Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Σάββατο 3 Φεβρουαρίου 2018

Πως το γιαούρτι δυναμώνει τα οστά μας

Οι συνταξιούχοι που τρώνε καθημερινά ένα γιαούρτι μπορεί να μειώνουν σημαντικά τις πιθανότητες να παρουσιάσουν οστεοπόρωση, αναφέρουν επιστήμονες από την Ιρλανδία.

Σε μελέτη που πραγματοποίησαν σε 4.310 συμπατριώτες τους ηλικίας άνω των 60 ετών, κατέληξαν στο συμπέρασμα πως ένα γιαούρτι την ημέρα σχετίζεται με μείωση κατά 39% του κινδύνου οστεοπόρωσης στις γυναίκες και κατά 52% στους άνδρες.

Μάλιστα, οι ερευνητές λένε πως όσο περισσότερο γιαούρτι τρώει ένας ηλικιωμένος τόσο περισσότερο ωφελεί την οστική υγεία του, διότι αυξάνει την οστική πυκνότητά του.

Στην πραγματικότητα, μετρήσεις στο ισχίο και στην κεφαλή του μηριαίου έδειξαν πως οι εθελοντές που έτρωγαν καθημερινά γιαούρτι είχαν 3% έως 4% υψηλότερη οστική πυκνότητα, απ’ ό,τι όσοι δεν έτρωγαν γιαούρτι.

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην επιθεώρηση «Osteoporosis International».

Οπως γράφουν οι επιστήμονες από το κολέγιο Trinity, στο Δουβλίνο, στο πλαίσιο της μελέτης τους ζήτησαν από τους εθελοντές να συμπληρώσουν αναλυτικά ερωτηματολόγια διατροφής και να υποβληθούν σε μετρήσεις οστικής πυκνότητας, ακτινογραφίες και μαγνητική τομογραφία.
Επιπλέον, υποβλήθηκαν σε διάφορες μετρήσεις της φυσικής κατάστασής τους.

Αφού οι ερευνητές έλαβαν υπόψη την ηλικία, το κάπνισμα, την κατανάλωση αλκοόλ και άλλες παραμέτρους που επηρεάζουν την φυσική κατάσταση, κατέληξαν στο συμπέρασμα πως η καθημερινή κατανάλωση γιαουρτιού σχετίζεται και με βελτιωμένη φυσική κατάσταση στις γυναίκες (οι σχετικές μετρήσεις τους ήταν κατά 6,7% καλύτερες απ’ ό,τι στις εθελόντριες που δεν έτρωγαν γιαούρτι).

«Το γιαούρτι είναι καλή πηγή μικροθρεπτικών συστατικών, βιταμίνης D, βιταμινών του συμπλέγματος Β, ασβεστίου, πρωτεϊνών και προβιοτικών και πιστεύουμε ότι ο συνδυασμός όλων αυτών είναι που παρέχει τα οφέλη που παρατηρήσαμε», δήλωσε στην εφημερίδα «New York Times» ο επικεφαλής ερευνητής δρ Ιμον Τζ. Λερντ.
«Επειδή, όμως, πολλά γιαούρτια περιέχουν ζάχαρη, πρέπει να είναι κανείς προσεκτικός ως προς το ποια και πόσα γιαούρτια θα καταναλώσει για να προστατεύσει την υγεία των οστών του».

Ο δρ Λερντ επισήμανε επίσης ότι η παρούσα μελέτη υπέδειξε απλώς μία συσχέτιση, επομένως τα ευρήματά της πρέπει να επαληθευθούν κι από άλλες για να θεωρηθούν οριστικά.
Εως τότε, όμως, δεν θα έβλαπτε να βάλετε το γιαούρτι στη ζωή σας, εκτός κι αν έχετε αντένδειξη σε αυτό

