Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Σάββατο 15 Ιουνίου 2024

Η κατανάλωση σκόρδου είναι ευεργετική για τον έλεγχο της γλυκόζης και των λιπιδίων του αίματος στον άνθρωπο:Συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση σε τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές

Οι διαταραχές του μεταβολισμού της γλυκόζης και των λιπιδίων μπορεί να οδηγήσουν σε μια σειρά από χρόνιες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένης της αθηροσκλήρωσης, του διαβήτη και της λιπώδους νόσου του ήπατος 
Αποτελεί σημαντικό παθολογικό χαρακτηριστικό πολλών χρόνιων παθήσεων. 
Η δυσλιπιδαιμία, συμπεριλαμβανομένης της αυξημένης TC, 
LDL-C και TG και της μειωμένης HDL-C, αποτελεί σημαντική αιτία καρδιαγγειακής νόσου. ιδίως των στεφανιαίων επεισοδίων και της αθηροσκλήρωσης. 
Η χρόνια ηπατική νόσος μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων,
Προς το παρόν, οι περισσότερες από τις κλινικές θεραπείες για τις μεταβολικές ασθένειες των γλυκολιπιδίων είναι συμπτωματικές και εστιάζονται στη συμπτωματική ανακούφιση και οι φαρμακευτικές θεραπείες είναι επιρρεπείς σε τοξικές παρενέργειες, που προκαλούν πόνο στους ασθενείς. 
Ως εκ τούτου, οι έρευνες έχουν εστιαστεί στην εύρεση αποτελεσματικών ουσιών από φυσικά προϊόντα με ελάχιστες τοξικές παρενέργειες για τη θεραπεία των μεταβολικών ασθενειών των γλυκολιπιδίων.
Το σκόρδο, που χρησιμοποιείται συνήθως στην παραδοσιακή ιατρική ως αρωματικό και λειτουργικό τρόφιμο, καθώς και ως παραδοσιακό φάρμακο, έχει ένα ευρύ φάσμα βιολογικών επιδράσεων, με μια σειρά από λειτουργίες όπως αντικαρκινικές, 
αντιοξειδωτικές, 
αντιμικροβιακές, 
αντιμεταλλαξιογόνες, 
αντιασθματικές, 
ανοσοτροποποιητικές και πρεβιοτικές λειτουργίες.
Αυτά τα χαρακτηριστικά στο σκόρδο προκύπτουν από την παρουσία θείου και μιας ποικιλίας ενώσεων, όπως η allicin, 
η alliin και το methyl allyl trisulfide 
Μελέτη- https://link.springer.com/article/10.1007/s00592-004-0150-2 - αποδεικνύει ότι το σκόρδο είναι ένα αποτελεσματικό φυτικό φυτό για τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα.
Ομοίως, η υπογλυκαιμική επίδραση του σκόρδου έχει αποδειχθεί σε ζωικά μοντέλα.
Η υπολιπιδαιμική επίδραση του σκόρδου περιλαμβάνει έναν περίπλοκο μηχανισμό και μελέτες έχουν βρει ότι μια ποικιλία εκχυλισμάτων σκόρδου παίζει ρόλο στη μείωση των λιπιδίων του αίματος μέσω διαφορετικών μηχανισμών.
Ως εκ τούτου, η παρούσα μελέτη - https://www.mdpi.com/2072-6643/16/11/1692 -  είχε ως στόχο να διερευνήσει τις επιδράσεις του σκόρδου στα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και τις παραμέτρους λιπιδίων στον άνθρωπο μέσω συστηματικής αξιολόγησης και μετα-ανάλυσης. Παρέχει νέες ιδέες για την ανάπτυξη φυσικών προϊόντων κατά των ασθενειών που σχετίζονται με το μεταβολισμό των γλυκολιπιδίων.
Στη μελέτη βλέπουμε τους πίνακες όπου παρουσιάζονται τα θεμελιώδη χαρακτηριστικά των μελετών που ενσωματώθηκαν σε αυτή τη μετα-ανάλυση. 
Τα 22 άρθρα περιελάμβαναν συμμετέχοντες με διάφορες καταστάσεις υγείας, όπως υπερλιπιδαιμία, 
αιμοκάθαρση, 
διαβήτη τύπου 2, 
έμφραγμα του μυοκαρδίου, 
στεφανιαία νόσο, 
μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος, 
παχυσαρκία, 
υπέρταση, 
σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών και υγιείς ενήλικες. 
Τα περισσότερα από τα άτομα δεν έλαβαν καμία φαρμακευτική αγωγή κατά την περίοδο της μελέτης, ενώ ορισμένα συνέχισαν την καθημερινή τους φαρμακευτική αγωγή καθ' όλη τη διάρκεια της δοκιμής. 
Σκόνη σκόρδου χρησιμοποιήθηκε σε 17 δοκιμές, 
ενώ λάδι σκόρδου, 
παλαιωμένο εκχύλισμα σκόρδου, 
ωμό σκόρδο και εντερικά συμπληρώματα σκόρδου χρησιμοποιήθηκαν σε 7 δοκιμές. 
Οι ημερήσιες δόσεις κυμαίνονταν ανάλογα με τον τύπο του σκευάσματος, 
με σκόνη σκόρδου που κυμαίνεται από 300 έως 22.400 mg/ημέρα, σκόρδο έλαιο στα 4000 mg/ημέρα, 
παλαιωμένο εκχύλισμα σκόρδου στα 1200–6000 mg/ημέρα, 
ωμό σκόρδο στα 4000 mg/ημέρα, και συμπληρώματα σκόρδου με εντερική επικάλυψη στα 800 mg. 
Οι δοσολογίες των παρασκευασμάτων σκόρδου δεν ήταν άμεσα συγκρίσιμες λόγω των διαφορών στο δραστικό συστατικό και στη βιοδιαθεσιμότητα μεταξύ των διαφορετικών τύπων παρασκευασμάτων, σκόνη, 
λάδι, 
παλαιωμένο εκχύλισμα και ωμά.
Επιπλέον, η δοσολογία του δραστικού συστατικού μπορεί επίσης να ποικίλλει ανάλογα με τον τύπο και τη μέθοδο επεξεργασίας.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το σκόρδο έχει ευεργετική επίδραση στη γλυκόζη του αίματος και στα λιπίδια του αίματος και η συσχέτισή τους ήταν στατιστικά σημαντική.
Η μελέτη έδειξε ότι η κατανάλωση σκόρδου είχε σημαντική επίδραση στην TC, 
την LDL και την HDL. 
Η ικανότητα του σκόρδου να ρυθμίζει τις TC, 
LDL, 
HDL και TG έχει συνδεθεί με διάφορες καταστάσεις που προέρχονται από διαταραγμένο μεταβολισμό των λιπιδίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου