Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Πέμπτη, 21 Ιουνίου 2018

Γαύρος λαδορίγανη με άφθονο σκόρδο

Γαύρος λαδορίγανη ή γαύρος μπουργέτο,μια πανεύκολη συνταγή για ένα πεντανόστιμο,υγιεινό φαγητό γεμάτο αρώματα και υγεία.
Το μπουργέτο είναι μιά πολύ παλιά συνταγή και τη συναντάμε σε πολλές παραθαλάσσιες περιοχές της χώρας μας αλλά και σε πάρα πολλές μεσογειακές χώρες.
Έχει πολλές παραλλαγές και διάφορα παραφρασμένα ονόματα,το σημαντικό όμως είναι η υψηλή διατροφική του αξία και η υπέροχη νοστιμιά του.
Ας το χαρούμε.

Θα χρειαστούμε:
-1 κιλό γαύρο
-αλάτι
-πιπέρι
-μισό κουταλάκι του γλυκού κουρκούμι-το κουρκούμι είναι δική μου προσθήκη και δεν αλλοιώνει καθόλου τη γεύση του πιάτου μας ενώ σε αντίθεση του χαρίζει ένα χρυσαφένιο χρώμα και τα πολύτιμα συστατικά του.
-μία κουταλιά της σούπας ψιλοτριμμένη ρίγανη
-τέσσερις με πέντε σκελίδες σκόρδο,κομμένες σε λεπτές ροδέλες
-λάδι -περίπου μισό φλιτζάνι του τσαγιού,μπορεί και λίγο περισσότερο
-χυμό ενός λεμονιού,μπορεί και λίγο περισσότερο ανάλογα με τις προτιμήσεις μας
Και καθαρίζουμε το γαύρο-χρησιμοποιώντας τον αντίχειρα και το δείκτη κόβουμε τα κεφάλια και ανοίγοντας προσεκτικά το σώμα κάθε ψαριού κατά μήκος, από το κεφάλι προς την ουρά, αφαιρούμαι τα εντόσθια.
Ξεπλένουμε καλά το γαύρο,δύο με τρεις φορές, κάτω από κρύο τρεχούμενο νερό.
Βάζουμε το γαύρο σε μιά αναλόγου μεγέθους κατσαρόλα,κατά προτίμηση χαμηλή και φαρδιά.
Προσθέτουμε το σκόρδο και τόσο νερό,όσο να σκεπάζει το γαύρο μας.
Τοποθετούμε την κατσαρόλα μας στο μάτι της κουζίνας,ανοίγουμε την θερμοκρασία και μόλις το φαγητό μας αρχίζει να κοχλάζει,χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στο πιο χαμηλό της,σκεπάζουμε την κατσαρόλα μας και αφήνουμε το φαγητό μας να σιγοβράσει  για περίπου 25 λεπτά ή ανάλογα με την κουζίνα μας.
Στη συνέχεια ξεσκεπάζουμε την κατσαρόλα μας και προσθέτουμε το αλάτι-μεγάλη προσοχή στο αλάτι,τα ψάρια θέλουν πολύ λίγο αλάτι-
το πιπέρι,
το κουρκούμι,
τη ρίγανη,
το λεμόνι και το λάδι.
Όπως είναι ξεσκέπαστη η κατσαρόλα μας,βάζουμε το μάτι της κουζίνας μας στη μεγαλύτερη θερμοκρασία και μόλις αρχίσει ο βρασμός αφήνουμε το φαγητό μας για πέντε,το πολύ δέκα λεπτά να κοχλάσει ώστε να δέσουν τα υλικά που προσθέσαμε στο ζωμό μας.
Τα αρώματα του φαγητού μας είναι εξαίσια!
Τραβάμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και την σκεπάζουμε.
Αφήνουμε λίγο το φαγητό μας να ξεκουραστεί,το πολύ πέντε λεπτά.
Σερβίρουμε σε μεγάλα,σχετικά βαθιά πιάτα.
Μπορούμε να συνοδεύσουμε το φαγητό μας με φέτες προζυμένιου ζυμωτού ψωμιού της προηγούμενης ημέρας και λευκό κρασί

Σημειώσεις:Δεν ρίχνουμε τη ρίγανη στο φαγητό μας από την αρχή,διότι καταστρέφουμε τις βιταμίνες της και μπορεί το φαγητό μας να πικρίσει ελαφρώς.
Τα ψάρια θέλουν μεγάλη προσοχή με το αλάτι,η ποσότητα που χρειάζονται είναι ελάχιστη.
Το λάδι και το λεμόνι τα προσθέτουμε και αυτά στο τέλους το κάθε φαγητού μας για να μην καταστρέφουμε τις βιταμίνες τους.

Η διατροφική αξία του πιάτου είναι μεγάλη,αφού μας χαρίζει τα πλεονεκτήματα του γαύρου -πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο,ψευδάργυρο,σελήνιο,βιταμίνη Β3,βιταμίνη Β12,βιταμίνη Α και τα περίφημα ω-3 λιπαρά οξέα του-
της ρίγανης και του σκόρδου.


Κείμενο επιμέλεια:thalia-botanologia.blogspot.com