Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2022

Από το κανάλι μου στο youtube: Αφέψημα από ρίζα τσουκνίδας για μείωση των φλεγμονών του οργανισμού μας, όπως ο καρκίνος του προστάτη

 
Τα αφεψήματα των βοτάνων είναι ένας από τους πολλούς τρόπους χρήσης των βοτάνων.

Αφέψημα, από την αρχαία ελληνική σύνθετη λέξη ἀφέψημα, ἀπό + ἕψω,που σημαίνει βράζω.
Αφέψημα, λοιπόν, είναι το προϊόν του βρασμού, σε νερό, διάφορων φυτικών φαρμακευτικών, ιαματικών ή αρωματικών φυτών και βοτάνων.
Αφέψημα είναι το σιγανό βράσιμο των ανθεκτικότερων μερών των βοτάνων στο νερό.
Οι ρίζες, ο φλοιός, τα κλωνάρια και οι καρποί των βοτάνων απαιτούν πιο ισχυρή επεξεργασία από τα φύλλα ή τα λουλούδια για να επιτευχθεί η εξαγωγή των φαρμακευτικών τους συστατικών.
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε νωπό ή αποξηραμένο βότανο το οποίο θα πρέπει να το κόψουμε σε μικρά κομματάκια πριν το βράσουμε.
Όπως τα εγχύματα, τα αφεψήματα μπορούμε να τα πιούμε ζεστά ή κρύα.
Στο βίντεό μου αυτό θα παρακολουθήσουμε πως κάνουμε αφέψημα από ρίζα τσουκνίδας για τη μείωση των φλεγμονών του οργανισμού, όπως ο καρκίνος του προστάτη
Παρακολουθείστε το βίντεό μου και αν σας ενδιαφέρουν και αγαπάτε τα βότανα και τη φύση εγγραφείτε στο κανάλι μου για να εξερευνήσουμε μαζί τον μαγικό αυτό κόσμο!
Το κανάλι μου είναι:https://www.youtube.com/channel/UCQVy7v3Oz2YKcn4_8Z6MYgQ

Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2022

Υπέροχη λαδόπιτα για όλες τις ώρες

Μια λαχταριστή πίτα με πολύ αγνά υλικά για όλες τις ώρες που ο οργανισμός μας αναζητά κάτι ξεχωριστό για να διατηρήσει την ενέργειά του.
#. για τη ζύμη θα χρειαστώ:                                
500gr αλεύρι στάρινο ολικής άλεσης
3 κουταλιές λάδι                       
1 φακελάκι ξερή μαγιά
1 κουταλάκι αλάτι
2 φλυτζάνια του τσαγιού νερό - περίπου 350gr για να έχω μια μαλακή ευκολοδιαχειρίσημη ζύμη
#. για τη γέμιση θα χρειαστώ:
2 ντομάτες, τις οποίες αποφλοιώνω, καθαρίζω από τα σπόρια, στραγγίζω πολύ καλά σε ένα σουρωτήρι και τις κόβω σε σχετικά μεγάλα κομμάτια.
1 φρέσκο κρεμμυδάκι κομμένο σε ροδέλες
1 φρέσκο σκόρδο κομμένο σε ροδέλες
1 μικρή κόκκινη πιπεριά κομμένες σε σχετικά μικρές λωρίδες
1 μικρή πράσινη πιπεριά κομμένες σε σχετικά μικρές λωρίδες
5 με 6 ελιές κομμένες στα δύο, χωρίς τα κουκούτσια τους βέβαια
ρίγανη
λάδι
αλάτι
πιπέρι
τζίντζερ σε σκόνη
-. βάζω όλα τα υλικά για τη ζύμη σε ένα μπολ και ζυμώνω.
-. έχω μια σχετικά μαλακή ζύμη.
-. την σκεπάζω με μία μεβράνη και την αφήνω σε ζεστό σημείο για 30 λεπτά να φουσκώσει
-. εν τω μεταξύ, σε ένα γυάλινο μπολ αναμιγνύω όλα τα υλικά της γέμισης και ανακατεύω πολύ καλά να ομογενοποιηθούν 
-. μόλις είναι έτοιμη η ζύμη μου, τη βγάζω στο πλαστήρι μου, τη ζυμώνω για λίγο ακόμη και
-. την απλώνω σε ένα αναλόγου μεγέθους ταψί, το οποίο έχω λαδώσει πολύ καλά
-. αφού απλώσω σε όλη την επιφάνεια του ταψιού τη ζύμη μου, ανασηκώνοντάς την λίγο στα πλαϊνά του ταψιού μου,
-. λαδώνω την επιφάνειά της και 
-. προσθέτω τα λαχανικά μου, τα  ραντίζω με λίγο λάδι και την βάζω στο φούρνο.
-. ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς περίπου 30 με 40 λεπτά - πάντα ανάλογα με το φούρνο.
Γευόμαστε την πίτα μας ζεστή και κρύα, όποια ώρα της ημέρας!!!
από τις συνταγές μου - thalia-https://botanologia.gr/yperochi-pita-ladopita-gia-oles-tis-ores/

Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2022

Αυτάρκεια - πως μαζεύουμε άγρια φαγώσιμα χόρτα

Οδηγίες για το μάζεμα των άγριων φαγώσιμων χόρτων.
Λοιπόν αρχίζουμε.
Πως μαζεύουμε άγρια χόρτα και μάλιστα αυτά που πολλαπλασιάζονται και με ριζώματα;
Διαλέγουμε το μέρος που θα μαζέψουμε άγρια χόρτα ώστε να μην είναι κοντά σε δρόμους, σε καλλιεργημένα χωράφια, σε βιομηχανικές περιοχές κ.λ.π.
Γενικά προτιμούμε μέρη με λίγο έως πολύ υψόμετρο και με έδαφος σχετικά πετρώδες,είναι πολύ πιο νόστιμα!
Καλύτερη ώρα είναι μετά από βροχή, όπου τα χόρτα είναι πιο τρυφερά και επίσης προτιμούμε απόγευμα, ώστε να προλάβετε να πάρετε και τα θρεπτικά τους στοιχεία που παρήγαγαν εκείνη τη μέρα, πριν αποθηκευτούν στις ρίζες του φυτού. 
Αν είναι μετά τη συλλογή τους να τα μεταφέρουμε γρήγορα σπίτι, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και μια καθαρή πλαστική σακούλα, αλλιώς προτιμούμε μια βαμβακερή, για να μην "ανάψουν" τα χόρτα.
Έχουμε μαζί μας ένα κοφτερό μαχαίρι σαν αυτό που βλέπετε στις φωτογραφίες.
Ποτέ δεν μαζεύομε ένα χόρτο αν δεν είμαστε σίγουροι ότι τρώγεται. 
Αν έχουμε και την παραμικρή αμφιβολία το αφήνουμε.
Στη φύση υπάρχουν παρά πολλά χόρτα που είναι επικίνδυνα και δηλητηριώδη.
Επειδή τα χόρτα ενός είδους εμφανίζονται συνήθως κατά αποικίες -μαζεμένα- ποτέ δεν τα κόβουμε όλα, δεν τα εξολοθρεύουμε! 
Αφήνουμε κάποια και πάμε παρακάτω να βρούμε άλλα.
Δεν μαζεύουμε περισσότερα από όσα χρειαζόμαστε.
Και - μεγάλη προσοχή - τα χόρτα δεν τα ξεριζώνουμε ποτέ.
Αφού βρούμε ένα ωραίο και υγιές χόρτο
πλησιάζουμε με το μαχαίρι υπό γωνία και το μπήγουμε κάτω από τη κέντρο του χόρτου που είναι η κεντρική του ρίζα.
Το φέρνουμε ακόμη περισσότερο παράλληλα με το έδαφος και κόβουμε οριζόντια ακριβώς κάτω από την επιφάνεια του εδάφους οριζόντια τη ρίζα του και αμέσως μετά ανασηκώνουμε με το μαχαίρι το κομμένο χόρτο,
το γυρίζουμε ανάποδα και το αφήνουμε να πέσει στο έδαφος
Κάνουμε μια πρώτη καθαριότητα στο χόρτο, διώχνοντας τα διάφορα ξένα χορταράκια ή σώματα που βγήκαν μαζί με το χόρτο καθώς και τα χώματα, με το χέρι τινάζοντας το ελαφρά.
Μετά κόβουμε ένα μέρος της ρίζας και καθαρίζουμε όλα τα κίτρινα φύλλα από το χόρτο. Αυτό που θα μείνει είναι έτοιμο να πλυθεί καλά και να πέσει στο βρασμένο νερό μιας κατσαρόλας με πολύ νερό.
Το χόρτο/βότανο που βλέπουμε στις φωτογραφίες είναι το διάσημο αγριοράδικο, ο βασιλιάς των άγριων χόρτων, ο βασιλιάς των βοτάνων.
όταν το βράζουμε δεν πετάμε το ζουμί του, το πίνουμε με μπόλικο λεμόνι και λίγο λάδι.
Το αγριοράδικο ξεχωρίζει εύκολα, πέραν του χαρακτηριστικού σχήματος των φύλλων, αλλά και της συστροφής που κάνει το φυτό όταν το κόψουμε, για αυτό σε κάποια μέρη της Ελλάδας όπως στη Λακωνία το λένε και καβουράκι.

Από τη χλωρίδα της Ελληνικής Γης - Tulipa australis

Χλωρίδα της Ελληνικής Γης - το σύνολο των φυτών που αυτοφύονται σστη χώρα μας.
Η Tulipa australis Link είναι η πιο κοινή από τις τουλίπες της χώρας μας.
Εμφανίζεται σε υπαλπικά λιβάδια, 
θαμνώνες, 
πτεριάδες, 
πετρώδεις θέσεις σε ανοίγματα δάσους, ξηρές βραχώδεις πλαγιές και σάρες, αδιαφορώντας για το γεωλογικό υπόστρωμα.
Συνήθως βρίσκεται σε υψόμετρο από 1100 έως 2200 μ., αν και πολλές φορές κατέρχεται χαμηλότερα.
Η γεωγραφική της κατανομή είναι κυρίως υπομεσογειακή, περιλαμβάνοντας τη Ν. Ευρώπη, τη ΒΔ Αφρική και τη Μικρά Ασία έως τον Καύκασο.
Στην Ελλάδα εμφανίζεται στα βουνά της ηπειρωτικής χώρας, συμπεριλαμβανομένης και της Πελοποννήσου καθώς και στα νησιά Νάξο και Θάσο.
Ορισμένοι συγγραφείς την κατατάσσουν ως υποείδος της T. sylvatica, αλλά η Persson (1991) υποστηρίζει ότι η τελευταία διαφέρει σημαντικά σε μορφολογικούς χαρακτήρες, βιότοπο και χρωμοσωμικό αριθμό. 
Όπως και όλα τα υπόλοιπα είδη του γένους, η T. australis περιλαμβάνεται στο Π.Δ. 67/81 «Περί προστασίας της αυτοφυούς Χλωρίδος και Άγριας Πανίδος και καθορισμού διαδικασίας συντονισμού και Ελέγχου της ερεύνης επ’ αυτών.»
Οι τουλίπες συνδέονται με μία από τις εντυπωσιακότερες περιπτώσεις ραγδαίας οικονομικής ανάπτυξης οφειλόμενης σε φυτό.
Το παράξενο όμως είναι ότι σε αντίθεση με άλλα φυτά που χρησιμοποιήθηκαν είτε ως τροφή είτε ως πρώτη ύλη για τη βιομηχανία, οι τουλίπες προορίζονταν καθαρά και μόνο για καλλωπιστική χρήση.
Η αρχή αυτής της βιομηχανίας φαίνεται να γίνεται στην Ολλανδία του 16ου αιώνα με την εισαγωγή βολβών τουλίπας από κάποιο άγνωστο είδος προερχόμενο από την επικράτεια της τότε Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Οι Ολλανδοί, μαγεμένοι από τα χρώματα της τουλίπας, επιδόθηκαν σε έναν αγώνα συνεχούς εξέλιξης και διασταύρωσης των φυτών με σκοπό τη δημιουργία όλο και πιο εντυπωσιακών σε μέγεθος και χρωματισμό λουλουδιών.
Σε αυτό μάλιστα, βρήκαν έναν απρόσμενο σύμμαχο, τον ιό TBV που προσβάλλει τα φυτά δημιουργώντας ανοιχτόχρωμες λωρίδες στα πέταλα! 
Η κατοχή και επίδειξη εντυπωσιακών τουλιπών έγινε μέτρο οικονομικής ευμάρειας και κοινωνικού στάτους.
Οι τιμές ανέβαιναν γρήγορα και ορισμένοι βολβοί έφθασαν να ανταλλάσσονται με ολόκληρα στρέμματα χωραφιών. 
Όλη αυτή η κατάσταση έμεινε γνωστή ως "τουλιπομανία".
Η αγορά όμως κάποια στιγμή έφτασε σε κορεσμό και στα μέσα του 17ου αιώνα οδηγήθηκε σε κατάρρευση, με την κυβέρνηση να αναγκάζεται να παρέμβει για να προλάβει κοινωνικές αναταραχές.*
Παρά την αρχική αμετροεπή συμπεριφορά τους, οι Ολλανδοί έχουν ακόμη μια θέση στην καρδιά τους για τις τουλίπες.
Η Ολλανδία είναι η πρώτη χώρα παγκοσμίως σε παραγωγή και εξαγωγές δρεπτών ανθέων και βολβών τουλίπας. 

Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2022

Το αγριοράδικο βοηθάει τον οργανισμό του κάθε ατόμου πολύπλευρα, καθώς τα οφέλη του στην υγεία είναι πολλά και εκπληκτικά.

Πάρα πολλά άτομα νομίζουν ότι το αγριοράδικο, το Taraxacum officinale, είναι ένα ενοχλητικό ζιζάνιο και πάρα πολλές φορές, δυστυχώς, το καταστρέφουν από τους αγρούς με τους ψεκασμούς και τα φυτοφάρμακα-ζιζανιοκτόνα.
Και ενώ το θαυμάσιο αυτό βότανο, χρόνια τώρα, με καταγεγραμμένη ιστορία χιλιάδων ετών, χρησιμοποιείται ως τρόφιμο αλλά και ως ίαμα λόγω των ισχυρών φαρμακευτικών ιδιοτήτων του, πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να υποτιμούν τα οφέλη του.
Αγριοράδικο ή ταράξακο με διωνυμικό όνομα Taraxacum officinale,
ποιός δεν το γνωρίζει;
αγριοράδικο ή
ταράξακο,
το πολύτιμο…
Το ταραξάκο για όσους δεν το ξέρουν είναι το γνωστό μας ραδίκι του βουνού
είναι το αγριοράδικο.
Το αγγλικό όνομά του “dandelion” είναι παραφθορά του γαλλικού dent de lion που σημαίνει “το δόντι του λιονταριού” και αυτό χάρη στα οδοντωτά  του φύλλα.
Taraxacum officinale και είναι λέξη ελληνική – αυτό που θεραπεύει τις ταραχές,
τις διαταραχές και τους πόνους του οργανισμού....
δείτε τη συνέχεια στο άρθρο μου στην ιστοσελίδα μου:https://botanologia.gr/agrioradiko-to-polytimo-poy-echei-charaktiristei-kai-os-quot-periergo-votano-quot/
και παρακολουθείστε το βίντεό μου:https://www.youtube.com/watch?v=ISwQvXmKCOU&t=13s και αν σας ενδιαφέρουν και αγαπάτε τα βότανα και τη φύση εγγραφείτε στο κανάλι μου για να εξερευνήσουμε μαζί τον μαγικό αυτό κόσμο!

Τι πρέπει να τρώω για να μειωθούν τα τριγλυκερίδιά μου;

Και ποιες τροφές συνήθως μειώνουν τα τριγλυκερίδια;
Ας δούμε τι μας λένε οι έρευνες:
– τα θαλασσινά και τα ω-3 λιπαρά τους
οι μελέτες δείχνουν σταθερά ότι το ιχθυέλαιο μειώνει τα τριγλυκερίδια.
– σύμφωνα με την έρευνα που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο Ιατρικών Επιστημών στο Όρεγκον, η ημερήσια δόση ιχθυελαίου – που είναι ίση με 210gr από σολομό,
σκουμπρί ή
σαρδέλες, μπορεί να μειώνει τα τριγλυκερίδια περισσότερο από 50%
– σε μια άλλη μελέτη που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον, οι άνδρες κλήθηκαν αντί της συνηθισμένης τους πρωτεΐνες – κρέας, γάλα ή τυρί- για δύο φορές την ημέρα για τρεις εβδομάδες να τρώνε οστρακοειδή, παρατηρήθηκε πως τα οστρακοειδή μείωσαν τα τριγλυκερίδια κατά 51% και οι γαρίδες κατά 23%.
-το σκόρδο...

Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2022

Milkshake με κουρκούμι, μπανάνες, αμυγδαλόγαλα και αμυγδαλοβούτυρο.


-απομεσήμερο, 
ειδυλλιακό, 
με ένα χαρούμενο ήλιο, μετά από μια φθινοπωρινή έκλειψη!!! 
και τι απολαυστικότερο από ένα ρόφημα/milkshake με κουρκούμι, 
μπανάνες, 
αμυγδαλόγαλα και αμυγδαλοβούτυρο!!!
ας το ετοιμάσουμε και πίνοντάς το, ας αφήσουμε τις χαλαρές ακτίνες του ήλιου να μας χαρίσουν την δύναμή του!!!
είναι ένα ρόφημα με πλήθος αντιοξειδωτικά συστατικά, με ισχυρότατες αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, με υψηλές ποσότητες ιχνοστοιχείων όπως:
το μαγγανίο, σύμμαχο των οστών μας, απαραίτητο ιχνοστοιχείο σε όλα τα άτομα που κινδυνεύουν από οστεοπόρωση, το οποίο συμβάλει και στο σχηματισμό του συνδετικού ιστού και στον μεταβολισμό του λίπους και των υδατανθράκων,
ο σίδηρος, υψηλή περιεκτικότητα
το κάλιο, υψηλότατη περιεκτικότητα
το νάτριο, υψηλότατη περιεκτικότητα
το ασβέστιο, υψηλή περιεκτικότητα και βιταμίνες όπως...
read more:https://botanologia.gr/milkshake-me-koyrkoymi-mpananes-amygdalogala-kai-amygdalovoytyro/
και αν σας ενδιαφέρουν και αγαπάτε τα βότανα και τη φύση εγγραφείτε στο κανάλι μου για να εξερευνήσουμε μαζί τον μαγικό αυτό κόσμο...