτά περιπτώσεις της νόσου προκλήθηκε άμεσα από τη ρύπανση του αέρα σε όλο τον κόσμο το 2016.
Νέες έρευνες συνδέουν την εξωτερική ατμοσφαιρική ρύπανση με αυξημένο κίνδυνο διαβήτη παγκοσμίως.
Ο κίνδυνος υπάρχει ακόμη και σε χαμηλότερα επίπεδα ρύπανσης που θεωρούνται ασφαλή από τους ρυθμιστικούς οργανισμούς.
Η έρευνα διεξήχθη από τη Σχολή Ιατρικής του πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον στο St. Louis και το υγειονομικό σύστημα St. Louis Health Affairs (VA).
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή ιατρικής Ziyad Al-Aly ανέλυσαν στοιχεία για περίπου 1,7 εκατομμύρια άτομα χωρίς ιστορικό διαβήτη σε βάθος 8,5 ετών, συσχετίζοντας το επίπεδο ρύπανσης στο οποίο εκτίθεντο διαχρονικά, με την πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη στην πορεία.
Στα συμπερασματά τους επεσήμαναν πως η μείωση των ρύπων στον αέρα, ιδίως στις χώρες με σοβαρό πρόβλημα όπως η Ινδία, θα οδηγήσει σε μείωση των περιστατικών διαβήτη τύπου 2...
read more:https://botanologia.gr/i-atmosfairiki-rypansi-ayxanei-epikindyna-ton-kindyno-gia-diaviti/
Σάββατο 30 Ιουνίου 2018
Μία μάσκα και μία λοσιόν για το πρόσωπό μας με γιαούρτη, μέλι, αβοκάντο, γιασεμί.
Μία μάσκα και μία λοσιόν για το πρόσωπό μας με γιαούρτη, μέλι, αβοκάντο, γιασεμί.
αβοκάντο,
γιασεμί, για την υγεία και την ομορφιά του πρόσωπό μας και μία λοσιόν με αγγούρι, χυμό λεμονιού και ροδόνερο.
Μία μάσκα υγείας και ομορφιάς φτιαγμένη από εμάς , για εμάς.
Ας ξεκινήσουμε –
– Κόβουμε στη μέση ένα αβοκάντο ώριμο και πολτοποιούμαι το μισό.
– Το αναμιγνύουμε με μία κουταλιά γιαούρτη και με μία κουταλιά μέλι.
– Τα ανακατεύουμε πολύ καλά να γίνουν μία παχύρρευστη πάστα.
Στη συνέχεια
– Σταλάζουμε στην πάστα μας μία με δύο σταγόνες αιθέριο έλαιο γιασεμί ή ανθόνερο γιασεμιού.
– Αφήνουμε την μάσκα μας να μας περιμένει για περίπου πέντε με δέκα λεπτά – όχι περισσότερο – και καθαρίζουμε πολύ καλά το πρόσωπό μας.
read more:https://botanologia.gr/mia-maska-kai-mia-losion-gia-to-prosopo-mas-me-giaoyrti-meli-avokanto-giasemi/
Παρασκευή 29 Ιουνίου 2018
Ηλιόσποροι - Μια πρώτη γνωριμία,η διατροφική τους αξία και ένα θρεπτικότατο σνακ
Το πανέμορφο λουλούδι που ακολουθεί την πορεία του Ήλιου στον ουρανό, ενώ τη νύχτα στρέφεται αργά-αργά προς την ανατολή, περιμένοντας την επόμενη αυγή.
Η κίνηση αυτή του ηλίανθου οφείλεται σε κάμψη του βλαστού, η οποία σταματά μετά την άνθηση και την γονιμοποίηση των λουλουδιών όταν τα κεφάλια παραμένουν στραμμένα πια προς την ανατολή.
Ηλιόσποροι – ας ρίξουμε μια κρυφή ματιά στους θαυμάσιους σπόρους-
Ηλιόσποροι και πρωτεΐνη
Το όνομα πρωτεΐνη προέρχεται από το ελληνικό «πρώτα», το οποίο σημαίνει «πρωταρχικής σημασίας» και περιγράφηκε αρχικά και ονομάστηκε από τον Jöns Jacob Berzelius,σπουδαίο Σουηδό χημικό, το 1838.
Και γνωρίζουμε σήμερα ότι οι διάφορες λειτουργίες που παρατηρούνται στους οργανισμούς γίνονται χάρη στις πρωτεΐνες.
Ανάμεσα στα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα πλήρους πρωτεΐνης είναι και οι περισσότεροι ξηροί καρποί
Μεταξύ αυτών οι ηλιόσποροι....
read more:https://botanologia.gr/iliosporoi-mia-proti-gnorimia-i-diatrofiki-toys-axia-kai-ena-threptikotato-snak/
πηγές πληροφόρησης και:
www.eufic.org
*nutritiondata.self.com
www.nutrition.org.uk
Πέμπτη 21 Ιουνίου 2018
Γαύρος λαδορίγανη με άφθονο σκόρδο
Ένα φαγητό που μας έρχεται από πολύ παλιά,ένα comfort food-να το πούμε εμείς στη γλώσσα μας νοσταλγικό φαγητό-τόσο απλό αλλά με μεγάλη θερμιδική αξία και με ασυναγώνιστη γεύση
Το μπουργέτο είναι μιά πολύ παλιά συνταγή και τη συναντάμε σε πολλές παραθαλάσσιες περιοχές της χώρας μας αλλά και σε πάρα πολλές μεσογειακές χώρες.
