Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Τρίτη 13 Αυγούστου 2019

Τα αιθέρια έλαια βοτάνων και η στοματική μας υγιεινή

Αιθέρια έλαια –
και είναι η ψυχή των βοτάνων.
Η θεραπευτική τους δύναμη αναμφισβήτητη.
Μας βοηθούν να διατηρήσουμε την ευζωία μας , να επαναφέρουμε την ισορροπία στον οργανισμό μας  και  να ανακτήσουμε την υγεία μας.
Τα αιθέρια έλαια μπορούν να μας φανούν χρήσιμα σε πολλές περιπτώσεις τραυμάτων, μιά από τις πολλές δράσεις των αιθερίων ελαίων είναι και η ισχυρή δράση που έχει παρατηρηθεί και αφορά στην άμυνα και στην επούλωση πληγών ,
άγχους ,
στρες ,
κούρασης ,
ατονίας ,
μελαγχολίας και πολλών άλλων καθημερινών μικρών και συνηθισμένων προβλημάτων. 
Ένα συνηθισμένο καθημερινό πρόβλημα πολλών από εμάς είναι τα δόντια και τα.....

Τρίτη 6 Αυγούστου 2019

Οστεοπόρωση και η προστατευτική επίδραση του χυμού της ντομάτας

Οστεοπόρωση και ντοματοχυμός
Παλαιότερες αλλά και νεώτερες έρευνες έχουν δείξει ότι το λυκοπένιο έχει ωφέλιμες επιδράσεις στα οστά και προστατευτικά αποτελέσματα κατά της οστεοπόρωσης.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο στον Καναδά ζήτησαν από εξήντα γυναίκες που είχαν περάσει την εμμηνόπαυση – μεταξύ πενήντα και εξήντα ετών – να διαγράψουν όλα τα προϊόντα ντομάτας από την διατροφή τους για ένα μήνα.
Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα την σημαντική αύξηση στο αίμα των Ν-τελοπεπτιδίων τα οποία είναι προϊόντα αποδόμησης  του κολλαγόνου τύπου Ι σε περιοχές που συνδέονται οι διασταυρούμενοι δεσμοί.
Στην συνέχεια και για τέσσερις μήνες οι γυναίκες αυτές έλαβαν μιά ημερήσια δόση χυμού ντομάτας , υπολογισμένη να περιέχει περίπου 35gr λυκοπένιο.
Το λυκοπένιο , ως γνωστόν,είναι μιά ισχυρή αντιοξειδωτική ουσία που το βρίσκουμε στις ντομάτες,
στα παράγωγά της,
στο ροζ γκρέιφρουτ,
στην παπάγια και
Το αποτέλεσμα λοιπόν της έρευνας έδειξε ότι....

Ντοματοχυμός, δροσιζόμαστε με τη δροσιά του, γευόμαστε τη νοστιμιά του και νιώθουμε τα οφέλη του στην υγεία μας

Ντοματοχυμός
Μία από τις πιο νόστιμες και δροσιστικές επιλογές για να γευτούμε τη ντομάτα είναι και ο χυμός της.
Το χυμό της  ντομάτας μπορούμε να τον απολαμβάνουμε όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού και όποια ώρα της ημέρας θέλουμε.
Ο τρόπος παρασκευής του είναι απλός και βέβαια πάνω στη βασική συνταγή μπορούμε να προσθέσουμε και όποιο μπαχαρικό αναζητάει ο οργανισμός μας και προτάσσει η φαντασία μας τη συγκεκριμένη στιγμή.
Ντοματοχυμός λοιπόν και ας ετοιμάσουμε έναν τώρα:
Θα χρειαστούμε*
-περίπου δύο κιλά ντομάτες οργανικές , χωρίς λιπάσματα και χημικά πρόσθετα
-μαύρο βιολογικό πιπέρι , σε ότι ποσότητα μας αρέσει
-καγιέν σε σκόνη , σε ότι ποσότητα μας αρέσει
-θαλασσινό αλάτι ,τελείως ανεπεξέργαστο , προτιμώ πάντα ελληνική αφρίνα
-ένα κουταλάκι του γλυκού κουρκούμι
-ένα φλιτζάνι του καφέ λάδι αρίστης ποιότητας
Και
Πλένουμε πολύ καλά τις ντομάτες μας και....
read more:https://botanologia.gr/ntomatochymos-drosizomaste-me-ti-drosia-toy-geyomaste-ti-nostimia-toy-kai-niothoyme-ta-ofeli-toy-stin-ygeia-mas/

Είναι η σιωπή χρυσός για την υγεία του εγκεφάλου μας;

Ιππόκαμπος – Είναι η σιωπή χρυσός;
Ναι λένε οι επιστήμονες και εξηγούν ποιες είναι οι επιδράσεις των ακουστικών ερεθισμάτων και της απουσίας τους στην νευρογένεση στον Ιππόκαµπο του ενήλικα εγκεφάλου.
Ιππόκαμπος –
Ένα από τα πιο συναρπαστικά μέρη του εγκεφάλου μας  είναι ο ιππόκαμπος.
Ένα ζευγάρι δομές στο μέγεθος του αντίχειρα υπάρχει βαθιά στο κέντρο του ανθρώπινου μυαλού , και είναι υπεύθυνες για την αντίληψή μας και την ικανότητά μας να μαθαίνουμε και να θυμόμαστε.
Συμμετέχουν στη μεταφορά πληροφοριών από τη βραχυπρόθεσμη μνήμη στη μακροπρόθεσμη αλλά και στην πλοήγησή μας στο χώρο.
Αυτές οι περιοχές του εγκεφάλου μας χάρη στο σχήμα τους , καθεμιά από αυτές λέγεται ιππόκαμπος – hippocampus , το γνωστό μας αλογάκι της θάλασσας και έχουν τη μοναδική ικανότητα να παράγουν νέους νευρώνες κάθε μέρα.
Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει πως παράγονται 700 νέα εγκεφαλικά κύτταρα στον ιππόκαμπο κάθε μέρα. 
Οι πιο πολλοί όμως από αυτούς τους νευρώνες δεν επιβιώνουν , γιατί στην αρχική περίοδο μετά τη γέννησής τους χρειάζονται μεγάλη υποστήριξη για να επιβιώσουν , να αναπτυχθούν και να γίνουν ενεργά μέλη της κοινότητας των νεύρων του ιππόκαμπου....
read more:https://botanologia.gr/einai-i-siopi-chrysos-gia-ton-ippokampo-nai-lene-oi-epistimones/

Παρασκευή 12 Ιουλίου 2019

Πρεβιοτικά και προβιοτικά - οι σύμμαχοι του εντερικού μας συστήματος

Τα πρεβιοτικά -prebiotics- δεν περιέχουν κανένα ζωντανό μικροοργανισμό αλλά βοηθούν στην ανάπτυξή τους.

Τα προβιοτικά -probiotic- είναι φιλικά βακτήρια που ζουν κυρίως στο πεπτικό μας σύστημα.
Σε αυτό μου το άρθρο θα κάνουμε μία πρώτη γνωριμία με τα προβιοτικά και τα πρεβιοτικά και θα δούμε γιατί λαχανικά όπως το ξερό κρεμμύδι αλλά και το «ζυμωμένο» ή τουρσί είναι άκρως απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία του εντερικού μας συστήματος.
Τα πρεβιοτικά και τα προβιοτικά αποτελούν βασικές πτυχές μιας σωστής και ολοκληρωμένης θρεπτικής διατροφής καθώς
συμπληρώνουν το ένα το άλλο και συνεργάζονται , με αποτέλεσμα τη βελτίωση της συνολικής υγείας και ευεξίας του εντερικού μας συστήματος και κατ επέκταση του οργανισμού μας.
Και τα δύο , πρεβιοτικά και προβιοτικά , λειτουργούν σε αρμονία το ένα με το άλλο και μια διατροφή , η οποία δεν τα περιέχει μπορεί να αποδυναμώσει το ανοσοποιητικό μας σύστημα.
Λοιπόν..
Πρεβιοτικά
Πολλά τρόφιμα περιέχουν κάποια ιδιαίτερα συστατικά τα οποία ονομάζονται πρεβιοτικά -prebiotics- και τα οποία προάγουν την ανάπτυξη των ωφέλιμων βακτηρίων του εντέρου μας.
Τα πρεβιοτικά δεν περιέχουν κανένα ζωντανό μικροοργανισμό αλλά...

Πέμπτη 11 Ιουλίου 2019

Χοληστερίνη -Ένας ισχυρότατος χυμός για τη μείωση της χοληστερίνης

Διαβάζουμε στη wikipedia:
Χοληστερίνη ή χοληστερόλη είναι κηρώδης στερόλη που βρίσκεται στη μεμβράνη των κυττάρων όλων των ιστών του σώματος, και στο πλάσμα του αίματος όλων των ζώων.
Μικρότερες ποσότητες χοληστερίνης απαντώνται και στις μεμβράνες των φυτών.
Μαζί με τα τριγλυκερίδια χρησιμεύει στις κυτταρικές μεμβράνες,καθώς συμβάλλει στη ρευστή αλλά αδιάσπαστη δομή της μεμβράνης, και της προσδίδει λειτουργικότητα.
Επιπλέον, έχει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη νευρικών συνδέσμων του εγκεφάλου και βοηθάει τον οργανισμό στο σχηματισμό και την προστασία των νευρώνων και στη δημιουργία των ιστών των κυττάρων.
Σε πολλές βιοχημικές διαδικασίες χρησιμεύει ως πρώτη ύλη, όπως στην παρασκευή της προβιταμίνης D και το σχηματισμό ορμονών.
Kαι θα ρωτήσουμε,τότε,γιατί τόση προσπάθεια και άγχος για να τη μειώσουμε;
Μα γιατί με την διατροφή,η οποία έχει επικρατήσει στον πολιτισμό μας,έχει.....
read more: https://botanologia.gr/cholisterini-enas-ischyrotatos-chymos-gia-ti-meiosi-tis-cholisterinis/

Ροδάκινα σε ένα απολαυστικό smoothie για το καλοκαίρι

             
Ροδάκινα – Η μαγεία του φρέσκου ροδάκινου σε ένα απολαυστικό smoothie!
Ροδάκινα – μιά απολαυστική ,
δροσιστική και
άκρως θρεπτική πρόταση για μας και τα παιδιά μας.
Όταν ψάχνουμε ένα πλούσιο σε θρεπτικά αλλά και
απολαυστικό ταυτόχρονα smoothie τι καλύτερο από τα ώριμα ροδάκινα , που αυτή την εποχή βρίσκονται στην πλήρη ωρίμανσή τους και όλες οι λαϊκές είναι γεμάτες από το τέλειο αυτό φρούτο;
Φυσικά χυμώδη,ελαφριά κρεμώδη τα ροδάκινα είναι πλούσια σε καροτενοειδή , ιδανικά για το δέρμα μας , την όρασή μας , την καρδιά μας – ολόκληρο τον οργανισμό μας.
Πλούσια σε βιταμίνη C για το....
read more:https://botanologia.gr/rodakina-se-ena-apolaystiko-smoothie-gia-to-kalokairi/

Τετάρτη 10 Ιουλίου 2019

Καρπούζι , το ζητά ο οργανισμός μας , το επιβάλλει το καλοκαίρι.

Πως πρέπει να τρώμε το καρπούζι και πως και που το αποθηκεύουμε
Δεν βάζουμε το καρπούζι στο ψυγείο!
Το καρπούζι  όταν ψύχεται είναι λιγότερο θρεπτικό.
Όταν είναι κρύο, το καρπούζι έχει λιγότερες βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά σε σύγκριση με το καρπούζι που διατηρείται σε θερμοκρασία δωματίου.
Οι Γάλλοι επιμένουν να ισχυρίζονται πως το καρπούζι είναι το φρούτο των αγγέλων. 
Σε ποια θερμοκρασία όμως πρέπει να τρώμε το καρπούζι;
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μετρήσεων το καρπούζι που φυλάσσεται σε θερμοκρασία δωματίου διατηροεί όλα τα θρεπτικά συστατικά του , σε αντίθεση με αυτό που τοποθετείται στο ψυγείο.
Οι μελετητές εστίασαν την μελέτη τους στα  καροτενοειδή του καρπουζιού  ,τα οποία είναι ισχυρότατα αντιοξειδωτικά.
Το καρπούζι που φυλάσσεται σε....

read more:https://botanologia.gr/karpoyzi-to-zita-o-organismos-mas-to-epivallei-to-kalokairi/

Κυριακή 7 Ιουλίου 2019

Παχυσαρκία και οστεοαρθρίτιδα και μια από τις πιο ελπιδοφόρες έρευνες.

Παχυσαρκία και οστεοαρθρίτιδα
Στόχευση της εντερικής χλωρίδας για τη θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας , η οποία είναι αποτέλεσμα της παχυσαρκίας.
 «Τα εντερικά προβλήματα θα μπορούσαν να δημιουργήσουν μεγάλα προβλήματα στα γόνατά μας και να τα καταστήσουν τελείως αδύναμα : 
Ένα πρεβιοτικό μπορεί να δώσει τη λύση και να μεταβάλει τα αποτελέσματα της παχυσαρκίας μέσω των βακτηριδίων του εντέρου με αποτέλεσμα να μας προστατεύσει από την οστεοαρθρίτιδα». 
Παχυσαρκία και αρθρίτιδα:
Η παχυσαρκία είναι γνωστό ότι σχετίζεται με αυξημένη γενική φλεγμονή στο σώμα και αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης οστεοαρθρίτιδας.
Η οστεοαρθρίτιδα είναι εκφυλιστική ασθένεια που επηρεάζει πρωτίστως τις αρθρώσεις και προσβάλλει περίπου 250 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως.
Ο αντίκτυπος της παχυσαρκίας στην οστεοαρθρίτιδας εξηγείται από τη συστηματική φλεγμονή και η αυξημένη συστηματική φλεγμονή προκαλείται από εντερική δυσβολία -παραβίαση της εντερικής μικροχλωρίδας....

Παρασκευή 5 Ιουλίου 2019

βότανα που αδυνατίζουν σύμφωνα με τις αντιλήψεις των αρχαίων Ελλήνων γιατρών

Βότανα που αδυνατίζουν
Από τα βάθη του χρόνου έρχονται μέχρι τα δικά μας αυτιά φωνές σοφών που συνδυάζουν την τροφή με το φάρμακο
Η σκέψη των αρχαίων Ελλήνων ιατρών και βοτανολόγων επηρέασε την ιατρική σκέψη για πολλούς αιώνες, όπως επηρέασε και τις διατροφικές συμβουλές που δίνονταν κατά καιρούς.
Τι συμβούλευε ο μεγάλος γιατρός,
ο Γαληνός , όσους ήθελαν να αδυνατίσουν;
Ποιες ήταν οι τροφές που προτιμούσε;
Παρατηρούμε ότι οι γιατροί της αρχαιότητας κατέτασσαν τις τροφές σε κατηγορίες
ανάλογα με τις
επιπτώσεις που έχουν στη ζωή του ανθρώπου.
Σύμφωνα με το κατάλογο που συνέταξε ο Γαληνός , τα βότανα που....

Πέμπτη 4 Ιουλίου 2019

Τα βότανα στο διάβα των αιώνων και η πολύτιμη δύναμή τους

Όλοι μας κατά καιρούς έχουμε ακούσει ή έχουμε διαβάσει ότι τα βότανα διαθέτουν μαγικές ιδιότητες και σχεδόν όλοι οι λαοί χρησιμοποιούσαν τα μαγικά βότανα από τα πολύ παλιά χρόνια.
Τα μαγικά βότανα : τα χρησιμοποιούσαν σε φυλαχτά που φορούσαν πάνω τους , τα τοποθετούσαν στην εξόπορτά τους , στο παράθυρο , στο κρεβάτι.
Tα χρησιμοποιούσαν για να τους προστατεύουν : από τα μάγια ,από τους δαίμονες ,από τους εφιάλτες.
Kαι το βασικότερο : από τις αρρώστιες.
Η σχεδόν μυστηριώδης θεραπευτική δύναμη των βοτάνων και η ιδιότητά τους να καταπραΰνουν τον πόνο είναι γνωστή πριν από την ανακάλυψη της γραφής.
Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι βοτανολόγοι και βοτανοθεραπευτές είχαν μια θαυμάσια ιδέα την οποία και πραγματοποίησαν – έβαζαν τα βότανα μέσα σε λίπος και τα άφηναν στον ήλιο.
Με τη ζέστη, τα αρώματα των βοτάνων εκλύονταν – ελευθερώνονταν –  και συγχωνεύονταν με τη λιπαρή ουσία.

Τρίτη 2 Ιουλίου 2019

Το σύκο και η ισχυρότατη διατροφική του αξία,

                                  
Το σύκο , αυτό το γλυκύτατο καλοκαιρινό φρούτο , έχει  μιά ισχυρότατη διατροφική αξία,
η οποία προωθεί και διατηρεί την αλκαλικότητα οργανισμού μας
Ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα της κατανάλωσης αποξηραμένων σύκων είναι η διατήρηση του αλκαλικού περιβάλλοντος του οργανισμού μας.

η επακόλουθη μείωση της οξύτητας και η προστασία του από πλήθος φλεγμονών.
Και η συκοφαντία τη σχέση έχει με το σύκο;
Στην Αρχαία Αθήνα λοιπόν – που τα χρόνια εκείνα αφθονούσαν οι συκιές και τα ελαιόδεντρα σε όλο το λεκανοπέδιο – το σύκο εθεωρείτο ιερό και
ανεκτίμητης αξίας φρούτο.
Οι Αθηναίοι είχαν παρατηρήσει ότι.....

Παρασκευή 28 Ιουνίου 2019

Άρωμα γιασεμί-μεθυστικό και γλυκό,νικάει τη λαχτάρα για ζάχαρη και γλυκαντικά

 
Άρωμα γιασεμί και μιά γλυκιά μεθυστική μυρωδιά απλώνεται στον αέρα.
Γιασεμί , η βασίλισσα της νύχτας και το άρωμα της,γλυκό,μεθυστικό μας τυλίγει μετά τη δύση του ήλιου όταν απλώνεται δυνατά αλλά και νωχελικά στον αέρα.
Γιασεμί και το πεισματικό άρωμα του εδώ και χιλιετηρίδες συμβολίζει την ελπίδα, την ευτυχία, την αγάπη.
Γιασεμί ,τα εύθραυστα λουλούδια του με το αισθησιακό άρωμά τους ανυψώνουν το πνεύμα και μας προστατεύουν από τις επιθέσεις του άγχους , θυμίζοντάς μας ζεστές και ρομαντικές νύχτες καλοκαιριού,γεμάτες χαλαρότητα και ευδαιμονία.
                Άρωμα γιασεμί το μυαλό χαλαρώνει και το πνεύμα ενισχύεται!
Και πολλές φορές σε χρόνους άσχετους η λαχτάρα για ζάχαρη γίνεται γλυκά επιτακτική.
Προσπαθούμε να ελέγξουμε την επιθυμία αλλά είναι εκεί , και επιμένει.
Δεν θέλουμε να ενδώσουμε.
Μπορεί κάτι να μας βοηθήσει;
read more:https://botanologia.gr/aroma-giasemi-methystiko-kai-glyko-nikaei-ti-lachtara-gia-zachari-kai-glyka/

Πέμπτη 27 Ιουνίου 2019

Άρωμα γιασεμί-μεθυστικό και γλυκό,νικάει τη λαχτάρα για ζάχαρη και γλυκαντικά

 
Άρωμα γιασεμί και μιά γλυκιά μεθυστική μυρωδιά απλώνεται στον αέρα.
Γιασεμί , η βασίλισσα της νύχτας και το άρωμα της,γλυκό,μεθυστικό μας τυλίγει μετά τη δύση του ήλιου όταν απλώνεται δυνατά αλλά και νωχελικά στον αέρα.
Γιασεμί και το πεισματικό άρωμα του εδώ και χιλιετηρίδες συμβολίζει την ελπίδα, την ευτυχία, την αγάπη.
Γιασεμί ,τα εύθραυστα λουλούδια του με το αισθησιακό άρωμά τους ανυψώνουν το πνεύμα και μας προστατεύουν από τις επιθέσεις του άγχους , θυμίζοντάς μας ζεστές και ρομαντικές νύχτες καλοκαιριού,γεμάτες χαλαρότητα και ευδαιμονία.
Άρωμα γιασεμί το μυαλό χαλαρώνει και το πνεύμα ενισχύεται!
Και πολλές φορές σε χρόνους άσχετους η λαχτάρα για ζάχαρη γίνεται γλυκά επιτακτική.
Προσπαθούμε να ελέγξουμε την επιθυμία αλλά είναι εκεί , και επιμένει.
Δεν θέλουμε να ενδώσουμε.
Μπορεί κάτι να μας βοηθήσει;
read more:https://botanologia.gr/aroma-giasemi-methystiko-kai-glyko-nikaei-ti-lachtara-gia-zachari-kai-glyka/

Τετάρτη 26 Ιουνίου 2019

Πως να κάνουμε το δικό μας άρωμα με αιθέρια έλαια

    Το άρωμα είναι πάντα ένα σαγηνευτικό δώρο προς τον εαυτό μας, πόσο μάλλον αν το δημιουργήσουμε μόνοι μας μόνο για μας, απαλλαγμένο από συνθετικές χημικές ουσίες, απόλυτα προσαρμοσμένο στο προσωπικό μας γούστο και στυλ.
Η δημιουργία αρωμάτων με αιθέρια έλαια πηγαίνει πολύ πίσω στο χρόνο κάπου εκεί  στην εποχή της Κλεοπάτρας αλλά και ακόμα πιο παλιά στους αρχαίους Έλληνες και Αιγύπτιους όταν 
η χρήση τους ήταν συνδεδεμένη με την υγιεινή,
την ομορφιά και τη γοητεία.
Λίγες μόνο σταγόνες αιθέριου ελαίου είναι αρκετές για να δημιουργήσουμε το δικό μας και με τη δική μας σφραγίδα άρωμα.
Η όσφρησή μας και το ένστικτό μας θα μας οδηγήσουν στη σωστή για μας επιλογή των αιθερίων ελαίων που θα χρησιμοποιήσουμε.
Δεν φοβόμαστε να δοκιμάσουμε τολμηρές μυρωδιές αρκεί να μας δημιουργούν ανανέωση και ευεξία.
Μπορούμε να κάνουμε ένα αρωματικό σπρέι για το σώμα μας ή να δοκιμάσουμε  διαφορετικούς συνδυασμούς, ώστε να δημιουργήσουμε το δικό μας άρωμα που θα το φοράμε στα πιο ζεστά σημεία του σώματός μας, γιατί...

Τρίτη 25 Ιουνίου 2019

Πως κάνουμε κομπρέσες με αιθέρια έλαια βοτάνων

Βότανα – κομπρέσες
Οι κομπρέσες είναι ένας αποτελεσματικός όσο και παραδοσιακός τρόπος θεραπείας
και χρησιμοποίησης των αιθέριων ελαίων,των εγχυμάτων και των αφεψημάτων των βοτάνων.
Σε ζεστό ή κρύο νερό τα αιθέρια έλαια των βοτάνων ή τα εγχύματά τους μπορούν
να καταπραΰνουν και να ανακουφίσουν διάφορα προβλήματα όπως,πονοκεφάλους,μυϊκούς πόνους,ακόμα και τον πυρετό.
Παραδοσιακά χρησιμοποιούμε τις κρύες κομπρέσες για να ανακουφίσουμε πονοκεφάλους , εγκαύματα , ερεθισμούς , και φλεγμονές της επιδερμίδας μας , 
ενώ
τις ζεστές κομπρέσες τις χρησιμοποιούμε σε ρευματικά , αρθριτικά και μυοσκελετικά προβλήματα.....

Ιδρώτας-Όσο πιο πολύ ιδρώνουμε τόσο περισσότερη ενυδάτωση χρειαζόμαστε

Καύσωνας και ιδρώτας
Όσο περισσότερο ιδρώνουμε, τόσο περισσότερο χρειάζεται να αναπληρώνουμε τα χαμένα υγρά του σώματός μας.
Αλλά τι είναι ο ιδρώτας;
Ο ιδρώτας είναι υγρό το οποίο εκκρίνεται από τους λεγόμενους ιδρωτοποιούς αδένες του δέρματος των ανθρώπων και των ζώων, με τη διαδικασία της εφίδρωσης.
Είναι υγρό άχρωμο, με οσμή χαρακτηριστική, που κάποτε γίνεται ανυπόφορη, και γεύση αλμυρή.
Ο ιδρώτας είναι το πιο αραιό υγρό του σώματος.
Με την έκκρισή του αποβάλλονται οι περιττές οργανικές ουσίες και έτσι αποτοξινώνεται ο οργανισμός.
Ο ιδρώτας αποτελείται από νερό, ανόργανα άλατα, λιπαρά οξέα κλπ.
Άφθονο ιδρώτα βγάζουν οι άνθρωποι και τα ζώα όταν κάνει ζέστη και μάλιστα όταν ασκούνται έντονα.
Σε αυτές τις περιπτώσεις υπάρχει υπερθέρμανση και η έκκριση του ιδρώτα αποτελεί διαδικασία ψύξης του οργανισμού...
read more:https://botanologia.gr/idrotas-oso-pio-poly-idronoyme-toso-perissoteri-enydatosi-chreiazomaste/

Δευτέρα 24 Ιουνίου 2019

Η ανεπάρκεια βιταμίνης Κ συνδέεται με περιορισμό της κινητικότητας

  
        Τα χαμηλά επίπεδα  βιταμίνης Κ συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο περιορισμού της κινητικότητας και αναπηρίας σε υπερήλικες , προσδιορίζοντας ένα νέο παράγοντα που πρέπει να ληφθεί υπόψη για τη διατήρηση της κινητικότητας και της ανεξαρτησίας σε μεγαλύτερη ηλικία , σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποιήθηκε από τους ερευνητές της Jean Mayer USDA Human Nutrition Research Center on Aging στο Πανεπιστήμιο Tufts.
        Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε τον Μάιο στην Journal of Gerontology: Medical Sciences, είναι η πρώτη που αξιολογεί τη σχέση μεταξύ των βιοδεικτών της κατάστασης της βιταμίνης Κ και την έναρξη του περιορισμού της κινητικότητας και της αναπηρίας σε ηλικιωμένους ενήλικες.

“Λόγω του αυξανόμενου πληθυσμού των ηλικιωμένων, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε την ποικιλία των παραγόντων κινδύνου για την κινητική αναπηρία”, δήλωσε ο Kyla Shea, επικεφαλής συγγραφέας και επιστήμονας διατροφής στο Jean Mayer USDA Human Nutrition Research Center on Aging at Tufts University...
read more:https://botanologia.gr/i-aneparkeia-vitaminis-k-syndeetai-me-periorismo-tis-kinitikotitas/

Παρασκευή 21 Ιουνίου 2019

Γιατί επιβάλλεται να μαρινάρουμε τα ψητά κρέατα με δεντρολίβανο

Η Ελληνική παραδοσιακή διατροφή που μέχρι το 1960 προστάτεψε τους Έλληνες
από πάρα πολλά χρόνια νοσήματα,τα τελευταία χρόνια έχει αντικατασταθεί,από τον Ελληνικό πληθυσμό,από νέα ξενόφερτα πρότυπα διατροφής.
Τα τελευταία εκατόν πενήντα χρόνια η αρχαιότερη κουζίνα της Ευρώπης,
η Ελληνική κουζίνα ,  έχει εγκαταλειφθεί από τους ίδιους τους Έλληνες που στρέφονται όλο και περισσότερο προς τις δυτικού τύπου διατροφικές συνήθειες
 – και όχι μόνο –
Η στροφή αυτή είναι ιδιαίτερα έντονη τα τελευταία πενήντα χρόνια.
Η Ελληνική παραδοσιακή δίαιτα ,που μέχρι το 1960 προστάτεψε τους Έλληνες
από πάρα πολλά χρόνια νοσήματα,τα τελευταία χρόνια έχει αντικατασταθεί,
από τον Ελληνικό πληθυσμό,από νέα ξενόφερτα πρότυπα διατροφής....

Μούσλι – το υγιεινότερο και δημοφιλέστερο πρωινό στον κόσμο

Μούσλι,
müesli,
müsli,
muesli
Ο όρος «μούσλι» – για το οποίο υπάρχουν πολλές διαφορετικές ορθογραφίες – προέρχεται από την Ελβετική λέξη mus που σημαίνει «μείγμα»
και τι είναι;
μα…
1) Το υγιεινότερο και δημοφιλέστερο πρωινό στον κόσμο
Το πρωινό με βάση
α) τις νυφάδες βρώμης
β) τα μήλα και
γ) τους ξηρούς καρπούς
2) Το πρωινό που επινόησε ο Ελβετός γιατρός Maximilian Oskar Bircher-Benner -σε επόμενη ανάρτηση η ιστορία του περίφημου αυτού γιατρού που το όνομά του είναι σχεδόν ξεχασμένο- στη δεκαετία του 1890, για τους ασθενείς στο νοσοκομείο του στη Ζυρίχη όπου, μια διατροφή πλούσια σε φρέσκα φρούτα και λαχανικά ήταν το ουσιαστικότερο μέρος της θεραπείας του.....