Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2020

Σπανάκι – η μεγάλη θρεπτική του αξία και τα οφέλη του για την υγεία μας

Σπανάκι – ένα λαχανικό υψηλότατης θρεπτικής αξίας 
Στη χώρα μας είμαστε πολύ τυχεροί γιατί έχουμε φρεσκότατα και νοστιμότατα λαχανικά σχεδόν όλο το χρόνο.
Ένα από αυτά τα λαχανικά είναι και το σπανάκι.
Το λαχταριστό , καταπράσινο και θρεπτικότατο σπανάκι που το βρίσκουμε σε όλες τις λαϊκές αγορές από το Μάρτιο έως το Μάιο και από τον Οκτώβριο έως τον Φεβρουάριο 
Το σπανάκι είναι ένα από τα σπουδαιότερα λαχανικά της διατροφής μας με πάμπολλα οφέλη για την υγεία μας.
Έχει αγαπηθεί σχεδόν από τους περισσότερους από εμάς , πρώτη ύλη σε πάρα πολλά νόστιμα πιάτα , των οποίων την πρωτοκαθεδρία κρατά το υπέροχο σπανακόρυζο**** – ένα αγαπημένο πιάτο για πάρα πολλούς , ένα αξιολάτρευτο comfort food!
Η πατρίδα του είναι  η αρχαία Περσία και οι γύρω χώρες.
Από εκεί πέρασε στην Ινδία , αλλά δεν είναι γνωστό ποιος το έφερε εκεί.
Οι Αρχαίοι Κινέζοι το πήραν από την Ινδία και του έδωσαν το όνομα “Περσικό λαχανικό”.
Και ο μύθος λέει πως κάποια στιγμή του έτους 647 ο αυτοκράτορας της Κίνας , δέχθηκε  από τον βασιλιά του Νεπάλ ένα περίεργο δώρο.
Κάτι πράσινα φύλλα , χωρίς ιδιαίτερη οσμή και με ασυνήθιστη γεύση.
Μια γεύση γλυκιά και πρωτόγνωρη , που αποκαλύφθηκε όταν οι μάγειρες της αυτοκρατορικής αυλής , αποφάσισαν να βράσουν τα πολύτιμα χορταρικά...

Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2020

Επανασυντονισμός του μεταβολισμού μας με μπρόκολο

 
Επανασυντονισμός του οργανισμού μας με μπρόκολο και ένα υγιεινότατο smoothie.
Τα σταυρανθή λαχανικά με κορωνίδα το μπρόκολο είναι τα λαχανικά που βρίσκονται τα τελευταία χρόνια στο στόχαστρο των ερευνητών.
Μεταξύ αυτών και οι ερευνητές του institute of food research
Οι ερευνητές του ινστιτούτου πήραν τα πρώτα αποτελέσματα μιας μεταανάλυσης και παρατήρησαν πως μιά διατροφή πλούσια σε glucosinolates,
όπως η glucoraphanin, η οποία βρίσκεται στο μπρόκολο, μπορεί να επανασυντονίσει τις κυτταρικές μας διεργασίες, οι οποίες διαταράσσονται καθώς γερνάμε.
Επανασυντονίζοντας αυτές τις διαδικασίες, το μπρόκολο προάγει την υγεία μας διατηρώντας την υγεία της καρδιά μας και μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου.
Ένας μεγάλος αριθμός επιστημονικών στοιχείων υποστηρίζει  ότι η glucoraphanin μειώνει την χρόνια φλεγμονή,προστατεύει από την ανεξέλεγκτη κυτταρική διαίρεση που σχετίζεται με τα πρώιμα στάδια του καρκίνου...

Μια ψαρόσουπα χειμωνιάτικη , απίστευτα νόστιμη και άκρως θεραπευτική

Ψαρόσουπα – από τις πιό αγαπημένες σούπες του χειμώνα
Μια συνταγή απέριττη  και ένα αγαπημένο comfort food
Συναγρίδα βραστή  – η απόλυτη ψαρόσουπα
Ποια είναι η συναγρίδα η αποκαλούμενη και βασίλισσα;
Η συναγρίδα είναι το ψάρι που έχει δημιουργήσει μύθο ολόκληρο γύρω από το όνομά του και όχι άδικα.
Έχει μια ιδιαίτερη , εντελώς δική της νοστιμιά και μια γεύση χωρίς κανένα ψεγάδι
Είναι η “βασίλισσα” της υψηλής γαστρονομίας που σχετίζεται με τα ψάρια.
Η επιστημονική της ονομασία είναι Dentex dentex και ζει σε βραχώδεις βυθούς κοντά στις ακτές και σε βάθη από 10 έως και 200 μέτρα.
Της αρέσουν οι βυθοί με βλάστηση και αγαπάει τα καθαρά νερά.
Κοιτάζοντας τη συναγρίδα παρατηρούμε μια ήπια καμπύλη να ξεκινά από το κεφάλι και να καταλήγει λίγο πριν την ουρά με μια εξαίσια ποικιλία χρωμάτων.
Μπλε, πράσινα και καφέ στίγματα σε ασημί φόντο και κάποιες καφέ κάθετες ρίγες , με αρκετό άσπρο στην κοιλιά ολοκληρώνουν την παρατήρηση του υπέροχου αυτού ψαριού.
Χαρακτηριστικοί και εύκολα παρατηρήσιμοι είναι οι μεγάλοι κυνόδοντες που διαθέτει
Συναγρίδες υπάρχουν σε όλες τις ελληνικές θάλασσες και ο χειμώνας είναι η εποχή τους.
Η συναγρίδα , όπως όλα τα ψάρια , πρέπει να καταναλώνεται σε συγκεκριμένη εποχή ώστε να μας παρέχει τη μέγιστη θρεπτική της αξία, αλλά και  διότι το διάστημα που η ανάπτυξη του ψαριού έχει ολοκληρωθεί, δεν είναι περίοδος ωοτοκίας και έτσι έμμεσα προστατεύουμε τον ενάλιο πλούτο και γινόμαστε εμπόδιο – έστω μικρό- στην υπεραλιεία.
Και βέβαια ,όπως πολύ καλά γνωρίζουμε , τα ψάρια αποτελούν τις κύριες πηγές ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, πολύτιμων λιπαρών με σπουδαίες ιδιότητες ,
βιταμίνης D ,
σεληνίου  και πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας.
Η συναγρίδα γίνεται ψητή , πλακί στο φούρνο και βραστή
Εμείς ας ετοιμάσουμε την ψαρόσουπά μας...
read more:https://botanologia.gr/mia-psarosoypa-cheimoniatiki-apisteyta-nostimi-kai-akros-therapeytiki/

Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2020

Το σκόρδο και ο πολύτιμος κανόνας των “10 λεπτών”

Είναι η εποχή των κρυωμάτων και της γρίπης και όλοι γνωρίζουμε ότι το σκόρδο είναι η απάντηση της φύσης σχεδόν στα περισσότερα προβλήματα που μας απασχολούν.
Το πιο δραστικό συστατικό στο σκόρδο είναι  η allicin, η οποία κάνει θαύματα.
Τρία σκελίδες σκόρδου έχουν αρκετή allicin για να παρέχουν στο σώμα μας την ίδια αντιβακτηριακή δράση με την τυπική δόση της πενικιλίνης , χωρίς παρενέργειες
Δεν είναι λοιπόν έκπληξη το γεγονός ότι το σκόρδο είναι γνωστό ως η “πενικιλίνη της φύσης” 
Ωστόσο, πολλές φορές ο τρόπος που χρησιμοποιούμε το σκόρδο δεν μας προσφέρει τις θαυμάσιες ιδιότητές του και η θεραπευτική του αξία καταστρέφεται -και ας δούμε γιατί
Η ένωση αλλισίνη-allicin δεν είναι πάντοτε παρούσα στο σκόρδο, αλλά σχηματίζεται μόνο όταν υπάρξει ρήξη των ιστών του,για παράδειγμα, όταν κόβουμε ή πολτοποιούμε μια σκελίδα σκόρδο.
Το σκόρδο περιέχει ένα θειούχο αμινοξύ την αλλιίνη-alliin και το ένζυμο την αλλιινάση-alliinase
Όταν πολτοποιούμε και τεμαχίζουμε το σκόρδο, η αλιίνη και η αλιινάση αντιδρούν μεταξύ τους και παράγουν την πολύτιμη ουσία αλλισίνη...
read more:https://botanologia.gr/to-skordo-kai-o-polytimos-kanonas-ton-quot-10-lepton-quot/

Το μυστικό υγείας των διατροφολόγων -Τι τρώνε κάθε ημέρα;Ποια είναι τα superfoods τους

Οι διαιτολόγοι,σε όσους τους συμβουλεύονται,προτείνουν-ισορροπία,ποικιλία και μέτρο στη διατροφή τους για να εξασφαλίσουν όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός τους.
Οι ίδιοι όμως τι τρώνε κάθε μέρα; Έχουν και αυτοί τα "προσωπικά τους superfoods";
Ας δούμε τα μυστικά της υγιεινής τους διατροφής που αποκάλυψαν όταν τους ζητήθηκε να αποκαλύψουν τι τρώνε καθημερινά.
Ας δούμε τι απάντησαν και ποια είναι τα superfoods τους:
-Εσπεριδοειδή
Τρώω κάθε μέρα εσπεριδοειδή για τη βιταμίνη C και το κάλιο και επειδή έχουν ευχάριστη και δροσιστική γεύση,υπενθύμιση ότι η καλή διατροφή πρέπει να έχει υπέροχη γεύση!
-Carolyn O'Neil, MS, RDN, συγγραφέας του "The Slim Down South Cookbook και συμβούλου διατροφής στο BestFoodFacts.org
-Αβγά
"Τρώω ένα αυγό σχεδόν κάθε μέρα.
Ένα ολόκληρο αυγό είναι γεμάτο με πρωτεΐνη και ο κρόκος του αυγού έχει πολλά καλά -θρεπτικά συστατικά όπως οι βιταμίνες Α και Β12, ριβοφλαβίνη, χολίνη και  σελήνιο. Πλέον, ο κρόκος έχει φυτοχημικές αντιοξειδωτικές ουσίες όπως λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, ιδανικά συστατικά για την υγεία των ματιών"...
read more:https://botanologia.gr/to-mystiko-ygeias-ton-diatrofologon-ti-trone-kathe-imera-poia-einai-ta-superfoods-toys/

Για να κάνουμε πιό εύκολη τη ζωή μας στην κουζίνα

Chopin - Nocturne op.9 No.2

Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2020

Μασάζ με λάδι και λεμόνι για πονεμένες αρθρώσεις


Λάδι και λεμόνι , σε έναν άψογο συνδυασμό , για τις πονεμένες αρθρώσεις
Κουραστική μέρα , και το βράδυ όλο και κάποια από τις αρθρώσεις μας πονάει.
Και πάντα έχουμε στο σπίτι μας λάδι και λεμόνι.
Ζεσταίνουμε ελαφρά μία μικρή ποσότητα λαδιού – κατάλληλη για την επιφάνεια που θέλουμε να κάνουμε μασάζ – και σταλάζουμε μέσα ένα φρεσκοστυμμένο λεμόνι.
Πλένουμε πολύ καλά με ζεστό νερό και σαπούνι το σημείο που πονάμε.
Το σκουπίζουμε με μια βαμβακερή πετσέτα ώστε να μην έχουμε ίχνος υγρασίας και με το μείγμα που ετοιμάσαμε κάνουμε πολύ ελαφρύ μασάζ – κάτι σαν χάδι – για δέκα με δεκαπέντε λεπτά , μέχρι να απορροφηθεί το λάδι μας με το λεμόνι.
Εν συνεχεία με ένα πολύ χαλαρό επίδεσμο καλύπτουμε το πονεμένο μας σημείο και κοιμόμαστε έτσι.
Το πρωί βγάζουμε τον επίδεσμο.
Αν υποφέρουμε συχνά από...

Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2020

Τζίντζερ και κουρκούμι σε ένα ρόφημα που ανακουφίζει τον πόνο και μειώνει τις φλεγμονές

 
Τζίντζερ και κουρκούμι σε ένα ρόφημα που απογειώνει το ανοσοποιητικό , ανακουφίζει από τον πόνο και μιεώνει τις φλεγμονές
Τα τελευταία χρόνια, το θέμα της φλεγμονής εξετάζεται ευρύτερα, και οι πληροφορίες που έχουμε είναι πολύ περισσότερες  από ό, τι στο παρελθόν.
Οι ιατρικοί ερευνητές αρχίζουν να συνειδητοποιούν πως η χρόνια φλεγμονή είναι η αιτία πολλών ανισορροπιών του οργανισμού μας και συνδέεται άμεσα με την  αρθρίτιδα ,
την φλεγμονώδη νόσο του εντέρου,
τον διαβήτη, ακόμη και με τον καρκίνο.
Η φλεγμονή είναι η κύρια αιτία χρόνιου πόνου και αναγκάζει εκατομμύρια άτομα κάθε χρόνο να αναζητούν ανακούφιση.
Ευτυχώς, υπάρχουν φυσικές εναλλακτικές λύσεις που βοηθούν τόσο στην ανακούφιση του πόνου όσο και στη μείωση της φλεγμονής.
Και ας δούμε ένα ισχυρότατο ρόφημα που εκμεταλλεύεται τη δύναμη που έχει το τζίντζερ και το κουρκούμι σε συνδυασμό , το οποίο προσφέρει ασφαλή και αποτελεσματική ανακούφιση από τον πόνο και μειώνει τις φλεγμονές.
Λίγα λόγια για το κουρκούμι και την πιπερόριζα...

Ενεργειακή τροφή για πονεμένα γόνατα και αρθρώσεις

Ενεργειακή τροφή για να προστατέψουμε τα γόνατά μας και τις αρθρώσεις 
Λίγο πολύ όλοι γνωρίζουμε πως η ακατάλληλη στάση του σώματος θεωρείται μία από τις κύριες αιτίες για τους πόνους της πλάτης,
των αρθρώσεων και
των ποδιών μας.
Αυτοί οι πόνοι, στην αρχή, μπορεί να μην μας ενοχλούν πολύ, αλλά με το πέρασμα του χρόνου και τις συνεχείς ακατάλληλες στάσεις του σώματός μας αρχίζουν να γίνονται ενοχλητικοί και πολλές φορές επώδυνοι.
Τα προσέχουμε:
α) το πως καθόμαστε και ειδικά όταν η εργασία μας και οι ασχολίες μας απαιτούν καθιστική ζωή και
β) την διατροφή μας.
Πρέπει να προσέχουμε τη διατροφή μας διότι υπάρχουν τρόφιμα που βελτιώνουν την δομή των οστών και βοηθούν τις αρθρώσεις μας να ανακτήσουν την φυσικότητά τους και τη εύρυθμη λειτουργία τους,αλλά και τρόφιμα που επιδεινώνουν την όποια ανισορροπία!
Στην πρώτη ομάδα τροφών συγκαταλέγονται...

Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2020

Μια ψαρόσουπα χειμωνιάτικη , απίστευτα νόστιμη και άκρως θεραπευτική

 
Ψαρόσουπα – από τις πιό αγαπημένες σούπες του χειμώνα
Μια συνταγή απέριττη  και ένα αγαπημένο comfort food
Συναγρίδα βραστή  – η απόλυτη ψαρόσουπα
Ποια είναι η συναγρίδα η αποκαλούμενη και βασίλισσα;
Η συναγρίδα είναι το ψάρι που έχει δημιουργήσει μύθο ολόκληρο γύρω από το όνομά του και όχι άδικα.
Έχει μια ιδιαίτερη , εντελώς δική της νοστιμιά και μια γεύση χωρίς κανένα ψεγάδι
Είναι η “βασίλισσα” της υψηλής γαστρονομίας που σχετίζεται με τα ψάρια.
Η επιστημονική της ονομασία είναι Dentex dentex και ζει σε βραχώδεις βυθούς κοντά στις ακτές και σε βάθη από 10 έως και 200 μέτρα.
Της αρέσουν οι βυθοί με βλάστηση και αγαπάει τα καθαρά νερά.
Κοιτάζοντας τη συναγρίδα παρατηρούμε μια ήπια καμπύλη να ξεκινά από το κεφάλι και να καταλήγει λίγο πριν την ουρά με μια εξαίσια ποικιλία χρωμάτων.
Μπλε, πράσινα και καφέ στίγματα σε ασημί φόντο και κάποιες καφέ κάθετες ρίγες , με αρκετό άσπρο στην κοιλιά ολοκληρώνουν την παρατήρηση του υπέροχου αυτού ψαριού.
Χαρακτηριστικοί και εύκολα παρατηρήσιμοι είναι οι μεγάλοι κυνόδοντες που διαθέτει
Συναγρίδες υπάρχουν σε όλες τις ελληνικές θάλασσες και ο χειμώνας είναι η εποχή τους.
Η συναγρίδα , όπως όλα τα ψάρια , πρέπει να καταναλώνεται σε συγκεκριμένη εποχή ώστε να μας παρέχει τη μέγιστη θρεπτική της αξία, αλλά και  διότι το διάστημα που η ανάπτυξη του ψαριού έχει ολοκληρωθεί, δεν είναι περίοδος ωοτοκίας και έτσι έμμεσα προστατεύουμε τον ενάλιο πλούτο και γινόμαστε εμπόδιο...
read more:https://botanologia.gr/mia-psarosoypa-cheimoniatiki-apisteyta-nostimi-kai-akros-therapeytiki/

Μια ψαρόσουπα χειμωνιάτικη , απίστευτα νόστιμη και άκρως θεραπευτική

Ψαρόσουπα – από τις πιό αγαπημένες σούπες του χειμώνα
Μια συνταγή απέριττη  και ένα αγαπημένο comfort food
Συναγρίδα βραστή  – η απόλυτη ψαρόσουπα
Ποια είναι η συναγρίδα η αποκαλούμενη και βασίλισσα;
Η συναγρίδα είναι το ψάρι που έχει δημιουργήσει μύθο ολόκληρο γύρω από το όνομά του και όχι άδικα.
Έχει μια ιδιαίτερη , εντελώς δική της νοστιμιά και μια γεύση χωρίς κανένα ψεγάδι
Είναι η “βασίλισσα” της υψηλής γαστρονομίας που σχετίζεται με τα ψάρια.
Η επιστημονική της ονομασία είναι Dentex dentex και ζει σε βραχώδεις βυθούς κοντά στις ακτές και σε βάθη από 10 έως και 200 μέτρα.
Της αρέσουν οι βυθοί με βλάστηση και αγαπάει τα καθαρά νερά.
Κοιτάζοντας τη συναγρίδα παρατηρούμε μια ήπια καμπύλη να ξεκινά από το κεφάλι και να καταλήγει λίγο πριν την ουρά με μια εξαίσια ποικιλία χρωμάτων.
Μπλε, πράσινα και καφέ στίγματα σε ασημί φόντο και κάποιες καφέ κάθετες ρίγες , με αρκετό άσπρο στην κοιλιά ολοκληρώνουν την παρατήρηση του υπέροχου αυτού ψαριού.
Χαρακτηριστικοί και εύκολα παρατηρήσιμοι είναι οι μεγάλοι κυνόδοντες που διαθέτει
Συναγρίδες υπάρχουν σε όλες τις ελληνικές θάλασσες και ο χειμώνας είναι η εποχή τους.
Η συναγρίδα , όπως όλα τα ψάρια , πρέπει να καταναλώνεται σε συγκεκριμένη εποχή ώστε να μας παρέχει τη μέγιστη θρεπτική της αξία, αλλά και  διότι το διάστημα που η ανάπτυξη του ψαριού έχει ολοκληρωθεί, δεν είναι περίοδος ωοτοκίας και έτσι έμμεσα προστατεύουμε τον ενάλιο πλούτο και γινόμαστε εμπόδιο – έστω μικρό- στην υπεραλιεία.
Και βέβαια ,όπως πολύ καλά γνωρίζουμε , τα ψάρια αποτελούν τις κύριες πηγές ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, πολύτιμων λιπαρών με σπουδαίες ιδιότητες ,
βιταμίνης D ,
σεληνίου  και πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας.
Η συναγρίδα γίνεται ψητή , πλακί στο φούρνο και βραστή
Εμείς ας ετοιμάσουμε την ψαρόσουπά μας...
read more:https://botanologia.gr/mia-psarosoypa-cheimoniatiki-apisteyta-nostimi-kai-akros-therapeytiki/

Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2020

Ντάκος με κριθαροκουλούρες ντομάτα, τυρί, αβγό και μυρωδικά

Στη μυθολογική κοσμολογία τους περιλαμβάνουν τη γέννηση του σύμπαντος ως ένα αβγό που εκρήγνυται ή εκκολάπτεται.
Η ωραία Ελένη σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία γεννήθηκε από ένα αβγό που γέννησε η μητέρα της, γιατί είχε συλληφθεί με το Δία να είχε πάρει τη μορφή κύκνου.
Στη λογοτεχνική προφορική παράδοση έχουμε το αβγό του Κολόμβου , που πιθανό να είναι και ιστορικό γεγονός , όπου ο Κολόμβος στη συζήτησης κατά τη διάρκεια του γεύματος όπου υποβαθμίστηκε η σημασία της ανακάλυψης του Κολόμβου με το επιχείρημα ότι αρκεί να σκεφτεί κανείς, για να καταλάβει ότι υπάρχει γη μετά τον ωκεανό , ο Κολόμβος έθεσε το εξής πρόβλημα: 
Πώς θα στηριχθεί ένα αβγό στη μύτη; 
Κανένας από το τραπέζι δε μπορούσε να λύσει το πρόβλημα και ο Κολόμβος το στήριξε σπάζοντας τη μύτη του βραστού αβγού λέγοντας ότι αρκεί να σκεφτεί κανείς!.
Στη λογοτεχνική γραπτή παράδοση  παρατηρούμε τον  Stewart Lee Allen στο βιβλίο του "In the Devil's Garden"  να μας εξιστορεί την ευκολία που δυτικός πολιτισμός υιοθέτησε  με τον έναν ή τον άλλο τρόπο όλες τις δοξασίες των Ανατολικών σχετικά με το αβγό, κάτι σαν το "the eggs as the Viagra of the Gods" , όπως έγραψε.
Στην κινηματογραφική παράδοση παρατηρούμε τον James Bond , ο οποίος συχνά απολαμβάνει γκουρμέ πιάτα , να λατρεύει τα αβγά , τα οποία υπάρχουν στην καθημερινή του διατροφή , όπως η περίφημη ομελέτα  "Scrambled Eggs ‘James Bond"
Μπορούμε να το διαπιστώσουμε αρκεί να ρίξουμε μια ματιά στα έργα...

Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2020

Ντάκος με ντομάτα, τυρί, αβγό και μυρωδικά

Στη μυθολογική κοσμολογία τους περιλαμβάνουν τη γέννηση του σύμπαντος ως ένα αβγό που εκρήγνυται ή εκκολάπτεται.
Η ωραία Ελένη σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία γεννήθηκε από ένα αβγό που γέννησε η μητέρα της, γιατί είχε συλληφθεί με το Δία να είχε πάρει τη μορφή κύκνου.
Στη λογοτεχνική προφορική παράδοση έχουμε το αβγό του Κολόμβου , που πιθανό να είναι και ιστορικό γεγονός , όπου ο Κολόμβος στη συζήτησης κατά τη διάρκεια του γεύματος όπου υποβαθμίστηκε η σημασία της ανακάλυψης του Κολόμβου με το επιχείρημα ότι αρκεί να σκεφτεί κανείς, για να καταλάβει ότι υπάρχει γη μετά τον ωκεανό , ο Κολόμβος έθεσε το εξής πρόβλημα: 
Πώς θα στηριχθεί ένα αβγό στη μύτη; 
Κανένας από το τραπέζι δε μπορούσε να λύσει το πρόβλημα και ο Κολόμβος το στήριξε σπάζοντας τη μύτη του βραστού αβγού λέγοντας ότι αρκεί να σκεφτεί κανείς!.
Στη λογοτεχνική γραπτή παράδοση  παρατηρούμε τον  Stewart Lee Allen στο βιβλίο του "In the Devil's Garden"  να μας εξιστορεί την ευκολία που δυτικός πολιτισμός υιοθέτησε  με τον έναν ή τον άλλο τρόπο όλες τις δοξασίες των Ανατολικών σχετικά με το αβγό, κάτι σαν το "the eggs as the Viagra of the Gods" , όπως έγραψε.
Στην κινηματογραφική παράδοση παρατηρούμε τον James Bond , ο οποίος συχνά απολαμβάνει γκουρμέ πιάτα , να λατρεύει τα αβγά , τα οποία υπάρχουν στην καθημερινή του διατροφή , όπως η περίφημη ομελέτα  "Scrambled Eggs ‘James Bond"
Μπορούμε να το διαπιστώσουμε αρκεί να ρίξουμε μια ματιά στα έργα...

Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2020

Οι αγαπημένες, μοναδικές και μυρωδάτες μου, σπέντζες

Βαριούνται γρήγορα τα κρύα του χειμώνα ,
δεν τον φοβούνται ,
θέλουν να φέρουν πιο γρήγορα την άνοιξη.
Σαγηνευτική η ομορφιά τους, 
μεθυστικό το άρωμά τους,
έντονο,
μαγευτικό,
μοναδικό.
Οι νεράιδες -λένε- δεν μπορούν να αντισταθούν στην ευωδιά τους ,
μαγεύονται και ακολουθούν τον λυγερό χορό τους - ακολουθούν το λίκνισμα που γράφουν στον αέρα οι αγαπημένες σπέντζες.
Στην Κρήτη μανουσάκια τις λένε, εκεί στα μέρη της Ρούμελης  "ίτσια" μου είπαν πως τις λένε.
Και στην Πελοπόννησο σε πολλά μέρη σπέντζες τις λέμε!
Και στο μελωδικό μας Παπαδιαμάντη και στο "ολόγυρα στη λίμνη"
διαβάζουμε: Ὅταν ἐπανῆλθες μετὰ ἑπτὰ ἔτη εἰς τὴν ὡραίαν τοποθεσίαν, 
τὴν προσφιλῆ εἰς τὰς ἀναμνήσεις σου, 
δὲν ἦτο Φεβρουάριος ὁ μὴν καὶ δὲν ὑπῆρχον πλέον ἴτσια νὰ μυρώνωσι τὴν ἀτμοσφαῖραν μὲ τὰς μεθυστικὰς εὐωδίας των... 

Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2020

Ρόφημα με τζίντζερ και κανέλα για τα κρύα του χειμώνα!

Και τώρα το ρόφημά μας για να χαρούμε το χειμώνα χωρίς κρυώματα , βήχα  και πυρετούς 
Μια και ο χειμώνας μας ήρθε επιθετικός ας τον αναχαιτίσουμε με ένα ρόφημα ζεστό ,
αρωματικό ,
εύγευστο και ιδανικό να μας προστατέψει από το κρύο και
να μας προφυλάξει από κρυολογήματα ,
βήχα και πονεμένο λαιμό!
Τζιντζερ με κανέλα!
Και θα χρειαστούμε
– ένα κομμάτι ρίζας τζίντζερ -περίπου πέντε (5)cm
– ένα ξυλάκι κανέλας Κεϋλάνης -πάντα προσέχουμε όταν αγοράζουμε κανέλα διότι άλλο η κανέλα και άλλο η κασσία
– μισό κουταλάκι τριμμένη κανέλα Κεϋλάνης
– 300 ml – περίπου πάντα – βραστό νερό
– το χυμό μισού λεμονιού
– ένα κουταλάκι του γλυκού μέλι....

Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2020

Aποτοξινωτικό νερό για αδυνάτισμα και αποτοξίνωση του οργανισμού μας

Νερό –
Αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος κάθε κυττάρου μας ,
αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος του κυκλοφορικού και του λεμφικού μας συστήματος ,
είναι πηγή ενέργειας ,
μεταφέρει τροφή και οξυγόνο στα κύτταρα μας ,
απομακρύνει όλα τα άχρηστα υλικά αποτοξινώνοντας  τον οργανισμό μας!
Κάνει καλό στην καρδιά μας ,
μας απαλλάσσει από τους πονοκεφάλους ,
βελτιώνει τη συγκέντρωσή μας και το χρόνο αντίδρασής μας ,
βελτιώνει κατά πολύ τις επιδόσεις μας κατά τη διάρκεια άσκησης ,
βοηθάει στη καλή λειτουργία του μεταβολισμού μας και αυξάνει τις θερμίδες που καίμε καθημερινά.
Μειώνει τα αποθέματα λίπους ,
μας βοηθάει να χάσουμε βάρος -μελέτες έχουν δείξει ότι η...

Μαγειρεύω με βότανα σε υπέροχες συνταγές υγείας #4

Βαθύ πράσινο γεμάτο θρεπτικά συστατικά!
Όταν προσθέτουμε στα πιάτα μας από μιά χούφτα πράσινα ευωδιαστά βότανα προσθέτουμε και μιά σειρά από θρεπτικά συστατικά.
Ενδεικτικά αναφέρω:
1) μαϊντανός- Petroselinum crispum , εξαιρετική πηγή των λιποδιαλυτών βιταμινών:
βιταμίνης A 
βήτα-καροτίνη 
λουτεΐνης
ζεαξανθίνη 
βιταμίνης E 
βιταμίνης K
των υδατοδιαλυτών:
βιταμίνης C – υψηλότατη περιεκτικότητα , 160%
βιταμίνης Β1 – θειαμίνη
βιταμίνης Β2 – ριβοφλαβίνη
βιταμίνης Β3 – νιασίνη
βιταμίνης Β5 – παντοθενικό οξύ
βιταμίνης Β6
βιταμίνης Β9 – φολικό οξύ
ιχνοστοιχείων και μετάλλων...

Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2020

Tρεις ομάδες τροφίμων που πυροδοτούν τις φλεγμονές

Τρόφιμα που πυροδοτούν τις φλεγμονές
Αυτό που πολλοί από εμάς δεν γνωρίζουν είναι πως , όπως υπάρχουν τροφές αντιφλεγμονώδεις έτσι
υπάρχουν και τροφές που προκαλούν φλεγμονές στο σώμα μας.
Φλεγμονή είναι η αντίδραση του οργανισμού μας απέναντι σε οποιοδήποτε αιτία του δημιουργεί πρόβλημα.
Ιοί,
βακτήρια,
μύκητες,
παράσιτα,
τραυματισμοί,
εγκαύματα,
δηλητηριάσεις,
αλλεργίες,
στρες,
τοξικά περιβάλλοντα και αμέσως ο οργανισμός μας αναπτύσσει την έμφυτη αμυντική του λειτουργία,τη φλεγμονή.
Όταν το ανοσοποιητικό μας εντοπίζει κάποιον από αυτούς τους κινδύνους, ενεργοποιεί συγκεκριμένες πρωτεΐνες , οι οποίες θα προστατεύσουν τα κύτταρα και τους ιστούς μας.
Και είναι εύκολα κατανοητό πως υπό φυσιολογικές συνθήκες, η φλεγμονώδης αντίδραση του οργανισμού μας είναι ευεργετική.
read more:https://botanologia.gr/treis-omades-trofimon-poy-pyrodotoyn-tis-flegmones/

Τετάρτη 1 Ιανουαρίου 2020

Stefano Mancuso: Οι ρίζες της φυτικής νοημοσύνης

Λοιπόν, η ιστορία ότι τα φυτά είναι κάποιοι οργανισμοί χαμηλού επιπέδου επισημοποιήθηκε εδώ και αιώνες από τον Αριστοτέλη, ο οποίος στο "Περί Ψυχής" -ένα βιβλίο με πολύ μεγάλη επιρροή για το Δυτικό πολιτισμό - έγραψε ότι τα φυτά είναι στο μεταίχμιο μεταξύ έμβιου και άβιου.
Σήμερα ο Ιταλός βοτανολόγος Stefano Mancuso επισημαίνει πως-
Τα φυτά συμπεριφέρονται με κάποιους παράξενα έξυπνους τρόπους:
Καταπολεμούν κάποια επικίνδυνα για αυτά έντομα και ζωύφια, αλλά μεγιστοποιούν και τις ευκαιρίες τους για φαγητό...
Αλλά μπορούμε να ισχυριστούμε ότι έχουν πραγματικά μια μορφή νοημοσύνης; Stefano Mancuso παρουσιάζει ενδιαφέροντα στοιχεία.
https://botanologia.gr/oi-rizes-tis-fytikis-noimosynis/

Ο Stefano Mancuso είναι ιδρυτής της μελέτης της φυτικής νευροβιολογίας, η οποία διερευνά τη σηματοδότηση και την επικοινωνία σε όλα τα επίπεδα της βιολογικής οργάνωσης, από τα μόρια και τα κύτταρα μέχρι τις οικολογικές κοινότητες.
Stefano Mancuso

Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2019

Χίλιες ευχές για το 2020 και Πρωτοχρονιάτικα έθιμα που τείνουν να εκλείψουν



Σ' αυτήν την πόρτα που ήρθαμε, πέτρα να μη ραγίσει, 
κι ο νοικοκύρης του σπιτιού, χρόνια πολλά να ζήσει. 
Να ζήσει χρόνους εκατό, και να τους απεράσει, 
και στων παιδιών του τις χαρές, κουφέτα να μοιράσει. 
Κυρά χρυσή, κυρ' αργυρή, κυρά μαλαματένια, 
που σε χτενίζουν άγγελοι με τα χρυσά τους χτένια.
 'νοιξε το πουγκάκι σου το μαργαριταρένιο, 
και δώσε μ' ένα τάλιρο, ας είναι κι ασημένιο. 
Και τώρα καληνύχτα σας, καλό ξημέρωμά σας, 
κι ο 'γιος Βασίλειος να είναι βοήθειά σας. 
Χρόνια πολλά!