Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2025

Βότανα για υγιή οστά

Η οστική αδυναμία επηρεάζει τη δύναμη και την ευελιξία της υγείας των οστών μας.
Τα βότανα και τα μπαχαρικά παρουσιάζουν αντιφλεγμονώδη και αντιαρθριτικά αποτελέσματα με ελάχιστες ανεπιθύμητες ενέργειες.
Η βοτανοθεραπεία συνιστάται για την οστεοαρθρίτιδα και τη ρευματοειδή αρθρίτιδα για τη μείωση του πόνου στις αρθρώσεις, 
της φλεγμονής, 
του πρηξίματος και της δυσκαμψίας...
Η επιβάρυνση από τον πόνο στις αρθρώσεις και τα οστά αυξάνεται συνεχώς στον λεγόμενο πολιτισμένο κόσμο.
Αυτό μπορεί να οφείλεται στους παράγοντες του σωματικού βάρους,
σε κάποιον τραυματισμό,
σε υψηλά επίπεδα δραστηριοτήτων,
στην ηλικία,
στον τρόπο ζωής,
στα χαμηλά επίπεδα ασβεστίου στο σώμα μας,
σε κάποια πάθηση.
Όποια και αν είναι όμως η αιτία, η αναζήτηση θεραπείας είναι απαραίτητη,
καθώς ο πόνος στις παθήσεις των αρθρώσεων είναι αφόρητος.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, πολλά εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από αρθρίτιδα.
Είναι αδύνατο να κατανοήσουμε τη σοβαρότητα αυτών των αριθμών, αλλά αυτό που είναι εφικτό είναι να βρούμε καλύτερες λύσεις σε αυτά τα προβλήματα.
Η οστεοαρθρίτιδα,
η ρευματοειδής αρθρίτιδα,
η οστεοπόρωση και η οσφυαλγία είναι οι τέσσερις σημαντικότερες μυοσκελετικές παθήσεις που αναγνωρίζονται ως προς τον επιπολασμό τους από τους ιατρούς και τους ερευνητές.
Ενώ η φαρμακευτική αγωγή,
η φυσιοθεραπεία,
η αλλαγή του τρόπου ζωής και μερικές φορές η χειρουργική επέμβαση θα μπορούσαν να είναι η προτεινόμενη θεραπεία για τις ασθένειες των αρθρώσεων, τα βότανα και τα μπαχαρικά για την καλύτερη υγεία των οστών χρησιμοποιούνται εδώ και αιώνες για την αποτελεσματική διαχείριση των οστών και των αρθρώσεων
Βότανα και μπαχαρικά ως θεραπείες
Στην παραδοσιακή ιατρική, η θεραπεία των οστών με τη χρήση φαρμακευτικών φυτών και βοτάνων εφαρμόζεται ευρέως.
Μελέτες αποδεικνύουν ότι τα βότανα για τον πόνο στις αρθρώσεις έχουν βρεθεί ότι ενισχύουν τη διαδικασία σχηματισμού οστών και δεν έχουν παρενέργειες.
Τα βότανα είναι ασφαλή, αποτελεσματικά και παρουσιάζουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, με αποτέλεσμα να χρησιμοποιούνται στις θεραπείες της οστεοαρθρίτιδας και των ρευματικών παθήσεων.
Μερικά παραδείγματα βοτάνων για τον πόνο στις αρθρώσεις και την υγεία των οστών είναι: το κουρκούμι,
το τζίντζερ,
το έλαιο βόραγου,
το φασκόμηλο,
το θυμάρι,
η ρίγανη,
το δεντρολίβανο,
ο βασιλικός,
ο κόλιανδρος,
ο μαϊντανός,
το αγριοράδικο,
ο ευκάλυπτος,
η αλόη βέρα,
κανέλα...

