Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Τετάρτη 23 Ιουνίου 2021

Jankaea heldreichii: ένα απομεινάρι της Τριτογενούς περιόδου των παγετώνων, στα βράχια του Ολύμπου

Jankaea heldreichii, είναι ένας μοναδικός θησαυρός της φύσης στα βράχια του Ολύμπου, απομεινάρι  της Τριτογενούς περιόδου των παγετώνων.
Το 2015 ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου είχε διοργανώσει ένα τριήμερο διεθνές συνέδριο με θέμα “Ο Όλυμπος μνημείο φύσης και παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς”
Στο συνέδριο αυτό έχει γίνει πολύς λόγος για ένα σπάνιο και εξαιρετικής ομορφιάς λουλούδι.
Ένα μικρό μωβ λουλούδι, που έχει κάνει σπίτι του τον Όλυμπο, 
το οποίο δεν απαντάται πουθενά αλλού στον κόσμο, ούτε έχει κοντινούς “συγγενείς”, 
ένα απομεινάρι  της Τριτογενούς περιόδου των παγετώνων, 
οι οπαίοι κυριάρχησαν στη Γη 65 εκατ. χρόνια πριν, και που το κλίμα ήταν θερμότερο και υγρότερο.
Γενικά τα φυτά αυτής της οικογένειας αναπτύσσονται κυρίως στις τροπικές περιοχές, 
για το λόγο αυτό η ξωτική Jankaea heldreichii θεωρείται εντελώς ξένο είδος προς την Ευρωπαϊκή χλωρίδα.
Παρόλα αυτά θα βρούμε πέντε μοναδικά είδη της στην Ευρώπη, με τη Jankaea heldreichii να φύεται μόνο στον Όλυμπο...

Δευτέρα 21 Ιουνίου 2021

Αιθέρια έλαια για τη θεραπεία πρησμένων ποδιών και αστραγάλων.

 
Τα αιθέρια έλαια κάνουν θαύματα στα πρησμένα πόδια μας και στους πρησμένους αστραγάλους μας και τα επαναφέρουν στην πρότερη υγιή τους κατάσταση.
Τα πόδια μας φέρουν το βάρος του σώματός μας καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.
Αυτή η συνεχής υπερβολική άσκηση, καθιστά τα πολύτιμα αυτά μέρη του σώματός μας ευάλωτα σε όλα τα είδη εσωτερικής και εξωτερικής φθοράς.
Δεν αποτελεί έκπληξη λοιπόν ότι τα πρησμένα πόδια και οι αστράγαλοι είναι μια από τις πιο κοινές παθήσεις, οι οποίες επιβουλεύονται την υγεία πάρα πολλών ανθρώπων σε όλο τον κόσμο.
Το πρήξιμο μπορεί να προέρχεται από διάφορες αιτίες, όπως η υπερβολική πίεση,
η παρατεταμένη αδράνεια,
η παρατεταμένη ορθοστασία και ο τραυματισμός, τα οποία δείχνουν, μεταξύ άλλων, περιορισμένη ροή αίματος προς και από τα πόδια που οδηγεί σε κατακράτηση υγρών στα πόδια ή τους αστραγάλους, η οποία είναι συχνά εξαιρετικά επώδυνη.
Προσοχή: Δεν εφαρμόζουμε αυτούσια τα αιθέρια έλαια απευθείας στο δέρμα μας.
Τα αναμιγνύουμε πάντα με ένα λάδι βάσης**.
Το λάδι βάσης προστατεύει το δέρμα μας από την δραστικότητα των αιθερίων ελαίων, ενώ παράλληλα θα...

Κυριακή 20 Ιουνίου 2021

Ακούγοντας τους θεραπευτές -Πολλά φάρμακα ανακαλύφθηκαν χάρη στην παρατήρηση παραδοσιακών πρακτικών.

Γιατί να αντλούμε από την πηγή των προγονικών γνώσεων;
Οι εθνοβοτανολόγοι απαντούν σθεναρά : 24 000 φυτά χρησιμοποιούνται στην παραδοσιακή ιατρική σε ολόκληρο τον κόσμο.
Και δύο Αμερικάνοι “τενόροι” της εθνοφαρμακολογίας ο Paul Alan Cox, Ph.D. και ο Michael J. Balick, Ph.D , συμφωνούν και επαυξάνουν:
Όταν οι λαοί ζουν εδώ και πολλές δεκαετίες σε περιοχές όπου η χλωρίδα ποικίλει και μεταδίδουν τις συνταγές τους από γενιά σε γενιά η χρήση ενός θεραπευτικού φυτού παρέχει τόσες ορθές πληροφορίες όσες και οι κλινικές δοκιμές μεγάλης κλίμακας.
Με το πέρασμα των αιώνων , οι λαοί επέλεξαν τα πιο δραστικά φυτικά είδη και απέρριψαν τα τοξικά φυτά.
Και ο Pierre Potier αφηγείται : “Στην Νέα Καληδονία, ένας φίλος φαρμακολόγος , ο Τεό Τορνελιέ , γνώριζε πολύ κόσμο στο νησί.
Χάρη σε αυτόν συνάντησα έναν θεραπευτή κατά τη διάρκεια μιας αποστολή μερικών εβδομάδων στο πρωτογενές δάσος.
Ο Τεό Τορνελιέ μου έδειξε ένα παράκτιο φυτό που θεράπευε τη φλεγμονή των γαγγλίων.
Παρόμοιο με μεγάλο φασόλι αυτό το είδος ονομάζεται Canavalia maritime
Από αυτό βγαίνουν οι ήδη γνωστές καναβαλίνες-Canavanines” και συνεχίζει...
το μαγαζάκι του θεού-σελ. 57

Σάββατο 19 Ιουνίου 2021

Κρεμμύδι για τις ιογενείς λοιμώξεις και τα συμπτώματά τους, όπως ο βήχας.

Κρεμμύδι -Τα οφέλη που προσφέρουν τα κρεμμύδια στον οργανισμό μας είναι γνωστά εδώ και αιώνες.
Έχουν από πολύ παλιά συνδεθεί με την πρόληψη του καρκίνου,
την πρόληψη των καρδιακών παθήσεων,
την πρόληψη και θεραπεία των ιογενών λοιμώξεων, όπως του κοινού κρυολογήματος,
του ισχυρού βήχα, ο οποίος συνοδεύει μια ιογενή λοίμωξη ή είναι “μεταλοιμώδης βήχας”  μετά από κοινό κρυολόγημα ή γρίπη, και άλλων προβλημάτων του ανώτερου και κατώτερου αναπνευστικού μας συστήματος.
Το σιρόπι από χυμό κρεμμυδιού και μελιού είναι από τα ιδανικότερα και αποτελεσματικότερα ιάματα για τον βήχα
Αυτή την εποχή διανύουμε καιρικές συνθήκες με ζέστη και πολλή υγρασία, οι οποίες ευνοούν τις ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού, όπως το κρυολόγημα, το...

Δευτέρα 14 Ιουνίου 2021

Βάλσαμο για την αποκατάσταση της ισορροπίας του δέρματός μας για μετά από την έκθεσή του στον ήλιο

Τα βοτανικά ιάματα δεν χρειάζονται πολύπλοκες διαδικασίες για να παρασκευαστούν και μπορούμε όλοι μας να τα ετοιμάσουμε.
Στα βοτανικά ιάματα έχω εντάξει και τα βάλσαμα, τα οποία είναι πολύ εύκολα, και αυτά,  στην παρασκευή τους γιατί η βάση τους, πάνω στην οποία θα στηριχτεί ότι ετοιμάσουμε, είναι το λάδι και το μελισσοκέρι.
Τα βάλσαμα δεν περιέχουν νερό και μπορούν να διατηρηθούν αρκετό καιρό χωρίς συντηρητικά.
Αυτό που μπορεί να μας δυσκολέψει, λίγο,  στη χρήση τους είναι η λιπαρή τους υφή, και η πιθανότητα οξείδωσής των λαδιών που θα χρησιμοποιήσουμε.
Για να αποφύγουμε την οξείδωση προσθέτουμε βιταμίνη Ε, η οποία είναι ισχυρό αντιοξειδωτικό ή χρησιμοποιούμε λάδι που δύσκολα οξειδώνεται.
Η πρότυπη ποσότητα είναι:
~15% κερί μέλισσας
~ 85% φυτικά λάδια
Ανάλογα με τη χρήση του βάλσαμου, χρησιμοποιούμε και το ανάλογο λάδι.
Το βάλσαμο το εφαρμόζουμε...

Πως πρέπει να τρώμε το καρπούζι και πως και που το αποθηκεύουμε

Δεν βάζουμε το καρπούζι στο ψυγείο!
Το καρπούζι  όταν ψύχεται είναι λιγότερο θρεπτικό.
Όταν είναι κρύο, το καρπούζι έχει λιγότερες βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά σε σύγκριση με το καρπούζι που διατηρείται σε θερμοκρασία δωματίου.
Οι Γάλλοι επιμένουν να ισχυρίζονται πως το καρπούζι είναι το φρούτο των αγγέλων.
# Σε ποια θερμοκρασία όμως πρέπει να τρώμε το καρπούζι;
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μετρήσεων το καρπούζι που φυλάσσεται σε θερμοκρασία δωματίου διατηρεί όλα τα θρεπτικά συστατικά του , σε αντίθεση με αυτό που τοποθετείται στο ψυγείο.
Οι μελετητές εστίασαν την μελέτη τους στα  καροτενοειδή του καρπουζιού  ,τα οποία είναι ισχυρότατα αντιοξειδωτικά.
Το καρπούζι που φυλάσσεται σε θερμοκρασία δωματίου περιέχει περισσότερα θρεπτικά συστατικά και από το φρεσκοκομμένο από το χωράφι και αυτό γιατί – όπως επισημαίνουν οι μελετητές – το καρπούζι εξακολουθεί να παράγει θρεπτικά συστατικά ημέρες μετά την συγκομιδή του και η τοποθέτησή του σε ψυχρό περιβάλλον – όπως στο ψυγείο – επιβραδύνει αυτή τη διαδικασία.
Το καρπούζι που φυλάσσεται στους 21°C έχει την υψηλότερη περιεκτικότητα σε καροτενοειδή σε σύγκριση με το φρεσκοκομένο από το χωράφι.
Σε σύγκριση με τα φρέσκα φρούτα, το καρπούζι που αποθηκεύεται στους 21°C κέρδισε 11-40% περισσότερο λυκοπένιο και 50-139%  β-καροτένιο, ενώ το καρπούζι που αποθηκεύτηκε στους 13 ° C άλλαξε ελάχιστα την περιεκτικότητα σε καροτενοειδή...
read more:https://botanologia.gr/karpoyzi-to-zita-o-organismos-mas-to-epivallei-to-kalokairi/
Κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia-botanologia.gr

Κυριακή 13 Ιουνίου 2021

Πεπόνι: είκοσι και ένας λόγοι για να μην το ξεχνάμε

Και έλεγαν τότε, που μόνο οι πλούσιοι είχαν μαχαίρι:  Αν έχεις μαχαίρι τρως πεπόνι…
Επειδή όμως σήμερα όλοι έχουμε μαχαίρι ας κάνουμε μια νόστιμη πεπονοσαλάτα.
Και οδεύουμε προς την καρδιά του καλοκαιριού.
Η ζέστη δυνατή.
Ο υδράργυρος όλο και ανεβαίνει.
Όαση δροσιάς τα φρούτα μας.
Τα πεντανόστιμο και δροσερό πεπόνι με την πλούσια γεύση του,
το άρωμά του,
το πλήθος των θρεπτικών συστατικών του.
Το πεπόνι το “χρυσαφένιο φρούτο”.
Το πεπόνι κατάγεται από την Ασία, έτσι λένε Γερμανοί βοτανολόγοι, οι οποίοι με την βοήθεια γενετικής ανάλυσης, απέδειξαν ότι ναι μεν, το πεπόνι κατάγεται από την Αυστραλία, όπου και φύεται σήμερα ο αρχαιότερος συγγενής του, αλλά ακόμα πιο παλιά είχε κοινό πρόγονο με το αγγούρι, το οποίο εφύετο στην Ασία και μάλιστα στις πλαγιές των Ιμαλαΐων.
Η έρευνα αυτή του πανεπιστημίου του Μονάχου καταρρίπτει την μέχρι τώρα αντίληψη ότι το πεπόνι και το αγγούρι προέρχονται από την Αφρική.
Το επιστημονικό όνομα του πεπονιού είναι cucumis melo l και αναφορές σε αρχαία ιστορικά κείμενα δείχνουν ότι το πεπόνι ήταν γνωστό και το απολάμβαναν σχεδόν όλοι οι αρχαίοι λαοί...