Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2023

Έκζεμα και συναισθηματική ευεξία

Από την κόκκινη εμφάνισή του που μοιάζει με εξάνθημα, μέχρι την αδυσώπητη φαγούρα και τις άγρυπνες νύχτες, το να ζούμε με έκζεμα μπορεί να είναι εντελώς προκλητικό για τη συναισθηματική μας ευεξία. 
Το άγχος και το στρες είναι κοινές αιτίες που προκαλούν έξαρση του εκζέματος, το οποίο στη συνέχεια δημιουργεί περισσότερο άγχος και στρες, το οποίο στη συνέχεια οδηγεί σε περισσότερες εξάρσεις εκζέματος. 
Πώς λοιπόν θα σπάσουμε αυτόν τον φαύλο κύκλο;
Πρώτον, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε την επιστημονική σχέση μεταξύ εκζέματος και στρες. 
Όταν βιώνουμε μια αγχωτική κατάσταση, το σώμα μπαίνει σε κατάσταση μάχης ή φυγής και ανταποκρίνεται αυξάνοντας την παραγωγή ορμονών του στρες όπως η αδρεναλίνη και η κορτιζόλη. 
Αλλά όταν το σώμα παράγει υπερβολική κορτιζόλη, μπορεί να καταστείλει το ανοσοποιητικό σύστημα και να προκαλέσει φλεγμονώδη απόκριση στο δέρμα. 
Τα άτομα που ζουν με δερματικές παθήσεις όπως το έκζεμα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα σε αυτή τη φλεγμονώδη απόκριση.
Αν και η απαλλαγή από το στρες δεν θα εξαλείψει εντελώς το έκζεμά σας, θα βοηθήσει στην ανακούφιση ορισμένων από τα κοινά συμπτώματα αυτής της ασθένειας. 
Ακολουθούν ορισμένες στρατηγικές για να μειώσετε το άγχος, να μειώσετε το άγχος και να μάθετε πώς να ζείτε καλά με το έκζεμα:
Φροντίστε την ψυχική σας υγεία
Μια πρόσφατη έρευνα από την Εθνική Ένωση Εκζέματος αποκάλυψε ότι περισσότερο από το 30% των ατόμων με ατοπική δερματίτιδα είχαν διαγνωστεί με κατάθλιψη και/ή άγχος. 
Μια εξήγηση για το γιατί τα άτομα με φλεγμονώδεις δερματικές παθήσεις όπως το έκζεμα είναι πιο επιρρεπή σε ζητήματα ψυχικής υγείας, όπως άγχος ή κατάθλιψη, οφείλεται στον τρόπο με τον οποίο το σώμα τους επικοινωνεί με τον εγκέφαλό τους κατά τη διάρκεια μιας φλεγμονώδους απόκρισης . 
Ωστόσο, πολλά είναι ακόμα άγνωστα σχετικά με τη σχέση μεταξύ του εκζέματος και των προβλημάτων ψυχικής υγείας.
Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας, εάν ένα άτομο έχει βιώσει μερικά από αυτά τα συμπτώματα για δύο εβδομάδες ή περισσότερο, μπορεί να έχει κατάθλιψη και θα πρέπει να συμβουλευτεί έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης:
Αίσθημα λύπης, άδειας και/ή άγχους
Αίσθημα απελπισίας
Απώλεια ενδιαφέροντος για χόμπι ή άλλες δραστηριότητες
Μειωμένη ενέργεια, αίσθημα κόπωσης πιο συχνά
Δυσκολία συγκέντρωσης
Ανησυχία, ανικανότητα να καθίσει ακίνητος
Προβλήματα ύπνου
Αλλαγή βάρους
Σκέψεις θανάτου ή αυτοκτονίας
Είναι καλό να γνωρίζετε ότι η ατοπική δερματίτιδα και η κατάθλιψη μπορεί να συνδέονται. Μιλήστε με έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης ή έναν ειδικό ψυχικής υγείας εάν αντιμετωπίζετε συμπτώματα κατάθλιψης.
Χρήση χαλάρωσης για τη διαχείριση του στρες του εκζέματος
Όσον αφορά τη χαλάρωση και τη φροντίδα του εαυτού, αυτό που λειτουργεί για ένα άτομο μπορεί να μην λειτουργεί για ένα άλλο. 
Ευτυχώς υπάρχουν πολλές επιλογές για εξερεύνηση. 
Εξασκηθείτε στις βαθιές αναπνοές ενώ ακούτε χαλαρωτική μουσική ή ήχους της φύσης. Κατεβάστε μια εφαρμογή καθοδηγούμενου διαλογισμού. 
Εγγραφείτε σε ένα μάθημα  yoga ή tai chi
Αφιερώστε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα κάθε μέρα για να διαβάσετε ένα βιβλίο ή να πάτε έναν περίπατο. 
Κάντε καθημερινή συνήθεια να περπατάτε σε ένα μονοπάτι της φύσης. 
Αποσπάστε το μυαλό σας από την αρνητική σκέψη με δημιουργικές δραστηριότητες που σχετίζονται με τα χέρια σας, όπως γράψιμο, 
ζωγραφική, 
πλέξιμο, 
ψήσιμο ή παίζοντας βιντεοπαιχνίδια ή σκάκι.
Η σημασία του ύπνου όταν έχετε έκζεμα
Πιο εύκολο να το πεις παρά να το κάνεις, σωστά; 
Οι άνθρωποι που ζουν με έκζεμα γνωρίζουν πόσο δύσκολο είναι να κοιμηθούν όταν το δέρμα σας έχει φαγούρα και δυσφορία. 
Το να απολαμβάνετε ζεστά, χαλαρωτικά μπάνια ή ντους και να κάνετε αφρό στην ενυδατική κρέμα πριν τον ύπνο μπορεί να προκαλέσει υπνηλία και να αποτρέψει τη φαγούρα. 
Βοηθά επίσης να μετατρέψετε την κρεβατοκάμαρά σας σε καταφύγιο ύπνου διατηρώντας το δωμάτιο σκοτεινό, 
δροσερό,
καθαρό,
αρωματισμένο με τα αγαπημένα σας αιθέρια έλαια βοτάνων και περιορίζοντας τη χρήση ηλεκτρονικών ειδών μία ή δύο ώρες πριν τον ύπνο.
Άσκηση και έκζεμα
Η άσκηση είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους καταπολέμησης του στρες, του άγχους, της κατάθλιψης και άλλων αρνητικών συναισθημάτων. 
Είτε προτιμάτε το περπάτημα, 
το τρέξιμο, 
το κολύμπι, 
την πυγμαχία ή το τένις, η άσκηση πιστεύεται ότι ενεργοποιεί ορισμένους νευροδιαβιβαστές και ορμόνες που μπορούν να βελτιώσουν δραματικά τη διάθεσή σας. 
Και όταν ο ιδρώτας είναι ένα έναυσμα για το έκζεμά σας, θυμηθείτε να κάνετε ένα δροσερό ή χλιαρό ντους αμέσως μετά την προπόνησή σας και να αλλάξετε ρούχα.
Δίαιτα και έκζεμα
Επιστημονικά στοιχεία συνδέουν τη διατροφή με τις εξάρσεις του εκζέματος ή τη δίαιτα με το άγχος και είναι συνηθισμένο για τα άτομα με έκζεμα να εμφανίζουν αλλεργικές αντιδράσεις σε τρόφιμα όπως γαλακτοκομικά, 
γλουτένη, 
ξηρούς καρπούς ή ψάρια. 

Από την άλλη πλευρά, μερικοί άνθρωποι βρήκαν επιτυχία τρώγοντας μια "μεσογειακή διατροφή" που περιέχει αντιφλεγμονώδη τρόφιμα, όπως ψάρια και άλλες πηγές ωμέγα-3 λιπαρών οξέων ή τροφές πλούσιες σε προβιοτικά όπως το κεφίρ ή τη γιαούρτη. 
Άλλοι είπαν ότι η κατανάλωση ζάχαρης, 
καφεΐνης, 
αλκοόλ, 
επεξεργασμένων τροφίμων ή τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε trans λιπαρά τείνει να επιδεινώσει τα συμπτώματα του εκζέματός τους. 
Αν και είναι κοινή λογική να ακολουθείτε μια υγιεινή, καλά ισορροπημένη διατροφή, είναι επίσης σημαντικό να θυμάστε ότι αυτό που είναι χρήσιμο για κάποιους μπορεί να είναι επιβλαβές για άλλους. 
Πάντα να συμβουλεύεστε το γιατρό σας πριν κάνετε οποιεσδήποτε αλλαγές στη διατροφή σας ή του παιδιού σας.

Κουρκουμίνη: νέα μελέτη αποκαλύπτει ένα νέο σημαντικό όφελος της κουρκουμίνης στα ήδη υπάρχοντα...

Μπορεί να γνωρίζετε το χρυσοκίτρινο μπαχαρικό που χρησιμοποιούμε όλο και περισσότερο, αλλά να μην ξέρετε τις θεραπευτικές ιδιότητες σε παθήσεις που σχετίζονται με την διατροφή.
Το κουρκούμι περιέχει τη φυσική χημική ουσία κουρκουμίνη, η οποία έχει αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες.
Μια καλή θεραπευτική επιλογή για τη δυσπεψία βρίσκεται ήδη στο ράφι των μπαχαρικών μας, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.
Μία νέα μελέτη του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ βρήκε ότι η κουρκουμίνη μπορεί να βοηθήσει με την δυσπεψία, τον πόνο στο στομάχι και τα προβλήματα που συνδέονται με την κατανάλωση τροφής.
Πιο συγκεκριμένα σε τυχαιοποιημένη δοκιμή οι επιστήμονες βρήκαν ότι η λήψη συμπληρωμάτων κουρκουμίνης, που προέρχονται από κουρκουμά, βοηθά στη μείωση των συμπτωμάτων της λειτουργικής δυσπεψίας, 
τον ανεξήγητο πόνο στο στομάχι, 
το φούσκωμα ή τα πρώιμα αισθήματα πληρότητας.
Οι επιστήμονες ανέθεσαν τυχαία σε 206 άτομα διαφορετικές δόσεις συμπληρωμάτων κουρκουμίνης. 
Μετά από περίπου ένα μήνα θεραπείας, τα άτομα και στις τρεις ομάδες είπαν ότι τα συμπτώματα δυσπεψίας τους είχαν βελτιωθεί.
Τα αποτελέσματα ήταν ακόμα καλύτερα μετά από δύο μήνες. 
Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι τα συμπληρώματα κουρκουμίνης είναι εξίσου αποτελεσματικά στην ανακούφιση των συμπτωμάτων δυσπεψίας με την ομεπραζόλη, η οποία περιορίζει το οξύ του στομάχου και ότι η κουρκουμίνη είναι ασφαλής και καλά ανεκτή.
Οι κύριοι κλινικοί στόχοι του κουρκουμιού είναι τα πεπτικά όργανα, το επιθήλιο του παχέος εντέρου και ο ορθός, για τη θεραπεία ασθενειών, όπως η οικογενής αδενωματώδης πολυποδίαση,
τα έντερα, για τη θεραπεία της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου,
το παχύ έντερο, για τη θεραπεία του καρκίνου του παχέος εντέρου,
το σκελετικό σύστημα και οι αρθρώσεις, για τη θεραπεία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, για την οποία και προτείνονται δόσεις 8–60g φρέσκιας ρίζας κουρκουμιού τρεις φορές την ημέρα και
της οστεοαρθρίτιδας.
"Εκτός από αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες και δράσεις, η κουρκουμίνη/κουρκουμάς θα μπορούσε να είναι μια επιλογή για τη θεραπεία της δυσπεψίας με συγκρίσιμη αποτελεσματικότητα με την ομεπραζόλη", δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης dr. Krit Pongpirul, αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα Προληπτικής και Κοινωνικής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Chulalongkorn της Μπανγκόκ.
Η ομεπραζόλη είναι ένα κοινό φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία ορισμένων προβλημάτων της καρδιάς και του οισοφάγου μειώνοντας το οξύ στο στομάχι, σύμφωνα με την Mayo Clinic
Στη λαϊκή ιατρική, το κουρκούμι έχει χρησιμοποιηθεί σε θεραπευτικά σκευάσματα ανά τους αιώνες, σε διάφορα μέρη του κόσμου και συνεχίζει να χρησιμοποιείται ανελλιπώς, μέχρι σήμερα.
Δεν έχει αναφερθεί καμία γνωστή αλληλεπίδραση φαρμάκων με κουρκούμι από τις μονογραφίες της German regulatory authority και της Επιτροπής Ε
Χρησιμοποιείται εδώ και εκατοντάδες χρόνια
Το κουρκούμι έχει χρησιμοποιηθεί από ανθρώπους στη Νοτιοανατολική Ασία για τη θεραπεία της στομαχικής δυσφορίας και άλλων φλεγμονωδών καταστάσεων, είπε ο dr. Krit Pongpirul.
Η φαρμακευτική του χρήση χρονολογείται εκατοντάδες χρόνια πριν! - Nanoformulations of curcumin: an emerging paradigm for improved remedial application
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η κύρια φαρμακευτική του χρήση ήταν ως αντιφλεγμονώδες και αντιοξειδωτικό συμπλήρωμα διατροφής για την ανακούφιση από την οστεοαρθρίτιδα και το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, πρόσθεσε ο αναπληρωτής καθηγητής.
Ωστόσο αυτή ήταν η πρώτη κλινική δοκιμή που συνέκρινε άμεσα την κουρκουμίνη/κουρκουμά με την ομεπραζόλη στη θεραπεία της δυσπεψίας!
Η κουρκουμίνη και η ομεπραζόλη έχουν συγκρίσιμη αποτελεσματικότητα για τη λειτουργική δυσπεψία χωρίς εμφανή συνεργική δράση.
Είναι λογικό ότι η έρευνα θα διερευνήσει τον αντίκτυπο του κουρκουμiού στη δυσπεψία, επειδή η σύνθεσή του κουρκουμίνη έχει μελετηθεί σε μια ευρεία ποικιλία φλεγμονωδών καταστάσεων, συμπεριλαμβανομένης της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου και της αρθρίτιδας, δήλωσε ο dr. Yuying Luo, γαστρεντερολόγος και επίκουρος καθηγητής γαστρεντερολογίας στο Icahn. 
Πρέπει να αρχίσετε να παίρνετε κουρκούμι
Πρέπει να αυξήσετε το κουρκούμι στη διατροφή σας για καλύτερη πέψη; 
Μίλησε πρώτα με τον γιατρό σου, είπε ο dr. Yuying Luo
Έχουν γίνει μερικές περιπτωσιολογικές μελέτες κουρκουμίνης και ηπατικής βλάβης και είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι το κουρκούμι δεν αλληλεπιδρά άσχημα με κανένα από τα άλλα φάρμακα που παίρνετε, πρόσθεσε.
"Θα πρέπει όλοι να γνωρίζουν τις παρενέργειες των εκχυλισμάτων κουρκουμίνης, όπως ο κίνδυνος αλλεργίας και αιμορραγίας, ειδικά για εκείνους που λαμβάνουν αντιπηκτικά ή αντιαιμοπεταλιακά φάρμακα", είπε ο dr. Krit Pongpirul
Τούτου λεχθέντος, η κουρκουμίνη και το κουρκούμι "γενικά θεωρούνται ασφαλή όταν καταναλώνονται σε ποσότητες που συνήθως βρίσκονται στα τρόφιμα" πρόσθεσε.
Συνήθως, τα μπαχαρικά με κουρκουμά περιέχουν περίπου 3% κουρκουμίνη, σύμφωνα με μια μελέτη του 2009.
Η δόση των 2 γραμμαρίων που δίνεται σε αυτή τη μελέτη είναι σχετικά χαμηλή σε σύγκριση με τα εκχυλίσματα που βρίσκονται συνήθως στα συμπληρώματα κουρκουμίνης, είπε ο dr. Krit Pongpirul
Μπορεί να μην είναι απαραίτητο να λαμβάνετε και τον κουρκουμά και την ομεπραζόλη μαζί εάν η λήψη του ενός ή του άλλου λειτουργεί παρόμοια για να μειώσει τον κίνδυνο ανεπιθύμητων ενεργειών, είπε.
Αν και χρειάζεται να δει περισσότερες μελέτες προτού αρχίσει να συνιστά το κουρκούμι ως θεραπεία, ο dr. Yuying Luo είπε ότι πιστεύει ότι είναι λογικό να μιλήσετε με το γιατρό σας για το εάν πρέπει να το δοκιμάσετε εκτός από τα φάρμακά σας.
Ωστόσο, προσθέτει μια προειδοποίηση: Όσοι δοκιμάζουν αυτές τις εναλλακτικές θα πρέπει να τους δίνουν δύο έως τέσσερις εβδομάδες για να δουν ποιος είναι ο πλήρης αντίκτυπος.
"Αν είναι χρήσιμο, αυτό είναι υπέροχο, αν όχι, αυτό είναι το δύσκολο κομμάτι της θεραπείας των διαταραχών… δεν είναι όλοι οι ασθενείς ίδιοι και δεν έχουν την ίδια ανταπόκριση στη φαρμακευτική αγωγή" πρόσθεσε ο dr. Yuying Luo
Άλλες χρόνιες ασθένειες, στις οποίες η φλεγμονή είναι γνωστό ότι παίζει σημαντικό ρόλο και που η κουρκουμίνη έχει αποδειχθεί  ότι παρουσιάζει ισχυρότατο θεραπευτικό δυναμικό είναι το Alzheimer,
το Parkinson,
τη σκλήρυνση κατά πλάκας,
την επιληψία,
τα εγκεφαλικά,
τα καρδιαγγειακά προβλήματα,
τον καρκίνο,
την αλλεργία,
το άσθμα, βρογχίτιδα,
την κολίτιδα,
τη ρευματοειδή αρθρίτιδα,
τη νεφρική ισχαιμία,
την ψωρίαση,
το διαβήτη,
την παχυσαρκία,
την κατάθλιψη,
την κόπωση και το AIDS.   
 επιμέλεια κειμένου:thalia - botanologia.gr
περισσότερες πληροφορίες για το κουρκούμι και την κουρκουμίνη στο άρθρο μου:Κουρκούμι – Η επιστήμη επιβεβαιώνει ότι η κατανάλωσή του αντιστρέφει καθημερινά τον καρκίνο

Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2023

Πρόπολη-το ισχυρότερο αντιβιοτικό της φύσης και ποιο είναι το εξαιρετικά ανθεκτικό βακτήριο “klebsiella pneumoniae” σε ελληνικά νοσοκομεία.

Εδώ και αιώνες, η πρόπολη χρησιμοποιείται στην παραδοσιακή ιατρική για τη θεραπεία διαφόρων ασθενειών λόγω των βιολογικών και φαρμακολογικών δραστηριοτήτων της. Παραμένει δημοφιλής λόγω του δυνητικά ευεργετικού της ρόλου στην ανθρώπινη υγεία,
λόγω των γνωστών ευρέων πολύπλευρων ιδιοτήτων της,
συμπεριλαμβανομένων των αντιιικών,
αντιφλεγμονωδών, αντιβακτηριακών,
αναισθητικών,
αντιοξειδωτικών,
αντικαρκινικών,
αντιμυκητιασικών,
αντιπροτοζωικών,
αντιηπατοτοξικών,
αντιμεταλλαξιγόνων και αντισηπτικών ιδιοτήτων και δράσεων.
Πολυάριθμες μελέτες έχουν εξετάσει την αντιβακτηριακή δράση της πρόπολης και των παραγώγων της, οι οποίες περιλαμβάνουν πολλές φυσικές αντιμικροβιακές ενώσεις με ευρύ φάσμα δράσης έναντι διαφόρων βακτηριακών τύπων.
Μελέτες in vitro έχουν δείξει την αντιβακτηριακή δράση της πρόπολης έναντι θετικών κατά Gram και αρνητικών κατά Gram βακτηρίων.
Πολλές μελέτες έχουν εξετάσει την επίδραση της πρόπολης στην αναστολή της βακτηριακής ανάπτυξης.
Πολλές μελέτες που εξετάζουν την αναστολή της πρόπολης σε θετικά κατά Gram και αρνητικά κατά Gram βακτήρια έχουν δείξει ότι είναι ένας αποτελεσματικός αντιμικροβιακός παράγοντας. 
Η Klebsiella pneumoniae είναι ένα αρνητικό κατά Gram βακτήριο που συνδέεται συνήθως με λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος, ιδίως σε νοσοκομειακά περιβάλλοντα.
Η ακατάλληλη χρήση αντιβιοτικών μπορεί να συμβάλει στην αύξηση του αριθμού των βακτηριακών στελεχών που είναι ανθεκτικά στα διαθέσιμα φάρμακα.
Η παρούσα ανασκόπηση συνοψίζει τα ευρήματα προηγούμενων μελετών σχετικά με την πρόπολη και τους πιθανούς μηχανισμούς της στην αναστολή της ανάπτυξης του Klebsiella pneumoniae
 https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36147103/
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με κοινή μελέτη -
ανησυχία προκαλεί η διασπορά του εξαιρετικά ανθεκτικού στα φάρμακα βακτηρίου “klebsiella pneumoniae” σε ελληνικά νοσοκομεία. 
Συγκεκριμένα, μια κοινή μελέτη του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) που διεξήχθη σε 15 ελληνικά νοσοκομεία το 2022 αποτυπώνει την ταχεία εξάπλωση του klebsiella pneumoniae.
Η Klebsiella pneumoniae μπορεί να προκαλέσει νοσοκομειακές λοιμώξεις, όπως πνευμονία, βακτηριαιμία και μηνιγγίτιδα. 
Η Klebsiella μπορεί να οδηγήσει σε ένα ευρύ φάσμα παθολογικών καταστάσεων, κυρίως πνευμονία, λοιμώξεις του ουροποιητικού, σηψαιμία, μηνιγγίτιδα, διάρροια και λοιμώξεις των μαλακών ιστών.
Τι έδειξε η μελέτη
Η μελέτη επιβεβαίωσε ότι η μετάδοση του klebsiella pneumoniae ST39 συνεχίζεται στα νοσοκομεία που ερευνήθηκαν. 
Παράλληλα, βρέθηκε και το βακτήριο klebsiella pneumoniae ST323, που αποτελεί έναν εξαιρετικά ανθεκτικό στα φάρμακα κλώνο ο οποίος δεν είχε βρεθεί σε προηγούμενες γονιδιωματικές έρευνες στην Ελλάδα. 
Το 2022 ανιχνεύθηκε τελικά σε έξι από τα νοσοκομεία που μελετήθηκαν.
Η ταχεία ενδονοσοκομειακή και διαπεριφερειακή του βακτηρίου έχει επίσης καταγραφεί σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 
Ωστόσο, στην έρευνα τονίζεται ότι ο μεγάλος αριθμός των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων στα ελληνικά νοσοκομεία θα πρέπει να αντιμετωπιστεί επειγόντως, καθώς αποτελεί σοβαρό ζήτημα ασφάλειας των ασθενών στα ελληνικά νοσοκομεία.
Για την πρόληψη της μετάδοσης ανάμεσα σε ασθενείς προτείνεται στα νοσοκομεία και άλλους χώρους υγειονομικής περίθαλψης να ενισχυθούν τα μέτρα πρόληψης και ελέγχου των λοιμώξεων παρέχοντας παράλληλα επαρκείς πόρους, ώστε να εφαρμοστούν.

Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2023

Εγκυκλοπαίδεια Υγείας - Ένας οδηγός για κοινά φαρμακευτικά βότανα

Στην ενότητα των άρθρων μου αυτών θα έχω σύντομες αναφορές για κοινά φαρμακευτικά βότανα. 
Για τα περισσότερα από αυτά τα βότανα υπάρχουν αναφορές, μελέτες και έρευνες για το πόσο καλά λειτουργούν ή αν αλληλεπιδρούν με άλλα βότανα, 
συμπληρώματα, 
φάρμακα ή τρόφιμα. 
Και βέβαια πρέπει πάντα να έχουμε κατά νου πως ότι το "φυσικό" δεν σημαίνει και "ασφαλές". Είναι σημαντικό να ενημερώνουμε το γιατρό σας πριν να χρησιμοποιήσουμε κάποιο βότανο για κάποια συγκεκριμένη πάθηση! 
Χαμομήλι / άνθη
Το χαμομήλι, θεωρείται πια πανάκεια και χρησιμοποιείται για το άγχος και τη χαλάρωση,
για την επούλωση πληγών,
για τη μείωση της φλεγμονής ή του πρηξίματος,
για προστασία από τα κρυώματα, για προβλήματα της πέψης
Το χαμομήλι το χρησιμοποιούμε ως ρόφημα/έγχυμα,
ως...read more: 
https://botanologia.gr/egkyklopaideia-ygeias-enas-odigos-gia-koina-farmakeytika-votana/
κείμενο και επιμέλεια κειμένου:ntina/thali-botanologia.gr

όταν με ρώτησαν είπα πως ο Kamaran Ihsan Salih έχει πει...

"Το να μεγαλώνεις παιδιά είναι σαν να φροντίζεις τον κήπο, αν τον παραμελήσεις θα φυτρώσουν βλαβερά βότανα"

Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2023

Ας αγγίξουμε την έμφυτη νοημοσύνη της Καρδιάς μας

“Αν ο 20ός αιώνας ήταν ο αιώνας του εγκεφάλου,τότε ο 21ος αιώνας θα πρέπει να είναι ο αιώνας της καρδιάς”
— Gary ER Schwartz, Ph.D., και Linda GS Russek, Ph.D.,

Σε μεγάλο μέρος της καταγεγραμμένης ιστορίας, τα ανθρώπινα όντα κατανοούσαν ότι η νοημοσύνη, η ικανότητα να μαθαίνουν, 
να κατανοούν, 
να σκέφτονται και να εφαρμόζουν τη γνώση για να διαμορφώνουν το περιβάλλον τους, ήταν μια λειτουργία του εγκεφάλου τους!
Για πάρα-πάρα πολλά χρόνια, αλλά ιδιαίτερα στον σύγχρονο δυτικό κόσμο, οι άνθρωποι θεωρούσαμε την καρδιά απλώς ως έναν μηχανισμό άντλησης που είναι υπεύθυνος για τη μεταφορά του αίματος στα όργανά μας.
Όμως υπάρχουν άφθονες αποδείξεις, σε γραπτά και σε προφορικές παραδόσεις, όπου οι κοινωνίες παρέδιδαν από γενιά σε γενιά την ακράδαντη πίστη τους σε μια ευφυή καρδιά.
Ναι, η καρδιά μας υποστηρίζει τη ζωή, στέλνοντας το αίμα της ζωής στα δενδροειδή άκρα του αγγειακού μας συστήματος – αλλά αυτή είναι μια υπερβολικά απλοϊκή άποψη για το τι είναι ικανή να κάνει η καρδιά μας.

        Η καρδιά μας θεωρείται η πηγή της συγκίνησης, του θάρρους και της σοφίας εδώ και αιώνες!

Η τελευταία έρευνα του Gregg Braden αναπτύσσει την αρχαία τεχνική της χρήσης της καρδιάς ως ευφυούς οργάνου.
-. Το μοναδικό μάτι της καρδιάς – η κατάσταση αρμονίας που δημιουργούμε για τον εαυτό μας με τη συνοχή καρδιάς/εγκεφάλου – έχει πρόσβαση σε αυτό που είναι αληθινό για εμάς ακριβώς τη στιγμή μιας συγκεκριμένης/δεδομένης κατάστασης. 
Αντί να σκεφτόμαστε μια λίστα με τα υπέρ και τα κατά ή να ζυγίζουμε την πιθανότητα μια εμπειρία του παρελθόντος να επαναληφθεί στο παρόν, η νοημοσύνη της καρδιάς μας γνωρίζει αμέσως τι είναι αληθινό για εμάς τη συγκεκριμένη/δεδομένη στιγμή.

Η ευφυΐα της καρδιάς μας είχε αγνοηθεί για πάρα πολύ καιρό.
Έτσι το δεύτερο μισό του 20ού αιώνα η έρευνα για την ιδέα της νοημοσύνης της καρδιάς άρχισε να επιταχύνεται και αυτά που μάθαμε για τη σοφία της καρδιάς μας τα τελευταία χρόνια μέσω του Heart Math Institute και μέσω της έρευνας ψυχολόγων, 
νευροβιολόγων και αναδυόμενων διδασκαλιών σοφίας από το αρχαίο παρελθόν μας, μας εμπνέουν και μας παρακινούν να δούμε την καρδιά μας με έναν εντελώς νέο τρόπο.
-. Η σύνδεση της καρδιάς μας με τις καθημερινές μας δραστηριότητες και επαφές παράγει μετρήσιμα οφέλη και για τη δική μας ευημερία και για την ευημερία των άλλων.
Για όσους δεν έχουν συνηθίσει να χρησιμοποιούν την έμφυτη νοημοσύνη τους -δηλαδή τη διαίσθησή τους ή τη διορατικότητά τους ή το ένστικτό τους- και να συντονίζονται με την καρδιά τους για να βρουν απαντήσεις στα πιο βαθιά και δύσκολα ερωτήματα που θα μπορούσαν ενδεχομένως να διατυπώσουν, μπορεί να φαίνεται γελοίο. 
Γιατί να ρωτήσετε την καρδιά σας για καθημερινά προβλήματα, όπως αν πρέπει να προχωρήσετε σε μια ιατρική διαδικασία, ή για πως θα λύσετε ένα πρόβλημα που σας παρουσιάστηκε ξαφνικά;
Μπορεί να φαίνεται αφελές ή ακόμη και επιπόλαιο να θέτουμε στην καρδιά μας τέτοιες ερωτήσεις, αλλά αυτή διαθέτει σοφία που η διάνοια δεν μπορεί να φτάσει. 
Να γιατί:
Η καρδιά μας έχει το δικό της ανεξάρτητο σύνθετο νευρικό σύστημα γνωστό ως “ο εγκέφαλος της καρδιάς”
Η καρδιά μας βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον εγκέφαλό μας! 
Η καρδιά μας στέλνει ουσιαστικά μηνύματα στον εγκέφαλο που ο εγκέφαλος όχι μόνο κατανοεί, αλλά και υπακούει.
Η καρδιά μας στέλνει τα μηνύματα στον εγκέφαλο μέσω του πνευμονογαστρικού μας νεύρου!
Η καρδιά μας έχει τον δικό της τύπο λογικής και ενεργεί ανεξάρτητα από τα σήματα που στέλνονταν από τον εγκέφαλο.
Η καρδιά μας παίρνει τις δικές της αποφάσεις!
Ο εγκέφαλος της καρδιάς μας  ή το ενδογενές καρδιακό νευρικό σύστημα, είναι ένα περίπλοκο δίκτυο πολύπλοκων γαγγλίων,
νευροδιαβιβαστών,
πρωτεϊνών και υποστηρικτικών κυττάρων, ίδιο με εκείνα του εγκεφάλου στο κεφάλι μας.
Το νευρωνικό κύκλωμα του καρδιοεγκεφάλου  επιτρέπει στην καρδιά μας να ενεργεί ανεξάρτητα από τον κρανιακό εγκέφαλο για να μαθαίνει,
να θυμάται,
να λαμβάνει αποφάσεις, ακόμη και να συναισθάνεται και να αισθάνεται.
Η καρδιά μας στέλνει συναισθηματικά και διαισθητικά σήματα για να μας βοηθήσει στην διαχείριση της ζωής μας!
Η καρδιά μας, στέλνει περισσότερες πληροφορίες στον εγκέφαλο από ό,τι ο εγκέφαλος στέλνει στην καρδιά μας!
Η καρδιά μας δεν στέλνει πληροφορίες μέσα από ένα εγωιστικό φίλτρο.
Η καρδιά μας γνωρίζει το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον μας. 
Η νοημοσύνη της καρδιάς μας δεν ενδιαφέρεται για τους εγωισμούς μας!
Η καρδιά μας απλώς μιλάει από ένα εντελώς ουδέτερο σημείο!
Μπορούμε  να τη φανταστούμε σαν έναν στενό φίλο που στο μυαλό του έχει το συμφέρον μας και που δεν ενδιαφέρεται να φανεί καλός στα μάτια μας!
Η καρδιά μας κατευθύνει και ευθυγραμμίζει πολλά συστήματα στο σώμα μας, έτσι ώστε να λειτουργούν με αρμονία μεταξύ τους!
Η καρδιά μας αρχίζει να χτυπάει στο αγέννητο έμβρυο πριν σχηματιστεί ο εγκέφαλος!
Οι άνθρωποι σχηματίζουν έναν συναισθηματικό εγκέφαλο πολύ πριν από έναν λογικό, και μια καρδιά που χτυπάει πριν και από τα δύο!
Υπάρχει ένας αρχαίος όρος που περιγράφει αυτή τη νοημοσύνη της καρδιάς. 
Hridaya, είναι η ενέργεια που περιέχεται μέσα στο τσάκρα της καρδιάς. 
Αυτή δεν είναι μόνο η φυσική καρδιά, αλλά και η πνευματική καρδιά. 
Περιέχει τη νοημοσύνη του Θείου ή τον υπερβατικό νου, έτσι, η πνευματική μας καρδιά μας οδηγεί πάντα στο κέντρο μας!
Η καρδιά μας δεν θα απομακρυνθεί από τον ύψιστο εαυτό μας, αλλά θα παρατηρεί  πάντα από μια άποψη 360 μοιρών και όχι μόνο, κάθε κατάσταση που αντιμετωπίζουμε!

Η επικοινωνία μεταξύ καρδιάς και εγκεφάλου είναι στην πραγματικότητα ένας δυναμικός, συνεχής, αμφίδρομος διάλογος, με κάθε όργανο να επηρεάζει συνεχώς τη λειτουργία του άλλου.

-. Για να γίνει πιο κατανοητό τι ακριβώς είναι η πνευματική καρδιά θα μπορούσαμε να πούμε πως όπως υπάρχει ένα κοσμικό κέντρο από το οποίο ολόκληρο το σύμπαν αναδύεται και έχει την ύπαρξή του και τις λειτουργίες του με τη δύναμη ή την κατευθυντήρια ενέργεια που πηγάζει από εκεί, έτσι και μέσα στο πλαίσιο του φυσικού σώματος υπάρχει ένα κέντρο από το οποίο αναδύεται η ύπαρξή μας.
Αυτό το κέντρο στο ανθρώπινο σώμα δεν διαφέρει καθόλου από το κοσμικό κέντρο.
Είναι σε αυτό το κέντρο μέσα μας όπου εδράζεται η Καθαρή Συνείδηση, που πραγματώνεται ως ύπαρξη,
γνώση και ευδαιμονία.
Αυτό είναι που αποκαλούμε έδρα του Θείου μέσα μας.
Αντίθετα, ο νους/εγκέφαλος σκέφτεται τις προηγούμενες εμπειρίες μας, 

τις προηγούμενες λανθασμένες πεποιθήσεις μας που αποδίδονται σε αυτές τις εμπειρίες, και μέσα από αυτό το εννοιολογικό τοπίο μας δίνει τη “σωστή κατ’ αυτόν” απάντηση στα βαθιά ερωτήματα της ζωής.
Η νευροβιολογία της καρδιάς
Οι περισσότεροι έχουμε διδαχθεί ότι η καρδιά εκτελεί “εντολές” του εγκεφάλου με τη μορφή νευρικών σημάτων. 

Ωστόσο, αυτό που δεν είναι γνωστό είναι πως η καρδιά στην πραγματικότητα, στέλνει περισσότερα σήματα στην εγκέφαλο απ’ ότι ο  εγκέφαλος στην καρδιά! 
Επιπλέον, αυτά τα σήματα έχουν σημαντική επίδραση στην εγκεφαλική λειτουργία, επηρεάζοντας τις συναισθηματικές διαδικασίες, όπως επίσης και τις γνωστικές λειτουργίες, δηλαδή την προσοχή,
την αντίληψη,
τη μνήμη
 και την επίλυση προβλημάτων.

Και όπως επισήμανε πρόσφατα ο Gregg Braden σε μια ομιλία για τη Γαία- “τώρα που καταλαβαίνουμε ότι η ανθρωπότητα έχει προικιστεί με εξαιρετικές ικανότητες, μπορούμε να αρχίσουμε να εξερευνούμε πώς μπορούμε να αφυπνίσουμε αυτές τις κρυμμένες δυνατότητες στη ζωή μας.
Μπορούμε να συνδεθούμε με την καρδιά μας για να αποκτήσουμε κρυστάλλινες απαντήσεις σε σημαντικά ερωτήματα και να στρέφουμε τη συνομιλία μεταξύ καρδιάς και εγκεφάλου έτσι ώστε να εμφανίζεται αυξημένος συγχρονισμός ανάμεσα στη δραστηριότητα της καρδιάς και του εγκεφάλου.
Όταν βρίσκονται, ο εγκέφαλος και η καρδιά μας, σε αρμονία σε αυτή τη συχνότητα,  ανοίγετε μια πόρτα σε ακόμα πιο μυστικιστικές ικανότητες, συμπεριλαμβανομένης της αυτοθεραπείας.
Αυτό σημαίνει ότι το να μάθουμε να δημιουργούμε καρδιακούς παλμούς με συνοχή, διατηρώντας θετικά συναισθήματα, δεν είναι ευεργετικό μόνο στο σώμα μας, αλλά έχει σημαντικότατο ρόλο στο πως αντιλαμβανόμαστε,
σκεπτόμαστε,
αισθανόμαστε και πράττουμε.
Τα αποτελέσματα των παραπάνω διεργασιών έχουν σημαντική επιρροή τόσο στην προσωπική ζωή και ευζωία μας όσο και στην υγεία του γενικού συνόλου!

Το 1991, τη χρονιά που ιδρύθηκε το Ινστιτούτο HeartMath, ο πρωτοπόρος νευροκαρδιολόγος Dr. J. Andrew Armor παρουσίασε τον όρο “εγκέφαλος της καρδιάς”. 
Είπε ότι η καρδιά είχε ένα σύνθετο και εγγενές νευρικό σύστημα που είναι σαν εγκέφαλος, ο εγκέφαλος της καρδιάς!
Όπως εξηγεί, η καρδιά είναι από τα πρώτα όργανα που λειτουργεί.
Η καρδιά μπορεί επίσης να δημιουργήσει ένα επίπεδο συνοχής στο σώμα μόνο μέσω του ρυθμού της, ο οποίος ρυθμίζει όλα τα συστήματά του και διορθώνει ακόμη και τα άρρωστα κύτταρα.
Και οι έρευνες έδειξαν πως η επιτυχία στη ζωή εξαρτάται περισσότερο από την ικανότητα ενός ατόμου να διαχειρίζεται αποτελεσματικά τα συναισθήματα παρά από την πνευματική ικανότητα του εγκεφάλου μας!
Πως η νοημοσύνη της καρδιάς στην πραγματικότητα μεταφέρει τη νοημοσύνη στα συναισθήματα και ενσταλάζει τη δύναμη της συναισθηματικής διαχείρισης!
H έρευνά στο Ινστιτούτο HeartMath, κατέλεξε στο συμπέρασμα ότι η ευφυΐα, 
η νοημοσύνη και η διαίσθηση αυξάνονται όταν μαθαίνουμε να ακούμε πιο βαθιά την καρδιά μας. 
Μαθαίνοντας πώς να αποκρυπτογραφούμε τα μηνύματα που λαμβάνουμε από την καρδιά μας, αποκτούμε την οξεία αντίληψη που χρειαζόμαστε για να διαχειριστούμε αποτελεσματικά τα συναισθήματά μας εν μέσω των προκλήσεων της ζωής. 
Όσο περισσότερο μαθαίνουμε να ακούμε και να ακολουθούμε την καρδιά μας, τόσο πιο  ισορροπημένα και συνεκτικά γίνονται τα συναισθήματά μας. 
Χωρίς την καθοδηγητική επίδραση της καρδιάς, πέφτουμε εύκολα σε αντιδραστικά συναισθήματα όπως ανασφάλεια,
θυμός,
φόβος 
και φταίξιμο, καθώς και άλλες αντιδράσεις και συμπεριφορές που μας στραγγίζουν την  ενέργειά μας!

Η έρευνα HeartMath διαπίστωσε ότι τα αρνητικά συναισθήματα έριξαν το νευρικό σύστημα εκτός ισορροπίας και όταν συμβαίνει αυτό, οι καρδιακοί ρυθμοί έγιναν διαταραγμένοι και εμφανίστηκαν ακανόνιστοι σε ένα όργανο ελέγχου της καρδιάς. 
Αυτό πρόσθεσε άγχος στη  καρδιά και σε άλλα όργανα και απειλούσε σοβαρά με προβλήματα υγείας.

το κλειδί για τη διατήρηση της καλής υγείας, της βέλτιστης λειτουργίας και της ανθεκτικότητας είναι η ικανότητα διαχείρισης των συναισθημάτων μας!

-. Η καρδιά παράγει και εκκρίνει επίσης ωκυτοκίνη, η οποία μπορεί να δράσει ως νευροδιαβιβαστής και συνήθως αναφέρεται ως η ορμόνη της αγάπης ή του κοινωνικού δεσμού. 
Πέρα από τις γνωστές λειτουργίες της στον τοκετό και τη γαλουχία, η ωκυτοκίνη έχει επίσης αποδειχθεί ότι εμπλέκεται στη νόηση, 
την ανοχή, 
την εμπιστοσύνη και τη φιλία και τη δημιουργία μακροχρόνιων δεσμών μεταξύ ζευγαριών!
Είναι αξιοσημείωτο ότι οι συγκεντρώσεις της ωκυτοκίνης που παράγονται στην καρδιά βρίσκονται στο ίδιο εύρος με εκείνες που παράγονται στον εγκέφαλο!
Στοχασμοί με τη σοφία της καρδιάς
Ο Gregg Braden προτείνει αυτές τις συμβουλές που θα μας βοηθήσουν να αξιοποιήσουμε την τεράστια σοφία της καρδιάς μας:
-. Επικεντρωνόμαστε στην καρδιά μας/στο τσάκρα της καρδιάς. 
Αυτό στέλνει ένα μήνυμα στην καρδιά ότι αναζητάμε τη νοημοσύνη της.
-. Επιβραδύνουμε την αναπνοή μας. 
Αυτό στέλνει ένα άλλο σήμα στο σώμα μας ότι αναζητάμε την ανώτερη νοημοσύνη και όχι εκείνη του συνήθως αγχωμένου και αναστατωμένου εγώ. 
Η βαθιά αναπνοή ηρεμεί το νευρικό σύστημα και ηρεμεί τον εγκέφαλο.
Καθώς τα πρότυπα αναπνοής ρυθμίζουν τον καρδιακό ρυθμό, είναι δυνατό να παράγουμε έναν συνεκτικό καρδιακό ρυθμό, αναπνέοντας αργά, βαθιά και τακτικά σε ρυθμό των 10 δευτερολέπτων, 5 δευτερόλεπτα εισπνοής και άλλα 5 εκπνοής.
-. Η καρδιά παράγει και εκκρίνει επίσης ωκυτοκίνη, η οποία μπορεί να δράσει ως νευροδιαβιβαστής και συνήθως αναφέρεται ως η ορμόνη της αγάπης ή του κοινωνικού δεσμού. 
Πέρα από τις γνωστές λειτουργίες της στον τοκετό και τη γαλουχία, η ωκυτοκίνη έχει επίσης αποδειχθεί ότι εμπλέκεται στη νόηση, 
την ανοχή, 
την εμπιστοσύνη και τη φιλία και τη δημιουργία μακροχρόνιων δεσμών μεταξύ ζευγαριών!
Είναι αξιοσημείωτο ότι οι συγκεντρώσεις της ωκυτοκίνης που παράγονται στην καρδιά βρίσκονται στο ίδιο εύρος με εκείνες που παράγονται στον εγκέφαλο!(1)
-. Επικαλούμεθα μια αίσθηση ευγνωμοσύνης, συμπόνιας και αγάπης. 
Αυτά είναι τα συναισθήματα που προκαλούν την ενεργοποίηση της ενέργειας της καρδιάς!
-. Κάνουμε στην καρδιά μας μια ερώτηση. 
Η ερώτηση θα πρέπει να είναι σύντομη και ουσιαστική.
Ο καθένας μας θα βιώσει τη νοημοσύνη και την “απάντηση” της καρδιάς του λίγο διαφορετικά. 
Άλλος θα νιώσει μια ζεστή αίσθηση να αναπτύσσεται γύρω από το σώμα του ή μυρμήγκιασμα στις άκρες των δακτύλων του ή μια γλυκιά αναστάτωση βαθιά στα σωθικά του!
Ή  μια σαφή, σύντομη απάντηση που έρχεται μέσα από το μυαλό του!
Αυτό που πρέπει να γνωρίζουμε είναι πως δεν χρειάζονται μακρόσυρτες ιστορίες για να “δικαιολογήσει” τη σοφία της. 
Η καρδιά μιλάει άμεσα και ξεκάθαρα. 
Αν δεν το κάνει, δοκιμάστε ξανά αυτή τη διαδικασία για να δώσετε στο σώμα σας να καταλάβει ότι αναζητάτε τη νοημοσύνη της καρδιάς σας και όχι τα εγκατεστημένα προγράμματα και πεποιθήσεις του υποσυνείδητου!
Η εξάσκηση είναι καθοριστικός παράγοντας για να μπορέσουμε να έχουμε μια “ξεκάθαρη συνομιλία” με την καρδιά μας
Όσο πιο συχνά εξασκούμεθα, τόσο πιο εύκολο θα είναι να συνδεθούμε με την έδρα της καθαρής συνείδησης!

“Καταλήγουμε να αντιλαμβανόμαστε την υγεία όχι ως την απουσία ασθένειας, αλλά ως τη διαδικασία με την οποία τα άτομα διατηρούν την αίσθηση συνοχής, δηλαδή την αίσθηση ότι η ζωή είναι κατανοητή, διαχειρίσιμη και έχει νόημα και την ικανότητά τους να λειτουργούν ενόψει των αλλαγών στον εαυτό τους και στις σχέσεις τους με το περιβάλλον τους”.

κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia-botanologia.gr - https://botanologia.gr/as-aggixoyme-tin-emfyti-noimosyni-tis-kardias-mas/
(1) 24. Gutkowska, J., et al., Oxytocin is a cardiovascular hormone. Brazilian Journal of Medical and Biological Research, 2000. 33 – pages 625-633.

Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2023

Πέντε πόνοι που σχετίζονται με την ηλικία και πώς να τους ανακουφίσουμε

Οι τακτικοί πονοκέφαλοι και οι ημικρανίες, ένας τύπος πονοκεφάλου που μπορεί να προκαλέσει άλλα συμπτώματα, όπως ναυτία, είναι ο δεύτερος πιο κοινός τύπος χρόνιου πόνου.
Υποφέρετε από χρόνιο πόνο? 
Περισσότερο από το 50% των ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας υποφέρουν από χρόνιο πόνο, δηλαδή από πόνο, που επιμένει μετά από έναν τραυματισμό ή μια ασθένεια 
Και εκατομμύρια άλλοι σε όλο τον κόσμο αλλά και στην πατρίδα μας υποφέρουν από οξύ πόνο, δηλαδή πόνο που έχει μικρή διάρκεια.
Συχνότεροι τύποι πόνου
Ορισμένοι τύποι πόνου είναι πιο συνηθισμένοι σε ορισμένες περιόδους της ζωής μας. 
Το να το γνωρίζουμε αυτό μπορεί να μας βοηθήσει να είμαστε έτοιμοι να τον αντιμετωπίσουμε και μερικές φορές ακόμη και να αποφύγουμε τον ερεθισμό ή τον τραυματισμό εξαρχής.
Σε γενικές γραμμές η αντιμετώπιση του πόνου γίνεται με αναλγητικά και παυσίπονα που μπορεί κανείς να τα βρει στο φαρμακείο χωρίς ιατρική συνταγή, όπως είναι η ιβουπροφαίνη , 
η παρακεταμόλη 
το ακετυλοσαλικυλικό οξύ κ.λπ.
H Ιβουπροφαίνη/Nurofen βοηθά στην ανακούφιση του πόνου εμποδίζοντας χημικές ουσίες που ονομάζονται προσταγλανδίνες, οι οποίες εμπλέκονται σε φλεγμονή και σηματοδότηση πόνου σε όλο το σώμα. 
Αντιθέτως, η παρακεταμόλη δρα κυρίως στο κεντρικό νευρικό σύστημα/στον εγκέφαλο.
Η βοτανολογία για τον πόνο μας προτείνει τα πανίσχυρα αναλγητικά βότανα:
1. 30 ισχυρότατα βότανα για τον πόνο στις αρθρώσεις
Ακολουθούν 5 τύποι πόνου που πρέπει να γνωρίζουμε και συμβουλές για να τους αντιμετωπίσουμε.
1. Πονοκέφαλος
Οι τακτικοί πονοκέφαλοι και οι ημικρανίες, ένας τύπος πονοκεφάλου που μπορεί να προκαλέσει άλλα συμπτώματα, όπως ναυτία, είναι ο δεύτερος πιο κοινός τύπος χρόνιου πόνου. 
Οι ειδικοί δεν είναι σίγουροι τι ακριβώς τους προκαλεί, αλλά μπορεί να προκληθούν από γεγονότα όπως η κακή στάση του σώματος, η μυϊκή ένταση, η αφυδάτωση, η έμμηνος ρύση, το άγχος, οι καιρικές αλλαγές και ορισμένες τροφές, όπως η σοκολάτα.
Πιθανή χρονική περίοδος να συμβεί: Μεταξύ 20 και 60 ετών.
Ανακουφίστε τον πόνο: 
Εάν ο πονοκέφαλος σας εντοπίζεται μόνο στο μέτωπο και στην περιοχή των κροτάφων μπορεί να είναι πονοκέφαλος τάσης, δηλαδή ο απλός πονοκέφαλος.
Ο γιατρός σας είναι αυτός που θα μας συστήσει τους συνδυασμούς των ιαμάτων! 
Περισσότερα για τις ημικρανίες:
2. Πόνος στη μέση
Είναι ο πιο κοινός τύπος χρόνιου πόνου. 
"Εάν είστε κάτω των 50 ετών και δεν είχατε τραυματισμό στην πλάτη, ο πόνος στην πλάτη σας είναι πιθανότατα το αποτέλεσμα του να κάνετε μεγάλες διατάσεις. 
Αυτό ασκεί υπερβολική πίεση στους δίσκους στην πλάτη σας"
Οι ηλικιωμένοι, από την άλλη πλευρά, είναι πιο πιθανό να έχουν πόνο στην πλάτη από καταστάσεις όπως η αρθρίτιδα.
Πιθανή χρονική περίοδος να συμβεί: 
Κατά τη διάρκεια των 30 και 40 ετών, αλλά μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε ηλικία.
Ανακουφίστε τον πόνο: 
Με προπόνηση ενδυνάμωσης και ασκήσεις για την καρδιά.
"Αυξάνουν τη ροή του αίματος και σας βοηθούν να χτίσετε τους μυς, οι οποίοι υποστηρίζουν τη σπονδυλική σας στήλη. 
Και αυτό μειώνει την πίεση" 
Ξεκινήστε αργά και δείτε έναν επαγγελματία αν δεν είστε σίγουροι τι είδους ασκήσεις να κάνετε.
Η φυσικοθεραπεία είναι μια άλλη επιλογή. 
Ο φυσικοθεραπευτής σας μπορεί να σας δείξει ασκήσεις που μπορεί να σας βοηθήσουν να κινηθείτε καλύτερα και να ανακουφίσετε τον πόνο.
Μερικοί άνθρωποι βρίσκουν ότι η χρήση θερμαντικού μαξιλαριού ανακουφίζει επίσης τον πόνο. 
Επικοινωνήστε με τον γιατρό σας εάν έχετε έντονο πόνο στην πλάτη ή εάν πονάτε για περισσότερο από μια εβδομάδα.
3. Οστεοαρθρίτιδα
Αυτή η κοινή πάθηση συμβαίνει όταν ο προστατευτικός χόνδρος μεταξύ της άρθρωσης και του οστού σας σπάσει, προκαλώντας πόνο σε αυτές τις αρθρώσεις, όπως τα χέρια, τα γόνατα και τα ισχία, ενώ συνοδεύεται και από φλεγμονή. 
Η οστεοαρθρίτιδα είναι συχνά το αποτέλεσμα αλλαγών που σχετίζονται με την ηλικία ή τραυματισμό ή φθορά από ένα άθλημα ή άλλη δραστηριότητα.
Πιθανή χρονική περίοδος να συμβεί: 45-70 ετών 
Το 33% των ενηλίκων άνω των 60 ετών έχουν οστεοαρθρίτιδα.
Ανακουφίστε τον πόνο: 
Θα πρέπει να παραμείνετε σωματικά δραστήριοι. 
Διατηρεί την κυκλοφορία του αίματος, κάτι που μπορεί να κρατήσει τις αρθρώσεις σας υγιείς και να μειώσει τον πόνο. 
Και ενισχύει τους μύες γύρω από την άρθρωση, αφαιρώντας την πίεση από την άρθρωση και τα οστά.
Εάν είστε αρχάριοι στην άσκηση ή έχετε σοβαρή αρθρίτιδα, μιλήστε πρώτα με το γιατρό σας.
Άλλη επιλογή θεραπείας; 
Μερικοί άνθρωποι ανακουφίζονται, εφαρμόζοντας θερμότητα όταν οι αρθρώσεις τους είναι δύσκαμπτες και παγοκύστη όταν είναι πρησμένες. 
Μιλάμε με τον γιατρό μας. 
Μπορεί να μας προτείνει παυσίπονα χωρίς ιατρική συνταγή!
Τι μας προτείνει η βοτανολογία:
Για την ευζωία μας, που για να είναι εφικτή πρέπει να είναι υγιές και το σκελετικό μας σύστημα, υιοθετούμε υγιεινή διατροφή και βότανα με:
-. ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και δράσεις, τα οποία βοηθούν στη θεραπεία και σταματούν τις εκφυλιστικές αλλαγές που συμβαίνουν στους ιστούς και σε όλα τα συστήματα του οργανισμού μας,
-. με ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες και δράσεις, σε συνδυασμό
-. με αποχρεμπτικές, ηπατοτονωτικές/αποτοξινωτικές και πικρές τονωτικές/bitters, οι οποίες ενισχύουν την ικανότητα του σπλήνα,
του συκωτιού...read more:Ισχυρά βότανα για την οστεοαρθρίτιδα
4. Πόνος αρθρώσεων
Ο πόνος που είναι αισθητός σαν να είναι μέσα ή γύρω από τις αρθρώσεις -  και που δεν είναι το αποτέλεσμα της Οστεοαρθρίτιδας - είναι συνήθως τενοντίτιδα. 
"Αυτή είναι μια φλεγμονή του τένοντα, που είναι μια ζώνη ιστού που συνδέει τους μύες σας με τα οστά σας", εξηγεί. 
Με την αρθρίτιδα, είναι συνήθως δύσκολο ή επώδυνο να κινείσαι. 
Με τενοντίτιδα, όσο περισσότερο κινείσαι, τόσο περισσότερο πόνο έχεις. 
Συχνά προκαλείται από δραστηριότητες που περιλαμβάνουν επαναλαμβανόμενες κινήσεις, όπως η ενασχόληση με την κηπουρική και το φτυάρισμα.
Πιθανή χρονική περίοδος να συμβεί: 
Πάνω από την ηλικία των 40. Καθώς μεγαλώνετε, οι τένοντες σας γίνονται λιγότερο ελαστικοί και είναι πιο επιρρεπείς σε τραυματισμούς.
Ανακουφίστε τον πόνο: Χρησιμοποιήστε την μέθοδο R.I.C.E., που σημαίνει ξεκούραση, πάγος, συμπίεση και ανύψωση. 
Κάντε ένα διάλειμμα από δραστηριότητες που επιδεινώνουν την άρθρωση σας. 
Τυλίξτε το σε έναν επίδεσμο και στηρίξτε την περιοχή, για παράδειγμα, βάλτε το πόδι σας σε ένα ή δύο μαξιλάρια αν πονάει το γόνατό σας. 
Μιλάμε με το γιατρό μας που γνωρίζει το ιστορικό μας!
Τι μας προτείνει η βοτανολογία
Πριν λοιπόν η τενοντίτιδα εξελιχθεί σε χρόνια πάθηση ας την βοηθήσουμε με τα βότανά μας.
Ο συνδυασμός των βοτάνων μας πρέπει να είναι τέτοιος ώστε να συμπληρώνονται οι εξής ιδιότητες:
αντιφλεγμονώδεις
αγγειοδιασταλτικές
αντισπασμωδικές και
αναλγητικές.
Ας δούμε κάποιους συνδυασμός αλλά και αυτόνομα ροφήματα και λάδια βοτάνων, τα οποία είναι ιδανικά ιάματα σε περιπτώσεις τενοντίτιδας...read mode:Τενοντίτιδα : φυσικές θεραπείες με ισχυρότατα βότανα
5. Πυελικός Πόνος
Μία στις επτά γυναίκες μεταξύ 18 και 50 ετών παθαίνει χρόνιο πυελικό πόνο. 
Μπορεί να αισθάνεται οξύ ή αμβλύ πόνο. 
Είναι πόνος που δεν προκαλείται από την περίοδό σας. 
Μπορεί να είναι αποτέλεσμα άλλης πάθησης, όπως η ενδομητρίωση ή το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.
Πιθανή χρονική περίοδος να συμβεί: 
Από 18 έως 50 ετών.
Ανακουφίστε τον πόνο: 
Τα παυσίπονα που χορηγούνται χωρίς ιατρική συνταγή μπορούν να βοηθήσουν. 
Αλλά πάντα μιλάμε με τον το γιατρό μας εάν έχουμε πόνο κάτω από τη ζώνη που διαρκεί περισσότερο από μερικές ημέρες. 
Δεν περιμένουμε μέχρι να γίνει αφόρητος.
Η θεραπεία που χρειαζόμαστε εξαρτάται από την αιτία του πυελικού μας πόνου. 
Μπορεί να περιλαμβάνει φυσικοθεραπεία και μη συνταγογραφούμενα παυσίπονα!
Καθώς ο πληθυσμός των ανεπτυγμένων χωρών γερνά, παρατηρείται αύξηση του επιπολασμού των καταστάσεων που σχετίζονται με επίμονο πόνο σε όλους τους τομείς περίθαλψης.
Μελέτες που βασίζονται σε έρευνες στην Ευρώπη δείχνουν ότι η επίπτωση του χρόνιου πόνου αυξάνεται με την ηλικία, με εκτιμώμενο επιπολασμό να κυμαίνεται από 38 έως 60% σε άτομα άνω των 65 ετών.
Παρά τον υψηλό επιπολασμό των επώδυνων καταστάσεων σε όλες τις ηλικίες και ιδίως στις μεγαλύτερες, δεν έχουν αναπτυχθεί ειδικές οδηγίες για τη διαχείριση του πόνου ενώ έχουν προταθεί μόνο γενικές συμβουλές. 
Γι αυτό είναι πάντα σημαντική η κλινική αξιολόγηση του πάσχοντος καθώς και η άμεση ανακούφισή του όταν ο πόνος τον ταλαιπωρεί.