Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Σάββατο, 7 Ιουλίου 2018

Ο υγιεινός τρόπος ζωής της μητέρας ανάχωμα στην παιδική παχυσαρκία

 
Ο κίνδυνος της παχυσαρκίας είναι ελάχιστος ειδικά για τα παιδιά των οποίων οι μητέρες διατηρούν πάντα ένα φυσιολογικό βάρος, γυμνάζονται τακτικά, δεν καπνίζουν, τρώνε υγιεινά και πίνουν μικρές έως μέτριες ποσότητες αλκοόλ
Τα παιδιά των οποίων οι μητέρες ακολουθούν έναν υγιεινό τρόπο ζωής έχουν ουσιαστικά χαμηλότερο κίνδυνο εκδήλωσης παχυσαρκίας σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο The BMJ.
Το καινούργιο που προσθέτει αυτή η μελέτη
Οι απόγονοι των γυναικών που ακολουθούσαν ένα γενικό υγιεινό τρόπο ζωής είχαν σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο παχυσαρκίας από τα παιδιά μητέρων που δεν ασκούσαν αυτές τις επιλογές τρόπου ζωής
Αυτά τα ευρήματα τονίζουν τα πιθανά οφέλη από την εφαρμογή γονιδιακών πολυπαραγοντικών παρεμβάσεων για τον περιορισμό του κινδύνου παιδικής παχυσαρκίας
Ερευνητές από τις ΗΠΑ και τον Καναδά υποστηρίζουν ότι ο κίνδυνος είναι ελάχιστος ειδικά για τα παιδιά των οποίων οι μητέρες διατηρούν πάντα ένα φυσιολογικό βάρος, γυμνάζονται τακτικά, δεν καπνίζουν, τρώνε υγιεινά και πίνουν μικρές έως μέτριες ποσότητες αλκοόλ.

Οι επιστήμονες αξιολόγησαν το ιατρικό ιστορικό και χαρακτηριστικά του τρόπου ζωής 24.289 παιδιών, 9-14 ετών που είχαν γεννηθεί από 16.945 μητέρες και είχαν ενταχθεί στις μελέτες Nurses’ Health Study II (NHSII) και Growing Up Today Study (GUTS).

Οι συμμετέχουσες είχαν συμπληρώσει ερωτηματολόγια για το ιατρικό ιστορικό τους και τον τρόπο ζωής τους περιλαμβανομένου του Δείκτη Μάζας Σώματος, της σωματικής δραστηριότητας και της διατροφής. Επίσης οι μητέρες είχαν ερωτηθεί για την κατανάλωση αλκοόλ και το τσιγάρο.

Βάσει των παραπάνω παραμέτρων οι ειδικοί υπολόγισαν τον κίνδυνο παχυσαρκίας κάθε παιδιού.

Οι γυναίκες ήταν κατά μέσο όρο 41 ετών, με ΔΜΣ 25 και το 93% δεν ήταν ενεργές καπνίστριες. Τα παιδιά τους ήταν κατά μέσο όρο 12 ετών και το 46% αυτών αγόρια.
Η διατροφή αξιολογήθηκε με τη χρήση ενός ερωτηματολογίου συχνότητας τροφής
Οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν πόσο συχνά, κατά μέσο όρο, είχαν καταναλώσει συγκεκριμένα τρόφιμα, με εννέα πιθανές συχνότητες που κυμαίνονταν από "ποτέ" έως "τουλάχιστον έξι φορές την ημέρα" των προκαθορισμένων μεγεθών των μερίδων.
διατροφικούς παράγοντες:
Υψηλότερη πρόσληψη λαχανικών
Φρούτα
Ξηροί καρποί
Προϊόντα ολικής αλέσεως
Πολυακόρεστα λιπαρά οξέα
Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα
Χαμηλότερες προσλήψεις:κόκκινου και μεταποιημένου κρέατος,
ζαχαρούχων ποτών,trans-λιπαρά και νατρίου
Μετά τη συνεκτίμηση και άλλων παραγόντων, όπως η εθνικότητα, το ιστορικό χρόνιων παθήσεων, η ηλικία, το οικογενειακό εισόδημα και το μορφωτικό επίπεδο, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο κίνδυνος παχυσαρκίας ήταν 56% μικρότερος στα παιδιά των γυναικών με φυσιολογικό σωματικό βάρος.

Συγκριτικά με τους απογόνους των γυναικών που ήταν καπνίστριες, τα παιδιά των μητέρων που δεν κάπνιζαν είχαν 31% μικρότερο κίνδυνο παχυσαρκίας.

Επίσης τα παιδιά των γυναικών που γυμνάζονταν 150 λεπτά ή και περισσότερο την εβδομάδα και έπιναν 1-2 ποτήρια αλκοόλ είχαν επίσης μικρότερο κίνδυνο παχυσαρκίας, συγκριτικά με τα παιδιά των μαμάδων που δεν αθλούνταν και δεν έπιναν αλκοόλ.

Τέλος, τα παιδιά των μητέρων που έκαναν μια υψηλής ποιότητας διατροφή, είχαν φυσιολογικό βάρος, γυμνάζονταν τακτικά, έπιναν μικρή έως μέτρια ποσότητα αλκοόλ και δεν κάπνιζαν, είχαν 75% μικρότερο κίνδυνο εκδήλωσης παχυσαρκίας.

Παρουσίαση-thalia:botanologia.gr
πηγή πληροφόρησης:
https://www.bmj.com/content/362/bmj.k2486
και
 in.gr