Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Τετάρτη 31 Μαΐου 2017

Χαμομηλέλαιο – Πως κάνουμε ένα από τα πιο αγαπημένα λάδια βοτάνων

Χαμομηλέλαιο
Μιλούσαμε σε προηγούμενο άρθρο για το πως κάνουμε βάμμα με χαμόμηλο,σε αυτό,όπως σας υποσχέθηκα,θα δούμε πως ετοιμάζουμε χαμομηλόλαδο!
Το λάδι χαμομηλιού έχει πολλές-πολλές χρήσεις και ιδιότητες, και πριν το ετοιμάσουμε μία διευκρίνιση,δεν είναι αιθέριο έλαιο χαμομηλιού,είναι λάδι!
Πως εργαζόμαστε:
Σε ένα γυάλινο σκουρόχρωμο δοχείο το οποίο να σκεπάζει, ρίχνουμε φρέσκα ,χωρίς καθόλου υγρασία , ή αποξηραμένα πρόσφατα άνθη του χαμομηλιού μας.
Στη συνέχεια προσθέτουμε το λάδι τόσο όσο να σκεπάζουν τελείως το βότανό μας.
Φροντίζουμε το χαμόμηλό μας να είναι 2 με 3 δάχτυλα κάτω από το στόμιο του βάζου μας.
Ανακατεύουμε απαλά με ένα ξύλινο κουτάλι,ώστε να ανακατευτεί όσο γίνεται καλύτερα το λάδι μας με τα άνθη του χαμόμηλου.
Τα φρέσκα άνθη χαμομηλιού,δεν πρέπει να έχουν υγρασία,γιατί θα δημιουργηθεί μούχλα.
Και τι πρέπει να κάνουμε;
Να τα αφήσουμε μία δύο μέρες απλωμένα σε ένα ταψάκι,σκεπασμένα με ένα τούλι ώστε να φύγει η υγρασία...
read more:.https://botanologia.gr/chamomilelaio-pos-kanoyme-ena-apo-ta-pio-agapimena-ladia-votanon/

Χαμομήλι για εμμηνορροϊκές και νυχτερινές κράμπες

Χαμομήλι – το ιδανικότατο ίαμα για τις  εμμηνορροϊκές κράμπες 
Εμμηνορροϊκές κράμπες – 
Οι κράμπες της εμμηνόρροιας , ως γνωστόν , προκαλούν πόνους ή κράμπες στην κάτω κοιλιακή χώρα πάρα πολλών γυναικών
Οι εμμηνορροϊκές κράμπες συνήθως αρχίζουν λίγο πριν την εμμηνορροϊκή περίοδο, κορυφώνονται εντός 24 ωρών μετά την έναρξη της αιμορραγίας και υποχωρούν συνήθως μετά από μία ή δύο ημέρες.
Οι εμμηνορροϊκές κράμπες είναι ή περιοδικές ή συνεχείς και δεν προκαλούν άλλες ιατρικές επιπλοκές.
Μπορούν όμως να επηρεάσουν τις κοινωνικές δραστηριότητες , όταν όμως σχετίζονται με καταστάσεις όπως η ενδομητρίωση , οι εμμηνορροϊκές κράμπες μπορεί να έχουν επιπλοκές.
Χαμομήλι 
– Για χιλιάδες χρόνια, τα ροφήματα των βοτάνων αποτελούσαν φυσική θεραπεία για πολλές καταστάσεις.....

Κυριακή 28 Μαΐου 2017

Οι γιατροί ανακαλύπτουν 13 άτομα που είναι ανθεκτικά σε σοβαρές κληρονομικές ασθένειες – και μπορεί να υπάρχουν ακόμα περισσότεροι

Τελικά υπάρχουν δίπλα μας "υπερήρωες" με πανίσχυρο DNA
Εντοπίστηκαν άνθρωποι με πραγματικά άτρωτο DNA
Μια ανάλυση γονιδιωμάτων άνω του μισού εκατομμυρίου ανθρώπων έφερε για πρώτη φορά στο φως 13 άτομα που είναι υγιέστατα, παρά τις σοβαρές μεταλλάξεις στο DNA τους, οι οποίες συνδέονται με σοβαρές παιδικές ασθένειες.
Οι ειδικοί έσπευσαν να χαρακτηρίσουν αυτούς τους ανθρώπους ως "γενετικούς υπερήρωες" και αναφέρουν ότι η ανακάλυψη ίσως τους οδηγήσει να κατανοήσουν το φαινόμενο!!!
"Ο χαρακτηρισμός των περιπλοκών του γονιδιώματός μας θα αποκαλύψει τελικά στοιχεία που θα μπορούσαν να προάγουν την υγεία με τρόπους που δεν έχουμε καν φανταστεί".
Υπάρχουν 13 άνθρωποι στον κόσμο που θα μπορούσαν να προσφέρουν σωτήριες θεραπείες για ορισμένες από τις πιο επιζήμιες ασθένειες στον κόσμο - αλλά οι γιατροί δεν μπορούν να τους βρουν.
Οι 13 αυτοί άνθρωποι, οι οποίοι έχουν ονομαστεί "γενετικοί υπερήρωες", έχουν παραμείνει υγιείς παρά το γεγονός ότι φέρουν τις ίδιες γενετικές μεταλλάξεις με πολλούς άλλους, οι οποίες οδηγούν σε σοβαρές ασθένειες. 
Καθένας από αυτούς θα έπρεπε να ήταν επιρρεπής σε μελλοντικές διαταραχές όπως η κυστική ίνωση, οι οποίες ξεκινούν στην πρώιμη παιδική ηλικία ως αποτέλεσμα ελαττώματος σε ένα γονίδιο, αλλά αυτοί παραμένουν υγιέστατοι!!!
Έως τώρα θεωρείτο ότι όποιος άνθρωπος έχει την εν λόγω μετάλλαξη, αναπόφευκτα θα αρρωστήσει.
Φαίνεται όμως πως αυτό δεν είναι έτσι τελικά.
Αυτοί οι 13 άνθρωποι δεν είχαν τις συνήθως αναπόφευκτες ασθένειες που συνδέονταν με τη γενετική τους σύσταση. 
Είναι εντελώς ανεπηρέαστοι από τα προβληματικά τους γονίδια.
Το μόνο πρόβλημα είναι ότι οι επιστήμονες δεν έχουν ιδέα ποιοι είναι αυτοί οι άνθρωποι. 
Αναγνωρίστηκαν μόνο τα γονίδιά τους από τους επιστήμονες κατά τη διάρκεια μιας μελέτης του DNA περισσότερων από μισό εκατομμύριο ανθρώπων - έτσι, οι ερευνητές είχαν πρόσβαση μόνο στα γονίδιά τους, όχι στους ίδιους τους ανθρώπους.
Οι άνθρωποι αυτοί συμμετείχαν στο πρόγραμμα Resilience Project, το οποίο εξέτασε 589.000 γενετικούς κώδικες σε μια προσπάθεια να βρει ανθρώπους που έχουν ανοσία στις γενετικές παραλλαγές που συνήθως οδηγούν σε ασθένειες.
"Οι περισσότερες γονιδιωματικές μελέτες επικεντρώνονται στην εύρεση της αιτίας μιας ασθένειας, αλλά βλέπουμε τεράστια ευκαιρία στο να ανακαλύψουμε τι κρατά τους ανθρώπους υγιείς", δήλωσε ο συνιδρυτής του Resilience Project καθηγητής Eric Schadt, από την Ιατρική Σχολή Icahn στο Mount Sinai της Νέας Υόρκης. 
"Εκατομμύρια χρόνια εξέλιξης έχουν δημιουργήσει πολύ περισσότερους προστατευτικούς μηχανισμούς από όσους κατανοούμε σήμερα.
Ο χαρακτηρισμός των περιπλοκών του γονιδιώματός μας θα αποκαλύψει τελικά στοιχεία που θα μπορούσαν να προάγουν την υγεία με τρόπους που δεν έχουμε καν φανταστεί".
Το εμπόδιο
Όμως οι επιστήμονες δεν θα μπορέσουν να αξιοποιήσουν αυτές τις πληροφορίες λόγω του τρόπου με τον οποίο συγκεντρώθηκε η συγκατάθεση για το έργο.
Οι ερευνητές έλαβαν πλήρη συγκατάθεση για να χρησιμοποιήσουν τα γονίδια, αλλά όχι για να μιλήσουν με τους εμπλεκόμενους ανθρώπους.
"Υπάρχει ένα σημαντικό μάθημα εδώ για τους επιστήμονες γονιδιώματος σε όλο τον κόσμο: η αξία οποιουδήποτε έργου γίνεται εκθετικά μεγαλύτερη όταν οι πολιτικές συγκατάθεσης μετά από ενημέρωση επιτρέπουν σε άλλους επιστήμονες να προσεγγίσουν τους αρχικούς συμμετέχοντες στη μελέτη.
Άν μπορούσαμε να έρθουμε σε επαφή με αυτούς τους 13 ανθρώπους, ίσως να βρισκόμασταν ακόμη πιο κοντά στην εύρεση φυσικής προστασίας από ασθένειες. 
Προβλέπουμε να ξεκινήσουμε στο μέλλον μια προοπτική μελέτη που θα περιλαμβάνει μια ευρύτερα χρήσιμη πολιτική συγκατάθεσης" - ", δήλωσε ο Stephen Friend, συνιδρυτής του Resilience Project.
Οι ερευνητές δεν μπόρεσαν να έρθουν εκ νέου σε επαφή με την πλειονότητα των ανθεκτικών ατόμων για περαιτέρω μελέτη λόγω της έλλειψης των απαραίτητων εντύπων συγκατάθεσης", έγραψε ο Daniel MacArthur, γιατρός από το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης στις ΗΠΑ, σε σχόλιό του για τη μελέτη.
μετάφραση και επιμέλεια κειμένου thalia - botanologia.gr
αναφορά στο έργο στην ομιλία στο TED με τα λόγια του Stephen Friend.

Sophia Loren - Mambo Italiano

για να μην μελαγχολήσουμε ακόμα περισσότερο αυτό το βροχερό- που δεν το έχουμε συνηθίσει καθόλου- απομεσήμερου του Μαΐου, ας χαρούμε τη  Σοφία Λόρεν να χορεύει Mambo Italiano
και ας χορέψουμε μαζί της!!!
...γιατί το καλοκαίρι θα έρθει!!!

O εγκέφαλός μας ανιχνεύει την ασθένεια των άλλων

Οι αισθήσεις μας της όρασης και της όσφρησης είναι ικανές να αντιλαμβάνονται αν κάποιος νοσεί, ακόμα και αν η ασθένειά του δεν έχει ακόμα εκδηλωθεί, σύμφωνα με νέα έρευνα σουηδών επιστημόνων.
Το ανοσοποιητικό μας σύστημα είναι αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση των ασθενειών, όμως δεδομένου ότι αυτό συνεπάγεται σημαντική δαπάνη ενέργειας για τον οργανισμό, οι επιστήμονες υποθέτουν ότι η αποφυγή των ασθενειών αποτελεί μέρος του ενστίκτου της επιβίωσής μας.
Τώρα τα ευρήματα μελέτης ερευνητών από το Ινστιτούτο Καρολίνσκα της Σουηδίας φαίνεται να επιβεβαιώνουν αυτήν την υπόθεση.

Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι ικανός -μέσω της αίσθησης της όρασης και της όσφρησης- να εντοπίζει μια ασθένεια σε άλλους πριν ακόμα αυτή εμφανιστεί και ότι,  για λόγους αυτοπροστασίας του οργανισμού μας, τείνουμε -χωρίς να το συνειδητοποιούμε- να αποφεύγουμε τη συναναστροφή μας με τα άτομα αυτά.

«Η μελέτη μας δείχνει ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι πολύ καλός στο να εντοπίζει μια ασθένεια στους άλλους και ότι αυτό κινητοποιεί τη συμπεριφορά αποφυγής», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής κ. Mats Olsson, καθηγητής στο Τμήμα Κλινικής Νευροεπιστήμης του Ινστιτούτου Καρολίνσκα.

Για τους σκοπούς της έρευνας οι επιστήμονες ενέχυσαν αβλαβή τμήματα βακτηριδίων στον οργανισμό μιας ομάδας εθελοντών προκειμένου να ενεργοποιήσουν την ανοσολογική αντίδραση του οργανισμού τους.

Έτσι, οι εθελοντές ανέπτυξαν τα κλασικά συμπτώματα της νόσου  - κόπωση, πόνο και πυρετό- για μερικές ώρες, κατά τις οποίες οι ερευνητές έλαβαν δείγματα των οσμών των συμμετεχόντων.
Επίσης, τους φωτογράφισαν και τους μαγνητοσκόπησαν.

Στη συνέχεια το εγκεχυμένο υλικό εξαφανίστηκε από το σώμα τους και μαζί με αυτό και τα συμπτώματα.

Μια δεύτερη ομάδα εθελοντών κλήθηκε ακολούθως να μυρίσει τις οσμές και να δει τις φωτογραφίες της πρώτης ομάδας, καθώς και της ομάδας ελέγχου, η οποία περιελάμβανε υγιή άτομα.
Στόχος ήταν οι εθελοντές τις δεύτερης ομάδας να βαθμολογήσουν το πόσο τους άρεσαν οι απεικονιζόμενοι, ενώ παράλληλα υποβάλλονταν σε μαγνητική τομογραφία προκειμένου να καταγραφεί η αντίδραση του εγκεφάλου τους.

Στη συνέχεια οι συμμετέχοντες της δεύτερης ομάδας καλούνταν να δηλώσουν, κοιτάζοντας απλώς τις φωτογραφίες, ποιοι από τους απεικονιζομένους τους φαίνονταν άρρωστοι, ποιους θεωρούσαν ελκυστικούς και με ποιους θα μπορούσαν να έχουν κοινωνικές συναναστροφές.

«Η μελέτη μας δείχνει ότι οι άνθρωποι τείνουν να προτιμούν τους υγιείς ανθρώπους και είναι πιο πρόθυμοι να συνάψουν σχέσεις μαζί τους συγκριτικά με τους αρρώστους», είπε ο κ. Mats Olsson.

Ο καθηγητής πιστεύει ότι αυτό αποτελεί μια βιολογική επιβεβαίωση ότι η επιβίωση συνεπάγεται εκ φύσεως την αποφυγή της μόλυνσης.

«Η κοινή λογική μάς λέει ότι πρέπει να υπάρχει ένα βασικό ρεπερτόριο συμπεριφοράς που στηρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα.
Η αποφυγή ωστόσο δεν αποτελεί απαραίτητα μια καλή επιλογή αν κάποιος έχει μια στενή σχέση με το άτομο που νοσεί», επισημαίνει ο ειδικός.
Και προσθέτει: «Για παράδειγμα, υπάρχουν λίγα άτομα εκτός από τα παιδιά σας που θα θέλατε να τα φιλήσετε ενώ είναι κρυωμένα.
Με άλλα λόγια ένα σήμα ύπαρξης ασθένειας μπορεί να ενισχύσει την επιθυμία για φροντίδα σε μια στενή σχέση».

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο «Proceedings of  the National Academy of  Sciences».
~~~~~~~~~~~~~~~~~~
vita.gr
photo:google.gr

Σάββατο 27 Μαΐου 2017

Παντζάρια, καρότα, ραπανάκια, σελινόριζες- οι πολύτιμες ρίζες του χειμώνα.


Παντζάρια, καρότα, σελινόριζες τα απόλυτα χειμερινά λαχανικά, ιδανικές ασπίδες του οργανισμού μας καθώς τονώνουν τις άμυνές του ενάντια στις εποχικές ιώσεις
Παντζάρια , καρότα , σελινόριζες και χυμός λεμονιού και έτοιμο το θρεπτικό και νόστιμο smoothie για την άμυνα του οργανισμού μας.
Μπήκαμε πια για τα καλά στο χειμώνα και στις λαϊκές αγορές μπορούμε να βρούμε πολλά φρούτα και λαχανικά για να εμπλουτίσουμε τη χειμερινή μας διατροφή.
Όπως καλά γνωρίζουμε , με τα φρούτα και τα λαχανικά μπορούμε να κάνουμε θαυμάσια φρεσκότατα και υγιεινότατα smoothies*
Σήμερα θα ασχοληθούμε με ένα smoothie λαχανικών με τεράστια οφέλη για την υγεία μας.
Κύριο συστατικό του smoothie είναι τα παντζάρια,  και όπως έχω γράψει και αλλού το παντζάρι είναι από τα αγαπημένα μου λαχανικά για αυτό και επανέρχομαι συνέχεια σε αυτό!Για το smoothie θα χρειαστούμε...
read more:https://botanologia.gr/pantzaria-karota-rapanakia-selinorizes-oi-polytimes-rizes-toy-cheimona/

Quick tip – Ανάγκες του ανθρώπινου οργανισμού σε ενέργεια

Αναπαράσταση της ενέργειας που προσλαμβάνουν οι άνθρωποι από την κατανάλωση τροφής
wikipedia.org
Quick tip – Οι απαιτήσεις μας σε ενέργεια
Τι είναι
Μέσω της διατροφής ο ανθρώπινος οργανισμός προσλαμβάνει την ενέργεια που χρειάζεται καθημερινά.
Η ενέργεια αυτή απαιτείται για τη διατήρηση σταθερού του σωματικού βάρους, της σύστασης του ανθρωπίνου σώματος και του επιπέδου σωματικής δραστηριότητας, με στόχο το δια βίου καλό επίπεδο υγείας.
Οι απαιτήσεις σε ενέργεια αφορούν επίσης στην ενέργεια που χρειάζονται τα παιδιά για την ομαλή ανάπτυξη τους, καθώς και οι μητέρες στην περίοδο της εγκυμοσύνη και του θηλασμού.
Σε έναν υγιή πληθυσμό θα πρέπει να υπάρχει ισορροπία μεταξύ της ενέργειας που προσλαμβάνει το ανθρώπινο σώμα αλλά και αυτής που καταναλίσκεται.
Πηγές
Μία σωστή, ισορροπημένη και ποικίλη διατροφή (πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, φυτικές ίνες, λίπη) είναι ικανή να καλύψει τις συνήθεις ανάγκες του ανθρώπινου οργανισμού σε ενέργεια...
read more:https://botanologia.gr/quick-tip-anagkes-toy-anthropinoy-organismoy-se-energeia/

Για τον καλύτερο έλεγχο του διαβήτη ναι στα αμύγδαλα, όχι στους υδατάνθρακες

Τα αμύγδαλα εκτός του ότι είναι ένα από τα πιο νόστιμα είδη ξηρών καρπών είναι και μιά πηγή σπουδαίων φυτοθρεπτικών συστατικών απαραίτητων στον οργανισμό μας.
Ο τρόπος ζωής έχει σημαντικό αντίκτυπο στον διαβήτη τύπου 2, με τη διατροφή να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο.
Οι ξηροί καρποί  είναι μια καλή πηγή διατροφής και παρέχουν μια σειρά από οφέλη για την υγεία.
Ωστόσο, μερικοί ξηροί καρποί είναι αποτελεσματικότεροι από τους άλλους για τα άτομα με διαβήτη.
Ένα από αυτά τα συστατικά των ξηρών καρπών είναι και το μαγνησίο.
Το μαγνήσιο είναι απαραίτητο για την παραγωγή ενέργειας,την κατασκευή,τη διατήρηση του μυϊκού ιστού και για τη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα.
Από τους ξηρούς καρπούς τα αμύγδαλα είναι ο πιο αγαπημένος.
Τα αμύγδαλα βοηθούν τον οργανισμό μας να διατηρεί σταθερά τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα και αυτό διότι δημιουργούν ένα αίσθημα κορεσμού προστατεύοντάς μας από την ξαφνική και έντονη ανάγκη για φαγητό κάτι που οδηγεί στην ανεξέλεγκτη λήψη τροφής και κατ΄επέκταση στην αύξηση του σωματικού βάρους...
read more:https://botanologia.gr/gia-ton-kalytero-elegcho-toy-diaviti-nai-sta-amygdala-ochi-stoys-ydatanthrakes/

Παρασκευή 26 Μαΐου 2017

Τα υγιεινά λιπαρά της μεσογειακής διατροφής δεν μας παχαίνουν

Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Universita' degli Studi di Napoli, Federico II
Πρόεδρος του European Institute of Nutritional Medicine, E.I.Nu.M
Οι άνθρωποι που ακολουθούν τη μεσογειακή διατροφή, που περιλαμβάνει φυτικά λίπη από το ελαιόλαδο και τους ξηρούς καρπούς, όχι μόνο δεν παχαίνουν, αλλά μπορούν να χάσουν περισσότερα κιλά σε σχέση με όσους κάνουν δίαιτα βασισμένη στα χαμηλά λιπαρά, σύμφωνα με μία νέα ισπανική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ενδοκρινολογίας "The Lancet Diabetes & Endocrinology".

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Ραμόν Εστρούχ του Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης, παρακολούθησαν για πέντε χρόνια 7.447 εθελοντές από την Ισπανία ηλικίας άνω των 55 ετών, οι οποίοι έπασχαν από διαβήτη τύπου 2 και πάνω από το 90% ήταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι.

Οι ερευνητές χώρισαν τους συμμετέχοντες σε τρεις ομάδες.
Η πρώτη ομάδα κλήθηκε να ακολουθήσει μια παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή εμπλουτισμένη με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, χωρίς περιορισμούς στις θερμίδες (περίπου ένα λίτρο ελαιόλαδο την εβδομάδα).
Η δεύτερη ομάδα κλήθηκε να ακολουθήσει μια μεσογειακή διατροφή εμπλουτισμένη με ξηρούς καρπούς (καρύδια, αμύγδαλα και φουντούκια) και τέλος η τρίτη ομάδα τέθηκε σε μια κλασική δίαιτα μειωμένων λιπαρών.

Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι και στις τρεις ομάδες υπήρξε κάποια απώλεια βάρους, η οποία όμως δεν ήταν σημαντική.
Ωστόσο η μεγαλύτερη απώλεια βάρους παρατηρήθηκε στην πρώτη ομάδα που κατανάλωνε πολύ ελαιόλαδο (μείωση 0,88 κιλών ανά άτομο) και στην δεύτερη ομάδα με την αυξημένη κατανάλωση ξηρών καρπών (μείωση 0,60 κιλών).

Επίσης υπήρξε μια μικρή αύξηση στην περίμετρο της μέσης και στις τρεις ομάδες (πράγμα που συμβαίνει όσο μεγαλώνει κανείς), με την μεγαλύτερη αύξηση να παρατηρείται στην ομάδα που ακολούθησε την διατροφή των χαμηλών λιπαρών (1,2 εκατοστά κατά μέσο όρο), ενώ όσοι ακολουθούσαν την μεσογειακή διατροφή με ελαιόλαδο είχαν αύξηση κατά 0,85 εκατοστά και όσοι ακολούθησαν την μεσογειακή διατροφή με τα καρύδια αύξηση κατά 0,37 εκατοστά.

«Εδώ και 40 χρόνια οι διατροφικές πολιτικές επικεντρώνονται στους κινδύνους από τα πολλά λιπαρά, αλλά ελάχιστα έχουν επηρεάσει τα αυξανόμενα επίπεδα της παχυσαρκίας», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Ραμόν Εστρούκ Ρίμπα, αναπληρωτής καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης.

«Η μελέτη μας έδειξε ότι η μεσογειακή διατροφή που είναι πλούσια σε φυτικής προελεύσεως λιπαρά, όπως αυτά που περιέχονται στο ελαιόλαδο και στα καρύδια, ασκεί μικρότερη αρνητική επίδραση στο σωματικό βάρος και στην περίμετρο της μέσης, σε σύγκριση με τα κλασικά διαιτολόγια των λίγων λιπαρών.
Ωστόσο τα ευρήματά μας σίγουρα δεν σημαίνουν ότι η απεριόριστη κατανάλωση ανθυγιεινών λιπαρών όπως επεξεργασμένα κρέατα, ζαχαρούχα ποτά, γλυκά, είναι ευεργετική”, επεσήμανε ο επικεφαλής της μελέτης.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα της μελέτης, ο φημισμένος καθηγητής Ντάριους Μοζαφάριαν, πρύτανης στη Σχολή Επιστήμης της Διατροφής του Πανεπιστημίου Tufts της Βοστώνης, σημείωσε ότι «Οι διατροφικές οδηγίες πρέπει να αναθεωρηθούν ώστε να αποσυρθούν τα παρωχημένα, αυθαίρετα όρια στην ολική κατανάλωση λίπους».

«Πρέπει να εγκαταλείψουμε τον μύθο ότι τα προϊόντα με λίγα λιπαρά και λίγες θερμίδες οδηγούν σε μικρότερη αύξηση του σωματικού βάρους και ίσως ακόμα να εγκαταλείψουμε τις εμμονικές προειδοποιήσεις για τις υγιεινές αλλά πλούσιες σε λίπη επιλογές όπως οι ξηροί καρποί, τα φυτικά έλαια, το γιαούρτι και ίσως ακόμα το τυρί», προσέθεσε.
~~~~~~~~~~~~~~~~~
drtsoukalas.com

Τα κρεμμύδια και τεράστια σημασία τους για την υγεία μας

Κρεμμύδια καταστέλλουν τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων και μειώνουν την κακή χοληστερίνη
Η ιδιαίτερη γεύση των κρεμμυδιών τα τελευταία χρόνια έχει κεντρίσει το ενδυαφέρον των ερευνητών, οι οποίοι θέλησαν να διαπιστώσουν αν τα κρεμμύδια έχουν αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και δράσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να καταστείλουν τα καρκινικά κύτταρα.
Η ομάδα των ερευνητών από το πανεπιστήμιο Cornell της Νέας Υόρκης, μελέτησαν τις αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχουν διάφορες ποικιλίες κρεμμυδιών μετρώντας τις συγκεντρώσεις φλαβονοειδών και φαινολικών ουσιών, 
οι οποίες ανήκουν στην κατηγορία των αντιοξειδωτικών, ενώ παράλληλα εξέτασαν σε καλλιέργειες καρκινικών κυττάρων την αντικαρκινική δράση της κάθε ποικιλίας κρεμμυδιών.
Τα αποτελέσματα της μελέτης, έδειξαν ότι τα κρεμμύδια με την πιο καυτερή γεύση και το πιο έντονο άρωμα, είχαν την ισχυρότερη αντικαρκινική δράση.
Τα κρεμμύδια είναι πλούσια σε φλαβονοειδή, τα οποία είναι ισχυρότατα αντιοξειδωτικά και προστατεύουν το DNA των κυττάρων από τις ελεύθερες ρίζες του οξυγόνου.
Επίσης παρατηρήθηκε πως τα κρεμμύδια με την πιο καυτερή γεύση συμβάλουν στη μείωση της κακής χοληστερίνης, ενώ
ταυτόχρονα διατηρούν την καλή χοληστερίνη του οργανισμού η οποία τον προστατεύει από τις καρδιακές παθήσεις... 

Πέμπτη 25 Μαΐου 2017

Οστεοπόρωση και η προστατευτική επίδραση του χυμού της ντομάτας

Οστεοπόρωση και ντοματοχυμός
Παλαιότερες αλλά και νεώτερες έρευνες έχουν δείξει ότι το λυκοπένιο έχει ωφέλιμες επιδράσεις στα οστά και προστατευτικά αποτελέσματα κατά της οστεοπόρωσης.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο στον Καναδά ζήτησαν από εξήντα γυναίκες που είχαν περάσει την εμμηνόπαυση – μεταξύ πενήντα και εξήντα ετών – να διαγράψουν όλα τα προϊόντα ντομάτας από την διατροφή τους για ένα μήνα.
Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα την σημαντική αύξηση στο αίμα των Ν-τελοπεπτιδίων τα οποία είναι προϊόντα αποδόμησης  του κολλαγόνου τύπου Ι σε περιοχές που συνδέονται οι διασταυρούμενοι δεσμοί.
Στην συνέχεια και για τέσσερις μήνες οι γυναίκες αυτές έλαβαν μιά ημερήσια δόση χυμού ντομάτας , υπολογισμένη να περιέχει περίπου 35gr λυκοπένιο.
Το λυκοπένιο , ως γνωστόν,είναι μιά ισχυρή αντιοξειδωτική ουσία που το βρίσκουμε στις ντομάτες,
στα παράγωγά της,
στο ροζ γκρέιφρουτ,
στην παπάγια και
Το αποτέλεσμα λοιπόν της έρευνας έδειξε ότι....

Ψωμάκι γρήγορο και νόστιμο με σόδα, μπύρα και μέλι

Ένα ψωμάκι γρήγορο και νόστιμο με σόδα, μπύρα και μέλι, θεϊκό όταν τρώγεται ζεστό!
Όταν έχω αλεύρι η φαντασία μου απογειώνεται και μπορώ να δημιουργήσω διάφορες φανταστικές λιχουδιές,αλμυρές ή γλυκιές!
Αδυναμία μου τα παντός είδους ψωμιά
Γνωστό και ως «η ουσία της ζωής», το ψωμάκι μας  παρασκευάζεται εδώ και 30.000 χρόνια και θεωρείται η πλέον πλήρης και φτηνή τροφή και
το πλέον βασικό βοηθητικό τρόφιμο σε περιόδους ακραίας διατροφικής ένδειας.
Θα σας δώσω μιά απλή-απλούστατη συνταγή για ένα νόστιμο ψωμάκι που τρώγεται σαν “λουκούμι”
Λοιπόν
χρησιμοποίησα περίπου
– 350gr αλεύρι βιολογικό για όλες τις χρήσεις
– 100gr αλεύρι ολικής
– μία κουταλιά της σούπας λάδι
– 330 ml μπύρα, ζεστή
– τρία κουταλάκια κοφτά-κοφτά σόδα...