Amaranthus caudatus, μία πρώτη γνωριμία

Ένα πολύτιμο βότανο, ένα νοστιμότατο λαχανικό με σπόρους θησαυρό - Amaranthus caudatus
            διατροφή και θρέψη
Το χωρίς γλουτένη Amaranthus caudatus είναι πολύ πλούσιο σε πρωτεΐνες και απαραίτητα αμινοξέα, όπως η λυσίνη/lysine, τα οποία συνήθως είναι ανεπαρκή στις φυτικές πρωτεΐνες. 
Όσον αφορά το θρεπτικό περιεχόμενο, η πρωτεΐνη του Amaranthus caudatus είναι πρακτικά παρόμοια με μία πρωτεΐνη του γάλακτος, την casein και συμπληρώνει τη θρεπτική ποιότητα των τροφίμων που προέρχονται από άλευρα καλαμποκιού, 
ρυζιού ή σιταριού, με αποτέλεσμα το Amaranthus caudatus να είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο για βρέφη, παιδιά, 
έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες, αλλά και για χορτοφάγους και vegans.
Γενικά η πρωτεϊνική σύνθεση των ψευδοδημητριακών* είναι παρόμοια με τις πρωτεΐνες των οσπρίων και των σταυρανθών, ωστόσο, ποιοτικά και ποσοτικά η πρωτεΐνη των σπόρων του Amaranthus caudatus είναι υψηλότερη από τα δημητριακά και τα όσπρια.
Επίσης το Amaranthus caudatus είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και μέταλλα όπως σίδηρο, 
μαγνήσιο και μαγγάνιο. 
Η συχνή κατανάλωσή του θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση της υπέρτασης και της χοληστερόλης. 
Το άμυλο αμάρανθου είναι πολλά υποσχόμενο για χρήση λόγω της υψηλής διαλυτότητας και πεπτικότητας του, σε σύγκριση με το σιτάρι, 
το ρύζι και τη βρώμη, οι δε σπόροι του αμάρανθου είναι χωρίς γλουτένη και περιέχουν 30% περισσότερη πρωτεΐνη με όλα τα αμινοξέα.
Το Amaranthus caudatus, σύμφωνα με μελέτες, έχει ανθελμινθικές, 
αναλγητικές,
αντιπυρετικές, 
αντικαρκινικές, 
αντιαλλεργικές,
αντιδιαβητικές, 
διεγερτικές του ανοσοποιητικού συστήματος, 
καρδιοπροστατευτικές, 
ηπατοπροστατευτικές και αντιβακτηριακές ιδιότητες

                 Μαγειρική χρήση
Υπάρχουν διάφορες χρήσεις του αμάρανθου.
Όταν αλέθεται, χρησιμοποιείται ως αλεύρι, αλλά και ως πανάρισμα για γλυκά και κυρίως πιάτα. Οι σπόροι μπορούν να σκάσουν ως popcorn και, όπως η βρώμη, μπορούν να καταναλωθούν με γάλα ως δημητριακά.
Σε διάφορες χώρες όπως στο Μεξικό, ο αμάρανθος χρησιμοποιείται σε γλυκά με μέλι.
Ως αλεύρι, οι σπόροι του Amaranthus caudatus χρησιμοποιείται για την παρασκευή ζυμαρικών, όπως μακαρόνια, χυλοπίτες...
Στις μέρες μας, και λόγω των θρεπτικών του αξιών, ορισμένοι επιστήμονες διερεύνησαν την αντικατάσταση ορισμένων λαχανικών με φύλλα αμάρανθου σε παραδοσιακά πιάτα και διερεύνησαν αν οι βιταμίνες και τα μέταλλα παραμένουν όταν βράζονται για παράδειγμα.
Και παρατηρήθηκε πως οι κατακρατήσεις θρεπτικών ουσιών στα διάφορα πιάτα που χρησιμοποιήθηκαν σε αυτή τη μελέτη ήταν αρκετά υψηλές με τουλάχιστον 85% κατακράτηση μετάλλων και αύξηση έως και 45% σε τρία καροτενοειδή!
.... συνεχίζεται!
υποσημειώσεις:
-. με την ονομασία αμάρανθος ή αμάραντος συναντάμε πολλά φυτά της χώρας μας που ανήκουν σε διαφορετικές όμως οικογένειες και έχουν διαφορετικές ιδιότητες και χρήσεις!
Για αυτό χρειάζεται μεγάλη προσοχή!
-. *με τον όρο ψευδοδημητριακό ή εσφαλμένα ψευτοδημητριακό, αναφερόμαστε σε πλατύφυλλα φυτά τα οποία χρησιμοποιούνται με τρόπο παρόμοιο με τα δημητριακά
Οι σπόροι τους μπορούν να γίνουν αλεύρι ή να καταναλωθούν σαν τα δημητριακά. 
Τα πιο γνωστά μας είναι το φαγόπυρο,
η κινόα, και ο αμάρανθος
Plants described in 1753
International Code of Botanical Nomenclature/ICBN

Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2025

ένα φιλί για την κάθε μας σκέψη!

-. ένα φιλί για τη μηλόπιτα με άρωμα μαστίχας που λιώνει στο στόμα!
-. ένα φιλί για τη σοκολάτα, με ψήγματα χρυσού που τόσο λαχταράμε!
-. ένα φιλί για το άρωμα του δυόσμου που γεμίζει το σπίτι μας!
-. ένα φιλί για το δεντρολίβανο που φύτρωσε περήφανο στον κήπο μας!
-. ένα φιλί για τους ευκάλυπτους που περνούν με ταχύτητα, αφήνοντας πίσω τους σύννεφα αρώματος που μας "λιγώνει" τα πόδια, όταν τρέχουμε στο μικρό μονοπάτι!
-. ένα φιλί για τις αστραπές των αστεριών που ασημώνουν τον ουρανό και φωτίζουν τη φουσκωμένη θάλασσα που χύνoνται σαν δάκρυα χαράς στα πόδια μας!
-. και σκέφτομαι τι άλλο θα μπορούσε να είναι ο παράδεισος, παρά ένας κήπος, 
ένα περιβόλι με δέντρα και βότανα, γεμάτο ευχαρίστηση, που τίποτε άλλο δεν θα υπήρχε εκεί παρά μόνο απολαυστικές νοστιμιές!
-. και γιατί;  μα γιατί η φύση μας παρέχει όλα όσα χρειαζόμαστε για να αποκαταστήσουμε την ισορροπία και την αρμονία μέσα μας!
    ntina/thalia - botanologia.gr

Πέμπτη 2 Ιανουαρίου 2025

Εγκυκλοπαίδεια Υγείας – Ένας οδηγός για κοινά φαρμακευτικά βότανα 2ο

Κύριες δράσεις των βοτάνων από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα

Κάποιος σοφός της αρχαιότητας είχε πει: “Το να παίρνουμε μέτρα όταν ήδη είμαστε άρρωστοι είναι σαν να αρχίζουμε να ανοίγουμε ένα πηγάδι όταν πια έχουμε διψάσει-μήπως να μην το αφήσουμε για τόσο αργά;”

Ο Ιπποκράτης, ο οποίος ήταν από τους πρώτους γιατρούς που πίστευε και δίδασκε την πρόληψη, ταξινόμησε σε κατηγορίες όλες τις τροφές και τα βότανα ανάλογα με τη θεμελιώδη τους ιδιότητα – θερμό ή ψυχρό, ξηρό ή υγρό – και θεωρούσε ότι η καλή υγεία διατηρείται όταν οι ιδιότητες αυτές είναι σε ισορροπία στον οργανισμό μας, καθώς και με την φυσική άσκηση και τον άφθονο καθαρό αέρα.
Ο Πεδάνιος Διοσκουρίδης έγραψε το κλασικό του κείμενο De Materia Medica γύρω στο 60μ.Χ. και το βιβλίο αυτό παρέμεινε το πρότυπο εγχειρίδιο για 1.500 χρόνια και μέσα σε αυτό βρίσκουμε πολλά στοιχεία ταξινόμησης των βοτάνων σύμφωνα με τις ιδιότητες και δράσεις τους, πολλές δε από τις δράσεις που μας περιγράφει, μας είναι ακόμα οικίες!
και ξεκινώ με την πρώτη ομάδα βοτάνων, τα οποία είναι:
-. θυμάρι για
πνευματική διαύγεια,
και ξεκινώ με την πρώτη ομάδα βοτάνων, τα οποία είναι:
για...
τις εντερικές μολύνσεις!
για...
την ουλίτιδα, 
την τερηδόνα,
την οδοντική πλάκα,
την πέψη,
την γαστρεντερίτιδα,
τα κρυώματα της κοιλιάς,
τη διάρροια,
το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου, τη γνωστή μας σπαστική κολίτιδα.
τις βαθιά εγκατεστημένες λοιμώξεις των πνευμόνων,
τη γρίπη,
τη βρογχίτιδα,
τη φαρυγγίτιδα, 
την αμυγδαλίτιδα, 
για τον κοκκύτη,
τον πονόλαιμο,
τον βήχα,
τις πνευμονικές μολύνσεις,
το κρυολόγημα,
την καταρροή,
την τόνωση του οργανισμού μας,
την εξάλειψη του άγχους,
τη ψυχική και σωματική εξάντληση,
την κατάθλιψη,
την απάθεια,
την αϋπνία,
το στομάχι,
τα παράσιτα εντέρου (διώχνει οξύουρους, ασκαρίδες, ταινία κ.λ.π.).
την υπεριδρωσία,
την τριχόπτωση,
τη σωματική και πνευματική κατάπτωση (ατονία),
τη νευρασθένεια,
την ημικρανία,
την αναιμία.
-. ευκάλυπτος για
την υγεία του αναπνευστικού συστήματος
την ιγμορίτιδα,
την ρινική απόφραξη,
την καταρροή,
τη ρινοφαρυγγίτιδα,
την βρογχίτιδα,
τις δερματοπάθειες με φαγούρα,
το έκζεμα,
την ακμή,
τα ελαφρά εγκαύματα,
την ψωρίαση,
τον πυρετό,
τα κρυολογήματα,
το βήχα,
για τον περιορισμό των μολύνσεων,
την εξάντληση,
τη συναισθηματική ένταση,
γαρύφαλλο για τον πονόδοντο,
την κακοσμία,
την δυσπεψία,
τη ναυτία,
τον πονόλαιμο,
τα κρυώματα,
τη χρόνια κόπωση,
το άγχος,
την κατάθλιψη,
την υπέρταση,
την ημικρανία,
την αποτοξίνωση,
την προστασία από τον καρκίνο,
-. κολλιτσίδα/Arctium lappa για...
τα εντερικά φουσκώματα,
την κολίτιδα,
τη δυσκοιλιότητα,
τις αιμορροΐδες,
τη δυσπεψία,
τη λιθίαση του χοληδόχου,
τη λιθίαση των νεφρών- έχει ισχυρή νεφροπροστατευτική αντι-φλεγμονώδη δράση
γενικά στις λοιμώξεις του ουροποιητικού,
τις παθήσεις του στομάχου,
τη ναυτία,
την παχυσαρκία ,
την κυτταρίτιδα,
τους πονοκεφάλους,
τα αρθριτικά, στους ρευματισμούς και στις ισχιαλγίες μειώνοντας το πρήξιμο γύρω από τις αρθρώσεις,
την οστεοπόρωση,
τη θυλακίτιδα,
το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα,
την αποτοξίνωση του οργανισμού και ειδικά του ήπατος,
τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα,
τη μείωση της χοληστερίνης,
τα οιδήματα του οργανισμού,
τη χρόνια βρογχίτιδα και άλλες παθήσεις των πνευμόνων,
τα κρυολογήματα,
τη γρίπη,
την ιγμορίτιδα,
τις ασθένειες του στόματος και του λαιμού και σαν άριστο αντισηπτικό βότανο σταματά τις μολύνσεις σταματώντας τον πολλαπλασιασμό των μικροβίων,
την ακμή, 
τους δοθιήνες,
τα πυώδη εξανθήματα,
τη ψωρίαση,
τα αποστήματα,
την αλλεργία,
τον έρπη,
το μικροβιακό έκζεμα,
το ξηρό έκζεμα, 
τα τσιμπήματα των εντόμων, 
τη φαγούρα,
τις λειχήνες, 
τα εγκαύματα.
μέχρι και για τις πιο σοβαρές όπως ο καρκίνος....
κείμενο και επιμέλεια κειμένου:ntina/thalia - https://botanologia.gr/egkyklopaideia-ygeias-enas-odigos-gia-koina-farmakeytika-votana-2o/
...το άρθρο μου συνεχίζεται με επόμενη ομάδα βοτάνων...

Ο ήχος, η συνείδησή μας, ο εγκέφαλός μας και το σύμπαν

Δημιουργείται η συνείδηση ​​από τον εγκέφαλο ή ο εγκέφαλός μας προσεγγίζει και μεταδίδει πεδία συνείδησης όπως ένας ραδιοφωνικός επιλογέας που βρίσκει ένα σήμα και το μεταδίδει; 
Όπως εξηγεί ο Nassim Haramein, ο εγκέφαλός μας είναι σαν κεραία, με τη συνείδησή μας να εκμεταλλεύεται ένα πεδίο πληροφοριών με τον ίδιο τρόπο που μια τηλεόραση ή ένα ραδιόφωνο, και να μεταδίδει πληροφορίες από αλλού που εντοπίζει (ή που τον ενδιαφέρουν;) - το σήμα δεν προέρχεται από την κεραία, αλλά προέρχεται από κάπου αλλού. 
Εξερευνώντας σκέψεις και προθέσεις σε σχέση με τη δοσμένη μας πραγματικότητα και προβάλλοντας τις συχνότητες, οι ειδικοί εξετάζουν πώς η ανθρώπινη συνείδηση ​​μπορεί να επηρεάσει τον φυσικό μας κόσμο.
                επιμέλεια κειμένου:ntina/thalia - botanologia.gr

Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2024

Το καλύτερο τονωτικό και ζεστό κέρασμά μου μαζί με τις θερμότερες ευχές μου για το 2025

Χρόνος νοείται “η ακαθόριστη κίνηση της ύπαρξης και των γεγονότων στο παρελθόν, το παρόν, και το μέλλον, θεωρούμενη ως σύνολο”
Ναι; Μα, κάποιοι ποιητές θα αναφωνήσουν, ο χρόνος δεν είναι γραμμικός, δεν ακολουθεί πάντα τη φορά του ρολογιού.
Γενικά, Χρόνος χαρακτηρίζεται η ακριβής μέτρηση μιας διαδικασίας από το παρελθόν στο μέλλον.
Ναι; Μα, κάποιοι ποιητές θα αναφωνήσουν, υπάρχει ένα εσωτερικό ρολόι μέσα σε κάθε έναν από εμάς που του δηλώνει πως τώρα είναι η στιγμή για δράση ή για απόδραση.
Κάθε φυσικό φαινόμενο π.χ. μια πτώση αντικειμένου στο έδαφος εξελίσσεται στην έννοια της ορισμένης χρονικής περιόδου.
Ναι; Μα, κάποιοι ποιητές θα αναφωνήσουν, η πτώση του πουπουλένιου πούπουλου δεν εξελίσσεται στην έννοια μιας ορισμένης χρονικής περιόδου.
Ο χρόνος μετράται σε μονάδες όπως το δευτερόλεπτο και με ειδικά όργανα τα χρονόμετρα π.χ. ρολόι.
Ναι; Μα, κάποιοι ποιητές θα αναφωνήσουν, όταν κάθεσαι με ένα ωραίο κορίτσι – ή με ένα αγόρι- για δυο ώρες, σου φαίνεται σαν δυο λεπτά. Αν καθίσεις σε μια αναμμένη σόμπα για δυο λεπτά, σου φαίνεται σαν δυο ώρες. Έτσι δεν είπε  ο Αϊνστάιν για να μας εξηγήσει την σχετικότητα;
Οι καθημερινές εμπειρίες αποδεικνύουν πως ο χρόνος “κυλάει” με τον ίδιο πάντα ρυθμό και μόνο προς μια κατεύθυνση – από το παρελθόν προς το μέλλον.
Ναι; Μα, κάποιοι ποιητές θα αναφωνήσουν, όταν χανόμαστε στα όνειρά μας πάμε από το παρόν στο παρελθόν και πάλι πίσω – και να και μια ματιά στο μέλλον και τυλιγμένα αυτά τα τρία στη φωτεινή αυτή στιγμή του τώρα, που δεν μένει ποτέ ακίνητη, μα ταξιδεύει ασταμάτητα
Η κίνηση, γενικότερα, ούτε μπορεί να διακοπεί αλλά και ούτε να αντιστραφεί στην έννοια του χρόνου.
Ναι; Μα, κάποιοι ποιητές θα αναφωνήσουν, αυτή η κίνηση μπορεί να επιβραδυνθεί με ασύλληπτα μεγάλες ταχύτητες για να έχουμε όλο το χρόνο να απολαύσουμε κάτι ξεχωριστό.
καθυστερούμε, χαλαρώνουμε, γαληνεύουμε και αφήνουμε τη στιγμή να γίνει αιώνια και να καταλύσει τον αντικειμενικό χρόνο των ωρών και να αναστείλει τις ιδιότητές τους που μας δεσμεύουν
Οι στιγμές αυτές είναι δικές μας και μας ανήκουν αποκλειστικά και θα τις χαρούμε στο απέραντο τώρα με ένα γλυκό ποτό
      Και το ποτό μας
Ένα ποτό που θα το έχουμε ετοιμάσει εμείς για μας και για αυτούς που αγαπάμε.
Και ας θυμηθούμε από παλαιότερο άρθρο μου πως σε πολλά μέρη της χώρας μας τα κρύα βράδια του χειμώνα έπιναν ένα γλυκό ρόφημα που σαν κύρια συστατικά του είχε
α) τη ρακή ή το κρασί ή και το τσάι του βουνού
β) μπαχάρια
γ) φλούδες λεμονιού και πορτοκαλιών
δ) πετιμέζι ή μέλι
Στις σκανδιναβικές χώρες έπιναν glögg!
Το glögg είναι ένα παραδοσιακό σκανδιναβικό ποτό που είναι ιδιαίτερα δημοφιλές, σε ολόκληρο τον κόσμο, κατά την περίοδο των Χριστουγέννων.
Το glögg κατά παράδοση σερβίρεται όλη την διάρκεια των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.
Στη Σουηδία είναι μια διαχρονική αξία που θερμαίνει και ευφραίνει το σώμα και ζεσταίνει την καρδιά!
Οι παραλλαγές των παραπάνω ροφημάτων είναι πάρα πολλές ανάλογα με την φαντασία αυτού που το παρασκευάζει!
Είναι ζεστό κρασί , συνήθως κόκκινο , σε συνδυασμό με μπαχαρικά
α) το κρασί δεν βράζεται -ο βρασμός θα καταστρέψει το αλκοόλ του- απλά αφήνεται να ζεσταθεί για μισή ή μία περίπου ώρα ώστε να ομογενοποιηθεί με τα υπόλοιπα υλικά ή με το ήδη παρασκευασμένο σιρόπι
β) σερβίρεται σε μικρό φλιτζάνι, με αμύγδαλα και σταφίδες ή
σε πυράντοχα ποτήρια μπύρας
γ) αν θέλουμε να κάνουμε το αντίστοιχο ποτό για τα παιδιά χρησιμοποιούμε
1. χυμούς λεμονιών και πορτοκαλιών
2. χυμούς αχλαδιών μαζί και με ολόκληρα αχλάδια
3. χυμούς μούρων
Εγώ σας προσφέρω το ποτό της δικής μου παραλλαγής για να το χαρείτε στη δική σας στιγμή του χρόνου μαζί με όποιον ή όποιους αγαπάτε
Και πάμε :
– 250gr μέλι ή 250gr ζάχαρη ακατέργαστη ζαχαροκάλαμου ή πετιμέζι
– τέσσερα μανταρίνια
– ένα πορτοκάλι
– ένα λάιμ -μοσχολέμονο –Όλα τα παραπάνω φρούτα τα κόβουμε στα τέσσερα με την φλούδα τους, πολύ καλά πλυμένα
– το χυμό από ένα νεράντζι
– έξι ολόκληρα γαρίφαλα
– δύο ξυλάκια κανέλας
– ένα μοσχοκάρυδο θρυμματισμένο
– τρία φύλλα δάφνης
– πέντε κόκκους μαύρο πιπέρι
– μία κουταλιά της σούπας σταφίδες
– δύο βερίκοκα αποξηραμένα
– μισό λοβό βανίλιας
– δύο αστεράκια γλυκάνισο και
– δύο μπουκάλια άριστο κόκκινο κρασί -ότι μας αρέσει-των 750ml το κάθε ένα
Ας ξεκινήσουμε.
– σε μέτρια φωτιά βάζουμε την κατσαρόλα μας με την ζάχαρη ή το πετιμέζι ή  το μέλι-ότι προτιμάμε
– προσθέτουμε όλα μας τα υλικά, εκτός από το κρασί
– ανακατεύουμε για δύο τρία λεπτά και στη συνέχεια προσθέτοντας μόνο τόσο κρασί όσο να σκεπάζει τα υλικά μας.
– ανεβάζουμε την θερμοκρασία.
– συνεχίζουμε να ανακατεύουμε μέχρι τα υλικά μας να αρχίζουν να σιγοβράζουν και να αρχίσουν να γίνονται ένα βαρύ σιρόπι.
Μέχρι αυτό το σημείο επιτρέπεται ο βρασμός και ο λόγος που το κάνουμε αυτό είναι να ομογενοποιηθούν πλήρως τα υλικά μας, να εμποτιστούν πολύ καλά τα μπαχαρικά με το κρασί και το μέλι – αυτό δεν μπορούμε να το κάνουμε με όλη την ποσότητα του κρασιού μας διότι το αλκοόλ του θα εξατμιστεί και ο χαρακτήρας του θα αλλοιωθεί –
Όταν το σιρόπι είναι έτοιμο χαμηλώνουμε την θερμοκρασία στο πολύ χαμηλό συνεχίζοντας να ανακατεύουμε και όταν πια ο βρασμός έχει σταματήσει τελείως προσθέτουμε το υπόλοιπο κρασί μας σιγά-σιγά μαζί με το γλυκάνισο.
Ανακατεύουμε το κρασί να αρχίσει να ζεσταίνεται -διατηρώντας την θερμοκρασία της φωτιάς μας σε χαμηλούς βαθμούς- και να σμίξει με όλα τα υπόλοιπα υλικά και να αρχίσουν να αναδύονται τα αρώματα του.
Μετά από δέκα με δεκαπέντε λεπτά και αφού το κρασί μας έχει ζεσταθεί αρκετά – προσοχή δεν πρέπει να βράσει – και
έχει ενσωματωθεί πλήρως με το σιρόπι απομακρύνουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και  σερβίρουμε με μία κουτάλα , σουρώνοντας ταυτόχρονα, σε πυράντοχα ποτήρια μπύρας.
Δίπλα σε ένα πιατάκι βάζουμε τις σταφίδες και τα βερίκοκα από τα ποτό μας μαζί με ψιλοκομμένα καρύδια και ξεφλουδισμένα αμύγδαλα, τα οποία συνοδεύουν άριστα το ποτό μας!
Στην υγειά μας!
Σημείωση-Εάν κάποιο μπαχαρικό δεν μας αρέσει μπορούμε να το παραλείψουμε και να προσθέσουμε κάποιο άλλο της δικιάς μας προτίμησης
π.χ
τζίντζερ
κάρδαμο
αποξηραμένα φρούτα.
Αυτή είναι μία από τις πολλές παραλλαγές του ποτού αυτού.
Μπορούμε να προσθέσουμε κονιάκ ή βότκα, μπορούμε αντί για κρασί να χρησιμοποιήσουμε μπύρα, μπορεί να προτιμάμε περισσότερα αποξηραμένα φρούτα και λιγότερα μπαχαρικά.
Μπορούμε να βάλουμε όλα τα υλικά μαζί και να τα αφήσουμε για περίπου μισή με μία ώρα να σιγοβράζουν σε χαμηλή φωτιά χωρίς να έρθουν στο σημείο βρασμού και να σερβίρουμε με ψιλοκοπανισμένα αμύγδαλα καρύδια και σταφίδες.
Ας διαλέξουμε την δική μας γεύση και ας την προσφέρουμε στο βραδινό μας τραπέζι με αγάπη!
Χρόνια πολλά και χρόνια καλά!
Και με υγεία και ευτυχία το 2025!
έρρωσθε!
ntina/thalia!

Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2024

όταν με ρώτησαν θυμήθηκα πως ο Deepak Chopra μας έχει πει...

...αναρωτηθείτε, πόσες φορές σκεφτήκατε... 
πόσες φορές σκεφτήκατε πως δεν σας αρκούν αυτά που έχετε,
πόσες φορές σκεφτήκατε πως έχετε γεννηθεί για να αγωνίζεστε και να ταλαιπωρήστε,
πόσες φορές έχετε στεναχωρηθεί που δεν έχετε περισσότερα χρήματα,
περισσότερη αγάπη, περισσότερη αναγνώριση...
Ε, λοιπόν, σύμφωνα με τον Deepak Chopra, αυτός ακριβώς είναι ο λόγος που δεν έχετε όλα όσα θέλετε στη ζωή! 
Επειδή ακριβώς πιστεύετε ότι πρέπει να μοχθήσετε για αυτά, αντί απλώς να τα λάβετε!Αναλογιστείτε  μας λέει, πόσο καλύτερη θα ήταν η ζωή σας αν, αντί να σκέφτεστε έτσι, ενστερνιζόσαστε την πεποίθηση ότι η αφθονία και ο πλούτος είναι δικαίωμά σας;
Και μας λέει, κάτι που ίσως να μην το έχουμε σκεφτεί καθόλου μέχρι σήμερα, πως η αφθονία είναι μια κατάσταση ύπαρξης, όχι κτήσης και δεν 
είναι κάτι που πρέπει να παλέψουμε γι' αυτό!

Η αφθονία είναι πάντα εδώ και δεν χρειάζεται προσπάθεια και μάλιστα σκληρή προσπάθεια,  για να την κατακτήσουμε!
Είναι πάντα εδώ και ρέει. 

Εμείς αυτό που έχουμε να κάνουμε είναι να την αξιοποιήσουμε!
Η επιτυχία στη ζωή θα μπορούσε να οριστεί ως η συνεχιζόμενη επέκταση της ευτυχίας και η σταδιακή συνειδητοποίηση πολλών αξιόλογων στόχων.
Επιτυχία είναι η ικανότητα να πραγματοποιούμε τις επιθυμίες μας με άκοπη ευκολία
Βέβαια οι άνθρωποι πάντα πίστευαν πως η επιτυχία, συμπεριλαμβανομένης και της δημιουργίας του πλούτου,
είναι κάτι το οποίο απαιτεί σκληρή δουλειά και που συχνά επιτυγχάνεται σε βάρος των άλλων. Όμως έχουμε ανάγκη μια πιο πνευματική προσέγγιση στην επιτυχία και την αφθονία, η οποία να βασίζεται στην αστείρευτη ανάβλυση όλων των καλών πραγμάτων που κρύβουμε μέσα μας.
Γνωρίζοντας και τηρώντας τον πνευματικό νόμο, εναρμονιζόμαστε με τη φύση και αποκτούμε ό,τι κι αν θελήσουμε, με ξεγνοιασιά, χαρά και αγάπη.
Υπάρχουν πολλές πλευρές της επιτυχίας. 
Ο υλικός πλούτος είναι μονάχα ένα απ’ τα πολλά συστατικά της. 
Επιπλέον, η επιτυχία βρίσκεται στο ίδιο το ταξίδι και όχι στον προορισμό
Η υλική αφθονία, σ’ όλες της τις εκφάνσεις, τυχαίνει να είναι ένα μόνο από τα πράγματα που κάνει το ταξίδι πιο ευχάριστο. 
Όμως η επιτυχία συμπεριλαμβάνει ακόμα την καλή υγεία, 
την ενεργητικότητα και τον ενθουσιασμό για τη ζωή, 
τις ολοκληρωμένες ανθρώπινες σχέσεις,
την ελευθερία της έκφρασης, 
τη συναισθηματική και ψυχολογική ισορροπία, 
μια αίσθηση ευφορίας και, φυσικά, τη γαλήνη και διαύγεια του πνεύματος!

                         επιμέλεια κειμένου:ntina/thalia
από τις σημειώσεις μου των μεταμεσονύχτιων ωρών...
από το βιβλίο του Deepak Chopra "Οι Επτά Πνευματικοί Νόμοι της Επιτυχίας"