Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Πέμπτη, 14 Ιουνίου 2018

Χωρίς διάγνωση 75.000 Έλληνες με ηπατίτιδα C-Τρόποι πρόληψης της ηπατίτιδας C

 
Τί είναι η Ηπατίτιδα C;
Η Ηπατίτιδα C είναι µια σοβαρή ασθένεια που προκαλείται από τον ιό της Ηπατίτιδας C (HCV) ο οποίος προσβάλλει το συκώτι.
Πρόκειται για µία ύπουλη νόσο, αφού για πολλά χρόνια δεν παρουσιάζει συµπτώµατα, µε αποτέλεσµα ο ασθενής να µην γνωρίζει ότι νοσεί και συνεπώς να µην λαµβάνει εγκαίρως την κατάλληλη διάγνωση και θεραπεία.

Στη χώρα µας, υπολογίζεται ότι πάνω από 100.000 άνθρωποι πάσχουν από χρόνια Ηπατίτιδα C. 
Ωστόσο, περισσότεροι από 75.000 δεν γνωρίζουν ότι νοσούν. 
Όταν ένας άνθρωπος προσβληθεί αρχικά από τον ιό, συνήθως δεν εκδηλώνει συµπτώµατα γι’ αυτό και η διάγνωσή της Ηπατίτιδας C γίνεται τις περισσότερες φορές τυχαία.
Κατά συνέπεια, µε την πάροδο των χρόνων και παρά την απουσία συµπτωµάτων, η χρόνια Ηπατίτιδα C προκαλεί σταδιακά σοβαρές βλάβες στο συκώτι, προκαλώντας τελικά κίρρωση του ήπατος (καταστροφή του συκωτιού) σε ποσοστό 10 -15% των ασθενών.

Επιπλέον, οι ασθενείς µε κίρρωση έχουν αυξηµένο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του ήπατος και επιπλοκές, όπως η νεφρική ανεπάρκεια και ο σακχαρώδης διαβήτης.
Οι επιπλοκές της κίρρωσης και ο καρκίνος του ήπατος είναι οι συχνότερες αιτίες θανάτου των ασθενών µε χρόνια ηπατίτιδα C.

Ο ιός της Ηπατίτιδας C µεταδίδεται κυρίως µε την έκθεση σε µολυσµένο αίµα και συνήθως µέσω:

Χρήσης ενδοφλεβίων ναρκωτικών ουσιών.Αυτός είναι ο συχνότερος τρόπος µετάδοσης της νόσου.
Μετάγγισης αίµατος ή παραγώγων του ή μεταμόσχευσης οργάνου πριν το 1992.
Έως τότε, το αίµα και τα παράγωγά του δεν ελέγχονταν για Ηπατίτιδα C.Από το 1992 και µετά ελέγχονται και η µετάγγισή τους είναι ασφαλής.
Κοινής χρήσης βελονών-συρίγγων ή προσωπικών αντικειµένων που µπορεί να έλθουν σε επαφή µε το αίµα (οδοντόβουρτσες, ξυραφάκια, νυχοκόπτες, σύνεργα µέτρησης γλυκόζης αίµατος κ.λπ).
Επεµβάσεων αισθητικής (τατουάζ, piercing κ.λπ.).
Σήµερα, αυτός ο τρόπος µετάδοσης είναι πλέον πολύ µικρός, εάν τηρούνται οι βασικοί κανόνες αποστείρωσης και υγιεινής των εργαλείων που χρησιµοποιούνται.
Αιµοκάθαρσης 
Η πιθανότητα µετάδοσης του ιού στις µονάδες τεχνητού νεφρού έχει ελαττωθεί σηµαντικά τα τελευταία χρόνια, κυρίως λόγω της βελτίωσης των νοσηλευτικών πρακτικών.

Ο ιός της Ηπατίτιδας C μπορεί να μεταδοθεί με μικρή όμως πιθανότητα (λιγότερο από 5%) μέσω της σεξουαλικής επαφής και κατά τον τοκετό, από τη μητέρα στο παιδί.

Είναι σημαντικό να θυμάσαι ότι:
O ιός της Ηπατίτιδας C ∆ΕΝ µεταδίδεται µε το βήχα το φιλί, τη χειραψία, τη χρήση τουαλέτας, τη χρήση σκευών κουζίνας και γενικότερα, µε την κοινωνική επαφή µε ασθενείς. 

Γι’ αυτό, οι ασθενείς δεν πρέπει να υποβάλλονται σε περιορισµούς από οποιοδήποτε είδος εργασίας, απασχόλησης ή άθλησης.

Γι’ αυτό, κάνουµε όλοι µαζί θόρυβο, για να διαδώσουµε το µήνυµα ότι
η Ηπατίτιδα C µπορεί να θεραπευτεί, αρκεί να διαγνωστεί.
Επειδή δεν υπάρχει εµβόλιο κατά της Ηπατίτιδας C, ο µοναδικός τρόπος για να προστατευτείς από τη νόσο, είναι να τηρείς ορισµένα προληπτικά µέτρα, όπως:
Να καλύπτεις προσεκτικά οποιοδήποτε τραύµα ή πληγή
Να µην χρησιµοποιείς βελόνες και σύριγγες που έχουν χρησιµοποιήσει άλλοι
Να µην χρησιµοποιείς προσωπικά αντικείµενα άλλων που µπορεί να έχουν έλθει σε επαφή µε το αίµα τους (οδοντόβουρτσες, ξυραφάκια, νυχοκόπτες κ.λπ)
Να χρησιµοποιείς προφυλακτικό κατά τη σεξουαλική επαφή, εφόσον έχεις πολλαπλούς ή άγνωστους ερωτικούς συντρόφους

Η οριστική θεραπεία των ασθενών με ηπατίτιδα C συμβάλλει στη μείωση της διασποράς και επομένως στην πρόληψη της νόσου.

περισσότερες πληροφορίες:https://kanoumethoryvo.gr/

thalia-botanologia.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου