Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Τρίτη 21 Απριλίου 2015

Πως το ροδόνερο αγαπάει το πρόσωπό μας

Το ροδόνερο είναι ένα από τα πρώτα καλλυντικά που χρησιμοποίησαν οι γυναίκες ανά τους αιώνες σαν αντιρυτιδικό,
αναζωογονητικό,
δροσιστικό,
ηρεμιστικό,
αντιφλογιστικό,
στυπτικό – αφού κάνουμε μιά κούρα προσώπου με τη βοήθεια του ατμού απλώνουμε με ελαφριές κινήσεις το ροδόνερο στο πρόσωπό μας,αυτό
λειτουργεί σαν στυπτικό και βοηθάει τους πόρους του δέρματος να κλείσουν,ενώ παράλληλα προστατεύει τα τριχοειδή αγγεία του δέρματος,παρέχοντας τόνωση και σύσφιξη.
αντιφλεγμονώδες – επιθέματα με ροδόνερο καταπραΰνουν και ξεκουράζουν τα κουρασμένα και πρησμένα μάτια μας.
επουλωτικό – καταπραΰνει  και θεραπεύει προβλήματα του δέρματος που οφείλονται σε βακτηριακές λοιμώξεις,όπως
ακμή
έκζεμα
πληγές και
κοψίματα.....

Παρασκευή 17 Απριλίου 2015

Τα είκοσι και κάτι απίστευτα οφέλη για την υγεία μας των Capsicum

Capsicum – Τα οφέλη για την υγεία μας της πιπεριάς
Προσθέτω μια καινούργια κατηγορία που αφορά τα βότανά μας:
Τα οφέλη τους – και ξεκινώ με την μεγάλη οικογένεια της πιπεριάς.
Η πιπεριά ανήκει στην μεγάλη οικογένεια των Solanoideae, της φυλής των Capsiceae και του γένους των Capsicum.
Στο γένος Capsicum ανήκουν όλες οι πιπεριές που γνωρίζουμε και οι οποίες κατακλύζονται από ισχυρά φυτοθρεπτικά συστατικά τα capsaicinoids – καψαϊκινοειδή* με σημαντικά οφέλη για την υγεία μας.
Οι κυρίαρχες μορφές των Capsicum, τα οποία είναι περισσότερα από είκοσι, είναι η καψαϊκίνη-Capsaicin και η διϋδροκαψαϊκίνη-dihydrocapsaicin, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 80% -90% των καψαϊκινοειδών, οι υπόλοιπες υπάρχουν σε μικρότερες ποσότητες.
Το πραγματικό ποσοστό καψαϊκινοειδών ποικίλλει ανάλογα με την ποικιλία της πιπεριάς και τη μέθοδο εκχύλισης, η δε ιδιαιτερότητα των διαφορετικών πιπεριών εξαρτάται από την περιεκτικότητα σε καψαϊκίνη
Καψαϊκίνη-Capsaicin το κυρίαρχο και ισχυρότερο συστατικό...

Τετάρτη 15 Απριλίου 2015

αχιλλέα η χιλιόφυλλη ή μυριόφυλλο – μιά πρώτη γνωριμία

Στον κήπο της Αφροδίτης βοτάνι είναι χαριτωμένο!
achillea millefolium!!!
της έδωσαν το όνομα του Θεϊκού Αχιλλέα,του ήρωα που το δόρυ του είχε τη δύναμη να σκοτώνει αλλά και να θεραπεύει
και
ο θρύλος θέλει το χιλιόφυλλο ή αγριαψιθιά να φυτρώνει από τη σκουριά που έπεσε στο χώμα από το δόρυ του Αχιλλέα για
να μπορέσει ο ήρωας με το βοτάνι αυτό να θεραπεύει τους συντρόφους του στον Τρωικό πόλεμο!!!
ο Διοσκουρίδης πολύ μετά τη χρησιμοποίησε ως αιμοστατικό και
ήταν αυτές οι ισχυρές αιμοστατικές ιδιότητες της αχιλλείας που χρησιμοποιήθηκαν στα περισσότερα πεδία των μαχών της αρχαιότητας για να θεραπεύουν τα τραύματα των στρατιωτών
ενώ τα ροφήματα από τις ανθισμένες κορυφές και τα φύλλα της έριχνε τον...
read more:https://botanologia.gr/achillea-i-chiliofylli-i-myriofyllo-mia-proti-gnorimia/

Πέμπτη 9 Απριλίου 2015

Tο ελαιόλαδο είναι ένα από τα ασφαλέστερα λάδια για τηγάνισμα και μαγείρεμα σε υψηλές θερμοκρασίες

Ελαιόλαδο – Το σήμα κατατεθέν της μεσογειακής διατροφής.
Ένας από τους πιο κοινούς μύθους που διαδίδονται κατ επανάληψη είναι ότι, ενώ το ελαιόλαδο είναι υγιεινό, δεν πρέπει να το χρησιμοποιούμε σε υψηλές θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος και του τηγανίσματος διότι η υψηλή θερμοκρασία το καταστρέφει και το καθιστά άκρως ανθυγιεινό.
Η πεποίθηση όμως αυτή δεν είναι συνεπής με τις ιστορικές χρήσεις του ελαιόλαδου στη μεσογειακή κουζίνα και δεν υποστηρίζεται από δημοσιευμένες έρευνες οι οποίες υποστηρίζουν ότι το ελαιόλαδο δεν είναι μόνο ασφαλές για το μαγείρεμα, αλλά συνιστάται ειδικά η χρήση του σε περιπτώσεις που απαιτείται τηγάνισμα σε υψηλές θερμοκρασίες.
Η Dr. Mary Enig, συγγραφέας του Know Your Fats, η οποία ήταν μιά από τις σημαντικότερες διατροφολόγους και ερευνήτριες ,γνωστή για τις αντισυμβατικές θέσεις της πάνω στη διατροφή και ειδική στα λίπη και έλαια επαινούσε το ελαιόλαδο και
συνιστούσε ένα προσωπικό μείγμα ελαίων για το μαγείρεμα, το οποίο συμπεριελάμβανε και το ελαιόλαδο.
Η ίδια δήλωνε:
– ένα μοναδικό μείγμα ελαίων που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για σωτάρισμα και ελαφρύ τηγάνισμα είναι ένα μείγμα από
ελαιόλαδο -ένα τρίτο
έλαιο καρύδας -ένα τρίτο
σησαμέλαιο -ένα τρίτο
Η σύσταση της Dr. Mary Enig υποστηρίζεται από ένα μεγάλο κατάλογο....

Τρίτη 7 Απριλίου 2015

Φτιάχνω σπιτικό ταχίνι

Ταχίνι: παρασκευή
Το ταχίνι ή ουσιαστικά ο σουσαμοπολτός, φτιάχνετε από 2 απλά υλικά:
Από τριμμένους σπόρους σουσαμιού και αγνό ελαιόλαδο.
Φτιάχνω σπιτικό ταχίνι
Το έτοιμο ταχίνι φτιάχνετε συνήθως από αποφλοιωμένους σπόρους σουσαμιού. Αυτό δίνει στους ταχίνι ένα πιο ανοιχτό χρώμα και πιο λεία υφή.
Το ταχίνι που φτιάχνετε από φυσικό αναποφλοίωτο σουσάμι δεν είναι τόσο λείο αλλά έχει πιο πλούσια (αν και μερικές φορές λίγο πιο πικρή) γεύση, αλλά ασφαλώς περισσότερα θρεπτικά συστατικά.
Υλικά
1 γεμάτη κούπα σπόρους σουσαμιού
2-5 κουταλιές ελαιόλαδο αναλόγως πόσο ρευστό το θέλουμε
Αλάτι (προαιρετικό)
Παρασκευή
Ψήσιμο του σουσαμιού (προαιρετικό). Το ψήσιμο του σουσαμιού δίνει στο ταχίνι καλύτερη γεύση (όπως των ξηρών καρπών).
1ος τρόπος
Σε ένα στεγνό τηγάνι καβουρδίζουμε τους σπόρους σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας τους συχνά με ένα ξύλινο κουτάλι. Προσέξτε την θερμοκρασία, οι σπόροι καίγονται πολύ εύκολα.
2ος τρόπος
Εναλλακτικά, ψήνουμε τους σπόρους στο φούρνο.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 ° Κελσίου.
Απλώνουμε το σουσάμι σε λαδόκολλα και ψήνουμε ελαφρώς τους σπόρους, ανακατεύοντας τους μία ή δύο φορές.
Και στις 2 περιπτώσεις ψήνουμε λίγο τους σπόρους, μέχρι να πάρουν ελαφρώς ξανθό χρώμα (όχι σκούρο καφέ), περίπου 5-6 λεπτά.
Προσέξτε να μην τους κάψετε γιατί το ταχίνι σας θα έχει απέσεια γεύση. Μεταφέρουμε το ψημένο σουσάμι σε ένα μεγάλο πιάτο ή δίσκο και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.
Τοποθετούμε το σουσάμι σε ένα μίξερ ή μπλέντερ και αλέθουμε τους σπόρους για 2-3 λεπτά μέχρι να γίνει μία λεπτή τριμμένη μάζα.
Προσθέτουμε 2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο και χτυπάμε στο μίξερ για περίπου 1-2 λεπτά μέχρι να αναμιχτεί καλά.
Για λεπτότερο και ρευστότερο ταχίνι, προσθέτουμε ακόμα 2-3 κουταλιές της σούπας λάδι ή και περισσότερο μέχρι να επιτευχθεί η επιθυμητή σύσταση, αναλόγως τις προτιμήσεις μας και ξαναχτυπάμε.
Εάν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε και λίγο αλάτι για γεύση.
Η συνταγή μας δίνει περίπου 2/3 της κούπας έτοιμο ταχίνι.
Για παρασκευή περισσότερης ποσότητας, περίπου ενός κοινού βάζου μελιού των 700 γραμμαρίων, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τις εξής αναλογίες: 5 φλιτζάνια σπόρων σουσαμιού και 1 ½ φλιτζάνι ελαιόλαδου, με τι διαφορά ότι ο χρόνος ψησίματος θα είναι λίγο μεγαλύτερος.
Αποθήκευση
Μεταφέρετε τo ταχίνι σε ένα καθαρό βάζο ή άλλο αεροστεγές δοχείο.
Φυλάξτε το δροσερό μέρος ή στο ψυγείο για αρκετούς μήνες.
Αν το λάδι διαχωριστεί και έρθει στην επιφάνεια μην ανησυχήσετε, απλά ανακατέψτε το με ένα κουτάλι.
~~~~~~~~~~~~~~

Παρασκευή 27 Μαρτίου 2015

πως επιλέγουμε το αλκοολούχο ποτό που θα προκαλέσει τα λιγότερα προβλήματα στον οργανισμό μας μετά από μιά νυχτερινή έξοδο

                    
Το σαρανταβότανο ήταν και είναι ένα μείγμα σαράντα βοτάνων,τα οποία φύονται στην κρητική γη!
Το σαρανταβότανο λοιπόν ήταν ένα μείγμα από σαράντα βότανα τα οποία έβραζαν μέσα σε ένα πήλινο δοχείο – το τσουκάλι –
Το δοχείο αυτό ήταν αχρησιμοποίητο -“αφόριο”-
Αφού έβραζαν τα σαράντα βότανα στο αφόριο,έριχναν το ζουμί σε μία μεγάλη σκάφη!
Στη σκάφη αυτή με το ζουμί των βοτάνων έμπαινε το άτομο που χρειαζόταν θεραπεία!
Έμενε μέσα σχεδόν μισή ώρα!
Η διαδικασία αυτή επαναλαμβανόταν εννέα φορές!
Και η συνταγή αυτή λεγόταν:
Η συνταγή της λουτροθεραπείας!
Ας χαρούμε το πανέμορφο ποίημα,που μέσω της προφορικής παράδοσης έχει φτάσει μέχρι εμάς σήμερα:

Tο “νόημα της Ζωής”

photo by ntina
από το προσωπικό blog
του Δρ.Κουντούρη http://neurotalk.blogspot.gr/
Μιά φιλοσοφική αντιμετώπιση σχετικά με την ευτυχία και την καθημερινότητα έδωσε αφορμή να αναπτυχθεί μιά θεωρία σε ότι αφορά το “νόημα της Ζωής”
Έτσι λοιπόν μετά από πολλές σκέψεις έχει προταθεί ότι το «νόημα της ζωής» είναι η θετική σχέση του ατόμου μ’ άλλα άτομα και με τον εαυτό του∙ έχει βρεθεί ότι συμβάλλουν αποφασιστικά στην ευτυχία και στην ευδαιμονία.
Άρα λοιπόν τα υλικά αγαθά έχουν οπωσδήποτε μια διαφορά κλίμακας.
Δηλαδή, άλλο είναι να απολαμβάνεις την όπερα και άλλο να κοιτάς την τηλεόραση.
Όμως υπάρχει μια σειρά από μεταβλητές, οι οποίες διαμορφώνουν τις σχέσεις και την κατανόηση των ατόμων.
Έτσι λοιπόν το «νόημα της ζωής» είναι να αναπτύξουμε αρμονικές σχέσεις με το περιβάλλον, την καθημερινότητα και κυρίως με τα άτομα∙ αυτή η συμπεριφορά αποτελεί μια δίοδο που οδηγεί στην ευτυχία.