''Πήγανον,άνηθον,μάλαθρον βράσον,δος πιείν και ιάται.Μάσα και αγριοσταφίδα και μαστίχη και ιαθήσεται''
όταν με ρώτησα είπα...
Δευτέρα 14 Ιουνίου 2021
Βάλσαμο για την αποκατάσταση της ισορροπίας του δέρματός μας για μετά από την έκθεσή του στον ήλιο
Πως πρέπει να τρώμε το καρπούζι και πως και που το αποθηκεύουμε
Το καρπούζι όταν ψύχεται είναι λιγότερο θρεπτικό.
Όταν είναι κρύο, το καρπούζι έχει λιγότερες βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά σε σύγκριση με το καρπούζι που διατηρείται σε θερμοκρασία δωματίου.
Οι Γάλλοι επιμένουν να ισχυρίζονται πως το καρπούζι είναι το φρούτο των αγγέλων.
# Σε ποια θερμοκρασία όμως πρέπει να τρώμε το καρπούζι;
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μετρήσεων το καρπούζι που φυλάσσεται σε θερμοκρασία δωματίου διατηρεί όλα τα θρεπτικά συστατικά του , σε αντίθεση με αυτό που τοποθετείται στο ψυγείο.
Οι μελετητές εστίασαν την μελέτη τους στα καροτενοειδή του καρπουζιού ,τα οποία είναι ισχυρότατα αντιοξειδωτικά.
Το καρπούζι που φυλάσσεται σε θερμοκρασία δωματίου περιέχει περισσότερα θρεπτικά συστατικά και από το φρεσκοκομμένο από το χωράφι και αυτό γιατί – όπως επισημαίνουν οι μελετητές – το καρπούζι εξακολουθεί να παράγει θρεπτικά συστατικά ημέρες μετά την συγκομιδή του και η τοποθέτησή του σε ψυχρό περιβάλλον – όπως στο ψυγείο – επιβραδύνει αυτή τη διαδικασία.
Το καρπούζι που φυλάσσεται στους 21°C έχει την υψηλότερη περιεκτικότητα σε καροτενοειδή σε σύγκριση με το φρεσκοκομένο από το χωράφι.
Σε σύγκριση με τα φρέσκα φρούτα, το καρπούζι που αποθηκεύεται στους 21°C κέρδισε 11-40% περισσότερο λυκοπένιο και 50-139% β-καροτένιο, ενώ το καρπούζι που αποθηκεύτηκε στους 13 ° C άλλαξε ελάχιστα την περιεκτικότητα σε καροτενοειδή...
read more:https://botanologia.gr/karpoyzi-to-zita-o-organismos-mas-to-epivallei-to-kalokairi/
Κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia-botanologia.gr
Κυριακή 13 Ιουνίου 2021
Πεπόνι: είκοσι και ένας λόγοι για να μην το ξεχνάμε
Πως, που και γιατί χρησιμοποιούμε την ρίγανη – το απαραίτητο βότανο
– για την βελτίωση και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος – οι ανοσοενισχυτικές και ανοσορυθμιστικές ιδιότητες της ρίγανης την καθιστούν σημαντικό ενισχυτή της αυτοανοσίας και θεωρείται χρήσιμη στη διόρθωση της ανοσοαπορυθμίσεως,
– για τις ιογενείς και βακτηριακές λοιμώξεις όπως η γρίπη,
η πνευμονία,
το κρυολόγημα,
– για το βήχα, με τα πρώτα συμπτώματα του κρυολογήματος ή της γρίπης δεν ξεχνάμε να τοποθετούμε μερικές σταγόνες ριγανέλαιο σε ένα χαρτομάντιλο ή σε λίγο βαμβάκι το οποίο βάζουμε δίπλα στο μαξιλάρι μας για να βοηθήσει στην αποσυμφόρηση της μύτης
– για τον πονόλαιμο, λόγω των θεραπευτικών και επουλωτικών ιδιοτήτων της χρησιμοποιούμε τη ρίγανη με τη μορφή γαργάρας για τις φλεγμονές και τα έλκη της κοιλότητας του στόματος και των αμυγδαλών,
– για την οξεία και χρόνια βρογχίτιδα σαν αποχρεμπτικό για το...
read more:https://botanologia.gr/rigani-to-votano-poy-echei-charaktiristei-os-i-quot-panakeia-tis-fysis-quot/
Κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia-botanologia.gr
Σάββατο 12 Ιουνίου 2021
Αγριοράδικο το πολύτιμο, που έχει χαρακτηριστεί και ως “περίεργο βότανο”
Πέμπτη 10 Ιουνίου 2021
Γιατί η αντράκλα χαρακτηρίζεται “πλανητική πανάκεια”
μέταλλα,
ιχνοστοιχεία και φυτοχημικά με ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες, τα οποία ως γνωστό μας προστατεύουν από τον καρκίνο
τις καρδιοπάθειες και όλες τις φλεγμονώδεις παθήσεις.
Στην αντράκλα θα βρούμε:
1.- βιταμίνη Α, ισχυρότατη πηγή βιταμίνης Α.
#.από τις υψηλότερες περιεκτικότητες ανάμεσα στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά με 1320 διεθνείς μονάδες ανά 100g
– υψηλές συγκεντρώσεις προβιταμίνης Α ή καροτενοειδών, όπως β-καροτένιο,
λουτεΐνη,
νεοξανθίνη.
#. Τα καροτενοειδή είναι πρόδρομοι της βιταμίνης Α και προστατεύουν από τη χρωστική της ωχράς κηλίδας – είναι οι βασικοί του ρόλοι στη διατροφή μας
Η χρωστική της ωχράς κηλίδας, είναι μια...
read more:https://botanologia.gr/antrakla-to-votano-poy-echei-charaktiristei-quot-pagkosmia-panakeia-quot/
Κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia-botanologia.gr
Σάββατο 5 Ιουνίου 2021
Αποξηραμένο αφέψημα, τι είναι και σε τι μορφή το βρίσκουμε
Αποξηραμένο αφέψημα;
Ίσως να μην έχετε ξανακούσει για τα αποξηραμένα αφεψήματα – ας δούμε τι είναι-
-. Αφέψημα συνήθως γίνονται τα σκληρότερα μέρη των βοτάνων, όπως οι ρίζες,
ο φλοιός και οι σπόροι.
Είναι χρήσιμο να αλέθουμε ή να συνθλίβουμε ολόκληρο το μέρος του βοτάνου που θα χρησιμοποιήσου για να ετοιμάσουμε το αφέψημά μας.
Η διάρκεια παρασκευής είναι περίπου 30 λεπτά, έως ότου χαθεί περίπου το 50% του νερού.
Το δοχείο μας πρέπει απαραίτητα, να είναι κλειστό κατά τη διάρκεια της θέρμανσης για να αποφευχθεί η απώλεια των συστατικών του βοτάνου μας μέσω της εξάτμισης.
Το εκχύλισμά μας αφού το απομακρύνουμε από τη θερμότητα και στραγγίζουμε, και χρησιμοποιούμε το αφέψημά μας είτε ως σύνολο είτε μετά από κατάλληλη αραίωση.
Αφού θυμηθήκαμε πως ετοιμάζουμε το αφέψημά μας ας δούμε τι είναι και πως παρασκευάζεται το αποξηραμένο αφέψημα
Τα αποξηραμένα αφέψημα αναπτύχθηκαν στην Ιαπωνία στη δεκαετία του 1950 και έχουν γίνει ένας σημαντικός τρόπος και σημαντική μέθοδος χρήσεις και παροχής των βοτάνων σε χώρες όπως η Ιαπωνία,
η Ταϊβάν,
οι Ηνωμένες Πολιτείες και στην Ευρώπη, η Γερμανία.
Τα αποξηραμένα αφεψήματα συνήθως τα βρίσκουμε σε ταμπλέτες-χαπάκια.
Για να παρασκευαστεί ένα αποξηραμένο αφέψημα, φτιάχνεται μια πολύ μεγάλη ποσότητα, σε μεγάλες δεξαμενές, αφεψήματος από το συγκεκριμένο βότανο.
Μόλις είναι έτοιμο σουρώνεται και στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας θερμότητα και κενό, υπό κατάλληλες συνθήκες και με τα κατάλληλα μηχανήματα, εξατμίζεται το υγρό, για να σχηματιστεί ένα σιρόπι.
Το σιρόπι στη συνέχεια τοποθετείται σε ένα ξηραντήριο ψεκασμού μαζί με έναν φορέα σκόνης, συνήθως άμυλο ή βότανα σε σκόνη, ώστε να αφυδατωθεί πλήρως και να μας δώσει μια ξηρή σκόνη.
Στην τελική φάση της διαδικασίας, η ξηρή σκόνη συμπιέζεται, σε κατάλληλα μηχανήματα, και μας δίνει τις ταμπλέτες
Τα αποξηραμένα αφεψήματα είναι ένας εύκολος τρόπος λήψης του βοτάνου, ειδικά για βότανα που είναι δύσκολο να τα προμηθευτούμε στην νωπή ή αποξηραμένη τους μορφή.
read more:https://botanologia.gr/votana-kai-tropoi-chrisis-pos-paraskeyazoyme-afepsima/
Κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia-botanologia.gr