Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Δευτέρα, 9 Ιουλίου 2018

Πως μπορούμε να διατηρήσουμε τα βότανά μας κάνοντάς τα σάλτσες

Ένας εύγευστος υγιεινός και έξυπνος τρόπος για να διατηρήσουμε κάποια ευωδιαστά βότανα είναι και οι σάλτσες.
Σάλτσες λοιπόν που μπορούμε να φτιάξουμε μόνοι μας με τα τόσα βότανα που μας χαρίζει η γη μας και με το λάδι μας.
Το λάδι μας,αυτό το ευλογημένο προϊόν της ελληνικής γης.
Τις σάλτσες αυτές μπορούμε να τις διατηρήσουμε στο ψυγείο μας για
μιά βδομάδα με δέκα μέρες αφού πάντα μετά από κάθε χρήση θα τις σκεπάζουμε με ένα μικρό στρώμα λαδιού.
Μπορούμε να τις χρησιμοποιήσουμε σε μια πληθώρα φαγητών ανάλογα με το βότανο ή τα βότανα που περιέχουν.
Θα σας δώσω τώρα μία σάλτσα που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε
σε χορτόσουπες,σε μακαρονάδες και κυρίως σε ψητά.
                               Θα χρειαστούμε:
# ~ ένα φλιτζάνι του τσαγιού ψιλοκομμένο βασιλικό
# ~ δύο σκελίδες σκόρδο
# ~ τρεις κουταλιές καρύδια
# ~μισό φλιτζάνι του τσαγιού λάδι ή όσο νομίζουμε
# ~ αλάτι και πιπέρι όσο πάρει
             Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε δύο τρόπους παρασκευής.
Ο ένας είναι ο γνωστός μας με το μίξερ και ο άλλος με το γουδί.
Ας δούμε πως:
1) Αν χρησιμοποιήσουμε το μίξερ μας,βάζουμε όλα τα υλικά μας στον κάδο του και αφού τα πολτοποιήσουμε προσθέτουμε το λάδι ανακατεύοντας σιγά-σιγά μέχρι να απορροφηθεί τελείως και τα υλικά μας να ομογενοποιηθούν πλήρως.
2)  Αν χρησιμοποιήσουμε το γουδί μας.
Ο τρόπος με το γουδί είναι ιδανικός, γιατί τα υλικά μας δεν ταλαιπωρούνται και δεν ζεσταίνονται με τις στροφές που αναπτύσσει το μίξερ,και έτσι αναδεικνύονται σε όλο τους το μεγαλείο τα αρώματά τους.
Αν χρησιμοποιήσουμε το γουδί βάζουμε ένα-ένα τα υλικά,τα οποία χτυπάμε πολύ καλά με το γουδοχέρι και στο τέλος προσθέτουμε το λάδι.
Δουλεύουμε μέχρι να απορροφηθεί τελείως  το λάδι και το μείγμα μας να γίνει ένας ομοιόμορφος πολτός.
Αν δεν χρησιμοποιήσουμε αμέσως την σάλτσα μας τη βάζουμε σε ένα γυάλινο βάζο και ρίχνουμε τόσο λάδι,όσο χρειάζεται για να σκεπαστεί η σάλτσα μας.
Σκεπάζουμε το βάζο και τοποθετούμε στο ψυγείο.
Κάθε φορά που χρησημοποιούμε τη σάλτσα μας,δεν ξεχνάμε να προσθέτουμε λάδι τόσο όσο να τη σκεπάζει.

Κείμενο επιμέλεια:thalia-botanologia.blogspot.gr