Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2017

ο Glenn Gould στο πιάνο του παίζει J.S. Bach

επειδή η νύχτα αγαπάει τη μουσική ας ακούσουμε τον ιδιόρρυθμο πιανίστα και ας αφεθούμε στην γαλήνη της μουσικής...
Glenn Gould-ο διάσημος Καναδός πιανίστας,από τους σημαντικότερους σολίστ του πιάνου, που έγινε γνωστός κυρίως μέσα από τις ηχογραφήσεις του στο στούντιο...
 Concerto No. 1 in D minor, BWV 1052
thalia-

Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2017

Φρουτοσαλάτες με γιαούρτη, μέλι και τζίντζερ για τις μεγάλες ζέστες

Φρουτοσαλάτες
Φρουτοσαλάτα με γιαούρτι, μέλι, τζίντζερ και λικέρ περγαμόντο
Οι ζέστες εντάθηκαν και πρέπει να τις αντιμετωπίσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και ειδικά διατροφικά.
Ένα θρεπτικό,
δροσιστικό και νόστιμο πιάτο ειδικά για τις μεγάλες ζέστες είναι οι φρουτοσαλάτες.
Μπορούμε να τις ετοιμάσουμε σε χρόνο ρεκόρ με ότι φρούτα έχουμε στο ψυγείο μας και με διάφορα μπαχάρια που έχουμε στα ντουλάπια μας.
Και πάμε:
Θα χρειαστούμε:
– διάφορα φρούτα εποχής πολύ καλά πλυμένα και κομμένα σε ροδέλες ή φέτες ή δυνατόν με τη φλούδα τους, όπως π.χ τα βερίκοκα
– τέσσερις κουταλιές της σούπας παραδοσιακή στραγγιστή γιαούρτη* ή ότι γιαούρτη έχουμε
– μια κουταλιά της σούπας μέλι
– μισό κουταλάκι του γλυκού τζίντερ
– δύο κουταλιές της σούπας βάμμα θυμάρι ή φασκόμηλο ή λικέρ περγαμόντο**
Και...

πώς να μετατρέψουμε τον καφέ σε μια πιο υγιεινή συνήθεια

να μετατρέψουμε τον καφέ σε μια πιο υγιεινή συνήθεια

Όπως σε όλα τα πράγματα, έτσι και στον καφέ υπάρχει ένα όριο και μάλιστα αρκετά υψηλό.

Αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας για πολλούς και μια από τις μεγαλύτερες εξαρτήσεις.
Παρ’ όλο που έχει αποδειχτεί ότι έχει οφέλη για τον οργανισμό, όμως, αναλόγως τον τρόπο που τον καταναλώνουμε μπορεί να χάνει την υγιεινή του χροιά και σε κάποιες περιπτώσεις να μας βλάψει.
Ας δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για να τον διατηρήσουμε ως μια υγιεινή συνήθεια στη ζωή μας, χωρίς αρνητικά παρελκόμενα.

Μην πίνετε μόνο καφέ για πρωινό
Οι περισσότεροι άνθρωποι, αν έπρεπε να θυσιάσουν κάτι από το πρωινό τους σίγουρα αυτό δεν θα ήταν ο καφές, γι’ αυτό και πολλοί φεύγουν από το σπίτι πίνοντας μόνο μερικές γουλιές του, χωρίς ένα ολοκληρωμένο γεύμα.
Ο καφές, όμως, μπορεί να σας «κόψει» την όρεξη κι έτσι να χάσετε γεύματα (όπως το πρωινό) μέσα στην ημέρα, ενώ οι διεγερτικές του ιδιότητες δεν σας αφήνουν να καταλάβετε ότι δεν τρέφεστε σωστά, με αποτέλεσμα κάποια στιγμή μέσα στην ημέρα, όταν θα νιώσετε (επιτέλους) πείνα, να κάνετε λάθος επιλογές, πλούσιες σε θερμίδες και λιπαρά.
Εντάξτε τον, λοιπόν, στο πρωινό σας, χωρίς να παραλείπετε ολόκληρο το γεύμα για χάρη του.

Προσθέστε του κανέλα
Η κανέλα έχει αποδειχτεί ότι μπορεί να συμβάλλει στη μείωση του σακχάρου του αίματος σε μελέτες, ενώ ταυτόχρονα έχει, αντιμικροβιακές, αντιφλεγμονώδεις, αλλά και αντιοξειδωτικές ιδιότητες, που μπορείτε να συνδυάσετε με αυτές του καφέ.
Προσθέτοντας λίγη κανέλα στον καφέ σας, λοιπόν, θα του χαρίσει άρωμα και αντιοξειδωτικά, χωρίς έξτρα θερμίδες και ίσως σας βοηθήσει να μειώσετε τη ζάχαρη.

Προτιμήστε τον σκέτο
Ο σκέτος καφές δεν έχει καθόλου θερμίδες.
Για κάθε κουταλάκι ζάχαρη που του προσθέτετε, υπολογίστε περίπου 20 θερμίδες και για κάθε μερίδα γάλακτος, άλλες 30, που σημαίνει ότι ένας γλυκός καφές με γάλα φτάνει εύκολα τις 100 θερμίδες.
Εκτός αυτού, όμως, έτσι αυξάνετε την ημερήσια πρόσληψη ζάχαρης, ενώ το γάλα στον καφέ οδηγεί σε αύξηση της ποσότητας ασβεστίου που αποβάλλει ο οργανισμός, με μεγάλη ποσότητα να συσσωρεύεται στο έντερο.
Αυτό προκαλεί και την αίσθηση βάρους που αισθάνονται μερικοί άνθρωποι μετά την κατανάλωσή του.

Μην το παρακάνετε
Όπως σε όλα τα πράγματα, έτσι και στον καφέ υπάρχει ένα όριο και μάλιστα αρκετά υψηλό.
Μπορεί, λοιπόν, ο καφές να μας παράσχει τα οφέλη του σε κατανάλωση μέχρι 5 φλιτζάνια την ημέρα, δηλαδή περίπου 400mg καφεΐνης.
Σημειώστε, όμως, ότι καφεΐνη λαμβάνουμε και από το τσάι, τη σοκολάτα, το κακάο, προκειμένου να τα υπολογίσετε κι αυτά στην ημερήσια πρόσληψη και φυσικά το όριο δεν είναι το ίδιο για όλους τους ανθρώπους, αφού πολλοί δεν αντέχουν πάνω από 1 φλιτζάνι την ημέρα, καθώς τους επηρεάζει στο στομάχι, τον ύπνο κ.ο.κ.

Χρησιμοποιήστε φιλτραρισμένο νερό
Ίσως πιστεύετε ότι επειδή βράζουμε το νερό για να φτιάξουμε καφέ, δεν είναι απαραίτητο να είναι φιλτραρισμένο.
Το φιλτραρισμένο νερό, όμως, εξασφαλίζει ότι δεν περιέχει ανεπιθύμητα βαρέα μέταλλα, όπως μόλυβδο και χαλκό, από παλιούς σωλήνες.
Το νερό βρύσης μπορεί να περιέχει, επίσης, πολλά υποπροϊόντα χλωρίου που μπορεί να είναι βλαβερά μακροπρόθεσμα.
Το φίλτρο είναι μια καλή επιλογή για το νερό του καφέ, αλλά και για την καθημερινότητά σας.

Προτιμήστε τον σπιτικό καφέ
Όταν παραγγέλνετε λάτε ή καπουτσίνο έξω, ίσως έχετε παρατηρήσει ότι ο barista καθαρίζει τα ακροφύσια ατμού πριν φτιάξει ένα νέο φλιτζάνι.
Αυτό συμβαίνει για να καταπολεμήσει τα βακτήρια, που από τη μία είναι καλό, από την άλλη, όμως, ίσως μέρος του απολυμαντικού να καταλήγει και στο αφρόγαλά σας.
Όποτε σας δίνεται η δυνατότητα, προτιμήστε τον δικό σας, σπιτικό καφέ, από το δικό σας καθαρό μηχάνημα.

Επιλέξτε «δίκαια»
Αν σας απασχολεί ο καφές όχι μόνο με βάση του τι προσφέρει στον οργανισμό σας, αλλά και τι προσφέρει στον κόσμο, τότε θα πρέπει να στραφείτε προς fair-trade επιλογές.
Επιλέγοντας «δίκαιο» καφέ με τη σήμανση fair-trade, σημαίνει ότι οι κόκκοι του καλλιεργήθηκαν και συλλέχθηκαν χωρίς την εκμετάλλευση ανθρώπων και με προστασία απέναντι στο περιβάλλον.
Αυτή η στάση μπορεί να βοηθήσει τους παραγωγούς του τρίτου κόσμου να βελτιώσουν της συνθήκες ζωής τους και σίγουρα να βάλει ένα μικρό λιθαράκια στην προστασία του περιβάλλοντος.
getactive.gr

Σάββατο 14 Οκτωβρίου 2017

Θυμάρι – Ένα ισχυρότατο αντιμικροβιακό και αντισηπτικό βότανο

Θυμάρι – το βότανο για τις χίλιες και μία παθήσεις
1) αφέψημα θυμαριού
Γαργάρες με αφέψημα θυμαριού λοιπόν για την ουλίτιδα,την τερηδόνα και την οδοντική πλάκα.
Ένα δυνατό αφέψημα θυμαριού στο μπάνιο μας είναι το άριστο γιατρικό για τους ρευματισμούς.
2) έγχυμα θυμαριού
Έγχυμα θυμαριού για να καταπραΰνουμε τα φουσκώματα της κοιλιάς και να διευκολύνουμε την εντερική λειτουργία.
Έγχυμα θυμαριού για να βοηθήσουμε και να ενισχύσουμε την πέψη και για να θεραπεύσουμε την γαστρεντερίτιδα.
Έγχυμα θυμαριού για τα κρυώματα της κοιλιάς,για την διάρροια,για το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου,τη γνωστή μας σπαστική κολίτιδα.
Έγχυμα θυμαριού για βαθιά εγκατεστημένες λοιμώξεις των πνευμόνων,για τη βρογχίτιδα,για τη λαρυγγίτιδα,για τη φαρυγγίτιδα,για την αμυγδαλίτιδα...
read more:https://botanologia.gr/thymari-ena-ischyrotato-antimikroviako-kai-antisiptiko-votano/

Το μέλι και η βρεφική αλλαντίαση

Μέλι και βρεφική αλλαντίαση – Πολλές φορές ίσως να έχουμε ακούσει ότι
το μέλι δεν πρέπει να δίνεται στα μωρά κάτω του ενός έτους και να έχουμε αναρωτηθεί – γιατί;
Γιατί ΑΝΤΕΝΔΕΙΚΝΥΤΑΙ η χορήγηση μελιού σε βρέφη κάτω των 12 μηνών;
Διότι, στα βρέφη ηλικίας μέχρι και 12 μηνών δεν έχει ολοκληρωθεί το γαστρεντερικό μικροβιώμά τους που ανταγωνίζεται την εγκατάσταση των παθογόνων μικροβίων και
είναι ευάλωτα σε βακτηριακές λοιμώξεις, 
καθώς ο οργανισμός τους δεν μπορεί να αντιμετωπίσει αυτά τα προβλήματα.
Το ανοσοποιητικό τους σύστημα δεν έχει αναπτυχθεί επαρκώς και μπορεί να προκληθούν προβλήματα στον οργανισμό τους...

Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 2017

επιπτώσεις του θορύβου στην Υγεία μας


ένας από τους δείκτες αξιολόγησης του πολιτισμικού επιπέδου μίας χώρας είναι και τα επίπεδα θορύβου που παράγει ο λαός της.

Ο θόρυβος βλάπτει σοβαρά την υγεία του ανθρώπου και επηρεάζει τις καθημερινές του δραστηριότητες στην δουλειά, το σχολείο, το σπίτι και τον ελεύθερο του χρόνο.

Μόνο ο κυκλοφοριακός θόρυβος υπολογίζεται ότι βλάπτει την υγεία ενός τρίτου των Ευρωπαίων πολιτών.
Οι κύριοι κίνδυνοι του θορύβου για την υγεία που προσδιορίζονται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO, 2008c) είναι οι εξής:
•Πόνος και ακροαστική κόπωση,
•Ενόχληση,
•Επιρροή στην κοινωνική συμπεριφορά (επιθετικότητα),
•Παρεμπόδιση της επικοινωνίας μέσω ομιλίας,
•Διαταραχή του ύπνου με όλες τις επιβλαβείς συνέπειες σε βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη
βάση,
•Καρδιαγγειακές επιπτώσεις,
•Ορμονικές αντιδράσεις και τις πιθανές τους συνέπειες στον ανθρώπινο μεταβολισμό και το ανοσοποιητικό σύστημα,
•Μειωμένη απόδοση στη δουλειά και το σχολείο.
Μερικές από τις επιδράσεις της ηχορυπάνσεως ανακαλύφθηκαν πριν από χρόνια. Η επαγγελματική έκπτωση μάλιστα της ακοής που οφείλεται στον θόρυβο χρονολογείται από την εποχή του χαλκού και αργότερα του σιδήρου.
Στην Ελλάδα, σε έρευνα που διεξήχθη το 1982 από τον γιατρό Σπ. Μεταξά που
αφορούσε στον έλεγχο της ακουστικής ικανότητας 439 εργαζομένων που υφίσταντο τον θόρυβο του ΟΣΕ, παρατηρήθηκε ότι οι 240 από αυτούς ανέπτυξαν διαφόρων βαθμών ακουστική αναπηρία.
Σε ορισμένους χώρους των εγκαταστάσεων, ο θόρυβος ξεπερνούσε τα διεθνώς επιτρεπόμενα όρια για 8ωρη απασχόληση (δείτε ενότητα «Όρια Θορύβου»).
Ακουστική βλάβη διαπιστώθηκε επίσης σε εργάτες μαρμάρων της Ακροπόλεως σε μια παρόμοια μελέτη από τον Δρακόπουλο και συν. (2003) (Καραγεωργίου,
2008).
Εκτός όμως των συνεπειών επί της ακουστικής ικανότητας, αναφέρονται και πολλές άλλες, και μάλιστα υπάρχουν σημαντικές μελέτες που αφορούν στις διαπροσωπικές σχέσεις των ανθρώπων.
Πειραματική μελέτη διεξήχθη από το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο στην ισόγεια στάθμη της πρωτεύουσας (λεωφόροΑλεξάνδρας, σε κεντρική λεωφόρο του Δήμου Ζωγράφου, λεωφόρο Κηφισίας στην Κηφισιά).
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η ενόχληση από τον αστικό θόρυβο δεν αντιστοιχεί σε μονοδιάστατη εμπειρία αλλά γίνεται αισθητή μέσα από ένα μικρό αριθμό ανεξάρτητων ψυχολογικών επιρροών.
Τέτοιες επιρροές ήταν: επιρροή στην κοινωνική συμπεριφορά (επηρεάζει την ομιλητικότητα, κοινωνικότητα, διαπροσωπικές σχέσεις), επιρροή στο βαθμό αφύπνισης (προκαλεί υπνηλία, κατευνάζει) επιρροή στις καθημερινές δραστηριότητες του ανθρώπου (ενοχλητικός στην τηλεφωνική επικοινωνία, ενοχλητικός όταν ακούμε
ραδιόφωνο – ΤV, στην ζωντανή επικοινωνία).
Τα ανωτέρω οδηγούν στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν ψυχολογικές επιπτώσεις του αστικού θορύβου που είναι κοινές για ένα ευρύ φάσμα του αστικού πληθυσμού» (Σωτηροπούλου κ.α, 2008).
Ορισμένα μέρη του πληθυσμού είναι περισσότερο ευπαθή στις ψηλότερες στάθμες θορύβου, όπως για παράδειγμα αυτοί που πάσχουν από υπέρταση ή που έχουν ψυχικά προβλήματα (ΥΠΕΧΩΔΕ, 2008α).
Η επιστημονική κοινότητα συμφωνεί ότι υπάρχουν αρκετά στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η χρόνια έκθεση στον περιβαλλοντικό θόρυβο οδηγεί σε μειωμένη ικανότητα εκμάθησης και δημιουργεί προβλήματα υγείας στα παιδιά.

Μελέτες για τις επιπτώσεις της χρόνιας έκθεσης στον θόρυβο των αεροσκαφών σε παιδιά (WHO, 2008d) βρήκαν:
•Συγκλίνουσες ενδείξεις ότι η έκθεση στο θόρυβο βλάπτει τις γνωστικές επιδόσεις,
•Σύνδεση με μειωμένη ευεξία και κίνητρα, σε μια ελαφρώς πιο περιορισμένη έκταση,
•Στοιχεία για επιπτώσεις στην πίεση του αίματος και την έκκριση ορμονών,
•Στοιχεία για επιπτώσεις στην ψυχική υγεία παιδιών
ixoripansi.gr
politesenoskatoteroutheou.blogspot.gr
~~~~~~~~~~~~~~~~
ο θόρυβος δυστυχώς ταλαιπωρεί πάρα πολλούς από μας,και το σοβαρότερο είναι πως όλοι οι υπεύθυνοι κλείνουν ερμητικά τα αυτιά τους στις εκκλήσεις όσων ζητούν βοήθεια...
thalia...
botanologia.blogspot.com

Ρόφημα μπρόκολου, ασπίδα κατά του καρκίνου.

Ένα υγιεινότατο ρόφημα μπρόκολου, ασπίδα κατά του καρκίνου και ρυθμιστής της πίεσης του αίματός μας
Πώς να προετοιμάζω το ρόφημά μας
Θα χρειαστώ:
– 100g φρέσκο ​​μπρόκολο
– 100ml νερό
– ένα  μήλο
– το μισό λεμόνι από ένα λεμόνι, το οποίο έχουμε πλύνει πάρα πολύ καλά
και:
– πριν από όλα ετοιμάζω το μπρόκολο όπως σας έχω πει εδώ: Γιατί ψιλοκόβω το μπρόκολο και όλα μου τα σταυρανθή λαχανικά και γιατί τα αφήνω να σταθούν απ  40 έως 90 λεπτά πριν τα μαγειρέψω ή τα κάνω ροφήματα-
στη συνέχεια..