Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Τετάρτη 17 Απριλίου 2024

Ο δυόσμος, το φολικό οξύ και η ακοή μας!

Μπορεί ο δυόσμος να θεραπεύσει την απώλεια ακοής μας; 
Όχι ακριβώς, αλλά είναι εξαιρετική πηγή φολικού οξέως/folate*
Το φολικό οξύ είναι απαραίτητο για την υγεία των αυτιών μας, γι' αυτό και ο δυόσμος θεωρείται υπερτροφή για την ακοή μας.
Σύμφωνα με μελέτες όπως αυτή: eurekalert.org, η οποία παρακολούθησε 126 άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω, η απώλεια ακοής λόγω ηλικίας συνδέεται με χαμηλά επίπεδα φολικού οξέως/folate.
Ο αποξηραμένος δυόσμος είναι ένας διασκεδαστικός και ταυτόχρονα θεραπευτικός τρόπος για να αυξήσουμε την πρόσληψη φολικού οξέως/folate.
Μπορούμε να τον χρησιμοποιήσουμε σε επιδόρπια και
σε σαλάτες, όπως χρησιμοποιούμε τη ρίγανη ή να ετοιμάσουμε αρωματικά ροφήματα!
Ποιο όμως και τι είναι το φολικό οξύ?
Λοιπόν...
τo φολικό οξύ είναι βιταμίνη του συμπλέγματος των βιταμινών B, είναι η
βιταμίνη Β9 ή
φολικό οξύ/folate, αλλά και
φυλλικό οξύ/folic acid.
Δυο λόγια για να την γνωρίσουμε περισσότερο.
H βιταμίνη Β9 ή folate είναι  υδατοδιαλυτή και ανακαλύφθηκε στο σπανάκι το 1941 και ονομάστηκε ” φυλλικό οξύ”από τη λέξη φύλλο ή φολικό οξύ από τη λατινική λέξη για το φύλλο -folium- έτσι
οι όροι φυλλικό οξύ και φολικό οξύ ήταν μέχρι πριν λίγα χρόνια  συνώνυμες, τα τελευταία όμως χρόνια η λέξη φολικό οξύ -folate- γίνεται συνώνυμο της βιταμίνης Β9 που βρίσκεται εκ φύσεως στις τροφές, σε αντιδιαστολή με το φυλλικό οξύ – folic acid, το οποίο είναι η συνθετική βιταμίνη που υπάρχει συνήθως στα συμπληρώματα διατροφής και στα εμπλουτισμένα τρόφιμα.
Όπως είναι αναμενόμενο η βιταμίνη βρίσκεται κυρίως στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και είναι ζωτικής σημασίας για τη σύνθεση του DNA καθώς και για πολλές άλλες σημαντικές κυτταρικές λειτουργίες, ανάμεσα στις οποίες και η διατήρηση της ακοής μας!
κείμενο και επιμέλεια κειμένου:ntina/thalia - https://botanologia.gr/freska-fylla-dyosmoy-kai-ta-pollapla-toys-ofeli-stin-ygeia-mas/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου