''Πήγανον,άνηθον,μάλαθρον βράσον,δος πιείν και ιάται.Μάσα και αγριοσταφίδα και μαστίχη και ιαθήσεται''
όταν με ρώτησα είπα...
Δευτέρα 22 Μαΐου 2017
Μειώνοντας τις θερμίδες στη διατροφή μας παραμένουμε νέοι
Κυριακή 21 Μαΐου 2017
Σταφύλι,φροντίδα και αναζωογόνηση του προσώπου μας με σταφύλι
Παρασκευή 19 Μαΐου 2017
Η χρήση των καρπών της κουφοξυλιάς ως ιάματος για τη γρίπη
Η χρήση των καρπών της κουφοξυλιάς ως φαρμάκου γρίπης χρονολογείται από την αρχαία ελληνική και ρωμαϊκή εποχή. Συνήθως, η κατανάλωση των καρπών της κουφοξυλιάς βελτιώνει τα συμπτώματα της γρίπης εντός τριών ημερών. Οι καρποί της κουφοξυλιάς έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό έναντι οκτώ διαφορετικών στελεχών της γρίπης. Επίσης , οι εργαστηριακές μελέτες σχετικά με τον ιό HIV, τον έρπη και τους ιούς Epstein-Barr έδωσαν θετικά αποτελέσματα.
Ελαιόλαδο, το χρυσό δώρο των θεών και το πεπτικό μας σύστημα
Έχουμε σκεφτεί άραγε κάποια στιγμή, ότι το πεπτικό μας σύστημα είναι ένα από τα κύρια σημεία επαφής που διαθέτουμε, του εσωτερικού μας κόσμου με τον εξωτερικό;
Ότι το πεπτικό μας σύστημα διαθέτει ένα από τα πλουσιότερα δίκτυα νεύρων που ελέγχουν τόσο την λειτουργία αυτού του ίδιου, όσο και και ολόκληρου του οργανισμού μας με την συνεργασία ενός μεγάλου φάσματος ορμονών;
Ότι το πολυδαίδαλο εντερικό νευρικό μας δίκτυο που έχει στην δικαιοδοσία του να ελέγχει και να ρυθμίζει τις λειτουργίες του πεπτικού μας συστήματος έχει ονομαστεί από τον Michael Gershon “The Second Brain “ – δεύτερος εγκέφαλος;
Καταλαβαίνουμε πόσο μεγάλη είναι η σημασία του για να του δοθεί αυτό το όνομα από τον πρόεδρο του τμήματος Ανατομίας και Μοριακής Βιολογίας του New York-Presbyterian Hospital / Columbia University Medical Center;
Και μεταξύ άλλων ο Michael Gershon, εμπειρογνώμονας του αναδυόμενου τομέα της neurogastroenterology , μας επισημαίνει πως το δίκτυο αυτό στο εσωτερικό της κοιλιακής μας χώρας υπερβαίνει κατά πολύ της απλής διαδικασίας της πέψης!
Αυτός ο δεύτερος εγκέφαλος είναι εξοπλισμένος με τις δικές του αισθήσεις και αντανακλαστικά και μπορεί να ελέγχει τη συμπεριφορά του εντέρου ανεξάρτητα από τον εγκέφαλο...
Πέμπτη 18 Μαΐου 2017
Tα κορυφαία βότανα και φρούτα για τους διαβητικούς
Μελέτη από την American Diabetes Association αναφέρει πως όταν γνωρίζουμε τα φυσιολογικά σημάδια του διαβήτη είναι και το πρώτο βήμα για την καταπολέμησή του,και μαζί με ένα υγιές διατροφικό πρόγραμμα,με άσκηση,
και με αρκετές ώρες ύπνου κάνουμε τα πρώτα βήματα για τη θεραπεία του.
Προς βοήθεια έρχονται τα φρούτα πουμε τις υψηλές ποσότητες βιταμινών , μετάλλων και αντιοξειδωτικών είναι ιδανικά στη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα.
Τα κορυφαία φρούτα για τους διαβητικούς , σύμφωνα με τους γιατρούς μελετητές – ερευνητές , είναι:
#1. τα κεράσια – αυτό το γλυκό φρούτο με γλυκαιμικό δείκτη 22 , περιέχει τις χημικές ουσίες ανθοκυανίνες ,
οι οποίες συμβάλλουν στην ενίσχυση της ινσουλίνης για τον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.
Οι ανθοκυανίνες , βρίσκονται σε πολλά τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένωντων φρούτων...
read more:https://botanologia.gr/ta-koryfaia-votana-kai-froyta-gia-toys-diavitikoys/
Τετάρτη 17 Μαΐου 2017
Οι δράσεις των βοτάνων : Ισχυρότατα αντιπυρετικά βότανα
“I did not invent penicillin. Nature did that. I only discovered it by accident – δεν εφηύρα εγώ την πενικιλλίνη , η φύση το έκανε αυτό.Εγώ απλά την ανακάλυψα και αυτό τυχαία” Alexander Fleming
Πυρετός – Ορισμένοι τύποι του πυρετού ήταν γνωστοί ήδη από το 460 π.Χ. όπως μας πληροφορεί ο Ιπποκράτης, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που προκαλούνται από την ελονοσία και ο τριταίος και ο τεταρταίος πυρετός – ο επαναλαμβανόμενος πυρετός κάθε τρεις και τέσσερις ημέρες
Επίσης, κατέστη σαφές όλο αυτό το διάστημα ότι ο πυρετός ήταν ένα σύμπτωμα μιας νόσου παρά μια ασθένεια από μόνη της.
Πότε έχουμε πυρετό και τι είναι ο πυρετός;
Η φυσιολογική θερμοκρασία του σώματός μας παρουσιάζει ένα ευρύ φάσμα.
Γενικά είναι αποδεκτό πως κάποιος έχει πυρετό εάν η αυξημένη θερμοκρασία οφείλεται σε άνοδο του σημείου ρύθμισης – π.χ στη μασχάλη
Το εγχειρίδιο εσωτερικής παθολογίας Harrison’s ορίζει ως πυρετό την αύξηση της θερμοκρασίας πάνω από 37,2 °C κατά τις πρωινές ώρες ή την αύξηση της θερμοκρασίας πάνω από 37,7 °C κατά τις απογευματινές ώρες, ενώ η θερμοκρασία μπορεί φυσιολογικά να μεταβληθεί κατά 0,5 °C κατά τη διάρκεια της ημέρας.
read more:https://botanologia.gr/oi-draseis-ton-votanon-ischyrotata-antipyretika-votana/
Τρίτη 16 Μαΐου 2017
Τα πυρηνόκαρπα φρούτα που καίνε το λίπος και μας αδυνατίζουν
Και τι πιο ελαφρύ και νoστιμότερο από τα φρούτα;
Τα φρούτα είναι το έτοιμο σνακ της φύσης γεμάτο με βιταμίνες, φυτικές ίνες και άλλα θρεπτικά συστατικά που υποστηρίζουν την υγιεινή μας διατροφή.
Τα φρούτα επίσης έχουν πολύ λίγες θερμίδες υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, που μας βοηθούν να χάσουμε βάρος.
Στην πραγματικότητα, η κατανάλωση φρούτων συνδέεται με χαμηλότερο σωματικό βάρος, χαμηλότερο κίνδυνο:
διαβήτη,
υψηλής αρτηριακής πίεσης,
καρκίνου και
καρδιακών παθήσεων...
Δευτέρα 15 Μαΐου 2017
Παντζάρια , καρότα , σελινόριζες τα απόλυτα χειμερινά λαχανικά
Παντζάρια , καρότα , σελινόριζες τα απόλυτα χειμερινά λαχανικά , ιδανικές ασπίδες του οργανισμού μας καθώς τονώνουν τις άμυνές του ενάντια στις εποχικές ιώσεις
Παντζάρια , καρότα , σελινόριζες και χυμός λεμονιού και έτοιμο το θρεπτικό και νόστιμο smoothie για την άμυνα του οργανισμού μας.
Μπήκαμε πια για τα καλά στο χειμώνα και στις λαϊκές αγορές μπορούμε να βρούμε πολλά φρούτα και λαχανικά για να εμπλουτίσουμε τη χειμερινή μας διατροφή.
Όπως καλά γνωρίζουμε , με τα φρούτα και τα λαχανικά μπορούμε να κάνουμε θαυμάσια φρεσκότατα και υγιεινότατα smoothies*
Σήμερα θα ασχοληθούμε με ένα smoothie λαχανικών με τεράστια οφέλη για την υγεία μας.
Κύριο συστατικό του smoothie είναι τα παντζάρια , και όπως έχω γράψει και αλλού το παντζάρι είναι από τα αγαπημένα μου λαχανικά για αυτό και επανέρχομαι συνέχεια σε αυτό!Για το smoothie θα χρειαστούμε...
read more:https://botanologia.gr/pantzaria-karota-selinorizes-lemonia-ta-apolyta-cheimerina-lachanika/
Μπήκαμε πια για τα καλά στο χειμώνα και στις λαϊκές αγορές μπορούμε να βρούμε πολλά φρούτα και λαχανικά για να εμπλουτίσουμε τη χειμερινή μας διατροφή.
Όπως καλά γνωρίζουμε , με τα φρούτα και τα λαχανικά μπορούμε να κάνουμε θαυμάσια φρεσκότατα και υγιεινότατα smoothies*
Σήμερα θα ασχοληθούμε με ένα smoothie λαχανικών με τεράστια οφέλη για την υγεία μας.
Κύριο συστατικό του smoothie είναι τα παντζάρια , και όπως έχω γράψει και αλλού το παντζάρι είναι από τα αγαπημένα μου λαχανικά για αυτό και επανέρχομαι συνέχεια σε αυτό!Για το smoothie θα χρειαστούμε...
read more:https://botanologia.gr/pantzaria-karota-selinorizes-lemonia-ta-apolyta-cheimerina-lachanika/
Μαγειρεύω με βότανα – αλάτι αρωματισμένο με βότανα για υπέροχες υγιεινότατες γεύσεις
Αλάτι, το άλας της γης, ο λευκός χρυσός, που στην αρχαιότητα η αξία του ήταν τέτοια που το χρησιμοποιούσαν ως μέσω συναλλαγής.
με τις συνήθειές τους,
με τις παραδόσεις τους,
με τις θρησκείες τους.
Όλοι ανεξαιρέτως οι πολιτισμοί το χρησιμοποιούσαν στις τελετουργίες τους τροφοδοτώντας με αυτή τους την τακτική
προλήψεις,
λαϊκές ρήσεις,
γνωμικά,
κατάρες,
παραβολές.
Χωρίς αυτό δεν θα ήταν δυνατή η ύπαρξη ζωής.
Αλάτι – και είναι απαραίτητο όσο το νερό και το οξυγόνο.
Στη χώρα μας όλοι γνωρίζουμε την φράση «φάγαμε ψωμί και αλάτι» ,που....
read more:https://botanologia.gr/mageireyo-me-votana-alati-aromatismeno-me-votana-gia-yperoches-ygieinotates-geyseis/
Βιταμίνη D – Ας γνωρίσουμε τέσσερις πηγές της εκτός από τον ήλιο
Η βιταμίνη D συμπεριφέρεται πιο πολύ σαν ορμόνη παρά σαν βιταμίνη και έχει άμεση δράση στα γονίδια μας και σύμφωνα με πάρα πολλούς ερευνητές η σημαντικότερη αλλαγή που μπορούμε να κάνουμε για να βελτιώσουμε την υγεία μας είναι να εκθέτουμε όλο μας το σώμα δέκα με δεκαπέντε λεπτά την ημέρα στο φως του ήλιου....
Βάφω τα πασχαλιάτικα αυγά μου κόκκινα με φυσική βαφή
Κυριακή 14 Μαΐου 2017
Τα βότανα και οι θεραπευτικές τους ιδιότητες – μέρος 1ο
Σάββατο 13 Μαΐου 2017
Πέμπτη 11 Μαΐου 2017
Γάλα από κάσιους, ένα εύγευστο και θεραπευτικό ρόφημα
Αν θέλαμε να χαρακτηρίσουμε τα κάσιους, θα τα χαρακτηρίζαμε σαν τα “φυσικά αντικαταθλιπτικά”.
Τα κάσιους, οι πάνγευστοι καρποί που όλοι γνωρίζουμε, είναι μαζί με τα αμύγδαλα, οι ξηροί καρποί με τις λιγότερες θερμίδες
Είναι μια από τις καλύτερες πηγές L-τρυπτοφάνης, η οποία L-τρυπτοφάνη είναι ένα από τα 10 βασικά αμινοξέα, πρόδρομος της σεροτονίνης,
της μελατονίνης, και της νιασίνης -Β3 και έχει άμεση σχέση με τη χαλάρωση,
την ηρεμία,
την ευτυχία
και τον ύπνο.
Επίσης τα κάσιους έχουν πλήθος αντιοξειδωτικών,
βιταμίνες όπως βιταμίνη Ε και
βιταμίνη Β6, πολλά μέταλλα και ιχνοστοιχεία, όπως φώσφορο,
μαγνήσιο,
μαγγάνιο, το μαγγάνιο βοηθά το σώμα μας να απορροφήσει το ασβέστιο και μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης οστεοπόρωσης...
Τετάρτη 10 Μαΐου 2017
Αγκινάρα -δυναμώνει το ανοσοποιητικό μας,προστατεύει το συκώτι μας
Το συκώτι μας εκτελεί πάνω από 400 βασικές λειτουργίες!
Αυτό το ζωτικής σημασίας όργανο εργάζεται σκληρά κάθε μέρα για να φιλτράρει τις τοξίνες και τα απόβλητα από το σώμα μας καθώς και να εκτελέσει εκατοντάδες άλλους σκοπούς,
όπως το φιλτράρισμα του αίματός μας
και
την παραγωγή της χολής, που χρειάζεται για να αφομοιωθούν και να απορροφηθούν λίπη,βιταμίνες,μέταλλα και όποιο άλλο απαραίτητο στοιχείο χρειάζεται ο ο οργανισμός μας.
Καταλαβαίνουμε λοιπόν πως χρειάζεται την αμέριστη προσοχή μας και προστασία μας!
Τόσα κάνει για μας.
Και υπάρχουν πολλά χρήσιμα βότανα-φυτά που μπορούν και να το βοηθήσουν και να το προστατέψουν και
πολλές φορές να το ιάνουν αν τυχόν έχει χάσει την ισορροπία του...
read more:https://botanologia.gr/agkinara-dynamonei-to-anosopoiitiko-mas-prostateyei-to-sykoti-mas/
Τρίτη 9 Μαΐου 2017
Πως χρησιμοποιούμε το κουρκούμι για να αυξήσουμε την βιοδιαθεσιμότητα της κουρκουμίνης
Υπάρχει όμως ένα μικρό πρόβλημα - το ανθρώπινο σώμα δεν μπορεί να απορροφήσει την κουρκουμίνη σωστά και μόνο μια πολύ μικρή ποσότητα καταλήγει στην κυκλοφορία του αίματος,
για αυτό πρέπει να την καταναλώνουμε με ένα συγκεκριμένο τρόπο
και όπως επισημαίνουν οι ερευνητές:
"το ισχυρό συστατικό στο κουρκούμι είναι η κουρκουμίνη, η οποία, παρά την ισχύ της,
δεν απορροφάται εύκολα από τον οργανισμό χωρίς βοήθεια,
την οποία μας την παρέχει ένα τηγάνι για να ζεστάνουμε λίγο λάδι"
και συνεχίζουν "η ποσότητα που χρειαζόμαστε είναι μόνο μισό κουταλάκι του γλυκού,είναι αρκετό,και δεν χρειάζεται να το χρησιμοποιούμε με φειδώ - ας μάθουμε να το χρησιμοποιούμε αφειδώς"
read more:https://botanologia.gr/pos-chrisimopoioyme-to-koyrkoymi-gia-na-ayxisoyme-tin-viodiathesimotita-tis-koyrkoyminis/