Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Κυριακή, 10 Ιουνίου 2018

Ραδίκι-πικραλίδα,ένα νόστιμο χόρτο,ένα σημαντικότατο βότανο

Η πικραλίδα,το Taraxacum officinale,τα τελευταία χρόνια πολλά άτομα νομίζουν ότι είναι ένα ενοχλητικό ζιζάνιο,δυστυχώς, και πάρα πολλές φορές το καταστρέφουν από τους αγρούς με τους ψεκασμούς και τα φυτοφάρμακα-ζιζανιοκτόνα.
Και παρόλο που,το θαυμάσιο αυτό ραδίκι χρόνια τώρα,κατά το μεγαλύτερο μέρος της καταγεγραμμένης ιστορίας,χρησιμοποιείται ως τρόφιμο,αλλά και σαν ίαμα λόγω των ισχυρών φαρμακευτικών ιδιοτήτων του,πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να υποτιμούν τα οφέλη του.
Ας δούμε λίγο τα ροφήματα πικραλίδας ή αγριοράδικου.
Όταν μιλάμε για ροφήματα από πικραλίδα, μιλάμε για δύο διαφορετικά τσάγια: ένα έγχυμα από τα φύλλα και ένα αφέψημα από τη ρίζα.

Ο καλύτερος τρόπος για να πάρουμε όλα τα οφέλη είναι ακριβώς αυτό:
Τα φύλλα έγχυμα και τη ρίζα αφέψημα και να τα σερβίρουμε μαζί σε ένα φλιτζάνι.
Όσο περισσότερο βότανο χρησιμοποιούμε τόσο πιο ισχυρό είναι το τελικό ρόφημά μας.
Στην κινεζική ιατρική, η πικραλίδα χρησιμοποιείται για να στηρίξει την υγεία του ήπατος, να τονώσει την λειτουργία του ουροποιητικού συστήματος για να προωθηθεί η αποτοξίνωση του οργανισμού, αλλά και για την υγεία του σκελετικού συστήματος και την υγεία των αρθρώσεων.

Οι βοτανολόγοι χρησιμοποιούν συχνά τη ρίζα του αγριοράδικου για να βοηθήσουν το συκώτι και τη χοληδόχο κύστη, και τα φύλλα για να βοηθήσουν στη λειτουργία των νεφρών και το πεπτικό σύστημα.

Επίσης χρησιμοποιείται η πικραλίδα για τη θεραπεία λοιμώξεων, δερματικών προβλημάτων όπως το έκζεμα,για την πρόληψη των κηλίδων της ηλικίας,για τον πόνο στις αρθρώσεις,και βέβαια είναι γνωστός ο ρόλος του ως ισχυρότατο διουρητικό,αλλά και για τη δυνατότητα πρόληψης και θεραπείας του καρκίνου του μαστού.
Η πικραλίδα είναι επίσης ευεργετική για την υγεία του εγκεφάλου και δρα ως νευροπροστατευτικός παράγοντας λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε λουτεολίνη.

Εμείς όποτε και όπου μπορούμε να βρούμε την πικραλίδα,το γνωστό μας αγριοράδικο,την εντάσσουμε στη διατροφή μας είτε ως σαλάτα,είτε σαν συνοδευτικό άλλων πιάτων.
Δεν ξεχνάμε ότι η πικραλίδα είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες,κυρίως β-καροτένιο και βιταμίνη Κ, μέταλλα και αντιοξειδωτικά.
Τα λουλούδια της,όπως έχω ξαναπεί,είναι ιδιαίτερα πλούσια σε φυτοθρεπτικά συστατικά,και όλο το βότανο έχει ισχυρότατη αντιφλεγμονώδη δράση*

Ταραξάκο και καρκίνος
Τα φύλλα και τα λουλούδια της πικραλίδας είναι ιδιαίτερα πλούσια σε αντιοξειδωτικά και φυτοθρεπτικά συστατικά που καταπολεμούν τον καρκίνο**.
Λόγω των δυνατοτήτων καταπολέμησης των ελεύθερων ριζών η πικραλίδα, αποδείχθηκε ότι ήταν αποτελεσματική στην αντιμετώπιση και θεραπεία διαφορετικών τύπων καρκίνου.
Επίσης, η πικραλίδα μπορεί να επιβραδύνει την ανάπτυξη του καρκίνου και να τον εμποδίσει να εξαπλωθεί.
Επιπλέον, η φυτική και λαϊκή ιατρική χρησιμοποιούσε πάντα την πικραλίδα ως πρόληψη για τον καρκίνο του μαστού και του προστάτη.
Και όπως είπαμε προηγουμένως,το αγριοράδικο έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Κ, η οποία μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο καρκίνου,σύμφωνα με μελέτες.
Στην πραγματικότητα, η βιταμίνη Κ έχει αποδειχθεί ότι είναι αποτελεσματική ως φυσική θεραπεία του καρκίνου.
Η ρίζα της πικραλίδας έχει μελετηθεί πρόσφατα για τις δυνατότητες καταπολέμησης του καρκίνου και τα αποτελέσματα φαίνονται πραγματικά ενθαρρυντικά.
Για παράδειγμα, μια καναδική μελέτη από το 2011 αναφέρει ότι το εκχύλισμα ρίζας από πικραλίδα προκαλεί το θάνατο των κυττάρων του μελανώματος χωρίς να επηρεάζει τα υγιή κύτταρα.
Το συμπέρασμα αυτής της μελέτης είναι ότι "η ρίζα της πικραλίδας εμφανίζει μια πιθανή μη τοξική επιλογή για τη συμβατική θεραπεία της λευχαιμίας ".
Και τώρα ας ετοιμάσουμε μία νοστιμότατη και θρεπτικότατη σαλάτα με αγριοράδικο και σαν ποτό θα σερβίρουμε το ζουμί τους.

- Επιβάλλεται να γνωρίζουμε από που είναι μαζεμένα τα ραδίκια μας.
- Πρέπει η συλλογή να γίνεται σε αγρούς με χώματα τελείως αράντιστα και μακρυά από άλλους αγρούς που ραντίζονται με ζιζανιοκτόνα.
Και ξεκινάμε το καθάρισμα.
Απομακρύνουμε ξερά φυλλαράκια και από τη ρίζα κρατάμε όσο περισσότερο μέρος μπορούμε αφού απομακρύνουμε χώματα και ξερά ριζάρια.
Πλένουμε πολύ καλά σε τρεχούμενο νερό.
Όπως είναι με τα νερά τους τα μεταφέρουμε σε αναλόγου μεγέθους κατσαρόλα και προσθέτουμε μιά μικρή κούπα νερό.
Τα σκεπάζουμε και μόλις αρχίσει ο βρασμός χαμηλώνουμε την θερμοκρασία και βράζουμε για περίπου 15 λεπτά.
Με τον τρόπο αυτό διατηρούμε τη γεύση και τη νοστιμιά τους και το σπουδαιότερο διατηρούμε τις βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία τους τα οποία τα έχουμε ανάγκη.
Στραγίζουμε τα χόρτα μας και τα σερβίρουμε με μπόλικο λάδι και λεμόνι.
Το ζωμό τον σερβίρουμε σε μιά γυάλινη κούπα.
Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού,μαύρο πιπέρι και κουρκούμι σε ίδια αναλογία,περίπου ένα τρίτο από το κουταλάκι από το κάθε ένα.
Ο ζωμός αυτός είναι πεντανόστιμος,γευστικότατος και θρεπτικότατος.
Αν θέλουμε να διατηρήσουμε για λίγο τα χόρτα μας και τον ζωμό μας δεν προσθέτουμε το λεμόνι.
Το λεμόνι το προσθέτουμε την ώρα που σερβίρουμε.
Καλή όρεξη,και αν θέλουμε να κάνουμε ακόμα πιό ισχυρό το γεύμα μας το συμπληρώνουμε με ένα αυγό ποσέ!

Κείμενο επιμέλεια:thalia-botanologia.blogspot.com
πηγές πληροφόρησης και:
*https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17949929
**https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10408234
http://www.biochemj.org/content/366/2/653
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18991571
ingentaconnect.com
***https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24647393
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21234313
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3155102/