Έχει πολλές παραλλαγές και διάφορα παραφρασμένα ονόματα,το σημαντικό όμως είναι η υψηλή διατροφική του αξία και η υπέροχη νοστιμιά του.
Ας το χαρούμε.....
read more:https://botanologia.gr/gayros-ladorigani-me-afthono-skordo-i-gayros-mpoyrgeto/
Η σπουδαία κανέλα.
Πιπεριές φλωρίνης γεμιστές με τυρί φέτα και μυρωδικά
Υλικά συνταγής
- 10 με 12 κόκκινες γλυκές πιπεριές Φλωρίνης*
- 150gr φέτα και 100gr ανθότυρο
- δύο με τρεις ντομάτες κομμένες μικρά κομματάκια, χωρίς τα σπόρια και τη φλούδα τους
- ένα καρότο τριμμένο στο χοντρό του τρίφτη μας
- ένα με δύο φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
- ένα φρέσκο σκόρδο με τα φύλλα του ψιλοκομμένο
- δύο με τρεις σκελίδες σκόρδο κομμένο σε λεπτές ροδέλες
read more:https://botanologia.gr/piperies-florinis-gemistes-me-tyri-feta-kai-myrodika/
Σάββατο 16 Ιουνίου 2018
Η άρκευθος και ένα serum για την καταπολέμηση της κυτταρίτιδας.
Παρασκευή 15 Ιουνίου 2018
Χυμός λαχανικών ιδανικός για τα νεφρά μας και τη λέμφο
Πέμπτη 14 Ιουνίου 2018
Κουρκούμι και τζίντζερ σε μιά συνταγή που απογειώνει το ανοσοποιητικό μας σύστημα
Όλο και περισσότερες έρευνες υποστηρίζουν την άποψη, ότι η φλεγμονή είναι στο επίκεντρο των περισσότερων χρόνιων εκφυλιστικών παθήσεων όπως οι αρθρίτιδες,οι καρδιαγγειακές παθήσεις,
ο διαβήτης,
το Alzheimer,
κάποιες μορφές καρκίνου ακόμα και οι ημικρανίες,οι πόνοι στην πλάτη κ.α
Επίσης είναι γνωστό ότι τα τρόφιμα μπορούν ή να προκαλούν ή να αναστέλλουν τις φλεγμονές στο σώμα μας,καθώς οι φλεγμονώδεις καταστάσεις είναι επιζήμιες,διότι εμποδίζουν τη θεραπεία και την επιστροφή στην ισορροπία του οργανισμού μας.
Στο άρθρο μου Ισχυρότατα αντιφλεγμονώδη βότανα που μας έχει χαρίσει η φύση παρακολουθήσαμε τα ισχυρότερα αντιφλεγμονώδη βότανα και τη συμβολή τους στον οργανισμό μας.
Ανάμεσά τους το κουρκούμι και το τζίντζερ.
Το κουρκούμι,όπως πολλές φορές έχει δημοσιευτεί,είναι από τα ισχυρότερα μπαχαρικά,ενώ χρησιμοποιείται ανελλιπώς εδώ και 2500 χρόνια.
Και όλο και περισσότερες μελέτες δημοσιεύουν τα αποτελέσματά τους,τα οποία δείχνουν την υποστήριξη που προσφέρει στο σύνολο τους οργανισμού μας...
Η ασθένεια δεν προκαλείται από μικρόβια,αλλά από το εξασθενισμένο ανοσοποιητικό σύστημα
Ανωμαλίες του ανοσοποιητικού μας συστήματος μπορούν να οδηγήσουν σε αλλεργικές παθήσεις, ανοσοανεπάρκειες και αυτοάνοσες διαταραχές.
Aν μπορούσαμε να δούμε σε μία κινηματογραφική ταινία την δράση του ανοσοποιητικού μας συστήματος και την προσπάθειά του να μας κρατήσει υγιείς εκτός από τη συγκίνηση που θα νιώθαμε θα τρέχαμε αμέσως να το βοηθήσουμε και θα προσέχαμε υπερβολικά να μην του γίνουμε εμπόδιο σε αυτή του την προσπάθεια.
Aς το κάνουμε λοιπόν,ας το βοηθήσουμε και ας προσέχουμε ,κάθε φορά,να μην του γινόμαστε εμπόδιο.
Tο ανοσοποιητικό σύστημα είναι από τα σημαντικότερα συστήματα του οργανισμού.
Τετάρτη 13 Ιουνίου 2018
Η κατάθλιψη επιταχύνει τη γήρανση του εγκεφάλου
Κυριακή 10 Ιουνίου 2018
Ραδίκι-ένα νόστιμο χόρτο,ένα σημαντικότατο βότανο
Ραδίκι ,το γνωστό μας αγριοράδικο που έχει το βοτανικό-διωνυμικό όνομα Taraxacum officinale (L.)
Ένα σημαντικότατο βότανο με πλήθος ιδιοτήτων και δράσεων και ένα θρεπτικότατο ελαφρύ γεύμα
Πάρα πολλά άτομα νομίζουν ότι το αγριοράδικο ,το Taraxacum officinale , είναι ένα ενοχλητικό ζιζάνιο,δυστυχώς, και πάρα πολλές φορές το καταστρέφουν από τους αγρούς με τους ψεκασμούς και τα φυτοφάρμακα-ζιζανιοκτόνα.
Και παρόλο που το θαυμάσιο αυτό ραδίκι, χρόνια τώρα,κατά το μεγαλύτερο μέρος της καταγεγραμμένης ιστορίας,χρησιμοποιείται ως τρόφιμο,αλλά και σαν ίαμα λόγω των ισχυρών φαρμακευτικών ιδιοτήτων του, πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να υποτιμούν τα οφέλη του.
Ας δούμε λίγο τα ροφήματα αγριοράδικου.
Όταν μιλάμε για ροφήματα από αγριοράδικο , μιλάμε για δύο διαφορετικά τσάγια: ένα έγχυμα από τα φύλλα και ένα αφέψημα από τη ρίζα.
Ο καλύτερος τρόπος για να πάρουμε όλα τα οφέλη είναι ακριβώς αυτό...
read more:https://botanologia.gr/radiki-ena-nostimotato-chortariko-ena-simantikotato-votano/
Σάββατο 9 Ιουνίου 2018
Αμυγδαλέλαιο -Ένα θαυματουργό λάδι για τα μάτια μας.
Παρασκευή 8 Ιουνίου 2018
Το πράσινο τσάι μειώνει τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού
Το πράσινο τσάι θα μπορούσε να κρατάει το κλειδί για την πρόληψη των θανάτων από καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά επεισόδια που προκαλούνται από αθηροσκλήρωση, σύμφωνα με έρευνα που χρηματοδοτείται από το Βρετανικό Ίδρυμα Καρδιάς και δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Βιολογικής Χημείας .
Μια ουσία που υπάρχει στο πράσινο τσάι, πιθανώς καταπολεμά την αθηροσκλήρωση και έτσι μειώνει τον κίνδυνο για έμφραγμα και εγκεφαλικό, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα.
Η αθηροσκλήρωση οφείλεται στη δημιουργία πλάκας από λιπώδη υλικά μέσα στις αρτηρίες, κάτι που μειώνει την κυκλοφορία του αίματος προς την καρδιά και τον εγκέφαλο.
Σε προχωρημένο στάδιο, μια πρωτεΐνη, η απολιποπρωτεΐνη Α1 (apoA-1), ένα συστατικό της χοληστερίνης, μπορεί να σχηματίσει εναποθέσεις αμυλοειδούς, παρόμοιες με τις πλάκες που παρατηρούνται στον εγκέφαλο ασθενών με τη νόσο Alzheimer
Αυτές οι συσσωρεύσεις της απολιποπρωτεΐνης δημιουργούνται μέσα στις αθηροσκληρωτικές πλάκες, με αποτέλεσμα να...
Πέμπτη 7 Ιουνίου 2018
Καλοκαιρινά λαχανικά με τους λιγότερους υδατάνθρακες
Όλοι γνωρίζουμε πως τα λαχανικά είναι απαραίτητο συστατικό της διατροφής μας, καθώς μας χαρίζουν τις σημαντικές και άκρως πολύτιμες βιταμίνες τους,
τα μέταλλά τους και τα ιχνοστοιχεία που χρειάζεται ο οργανισμός για την εύρυθμη λειτουργία του.
Έχουν ελάχιστες θερμίδες, πολλές φυτικές ίνες και λίγους υδατάνθρακες.
Κάποια από αυτά όμως, όπως π.χ τα μπιζέλια,
το καλαμπόκι,
οι πατάτες, έχουν σχετικά μεγάλη περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες.
Εάν λοιπόν θέλουμε να γνωρίζουμε πια από τα καλοκαιρινά λαχανικά έχουν τους λιγότερους υδατάνθρακες ας τα γνωρίσουμε ονομαστικά.
Και είναι:
Μαρούλι: Ένα φλιτζάνι 100gr μαρούλι περιέχουν 2,9gr υδατάνθρακες,από αυτά τα 1,3gr φυτικές ίνες
Κολοκυθάκια: Ένα φλιτζάνι 100gr κολοκυθάκια περιέχουν 3,1 gr υδατάνθρακες,από αυτά 1gr φυτικές ίνες...
read more:https://botanologia.gr/quick-tip-kalokairina-lachanika-me-toys-ligoteroys-ydatanthrakes/