Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Πέμπτη, 10 Απριλίου 2014

Παντζάρια και λάχανο,ένας θρεπτικός,άκρως αναζωογονητικός χυμός


Το παντζάρι είναι από τα αγαπημένα μου λαχανικά για αυτό και επανέρχομαι συνέχεια σε αυτό!!!το λάχανο επίσης,για αυτό ας χαρούμετον θρεπτικό και άκρως αναζωογονητικό χυμό τους, χυμός με παντζάρια και λάχανο

Όπως ήδη έχω αναφέρει στην ανάρτησή μου  "οι χυμοί και η συμπυκνωμένη θρεπτική τους αξία"
 οι χυμοί είναι μιά συμπυκνωμένη πηγή πρόσληψης των θρεπτικών συστατικών που περιέχουν τα λαχανικά .
Η προσθήκη φρέσκων χυμών στη διατροφή μας είναι μία από τις υγιεινότερες και γευστικότερες καθημερινές συνήθειες που πρέπει να αποκτήσουμε για χάρη της υγεία μας.
Και αυτό γιατί με την παρασκευή ενός χυμού μπορούμε να πάρουμε μεγαλύτερη ποσότητα θρεπτικών συστατικών από τα φρέσκα φρούτα και τα λαχανικά από ό, τι θα μπορούσαμε ποτέ με την απευθείας κατανάλωση τους.
Αυτό συμβαίνει γιατί είναι πολύ πιο εύκολο π.χ  να καταναλώσουμε πέντε με έξι παντζάρια  μέσα σε μία μέρα αν τα κάνουμε χυμό,παρά αν προσπαθήσουμε να τα καταναλώσουμε με άλλο τρόπο.
Και βέβαια εκτός από τα απίστευτα οφέλη που μας προσφέρουν τα παντζάρια χαιρόμαστε και αυτό το καταπληκτικό χρώμα που μας χαρίζουν.
Και αν ρωτήσουμε, τι γίνεται με τις φυτικές ίνες;
Πολύ απλά,πίνοντας χυμούς δεν αποκλείουμε τα ολόκληρα φρούτα και λαχανικά από το διαιτολόγιό μας,απλά προσθέτουμε και χυμούς.
Και ας ετοιμάσουμε έναν ισχυρό χυμό για να ξεκινήσουμε τη μέρα μας
Θα χρειαστούμε
  • τρία με τέσσερα φύλλα λάχανο
  • ένα μικρό ολόκληρο λεμόνι - με τη φλούδα και τα κουκούτσια του
  • ένα μικρό κομματάκι από ρίζα τζίντζερ αποφλοιωμένη ή ένα κουταλάκι του γλυκού σκόνη
  • ένα μεγάλο αγγούρι με τη φλούδα του
  • ένα μήλο με τη φλούδα και τους σπόρους του
  • ένα μεγάλο ή δύο μικρά παντζάρια αποφλοιωμένα
  • πολύ λίγο οργανικό θαλασσινό αλάτι 
- Πλένουμε καλά και ξεφλουδίζουμε όποια από τα φρούτα και λαχανικά μας χρειάζεται
- Προσθέτουμε τα υλικά μας σιγά-σιγά στον αποχυμωτή μας
- Προσθέτουμε το αλάτι μας και
απολαμβάνουμε το συντομότερο δυνατό
~~~~~~~~~~~~
 Μία επισήμανση:τα φρούτα και τα λαχανικά μας να είναι οργανικής καλλιέργειας χωρίς φυτοφάρμακα.
Οι χυμοί μας θα γίνουν πιό νόστιμοι και θρεπτικοί με την προσθήκη και των κατάλληλων μπαχαρικών.
Αν προσπαθήσουμε να τους καταναλώσουμε για κάποιο χρονικό διάστημα θα διαπιστώσουμε ότι κακώς τόσο καιρό πίναμε αναψυκτικά.
Ας μην το σκεφτόμαστε λοιπόν και ας εντάξουμε τους χυμούς στην καθημερινή μας διατροφή και ας αφήσουμε μακρυά τα παντός είδους αναψυκτικά τα τόσο επιβλαβή για την υγεία μας.
Και άλλη μία επισήμανση:το παντζάρι είναι ρίζα και όπως όλες οι ρίζες μεγαλώνει και αναπτύσσεται στο χώμα,
έτσι
απορροφά όλα του τα συστατικά.
Για αυτό μεγάλη προσοχή στα φυτοφάρμακα.
Πρέπει να είμαστε απόλυτα σίγουροι από που προμηθευόμαστε τα παντζάρια μας γιατί υπάρχει ο κίνδυνος μαζί με τα παντζάρια να τρώμε και φυτοφάρμακα.