Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Τετάρτη, 14 Ιανουαρίου 2015

Ντάκος με ντομάτα, τυρί, αβγό και μυρωδικά πολλές φορές στη βόλτα μου στη χώρα των blogs και των ιστοσελίδων ανακαλύπτω μικρά διαμάντια...
αναρτήσεις διαφόρων ενδιαφερόντων...
άλλοτε
εντυπωσιακές
άλλοτε
χρήσιμες
άλλοτε
απολαυστικές
ενημερωτικές
χιουμοριστικές...
μερικές από αυτές είναι τόσο χρήσιμες που υποκύπτω στον πειρασμό της αναδημοσίευσης
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Από τη φύση του το αβγό είναι ίσως το επιστέγασμα του συμβολισμού στη σημειολογία της φύσης, των τροφίμων, της καθημερινότητας και του πολιτισμού, η κάψουλα της ζωής, το τέλος και η αρχή της.
Αφορμή το φιλοσοφικό ερώτημα του Πλούταρχου για το «αν το κοτόπουλο προηγήθηκε του αβγού ή το αντίθετο». 
Την ίδια στιγμή μιλάμε για την πιο αμφιλεγόμενη ίσως πρώτη ύλη, η οποία πέρασε έπειτα από μισό αιώνα παραγκώνισης –εξαιτίας των ιατρικών συμβουλών, με τη συνεπικουρία των διαιτολόγων– στο κέντρο της μόδας. 
Τα τελευταία δύο-τρία χρόνια δεν υπάρχει πιάτο στα εστιατόρια που να μην έχει αβγό, σε δεκάδες μορφές και προετοιμασίες, σε σημείο που η αμηχανία των σεφ απέναντι στο πιάτο να μπορεί πολύ εύκολα να λυθεί με την προσθήκη ενός αβγού!
Με την ίδια σχεδόν ευκολία ο δυτικός πολιτισμός έχει υιοθετήσει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο όλες τις δοξασίες των Ανατολικών σχετικά με το αβγό, κάτι σαν το «Viagra των Θεών», όπως έγραψε ο Stewart Lee Allen στο βιβλίο Στον Κήπο του Διαβόλου.

Η Εκκλησία θεωρεί τα αβγά κομμάτι των γαλακτοκομικών και δεν επιτρέπει την κατανάλωσή τους τις ημέρες των νηστειών.
Πάνω απ' όλα, όμως, το αβγό συμβολίζει τη γέννηση, την αναγέννηση και τη γονιμότητα, τόσο για τις γυναίκες όσο και για τους άντρες.
Ποιος δεν έχει παρατηρήσει ότι σε όλα σχεδόν τα φιλμ του James Bond υπάρχει και μια αναφορά στα αβγά σε μορφή καθημερινού φαγητού;
Μάλιστα, έχουν γραφτεί πολλά άρθρα σχετικά με την αγάπη του προς το αβγό, ενώ έχουν δημοσιευτεί και δεκάδες συνταγές από τις νουβέλες του για τα αβγά που προτιμά.
...και τώρα η συνταγή
Ντάκος με ντομάτα, τυρί, αβγό και μυρωδικά
Yλικά για 2 άτομα
—2 παξιμάδια κρητικά
—1 κούπα ανθότυρο
—2 αβγά
—2 φέτες ντομάτα
—3 κουταλιές μαϊντανό ψιλοκομμένο
—αλάτι, πιπέρι
—ελαιόλαδο

Eκτέλεση
Βρέχουμε τα παξιμάδια με λίγο ελαιόλαδο και τα αλατίζουμε.
Κάνουμε το ίδιο με τις φέτες της ντομάτας. 
Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε το τυρί με τον μαϊντανό και όσο ελαιόλαδο θέλουμε. Βάζουμε λίγο ελαιόλαδο
σε ένα τηγάνι και τηγανίζουμε τα αβγά. 
Βάζουμε σε κάθε πιάτο από ένα παξιμάδι και πάνω μοιράζουμε το τυρί.
Πάνω στο τυρί τοποθετούμε από μία φέτα ντομάτα και πάνω σε αυτή βάζουμε ένα αβγό. 
Αλατοπιπερώνουμε ξανά και σερβίρουμε.
~~~~~~~~
τη συνταγή συνάντησα στο homme και δεν αντιστάθηκα στον πειρασμό

να την ετοιμάσω
αλλά
και να σας τη μεταφέρω...
είναι όντως πεντανόστιμη...
ο πρόλογος είναι του Κώστα Τσίγκα
~~~~~~~~~~~
thalia