Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Τετάρτη 26 Μαρτίου 2014

Μασάζ με λάδι και λεμόνι για πονεμένες αρθρώσεις

Λάδι και λεμόνι , σε έναν άψογο συνδυασμό , για τις πονεμένες αρθρώσεις
Κουραστική μέρα , και το βράδυ όλο και κάποια από τις αρθρώσεις μας πονάει.
Και πάντα έχουμε στο σπίτι μας λάδι και λεμόνι.
Ζεσταίνουμε ελαφρά μία μικρή ποσότητα λαδιού – κατάλληλη για την επιφάνεια που θέλουμε να κάνουμε μασάζ – και σταλάζουμε μέσα ένα φρεσκοστυμμένο λεμόνι.
Πλένουμε πολύ καλά με ζεστό νερό και σαπούνι το σημείο που πονάμε.
Το σκουπίζουμε με μια βαμβακερή πετσέτα ώστε να μην έχουμε ίχνος υγρασίας και με το μείγμα που ετοιμάσαμε κάνουμε πολύ ελαφρύ μασάζ – κάτι σαν χάδι – για δέκα με δεκαπέντε λεπτά , μέχρι να απορροφηθεί το λάδι μας με το λεμόνι.
Εν συνεχεία με ένα πολύ χαλαρό επίδεσμο καλύπτουμε το πονεμένο μας σημείο και κοιμόμαστε έτσι.
Το πρωί βγάζουμε τον επίδεσμο.
Αν υποφέρουμε συχνά από...

Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014

Πώς να ετοιμάσουμε και πως να χρησιμοποιήσουμε ένα αφέψημα βοτάνων

Στα άρθρα μου Βότανα και τρόποι χρήσης:έγχυμα και Αφέψημα βοτάνων-ένας από τους τρόπους χρήσης των βοτάνων είδαμε πως ετοιμάζουμε τα εγχύματα και τα αφεψήματα των βοτάνων μας.
Στο σημερινό άρθρο θα δούμε κάποιες συμπληρωματικές πληροφορίες για τα αφεψήματα και ποια βότανα παραδοσιακά χρησιμοποιούμε για να τα ετοιμάσουμε.
Λοιπόν –
Για να ετοιμάσουμε ένα έγχυμα χρησιμοποιούμε
– τα φύλλα
– τους μίσχους και
– τα άνθη των βοτάνων μας,
ενώ για να ετοιμάσουμε ένα αφέψημα χρησιμοποιούμε
– τις ρίζες
– το φλοιό
– τους σπόρους και
– τους καρπούς.
Πολλοί άνθρωποι αισθάνονται ότι δεν έχουν την εμπειρία για να παρασκευάσουν ή το ένα ή το άλλο,ωστόσο μερικές απλές τεχνικές και γενικές γνώσεις θα....
read more:https://botanologia.gr/pos-na-etoimasoyme-kai-pos-na-chrisimopoiisoyme-ena-afepsima-votanon/

Τετάρτη 19 Μαρτίου 2014

Προβιοτικά και καρότα τουρσί

Προβιοτικά οι πολύτιμη για την εντερική μας υγεία ζωντανοί μικροοργανισμοί.
Η υγιής εντερική λειτουργία του οργανισμού μας είναι το θεμέλιο της καλής μας υγείας.
Αυτό εξαρτάται από την ευαίσθητη ισορροπία των εντερικών βακτηρίων – 
ας θυμηθούμε : Πρεβιοτικά και προβιοτικά , μια πρώτη γνωριμία μαζί τους –
Την ευαίσθητη αυτή ισορροπία του εντερικού μας συστήματος την βοηθούν να διατηρηθεί τα γνωστά μας προβιοτικά , οι πολύτιμη για την εντερική μας υγεία ζωντανοί μικροοργανισμοί.
Προβιοτικά – όνομα που έχει δοθεί σε ωφέλιμα για τον οργανισμό μας βακτηρίδια από τις ελληνικές λέξεις προ + βίος=ζωή ή βιοτικός=ο σχετικός με τη ζωή , για τη ζωή – στα αγγλικά probiotic –
Οι πιο γνωστές μας τροφές που περιέχουν αυτούς τους ωφέλιμους μικροοργανισμούς είναι:
-1. το γιαούρτι – η παραγωγή, η κατανάλωση και οι σημαντικές και...
read more:https://botanologia.gr/proviotika-kai-pos-na-kanoyme-yperocha-karota-toyrsi/

Δευτέρα 10 Μαρτίου 2014

Η καλέντουλα και ο κατιφές, δυό πανέμορφα λουλούδια, δυο ισχυρά φαρμακευτικά βότανα

Tη γνωρίζουμε και ως τσετσεκιά ή κατιφέ και δεν πρέπει να συγχέεται με την καλέντουλα – έχω δει πολλές φορές ο κατιφές να αναφέρεται ως καλέντουλα και η καλέντουλα ως κατιφές ή νεκρολούλουδο
Τα δυό πανέμορφα λουλούδια και ισχυρότατα φαρμακευτικά βότανα, μπορεί να ανήκουν στην ίδια οικογένεια των Asteraceae, αλλά ανήκουν σε τελείως διαφορετικά γένη.
Η καλέντουλα με διωνυμικό-βοτανολογικό όνομα Calendula officinalis (L.) είναι του γένους Calendula...

Σάββατο 1 Μαρτίου 2014

Η θεραπευτική και επουλωτική καλέντουλα – Calendula officinalis

Τα άγρια βρώσιμα φυτά, τα οποία περιγράφονται ως αυτοφυή είδη που αναπτύσσονται με φυσικό τρόπο, συγκαταλέγονται μεταξύ των κύριων συστατικών διατροφής των αγροτικών κοινοτήτων που συνδέουν την ανθρώπινη ζωή από την αρχαιότητα.
Στη χώρα μας, σχεδόν σε όλες τις αγροτικές και επαρχιακές περιοχές θα τα βρούμε με την κοινή ονομασία "λάχανα" ή απλά "χόρτα"
Στην περιοχή της Μεσογείου, οι παραδοσιακές χρήσεις των έγριων βρώσιμων φυτών (λάχανα) εισήχθησαν στη διατροφή των προγόνων μας για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες και σήμερα συνεχίζουν να αποτελούν σημαντικό μέρος της μεσογειακής διατροφής. 
Το ανανεωμένο ενδιαφέρον για τα "λάχανα" οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αυξανόμενη γνώση του υγιεινού ρόλου των φυτοχημικών ενώσεων, σε τέτοιο βαθμό που τα άγρια βρώσιμα χόρτα μπορούν να οριστούν ως "λειτουργικά τρόφιμα", αποτελώντας καλή πηγή βιοδραστικών μορίων και συμπληρωμάτων διατροφής.
Αυτό ισχύει ιδιαίτερα σε χώρες όπου τα αγγειόσπερμα φυτά είναι ιδιαίτερα πλούσια, όπως στη χώρα μας - την Ελλάδα!
Ανάμεσα λοιπόν, σε αυτά τα άγρια βρώσιμα χόρτα θα βρούμε και την πολύτιμη καλέντουλα - την άγρια καλέντουλα την Calendula arvensis!
Στη λαϊκή παράδοση, τα φυτά του γένους Calendula έχουν μακρά ιστορία, καθώς χρησιμοποιούνται ευρέως ως θεραπευτικά ιάματα κατά διαφόρων ασθενειών, καθώς και ως συστατικό σε τοπικά πιάτα!

* Τα είδη των αγγειόσπερμων κατανέμονται σε 400 περίπου οικογένειες, 
226,000 είδη και 2 βασικές κλάσεις. 
Είναι διαπιστωμένο ότι τα αγγειόσπερμα φυτά υπήρχαν και την εποχή που κυριαρχούσαν οι δεινόσαυροι στην Γη.