Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2010

Η ασπιρίνη και η ιστορία της στο διάβα των αιώνων

Ασπιρίνη-
Βρισκόμαστε στο 400π.χ
Ο μεγάλος γιατρός ο Ιπποκράτης, για να θεραπεύσει τους ασθενείς του από διάφορους πόνους και παθήσεις όπως τον πυρετό,
τους πονοκεφάλους,
τις ισχιαλγίες,
τα αρθριτικά και διάφορα άλλα παρασκεύαζε μία σκόνη πικρή από τον φλοιό της ιτιάς καθώς και ένα πικρό ρόφημα από τα φύλλα της ιτιάς και της λεύκας.
Αυτά τα δύο, την σκόνη και το ρόφημα των δύο δέντρων, τα χρησιμοποιούσε ο μεγάλος γιατρός σαν αναλγητικά και αντιπυρετικά φάρμακα.
Αργότερα-πολύ αργότερα έχουμε τον Γάιος Πλίνιο Σεκούνδος(23-79μ,χ) τον γνωστό και ως Πλίνιος ο πρεσβύτερος  ο οποίος αναφέρεται σε κάποιες φαρμακευτικές ουσίες, οι οποίες παρασκευάζονταν από την σκόνη του φλοιού της ιτιάς και της λεύκας και ξαναβρίσκουμε τα εκχυλίσματα από τους φλοιούς και τα φύλλα των δύο δέντρων στο Πεδάνιο Διοσκουρίδης(40-90μ.χ)
Ανάμεσα στην πληθώρα των βοτάνων και των φυτών που χρησιμοποιούσε ο Πεδάνιος Διοσκουρίδης ήταν και τα εκχυλίσματα και οι σκόνες από τα δύο δέντρα.
Χρησιμοποιούσε εκχυλίσματα φύλλων λεύκας για τους κολικούς και τα ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου