Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2019

Τελομερή, Βιολογική ηλικία και Χρόνιες ασθένειες

Γιατί γερνάμε;
Η απάντηση είναι απλή: Γερνάμε γιατί, με το πέρασμα του χρόνου, τα κύτταρά μας διαιρούνται και τα τελομερή μας συρρικνώνονται.
Και τότε αρχίζουν τα προβλήματα.

Τί είναι όμως τα τελομερή;
Η λέξη προέρχεται από τα ουσιαστικά τέλος και μέρος. Είναι τα ακραία τμήματα των χρωμοσωμάτων μας και η δουλειά τους είναι να προστατεύουν το DNA μας, δηλαδή το γενετικό μας κώδικα. Κάτι σαν τα πλαστικά καλύμματα στις άκρες των κορδονιών μας που τα προστατεύουν από το να ξεφτίζουν.
Το DNA μας μοιάζει με ένα σκληρό δίσκο, όπου βρίσκεται αποθηκευμένο το λογισμικό που ελέγχει όλες τις λειτουργίες του ανθρώπινου σώματος.
Η αλυσίδα DNA μοιάζει με ένα μακρύ νήμα διπλής έλικας, διπλωμένο σε σχήμα Χ.
Σε κάθε ανθρώπινο κύτταρο υπάρχουν 23 ζευγάρια χρωμοσωμάτων.
Κάθε φορά που τα κύτταρά μας υπόκεινται σε κάποια βλάβη, διαιρούνται για να την αποκαταστήσουν.
Με κάθε διαίρεση, ένα μικροσκοπικό τμήμα των τελομερών χάνεται και τα τελομερή κονταίνουν.
Με το πέρασμα του χρόνου, σταδιακά συρρικνώνονται.

Όσο πιο κοντά είναι τα τελομερή, τόσο πιο ασταθές είναι το DNA μας και αυτό σημαίνει ότι είναι πιο πιθανό να προκύψει κάποια ασθένεια.
Κατά τη γέννηση, το μέσο μήκος ενός τελομερούς είναι 10.000 βάσεις.
Στην ηλικία των 20 ετών είναι περίπου 8.000.
Οπότε, καθώς γερνάμε, συνεχίζουμε να χάνουμε 35 με 150 βάσεις ετησίως.
Όταν το μέσο μήκος φτάνει να είναι λιγότερο από 4.500 βάσεις, τότε το DNA μας γίνεται ασταθές και αυξάνεται η πιθανότητα εμφάνισης προβλημάτων υγείας.
Το μήκος των τελομερών μας συνδέεται άμεσα με τη βιολογική μας ηλικία.
Όσο μικρότερη είναι η βιολογική μας ηλικία, τόσο μεγαλύτερο είναι το μήκος των τελομερών και αντίστροφα.
Τα μακρύτερα τελομερή ισούνται με μικρότερη βιολογική ηλικία και καλύτερη υγεία.
Τί μπορούμε να κάνουμε για να τα προστατεύσουμε;
Μπορούμε να διατηρούμε τη βιταμίνη D σε ιδανικά επίπεδα, να ακολουθούμε διατροφή υψηλής θρεπτικής αξίας, να αποφεύγουμε τις επεξεργασμένες τροφές, τη ζάχαρη και οτιδήποτε μετατρέπεται σε ζάχαρη αφότου προσληφθεί από τον οργανισμό και να ασκούμαστε.
Μπορούμε επίσης να αυξήσουμε την πρόσληψη αντιοξειδωτικών μέσω της διατροφής και μέσω συμπληρωμάτων διατροφής.
Μπορούμε να διατηρούμε το βάρος μας σε φυσιολογικά επίπεδα, να διαχειριζόμαστε το στρες και να φροντίζουμε την ψυχική μας υγεία.
Μπορούμε να κρατάμε το σώμα μας ενυδατωμένο και να εξασφαλίζουμε τουλάχιστον 7 ώρες ύπνου την ημέρα και φυσικά θα πρέπει πάντα να αποφεύγουμε την έκθεση σε επιβλαβείς ή τοξικούς παράγοντες, όπως κάπνισμα, αλκοόλ, ναρκωτικές ουσίες, περιττά φάρμακα, βαρέα μέταλλα και ακτινοβολία.
Προστατεύοντας τα τελομερή μας και κατ' επέκταση τα κύτταρά μας, προστατεύουμε την υγεία μας και αυξάνουμε το προσδόκιμο ζωής.
read more:drtsoukalas.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου