Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Παρασκευή, 19 Νοεμβρίου 2010

Οστεοπόρωση και o χυμός της ντομάτας μπορεί να την κρατήσει μακριά μας

ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο στον Καναδά ζήτησε από εξήντα γυναίκες που είχαν περάσει την εμμηνόπαυση -μεταξύ πενήντα και εξήντα ετών -να αποκόψουν όλα τα προϊόντα ντομάτας από την διατροφή τους για ένα μήνα...
αυτό είχε σαν αποτέλεσμα την σημαντική αύξηση στο αίμα των Ν-τελοπεπτιδίων τα οποία είναι προϊόντα αποδόμησης  του κολλαγόνου τύπου Ι σε περιοχές που συνδέονται οι διασταυρούμενοι δεσμοί...
στην συνέχεια και για τέσσερις μήνες οι γυναίκες αυτές έλαβαν μιά ημερήσια δόση χυμού ντομάτας,υπολογισμένη να περιέχει περίπου 35gr λυκοπένιο...
το λυκοπένιο,ως γνωστόν,είναι μιά ισχυρή αντιοξειδωτική ουσία που περιέχεται στις ντομάτες,
στα παράγωγά της,
στο ροζ γκρέιφρουτ,
στην παπάγια και
στο καρπούζι...
το αποτέλεσμα λοιπόν της έρευνας έδειξε ότι:
στο αίμα των γυναικών που έλαβαν την ενισχυμένη δόση χυμού ντομάτας ήταν σημαντική η πτώση των Ν-τελοπεπτιδίων κάτι,

το οποίο δεν συνέβη σε γυναίκες που έλαβαν εικονικό σκεύασμα λυκοπένιου σε κάψουλες...
η παραπάνω έρευνα οδήγησε τους επιστήμονες να επισημάνουν ότι:
δύο με τρία ποτήρια χυμού ντομάτας την ημέρα ενισχύει τα οστά,
έχει την δύναμη να προφυλάξει τις γυναίκες που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση από την οστεοπόρωση και
σε άτομα που ήδη πάσχουν από οστεοπόρωση να αντιστρέψει τις επιπτώσεις της!!!
έτσι λοιπόν η ντομάτα,η οποία για πάρα πολλούς από μας είναι το αγαπημένο μας λαχανικό και
παράλληλα ένα από τα βασικότερα συστατικά της κουζίνας μας με κυρίαρχη την χωριάτικη σαλάτα,εμπεριέχει
πολύτιμα θρεπτικά συστατικά με πρωτοστατούν το λυκοπένιο,το οποίο
είναι αυτό που της δίνει και το έντονο κόκκινο χρώμα της!!!
κόκκινες ντομάτες λοιπόν και τον χυμό τους για να κρατήσουμε υγιή τα οστά μας και μακριά μας την οστεοπόρωση!!!
ας θυμηθούμε: