Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Τρίτη, 17 Απριλίου 2018

Πιλάφι-ένα πεντανόστιμο πιάτο

Πιλάφι µε µανιτάρια,καρότο,κρεμμύδι,πράσο.

Ένα πεντανόστιμο,υγιεινό πιάτο που μας προσφέρει ενέργεια και ισορροπία.
Για τέσσερις μερίδες θα χρειαστούμε:
400 γρ. ρύζι αρμπόριο ή κάποιο άλλο ρύζι της αρεσκείας µας.
100 γρ. µανιτάρια αποξηραμένα
δύο καρότα, καθαρισµένα και τριµµένα στο χοντρό του τρίφτη
ένα μεγάλο κρεμμύδι ψιλικομμένο,
ένα πράσο κομμένο σε ροδέλες,
δύο σκελίδες σκόρδο, λιωµένες,
μισό κουταλάκι του γλυκού κουρκούμι,
δύο κούπες ζεστό νερό
μία κουτ. σούπας φρέσκο χυµό λεµονιού
τέσσερα πέντε κλωνάρια µαϊντανός , ψιλοκοµµένο
δυό τρία κλωνάρια άνιθο ψιλοκομμένο,
λάδι,
αλάτι,
πιπέρι.
-Βάζουμε τα αποξηραμένα μανιτάρια σε ένα ποτήρι με χλιαρό νερό να μουλιάσουν για 10 με 15 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν και στη συνέχεια τα βγάζουμε προσεκτικά ένα-ένα και τα κόβουμε σε πολύ μικρά κομμάτια και τα αφήνουμε να στραγγίξουν από το νερό.
-Σε µια κατσαρόλα αναλόγου μεγέθους βάζουμε το λάδι και το αφήνουμε να ζεσταθεί λίγο και προσθέτουμε
τα ψιλοκομμένα μανιτάρια,
το κρεμμύδι,
το πράσο,
το σκόρδο και
το καρότο.
Ανακατεύουµε απαλά και συνεχίζουμεµε το σοτάρισμαµα για περίπου άλλα τρία λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν λίγο.
-Ρίχνουμεµε το νερό με προσοχή, και περιμένουμε λίγο μέχρι να αρχίσει να αρχίσει να κοχλάζει.
-Προσθέτουμε το ρύζι,
το κουρκούμι,
το αλάτι και
το πιπέρι και χαµηλώνουµε τη θερµοκρασία σε μέτρια προς χαµηλή, ανακατεύουµε απαλά, σκεπάζουμεµε την κατσαρόλα και σιγοβράζουµε για περίπου 20  λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το ρύζι και να πιει όλα τα υγρά του.

-Αποσύρουµε από τη φωτιά, προσθέτουμε το λεμόνι,σκορπίζουµε πάνω το µαϊντανό και τον άνιθο, ανακατεύουµε απαλά και αφήνουµε σκεπασμένη την κατσαρόλα μας για δυό-τρία λεπτά να "ξεκουραστεί" το φαγητό μας,και
σερβίρουµε.
thalia-botanologia.blogspot.gr