Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Πέμπτη, 31 Μαΐου 2018

Η κατάθλιψη επιταχύνει τη γήρανση του εγκεφάλου

Η κατάθλιψη επιταχύνει τη γήρανση του εγκεφάλου επισημαίνουν οι ψυχολόγοι στο Πανεπιστήμιο του Sussex καθώς έχουν βρει μια σύνδεση μεταξύ της κατάθλιψης και της επιτάχυνσης του ρυθμού γήρανσης  του εγκεφάλου.

Οι ψυχολόγοι στο Πανεπιστήμιο του Sussex έχουν βρει μια σύνδεση μεταξύ της κατάθλιψης και της επιτάχυνσης του ρυθμού με τον οποίο γηράσκει ο εγκέφαλος.
Αν και οι επιστήμονες πολλές φορές στο παρελθόν έχουν αναφέρει ότι τα άτομα με κατάθλιψη ή άγχος έχουν αυξημένο κίνδυνο άνοιας αργότερα, αυτή είναι η πρώτη μελέτη που παρέχει ολοκληρωμένες αποδείξεις για την επίδραση της κατάθλιψης στη μείωση της συνολικής γνωστικής λειτουργίας (γνωστής και ως νοητικής κατάστασης) στο γενικό πληθυσμό.

Για τη μελέτη, που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη 24 Μαΐου 2018, στο περιοδικό Psychological Medicine , οι ερευνητές διενήργησαν μια συστηματική ανασκόπηση 34 διαχρονικών μελετών, εστιάζοντας στη σχέση ανάμεσα στην κατάθλιψη ή το άγχος και τη μείωση της γνωστικής λειτουργίας με την πάροδο του χρόνου.
Στοιχεία από περισσότερους από 71.000 συμμετέχοντες συνδυάστηκαν και εξετάστηκαν.
Στους συμμετέχοντες ήταν άτομα που παρουσίαζαν συμπτώματα κατάθλιψης καθώς και άτομα που είχαν διαγνωσθεί ως κλινικά καταθλιπτικά, η μελέτη εξέτασε το ρυθμό μείωσης της συνολικής γνωστικής κατάστασης που περιλαμβάνει απώλεια μνήμης, εκτελεστική λειτουργία (όπως λήψη αποφάσεων) και ταχύτητα επεξεργασίας πληροφοριών μεγαλύτεροι ενήλικες.

Είναι σημαντικό ότι οι μελέτες των συμμετεχόντων με διάγνωση άνοιας κατά την έναρξη της μελέτης αποκλείστηκαν από την ανάλυση.
Αυτό έγινε προκειμένου να εκτιμηθεί ευρύτερα ο αντίκτυπος της κατάθλιψης στη γνωστική γήρανση του γενικού πληθυσμού.
Η μελέτη διαπίστωσε ότι τα άτομα με κατάθλιψη παρουσίασαν μεγαλύτερη μείωση της γνωστικής κατάστασης στην τρίτη ηλικία από ό, τι οι συνομήλικοί τους  χωρίς κατάθλιψη.

Οι επικεφαλής συγγραφείς του βιβλίου, Dr Darya Gaysina και Amber John από το Εργαστήριο EDGE (Περιβάλλον, Ανάπτυξη,Γενετική και Επιγενετική στην Ψυχολογία και Ψυχιατρική) στο Πανεπιστήμιο του Sussex, ζητούν μεγαλύτερη συνειδητοποίηση της σπουδαιότητας της υποστήριξης της ψυχικής υγείας,ώστε να προστεύεται για την προστασία του εγκέφαλος και γενική  υγεία όταν τα άτομα εισέρχονται στην τρίτη ηλικία.

Η Dr Darya Gaysina, Lecturer In Psychology στο πανεπιστήμιο του Sussex σχολιάζει:
"Η μελέτη αυτή έχει μεγάλη σημασία - οι πληθυσμοί μας γηράσκουν με γρήγορο ρυθμό και ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν με μειωμένες γνωστικές ικανότητες και άνοια αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά κατά τα επόμενα τριάντα χρόνια."

"Τα ευρήματά μας θα πρέπει να δώσουν ακόμα περισσότερους λόγους να ληφθούν σοβαρά υπόψη τα θέματα ψυχικής υγείας και να διασφαλίσουν ότι οι υγειονομικές διατάξεις είναι κατάλληλες.
Πρέπει να προστατεύσουμε την ψυχική ευημερία των μεγαλύτερων ενηλίκων μας και να παρέχουμε αξιόπιστες υπηρεσίες υποστήριξης σε όσους αντιμετωπίζουν κατάθλιψη και άγχος προκειμένου να διαφυλαχθεί η εγκεφαλική λειτουργία στη μετέπειτα ζωή τους"

Η ερευνήτρια Amber John,που πραγματοποίησε αυτή την έρευνα για το διδακτορικό της στο Πανεπιστήμιο του Sussex, προσθέτει:
"Η κατάθλιψη είναι ένα κοινό πρόβλημα ψυχικής υγείας - κάθε χρόνο, τουλάχιστον 1 στους 5 ανθρώπους εμφανίζει συμπτώματα απελπισίας - και είναι αναπόφευκτο να παρατηρήσουμε μεγαλύτερη μείωση στις γνωστικές ικανότητες,για αυτό πρέπει να ληφθούν προληπτικά μέτρα όπως η άσκηση και άλλες συνιστώμενες θεραπευτικές θεραπείες, που έχουν αποδειχθεί χρήσιμες για την υποστήριξη της ευημερίας, η οποία με τη σειρά της μπορεί να βοηθήσει στην προστασία της γνωστικής υγείας,κατά την έναρξη της τρίτης ηλικίας."

Κείμενο,επιμέλεια-thalia:botanologia.blogspot.com

πηγές και αναφορές:
www.sciencedaily.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου