Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Πέμπτη 3 Μαΐου 2018

Βότανα και γιατροσόφια για το αναπνευστικό σύστημα

Πολλά χρόνια μετά τον Ιπποκράτη,
τον Διοσκουρίδη και τον Θεόφραστο ο Αμερικάνας γιατρός και βοτανολόγος dr. Richard Evans Schultes, ο οποίος μελετούσε μεταξύ άλλων αρχαίων πανεπιστημόνων και τους αρχαίους Έλληνες σοφούς έλεγε: πολλά από τα κοινά μας φάρμακα ανακαλύφθηκαν αρχικά από βότανα, τα οποία αργότερα παρασκευάστηκαν έτσι ώστε να γίνουν πιο διαθέσιμα.
Ο Θεόφραστος, ο μεγάλος αυτός σοφός της αρχαιότητας που θεωρείται, σωστά, ο πατέρας της βοτανικής, τα βοτανικά έργα του είναι τα πρώτα στο είδος τους στην παγκόσμια βοτανολογία!
Είναι ο πρώτος που μας άφησε μια συστηματική καταγραφή των φυτών και των βοτάνων σε δύο μεγάλες βοτανικές πραγματείες.
Πολλά από τα λεγόμενα του Θεόφραστου,
του Διοσκουρίδη και άλλων μεγάλων Πανεπιστημόνων τις Αρχαιότητας έχουν μεταφερθεί σε μετέπειτα γραπτά αλλά και στις παραδόσεις των λαών.
Ο άνθρωπος από πάντα, σε κάθε γωνιά του πλανήτη αναζήτησε βοήθεια στο φυτικό βασίλειο για την ανακούφιση των πόνων και των ασθενειών του.
Τα βότανα αναγνωρίστηκαν και χρησιμοποιήθηκαν από όλους τους λαούς σαν φυτά με θεραπευτικές/φαρμακευτικές αλλά και με μαγικές, σε κάποιες περιπτώσεις ιδιότητες!
Συγγραφείς γιατροί,
φαρμακολόγοι και βοτανολόγοι από την αρχαιότητα έγραψαν συγγράμματα γι’ αυτά, βασισμένοι στις παρατηρήσεις και τη λαϊκή παράδοση του καιρού τους.
Στη χώρα μας την εποχή της Τουρκοκρατίας η χρήση των βοτάνων ήταν πολύ διαδεδομένη.
Έχουμε τους περίφημους τοπικούς γιατρούς/βοτανολόγους,
τις οικογενειακές παραδόσεις,
τους πρακτικούς γιατρούς και τις σοφές γυναίκες που με μαεστρία χειρίζονταν πολλά φυτά και βότανα!
Από τις αρχές του 20ου αι. άρχισε να εγκαταλείπεται η βοτανοθεραπεία και τη θέση της πήραν τα χημικά παρασκευάσματα.
Καθώς αυξάνονταν τα χημικά φάρμακα, αυξάνονταν και οι αρρώστιες και η έλλειψη εμπιστοσύνης των ανθρώπων σ’ αυτά.
Έτσι η ανάγκη επιστροφής στη φύση έγινε σιγά σιγά μεγαλύτερη και στην εποχή μας όλο και περισσότερα άτομα σκύβουν με ευλάβεια και μελετούν τα βότανα του τόπου τους!
Σήμερα όχι μόνο δεν αμφισβητείται η πατροπαράδοτη πείρα, αλλά όλο και περισσότερα άτομα θέλουν να γνωρίσουν τα βότανα και τις θεραπευτικές ιδιότητές τους, για να προστατευτούν από τις παρενέργειες των χημικών φαρμάκων.
Γίνεται πια επιτακτική η ανάγκη να σωθεί η παράδοση και να μπει δυναμικά στην καθημερινή μας ζωή.
Στα πλαίσια αυτής της σκέψης είναι αξιόλογη και απαραίτητη η προσπάθειά μας να διαφυλάξουμε την πατροπαράδοτη γνώση με την οποία γαλουχήθηκαν γενιές και γενιές ανθρώπων. 
Εγώ, εδώ, σε αυτόν τον εικονικό, αλλά τόσο πραγματικό τόπο, συνεχίζω να παραθέτω  συνταγές που έχω καταγράψει από διάφορες περιοχές της χώρας μας, για διάφορα προβλήματα του οργανισμού μας
Ας παρακολουθήσουμε κάποιες από τις πρακτικές εκείνων των καιρών
1. αμυγδαλίτιδα
-. έκαναν γαργάρες με χλιαρό αλατόνερο, λεμόνι ή ρακή
-. έκαναν ζεστά καταπλάσματα/επιθέματα στον λαιμό από φλόμο/εξωτερικά χρησιμοποιείται εκτός των άλλων, σαν κομπρέσα για τη θεραπεία των διαταραχών της αναπνευστικής οδού και λοβέλια/ισχυρότατο αντισπασμωδικό και αποχρεμπτικό βότανο
2. άσθμα
-. αφέψημα γλυκύρριζας
3. βήχας
-. ροφήματα ρίγανης
-. ατμοί της ρίγανης στο χώρο
-. καταπλάσματα με ζεστά πίτουρα
-. λεμόνι με μέλι
-. χυμό από τριμμένο κρεμμύδι με μέλι - ας θυμηθούμε: κρεμμύδι για τις ιογενείς λοιμώξεις και τα συμπτώματά τους, όπως ο βήχας.
-. ροφήματα μολόχας - πανίσχυρο μαλακτικό βότανο!
-. ροφήματα από τσάι του βουνού, 
τίλιο, 
φασκόμηλο, 
θυμάρι, μέντα ή δυόσμο - ας θυμηθούμε: Ένα ευωδιαστό σιρόπι για τα κρύα του χειμώνα,το κρυολόγημα,το βήχα, τη γρίπη.
-. έγχυμα/ρόφημα τσουκνίδας
4. βραχνάδα
-. γαργάρες με φασκόμηλο
5. βρογχίτιδα
-. ροφήματα θυμαριού και ρίγανης με μέλι - ας θυμηθούμε:Θυμάρι και ρίγανη για τις ιογενείς λοιμώξεις, όπως το κρυολόγημα, η οξεία βρογχίτιδα, η γρίπη
-. έγχυμα/ρόφημα φασκόμηλου με μέλι
-. αφεψήματα από κοπανισμένους καρπούς αγριοτριανταφυλλιάς - ας θυμηθούμε: Κυνόροδα, τα πολύτιμα, πως τα αποξηραίνω και πως τα αποθηκεύω
-. χυμούς λεμονιού με μέλι
6. κακοσμία αναπνοής
-. ρίζες γλυκύρριζας, τις οποίες μασούσαν
7. κρυολόγημα
-. βεντούζες απλές, αλλά και βεντούζες κοφτές!
-. εντριβές και κομπρέσα με ρακή ή χαμομηλέλαιο - σχεδόν όλες οι οικογένειες των χρόνων εκείνων είχαν στο σπίτι τους, εκτός των άλλων βοτάνων, χαμόμηλο και χαμομηλέλαιο
-. ζωμό από βρασμένα ξερά σύκα
-. ροφήματα από κόκκινο ζεστό κρασί με μέλι ή πετιμέζι
-. ζεστή σούπα με πίγουλη* κόκκινο κρασί και πετιμέζι - *ψιλός φιδές
-. ζεστή κοτόσουπα με λαχανικά της εποχής που είχαν στους λαχανόκηπους
-. πλύσεις με αλατόνερο της μύτης
-. αναπνοές με ατμούς ρίγανης ή θυμαριού ή ευκάλυπτου
8. λόξυγκας
-. μασούσαν μια φέτα λεμόνι ή έπιναν μια κουταλιά χυμό λεμονιού
9. πονόλαιμος
-. ροφήματα από βρασμένα κράνα
-. καραμέλες από σκόνη από ρίζα γλυκόρρυζας και μέλι  τις οποίες έβαζαν κάτω από τη γλώσσα πολλές φορές την ημέρα!
-. ροφήματα μολόχας τα οποία έπιναν, αλλά έκαναν και γαργάρες!!!
-. ροφήματα θυμαριού και φασκόμηλου
-. ροφήματα ζεστά με κόκκινο κρασί, πετιμέζι ή μέλι και
χυμό πορτοκαλιού 
-. ζωμό από βρασμένα ξερά σύκα
10. πόνος στο αυτί
-. σταγόνες ελαφρά ζεστού λαδιού
-. σταγόνες ελαφρά ζεστού βαλσαμέλαιου
-. σταγόνες χυμού από στουμπισμένο σκόρδου
-. σταγόνες χυμού από στουμπισμένο κρεμμύδι ή πράσο
-. κατάπλασμα από πολτοποιημένο μαϊντανό με λάδι.
- σταγόνες χυμού από πολτοποιημένο μελισσοβότανο
11. πυρετός
-. έκχυμα/ρόφημα από τσάι του βουνού,
-. έκχυμα/ρόφημα από άνθη σαμπούκου
-. αφέψημα/ρόφημα από φλούδες ιτιάς, ειδικά αν υπήρχε πόνος σε μύες, κόκκαλα
-. ρόφημα μελισσοβότανου
-. χυμό μαϊντανού
-. δροσερές κομπρέσες στο μέτωπο
-. οι περίφημες ξιδόκαλτσες ή λεμονόκαλτσες ειδικά στα μικρά παιδιά - βουτούσαν τις κάλτσες του παιδιού σε χλιαρό νερό με λίγο ξύδι μέσα ή σε χλιαρό νερό που είχαν ρίξει το χυμό λεμονιού αλλά και τις φλούδες του λεμονιού, στη συνέχεια φορούσαν τις κάλτσες στο παιδί και τύλιγαν τα πόδια του με μία ζεστή πετσέτα και μια κουβέρτα, η πρακτική αυτή είναι αλάνθαστη και χρησιμοποιείται πάρα πολύ και στις μέρες μας, από πολλές μαμάδες
-. επάληψη με λάδι ευκάλυπτου στις πατουσούλες των παιδιών και στη συνέχεια τύλιγμα με ζεστές κάλτσες ή ζεστή κουβέρτα! 
-. μία με δύο κουταλιές γιαούρτη κατά διαστήματα
-. εγχύματα/ροφήματα με τσάι του βουνού
      πολλές από αυτές τις πανάρχαιες πρακτικές χρησιμοποιούνται και σήμερα και βέβαια είναι άκρως αποτελεσματικές - ποιος δεν έχει χρησιμοποιήσει ευκάλυπτο σε περιόδους κρυολογημάτων και διάφορων λοιμώξεων του αναπνευστικού ή δεν έχει γευτεί μια ζεστή κοτόσουπα ή ένα ρόφημα με τσάι του βουνού και ρίγανη? 
        σε επόμενο άρθρο περισσότερες πρακτικές...
               κείμενο και επιμέλεια κειμένου:ntina/thalia-botanologia.gr

Τετάρτη 2 Μαΐου 2018

Η ασθένεια δεν προκαλείται από μικρόβια,αλλά από το εξασθενισμένο ανοσοποιητικό σύστημα

Tο ανοσοποιητικό μας σύστημα είναι από τα σημαντικότερα συστήματα του οργανισμού μας – είναι ένα σύνθετο δίκτυο κυττάρων και πρωτεϊνών που υπερασπίζεται τον οργανισμό μας από τις μολύνσεις.
Το ανοσοποιητικό μας σύστημα διατηρεί ένα αρχείο για κάθε μικρόβιο που έχει νικήσει ποτέ, ώστε να μπορεί να το αναγνωρίσει και να καταστρέψει γρήγορα εάν αυτό ξανά-εισέλθει στο σώμα.
Ανωμαλίες του ανοσοποιητικού μας συστήματος μπορούν να οδηγήσουν σε αλλεργικές παθήσεις, ανοσοανεπάρκειες και αυτοάνοσες διαταραχές.
Aν μπορούσαμε να δούμε σε μία κινηματογραφική ταινία την δράση του ανοσοποιητικού μας συστήματος και την προσπάθειά του να μας κρατήσει υγιείς εκτός από τη συγκίνηση που θα νιώθαμε θα τρέχαμε αμέσως να το βοηθήσουμε και θα προσέχαμε υπερβολικά να μην του γίνουμε εμπόδιο σε αυτή του την προσπάθεια.
Aς το κάνουμε λοιπόν,ας το βοηθήσουμε και ας προσέχουμε ,κάθε φορά,να μην του γινόμαστε εμπόδιο.
Tο ανοσοποιητικό σύστημα είναι από τα σημαντικότερα συστήματα του οργανισμού.
είναι ένα σύνθετο αμυντικό και αποδοτικό σύστημα, είναι η ασπίδα που έχει στηθεί μπροστά στους εισβολείς....

Κυριακή 29 Απριλίου 2018

Χαλβάς, είτε σιμιγδαλένιος, είτε καλαμποκένιος, είναι ακαταμάχητος

Καλαμποκένιος χαλβάς με σιρόπι πορτοκαλιού και καρύδια
Μιά εκδοχή του κλασικού σιμιγδαλένιου χαλβά , που ο χυμός πορτοκαλιού του δίνει μια τελείως διαφορετική νότα , εξίσου ενδιαφέρουσα , το δε υπέροχο καλαμποκάλευρο , το χωρίς γλουτένη , μας δίνει ένα ελαφρύ υπέροχο γλύκισμα που μπορούν να το χαρούν και τα άτομα που έχουν πρόβλημα με τη γλουτένη.
Υλικά για 15 μερίδες
2/3 του φλυτζανιού αγνό παρθένο ελαιόλαδο
1 φλιτζάνι καλαμποκάλευρο
1 φλιτζάνι πολέντα καλαμποκιού
1/2 φλιτζάνι  αμύγδαλα, ασπρισμένα και κομμένα στα 4
1/3 φλιτζανιού καρύδι
Για το σιρόπι: 
1 φλιτζάνι νερό
4 φλιτζάνια χυμό πορτοκαλιού
2 φλιτζάνια ζάχαρη μαύρη
1 ξυλάκι κανέλα
1 κουταλιά της σούπας γαρίφαλλα
1 μεγάλο κομμάτι φλούδα από λεμόνι
Κανέλα σκόνη και χοντροκομμένα καρύδια για το σερβίρισμα
read more:https://botanologia.gr/chalvas-eite-simigdalenios-eite-kalampokenios-einai-akatamachitos/

Κολοκυθάκια Carpaccio -μιά απολαυστική σαλάτα με γλυκόξινη σάλτα

Κολοκυθάκια Carpaccio -μια απολαυστική σαλάτα με κολοκυθάκια φρεσκότατα εποχής, μια σαλάτα ιδανική για να συνοδεύσει πολλά κύρια πιάτα κρεάτων.
Μία ωραιότατη σαλάτα με φρεσκότατα, ωμά κολοκυθάκια και γλυκόξινη σάλτσα!
Θα χρειαστούμε:
– πέντε μικρά ολόφρεσκα κολοκυθάκια,
– ελιές -κατά προτίμηση-χωρίς το κουκούτσι κομμένες στα δύο,
– λίγα κοπανισμένα αμύγδαλα,
– ένα φλιτζανάκι τριμμένη φέτα,
– δυό κουταλιές της σούπας μάραθο ψιλοκομμένο,
– μιά κουταλιά της σούπας-κοφτή-βασιλικό ψιλοκομμένο,
– μία με δύο κουταλιές της σούπας χυμό λεμόνι,
– τρεις με τέσσερις κουταλιές της σούπας λάδι,
– μία κουταλιά της σούπας-κοφτή-μέλι...

Eνα απολαυστικό πιάτο ζυμαρικών, με πιπεριές Φλωρίνης και μυρωδικά.

Από τις συνταγές μου και αυτό το πιάτο με ζυμαρικά 100% ολικής αλέσεως*, με πιπεριές Φλωρίνης, μπόλικο κρεμμύδι και μυρωδικά!
Θα χρειαστώ-
– 500gr πένες ή όποιο άλλο ζυμαρικό μου αρέσει
– τρία μεγάλα κόκκινα κρεμμύδια, κομμένα σε ροδέλες
– τρεις πιπεριές Φλωρίνης, κομμένες σε σχήμα μικρών κύβων,
– ένα ποτήρι του κρασιού λάδι,
– ένα φλιτζάνι του τσαγιού καλά γεμάτο ψιλοκομμένα μυρωδικά-
. μαϊντανό
. καυκαλίδες
. μυρώνια,
. κόλιανδρο,
– σε ένα μπολ ανακατεύω:
. μισό κουταλάκι του γλυκού αλάτι θαλασσινό,
. πιπέρι μαύρο – όσο μας αρέσει
. σκόνη καυτερής κόκκινης πιπεριάς – όποια μας αρέσει και σε όποια ποσότητα μας αρέσει...

Πέμπτη 26 Απριλίου 2018

H κατάθλιψη της μητέρα επηρεάζει το IQ του παιδιού

Η Patricia East, Ph.D. ήταν η κύρια  συγγραφέας της μελέτης,η οποία είναι επιστημονικός επιστήμονας στο Τμήμα Παιδιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Σαν Ντιέγκο.
Η κατάθλιψη της μητέρας δεν βασανίζει μόνο την ίδια αλλά μπορεί να μειώσει και το IQ των παιδιών  της και να επηρεάσει αρνητικά τη γνωστική τους ανάπτυξη μέχρι και την ηλικία των 16 ετών, σύμφωνα με μελέτη.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας (UC) του Σαν Ντιέγκο στις Η.Π.Α. μελέτησαν περίπου 900 υγιή παιδιά και τις μητέρες τους που ζουν στο Σαντιάγκο της Χιλής ανά πενταετία από την παιδική ηλικία μέχρι την ηλικία των 16 ετών.
Παρατήρησαν πόσες και πως οι μητέρες με αγάπη και ευαισθησία απευθύνονταν στα παιδιά τους σε κάθε ηλικιακή περίοδο, καθώς και πόσες μητέρες παρείχαν υλικό κατάλληλο για την εκάστοτε ηλικία των παιδιών τους.
Τα παιδιά αξιολογήθηκαν σε λεκτικές γνωστικές ικανότητες χρησιμοποιώντας τυποποιημένες δοκιμές IQ κατά τη διάρκεια κάθε αξιολόγησης.
Οι μητέρες δοκιμάστηκαν για συμπτώματα κατάθλιψης.
"Διαπιστώσαμε ότι οι μητέρες που ήταν ιδιαίτερα καταθλιπτικές δεν επένδυαν συναισθηματικά στα παιδιά τους και δεν τους παρείχαν εκπαιδευτικό υλικό ,όπως τα παιχνίδια και τα βιβλία,για να τα στηρίξουν, όπως έκαναν οι μη καταθλιπτικές μητέρες.
 Η συμπεριφορά αυτή των καταθλιπτικών μητέρων είχε...
read more:https://botanologia.gr/h-katathlipsi-tis-mitera-epireazei-to-iq-toy-paidioy/
baby blues-άκεφα,δύσθυμα παιδιά
 Μια ματιά στο παρακάτω βίντεο και βλέπουμε περισσότερα σχετικά με τα σημάδια της κατάθλιψης στις μητέρες.

Κείμενο,επιμέλεια thalia:botanologia.gr

Τετάρτη 25 Απριλίου 2018

Τα πολύτιμα και ισχυρότατα μπαχαρικά που ενεργοποιούν το μεταβολισμό μας

Τα πολύτιμα και ισχυρότατα μπαχαρικά που ενεργοποιούν το μεταβολισμό μας
Ξέρετε ότι τα μπαχαρικά ενεργοποιούν το μεταβολισμό μας και εμποδίζουν τη συσσώρευση και την αποθήκευση του λίπους στον οργανισμό μας;
Ξέρετε ότι τα αιθέρια έλαια της κανέλας και του γαρίφαλου είναι ένας συμπυκνωμένος θησαυρός;
Ας δούμε πως και γιατί.
Μπαχάρια και αιθέρια έλαια
Αιθέρια έλαια και μπαχάρια
Η ψυχή των λουλουδιών – η ψυχή των φυτών
Μιά απίστευτη δύναμη κρυμμένη στις σταγόνες τους.
Μέσα σε μιά σταγόνα ένας μυστικός θησαυρός.
Κανέλα-Cinnamomum verum
και
γαρίφαλο-Syzygium aromaticum
Τα αιθέριά τους ένας συμπυκνωμένος θησαυρός....

Μεταβολισμός – Βότανα που ωθούν το μεταβολισμό μας.

Πολλές φορές ακούμε από ανθρώπους,οι οποίοι ακολουθούν κάποιο πρόγραμμα απώλειας βάρους να μην έχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα να λένε ότι "έχω χαμηλό μεταβολισμό",ή κάποιους άλλους "δεν έχω ενέργεια κάτι δεν πάει καλά με τον μεταβολισμό μου"
Ας δούμε λοιπόν τι είναι ο μεταβολισμός,τι είναι ο βασικός μεταβολικός ρυθμός και πως θα τον ενεργοποιήσουμε.
Ο μεταβολισμός είναι το σύνολο των βιοχημικών αντιδράσεων που πραγματοποιούνται στα κύτταρα των ζωντανών οργανισμών.
Συνεπώς ο μεταβολισμός περιλαμβάνει όλες εκείνες τις βιοχημικές διαδικασίες, που εμπλέκονται στην παραγωγή και στην απελευθέρωση της ενέργειας.
Ο Βασικός Μεταβολικός Ρυθμός (BMR Basal Metabolic Rate) καθώς και ο Ενεργός Μεταβολικός Ρυθμός (AMR Active Metabolic Rate) μας δείχνουν πόσες θερμίδες καταναλώνει το σώμα μας μέσα σε μια μέρα.
Η διαφορά του Βασικού Μεταβολικού Ρυθμού με τον Ενεργό Μεταβολικό Ρυθμό είναι ότι ο Βασικός Μεταβολικός Ρυθμός υπολογίζει την ενέργεια που χρειαζόμαστε όταν βρισκόμαστε σε κατάσταση ηρεμίας, δηλαδή τις θερμίδες που χρειάζεται το σώμα μας για να συντηρήσει της φυσιολογικές λειτουργίες του, ενώ ο Ενεργός Μεταβολικός Ρυθμός υπολογίζει την ενέργεια που χρειάζεται ο οργανισμός μας την ώρα που εκτελεί κάποια φυσική δραστηριότητα.
Ο Βασικός Μεταβολικός Ρυθμός αποτελεί το 75%,κατά μέσο όρο, των θερμίδων που καταναλώνουμε κάθε μέρα.
read more:https://botanologia.gr/metavolismos-votana-poy-othoyn-to-metavolismo-mas/

Τρίτη 24 Απριλίου 2018

Τα κύτταρά μας θυμούνται την ανθυγιεινή μας διατροφή

Τα σώματά μας χρειάζονται διαφορετικούς τύπους κυττάρων, έτσι ώστε τα γενικά κύτταρα να περάσουν από μια διαδικασία στην οποία γίνονται πολύ εξειδικευμένα για την εκτέλεση συγκεκριμένων εργασιών, επιτρέποντας σε όλα τα μέρη μας να λειτουργήσουν σωστά. 
Νέες εργασίες έχουν δείξει ότι τα πρόδρομα κύτταρα που ειδικεύονται να γίνουν λιποκύτταρα μπορούν να μεταβληθούν ταχέως από περιβαλλοντικούς παράγοντες, συγκεκριμένα, από δύο μόρια που σχετίζονται με πρόσληψη λιπαρών τροφών και τις φλεγμονές.
Σύμφωνα με μια μελέτη, χρειάζονται μόνο 24 ώρες για ένα λεγόμενο πρόδρομο λιπώδες κύτταρο* για να επαναπρογραμματίσει την επιγενετική συνταγή του και να μετεξελιχθεί σε ένα κύτταρο λίπους.
Αυτή η αλλαγή συμβαίνει όταν το κύτταρο έρθει σε επαφή με το παλμιτικό λιπαρό οξύ ή την ορμόνη ΤΝΡ-άλφα.
Αρκετές επιγενετικές μελέτες έχουν δείξει ότι τα ανθρώπινα πρόδρομα κύτταρα θυμούνται κάθε προηγούμενη έκθεσή τους στις όποιες περιβαλλοντές συνθήκες.
Μέχρι τώρα, όμως, κανείς δεν κατάφερε να προσδιορίσει τους παράγοντες που επηρεάζουν τον επαναπρογραμματισμό των πρόδρομων λιποκυττάρων ή να καθορίσει την ταχύτητα με την οποία προγραμματίζονται τα κύτταρα.
Οι άνθρωποι εκτίθενται σε παλμιτικό άλας μέσω των τροφίμων, ιδίως των τροφίμων που περιέχουν μεγάλες ποσότητες κορεσμένων λιπαρών , συμπεριλαμβανομένων των γαλακτοκομικών προϊόντων, του κρέατος και του φοινικέλαιου .
Ο TNF-α είναι μια φλεγμονώδης ορμόνη που εκκρίνεται από τον οργανισμό κατά τη διάρκεια...
read more:https://botanologia.gr/ta-kyttara-mas-thymoyntai-tin-anthygieini-diatrofi/

Κυριακή 22 Απριλίου 2018

Aλόη η επουλωτική,ιδανική θεραπεία για το έκζεμα

Η αλόη είναι γνωστή από αρχαιοτάτων χρόνων,από όταν Έλληνες και Ρωμαίοι τη χρησιμοποιούσαν για τη θεραπεία των πληγών και των προβλημάτων του δέρματος.
Μεταξύ των προβλημάτων του δέρματος που η αλόη δρα επουλωτικά είναι και το έκζεμα.
Το έκζεμα είναι ένας γενικός όρος για τις διάφορες δερματικές παθήσεις που καταλήγουν να αποχρωματίσουν το δέρμα,
να δημιουργήσουν φλεγμονή και φαγούρα στο συγκεκριμένο σημείο,να δημιουργήσουν ξηρότητα,φουσκάλες ή και κρούστες.
Θεραπείες και πρακτικές υπάρχουν πολλές-όπως το λάδι καρύδας,οι κηραλοιφές αλλά και πολλά βότανα,μεταξύ των οποίων και η ισχυρότατη αλόη.
Ας δούμε γιατί και πως.
Το τζελ της αλόης έχει ενυδατικές,
αντιμικροβιακές,
επουλωτικές,
μαλακτικές,και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και....
read more:https://botanologia.gr/aloi-i-epoylotiki-mia-idaniki-therapeia-gia-to-ekzema/

Λιαστές πεντανόστιμες ντομάτες – ένα κορυφαίο έδεσμα

Οι λιαστές ντομάτες είναι ένας τρόπος να κρατήσουμε το απόλυτο αυτό καλοκαιρινό λαχανικόστο τραπέζι μας και στη διατροφή μας το χειμώνα.
Θα χρειαστούμε κατ’ αναλογία-
– δύο κιλά κόκκινες στρογγυλές ντομάτες
– 200 γρ χοντρό θαλασσινό αλάτι
– ένα μεγάλο ξέβαθο ταψί
– μία σχάρα* ,την οποία θα τοποθετήσουμε πάνω στο ταψί
– τούλι ή μια αυτοσχέδια κρησάρα – σήτα
Ξεκινάμε:
Πλένουμε πολύ καλά τις ντομάτες μας και τις κόβουμε στα δυο.
Αφαιρούμε τους σπόρους και τις αφήνουμε για 2 ώρες τουλάχιστον να στραγγίσουν σε ένα τρυπητό.
Τοποθετούμε τη σχάρα πάνω στο ταψί και αραδιάζουμε πάνω στη σχάρα τις ντομάτες με το κομμένο μέρος προς τα πάνω.
Πασπαλίζουμε τις ντομάτες μας με.....
read more:https://botanologia.gr/liastes-pentanostimes-ntomates-kai-skoni-ntomatas/

Σάββατο 21 Απριλίου 2018

Γρανίτα με σταφύλι και μέντα, μια ιδανική απόλαυση για το καλοκαίρι

 
Γρανίτα – Μια ιδανική και δροσερή απόλαυση για το καλοκαίρι
Τις ζεστές μέρες , πάντα , ζητάμε κάτι δροσιστικό και αναζωογονητικό που θα βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε την ζέστη αλλά και που θα μας χαρίσει απόλαυση.
Και βέβαια αν ήταν απολαυστικό και υγιεινό όσο μια δροσερή γρανίτα μέντας με σταφύλι , δεν θα λέγαμε όχι.
Λοιπόν
– σε μια τσαγιέρα βάζουμε μία κουταλιά της σούπας αποξηραμένη μέντα.
– ρίχνουμε μια κούπα βραστό νερό.
– σκεπάζουμε και περιμένουμε να κρυώσει.
– μόλις κρυώσει σουρώνουμε και προσθέτουμε μία κούπα χυμό σταφυλιού* που έχουμε εν τω μεταξύ ετοιμάσει περνώντας τα σταφύλια* μας στο μπλέντερ ή στον αποχυμωτή.
– τοποθετούμε την γρανίτα μας στο ψυγείο να παγώσει και την σερβίρουμε με ευωδιαστά παγάκια μέντας!
     *Το μεταβολικό σύνδρομο σχετίζεται με πολλές διαταραχές, όπως:

Κατσαρίδες-πως να τις απομακρύνουμε και να απαλλαγούμε από αυτές

Οι κατσαρίδες είναι έντομα και από τους πιο επιβλαβείς και ανθεκτικούς οργανισμούς.
Υπάρχουν περίπου 3.500 διαφορετικά είδη που ταξινομούνται σε 6 βασικές οικογένειες ανά τον κόσμο.
Στη Ευρώπη αναφέρονται επί 150 είδη, στην Ελλάδα είκοσι.
Το επιστημονικό όνομα της τάξης Blattodea
Μερικά είδη ζουν σε σπίτια και είναι πιθανοί φορείς ασθενειών.
Αλλοιώνουν τα τρόφιμα και μπορούν να διαδώσουν παθογόνους οργανισμούς.
Επίσης μπορούν να προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις.
Η καταπολέμηση τους από τον άνθρωπο γίνεται συνήθως με τη χρήση εντομοκτόνων, ωστόσο συχνά αναπτύσσουν ανοσία ενάντια στα χημικά.
Είναι έντομο βλαβερό, φοβίζει πολύ κόσμο και συνδέεται με απαράδεκτες συνθήκες υγιεινής σε έναν τόπο.
Στο DNA τους οι ερευνητές έχουν εντοπίσει ομάδες γονιδίων, τα οποία τις βοηθούν να κερδίζουν συνεχώς την μάχη της επιβίωσης.
Κάποιες από αυτές τις ομάδες επιτρέπουν στις κατσαρίδες να οσμίζονται τροφές και ειδικά εκείνες που βρίσκονται στην διαδικασία του μαγειρέματος...
read more:https://botanologia.gr/katsarides-pos-na-tis-apomakrynoyme-kai-na-apallagoyme-apo-aytes/

Έκχαρτ Τόλλε-Ζήσε στο Τώρα

 Έκχαρτ Τόλλε Ζήσε στο Τώρα

Και για να ταξιδέψουμε στη "Δύναμη του Τώρα", θα χρειαστεί να αφήσουμε πίσω μας τον αναλυτικό μας νου.

Οι περισσότεροι άνθρωποι μπερδεύουν το Τώρα με ότι συμβαίνει στο Τώρα, όμως αυτό δεν είναι έτσι. Το Τώρα είναι βαθύτερο από ότι συμβαίνει μέσα σε αυτό, είναι ο χώρος στον οποίο συμβαίνει. Οπότε, μην μπερδεύεις το περιεχόμενο αυτής της στιγμής με το Τώρα.
Το Τώρα είναι βαθύτερο από οποιοδήποτε περιεχόμενο ανακύπτει σε αυτό.
- Έκχαρτ Τόλλε
Αλλά ποιός είναι ο Έκχαρτ Τόλλε;
Ας πούμε δυό λόγια για τον αυτόν το σύγχρονο πνευματικό δάσκαλο, η διδασκαλία του οποίου απηχεί καθαρά το πνεύμα και την πρακτική του ΖΕΝ.
Ο Έκχαρτ Τόλε γεννήθηκε στη Γερμανία, όπου πέρασε τα πρώτα δεκατρία χρόνια της ζωής του. Μετά την αποφοίτησή του από το πανεπιστήμιο του Λονδίνου, έγινε ερευνητής και επόπτης του πανεπιστημίου Κέμπριτζ.
Στα είκοσι εννιά του, μια βαθιά πνευματική μεταμόρφωση διέλυσε σχεδόν την παλιά του ταυτότητα και άλλαξε ριζικά την πορεία της ζωής του.
Τα επόμενα χρόνια τα αφιέρωσε για να κατανοήσει, να αφομοιώσει και να βαθύνει αυτή τη μεταμόρφωση που σημάδεψε το ξεκίνημα ενός εσωτερικού ταξιδιού γεμάτου συγκινήσεις.
Τα τελευταία δέκα χρόνια είναι σύμβουλος και πνευματικός δάσκαλος, και δουλεύει με άτομα και μικρές ομάδες.
Από το 1996 ζει στο Βανκούβερ του Καναδά
Στα μηνύματα του Έκχαρτ Τόλλε διακρίνουμε πάντα απλότητα, σαφήνεια και πρακτικότητα.
Ευαγγελίζεται μια Νέα Γη,για μια Καινούργια Ζωή.
Ο Τόλλε μας προτρέπει να απελευθερωθούμε από τα φαντάσματα του παρελθόντος και τα άγχη του μέλλοντος
To παρελθόν,δεν υπάρχει,έρχεται σαν ανάμνηση στο μυαλό μας τώρα, στο παρόν.
Το μέλλον πάλι δεν υπάρχει,απλά το σκεφτόμαστε πάλι στο τώρα,στο παρόν.
Το παρόν είναι που έχει την μεγαλύτερη δύναμη και σημασία.
Το παρόν είναι το μόνο που υπάρχει.
Στο παρόν ζούμε,αλλιώς η ζωή μας δεν είναι τίποτε άλλο από μια ανάμνηση και μιά αναμονή!

Κείμενο-παρουσίαση:thalia-botanologia.blogspot.gr

Tο πλέξιμο κάνει καλό στην υγεία;Ναι λέει το Χάρβαρντ.

 Το πλέξιμο είναι επωφελές για την υγεία του μυαλού και του σώματος
Το πλέξιμο δεν είναι απλά ένα χόμπι για να φτιάξετε πουλόβερ – η έρευνα έχει δείξει ότι μπορεί επίσης να μειώσει την κατάθλιψη και το άγχος, να επιβραδύνει την εμφάνιση των συμπτωμάτων της άνοιας και να αποσπά την προσοχή σε ασθενείς με χρόνιο πόνο.

Tα συγκεκριμένα ευρήματα είναι αποτέλεσμα εκτεταμένης έρευνας με βάση προηγούμενες μελέτες που αναλύουν τα οφέλη του πλεξίματος.

Σύμφωνα με το Knit for Peace, ένα δίκτυο με πάνω από 15.000 ανθρώπους που πλέκουν στο Ηνωμένο Βασίλειο για άτομα τα οποία έχουν ανάγκη, υπάρχουν σημαντικά στοιχεία που δείχνουν ότι το πλέξιμο είναι επωφελές για την υγεία του μυαλού και του σώματος.

Η ομάδα αποφάσισε να διερευνήσει το θέμα αφού πολλά μέλη ανέφεραν βελτίωση της υγείας τους μετά την έναρξη του χόμπι.
Μια από τις μελέτες του 2007 που πραγματοποιήθηκε από το Χάρβαρντ, διαπίστωσε ότι το πλέξιμο μειώνει τον καρδιακό ρυθμό κατά μέσο όρο 11 κτύπους ανά λεπτό και προκαλεί μια "ενισχυμένη κατάσταση ηρεμίας", παρόμοια με αυτή της γιόγκα.

Εκτός από τα χαλαρωτικά του αποτελέσματα, το πλέξιμο μπορεί να αποσπάσει την προσοχή από τον χρόνιο πόνο – καθώς ο ασθενής εστιάζει την προσοχή του αλλού. Οι επαναλαμβανόμενες κινήσεις που απαιτούνται για τη δημιουργία ενός πλεκτού απελευθερώνουν σεροτονίνη, η οποία μπορεί να φτιάξει τη διάθεση και να μειώσει τον πόνο, σύμφωνα με τα ευρήματα.

Μια άλλη μελέτη του 2011 που διεξήχθη από την κλινική Mayo σε άτομα άνω των 70 ετών, διαπίστωσε ότι εκείνοι που έπλεκαν είχαν "μειωμένη πιθανότητα να αναπτύξουν ήπια γνωστική εξασθένηση και απώλεια μνήμης".

Επιπλέον, το χόμπι, το οποίο συσχετίζεται συχνά με ηλικιωμένους, μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της μοναξιάς, μιας σύγχρονης μάστιγμας που πλήττει 1.2 εκατομμύρια ηλικιωμένους στο Ηνωμένο Βασίλειο και να αυξήσει την αίσθηση της χρησιμότητας και της ένταξης.

πηγή του άρθρου:enallaktikos.gr
thalia-botanologia.blogspot.gr

Παρασκευή 20 Απριλίου 2018

Παντζάρια και μάραθο -μια αναζωογονητική και αντιυπερτασική σούπα

Παντζάρια και μάραθο,δύο προϊόντα της φύσης με ισχυρές αντιυπερτασικές ιδιότητες σε έναν υπέροχο συνδυασμό για μια άκρως αναζωογονητική σούπα.
Ας την ετοιμάσουμε.
Kαι θα χρειαστούμε:
-τέσσερα μέτρια προς μεγάλα παντζάρια,πάρα πολύ καλά πλυμένα,
-λάδι
-ένα ματσάκι μάραθο,πολύ καλά πλυμένο και ψιλοκομμένο
-ένα με δύο καρότα πλυμένα και κομμένα σε ροδέλες
-δύο με τρία κλωνάρια σέλινο,πλυμένα και κομμένα σε μεγάλα κομμάτια
-δύο σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο,και επειδή είναι η εποχή του,αν έχουμε φρέσκο το χρησιμοποιούμε μαζί με το φύλλο του
-τέσσερα φλυτζάνια ζωμό λαχανικών ή φρέσκο νερό χωρίς χλώριο
-το χυμό και το ξύσμα ενός λεμονιού.
-βήμα 1ο
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180C.
Τυλίγουμε κάθε παντζάρι σε αλουμινόχαρτο .
Τα τοποθετούμε σε ένα ταψάκι.....

read more:https://botanologia.gr/pantzaria-kai-maratho-mia-anazoogonitiki-kai-antiypertasiki-soypa/

Aκρυλαμίδιο-η επικίνδυνη χημική ουσία που σχηματίζεται στα τρόφιμα

 Τι είναι το επικίνδυνο ακρυλαμίδιο που σχηματίζεται στα τρόφιμα;

Το ακρυλαμίδιο είναι μία χημική ένωση που σχηματίζεται στα τρόφιμα με φυσικό τρόπο κατά το ψήσιμο σε υψηλή θερμοκρασία, π.χ. ψήσιμο σε φούρνο ή σχάρα ή τηγάνισμα.

To ακρυλαμίδιο είναι η χημική ουσία που σύμφωνα με τους επιστήμονες μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για διάφορους τύπους καρκίνου.

Παράγεται όταν αμυλούχες τροφές (ψωμί, πατάτες κ.α) ψήνονται ή τηγανίζονται για πολλή ώρα σε υψηλές θερμοκρασίες.
Η διαδικασία αυτή αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου και η Ευρωπαϊκή Ένωση με έναν νέο κανονισμό, που ισχύει από σήμερα, υποχρεώνει πλέον τους κατασκευαστές να πάρουν άμεσα μέτρα, όπως γράφει η γερμανική εφημερίδα Die Zeit.
Οι τηγανητές πατάτες, τα πατατάκια, τα κράκερ, το ψωμί, τα μπισκότα, τα δημητριακά και ο καφές δεν αποτελούν μόνο «δεξαμενές» θερμίδων αλλά και πλούσιες πηγές της διατροφικής απειλής που ονομάζεται ακρυλαμίδιο. 

Οι επιστήμονες του Εθνικού Ιδρύματος Καρκίνου των ΗΠΑ (NCI) είναι κατηγορηματικοί: από μελέτες σε τρωκτικά έχουν διαπιστώσει ότι η έκθεση στο ακρυλαμίδιο αυξάνει τον κίνδυνο για διάφορους τύπους καρκίνου.
Ειδικότερα, στο σώμα το ακρυλαμίδιο μετατρέπεται σε μια ένωση η οποία ονομάζεται γλυκιδαμίδιο και προκαλεί μεταλλάξεις και βλάβες στο DNA. Παρ' όλα αυτά, στις επιδημιολογικές μελέτες η σύνδεση αυτή δεν ανιχνεύεται εύκολα.

Οι ερευνητές ωστόσο δεν πείθονται,  σημειώνοντας ότι τα ασυμβίβαστα ευρήματα από μελέτες σε ανθρώπους συγκριτικά με τις αντίστοιχες μελέτες σε πειραματόζωα μπορούν να αποδοθούν  στη δυσκολία του προσδιορισμού της πρόσληψης ακρυλαμιδίου ενός ατόμου με βάση την αναφερόμενη διατροφή του.
Η κατάσταση δε περιπλέκεται ακόμα περισσότερο εάν συνυπολογίσει κανείς ότι τα επίπεδα ακρυλαμιδίου στα τρόφιμα ποικίλλουν σημαντικά ανάλογα με τον κατασκευαστή, τον χρόνο μαγειρέματος, τη μέθοδο και τη θερμοκρασία της διαδικασίας μαγειρέματος.
Πάντως, υπό τα ανησυχητικά αυτά δεδομένα, στην Καλιφόρνια η Δικαιοσύνη αποφάσισε πρόσφατα ότι η αλυσίδα καφέ Starbucks θα πρέπει να προειδοποιεί τους καταναλωτές για τις πιθανές βλαβερές επιπτώσεις στον ανθρώπινο οργανισμό των προϊόντων που σερβίρει.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση προχώρησε πρόσφατα ένα βήμα παραπέρα, θεσπίζοντας μέτρα άμβλυνσης του κινδύνου, ακολουθώντας μια στρατηγική μείωσης του ακρυλαμιδίου στα τρόφιμα.  Ετσι, μεταξύ άλλων προβλέπονται συγκεκριμένες διαδικασίες για τις εταιρείες τροφίμων, καθώς και συστάσεις για τους καταναλωτές που μαγειρεύουν στο σπίτι.

Ο κανονισμός της ΕΕ θα ισχύει για κάθε εκμετάλλευση που παράγει, μεταποιεί ή εμπορεύεται προϊόντα πατάτας, ψωμιού,  ζαχαροπλαστικής, δημητριακών για πρωινό, παιδικές τροφές, προϊόντα καφέ ή υποκατάστατα καφέ. Για την ιστορία πάντως, το ακρυλαμίδιο είναι στο… στόχαστρο της ΕΕ από το 2010, όταν τα κράτη-μέλη υποχρεώθηκαν να μετρούν την περιεκτικότητα σε ακρυλαμίδιο στα τρόφιμα ανά τακτά χρονικά διαστήματα και να υποβάλλουν τα δεδομένα στην Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA).

Με βάση τα δεδομένα αυτά, οι επιστήμονες ανέπτυξαν στρατηγικές για τη μείωση των επιπέδων ακρυλαμιδίου στην παραγωγή και στη μεταποίηση τροφίμων, οι οποίες είναι πλέον υποχρεωτικές για όλες τις εταιρείες τροφίμων στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Οι μετρήσεις που ενοχοποιούν τα τρόφιμα: Πριν από μερικά χρόνια το Πανεπιστήμιο  της Στοκχόλμης σε συνεργασία με τον Σουηδικό Φορέα Ελέγχου Τροφίμων έβαλε στο... μικροσκόπιο διάφορες λιχουδιές, μεταξύ των οποίων τηγανητές πατάτες, τσιπς, ψωμί και φρυγανιές που είχαν υποστεί υψηλή θερμιδική επεξεργασία. Τα αποτελέσματα ήταν αποκαλυπτικά, καθώς μετρήθηκαν πολύ υψηλές ποσότητες ακρυλαμιδίου (250-3.900 μg ανά kg τροφίμου).
Αντίθετα, τα μπισκότα, τα γλυκά καθώς και τα βραστά τρόφιμα εμφάνιζαν χαμηλές συγκεντρώσεις ακρυλαμιδίου (< 30 μg/kg).
Αντίστοιχες έρευνες έχουν διεξαγάγει και άλλοι ευρωπαϊκοί φορείς ελέγχου τροφίμων (π.χ. στη Φινλανδία, στην Ολλανδία και στην Αγγλία), καταλήγοντας σε αντίστοιχα αποτελέσματα αναφορικά με τις τηγανητές πατάτες και τα τσιπς, αναφέροντας όμως ελαφρώς χαμηλότερες τιμές για το ψωμί (30-60 μg/kg) και τα διάφορα δημητριακά που χρησιμοποιούνται ως πρωινό (30-180 μg/kg).

Το τρόφιμο ωστόσο τα οποία ενοχοποιούν περισσότερο οι επιστήμονες εξαιτίας κυρίως της αυξημένης και καθημερινής κατανάλωσής του είναι το ψωμί.
Σημειώνεται ότι σχετικές μελέτες διεξάγονται και στη χώρα μας από τον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) σε συνεργασία με το Γενικό Χημείο του Κράτους. Ειδικότερα, στο πλαίσιο παρακολούθησης των παραγόντων κινδύνου, πραγματοποιεί ελέγχους σε τρόφιμα στα οποία η περιεκτικότητα σε ζάχαρα και σε υδρατάνθρακες είναι υψηλή, όπως πατάτες, τσιπς, δημητριακά, καφές, μπάρες δημητριακών, μπισκότα, κράκερ, παξιμάδια κ.ά. Σε αυτά γίνονται δειγματοληψίες για να προσδιοριστούν και τα επίπεδα ακρυλαμιδίου.
4+1 συμβουλές για πιο υγιεινό αποτέλεσμα
- Βάλτε τις κομμένες πατάτες σε κρύο νερό για μισή ώρα. Πριν τις τηγανίσετε, στραγγίξτετες καλά.
- Βράστε τις πατάτες πριν τις βάλετε στο τηγάνι. Στα διάφορα αμυλούχα βραστά τρόφιμα δεν έχει αναφερθεί σύνθεση ακρυλαμιδίου.
- Φροντίστε όταν τηγανίζετε τις πατάτες η θερμοκρασία του ελαιολάδου να μην ξεπερνά τους 175°C.
- Μην αφήνετε τις πατάτες να πάρουν σκούρο χρώμα.. Μόλις γίνουν χρυσαφένιες, βγάλτε τες από το τηγάνι ή τη φριτέζα.
- Μην καταναλώνετε τις καμένες πατάτες ή τα κομμάτια εκείνα που είναι πολύ σκούρα.

πηγή: Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ)
tanea.gr
http://195.134.76.37/chemicals/chem_acrylamide.htm

Τρίτη 17 Απριλίου 2018

Πιλάφι µε μανιτάρια, καρότο, κρεμμύδι, πράσο – ένα πεντανόστιμο πιάτο

Πιλάφι* µε µανιτάρια,
καρότο,
κρεμμύδι,
πράσο.
Ένα πεντανόστιμο, υγιεινό πιάτο με λειτουργικές τροφές***, που μας προσφέρει ενέργεια και ισορροπία.
Για τέσσερις μερίδες θα χρειαστώ:
400gr ρύζι κίτρινο**
100gr μανιτάρια αποξηραμένα
δύο καρότα, καθαρισμένα και τριμμένα στο χοντρό του τρίφτη
ένα μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο,
ένα πράσο κομμένο σε ροδέλες,
δύο σκελίδες σκόρδο, λιωμένες,
μισό κουταλάκι του γλυκού κουρκούμι,
δύο κούπες ζεστό νερό – αναλογία ρυζιού και νερού ένα προς δύο...

Παγκόσμια Ημέρα της Μέλισσας και η κρυμμένη ομορφιά της επικονίασης.

Παγκόσμια Ημέρα Μέλισσας –  Και ναι οι μέλισσες απειλούνται.
Οι μέλισσες απειλούνται και μαζί τους η γονιμοποίηση του 80% των φυτών.
Η συνεχής μείωση του πληθυσμού τους έχει απασχολήσει τους επιστήμονες,

γιατί η εξαφάνισή τους θα συνιστούσε απειλή για μεγάλο μέρος της ζωής στον πλανήτη.
Και ναι, σήμερα  τα ποσοστά εξαφάνισης των ειδών, παγκοσμίως είναι 100 έως 1.000 φορές υψηλότερα από το φυσιολογικό, 
λόγω της αλόγιστης ανθρώπινης δραστηριότητας.
Η μέλισσα ζει στη Γη το λιγότερο 15 εκατομμύρια χρόνια και θεωρείται από τους πιο παλαιούς κατοίκους της Γης,
που εξακολουθεί να υπάρχει ακόμη και σήμερα.
Είναι από τα ελάχιστα είδη των εντόμων που ο άνθρωπος προσπάθησε να εκμεταλλευτεί, βλέποντας ότι θα είχε κάποιο οικονομικό όφελος.
Η προσπάθεια αυτή του ανθρώπου, να εξημερώσει τη μέλισσα δεν είναι νέα.
Υπάρχει μια σπηλαιογραφία στην Μπικόρπ της Ισπανίας, ηλικίας τουλάχιστον 8.000 χρόνων, όπου εικονίζεται ένας άνθρωπος που προσπαθεί να πάρει μέλι από μελίσσι.
Μέλισσα ο κυριότερος επικονιαστής του πλανήτη
Οι μέλισσες έχουν ενεργό ρόλο στην γονιμοποίηση των φυτών, καθώς δρουν ως μηχανικοί μεταφορείς της γύρης.
Την σημαντική λοιπόν εποχή της ανθοφορίας , οι μέλισσες προκειμένου να τραφούν, πλάθουν την γύρη και την μεταφέρουν με τα πίσω πόδια τους στην κυψέλη...