Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Παρασκευή 23 Μαρτίου 2012

Αιθέρια έλαια για υγιή μεταξένια,όμορφα και λαμπερά μαλλιά

Αιθέρια έλαια για μεταξένια και λαμπερά μαλλιά 

Τα αιθέρια έλαια είναι γνωστό πως συνδέονται με την αρωματοθεραπεία,το μασάζ και
τα μπάνια.
Τα αιθέρια έλαια έχουν την δύναμη -όταν τα χρησιμοποιούμε με τεχνικές γνωστές εδώ και αιώνες- όχι μόνο να βελτιώνουν τη διάθεση μας και
την ευημερία μας αλλά και να μας προστατεύουν από ανισορροπίες και φλεγμονές του δέρματός μας συμπεριλαμβανομένου και του τριχωτού της κεφαλής μας!
Εκείνο που πρέπει να θυμόμαστε είναι ότι τα περισσότερα αιθέρια έλαια που εφαρμόζουμε εξωτερικά δεν πρέπει να τα χρησιμοποιούμε από μόνα τους αλλά αναμεμιγμένα με κάποιο λάδι βάσης και ειδικά πριν τα εφαρμόσουμε στα μαλλιά μας!
Τέτοια λάδια είναι:
– το ελαιόλαδο – ισχυρότατη πηγή βιταμίνης Ε και άλλων αντιοξειδωτικών,ενυδατώνει και καταπραΰνει το δέρμα απαλλάσσοντάς το από την ξηροδερμία και την πιτυρίδα.
– το αμυγδαλέλαιο -καταπραΰνει και ενυδατώνει το τριχωτό της κεφαλής.
– το λάδι jojoba -ενθαρρύνει την ανάπτυξη των μαλλιών,ενυδατώνει το....

    Τρίτη 20 Μαρτίου 2012

    Όχι 5 αλλά 10 μερίδες την ημέρα φρούτα και λαχανικά πρέπει να τρώμε , λένε οι επιστήμονες

    Η αυξημένη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών έχει προταθεί ως βασικό συστατικό μιας υγιεινής διατροφής
    Όχι μόνο 5 αλλά 10 μερίδες την ημέρα φρούτα και λαχανικά πρέπει να τρώμε λένε οι επιστήμονες για υγεία και ευζωία.
    Ναι – αλλά πόσα gr είναι μιά μερίδα φρούτα και λαχανικά;
    Η αυξημένη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών έχει προταθεί ως βασικό συστατικό μιας υγιεινής διατροφής που σαν αποτέλεσμα έχει την πρόληψη
    των καρδιακών παθήσεων,
    του καρκίνου,πολλών άλλων χρόνιων παθήσεων,σημαντικών βελτιώσεων της υγείας, προάγοντας έτσι την ευζωία και μακροζωία.
    Οι ερευνητές επισημαίνουν πως η κατανόηση της σχέσης μεταξύ της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών και της θνησιμότητας είναι σημαντικός για την καθοδήγηση των επιλογών των καταναλωτών και την ιεράρχηση των διατροφικών κατευθυντήριων γραμμών για τη μείωση του κινδύνου
    Έτσι
    έχουν πραγματοποιήσει μετα-ανάλυσεις μελετών για να ποσοτικοποιηθεί η σχέση δόσης-απόκρισης μεταξύ της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών και του κινδύνου από κάθε αιτία θνησιμότητας όπως π,χ καρδιαγγειακής.
    Και όπως οι ίδιοι οι ερευνητές αναφέρουν.....

    Πέμπτη 15 Μαρτίου 2012

    Ψητά κολοκυθάκια με λιωμένο σκόρδο και μυρωδικά και η διατροφική τους αξία

    Τα κολοκυθάκια είναι κατ’ εξοχήν καλοκαιρινό λαχανικό, και αποτελούν τη βάση για πολλά-πολλάα σπιτικά φαγητά.
    Είναι πολύτιμος σύμμαχος της καθημερινής μας διατροφής,καθώς τα φυτοθρεπτικά συστατικά που περιέχουν μπορεί να μην είναι πολλά,αλλά είναι άκρως απαραίτητα για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού μας,
    για αυτό ας
    δούμε μια συνταγή που μπορούμε να ετοιμάζουμε κάθε φορά που  θέλουμε ένα γευστικό,γρήγορο,ελαφρύ αλλά θρεπτικό πιάτο.
    Ψητά κολοκυθάκια με λιωμένο σκόρδο,μυρωδικά και για να εμπλουτίσουμε τη γεύση τους θα το συνοδεύσουμε με ένα γευστικότατο γιαούρτι με δυόσμο.
    Θα χρειαστούμε:
    Τέσσερα με πέντε κολοκυθάκια μετρίου μεγέθους
    Λάδι για να λαδώσουμε τα κολοκυθάκια
    Θαλασσινό αλάτι,κατά βούληση
    Πιπέρι άσπρο και μαύρο,κατά βούληση
    Σκόρδο,λιωμένο,κατά βούληση
    Μυρωδικά,ότι μας αρέσει-ξερό δενδρολίβανο, βασιλικό, ρίγανη,θυμάρι,μαϊντανό
    read more:https://botanologia.gr/psita-kolokythakia-me-liomeno-skordo-kai-myrodika-kai-i-diatrofiki-toys-axia/

    Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

    Φυτικά εκχυλίσματα για την τριχόπτωση, την ανάπτυξη της τρίχας και την ανδρογενή αλωπεκία ή φαλάκρα

    Φασκόμηλο – για τον έλεγχο της τριχόπτωσης , για την ομορφιά και την υγεία του δέρματός μας , για όμορφα και υγιή μαλλιά χωρίς άσπρες τρίχες 
    Το φασκόμηλο είναι ένα από τα ομορφότερα και καταλληλότερα βότανα για το δέρμα μας , διότι ελέγχει τη λιπαρότητά του και είναι ιδανικό για τον έλεγχο των ανοικτών πόρων του.
    Η τακτική του χρήση , είτε ως αιθέριο έλαιο, είτε ως μπαχαρικού διεγείρει και βελτιώνει τη διαδικασία ανανέωσης των κυττάρων της επιδερμίδας μας και αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος με αποτέλεσμα να έχουμε υγιή και νεανικό δέρμα.
    Είναι πλούσιο σε ασβέστιο και βιταμίνη Α, που είναι απαραίτητα για την αναγέννηση των κυττάρων μας , ελαχιστοποιώντας την εμφάνιση των ρυτίδων.
    Επίσης, το αιθέριο έλαιο του φασκόμηλο μειώνει την εμφάνιση των μικρών σπασμένων τριχοειδών αγγείων.
    Σαν άριστο αντισηπτικό , μπορούμε να το προσθέσουμε στα σαμπουάν μας για την καταπολέμηση της πιτυρίδας και της τριχόπτωσης
    Το άρωμά του χρησιμοποιείται σε λοσιόν , ανθόνερα και  κρέμες για τη φροντίδα του δέρματος και των μαλλιών μας.
    Τα εκχυλίσματα* του φασκόμηλου είναι ωφέλιμα για τα μαλλιά μας με πολλούς και διάφορους τρόπους , ενώ είναι μέρος και πολλών φυτικών μειγμάτων που χρησιμοποιούμε για...

    read more: https://botanologia.gr/ekchylismata-faskomiloy-gia-tin-trichoptosi-tin-anaptyxi-tis-trichas-kai-tin-androgeni-alopekia-i-falakra/

    Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

    η βοτανοθεραπεία στους αρχαίους Έλληνες ιατρούς

    Στα έργα των αρχαίων Ελλήνων ιατρών, στα οποία αρχίζει να εμφανίζεται η επιστημονική ιατρική, καταγράφεται ένας μεγάλος αριθμός φαρμάκων από το φυσικό περιβάλλον και
    ιδιαίτερα από τα βότανα.
    Δάσκαλος της βοτανοθεραπείας θεωρείται ο Κένταυρος Χείρων που ζούσε στο Πήλιο στο
    πανέμορφο αυτό βουνό με τα πολυάριθμα φυτά και βότανα.
    Από αυτόν διδάχθηκε τη θεραπευτική φύση των βοτάνων ο μαθητής του της Ιατρικής Ασκληπιός και στη συνέχεια οι γιοι του Μαχάων και Ποδαλείριος, οι οποίοι συμμετείχαν στον Τρωικό πόλεμο.
    κατά τον Γαληνό...
    Στη συνοπτική αυτή περιήγηση στα θεραπευτικά φυτά των αρχαίων ιατρών ας σταθούμε και σε μια θεραπεία του Γαληνού, (τόμ. ΧΙΙ, σελ. 904-907) ο οποίος όταν επέστρεψε για πρώτη φορά από την Αλεξάνδρεια στην πατρίδα του,
    τη Πέργαμο,συνάντησε έναν κηπουρό «υπό τε σταφυλής και παρισθμίων και αντιάδων πνιγόμενον».
    Ο Γαληνός τότε σκέφθηκε να χρησιμοποιήσει για την φλεγμονή αυτή το χυμό από τον φλοιό χλωρών καρυδιών, με το σκεπτικό, όπως γράφει, αφού οι ουσίες διαπερνούν το δέρμα και εισέρχονται βαθιά και το βάψιμο τους δεν εξαλείφεται εύκολα, όπως παρατηρείται στους βαφείς, τότε η λεπτόρρευστη αυτή ουσία θα εισχωρήσει στη φλεγμονή των αμυγδαλών και θα θεραπεύσει τον ασθενή.
    Έδωσε αυτόν τον χυμό στον ασθενή να κάνει γαργαρισμούς, με αποτέλεσμα σύντομα να θεραπευθεί. 
    Την αγωγή αυτή ο Γαληνός την δοκίμασε, αφού πρόσθεσε λίγο μέλι, σε πολλούς ασθενείς, ακόμη και σε παιδιά.
    Τα κείμενα των αρχαίων ιατρών είναι σημαντικά και διότι στους μετέπειτα ιατρούς της βυζαντινής περιόδου επαναλαμβάνονται σχεδόν τα ίδια με λίγες προσθήκες.
    Στη συνέχεια οι γνώσεις για τα θεραπευτικά βότανα με τη μετάφραση των κειμένων των αρχαίων Ελλήνων ιατρών στα λατινικά μεταφέρθηκαν στους ιατρούς της Ευρώπης και εφαρμόσθηκαν στην ευρωπαϊκή ιατρική, που διατηρήθηκαν μέχρι τα τέλη του 19ου αιώνα.
    πηγή:
    http://nefeli.lib.teicrete.gr/browse/seyp/nos/2008/VranakiGeorgia/attached-document/Vranaki2008.pdf
    thalia

    Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012

    Προτάσεις για ένα θρεπτικό πρωινό σύμφωνα με τις προτροπές του πρωτοπόρου διατροφολόγου Oskar Benner

    Το πρωινό γεύμα είναι το πρώτο γεύμα της ημέρας μας και σίγουρα θα πρέπει να είναι ένα γεύμα απολαυστικό,μιά γευστική εμπειρία που θα προσφέρει κάθε πρωί σε μας και στα παιδιά μας τροφή για το σώμα και το μυαλό μας. 
    Ο Bircher-Benner πίστευε ότι τα ωμά τρόφιμα ήταν πιο θρεπτικά επειδή περιέχουν άμεση ενέργεια από τον ήλιο.
    Ήταν από τους πρώτους επιστήμονες στην Ευρώπη που πίστεψαν ότι τα τρόφιμα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να κρατήσουν το σώμα υγιές και όχι απλώς να ικανοποιήσουν την πείνα.
    Ενθάρρυνε τους ανθρώπους με καλή υγεία να καταναλώνουν περίπου 50% ωμά τρόφιμα σε καθημερινή βάση και για όσους έχουν κακή υγεία να καταναλώνουν 100% ωμές τροφές.
    Από τα πιο θρεπτικά τρόφιμα για πρωινό είναι.....
    read more:https://botanologia.gr/protaseis-gia-ena-threptiko-proino-symfona-me-tis-protropes-toy-protoporoy-diatrofologoy-oskar-benner/

    Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

    Δίαιτα και αποτοξίνωση με ένα ιδανικό ρόφημα-ποτό

    Η θεωρία των τεσσάρων χυμών διατυπώθηκε το 400 π.Χ. στην φιλοσοφική διατριβή “Περί της φύσης των ανθρώπων” της σχολής του Ιπποκράτη και 
    βασιζόταν στην θεωρία των “τεσσάρων στοιχείων” του Εμπεδοκλή
    -γη, νερό, φωτιά, αέρας
    Ο Ιπποκράτης υποστήριζε ότι τα τέσσερα αυτά στοιχεία εκδηλώνονται μέσα στο ανθρώπινο σώμα με τους τέσσερις ζωογόνους χυμούς,
    οι οποίοι με τη σειρά τους προσδιορίζουν την ιδιοσυγκρασία και τη σωματική διάπλαση του ατόμου.  
    Ο Γαληνός χρησιμοποίησε τη  θεωρία των τεσσάρων χυμών για να διατυπώσει την θεωρία του περί ασθενειών και επηρέασε ιατρούς και επιστήμονες μέχρι τον Μεσαίωνα.
    Σήμερα, αν και  η θεωρία των τεσσάρων ιδιοσυγκρασιών έχει ξεπεραστεί,
    συνεχίζει να ισχύει στον τομέα της ψυχολογίας και
    είναι αποδεκτή η αντίληψη πως υπάρχει σύγκλιση μεταξύ της αρχαίας διδασκαλίας και της σύγχρονης επιστήμης στην κοινή τους αντίληψη περί της υπάρξεως βασικών δομικών λίθων από τους οποίους εξαρτάται η ζωή...
    read more:https://botanologia.gr/diaita-kai-apotoxinosi-me-ena-idaniko-rofima-poto/

    Κυριακή 4 Μαρτίου 2012

    Σωματική, ψυχική και κοινωνική ευεξία είναι οι συνιστώσες της υγείας μας.

    Η ισορροπία και η αρμονία είναι το κλειδί για την υγεία μας,γιατί όπως είναι γνωστό υγεία είναι μια κατάσταση πλήρους σωματικής,
    ψυχικής και κοινωνικής ευεξίας και όχι μόνο η απουσία ασθένειας.
    Το σώμα μας για να παράγει έργο χρειάζεται ενέργεια,η οποία πρέπει να ρέει ελεύθερα και απρόσκοπτα και να διαπερνά όλες τις πλευρές της ζωής μας,κάθε οργανικό μας σύστημα.
    Έτσι πρέπει να εξετάζουμε ένα φάσμα θεμάτων που προχωρούν πέρα από τα συνηθισμένα.
    Ένα από αυτά,η διατροφή μας πρέπει να έχει τέτοια ποιότητα ώστε να επιτρέπεται στο σώμα να...
    read more:https://botanologia.gr/somatiki-psychiki-kai-koinoniki-eyexia-einai-oi-synistoses-tis-ygeias-mas/

    Πέμπτη 1 Μαρτίου 2012

    Αδυνάτισμα-Συμβουλές απώλειας βάρους που βασίζονται στην τεκμηρίωση

    Αδυνάτισμα – ας παρακολουθήσουμε συμβουλές απώλειας βάρους που βασίζονται στην τεκμηρίωση και ας ετοιμάσουμε ένα χυμό που μας απαλλάσσει από τα περιττά κιλά και ρυθμίζει τον θυρεοειδή αδένα
    Γύρω από το αδυνάτισμα και την απώλεια βάρους υπάρχουν πολλοί μύθοι επισημαίνουν οι ερευνητές
    Με τα χρόνια, ωστόσο, έχουν βρει μια σειρά από στρατηγικές που φαίνεται να είναι αποτελεσματικές και ειδικά χρήσιμες στην προσπάθειά μας για αδυνάτισμα.
    Αν λοιπόν το αδυνάτισμα είναι στις προτεραιότητές μας ας παρακολουθήσουμε κάποιες από τις συμβουλές αυτές.
    Και ξεκινάμε:
    1. Πίνουμε νερό, ιδιαίτερα πριν από τα γεύματα
    Συχνά υποστηρίζεται ότι το πόσιμο νερό μπορεί να μας βοηθήσει να αδυνατίσουμε, και αυτό είναι αλήθεια.
    Το πόσιμο νερό ενισχύει το μεταβολισμό κατά 24-30% σε μια περίοδο 1-1,5 ωρών, βοηθώντας μας να κάψουμε επιπλέον θερμίδες.
    Μία μελέτη έδειξε ότι η κατανάλωση μισού λίτρου νερού μισή ώρα πριν από τα γεύματα βοήθησε τους διαιτολόγους να καταναλώσουν λιγότερες θερμίδες και να χάσουν κατά 44% περισσότερο βάρος
    2. Τρώμε αυγά για πρωινό...

    Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2012

    H καταλληλότερη ώρα μέσα στη μέρα για να πιούμε ένα ρόφημα βοτάνων

    Αλήθεια ποια είναι η πιο κατάλληλη ώρα μέσα στη μέρα για να πιούμε ένα ρόφημα βοτάνων είτε αφέψημα είναι αυτό είτε έγχυμα;
    Ένα χωνευτικό ή αντιόξινο ρόφημα βοτάνων το πίνουμε πριν ή μετά το φαγητό;
    Ένα χαλαρωτικό ρόφημα βοτάνων θα το πιούμε το πρωί ή το βράδυ;
    Λοιπόν-
    Οι ώρες λήψης των ροφημάτων μας εξαρτώνται από τις ιδιότητες του βοτάνου ή των βοτάνων που θα χρησιμοποιήσουμε, ή από το πρόβλημα που μας απασχολεί δηλαδή:
    1) το πρωί νηστικοί συνήθως πίνουμε
    – τα τονωτικά βότανα για ενέργεια και ζωτικότητα όλη τη μέρα
    – τα αποτοξινωτικά βότανα για να απομακρύνονται οι συσσωρευμένες τοξίνες από τον οργανισμό μας 
     – τα επουλωτικά και μαλακτικά βότανα για να προστατεύουν καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας τους βλενογόνους του εντέρου και του στομαχιού μας.
    – τα προσαρμογόνα βότανα για τα προβλήματα της εμμήνου ρύσεως, του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου, της υπογεννητικότητας όπως η λυγαριά και το νυχτολούλουδο
    2) την ώρα του προγεύματος συνήθως πίνουμε
    – τα ηπατικά...

    Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

    Μαγειρεύω με βότανα,ένας συνοπτικός γευστικός οδηγός #2

    Μαγειρεύω με βότανα – Το μαγείρεμα με βότανα είναι η πεμπτουσία της μαγειρικής.
    Καθιστά το πιάτο μας πλήρες.
    Μπορεί να φαίνεται λίγο δύσκολο στην αρχή αλλά,
    όχι δεν είναι.
    Αν και υπάρχουν τόσες πολλές συνταγές για να επιλέξουμε και να ξεκινήσουμε,ο ενθουσιασμός που νιώθουμε, όταν
    έρχεται η μοναδική γεύση του φαγητού που εμείς με δική μας 
    πρωτοβουλία ,φαντασία και γνώση παρασκευάσαμε,επιλέγοντας τα υλικά παρασκευής του ,είναι μεγάλος και μπορεί να είναι η αρχή μια γευστικής πανδαισίας,ολωσδιόλου δικής μας επινόησης  με αποτέλεσμα ιδανικά πιάτα.
    Και εδώ δυό τρεις συμβουλές για το πως θα μπορούσαμε να ξεκινήσουμε....
    read more:https://botanologia.gr/mageireyo-me-votana-enas-synoptikos-geystikos-odigos/

    Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

    Ιπποκράτης -“όπου υπάρχει αγάπη για τον άνθρωπο υπάρχει αγάπη και για την τέχνη”

    -Μία θεμελιώδης αρχή του Ιπποκράτη είναι το αξίωμα:
    Ο ιατρός πρέπει να ωφελεί τον άρρωστο ή τουλάχιστον να μην τον βλάπτει.
    «Aσκέειν, περί τα νοσήματα δύο, ωφελέειν ή μη βλάπτειν».
     -Οι απόψεις του για την νοσολογία στηρίζονταν στην διασύνδεση των τριών:
    Ο άρρωστος (νοσέων)
    Ο οποίος αποτελεί μία ενιαία σωματοψυχική ενότητα και η οποία πρέπει να ερευνάται στο σύνολο της,
    και έτσι έχουμε την ολιστική ιατρική.
    Η αρρώστια (νούσημα).
    Η οποία διέπεται από φυσικούς νόμους.
    Ο ιατρός (ιητρός) ο οποίος βοηθάει τη φύση.
    -Ο Ιπποκράτης ως γνωστόν πίστευε στην ιαματική δύναμη της φύσης.
    Στα γραπτά του  υπάρχουν αναφορές για  περίπου 237 είδη βοτάνων από ένα  σύνολο 254 που χρησιμοποιούσε.
    Αρκετά δε από αυτά αποτελούν βάση για φάρμακα και σήμερα.
    Τα πιο γνωστά βότανα και φυτά που χρησιμοποιούσε ο Ιπποκράτης είναι: 
    • Η Ματζουράνα,την οποία χρησιμοποιούσε ως αναλγητικό σε μυϊκούς πόνους, σε διαστρέμματα και σε στραμπουλίγματα.
    • Το δίκταμο,το οποίο χρησιμοποιούσε κατά των παθήσεων του στομάχου, στα αρθριτικά και ως επουλωτικό.
    • Το κρίταμο,το οποίο χρησιμοποιούσε ως διουρητικό και  για τον καθαρισμό του αίματος...
    read more:https://botanologia.gr/ippokratis-quot-opoy-yparchei-agapi-gia-ton-anthropo-yparchei-agapi-kai-gia-tin-techni-quot/

    Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012

    Το αλεύρι από μοσχοσίταρο, και τι μας λέει ο Διοσκουρίδης

    Το αλεύρι από μοσχοσίταρο έχει ιδιότητες μαλακτικές…
    Το εκ της τήλεως άλευρον δύναμιν έχει μαλακτικήν
    Τήλις
    τριγωνέλλα
    μοσχοσίταρο
    ~. το αλεύρι από μοσχοσίταρο  συνεχίζει ο αρχαίος σοφός – όταν γίνεται κατάπλασμα βρασμένο και λιωμένο με μελόνερο, κάνει καλό στις φλεγμονές τις εσωτερικές και εξωτερικές, ενώ αν γίνει κατάπλασμα λιωμένο με σόδα και ξύδι, συστέλλει τη σπλήνα
    ~. το αφέψημά του γίνεται ατμόλουτρο των γυναικολογικών προβλημάτων που οφείλονται σε φλεγμονή ή κλείσιμο (μύσιν-στο πρωτότυπο)
    ~. το αλεύρι από μοσχοσίταρο αναμεμιγμένο με μέλι και αλεύρι ελληνικού κουκιού (ο Διοσκουρίδης αναφέρει και το Αιγυπτιακό ή Ποντιακό κουκί) διαλύει τους δοθιήνες...

    read more:https://botanologia.gr/to-aleyri-apo-moschositaro-kai-ti-mas-leei-o-dioskoyridis/

    Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2012

    Το βοτανικό μας μπαλκόνι. Βασιλικός μυρίζει εδώ,κι η αγάπη μου διαβαίνει

    Το βοτανικό μας μπαλκόνι.
    Βασιλικός μυρίζει εδώ κι η αγάπη μου διαβαίνει,- αφήστε με να τον ιδώ γιατί η ψυχή μου βγαίνει.
    Στη χώρα μας ακόμα και σήμερα υπάρχει χώρος για μια γλάστρα με βασιλικό,
    με δυόσμο,
    με μαντζουράνα.
    Τι θα λέγατε για ένα μπαλκόνι γεμάτο ευωδιές;
    Δεν είναι δύσκολο,
    ήλιο έχουμε, 
    νερό έχουμε και γλάστρες με βότανα και μυρωδικά είναι πανεύκολο να αποκτήσουμε και να καλλιεργήσουμε.
    Και το μόνο που χρειάζονται τα βότανά μας είναι ένα φωτεινό σημείο , στο παράθυρο της κουζίνας μας ή του μπαλκονιού μας , την αγάπη μας , πότισμα και τίποτε άλλο.
    Και όσο εμείς -με προσοχή και ένα ψαλίδι κουζίνας...
    read more:https://botanologia.gr/to-votaniko-mas-mpalkoni-vasilikos-myrizei-edo-ki-i-agapi-moy-diavainei/

    Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012

    Για την υγεία της καρδιάς μας - έντεκα ισχυρότατες τροφές

    Για την υγεία της καρδιάς μας
    Στις μέρες μας η διατήρηση της καρδιαγγειακής υγείας έχει γίνει πρωταρχικός μας σκοπός, διότι τα καρδιακά προβλήματα έχουν γίνει η κύρια αιτία θανάτου και εξασθένησης.
    Οι επιστήμονες επιμένουν ότι υπάρχουν ομάδες τροφίμων, που προστατεύουν την καρδιά μας με την κυριολεκτική έννοια του όρου και μπορούν πραγματικά να βελτιώσουν την υγεία της απλά και μόνο καταναλώνοντάς τα.
    Ας δούμε τα τρόφιμα αυτά ξεκινώντας από το ισχυρότερο:
    1. παρθένο ελαιόλαδο
    Νομίζω ότι δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις ούτε για το λάδι ούτε για τις ελιές – ειδικά για μας που ζούμε σε αυτό τον τόπο – αλλά ας θυμηθούμε:
    -την αφθονία των μονοακόρεστων λίπαρών τους
    -την αφθονία των αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων τους
    -τα ωμέγα-3 λιπαρά τους οξέα και
    -τις φαινολικές τους ενώσεις.
    Tο ελαιόλαδο – λοιπόν – και οι ελιές βρίσκονται στη λίστα των τροφών, τα οποία μειώνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.
    Ας θυμηθούμε τις πολύτιμες ιδιότητες της ελιάς...

    Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012

    Σοκολάτα και μέλι δυο από τις πιο ισχυρές αφροδισιακές τροφές

    Αλήθεια γιατί «μήνας του μέλιτος»; και
    γιατί ο Μοντεζούμα ο αρχηγός των Αζτέκων έπινε μόνο τσοκολάτλ-σοκολάτα-ένα ρόφημα από κακάο αρωματισμένο με βανίλια και μπαχαρικά παρασκευασμένο έτσι ώστε να έχει την πυκνότητα και τη ρευστότητα του μελιού;
    Λοιπόν,πριν από πολλούς-πολλούς αιώνες έδιναν στο καινούργιο ζευγάρι να πιει μέλι με κρασί.
    Έτσι επί ένα μήνα στην αρχή της κοινής τους ζωής το ζευγάρι μαζί  με άλλα τρόφιμα τα οποία τα χαρακτήριζαν οι αφροδισιακές ιδιότητες γεύονταν ένα θαυμάσιο ρόφημα με μέλι και κρασί για να βελτιώσουν την ερωτική τους αντοχή και,όπως σωστά μαντέψαμε, ο μήνας αυτός ονομάστηκε μήνας του μέλιτος.
    Και ο Μοντεζούμα δεν έπινε τυχαία αυτό το θαυμάσιο ρόφημα ,που έλιωνε στο στόμα,μέσα σε χρυσό κύπελο,πριν μπει στο χαρέμι του.
    Οι κόκκοι του κακάο –«κακάο» λέξη που προέρχεται από τη λέξη των Αζτέκων cacahualt -περιέχουν -εκτός των άλλων- μιά ουσία τη 
    φαινυλεθυλαμίνη.
    Η φαινυλεθυλαμίνη βοηθά στην έκλυση των ενδορφινών ουσιών που συνδέονται με την....

    Τι συμβαίνει με την παχυσαρκία; Αλήθεια τα φρούτα παχαίνουν;

    Παχυσαρκία-
    Πολλές φορές ακούω την φράση – “αυτό το φρούτο με παχαίνει”
    Αλήθεια ισχύει κάτι τέτοιο;
    Έχει την δύναμη ή την ιδιότητα να μας παχύνει ένα φρούτο;
    Όχι, κατηγορηματικά όχι
    Κανένα φρούτο και κανένα τρόφιμο από μόνο του δεν μας παχαίνει, εκείνα που μας παχαίνουν είναι:
    α) η πολύ μεγάλη θερμιδική πρόσληψη πολύ, περισσότερη από αυτή που χρειάζεται ο οργανισμός μας
    β) η μειωμένη φυσική δραστηριότητα και 
    γ) η πλούσια σε τρανς λιπαρά – trans fatty acids – και επεξεργασμένους υδατάνθρακες- τύπου ζάχαρης- διατροφή με παράλληλη παράληψη ή μειωμένη λήψη  φρούτων και λαχανικών.
    δ) ο συνδυασμός του καθιστικού τρόπου ζωής, της έλλειψης άσκησης και της κακής διατροφής.
    Τόσο απλά!
    Ας δούμε τι λένε οι έρευνες...

    Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012

    Τι πάει στραβά με το σύστημα της διατροφής μας;

    ....ο Χένρι σώπασε για μια στιγμή , σκουπίζοντας αφηρημένα με το δάχτυλο τη σάλτσα στο πιάτο του.
    “Ας το πούμε αλλιώς:το ήξερες ότι σχεδιάζουμε να καταργήσουμε τα δωρεάν γεύματα στο σχολείο για περισσότερο από μισό εκατομμύριο παιδιά μέσα στην επόμενη πενταετία;”
    “Αυτή η κίνηση δεν θα είναι και πολύ δημοφιλής , θα έλεγα”
    “Να σου πω , θα γίνει μεγάλος θόρυβος , φυσικά , αλλά σιγά-σιγά θα ησυχάσουν τα πράγματα και θα εμφανιστεί κάτι άλλο για να ανησυχήσει ο κόσμος.
    Το σπουδαίο είναι ότι εξοικονομούμε ένα σωρό λεφτά , ενώ παράλληλα μια ολόκληρη γενιά παιδιών από τις εργατικές τάξεις και τα χαμηλά στρώματα δεν θα τρώει κάθε μέρα παρά τσιπς και σοκολάτες.
    Πράγμα που σημαίνει , τελικά , ότι δεν θα έχουν τη σωστή σωματική και διανοητική ανάπτυξη”
    Η Ντόροθι ανασήκωσε τα φρύδια σε αυτή την παρατήρηση.
    “Α, βέβαια”,την διαβεβαίωσε.
    “Δίαιτα πλούσια σε σάκχαρα οδηγεί σε καθυστερημένη ανάπτυξη του εγκεφάλου.
    Το έχουν αποδείξει αυτό οι δικοί μας”.
    Χαμογέλασε....
    read more:https://botanologia.gr/ti-paei-strava-me-to-systima-tis-diatrofis-mas/