Τετάρτη 24 Μαΐου 2017

Tα κορυφαία βότανα και φρούτα για τους διαβητικούς

Διαβήτης – Είναι σημαντικό για τους ανθρώπους που έχουν διαβήτη να τον έχουν υπό έλεγχο , καθώς ο διαβήτης μπορεί να προκαλέσει μακροχρόνιες βλάβες και να προκαλέσει πολλά προβλήματα υγείας.
Μελέτη από την American Diabetes Association αναφέρει πως όταν γνωρίζουμε τα φυσιολογικά σημάδια του διαβήτη είναι και το πρώτο βήμα για την καταπολέμησή του,και μαζί με ένα υγιές διατροφικό πρόγραμμα,με άσκηση, 
και με αρκετές ώρες ύπνου κάνουμε τα πρώτα βήματα για τη θεραπεία του.
Προς βοήθεια έρχονται τα φρούτα πουμε τις υψηλές ποσότητες βιταμινών , μετάλλων και αντιοξειδωτικών είναι ιδανικά στη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα.
Τα κορυφαία φρούτα για τους διαβητικούς , σύμφωνα με τους γιατρούς μελετητές – ερευνητές , είναι:
#1.  τα κεράσια – αυτό το γλυκό φρούτο με γλυκαιμικό δείκτη 22 , περιέχει τις χημικές ουσίες ανθοκυανίνες , 
οι οποίες συμβάλλουν στην ενίσχυση της ινσουλίνης για τον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. 
Οι ανθοκυανίνες , βρίσκονται σε πολλά τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένωντων φρούτων...
read more:https://botanologia.gr/ta-koryfaia-votana-kai-froyta-gia-toys-diavitikoys/

Οι δράσεις των βοτάνων : Ισχυρότατα αντιπυρετικά βότανα

“I did not invent penicillin. Nature did that. I only discovered it by accident – δεν εφηύρα εγώ την πενικιλλίνη , η φύση το έκανε αυτό.Εγώ απλά την ανακάλυψα και αυτό τυχαία” Alexander Fleming

Πυρετός  – Ορισμένοι τύποι του πυρετού ήταν γνωστοί ήδη από το 460 π.Χ. όπως μας πληροφορεί ο Ιπποκράτης, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που προκαλούνται από την ελονοσία και ο τριταίος και ο τεταρταίος πυρετός – ο επαναλαμβανόμενος πυρετός κάθε τρεις και τέσσερις ημέρες
Επίσης, κατέστη σαφές όλο αυτό το διάστημα ότι ο πυρετός ήταν ένα σύμπτωμα μιας νόσου παρά μια ασθένεια από μόνη της.
Πότε έχουμε πυρετό και τι είναι ο πυρετός;
Η φυσιολογική θερμοκρασία του σώματός μας παρουσιάζει ένα ευρύ φάσμα.
Γενικά είναι αποδεκτό πως κάποιος έχει πυρετό εάν η αυξημένη θερμοκρασία οφείλεται σε άνοδο του σημείου ρύθμισης – π.χ στη μασχάλη
Το εγχειρίδιο εσωτερικής παθολογίας Harrison’s ορίζει ως πυρετό την αύξηση της θερμοκρασίας πάνω από 37,2 °C  κατά τις πρωινές ώρες ή την αύξηση της θερμοκρασίας πάνω από 37,7 °C κατά τις απογευματινές ώρες, ενώ η θερμοκρασία μπορεί φυσιολογικά να μεταβληθεί κατά 0,5 °C κατά τη διάρκεια της ημέρας.
read more:https://botanologia.gr/oi-draseis-ton-votanon-ischyrotata-antipyretika-votana/

τι θα φάμε σήμερα; ταλιατέλες με μανιτάρια, κοτόπουλο και μυρωδικά

και για να ετοιμάσω το γεύμα μας θα χρειαστώ:
-. ελαιόλαδο - όσο θα μου πάρει
-. 2 στήθη κοτόπουλο κομμένα σε μικρά κομμάτια - μπουκίτσες*
-. 300gr περίπου μανιτάρια, χρησιμοποιώ πάντα βιολογικά μανιτάρια, ανάλογα κάθε φορά τι έχω
-. ένα ποτηράκι του κρασιού ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια φρέσκα
-. 4 με 5 κλαράκια άνηθο και 
όποτε έχω, 4 με 5 κλαράκια μάραθο
-. 4 με 5 κλαράκια μαϊντανό
-. 1/2 κουταλάκι του γλυκού τζίντζερ
-. μαύρο πιπέρι - όσο μου αρέσει
-. 1/2 κουταλάκι του γλυκού κουρκούμι
-. θαλασσινό αλάτι
-. 250gr ταλιατέλες
-. 1 ποτήρι του κρασιού ζωμό λαχανικών - πάντα έχω στο ψυγείο μου ζωμό λαχανικών
-. ένα ποτηράκι του κρασιού ψιλοκομμένες λιαστές ντομάτες - έχω πάντα δικές μου λιαστές ντομάτες έχω πάντα δικές μου λιαστές ντομάτες
και
κόβω, αν χρειάζεται, τα μανιτάρια μου σε σχετικά μεγάλα κομμάτια,
στο τηγάνι μου ρίχνω το λάδι να κάψει και
σοτάρω τις μπουκίτσες του κοτόπουλου,
όταν ροδίσουν προσθέτω τα μανιτάρια και ανακατεύω συνεχώς,
όταν καταλάβω πως έχουν σχεδόν μαραθεί, 
προσθέτω τις λιαστές ντομάτες,
τα μυρωδικά μου και
τα μπαχάρια μου!
παράλληλα, ετοιμάζω τις ταλιατέλες μου - τις βράζω σε ελάχιστο νερό για ένα μόνο λεπτό και
τις ρίχνω στο τηγάνι μου με το κοτόπουλο και τα μανιτάρια, 
προσθέτω το ζωμό λαχανικών,
ανακατεύω πολύ καλά και
αφήνω το φαγητό μου να τραβήξει τα υγρά του για 1-2 λεπτά και 
σερβίρω!
συνοδεύω το φαγητό μου με ζωμό λαχανικών με τζίντζερ και πολύ-πολύ λεμόνι ή με ένα ντελικάτο άσπρο κρασί, αυτό εξαρτάτε πάντα από τους συνδαιτυμόνες μου!
          *το φαγητό μου αυτό, το κάνω και χωρίς κοτόπουλο, είναι εξίσου θεσπέσιο!
Έρρωσθε!!!

Πως αντιμετωπίζουμε τον πόνο στη πλάτη με βιταμίνες

 
Πως οι  “κρυμμένες” βιταμίνες στα τρόφιμα  μας βοηθούν να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τους πόνους στην πλάτη μας
για να δούμε κάποιες συμπληρωματικές πληροφορίες για τον πόνο στη πλάτη.
Όλοι μας έχουμε βιώσει “τον πόνο στην πλάτη” και σίγουρα έχουμε αισθανθεί δυσφορία και
σίγουρα προσπαθήσαμε να κάνουμε κάτι για το ενοχλητικό αυτό πρόβλημα.
Για να θεραπεύσουμε τον πόνο στην πλάτη υπάρχουν πολλοί τρόποι και
ένας από αυτούς είναι η αύξηση της ποσότητας των βιταμινών μέσω της διατροφής μας.
Υπολογίζεται ότι περίπου το 80% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει υποφέρει κάποια στιγμή από τον πόνο στην πλάτη.
Σε ορισμένες περιπτώσεις ο πόνος που βιώνουμε είναι αρκετά σοβαρός και
χαρακτηρίζεται συνήθως από οξύτητα , η οποία εμφανίζεται ξαφνικά και που θα διαρκεί  μερικές ημέρες ή εβδομάδες.....

Τρίτη 23 Μαΐου 2017

Η διατροφή που αυξάνει το κολλαγόνο και μας προστατεύει από τις ρυτίδες και την γήρανση

Κολλαγόνο και διατροφή, και ναι , το κολλαγόνο αποτελεί το 30% του συνόλου των πρωτεϊνών του οργανισμού μας και είναι η κόλλα που κρατά “κολλημένο” το σώμα και δεν το αφήνει να διαλυθεί.
Βρίσκεται ανάμεσα στα κύτταρά μας και τα συγκρατεί όπως το τσιμέντο κρατάει τα τούβλα ενός σπιτιού.
Το κολλαγόνο είναι ένα μακρύ και ανθεκτικό μόριο που μαζί με την ελαστίνη χαρίζει ανθεκτικότητα και ελαστικότητα στους ιστούς του σώματός μας.
Και αν ψάχνουμε για φυσικούς τρόπους να υποστηρίξουμε και να διαφυλάξουμε το δέρμα μας από την γήρανση και την ταλαιπωρία που υφίσταται από επιβαρυντικούς παράγοντες  , οι βιταμίνες , τα ιχνοστοιχεία και τα μέταλλα είναι απαραίτητα συστατικά που ο οργανισμός , και κατ’ επέκταση το δέρμα μας, 
χρειάζονται σε επαρκείς ποσότητες για τη σωστή λειτουργία τους και την προστασία τους από τη γήρανση.....

Υγιεινές γεμιστές γλυκοπατάτες και η διατροφική τους αξία

Γλυκοπατάτες , πασπαλισμένες με ένα γενναίο μείγμα σοταρισμένων λαχανικών για ένα ξεχωριστό γεύμα, συνοδευόμενες με μια δροσερή σαλάτα.
Επίσης:
– Μόλις κρυώσουν τις τυλίγουμε σε αντικολλητικό χαρτί και τις ζεσταίνουμε για όταν έχουμε ανάγκη ένα γρήγορο σνακ.
– Τις τυλίγουμε και τις δίνουμε στα παιδιά μας για το δεκατιανό τους στο σχολείο
.– Τις παίρνουμε μαζί μας στη δουλειά μας για όταν πεινάσουμε.
– Είναι υπέροχο γεύμα μετά από σωματική καταπόνηση ή μετά το τρέξιμο, ή τις αθλητικές ενασχολήσεις των παιδιών μας
Θα χρειαστούμε:
– Λίγο ελαιόλαδο αρίστης ποιότητας για το σοτάρισμα.
– Τέσσερις χούφτες φρεσκότατο σπανάκι, πολύ καλά πλυμένο και στραγγισμένο.
– Δύο κρεμμύδια, κομμένα σε ροδέλες...
Υγιεινές, γεμιστές γλυκοπατάτες λοιπόν και πάμε:
read more:https://botanologia.gr/ygieines-gemistes-glykopatates-kai-i-diatrofiki-toys-axia/