Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Δευτέρα 31 Ιουλίου 2017

Το δέρμα μας αυτό το γνωστό – άγνωστο όργανο του σώματός μας

Το δέρμα μας είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα προστατευτικό εξωτερικό περίβλημα του σώματός μας.
Είναι η επιφάνεια επαφής μας με τον εξωτερικό κόσμο.
Είναι το μεγαλύτερό μας όργανο , που
1,5 εκατομμύρια μικροσκοπικές νευρικές απολήξεις το βοηθούν
να νιώθει να αισθάνεται και να αντιλαμβάνεται την πίεση ,
τις δονήσεις ,
τον πόνο ,
τις αλλαγές της θερμοκρασία.
Είναι η προβολή μας στον κόσμο των μορφών.
Μέσα από αυτό αγγίζουμε και μας αγγίζουν ,
Είναι η εικόνα που δημιουργούμε , και
για κάποιο περίεργο λόγο πολλοί από εμάς , ενώ έχουμε πλήρη επίγνωση για το τι βάζουμε στο στόμα μας , αγνοούμε παντελώς για το τι βάζουμε στο δέρμα μας.
Είναι εκπληκτική η άγνοιά μας για το περιεχόμενο των προϊόντων που έρχονται σε επαφή με αυτό που είναι το....

read more:https://botanologia.gr/to-derma-mas-ayto-to-gnosto-agnosto-organo-toy-somatos-mas/

Παρασκευή 28 Ιουλίου 2017

Το μπρόκολο, μειώνει τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων

     Μπρόκολο για μειωμένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και καρκίνου
Έχει αποδειχθεί ότι τα λαχανικά αποτελούν το φαρμακείο της φύσης, και πως οι άνθρωποι που καταναλώνουν περισσότερες από τέσσερις ή πέντε μερίδες, ειδικά της ομάδας των σταυροειδών λαχανικών την εβδομάδα έχουν μειωμένο κίνδυνο καρκίνου αλλά και άλλων χρόνιων και μη ασθενειών.
Τα σταυρανθή λαχανικά ενισχύουν τις άμυνες του οργανισμού μας και υπάρχει ένα σύνολο επιστημονικών στοιχείων που δείχνουν ότι οι υψηλές δίαιτες σε αυτά τα λαχανικά συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου και καρδιακών παθήσεων.
Οι περισσότερες από τις αποδείξεις ότι το μπρόκολο και τα υπόλοιπα σταυρανθή μας κρατούν υγιείς προέρχονται από μεγάλες μελέτες για τη διατροφή των ανθρώπων, μερικές από τις οποίες εξέτασαν εκατοντάδες χιλιάδες άτομα.
Πολλές από αυτές τις μελέτες υποδεικνύουν ότι οι άνθρωποι που τρώνε αρκετές μερίδες από αυτά τα λαχανικά κάθε εβδομάδα έχουν πολύ μικρότερο κίνδυνο καρκίνου και ακόμα χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.
Ακολουθώντας αυτούς τους κανόνες οι ερευνητές με διαφοροποιημένες φυσικές μεθόδους και διασταυρώσεις δημιουργούν νέες ποικιλίες λαχανικών με υψηλότερες ποσότητες των ήδη υπαρχόντων σε αυτά φυτοθρεπτικών συστατικών...

Nα ζεις, ν’ αγαπάς και να μαθαίνεις

…«πιο πολύ με απασχολεί το τώρα.
Ο δάσκαλος μου έλεγε
πως  οι περισσότεροι ζούμε μια αυταπάτη.
Ζούμε στο χτες, ανησυχούμε γι’ αυτό που έγινε χτες.
Δεν μπορείς να κάνεις
τίποτα για το χτες και δεν έχεις ωριμάσει ακόμη, αν εξακολουθείς να κατηγορείς
τους άλλους γι’ αυτό που έγινε χτες.
Άφησε το χτες να φύγει μακριά γιατί, αν
δεν το κάνεις αυτό, θα κρεμαστεί γύρω στο λαιμό σου και θα σε βουλιάξει.
"Οι
γονείς μου μου ‘καναν αυτό ή εκείνο".
Ξέρεις τι σου έκαναν οι γονείς σου; Σου
έδωσαν ό,τι ήξεραν. Ας είναι ευλογημένοι! Μπορεί να μην ήταν τέλειοι.
Το πιο
θλιβερό και ίσως η αιτία της απογοήτευσής σου είναι ότι εσύ τους πίστευες για
τέλειους κι ότι εκείνοι σε άφησαν να το πιστεύεις. Είναι πολύ σοφός ο γονιός
που λέει στο παιδί του: "Κοίταξέ με. Κλαίω. Νιώθω μόνος. Δεν ξέρουμε αν αυτό θα
πετύχει ή όχι, θέλουμε όμως να το κουβεντιάσουμε μαζί σου".

…Πολλές φορές αναρωτιέμαι:
όσο κι αν επαναστατούμε, είμαστε
πραγματικά αυτό που είμαστε ή είμαστε μόνο αυτό που μας λένε ότι είμαστε;
Ξέρουμε σαν δάσκαλος και ψυχολόγος ότι
μαθαίνουμε να είμαστε άνθρωποι – αλλά ποιοι είναι οι δάσκαλοί μας μας;
Κατ’
αρχήν δάσκαλοί μας είναι οι γονείς μας, η οικογένειά μας.
Δεν μπορούμε πια,
εκτός αν είμαστε ακόμη παιδιά, να κατηγορούμε τους γονείς και την οικογένειά
μας, γιατί οι γονείς και οι συγγενείς μας είναι μόνο άνθρωποι σαν όλους τους
άλλους.
Έχουν τα δικά τους προβλήματα, τις δικές τους αδυναμίες.
Μας δίδαξαν
απλά και μόνο αυτά που ήξεραν.
Θα ‘χεις μεγαλώσει πραγματικά τη μέρα που θα
μπορείς να πλησιάσεις τον άντρα που είναι ο πατέρας σου ή τη γυναίκα που είναι
η μητέρα σου και να τους πεις:
"Ξέρεις, σ’ αγαπάω μ’ όλα τα ελαττώματά σου".
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Ο Buscaglia Leo υπήρξε επίκουρος καθηγητής της κοινωνικής παιδαγωγικής και ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας. Ιταλικής καταγωγής, αλλά γέννημα και θρέμμα της Καλιφόρνιας. Ήταν γνωστός σε εκατομμύρια ακροατές και θεατές του σε όλη την Αμερική που τον παρακολουθούσαν σε αίθουσες διαλέξεων και τηλεοπτικές εκπομπές. Μέσα από τα μαθήματα διδασκαλίας του ανάπτυξε ένα ειδικό σεμινάριο πάνω στην αγάπη και μέσω αυτής στην αλλαγή της καθημερινής μας συμπεριφοράς. Κατά τη διατύπωσή του "η αγάπη δεν είναι δρόμος, είναι συμμετοχή και μοιρασιά. Το να ζεις με τη φιλοσοφία της αγάπης είναι η μεγαλύτερη πρόκληση της ζωής". Τα πιο γνωστά βιβλία του είναι: "Να ζεις, ν' αγαπάς και να μαθαίνεις", "Λεωφορείο 9 για τον Παράδεισο", "Η αγάπη", "Ο δρόμος του Ταύρου", "Η πτώση του φύλλου που το έλεγαν Φρόυντ". Πέθανε το 1998 στα 74 χρόνια του.
photo:Rafał Olbiński
~~~~~~~~~~~~~
https://botanologia.blogspot.gr/

Σάββατο 22 Ιουλίου 2017

Φλεγμονώδεις νόσοι του Εντέρου, Αυτοανοσία και βιταμίνη D

Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Universita' degli Studi di Napoli, Federico II
Πρόεδρος του European Institute of Nutritional Medicine, E.I.Nu.M

Η βιταμίνη D συνεχίζει τα τελευταία χρόνια να είναι το επίκεντρο έντονης έρευνας με θετικά αποτελέσματα σε όλες σχεδόν τις πλευρές της υγείας και κυρίως στο πεδίο των αυτοάνοσων νοσημάτων.

Νέα δεδομένα ενισχύουν την συσχέτιση χαμηλών επίπεδων βιταμίνης D με την αύξηση της εμφάνισης νοσημάτων
όπως τα φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου, η σκλήρυνση κατά πλάκας, η ψωρίαση, η ρευματοειδής αρθρίτιδα κ.ά.

Οι φλεγμονώδης νόσοι του εντέρου είναι μια ομάδα αυτοάνοσων ασθενειών που αφορούν κυρίως στην ελκώδη κολίτιδα και στην νόσο του Crohn. Η συχνότητα εμφάνισης τους είναι διαρκώς αυξανόμενη σε όλον τον κόσμο τα τελευταία 60 χρόνια σε σημείο που να χαρακτηρίζονται ως μια παγκόσμια νόσος.

Πρόκειται για νοσήματα που επηρεάζουν σημαντικά την ποιότητα ζωής των ατόμων που πάσχουν από αυτά και την συνολική υγεία του οργανισμού τους τόσο λόγο της πλημμελούς λειτουργίας του εντέρου όσο και από τις παρενέργειες των φαρμακευτικών θεραπειών που πρέπει αυτοί οι ασθενείς να λαμβάνουν, συνήθως ισόβια.

Πρόσφατες μελέτες συνδέουν τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D με την αυξημένη επίπτωση των φλεγμονωδών νόσων του εντέρου αλλά και την βαρύτητα των συμπτωμάτων κατά την εκδήλωση της νόσου και προτείνουν την χρήση της ως πρόσθετο θεραπευτικό παράγοντα.

Όσο χαμηλότερα τα επίπεδα της βιταμίνης D τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης φλεγμονώδους νόσου του εντέρου και τόσο πιο έντονη είναι και η συμπτωματολογία.

Η θετική επίδραση της βιταμίνης D ασκείται μέσα από πολλαπλούς μηχανισμούς.

Ανοσορυθμιστική δράση

Η βιταμίνη D ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα ενώ παράλληλα αποκαθιστά την ικανότητα του οργανισμού να αναγνωρίζει τα δικά του κύτταρα και ιστούς. Δεν ενισχύει απλά το ανοσοποιητικό σύστημα αλλά το επαναφέρει στην αρχική φυσιολογική του λειτουργία.  Αυτή, η απώλεια της αναγνώρισης των ίδιων των κυττάρων σε έναν οργανισμό, είναι η βασική αιτία για την εμφάνιση των αυτοάνοσων ασθενειών. Η ανοσορυθμιστική δράση της D είναι ζωτικής σημασίας τόσο στην αυτοανοσία όσο και στον καρκίνο.

Έλεγχος των παθογόνων μικροοργανισμών

Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για την παραγωγή 200 ενδογενών αντιβιοτικών ουσιών και για την ομαλή λειτουργία και ενεργοποίηση των λευκών αιμοσφαιρίων. Χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D συνδέονται με αυξημένη εμφάνιση λοιμώξεων και ανεπαρκή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Rochester ανακάλυψαν άμεση συσχέτιση της εντερικής χλωρίδας με την δράση της βιταμίνης D. Ενώ χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D σχετίζονται με αυξημένη παρουσία παθογόνων οργανισμών στο έντερο.

Η αλλοίωση της φυσιολογικής ισορροπίας της εντερικής χλωρίδας σχετίζεται άμεσα με την εκδήλωση ελκώδους κολίτιδας και νόσου του Crohn.

Άμεση αντιφελγμονώδη δράση

Η βιταμίνη D είναι στην πραγματικότητα μια ορμόνη που παράγεται μέσα στο σώμα μας από την χοληστερίνη, όπως παράγονται για παράδειγμα η κορτιζόλη και η τεστοστερόνη. Έχει ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση που εκφράζεται μέσα από ειδικούς υποδοχείς (VDR: Vitamin D Receptors). Η άμεση αντιφλεγμονώδης και αντικαρκινική της δράση έχει μελετηθεί σε πολυάριθμες έρευνες και εκφράζεται μέσα από τη δράση των υποδοχέων της. Το έντερο είναι ένας από τους ιστούς που παρουσιάζουν από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις υποδοχέων για την βιταμίνη D.

Η επίτευξη Ιδανικών επίπεδων βιταμίνης D πρέπει να είναι στόχος τόσο για την πρόληψη όσο και για την θεραπεία των φλεγμονωδών νόσων του εντέρου. Η μέτρηση των επιπέδων τ
ης 25 OH D3 θα πρέπει να γίνεται σε όλους τους ασθενείς που πάσχουν από αυτοάνοσο νόσημα. Ιδανικές θεωρούνται τιμές που κυμαίνονται από 50-80 ng/dl.

Είναι αξιοσημείωτο ότι οι ασθενείς που πάσχουν από αυτοανοσία μπορεί να εμφανίζουν αντίσταση στην βιταμίνη D και να χρειάζονται μεγαλύτερες δόσεις και υψηλότερες τιμές για να μπορέσει το σώμα τους να εκφράσει πλήρως τη δράση της πολύτιμης αυτής βιταμίνης. Αυτό όμως θα πρέπει να γίνεται μόνο υπό ιατρική παρακολούθηση και την παράλληλη μέτρηση εργαστηριακών παραμέτρων που μας επιτρέπουν να αξιολογήσουμε αντικειμενικά την ανταπόκριση του οργανισμού.

Μέσα σε εκατομμύρια χρόνια εξέλιξης η φύση ανέπτυξε λύσεις και θεραπείες που σταδιακά ανακαλύπτουμε. Όσο αυξάνεται η τεχνολογική μας εξέλιξη τόσο κατανοούμε ότι έχουμε πολύ περισσότερα να μάθουμε απ’ όσα πιστεύουμε.

Στην Υγειά Σας!
drtsoukalas.com

Παρασκευή 21 Ιουλίου 2017

Όχι 5 αλλά 10 μερίδες την ημέρα φρούτα και λαχανικά πρέπει να τρώμε , λένε οι επιστήμονες

Η αυξημένη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών έχει προταθεί ως βασικό συστατικό μιας υγιεινής διατροφής
Όχι μόνο 5 αλλά 10 μερίδες την ημέρα φρούτα και λαχανικά πρέπει να τρώμε λένε οι επιστήμονες για υγεία και ευζωία.
Ναι – αλλά πόσα gr είναι μιά μερίδα φρούτα και λαχανικά;
Η αυξημένη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών έχει προταθεί ως βασικό συστατικό μιας υγιεινής διατροφής που σαν αποτέλεσμα έχει την πρόληψη
των καρδιακών παθήσεων,
του καρκίνου,πολλών άλλων χρόνιων παθήσεων,σημαντικών βελτιώσεων της υγείας, προάγοντας έτσι την ευζωία και μακροζωία.
Οι ερευνητές επισημαίνουν πως η κατανόηση της σχέσης μεταξύ της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών και της θνησιμότητας είναι σημαντικός για την καθοδήγηση των επιλογών των καταναλωτών και την ιεράρχηση των διατροφικών κατευθυντήριων γραμμών για τη μείωση του κινδύνου
Έτσι, έχουν πραγματοποιήσει μετα-ανάλυσεις μελετών για να ποσοτικοποιηθεί η σχέση δόσης-απόκρισης μεταξύ της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών και του κινδύνου από κάθε αιτία θνησιμότητας όπως π,χ καρδιαγγειακής.
Και όπως οι ίδιοι οι ερευνητές αναφέρουν.....

Τετάρτη 19 Ιουλίου 2017

Βότανα και μπαχαρικά στην υπηρεσία της υγείας μας!

Βότανα και μπαχαρικά στην υπηρεσία της υγείας μας!
Πως τα μείγματα βοτάνων και μπαχαρικών μειώνουν τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων και της χοληστερόλης!
Τα μπαχαρικά και τα βότανα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, τα οποία εμποδίζουν τις διαταραχές των λιπιδίων,τριγλυκερίδια και χοληστερόλη,σύμφωνα με πάμπολλες μελέτες και έρευνες.
Η δε αύξηση των τριγλυκεριδίων μπορεί να προκαλέσει παγκρεατίτιδα,
στυτική δυσλειτουργία,
έμφραγμα,
εγκεφαλικά επεισόδια,
ανευρύσματα,
αγγειακή άνοια.
Τα προβλήματα αυτά πολλές φορές οδηγούν τους ερευνητές-επιστήμονες σε μετα-αναλύσεις μελετών ώστε να εξάγουν πιό ασφαλή συμπεράσματα!
Οι διαταραχές των λιπιδίων,των τριγλυκεριδίων και της χοληστερόλης,συμβάλλουν στην αθηροσκλήρωση, μια κατάσταση στην οποία οι αρτηρίες στενεύουν και σκληραίνουν λόγω της συσσώρευσης λίπους και πάντα υπάρχει ο κίνδυνος καρδιολογικών και εγκεφαλικών περιστατικών!
read more:https://botanologia.gr/votana-kai-mpacharika-stin-ypiresia-tis-ygeias-mas/

Οι δράσεις των βοτάνων – Η συμβολή των βοτάνων στη λειτουργία της απέκκρισης

Τα βότανα και οι ιδιότητές τους
Το σώμα μας έχει ως γνωστόν έναν πολύπλοκο και εκπληκτικά αποτελεσματικό μηχανισμό για να απαλλάσσεται από τα δηλητήρια,
τις τοξίνες και
τις παντός είδους άχρηστες και επιβλαβείς ουσίες.
Τα κυριότερα όργανα με τα οποία αποβάλλονται όλες αυτές οι επιβλαβής ουσίες είναι:
το δέρμα,
οι πνεύμονες,
τμήματα του πεπτικού συστήματος,
τα ουροποιητικά όργανα
και τα ουροφόρα.
Έρχονται όμως στιγμές που αυτό το άψογο οικοδόμημα χρειάζεται την βοήθειά μας –
και -πολύ σωστά -θα με ρωτήσετε γιατί;
Μα γιατί πολλές φορές έχουμε φορτώσει και πιέσει κάποιο όργανό του με πολύ περισσότερα του κανονικού δηλητήρια και τοξίνες.
Τη βοήθεια αυτή μπορούμε να του την προσφέρουμε χρησιμοποιώντας απλά και ασφαλή βότανα,
ενισχύοντας με τον...
read more:https://botanologia.gr/oi-draseis-ton-votanon-i-symvoli-ton-votanon-sti-leitoyrgia-tis-apekkrisis/

Κυριακή 16 Ιουλίου 2017

Η νηστεία βοηθά στην καλύτερη λειτουργία μυαλού και σώματος

Στη χώρα μας το Νηστειοδρόμιο, δηλαδή οι νηστείες που επιβάλλει η θρησκεία μας γίνονται αρκετές φορές το χρόνο.
Ωστόσο, τρεις από αυτές, τα Χριστούγεννα, το Πάσχα και το Δεκαπενταύγουστο, τηρούνται από πολύ μεγάλη μερίδα πληθυσμού σε όλη την Ελλάδα.

Με αφορμή την σαρανταήμερη νηστεία του Πάσχα που ξεκινά, καθώς και με τις διαπιστώσεις μιας αμερικανικής μελέτης που εστίασε στην ολιγοθερμιδική διατροφή, η Δρ. Νικολέτα Κοΐνη, M.D., πιστοποιημένη Ιατρός Λειτουργικής, Προληπτικής, Αντιγηραντικής και Αναγεννητικής Ιατρικής από την Αμερικανική Ακαδημία Αντιγηραντικής Ιατρικής, μας συμβουλεύει για το τι πρέπει να προσέχουμε, ενώ μας αναλύει τις θετικές επιδράσεις της νηστείας στην υγεία μας.
Όπως λέει η γιατρός, η νηστεία αποτελεί ευκαιρία για μια φυσική αποτοξίνωση του οργανισμού μας από την κατανάλωση ζωικών τροφών.
Όμως, εδώ και χρόνια υπάρχει σε εξέλιξη μια επιστημονική διαμάχη για το αν είναι ωφέλιμη ή όχι για την υγεία του ανθρώπου, δεδομένου ότι προϋποθέτει τη στέρηση τροφής.
Ωστόσο, έχει διαπιστωθεί ότι η στέρηση της τροφής είναι το «κλειδί» για να ζήσουμε περισσότερο και καλύτερα.
Μια πρόσφατη αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Nature Communications» έδειξε ότι μια ολιγοθερμιδική διατροφή βοηθά να ζήσουμε περισσότερο και με καλύτερη υγεία. Μάλιστα, το όφελος είναι μεγαλύτερο για τους ηλικιωμένους.
Σύμφωνα με τη γιατρό, από τις κύριες συνέπειες της φυσικής διαδικασίας της γήρανσης του σώματος και των ασθενειών γενικότερα, είναι ο αργός μεταβολισμός.
Και ο λόγος είναι ότι καταναλώνουμε μεγαλύτερες ποσότητες φαγητού και κινούμαστε λιγότερο.
Καταναλώνοντας μικρότερο διατροφικό φορτίο για το πεπτικό μας σύστημα, του δίνουμε τη δυνατότητα να ξεκουραστεί και να λειτουργήσει καλύτερα.
Όταν η πέψη είναι πτωχή, το πρώτο που επηρεάζεται στον οργανισμό μας είναι ο μεταβολισμός και η ικανότητα καύσης του λίπους.
Η νηστεία είναι αυτή που μπορεί να ρυθμίσει την πέψη και να προάγει την υγιή λειτουργία του εντέρου, βελτιώνοντας έτσι τον μεταβολισμό.
Επίσης, έχει τεκμηριωθεί επιστημονικά ότι η νηστεία, έχει θετική επίδραση στην ευαισθησία στην ινσουλίνη, μηχανισμός που μας επιτρέπει να ανεχόμαστε καλύτερα τους υδατάνθρακες, δηλαδή τη ζάχαρη.
Επιπλέον, επιτρέπει στο σώμα να χρησιμοποιεί το λίπος ως κύρια πηγή ενέργειας αντί για τη ζάχαρη.
Τέλος, βοηθά στη ρύθμιση των ορμονών και της πείνας.
Με λίγα λόγια, η νηστεία είναι σαν το κουμπί που κάνει reset σε μια ηλεκτρονική συσκευή.

Όπως έχει αποδειχθεί από πολλές έρευνες, η νηστεία, δηλαδή η στέρηση της τροφής, αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους τρόπους βελτίωσης του ανοσοποιητικού μας συστήματος, επειδή μειώνει την παραγωγή ελευθέρων ριζών, ρυθμίζει τις φλεγμονώδεις καταστάσεις στο σώμα, αποτρέπει το σχηματισμό καρκινικών κυττάρων, συντελεί σε μείωση των καρδιαγγειακών παθήσεων και του διαβήτη.
Παράλληλα, έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει την εγκεφαλική λειτουργία ενεργοποιώντας τα βλαστικά κύτταρα ώστε να μετατραπούν σε νέους νευρώνες και άλλες χημικές ουσίες που προάγουν τη νευρική υγεία.
Προστατεύει, επίσης, τα εγκεφαλικά κύτταρα από αλλαγές που συνδέονται με τις νόσους του Alzheimer και του Πάρκινσον.
Επιπροσθέτως, η νηστεία δημιουργεί χώρο για περισσότερη ενέργεια στο σώμα, αφού το πεπτικό σύστημα ξεκουράζεται, όπως προείπαμε, και μπορεί να λειτουργήσει καλύτερα και να απορροφήσει ενέργεια.
Ωστόσο, η γιατρός κρούει τον «κώδωνα» του κινδύνου καθώς, όπως λέει, μπορεί να είναι ωφέλιμη για την υγεία μας η νηστεία, όμως πρέπει να γίνεται και σωστά. Πολλοί άνθρωποι νηστεύουν καταναλώνοντας περισσότερους υδατάνθρακες, γεγονός που προκαλεί αύξηση του σακχάρου στο αίμα και διαταραχή της ισορροπίας των ορμονών της λεπτίνης και της ινσουλίνης, με αποτέλεσμα την αύξηση της πείνας, άρα της κατανάλωσης τροφής και κατ’ επέκταση αύξηση του σωματικού βάρους.
Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που κάποιοι αρνούνται να νηστέψουν καθώς πιστεύουν ότι θα παχύνουν.
Η νηστεία για να γίνει σωστά πρέπει να καταναλώνουμε φυτικές τροφές που περιέχουν πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, οι οποίες παρουσιάζουν παρόμοια σύσταση με τις αντίστοιχες του κρέατος.
Έτσι, η νηστεία μόνο θετικές επιδράσεις μπορεί να έχει στη σωματική και πνευματική μας υγεία, σημειώνει η Δρ. Κοΐνη.
Επιπλέον, με την κατανάλωση σωστών τροφών και έχουμε ένα ελαφρύτερο οργανισμό, συνεπώς καλύτερη λειτουργία του μεταβολισμού μας, αλλά και καταπολεμάμε τις πιθανές λοιμώξεις που δημιουργούνται από το έντονο εσωτερικό στρες.
Με λίγα λόγια, σώμα και μυαλό λειτουργούν πολύ καλύτερα, λέει η γιατρός.
naftemporiki.gr

Τετάρτη 12 Ιουλίου 2017

Σέλινο, ένα πολύτιμο βότανο-λαχανικό με ισχυρές θεραπευτικές ιδιότητες

 
Σέλινο , ένα ισχυρότατο λαχανικό που πολλές φορές ξεχνάμε πόσο πολύ υποστηρίζει τη γενική μας υγεία!
Και πολλές φορές είναι κάποια λαχανικά και βότανα τα οποία επειδή τα βρίσκουμε πάρα πολύ εύκολα και τα έχουμε απλόχερα , ξεχνάμε την αξίας τους και το πόσο πολύ υποστηρίζουν την υγεία μας.
Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι και το σέλινο ,το οποίο καθ ΄όλη τη διάρκεια του χειμώνα μέχρι της αρχές της άνοιξης στολίζει όλους σχεδόν τους πάγκους των λαϊκών αγορών της χώρας μας.
Το σέλινο το έχουμε όλοι στην κουζίνα μας και επειδή το βρίσκουμε πάρα-πάρα πολύ εύκολα νομίζουμε ότι είναι ένα ταπεινό λαχανικό , το οποίο νοστιμεύει τη φασολάδα μας και το χοιρινό , όταν το μαγειρεύουμε με σέλινο.
Δεν είναι όμως έτσι.
Για αυτό ας δούμε συνοπτικά κάποιους από τους πολλούς λόγους που πρέπει το σέλινο να είναι μέρος της διατροφής μας , και όχι σποραδικά αλλά σχεδόν καθημερινά όταν είναι η εποχή του.
Το σέλινο και οι ιδιότητές του

1. -το σέλινο ανακουφίζει τον πόνο , μειώνει τις φλεγμονές – γιατί;
read more:https://botanologia.gr/selino-ena-polytimo-votano-lachaniko-me-ischyres-therapeytikes-idiotites/

Δευτέρα 10 Ιουλίου 2017

Βότανα που ωθούν τον μεταβολισμό μας και μας βοηθούν να αδυνατίσουμε

Βότανα και αδυνάτισμα
Δεν είναι μυστικό ότι αυτό που βάζουμε στο πιάτο μας διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στη διατήρηση του σωστού σωματικού μας βάρους αλλά και στην απώλεια περιττών κιλών – αν χρειάζεται.
Πολλά βότανα και μπαχαρικά έχουν αποδειχθεί ότι καταπολεμούν την ανεξέλεγκτη τάση για τη λήψη υπερβολικών ποσοτήτων φαγητού προωθώντας το συναίσθημα της πληρότητας.
Επίσης αυξάνουν το μεταβολισμό , ενισχύουν την καύση του λίπους , βοηθούν στην απώλεια των περιττών κιλών , νοστιμεύουν σχεδόν όλα μας τα φαγητά και γενικά προάγουν την υγεία μας και την ευζωία μας.
Ενώ τα βότανα και τα μπαχαρικά δεν είναι πανάκεια , μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως τρόφιμα ή ιάματα για να συμπληρώσουν , να υποστηρίξουν και να ενισχύσουν κάθε μας προσπάθεια για τη διατήρηση του ιδανικού μας βάρους...
read more:https://botanologia.gr/votana-poy-othoyn-ton-metavolismo-mas-kai-mas-voithane-na-adynatisoyme/

Σάββατο 8 Ιουλίου 2017

Το εκχύλισμα των φύλλων της ελιάς και η χρόνια κόπωση

Λένε ότι το σύνδρομο της χρόνιας κόπωσης είναι απόρροια του τρόπου ζωής.
Του σύγχρονου τρόπου ζωής μας,του συνεχούς άγχους να τα προλάβουμε όλα,
στις πάμπολλες , 
παράλογες και πολλές φορές ανούσιες απαιτήσεις , 
ανάγκες και υποχρεώσεις που έχουμε δημιουργήσει.
Στη μη αντίστασή μας στις προκλήσεις που υπάρχουν γύρω μας,στην αλόγιστη κατανάλωση,στην μεταμόρφωσή μας από άτομο σε καταναλωτή.
Και το τίμημα;
Η δημιουργία στρεσογόνων καταστάσεων , οι οποίες με την σειρά τους μας δημιουργούν μιά σκληρή συναισθηματική εξάντληση.
Μιά εξουθένωση που ψάχνουμε να βρούμε την αιτία της και δεν μπορούμε.
Νομίζουμε ότι παρόλο που κοπιάζουμε , 
που δουλεύουμε από το πρωί μέχρι το βράδυ , 
είναι αδύνατον να επιτύχουμε τους υψηλούς στόχους που έχουμε βάλει.
Ότι είναι αδύνατον να ικανοποιήσουμε όλες μας τις καταναλωτικές ανάγκες και 
βέβαια όλα αυτά δεν τα λέω μόνο εγώ , αλλά όλοι οι γιατροί που ασχολούνται με το...