Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Δευτέρα 18 Ιουλίου 2011

Γιατί κάποια λάδια βοτάνων και αιθέρια έλαια προκαλούν φωτοευαισθησία

Ας δούμε τελικά πια είναι τα λάδια των βοτάνων που προκαλούν φωτοευαισθησία και γιατί πρέπει να είμαστε προσεχτικοί μαζί τους!
Όλοι γνωρίζουμε ότι τα περισσότερα αιθέρια έλαια των βοτάνων δεν τα χρησιμοποιούμε στο δέρμα μας αυτούσια, σε αντίθεση με τα λάδια των βοτάνων που μπορούμε άνετα να τα χρησιμοποιήσουμε και στο πρόσωπό μας και στο σώμα μας χωρίς περαιτέρω ανάμειξη.
Αυτό όμως που οι περισσότεροι από εμάς ξεχνάμε είναι η φωτοτοξικότητα κάποιων φυτικών ελαίων και αιθέριων ελαίων
Και είναι φωτοτοξικά κάποια λάδια, διότι περιέχουν κάποιες ουσίες, τις φουροκουμαρίνες -furocommarins- οι οποίες μετά την έκθεση στον ήλιο της επιδερμίδας, στην οποία έχουμε βάλει κάποιο από αυτά τα λάδια αυξάνουν σημαντικά την ευαισθησία στην υπεριώδη ακτινοβολία και δημιουργούν φωτοδερματίτιδα.

2 σχόλια:

  1. Καλημέρα και συγχαρητήρια για το blog σας. Ηθελα να σας ρωτήσω αν τόσο το κόκκινο όσο και το πράσινο μανταρίνι είναι φωτοευαίσθητα. Αναφέρομαι στα αιθέρια έλαια τους. Διαβάζω αντικρουόμενες απόψεις στο διαδίκτυο ενώ γνωστή αισθητικός τονίζει ότι το μανταρίνι δεν προκαλεί φωτοευαισθησία χωρίς να διεκρινίζει σε ποιο αναφέρεται φυσικά. Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. το αιθέριο έλαιο του μανταρινιού το συναντάμε σε τρεις διαφορετικές παραλλαγές:
    πράσινο από το άγουρο φρούτο
    κίτρινο από το ημιώριμο φρούτο και
    κόκκινο από το ώριμο φρούτο
    η χημεία και το άρωμα των τριών-όπως καταλαβαίνουμε- είναι διαφορετική,
    π.χ
    η πράσινη παραλλαγή περιέχει πολύ λιγότερα φυσικά σάκχαρα,το οποίο από μόνο του έχει σαν αποτέλεσμα ένα πολύ πιο οξύ άρωμα από την κόκκινη ποικιλία
    'Οσον αφορά την τοξικότητα τα αιθέρια έλαια του μανταρινιού είναι τα πιο ασφαλή και με τη πράσινη παραλλαγή να είναι ασφαλής,διότι η furanocoumarin που είναι υπεύθυνη για την φωτοευαισθησία των εσπεριδοειδών είναι σε ελάχιστη ποσότητα στο ώριμο μανταρίνι και σε μηδενική ποσότητα στο άγουρο μανταρίνι

    ΑπάντησηΔιαγραφή