Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2012

μαγειρεύω με βότανα


το μαγείρεμα με βότανα είναι κάτι σαν...
σαν...
το κερασάκι στην τούρτα
καθιστά το πιάτο μας  πλήρες... 
μπορεί να φαίνεται λίγο δύσκολο στην αρχή αλλά
όχι δεν είναι...
λοιπόν
αν και
υπάρχουν τόσες πολλές συνταγές για να επιλέξουμε
και
να ξεκινήσουμε,ο ενθουσιασμός που νιώθουμε όταν
έρχεται η μοναδική γεύση του φαγητού που εμείς ,με δική μας 
πρωτοβουλία 
φαντασία και
γνώση παρασκευάσαμε επιλέγοντας τα υλικά παρασκευής του ,είναι αρκετός  και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να δημιουργήσουμε τα δικά μας ιδιαίτερα πιάτα...
και εδώ δυό τρεις συμβουλές για το πως θα μπορούσαμε να  ξεκινήσουμε
~ . παίρνουμε ένα καθαρό φύλλο του βοτάνου που επιλέξαμε και
το μασάμε αργά-αργά νιώθοντας την γεύση του και την οσμή του
αλλά
δεν το καταπίνουμε...
το γευόμαστε όπως γευόμαστε ένα καλό κρασί...
το αφουγκραζόμαστε...
το ζούμε...
ελέγχουμε με τις αισθήσεις και τη γλώσσα μας τα αρωματικά του στοιχεία...
δεν χρειάζεται να το καταπιούμε
αυτό
που χρειάζεται είναι να μάθουμε τη γεύση του
ώστε
να μας βοηθήσει να αποφασίσουμε με πια άλλα υλικά και με ποιες άλλες γεύσεις θα το ¨δέσουμε¨ ούτως ώστε ο συνδυασμός να είναι τέλειος...
~ . τις πρώτες φορές του μαγειρέματός μας με βότανα προσθέτουμε φρέσκα ψιλοκομμένα μυρωδικά-ένα κάθε φορά- σε γεύσεις μας γνωστές όπως
το λάδι
οι πατάτες ή
τα φασόλια...
η τακτική αυτή μας επιτρέπει
να αξιολογήσουμε σωστά την ένταση του εκάστοτε βοτάνου ώστε να αποφασίσουμε την ποσότητα που θα προσθέτουμε την επόμενη φορά στο συγκεκριμένο μας πιάτο και με πιό άλλο βότανο θα μπορούσαμε να το συνδέσουμε π.χ 
μιά διαφορετική φασολάδα με 
ρίγανη
αρκετό λεμόνι
λίγο κουρκούμι και
μπόλικο λάδι 
~ . μόλις αρχίσαμε να παίζουμε και να πειραματιζόμαστε;
ναι;
ας συνεχίσουμε
να προσθέσουμε λίγο κουρκούμι και ρίγανη στις πατάτες μας στο φούρνο;
-το λεμόνι και το λάδι μας πάντα στο τέλος-
δεντρολίβανο και θυμάρι στα ψητά μας;
τζίντζερ και καυτερή κόκκινη πιπεριά στις σούπες με τα ζυμαρικά μας;
δάφνη και κλωναράκια θυμάρι σε ότι ψήνουμε στο φούρνο όπως 
κολοκυθάκια με 
πατάτες με
μελιτζάνες με
πιπεριές -ένας τύπος μπριάμ δηλαδή
και
κρατάμε σημειώσεις τουλάχιστον
τις πρώτες φορές από 
-ότι μας ευχαρίστησε περισσότερο
-τι ήταν λίγο -τι πολύ
-πιο γευστικό αποτέλεσμα μας ευχαρίστησε περισσότερο 
-αν τα βότανά μας ήταν 
νωπά ή 
αποξηραμένα ή 
σε σκόνη ή
σε συνδυασμό...
οι σημειώσεις μας αυτές θα είναι πολύτιμοι βοηθοί στα πρώτα μας βήματα σε μιά εξερεύνηση σε μιά
μαγειρική με βότανα...
θα
τις βρούμε ιδιαίτερα πολύτιμες όταν θα ξεκινήσουμε την ανάμειξη των βοτάνων για πιο σύνθετες γεύσεις...
επειδή
όμως η γεύση είναι καθαρά προσωπική μας προτίμηση έχουμε ένα ευρύ πεδίο πειραματισμών και επιλογών...
τα βότανα στη μαγειρική θα μας εκπλήξουν με
τις καθαρές
ευκρινείς και
αρωματικές τους γεύσεις...
ας δούμε μερικές:
1) τραχούρι ή εστραγκόν ή αρτεμισία: άψογο δέσιμο με 
τα ψάρια
η γλυκιά του γεύση που μας θυμίζει λίγο γλυκάνισο ταιριάζει πολύ και με πιάτα που βάση έχουν και το αυγό
2) μάραθος: ένα βότανο που κάποιοι το λατρεύουν
τον χρησιμοποιούμε φρέσκο-πως θα ήταν οι αγκινάρες α λα-πολίτα χωρίς αυτόν ή η μαγειρίτσα;-και
αποξηραμένα τα φύλλα του και τους σπόρους του
ιδανικός σε τουρσιά 
σε ψωμιά
σε παξιμάδια
σε σαλάτες
ιδανικότατος με άλλα λαχανικά όπως
αγκινάρες
μπιζέλια
κουκιά αλλά και για
πιάτα με ψάρια
ο αποξηραμένος είναι ιδανικός στο να παρασκευάσουμε ολοδικά μας μίγματα μπαχαρικών
3) μέντα: ιδανική για τους κιμάδες μας όπως π.χ
κεφτεδάκια ή
στα γεμιστά μας το καλοκαίρι ή σε διάφορες κόκκινες σάλτσες
4) κόλιαντρος: και βαρύ θεσπέσιο άρωμα με άψογη γεύση δεν
τον ξεχνάμε στα γεμιστά μας
στις σάλτσες
στα λαχανικά
στα δημητριακά και
αν θέλουμε κάνουμε και ένα θαυμάσιο αφέψημα με τους σπόρους του 
5) κρόκος Κοζάνης: και πόσο εύγευστο και θρεπτικό γίνεται το πιλάφι μας με κρόκο!!!
δυό - τρις μικρές κλωστούλες και
χρωματίζουν  και
αρωματίζουν και
κάνουν πιο θρεπτικά πολλά από τα αγαπημένα μας πιάτα
πιλάφια
ριζότο
ψάρια
διάφορα άλλα θαλασσινά
κοτόπουλο
σαλάτες
σάλτσες
λαχανικά και πολλά-πολλά ακόμα
6) γαρύφαλλο ή μοσχοκάρφι: και μοσχομυρίζουν οι μηλόπιτές μας αλλά και πολλά κρέατα και σάλτσες
7) κουρκούμι ο κίτρινος χρυσός 
η θαυμάσια και άκρως θεραπευτική χρυσή σκόνη
στις σούπες λαχανικών
στις σούπες κρεατικών
στις σαλάτες μας
στις σάλτσες μας και όπου αλλού εμείς θελήσουμε
8) τζίντζερ φρεσκοτριμμένο ή αποξηραμένο σε σκόνη και
νοστιμίζει ένα μεγάλο αριθμό πιάτων ενώ παράλληλα μας χαρίζει τις τόσες του θεραπευτικές ιδιότητες
μπορούμε να το δοκιμάσουμε 
στις σαλάτες μας
στις σούπες μας
στις σάλτσες μας
σε πολλά πιάτα με βάση το κρέας και το κοτόπουλο μαγειρευτά ή στο φούρνο ακόμα και σε
ροφήματα
......................................
κάθε μία από τις παραπάνω προτιμήσεις μπορεί να αλλάξει και να ανατραπεί σύμφωνα με τις εκάστοτε ορέξεις μας και προτιμήσεις
..................................
ας θυμηθούμε:
μαγειρεύω με βότανα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου