Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Τετάρτη 26 Μαρτίου 2025

Η apigenin/απιγενίνη ως θρεπτική και θεραπευτική ουσία - ένας ευεργετικός παράγοντας που προάγει την υγεία μας, με πανίσχυρη αντικαρκινική δράση

Ιστορικά, οι παραδοσιακές θεραπείες με βάση τα βότανα έχουν εκτιμηθεί ιδιαίτερα για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες σε διάφορες κοινωνίες, λειτουργώντας ως πολύτιμη πηγή βιοδραστικών ουσιών. 
Επιστημονικές μελέτες σε αυτές τις φυσικές ενώσεις έχουν δείξει την ικανότητά τους να ρυθμίζουν διαφορετικές βιολογικές οδούς που εμπλέκονται στην παθογένεση χρόνιων ασθενειών. 
Τα βότανα περιέχουν διάφορους πρωτογενείς και δευτερογενείς μεταβολίτες, όπως alkaloids, 
flavonoids και phenolic ενώσεις. 
Αυτές οι ενώσεις έχουν συνδεθεί με διάφορες φαρμακολογικές ιδιότητες, συμπεριλαμβανομένων αντιοξειδωτικών, 
αντιδιαβητικών,
αντιπολλαπλασιαστικών
(αντιπολλαπλασιαστικές επιδράσεις στα καρκινικά κύτταρα)
αντιφλεγμονωδών, 
αντιμικροβιακών, 
αντιδιαβητικών
και χημειοπροστατευτικών (βοηθούν στην προστασία του υγιούς ιστού από ορισμένες από τις παρενέργειες που προκαλούνται από ορισμένα αντικαρκινικά φάρμακα)
Και καθώς έχουν γίνει, οι φυσικές ενώσεις και τα φυτικά εκχυλίσματα, αξιοσημείωτη πηγή φαρμακευτικών παραγόντων για τη διαχείριση διαφόρων χρόνιων ασθενειών, παρουσιάζουν πολλά υποσχόμενες ευκαιρίες για την προώθηση καινοτόμων αντικαρκινικών θεραπειών και όχι μόνο.
Επίσης, καθώς η θεραπευτική αντοχή στην ακτινοβολία και τη χημειοθεραπεία είναι ένα από τα σημαντικότερα εμπόδια στη θεραπεία του καρκίνου, τις τελευταίες δεκαετίες οι επιστήμονες εξέτασαν διεξοδικά,  εκτός από τις άλλες πολύτιμες φυτοθεραπευτικές τους ιδιότητες, και νέους ραδιοευαισθητοποιητές και χημειοευαισθητοποιητές φυτικής προέλευσης, όπως οι φλαβόνες/flavones, λόγω των ουσιαστικών φυσιολογικών επιδράσεών τους, όπως η χαμηλή τοξικότητα και οι μη μεταλλαξιγόνες ιδιότητες στα ανθρώπινα κύτταρα.
Και παρατηρήθηκε πως η συνδυασμένη θεραπεία με την απιγενίνη συμβάλει καθοριστικά στη θεραπεία του καρκίνου. 
Η  apigenin/απιγενίνη, είναι μια κύρια φυτική φλαβόνη, με αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και αντικαρκινικές ιδιότητες που επηρεάζουν αρκετούς μοριακούς και κυτταρικούς στόχους που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία διαφόρων ανθρώπινων ασθενειών. 
Επιδημιολογικές μελέτες και μελέτες περιπτώσεων ελέγχου έχουν δείξει ότι η απιγενίνη μειώνει κατά πολύ τον κίνδυνο ορισμένων μορφών καρκίνου. 
Μελέτες δείχνουν ότι η  apigenin/απιγενίνη  διατηρεί ισχυρές θεραπευτικές ιδιότητες μόνη της και/ή αυξάνει την αποτελεσματικότητα αρκετών χημειοθεραπευτικών φαρμάκων σε συνδυασμό σε μια ποικιλία ανθρώπινων καρκίνων. 
Η  apigenin/απιγενίνη  είναι άφθονη σε μια ποικιλία φυσικών πηγών, συμπεριλαμβανομένων των φρούτων και των λαχανικών. 
Οι καλύτερες πηγές απιγενίνης είναι ο μαϊντανός, 
το χαμομήλι, 
το σέλινο, 
οι αγκινάρες και η ρίγανη και οι πιο πλούσιες πηγές είναι στις αποξηραμένες μορφές.
Ο αποξηραμένος μαϊντανός έχει αναφερθεί ότι έχει τη μέγιστη ποσότητα απιγενίνης, στα 45.035 μg/g. 
Επίσης, πηγές απιγενίνης είναι το αποξηραμένο άνθος χαμομηλιού, που περιέχει 3.000 έως 5.000 μg/g,
οι σπόροι σέλινου, που περιέχουν 786,5 μg/g και ακολουθούν η ρίγανη,
το βαλσαμόχορτο,
η μέντα, 
η αγκινάρα...
Αυτό που επιβεβαιώνεται σε όλες τις μελέτες και έρευνες των τελευταίων δεκαετιών  είναι ο ισχυρισμός από καταβολής κόσμου, πως τα τρόφιμα δεν είναι μόνο πηγή μακροθρεπτικών συστατικών (πρωτεΐνες, λίπη και υδατάνθρακες) και μικροθρεπτικών συστατικών (βιταμίνες και μέταλλα) αλλά περιέχουν επίσης διάφορες ποσότητες μη θρεπτικών μορίων που ονομάζονται φυτοχημικά, τα οποία έχουν άκρως ευεργετικά αποτελέσματα στην υγεία μας!
Ανάμεσα στις μελέτες είναι και μία που έδειξε πως η απιγενίνη απορροφήθηκε συστηματικά σε άτομα που κατανάλωναν δίαιτες πλούσιες σε μαϊντανό. 
Η διατροφική πηγή που περιέχει απιγενίνη έχει βρει βαθιά εφαρμογή στη θεραπεία πολλών παθήσεων. 
Η παρουσία της απιγενίνης στην πασιφλώρα/ρολογιά βοηθά καθοριστικά στη θεραπεία του άσθματος, 
της νευραλγίας, 
του έρπητα ζωστήρα, 
της αδιάλλακτης αϋπνίας και της νόσου του Parkinson/Πάρκινσον.
Παρομοίως, η υψηλή περιεκτικότητα σε απιγενίνη στο χαμομήλι το καθιστά καλό αντιφλογιστικό, 
αντισπασμωδικό και αντιβακτηριδιακό παράγοντα. 
Για αιώνες το ρόφημα χαμομηλιού χρησιμοποιείται ως λαϊκή ιατρική θεραπεία. 
Η κατανάλωση 3-4 φλιτζανιών ροφήματος χαμομηλιού την ημέρα έχει χρησιμοποιηθεί για την ανακούφιση από τη δυσπεψία ή την ηρεμία της γαστρίτιδας και ως προϊόν περιποίησης δέρματος που μειώνει τη φλεγμονή του δέρματος και τα δερματολογικά προβλήματα 
     Μην ξεχνάμε λοιπόν τα πολύτιμα βότανα, τον καθοριστικό ρόλο που διαδραματίζουν στον οργανισμό μας και τη συμβολή τους στην διατήρηση της υγείας μας!!!
             κείμενο και επιμέλεια κειμένου:ntina/thalia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου