Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Κυριακή, 15 Ιουλίου 2018

Ντοματοχυμός,δροσιζόμαστε με τη δροσιά του,γευόμαστε τη νοστιμιά του και νιώθουμε τα οφέλη του στην υγεία μας

 
Μία από τις πιο νόστιμες και δροσιστικές επιλογές για να γευτούμε τη ντομάτα είναι και ο χυμός της.
Το χυμό της  ντομάτας μπορούμε να τον απολαμβάνουμε όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού και όποια ώρα της ημέρας θέλουμε.
Ο τρόπος παρασκευής του είναι απλός και βέβαια πάνω στη βασική συνταγή μπορούμε να προσθέσουμε και όποιο μπαχαρικό αναζητάει ο οργανισμός μας τη συγκεκριμένη στιγμή.
Ας ετοιμάσουμε έναν τώρα:
Θα χρειαστούμε*
-περίπου δύο κιλά ντομάτες οργανικές,χωρίς λιπάσματα και χημικά πρόσθετα
-μαύρο βιολογικό πιπέρι,σε ότι ποσότητα μας αρέσει
-καγιέν σε σκόνη,σε ότι ποσότητα μας αρέσει
-θαλασσινό αλάτι,τελείως ανεπεξέργαστο,προτιμώ πάντα ελληνική αφρίνα
-ένα κουταλάκι του γλυκού κουρκούμι
-ένα φλυτζάνι του καφέ λάδι αρίστης ποιότητας
Και
Πλένουμε πολύ καλά τις ντομάτες μας και τις κόβουμε στα τέσσερα.
Τις βάζουμε σε μιά μεγάλη σχετικά κατσαρόλα.
Προσθέτουμε τα μπαχάρια μας και το αλάτι και τις βράζουμε για μία,το πολύ μίαμιση ώρα,ανακατεύοντας που και που για να μην μας κολλήσουν.
Τις αφήνουμε να κρυώσουν.
Μόλις κρυώσουν τις περνάμε από τον μύλο του πουρέ και στην πιο ψιλή σχάρα του.
Με αυτό τον τρόπο απομακρύνουμε τους σπόρους και τις φλούδες.
Ρίχνουμε το χυμό μας στην κατσαρόλα,προσθέτουμε το λάδι και τον αφήνουμε να πάρει μία βράση.
Μοιράζουμε το χυμό μας σε γυάλινα μπουκάλια με λίγο φαρδύ στόμιο και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Μόλις κρυώσουν τα σκεπάζουμε και τα βάζουμε στο ψυγείο.**
Με αυτό τον τρόπο έχουμε φρέσκο χυμό ντομάτας όποτε τον χρειαζόμαστε.
Τον σερβίρουμε σε δροσερά ποτήρια,αραιωμένο,αν θέλουμε,με νερό χωρίς χλώριο και πασπαλισμένο με φυλλαράκια δυόσμου.***
Είναι ένας από τους πιό θρεπτικούς χυμούς του καλοκαιριού με ένα πλήθος θεραπευτικών ιδιοτήτων.
Σημειώσεις:
- Βράζουμε τις ντομάτες μας για να απελευθερωθεί το θαυματουργό λυκοπένιο
- Προσθέτουμε λάδι,για να διευκολύνουμε και να αυξήσουμε την απορρόφηση και την βιοδιαθεσιμότητα του λυκοπένιου.Το λυκοπένιο για να απορροφηθεί από τον οργανισμό μας χρειάζεται,οπωσδήποτε διατροφικό λίπος-και τι καλύτερο από το ελαιόλαδο!
- Ο ντοματοχυμός περιορίζει το λίπος στην κοιλιά
- Η συχνή κατανάλωση ντοματοχυμού βοηθάει να χαθούν τα περιττά εκατοστά από την περίμετρο της μέσης.
- Η συχνή κατανάλωση ντοματοχυμού βελτιώνει την υγεία του δέρματος και των μαλλιών.
 - Αναμιγνύοντας τον ντοματοχυμό μας με χυμό από σπανάκι,ισχυροποιούμε και ενισχύουμε ακόμα περισσότερο το λυκοπένιο με τη λουτεΐνη που περιέχει το σπανάκι.
- Η κατανάλωση ντοματοχυμού  διεγείρει την σύνθεση της οστεοκαλσίνης  από τους οστεοβλάστες.
Η οστεοκαλσίνη είναι μια πρωτεΐνη της μήτρας των οστών, η σημαντικότερη πρωτεϊνη μετά το κολλαγόνο,και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της διαδικασίας σχηματισμού των οστών.
- Ο ντοματοχυμός είναι από τους θρεπτικότερους και υγιεινότερους χυμούς για τα παιδιά μας.

*Η ποσότητα είναι πρότυπη
**Μπορούμε να διατηρήσουμε το χυμό μας στο ψυγείο μέχρι μία εβδομάδα
***Εάν στο μπουκάλι μας μείνει χυμός,ρίχνουμε λίγο λάδι,μέχρι την επόμενη φορά που θα τον χρησιμοποιήσουμε,για να προστατεύσουμε το χυμό μας από την οξείδωση
Κείμενα,επιμέλεια:thalia-botanologia.gr

innovareacademics.in