Κατανάλωση γιαουρτιού κατά οστεοπόρωσης

Οι αθλητικές δραστηριότητες απαιτούν γερά κόκαλα. Και σύμφωνα με τους ερευνητές, το γιαούρτι συμβάλλει σημαντικά σε αυτό.
Το καθημερινό γιαούρτι μειώνει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης σε γυναίκες και άνδρες.
Οι άνθρωποι που τρώνε γιαούρτι κάθε μέρα έχουν μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν οστεοπόρωση, σύμφωνα με μια νέα ιρλανδική επιστημονική μελέτη.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Ιμον Λερντ της Ιατρικής Σχολής του Κολεγίου Τρίνιτι του Δουβλίνου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα οστεοπόρωσης Osteoporosis International, μελέτησαν στοιχεία για 4.310 ανθρώπους άνω των 60 ετών, συσχετίζοντας τη διατροφή τους με την υγεία των οστών τους.
Διαπιστώθηκε ότι η καθημερινή κατανάλωση γιαουρτιού σχετιζόταν με 39% μικρότερο κίνδυνο οστεοπόρωσης και 31% μικρότερο κίνδυνο οστεοπενίας στις γυναίκες, καθώς επίσης με 52% μικρότερο κίνδυνο οστεοπόρωσης στους άνδρες, σε σύγκριση με όσους δεν έτρωγαν καθόλου γιαούρτι.
Οι άνθρωποι που έτρωγαν το περισσότερο γιαούρτι καθημερινά, είχαν 3% έως 4% μεγαλύτερη οστική πυκνότητα, συγκριτικά με εκείνους που έτρωγαν λιγότερο, όπως έδειξαν οι σχετικές μετρήσεις.
Ακόμη είχαν καλύτερες επιδόσεις στα τεστ φυσικής κατάστασης.
«Το γιαούρτι είναι μια καλή πηγή θρεπτικών ιχνοστοιχείων, βιταμινών D και Β, ασβεστίου, πρωτεΐνης και προβιοτικών, κάτι που το καθιστά πολύ ωφέλιμο», δήλωσε ο Λερντ και τόνισε ότι οι ηλικιωμένοι έχουν κάθε λόγο να τρώνε γιαούρτι, εάν θέλουν πιο υγιή κόκαλα.
πηγή:kathimerini.gr
πηγή του άρθρου:ygeia.tanea.gr
photo:pixabay.com
thalia-botanologia.blogspot.gr

Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου 2018

Οι δράσεις των βοτάνων – Πολύτιμα βότανα για την αντιμετώπιση του πονοκέφαλου

Πολύτιμα βότανα που ο david hoffmann μας προτείνει για την αντιμετώπιση του πονοκέφαλου.
Διαβάζουμε  στην νέα ολιστική βοτανοθεραπεία του david hoffmann:
Τα συνηθέστερα οργανικά αίτια των πονοκεφάλων είναι οι πεπτικές διαταραχές, όπως
η δυσπεψία και
η δυσκοιλιότητα,
η μυική και νευρική ένταση και
τα προβλήματα που έχουν σχέση με την έμμηνη ρύση.
Και για τους πονοκεφάλους που έχουν σχέση με την πέψη χρησιμοποιούμε,συνήθως,τα άφυσα και πικρά βότανα:
-λεβάντα  – ο Πλίνιος και ο Γαληνός,οι μεγάλοι αυτοί γιατροί της αρχαιότητος χορηγούσαν τη λεβάντα για την αντιμετώπιση των πονοκεφάλων,από εκείνα τα χρόνια!
-σπειραία – ένα από τα καλύτερα πεπτικά ιάματα που υπάρχουν
-μελισσόχορτο – το θαυματουργό αυτό βότανο!
read more: https://botanologia.gr/oi-draseis-ton-votanon-polytima-votana-gia-tin-antimetopisi-toy-ponokefaloy/

τα παιδιά και τα παραμύθια

η ανθρωπότητα δεν ζει χωρίς σοφούς, ήρωες και παραμυθάδες.

δασκάλα- συγγραφέας
Τα σημερινά παιδιά, κυριολεκτικά ζουν μέσα στη μοναξιά, χωρίς επαρκή επικοινωνία και επαφή. Λείπει το πάθος, και η συγκίνηση για κάτι καλύτερο είναι μειωμένη.
Δεν μπορεί να αναπτυχθεί δημιουργικότητα – όση θα έπρεπε- γιατί υποβόσκει  η αδράνεια της  σκέψης, η αδιαφορία και η κακή ιεράρχηση των αναγκών τους.
Όμως, κάτω από τον μανδύα της ομοιομορφίας που επιχειρούμε να τους φορέσουμε, πίσω από τις ταμπέλες και τους αφορισμούς, ασφυκτιούν ανάγκες, λουφάζουν προσμονές, ελπίδες και όνειρα, κρύβονται φόβοι, παράπονα και αιτήματα που δυσκολεύονται να εκφραστούν.

Εδώ λοιπόν φαίνεται η αναγκαιότητα του παραμυθιού στην παιδική ηλικία.
Στα παραμύθια όλα έχουν ψυχή, αισθήσεις και βούληση.
Έτσι, δεν τέρπουν μονάχα την παιδική ψυχή, αλλά ανταποκρίνονται στην παιδική ανάγκη και την επιθυμία του παιδιού να ξεφύγει από την πεζότητα της ψυχρής πραγματικότητας.

Βέβαια, φαντασία έχει ο καθένας, διαφορετικά δε θα μπορούσαμε να ονειρευόμαστε.
Η φαντασία του καθενός, ωστόσο, δεν έχει μέσα της το ίδιο υλικό.
Στους μάγειρες  περιέχει κυρίως γεύσεις και στους ζωγράφους χρώματα και σχήματα.
Όμως η φαντασία των συγγραφέων είναι γεμάτη κυρίως από λέξεις.
Με λέξεις λειτουργεί επίσης και η φαντασία εκείνων που διαβάζουν ή ακούνε ιστορίες.
Το παραμύθι είναι η ιστορία  που λατρεύουν τα παιδιά.

Κάποτε μια μητέρα ρώτησε τον Αϊνστάιν τι έπρεπε να κάνει για να γίνει το παιδί της τόσο έξυπνο όσο αυτός.
– Να του διαβάζετε παραμύθια, απάντησε ο Αϊνστάιν.
– Ωραία. Και μετά; ρώτησε πάλι η μητέρα.
– Παραμύθια και πάλι παραμύθια, επέμεινε ο Αϊνστάιν.
Χρειάζεται πολύς χρόνος και πολύ εσωτερική εργασία για να ανακαλύψει το παιδί μία αρετή κρυμμένη μέσα του.
Και χρειάζεται μεγάλη σταθερότητα για να τη διατηρήσει ζωντανή για πάντα.
Αντίστοιχα, χρειάζεται μόλις μια στιγμή, για να δημιουργήσει ένα ελάττωμα που, δυστυχώς, για να το καταστρέψει, δεν φθάνει ίσως μία ζωή.

Είπαν, πολύ σοφά, πως το μέλλον ανήκει σ’ εκείνα τα παιδιά που πιστεύουν στην ομορφιά των δικών τους ονείρων.
Εδώ  λοιπόν παρεμβαίνει το παραμύθι: δημιουργεί όνειρα και μάλιστα ευχάριστα που δε χάνονται όταν το παραμύθι τελειώσει.
Η χρήση της πληροφορίας, που εμπεριέχει το παραμύθι, αφορά και την μετέπειτα ζωή του παιδιού γιατί δεν χάνεται.
Μένει εκεί, μέσα του και λειτουργεί.

Το παραμύθι γίνεται η ελπίδα μιας σκοτεινής νύχτας, πιο όμορφης κι από τα όνειρα.
Είπε κάποιος ότι η ανθρωπότητα δεν ζει χωρίς σοφούς, ήρωες και παραμυθάδες.
Ένας άλλος είπε ότι «ανάμεσα στα δέκα πράγματα που εκτιμώ, τα δέκα είναι παραμύθια».
Θα πω λοιπόν  κι εγώ κάτι κλείνοντας:
εκείνη την ώρα που τα παιδιά ακούνε ή διαβάζουν ένα παραμύθι, είναι σαν να παίζουν ανέμελα, μαζεύοντας λουλούδια και χτίζοντας όνειρα…

Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να διαβάζουν παραμύθια, τα λατρεύουν άλλωστε.
Βοηθήστε τα να ξεφύγουν από την ομίχλη της μονοτονίας.
Δώστε τα ένα παραμύθι, δώστε τα χώρο να ανοίξει τα φτερά της η φαντασία τους.
Δεν  θα ξεχάσουν ποτέ αυτή την πτήση και αργότερα θα τη διηγούνται στα δικά τους παιδιά.
~~~~~~~~~~~~~~~
ένα πανέμορφο κείμενο από το blog:pappanna.wordpress.com
της δασκάλας και συγγραφέως
Άννας Παππά
~~~~~~~~~~~
photo:pixabay.com
thalia:botanologia.blogspot.gr

Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου 2018

Η ανθυγιεινή διατροφή διαλύει το ανοσοποιητικό σύστημα

Ο Dr. Eicke Latz και η Dr. Anette Christ
Photo: Volker Lannert/Uni Bonn

"τα άτομα που γεννήθηκαν σήμερα θα ζουν κατά μέσο όρο πολύ λιγότερο από τους γονείς τους,λόγω της ανθυγιεινής διατροφής"

μελέτη του πανεπιστημίου της Βόννης

το ανοσοποιητικό μας σύστημα αντιδρά με παρόμοιο τρόπο σε διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και
σε μιά διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες ως προς τις βακτηριακές λοιμώξεις!
αυτό αποδεικνύεται από μελέτη του Πανεπιστημίου της Βόννης.
ιδιαίτερα ενοχλητικό είναι το ότι,
το ανθυγιεινό φαγητό φαίνεται να καθιστά την άμυνα του οργανισμού πιο ευάλωτη ακόμα και μακροπρόθεσμα!
ακόμα και πολύ καιρό μετά τη μετάβαση σε μια υγιεινή διατροφή, η φλεγμονή συνεχίζει να είναι πιο έντονη.
αυτές οι μακροπρόθεσμες αλλαγές εμπλέκονται στην ανάπτυξη της αρτηριοσκλήρυνσης και του διαβήτη, ασθένειες που συνδέονται με την δυτικού τρόπου διατροφή!

οι επιστήμονες μελέτησαν ποντίκια,για ένα μήνα,σε μια λεγόμενη "Δυτικού τύπου  διατροφή",
δηλαδή, διατροφή
υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και
σε ζάχαρη και χαμηλή σε φυτικές ίνες.
τα ποντίκια ανέπτυξαν ισχυρή φλεγμονή σε όλο το σώμα, σχεδόν όπως μετά από μόλυνση με επικίνδυνα βακτήρια.
"η ανθυγιεινή διατροφή οδήγησε σε μια απροσδόκητη αύξηση του αριθμού ορισμένων ανοσοκυττάρων στο αίμα των ποντικών, ιδιαίτερα των κοκκιοκυττάρων και των μονοκυττάρων, γεγονός που αποτελεί ένδειξη για την εμπλοκή των πρόδρομων κυττάρων του ανοσοκυττάρου στο μυελό των οστών", δήλωσε η Anette Christ, μεταδιδακτορικός συνεργάτης στο Institute of Innate Immunity of the University της Βόννης

όταν,λοιπόν,οι ερευνητές προσέφεραν στα τρωκτικά τη συνηθισμένη διατροφή των δημητριακών τους για άλλες τέσσερις εβδομάδες, η οξεία φλεγμονή εξαφανίστηκε.
αυτό που δεν εξαφανίστηκε,όμως,ήταν ο γενετικός επαναπρογραμματισμός των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος!
ακόμη και μετά από αυτές τις τέσσερις εβδομάδες, πολλά από τα γονίδια που είχαν ενεργοποιηθεί κατά τη φάση του γρήγορου και ανθυγιεινού φαγητού ήταν ακόμα ενεργά.

"μόλις πρόσφατα ανακαλύψαμε ότι το έμφυτο ανοσοποιητικό σύστημα έχει μια μορφή μνήμης", εξηγεί ο καθηγητής Dr. Eicke Latz, διευθυντής του Ινστιτούτου Έμφυτης Ανοσίας του Πανεπιστημίου της Βόννης και επιστήμονας στο Γερμανικό Κέντρο Νευροεκφυλιστικών Ασθενειών -DZNE.
"μετά από μια μόλυνση, οι άμυνες του σώματος παραμένουν σε ένα είδος συναγερμού, έτσι ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν πιο γρήγορα σε μια νέα επίθεση"
τη διαδικασία αυτή,οι ειδικοί την αποκαλούν "έμφυτη ανοσολογική εκπαίδευση"
στα ποντίκια, αυτή η διαδικασία δεν προκλήθηκε από ένα βακτήριο, αλλά από μια ανθυγιεινή διατροφή.

οι επιστήμονες ήταν ακόμη σε θέση να εντοπίσουν τον υπεύθυνο αισθητήρα "γρήγορου φαγητού" στα ανοσιακά κύτταρα.
εξέτασαν κύτταρα αίματος από 120 άτομα.
σε ορισμένα από τα υποκείμενα, το έμφυτο ανοσοποιητικό σύστημα έδειξε ένα ιδιαίτερα ισχυρό αποτέλεσμα κατάρτισης.
σε αυτά τα θέματα, οι ερευνητές βρήκαν γενετικές ενδείξεις για τη συμμετοχή ενός λεγόμενου φλεγμονώματος.
τα φλεγμονώματα είναι βασικά ενδοκυτταρικά σύμπλοκα σηματοδότησης που αναγνωρίζουν μολυσματικούς παράγοντες και άλλες βλαβερές ουσίες και στη συνέχεια απελευθερώνουν άκρως φλεγμονώδη σήματα.

είναι ενδιαφέρον ότι, εκτός από την οξεία φλεγμονώδη αντίδραση που πυροδοτείται, υπάρχουν και μακροπρόθεσμες συνέπειες καθώς αλλάζει ο τρόπος αποθήκευσης των γενετικών πληροφοριών.
οι επιστήμονες αποκαλούν αυτά τα φαινόμενα επιγενετικές αλλαγές.
"οι φλεγμονώδες καταστάσεις προκαλούν τέτοιες επιγενετικές αλλαγές", εξηγεί ο  Dr. Eicke Latz
"που αναγκάζουν το ανοσοποιητικό σύστημα να αντιδρά ακόμη και σε μικρά ερεθίσματα,με ισχυρότερες φλεγμονώδεις αντιδράσεις".

Δραματικές συνέπειες για την υγεία
αυτές οι φλεγμονώδεις αντιδράσεις με τη σειρά τους επιταχύνουν την ανάπτυξη αγγειακών παθήσεων,διαβήτη τύπου 2,εγκεφαλικών επεισοδίων  ή εμφραγμάτων.
στην αρτηριοσκλήρωση, για παράδειγμα, η αθηρωματική πλάκα,δημιουργείται από τη συσσώρευση λιπιδίων και ανοσοκυττάρων κάτω από το ενδοθήλιο,με την πάροδο δε των ετών αυξάνεται η συγκέντρωση των λιποειδών.
και καταλήγουν οι ερευνητές:
η λανθασμένη διατροφή,συνεπώς,έχει δραματικές συνέπειες,
έτσι παρατηρείται το εξής φαινόμενο:
ενώ τους τελευταίους αιώνες, το μέσο προσδόκιμο ζωής έχει σταθερά αυξηθεί στις δυτικές χώρες,αυτή τη χρονική στιγμή η τάση αυτή,για πρώτη,φορά διαταράσσεται.
τα άτομα που γεννήθηκαν σήμερα θα ζουν κατά μέσο όρο πολύ λιγότερο από τους γονείς τους
και
ο ρόλος της ανθυγιεινής διατροφής και η παντελής έλλειψη σωματικής άσκησης πιθανότατα θα παίξουν καθοριστικό ρόλο σε αυτό.
και συνεχίζοντας ο Dr. Eicke Latz επισημαίνει:
"αυτά τα ευρήματα έχουν επομένως σημαντική κοινωνική σημασία και ως εκ τούτου πρέπει να τεθούν εκ νέου τα θεμέλια της υγιεινής διατροφής
και για είναι στέρεα πρέπει να δοθεί πολύ μεγαλύτερη σημασία  στην εκπαίδευση,ειδικά των παιδιών, από ό, τι είναι σήμερα.
μόνο με αυτό τον τρόπο μπορούμε να εμβολιάσουμε τα παιδιά σε πρώιμο στάδιο ενάντια στους πειρασμούς της βιομηχανίας τροφίμων.
θα πρέπει να τα διδάξουμε να λαμβάνουν συνειδητές αποφάσεις σχετικά με τις διατροφικές τους συνήθειες!!!

η έρευνα περιελάμβανε ομάδες από τις Κάτω Χώρες, τις ΗΠΑ, τη Νορβηγία και τη Γερμανία.
οι Dr. Eicke Latz και ο Dr. Joachim Schultze είναι μέλη της ομάδας του "ImmunoSensation", το οποίο είναι αφιερωμένο στη διερεύνηση της έμφυτης ανοσίας πέρα ​​από τα όρια της κλασικής ανοσολογίας, την οποία ονομάζουμε το ανοσοποιητικό σύστημα.
ο Dr. Eicke Latz θεωρείται η κορυφή στον τομέα αυτό και του απονεμήθηκε το βραβείο Gottfried Wilhelm Leibniz για το έργο του τον Δεκέμβριο του 2017.
το βραβείο αυτό είναι ένα από τα πιο διασημότερα επιστημονικά βραβεία στη Γερμανία!!!

            - αυτά λοιπόν μας λένε οι επιστήμονες,εμείς αυτό που έχουμε να κάνουμε είναι να αναθεωρήσουμε και να προσπαθήσουμε να διδάξουμε,με ευχάριστο τρόπο,τα παιδιά μας ώστε να μπορούν να καταλάβουν και να νιώσουν ποιά είναι η διαφορά ανάμεσα στις υγιεινές και στις ανθυγιεινές τροφές!!!
            η πρόταση των επιστημόνων"τα άτομα που γεννήθηκαν σήμερα θα ζουν κατά μέσο όρο πολύ λιγότερο από τους γονείς τους" δεν μας τιμά και έχουμε χρέος απέναντι στα παιδιά μας να τα μάθουμε να τρέφονται σωστά!!!
Κείμενα και επιμέλεια κειμένου thalia:botanologia.gr
δες τε περισσότερα στους παρακάτω συνδέσμους:
https://www.sciencedaily.com/releases/2018/01/180111141637.htm
https://www.dzne.de/en/news/public-relations/press-releases/press/detail/fast-food-makes-the-immune-system-more-aggressive-in-the-long-term/

Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2018

Πατάτες “γιαχνί” με ντομάτα, κουρκούμι, κανέλα, δάφνη και ρίγανη

Πατάτες γιαχνί, ένα “ξεχασμένο” πεντανόστιμο φαγητό
Ένα θεσπέσιο φαγητό με εξαιρετικά αρώματα και μεγάλη διατροφική αξία, την οποία του χαρίζουν  τα μπαχαρικά, σαν ισχυρά αντιοξειδωτικά,
η ντομάτα με το λυκοπένιο,
το κρεμμύδι,
το σκόρδο με τις ισχυρές αντιβιοτικές ιδιότητες αλλά και οι πατάτες με τις πρωτεΐνες, τις βιταμίνες, B1-B2-B6-C, και τα ιχνοστοιχεία τους όπως ο σίδηρος και το κάλιο -υψηλή περιεκτικότητα
Για να ετοιμάσουμε το φαγητό μας θα χρειαστούμε:
– ένα κιλό πατάτες βιολογικές κομμένες σε κύβους
– τρία ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
– πέντε ή τέσσερις, αν είναι μεγάλες...
read more:https://botanologia.gr/patates-quot-giachni-quot-me-ntomata-koyrkoymi-kanela-dafni-kai-rigani/

Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2018

Οι συνδυασμοί βιταμίνης E και C δρουν κατά την εμφάνισης Αλτσχάιμερ


οι πολύτιμες βιταμίνες

βιταμίνες Ε και C ασπίδες προστασίας από τη νόσο Alzheimer
Μέχρι σήμερα είχαμε αναφερθεί σε μελέτες οι οποίες συσχέτιζαν τη λήψη βιταμινών και αντιοξειδωτικών με την καταπολέμηση της εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ.
Συγκεκριμένα, η μελέτη που έγινε από Καναδούς επιστήμονες, οι οποίοι ανέλυσαν δεδομένα πολλών ετών, διαπίστωσε ότι η πρόσληψη βιταμίνης Ε μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου Πάρκινσον και να μειώσει τη σοβαρότητα άλλων νευρολογικών διαταραχών, όπως είναι το Αλτσχάιμερ.
Επίσης, πρόσφατη μελέτη Σουηδών ερευνητών είχε δείξει ότι η βιταμίνη Β12 μπορεί να δράσει προστατευτικά έναντι του Αλτσχάιμερ, γεγονός που σημαίνει ότι οι ηλικιωμένοι οι οποίοι έχουν μεγαλύτερα επίπεδα Β12 στο αίμα τους, αντιμετωπίζουν μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν τη διαδεδομένη νευροεκφυλιστική πάθηση.
Ενώ, μια ιδιαίτερα σημαντική μελέτη που διεξήχθη με τη συνεργασία δύο σπουδαίων πανεπιστημίων, του Χάρβαρντ και της Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες, επιβεβαίωσε ότι η βιταμίνη D είναι απαραίτητη στον οργανισμό μας, για να μπορούν τα κύτταρα να έχουν πρόσβαση στη βιβλιοθήκη του DNA.
Και όπως είναι γνωστό η έλλειψή της βιταμίνης D σχετίζεται με
την εμφάνιση καρκίνου,
την υπέρταση,
τις καρδιοπάθειες,
τον αυτισμό,
την παχυσαρκία,
τον σακχαρώδη διαβήτη,
την πολλαπλή σκλήρυνση,
τη ρευματοειδή αρθρίτιδα,
τη νόσο του Crohn,
τη γρίπη και το κοινό κρυολόγημα,
την ψωρίαση,
τη σηψαιμία,
την αϋπνία,
την πρόωρη γήρανση,
το άσθμα,
την κυστική ίνωση,
την υπογονιμότητα,
την ημικρανία,
την κατάθλιψη,
τη νόσο Αλτσχάιμερ,
τη σχιζοφρένεια,
την επιληψία,
τα μυϊκά άλγη και
πολλές παθήσεις των δοντιών!!!
Τέλος, οι ευεργετικές ιδιότητες του τσαγιού μπήκαν στο μικροσκόπιο των επιστημόνων στην Αγγλία, και σύμφωνα με τη μελέτη που έγινε στο Κέντρο Ιαματικών Φυτών του Πανεπιστημίου στο Newcastle, το τσάι εμπεριέχει κάποιες αντιοξειδωτικές ουσίες, όπως οι πολυφαινόλες, οι οποίες καταστέλλουν τη δράση εγκεφαλικών ενζύμων τα οποία προκαλούν την εκφύλιση του, με αποτέλεσμα την εμφάνιση της νόσου Αλτσχάιμερ.
Τώρα μια ακόμα μελέτη έρχεται να επιβεβαιώσει το γεγονός ότι οι βιταμίνες παίζουν σημαντικό ρόλο τελικά στην καταπολέμηση της νόσου Αλτσχάιμερ.
Έρευνα που έγινε από τους επιστήμονες στο πανεπιστήμιο Johns Hopkins στη Βαλτιμόρη των Ηνωμένων Πολιτειών, σε περίπου 4.500 άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω, για 5 έτη, διαπίστωσε ότι υπάρχει σύνδεση της λήψης βιταμινών και της νόσου του Αλτσχάιμερ.
Η έρευνα εστίασε στη λήψη βιταμίνης C και βιταμίνης Ε συνδυαστικά και, βάσει των δόσεων που έλαβαν οι συμμετέχοντες καταγράφηκαν τα εξής αποτελέσματα:
Οι δόσεις των βιταμινών στις οποίες παρατηρούταν η προστατευτική δράση ήταν για την βιταμίνη Ε 400 διεθνείς μονάδες ημερησίως και για τη βιταμίνη C 500 mg ημερησίως. 
Όπως κατέγραψαν οι ερευνητές, σε χαμηλότερες δόσεις δεν διαπιστώθηκε να υπάρχει προληπτική δράση.
Ενώ σημείωσαν ότι οι ημερήσιες ανάγκες του οργανισμού σε βιταμίνη Ε είναι 22 διεθνείς μονάδες, ενώ για τη βιταμίνη C είναι από 75 έως 90 mg.
Επίσης, διαπιστώθηκε ότι η προστατευτική δράση παρατηρούνταν μόνο όταν οι δύο βιταμίνες λαμβάνονταν μαζί, γεγονός που δείχνει ότι οι δύο βιταμίνες δρουν συνεργατικά.
Αναφορικά με τα άτομα που ήδη λάμβαναν τον συνδυασμό των βιταμινών με τις προαναφερόμενες δόσεις όταν άρχιζε η έρευνα, οι πιθανότητες, σύμφωνα με τους ερευνητές, να είχαν νόσο Αλτσχάιμερ ήταν κατά 78% λιγότερες. 
Ενώ για όσους λάμβαναν τον συνδυασμό των βιταμινών μέχρι το τέλος της έρευνας, οι πιθανότητες εμφάνισης της νόσου ήταν μειωμένες κατά 64%.
Επιπροσθέτως, στην έρευνα δεν διαπιστώθηκε θετική ανταπόκριση όταν οι συμμετέχοντες λάμβαναν πολυβιταμίνες που εμπεριέχουν συμπλέγματα της βιταμίνης Β.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η ταυτόχρονη λήψη των βιταμινών C και Ε, συνδέεται, όπως όλα δείχνουν, με τη μείωση του κινδύνου για την εμφάνιση της νόσου Αλτσχάιμερ.
Ωστόσο, παραδέχθηκαν ότι είναι απαραίτητη η περαιτέρω μελέτη του θέματος έτσι ώστε να διερευνηθεί εκτενώς το κατά πόσο τελικά ωφελούν οι βιταμίνες και τα αντιοξειδωτικά στην καταπολέμηση της εμφάνισης του Αλτσχάιμερ αλλά και ποιες είναι οι ενδεικνυόμενες δόσεις που πρέπει να λαμβάνουν οι άνθρωποι.
πηγή του άρθρου:naftemporiki.gr
photo:google.gr
~~~~~~~~~~~~~~~~~~
thalia:botanologia.blogspot.gr
~~~~~~~~~~~~~
ας θυμηθούμε και
έχει αποδειχθεί πως η βιταμίνη C θεραπεύει πάνω από 30 σημαντικές ασθένειες:https://botanologia.blogspot.gr/2016/02/c-30.html
η βιταμίνη C μπορεί να σκοτώσει κάθε γνωστό ιό της ανθρωπότητας:https://botanologia.blogspot.gr/2017/07/c.html
για μιά χούφτα μύγδαλα:https://botanologia.blogspot.gr/2011/07/blog-post_2820.html
βιταμίνη Ε και τα τρόφιμα που την περιέχουν:https://botanologia.blogspot.gr/2012/05/blog-post_04.html
πρόληψη τριχόπτωσης και βιταμίνες-https://botanologia.blogspot.gr/2010/06/blog-post_7223.html
συνδυασμοί τροφίμων για καλύτερη απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών-https://botanologia.blogspot.gr/2011/12/blog-post_23.html
το φως του ήλιου είναι πολύτιμος σύμμαχος της υγείας μας-https://botanologia.blogspot.gr/2012/07/blog-post_482.html
τέσσερις πηγές βιταμίνης D εκτός από τον ήλιο-https://botanologia.blogspot.gr/2013/09/i-d.html
η σχέση της βιταμίνης D και της γνωστικής λειτουργίας-https://botanologia.blogspot.gr/2014/04/d.html

Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2018

αποκρυπτογραφήθηκε το χειρόγραφο Βόινιτς;

To μυστηριώδες βιβλίο Βόινιτς ίσως αρχίσει να αποκαλύπτει τα μυστικά του
μέσα από ένα νέο αλγόριθμο

ένα βιβλίο μυστήριο έξι αιώνων που κανείς δεν το έχει διαβάσει μέχρι τώρα

ερευνητές στον Καναδά υποστηρίζουν ότι έχουν απαντήσεις για το μυστηριώδες βιβλίο

Το χειρόγραφο Βόινιτς είναι εικονογραφημένο βιβλίο με ακατανόητο περιεχόμενο.
Το κείμενο είναι γραμμένο από αριστερά προς τα δεξιά και οι περισσότερες από τις σελίδες φέρουν απεικονίσεις ή διαγράμματα.
Θεωρείται ότι γράφτηκε πριν από αιώνες (400 έως 800 χρόνια περίπου) από κάποιον άγνωστο συγγραφέα, που χρησιμοποίησε ένα άγνωστο σύστημα γραφής και ακατανόητη γλώσσα.
Στην διάρκεια των αιώνων έγιναν πολλές προσπάθειες από ειδικούς, από επαγγελματίες και ερασιτέχνες κρυπταναλυτές για να αποκρυπτογραφηθεί έστω και ένα μικρό μέρος του χειρογράφου.
Ανάμεσα σε εκείνους που επιχείρησαν να αποκρυπτογραφήσουν το βιβλίο ήταν και η περίφημη ομάδα που έσπασε τον κωδικό των συσκευών Enigma με τις οποίες επικοινωνούσαν οι Ναζί στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. 

Ολες οι προσπάθειες όμως απέτυχαν δίνοντας έτσι την ευκαιρία σε κάποιους να υποστηρίξουν την άποψη ότι το βιβλίο δεν είναι τίποτε περισσότερο από μια περίτεχνη απάτη, μια δίχως νόημα εναλλαγή τυχαίων χαρακτήρων.
Το βιβλίο φέρει το όνομα του Πολωνοαμερικανού παλαιοβιβλιοπώλη Βίλφριντ Βόινιτς ο οποίος το αγόρασε το 1912.
Το βιβλίο βρίσκεται σήμερα σε βιβλιοθήκη του πανεπιστημίου του Γέιλ.

Ο αλγόριθμος
Ερευνητική ομάδα του πανεπιστημίου της Αλμπέρτα στον Καναδά με επικεφαλής τον καθηγητή πληροφορικής Γκρεγκ Κόντρακ υποστηρίζει ότι άρχισε να ξετυλίγει το κουβάρι των γρίφων του βιβλίου.
Η ομάδα έχει δημιουργήσει ένα αλγόριθμό ο οποίος κατάφερε να μεταφράσει με ποσοστό επιτυχία 97% την διακήρυξη ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ σε 380 γλώσσες.
Οι ερευνητές αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν τον αλγόριθμο τους για να προσπαθήσουν να «μεταφράσουν» το χειρόγραφο Βόινιτς.
Οι ερευνητές όταν ξεκίνησαν την προσπάθεια εκτιμούσαν ότι το χειρόγραφο είναι γραμμένο στην αραβική γλώσσα.

Τα αποτελέσματα της ανάλυσης του αλγόριθμου δείχνουν ότι το χειρόγραφο είναι γραμμένο στα εβραϊκά γεγονός που εξέπληξε τους ερευνητές.
Μάλιστα οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι ο αλγόριθμός κατάφερε να μεταφράσει και μια πρόταση του κειμένου η οποία πάντως δεν βγάζει κάποιο νόημα αφού αναφέρει
«Αυτός έκανε συστάσεις στον ιερέα, άντρα του σπιτιού και μένα και ανθρώπους».
Η προσπάθεια αποκρυπτογράφησης από την ερευνητική ομάδα συνεχίζεται και αναμένουν όλοι να δουν αν θα υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα.
πηγή του άρθρου:tovima.gr