Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Πέμπτη, 26 Απριλίου 2018

H κατάθλιψη της μητέρα επηρεάζει το IQ του παιδιού

 Ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Σαν Ντιέγκο εξέτασαν την κατάθλιψη σε μητέρες και τη συνέκριναν  με τα επίπεδα IQ των παιδιών. Τα συμπεράσματά τους, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Child Development, υποδηλώνουν ότι η κατάθλιψη σε μια μητέρα μπορεί να επηρεάσει το IQ των παιδιών της μέχρι και την εφηβεία τους.

Η Patricia East, Ph.D. ήταν η κύρια  συγγραφέας της μελέτης,η οποία είναι επιστημονικός επιστήμονας στο Τμήμα Παιδιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Σαν Ντιέγκο.

Η κατάθλιψη της μητέρας δεν βασανίζει μόνο την ίδια αλλά μπορεί να μειώσει και το IQ των παιδιών  της και να επηρεάσει αρνητικά τη γνωστική τους ανάπτυξη μέχρι και την ηλικία των 16 ετών, σύμφωνα με μελέτη.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας (UC) του Σαν Ντιέγκο στις Η.Π.Α. μελέτησαν περίπου 900 υγιή παιδιά και τις μητέρες τους που ζουν στο Σαντιάγκο της Χιλής ανά πενταετία από την παιδική ηλικία μέχρι την ηλικία των 16 ετών.
Παρατήρησαν πόσες και πως οι μητέρες με αγάπη και ευαισθησία απευθύνονταν στα παιδιά τους σε κάθε ηλικιακή περίοδο, καθώς και πόσες μητέρες παρείχαν υλικό κατάλληλο για την εκάστοτε ηλικία των παιδιών τους.
Τα παιδιά αξιολογήθηκαν σε λεκτικές γνωστικές ικανότητες χρησιμοποιώντας τυποποιημένες δοκιμές IQ κατά τη διάρκεια κάθε αξιολόγησης.
Οι μητέρες δοκιμάστηκαν για συμπτώματα κατάθλιψης.

"Διαπιστώσαμε ότι οι μητέρες που ήταν ιδιαίτερα καταθλιπτικές δεν επένδυαν συναισθηματικά στα παιδιά τους και δεν τους παρείχαν εκπαιδευτικό υλικό ,όπως τα παιχνίδια και τα βιβλία,για να τα στηρίξουν, όπως έκαναν οι μη καταθλιπτικές μητέρες.
 Η συμπεριφορά αυτή των καταθλιπτικών μητέρων είχε αρνητική επίδραση στη νοημοσύνη των παιδιών από τον πρώτο χρόνο της ζωής του έως και 16 ετών"
"Επίσης τα αποτελέσματα της μελέτης μας δείχνουν τις μακροπρόθεσμες αρνητικές συνέπειες που μπορεί να έχει ένα παιδί λόγω της χρόνιας κατάθλιψης της μητέρας του"

"Οι μητέρες στη μελέτη είχαν πολλές στρεσογόνες συνέπειες στη ζωή τους.
Οι περισσότερες από τις μητέρες, αν και είχαν γνώσεις μέσης εκπαίδευσης, δεν απασχολούνταν έξω από το σπίτι και συχνά ζούσαν μια ζωή μίζερη από μικρές,σε πολύ μικρά σπίτια,ασχολούμενες αποκλειστικά με τις δουλειές του σπιτιού,χωρίς προσωπικά ενδιαφέροντα και σε πολυπληθή σπίτια - καταστάσεις που πιθανόν συνέβαλαν στην κατάθλιψή τους" δήλωσαν οι ερευνητές.
"Πολλές μητέρες υποφέρουν από κατάθλιψη τους πρώτους έξι μήνες μετά τον τοκετό, αλλά για μερικές, η κατάθλιψη παραμένει".
Η Patricia East ανέφερε ότι από τα στοιχεία της μελέτης προκύπτει ότι περίπου το 20% των μητέρων που έχουν σοβαρή κατάθλιψη κατά τον πρώτο χρόνο του παιδιού τους,παραμένουν καταθλιπτικές για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Τα μελλοντικά βήματα περιλαμβάνουν περαιτέρω ανάλυση των δεδομένων για να δούμε πώς η κατάθλιψη των μητέρων επηρεάζει με τα ίδια τα συμπτώματα κατάθλιψης τα παιδιά τους κατά την παιδική και εφηβική ηλικία.
Η μελέτη υπογραμμίζει την ανάγκη καλύτερης φροντίδας των γυναικών μετά την απόκτηση παιδιών,καθώς και ότι οι γιατροί της πρωτοβάθμιας φροντίδας, οι μαιευτήρες και οι μαίες πρέπει να γνωρίζουν τα σημάδια των επίμονων "baby blues"* έτσι ώστε να ξεκινήσει η θεραπεία και να μετριαστούν οι αρνητικές επιπτώσεις στο IQ των παιδιών
~~~~~~~~~~~~~~
baby blues-άκεφα,δύσθυμα παιδιά
 Μια ματιά στο παρακάτω βίντεο και βλέπουμε περισσότερα σχετικά με τα σημάδια της κατάθλιψης στις μητέρες.
αναφορές και πηγές: