Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Κυριακή 4 Φεβρουαρίου 2018

Βότανα για τη θεραπεία της ακμής, των ουλών και των σημαδιών της.

Το δέρμα μας είναι τόσο μοναδικό όσο και εμείς.
Και όπως υπάρχουν συστατικά, τρόφιμα και καταστάσεις που ο οργανισμός αρνείται να τα δεχθεί και τα προβλήματα εμφανίζονται.
Τα προβλήματα αυτά, τις περισσότερες φορές, κάνουν γνωστή την παρουσία τους πρώτα-πρώτα από το δέρμα μας με τη μορφή ακμής,
εκζεμάτων,
φλεγμονών και οιδημάτων.
Για την θεραπεία της ακμής και την επούλωση ουλών της υπάρχουν πολλές δημοφιλείς φυσικές θεραπείες, εκείνο που πρέπει να θυμόμαστε είναι ότι κάποιες φυσικές θεραπείες χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να αποφέρουν αποτελέσματα και σίγουρα χρειάζεται περισσότερη υπομονή.
Υπάρχουν βέβαια και θεραπείες, όπως οι θεραπείες με βάση το θυμάρι,
την καλέντουλα και το μύρο που θεραπεύουν άμεσα.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Leeds Metropolitan εξέτασαν την επίδραση των εκχυλισμάτων θυμαριού, καλέντουλας και μύρου στο βακτήριο Propionibacterium acnes, το οποίο προκαλεί την ακμή μολύνοντας τους πόρους του δέρματος...

Η παιδική φτώχεια επιβαρύνει τις γνωστικές λειτουργίες εφ’όρου ζωής

Η παιδική φτώχεια μπορεί να έχει διαρκή αποτελέσματα στις γνωστικές λειτουργίες τα οποία μπορεί να συνεχίζονται μέχρι και τα βαθιά γεράματα – δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης Pavla Cermakova , MD, PhD, του Τσεχικού Εθνικού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας στο Klecany της Τσεχίας.
Τα παιδιά που μεγαλώνουν σε συνθήκες φτώχειας ή που βρίσκονται σε μειονεκτική θέση από κοινωνική και οικονομική άποψη, είναι πιθανότερο να έχουν χειρότερες γνωστικές λειτουργίες  και νοητικές ικανότητες μετά την ενηλικίωσή τους μέχρι και σε πολύ προχωρημένη ηλικία,σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο τεύχος της Νευρολογίας στις 26 Σεπτεμβρίου του 2018 και στο ιατρικό περιοδικό της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας .
Οι γνωστικές δεξιότητες, οι οποίες περιλαμβάνουν την ικανότητα σκέψης, μάθησης, συλλογισμού, μνήμης και επίλυσης προβλημάτων, αξιολογήθηκαν με βάση σχετικά τεστ.
«Ακριβώς όπως το σώμα, ο εγκέφαλος μεγαλώνει και γηράσκει, αλλά για κάποιους μπορεί να ενηλικιωθεί και να γεράσει γρηγορότερα από τους άλλους», δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης dr Pavla Cermakova, καθηγήτρια και ερευνήτρια του Τσεχικού Εθνικού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας στο Klecany της Τσεχίας.
«Ένα αυξανόμενο σύνολο στοιχείων υποδηλώνει ότι η γήρανση του εγκεφάλου μπορεί να συμβεί πολύ γρήγορα και οι ρίζες αυτής της αιτίας βρίσκονται στην παιδική ηλικία.
Η μελέτη μας εξέτασε έναν πολύ μεγάλο αριθμό ανθρώπων από διαφορετικά υπόβαθρα και....

Σάββατο 3 Φεβρουαρίου 2018

Η πανίσχυρη φλαβόνη luteolin και η ευεργετική επίδρασή της στη μνήμη

Η luteolin, τα βότανα και τα λαχανικά που την περιέχουν και η επίδρασή της στη μνήμη μας
Η μνήμη είναι η νοητική μας ικανότητα, με την οποία αποθηκεύουμε, αναγνωρίζουμε αλλά και ανακαλούμε,
αναπλάθουμε πληροφορίες και εμπειρίες.
Με τη μνήμη μας όχι μόνο αποθηκεύουμε αλλά και διατηρούμε όλα τα δεδομένα της ζωής μας – άρα δεν χρειάζεται – νομίζω – να επισημανθεί η σημαντικότητά της, εκείνο που -νομίζω -πως πρέπει να επισημανθεί είναι ο τρόπος που πρέπει να ακολουθούμε για να μην αυτή εξασθενίσει και κάποια μέρα μας αποχαιρετίσει.
Η μνήμη μας ακολουθεί μία πορεία αντιστρόφως ανάλογη με τον χρόνο.
Όσο ο χρόνος της ηλικίας του ανθρώπου αυξάνεται, τόσο η μνήμη μειώνεται.
Υπάρχει τρόπος να μειώσουμε το πρόβλημα της μείωσης της μνήμης;
Και βέβαια, όλα τα προβλήματα έχουν τη λύση τους
Εκτός από τις πολλές ασκήσεις που βελτιώνουν την μνήμη, συμμάχους μας έχουμε και πάρα πολλές τροφές.
Σε έρευνες που έχουν γίνει κατά καιρούς έχει βρεθεί ότι οι διατροφικές βιταμίνες:
βιταμίνη Β9 ή φολικό οξύ -folate- 

Πως το γιαούρτι δυναμώνει τα οστά μας

Οι συνταξιούχοι που τρώνε καθημερινά ένα γιαούρτι μπορεί να μειώνουν σημαντικά τις πιθανότητες να παρουσιάσουν οστεοπόρωση, αναφέρουν επιστήμονες από την Ιρλανδία.

Σε μελέτη που πραγματοποίησαν σε 4.310 συμπατριώτες τους ηλικίας άνω των 60 ετών, κατέληξαν στο συμπέρασμα πως ένα γιαούρτι την ημέρα σχετίζεται με μείωση κατά 39% του κινδύνου οστεοπόρωσης στις γυναίκες και κατά 52% στους άνδρες.

Μάλιστα, οι ερευνητές λένε πως όσο περισσότερο γιαούρτι τρώει ένας ηλικιωμένος τόσο περισσότερο ωφελεί την οστική υγεία του, διότι αυξάνει την οστική πυκνότητά του.

Στην πραγματικότητα, μετρήσεις στο ισχίο και στην κεφαλή του μηριαίου έδειξαν πως οι εθελοντές που έτρωγαν καθημερινά γιαούρτι είχαν 3% έως 4% υψηλότερη οστική πυκνότητα, απ’ ό,τι όσοι δεν έτρωγαν γιαούρτι.

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην επιθεώρηση «Osteoporosis International».

Οπως γράφουν οι επιστήμονες από το κολέγιο Trinity, στο Δουβλίνο, στο πλαίσιο της μελέτης τους ζήτησαν από τους εθελοντές να συμπληρώσουν αναλυτικά ερωτηματολόγια διατροφής και να υποβληθούν σε μετρήσεις οστικής πυκνότητας, ακτινογραφίες και μαγνητική τομογραφία.
Επιπλέον, υποβλήθηκαν σε διάφορες μετρήσεις της φυσικής κατάστασής τους.

Αφού οι ερευνητές έλαβαν υπόψη την ηλικία, το κάπνισμα, την κατανάλωση αλκοόλ και άλλες παραμέτρους που επηρεάζουν την φυσική κατάσταση, κατέληξαν στο συμπέρασμα πως η καθημερινή κατανάλωση γιαουρτιού σχετίζεται και με βελτιωμένη φυσική κατάσταση στις γυναίκες (οι σχετικές μετρήσεις τους ήταν κατά 6,7% καλύτερες απ’ ό,τι στις εθελόντριες που δεν έτρωγαν γιαούρτι).

«Το γιαούρτι είναι καλή πηγή μικροθρεπτικών συστατικών, βιταμίνης D, βιταμινών του συμπλέγματος Β, ασβεστίου, πρωτεϊνών και προβιοτικών και πιστεύουμε ότι ο συνδυασμός όλων αυτών είναι που παρέχει τα οφέλη που παρατηρήσαμε», δήλωσε στην εφημερίδα «New York Times» ο επικεφαλής ερευνητής δρ Ιμον Τζ. Λερντ.
«Επειδή, όμως, πολλά γιαούρτια περιέχουν ζάχαρη, πρέπει να είναι κανείς προσεκτικός ως προς το ποια και πόσα γιαούρτια θα καταναλώσει για να προστατεύσει την υγεία των οστών του».

Ο δρ Λερντ επισήμανε επίσης ότι η παρούσα μελέτη υπέδειξε απλώς μία συσχέτιση, επομένως τα ευρήματά της πρέπει να επαληθευθούν κι από άλλες για να θεωρηθούν οριστικά.
Εως τότε, όμως, δεν θα έβλαπτε να βάλετε το γιαούρτι στη ζωή σας, εκτός κι αν έχετε αντένδειξη σε αυτό

Κατανάλωση γιαουρτιού κατά οστεοπόρωσης

Οι αθλητικές δραστηριότητες απαιτούν γερά κόκαλα. Και σύμφωνα με τους ερευνητές, το γιαούρτι συμβάλλει σημαντικά σε αυτό.
Το καθημερινό γιαούρτι μειώνει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης σε γυναίκες και άνδρες.
Οι άνθρωποι που τρώνε γιαούρτι κάθε μέρα έχουν μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν οστεοπόρωση, σύμφωνα με μια νέα ιρλανδική επιστημονική μελέτη.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Ιμον Λερντ της Ιατρικής Σχολής του Κολεγίου Τρίνιτι του Δουβλίνου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα οστεοπόρωσης Osteoporosis International, μελέτησαν στοιχεία για 4.310 ανθρώπους άνω των 60 ετών, συσχετίζοντας τη διατροφή τους με την υγεία των οστών τους.
Διαπιστώθηκε ότι η καθημερινή κατανάλωση γιαουρτιού σχετιζόταν με 39% μικρότερο κίνδυνο οστεοπόρωσης και 31% μικρότερο κίνδυνο οστεοπενίας στις γυναίκες, καθώς επίσης με 52% μικρότερο κίνδυνο οστεοπόρωσης στους άνδρες, σε σύγκριση με όσους δεν έτρωγαν καθόλου γιαούρτι.
Οι άνθρωποι που έτρωγαν το περισσότερο γιαούρτι καθημερινά, είχαν 3% έως 4% μεγαλύτερη οστική πυκνότητα, συγκριτικά με εκείνους που έτρωγαν λιγότερο, όπως έδειξαν οι σχετικές μετρήσεις.
Ακόμη είχαν καλύτερες επιδόσεις στα τεστ φυσικής κατάστασης.
«Το γιαούρτι είναι μια καλή πηγή θρεπτικών ιχνοστοιχείων, βιταμινών D και Β, ασβεστίου, πρωτεΐνης και προβιοτικών, κάτι που το καθιστά πολύ ωφέλιμο», δήλωσε ο Λερντ και τόνισε ότι οι ηλικιωμένοι έχουν κάθε λόγο να τρώνε γιαούρτι, εάν θέλουν πιο υγιή κόκαλα.
πηγή:kathimerini.gr
πηγή του άρθρου:ygeia.tanea.gr
photo:pixabay.com
thalia-botanologia.blogspot.gr

Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου 2018

Οι δράσεις των βοτάνων – Πολύτιμα βότανα για την αντιμετώπιση του πονοκέφαλου

Πολύτιμα βότανα που ο david hoffmann μας προτείνει για την αντιμετώπιση του πονοκέφαλου.
Διαβάζουμε  στην νέα ολιστική βοτανοθεραπεία του david hoffmann:
Τα συνηθέστερα οργανικά αίτια των πονοκεφάλων είναι οι πεπτικές διαταραχές, όπως
η δυσπεψία και
η δυσκοιλιότητα,
η μυική και νευρική ένταση και
τα προβλήματα που έχουν σχέση με την έμμηνη ρύση.
Και για τους πονοκεφάλους που έχουν σχέση με την πέψη χρησιμοποιούμε,συνήθως,τα άφυσα και πικρά βότανα:
-λεβάντα  – ο Πλίνιος και ο Γαληνός,οι μεγάλοι αυτοί γιατροί της αρχαιότητος χορηγούσαν τη λεβάντα για την αντιμετώπιση των πονοκεφάλων,από εκείνα τα χρόνια!
-σπειραία – ένα από τα καλύτερα πεπτικά ιάματα που υπάρχουν
-μελισσόχορτο – το θαυματουργό αυτό βότανο!
read more: https://botanologia.gr/oi-draseis-ton-votanon-polytima-votana-gia-tin-antimetopisi-toy-ponokefaloy/

τα παιδιά και τα παραμύθια

η ανθρωπότητα δεν ζει χωρίς σοφούς, ήρωες και παραμυθάδες.

δασκάλα- συγγραφέας
Τα σημερινά παιδιά, κυριολεκτικά ζουν μέσα στη μοναξιά, χωρίς επαρκή επικοινωνία και επαφή. Λείπει το πάθος, και η συγκίνηση για κάτι καλύτερο είναι μειωμένη.
Δεν μπορεί να αναπτυχθεί δημιουργικότητα – όση θα έπρεπε- γιατί υποβόσκει  η αδράνεια της  σκέψης, η αδιαφορία και η κακή ιεράρχηση των αναγκών τους.
Όμως, κάτω από τον μανδύα της ομοιομορφίας που επιχειρούμε να τους φορέσουμε, πίσω από τις ταμπέλες και τους αφορισμούς, ασφυκτιούν ανάγκες, λουφάζουν προσμονές, ελπίδες και όνειρα, κρύβονται φόβοι, παράπονα και αιτήματα που δυσκολεύονται να εκφραστούν.

Εδώ λοιπόν φαίνεται η αναγκαιότητα του παραμυθιού στην παιδική ηλικία.
Στα παραμύθια όλα έχουν ψυχή, αισθήσεις και βούληση.
Έτσι, δεν τέρπουν μονάχα την παιδική ψυχή, αλλά ανταποκρίνονται στην παιδική ανάγκη και την επιθυμία του παιδιού να ξεφύγει από την πεζότητα της ψυχρής πραγματικότητας.

Βέβαια, φαντασία έχει ο καθένας, διαφορετικά δε θα μπορούσαμε να ονειρευόμαστε.
Η φαντασία του καθενός, ωστόσο, δεν έχει μέσα της το ίδιο υλικό.
Στους μάγειρες  περιέχει κυρίως γεύσεις και στους ζωγράφους χρώματα και σχήματα.
Όμως η φαντασία των συγγραφέων είναι γεμάτη κυρίως από λέξεις.
Με λέξεις λειτουργεί επίσης και η φαντασία εκείνων που διαβάζουν ή ακούνε ιστορίες.
Το παραμύθι είναι η ιστορία  που λατρεύουν τα παιδιά.

Κάποτε μια μητέρα ρώτησε τον Αϊνστάιν τι έπρεπε να κάνει για να γίνει το παιδί της τόσο έξυπνο όσο αυτός.
– Να του διαβάζετε παραμύθια, απάντησε ο Αϊνστάιν.
– Ωραία. Και μετά; ρώτησε πάλι η μητέρα.
– Παραμύθια και πάλι παραμύθια, επέμεινε ο Αϊνστάιν.
Χρειάζεται πολύς χρόνος και πολύ εσωτερική εργασία για να ανακαλύψει το παιδί μία αρετή κρυμμένη μέσα του.
Και χρειάζεται μεγάλη σταθερότητα για να τη διατηρήσει ζωντανή για πάντα.
Αντίστοιχα, χρειάζεται μόλις μια στιγμή, για να δημιουργήσει ένα ελάττωμα που, δυστυχώς, για να το καταστρέψει, δεν φθάνει ίσως μία ζωή.

Είπαν, πολύ σοφά, πως το μέλλον ανήκει σ’ εκείνα τα παιδιά που πιστεύουν στην ομορφιά των δικών τους ονείρων.
Εδώ  λοιπόν παρεμβαίνει το παραμύθι: δημιουργεί όνειρα και μάλιστα ευχάριστα που δε χάνονται όταν το παραμύθι τελειώσει.
Η χρήση της πληροφορίας, που εμπεριέχει το παραμύθι, αφορά και την μετέπειτα ζωή του παιδιού γιατί δεν χάνεται.
Μένει εκεί, μέσα του και λειτουργεί.

Το παραμύθι γίνεται η ελπίδα μιας σκοτεινής νύχτας, πιο όμορφης κι από τα όνειρα.
Είπε κάποιος ότι η ανθρωπότητα δεν ζει χωρίς σοφούς, ήρωες και παραμυθάδες.
Ένας άλλος είπε ότι «ανάμεσα στα δέκα πράγματα που εκτιμώ, τα δέκα είναι παραμύθια».
Θα πω λοιπόν  κι εγώ κάτι κλείνοντας:
εκείνη την ώρα που τα παιδιά ακούνε ή διαβάζουν ένα παραμύθι, είναι σαν να παίζουν ανέμελα, μαζεύοντας λουλούδια και χτίζοντας όνειρα…

Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να διαβάζουν παραμύθια, τα λατρεύουν άλλωστε.
Βοηθήστε τα να ξεφύγουν από την ομίχλη της μονοτονίας.
Δώστε τα ένα παραμύθι, δώστε τα χώρο να ανοίξει τα φτερά της η φαντασία τους.
Δεν  θα ξεχάσουν ποτέ αυτή την πτήση και αργότερα θα τη διηγούνται στα δικά τους παιδιά.
~~~~~~~~~~~~~~~
ένα πανέμορφο κείμενο από το blog:pappanna.wordpress.com
της δασκάλας και συγγραφέως
Άννας Παππά
~~~~~~~~~~~
photo:pixabay.com
thalia:botanologia.blogspot.gr

Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου 2018

Η ανθυγιεινή διατροφή διαλύει το ανοσοποιητικό σύστημα

Ο Dr. Eicke Latz και η Dr. Anette Christ
Photo: Volker Lannert/Uni Bonn

"τα άτομα που γεννήθηκαν σήμερα θα ζουν κατά μέσο όρο πολύ λιγότερο από τους γονείς τους,λόγω της ανθυγιεινής διατροφής"

μελέτη του πανεπιστημίου της Βόννης

το ανοσοποιητικό μας σύστημα αντιδρά με παρόμοιο τρόπο σε διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και
σε μιά διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες ως προς τις βακτηριακές λοιμώξεις!
αυτό αποδεικνύεται από μελέτη του Πανεπιστημίου της Βόννης.
ιδιαίτερα ενοχλητικό είναι το ότι,
το ανθυγιεινό φαγητό φαίνεται να καθιστά την άμυνα του οργανισμού πιο ευάλωτη ακόμα και μακροπρόθεσμα!
ακόμα και πολύ καιρό μετά τη μετάβαση σε μια υγιεινή διατροφή, η φλεγμονή συνεχίζει να είναι πιο έντονη.
αυτές οι μακροπρόθεσμες αλλαγές εμπλέκονται στην ανάπτυξη της αρτηριοσκλήρυνσης και του διαβήτη, ασθένειες που συνδέονται με την δυτικού τρόπου διατροφή!

οι επιστήμονες μελέτησαν ποντίκια,για ένα μήνα,σε μια λεγόμενη "Δυτικού τύπου  διατροφή",
δηλαδή, διατροφή
υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και
σε ζάχαρη και χαμηλή σε φυτικές ίνες.
τα ποντίκια ανέπτυξαν ισχυρή φλεγμονή σε όλο το σώμα, σχεδόν όπως μετά από μόλυνση με επικίνδυνα βακτήρια.
"η ανθυγιεινή διατροφή οδήγησε σε μια απροσδόκητη αύξηση του αριθμού ορισμένων ανοσοκυττάρων στο αίμα των ποντικών, ιδιαίτερα των κοκκιοκυττάρων και των μονοκυττάρων, γεγονός που αποτελεί ένδειξη για την εμπλοκή των πρόδρομων κυττάρων του ανοσοκυττάρου στο μυελό των οστών", δήλωσε η Anette Christ, μεταδιδακτορικός συνεργάτης στο Institute of Innate Immunity of the University της Βόννης

όταν,λοιπόν,οι ερευνητές προσέφεραν στα τρωκτικά τη συνηθισμένη διατροφή των δημητριακών τους για άλλες τέσσερις εβδομάδες, η οξεία φλεγμονή εξαφανίστηκε.
αυτό που δεν εξαφανίστηκε,όμως,ήταν ο γενετικός επαναπρογραμματισμός των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος!
ακόμη και μετά από αυτές τις τέσσερις εβδομάδες, πολλά από τα γονίδια που είχαν ενεργοποιηθεί κατά τη φάση του γρήγορου και ανθυγιεινού φαγητού ήταν ακόμα ενεργά.

"μόλις πρόσφατα ανακαλύψαμε ότι το έμφυτο ανοσοποιητικό σύστημα έχει μια μορφή μνήμης", εξηγεί ο καθηγητής Dr. Eicke Latz, διευθυντής του Ινστιτούτου Έμφυτης Ανοσίας του Πανεπιστημίου της Βόννης και επιστήμονας στο Γερμανικό Κέντρο Νευροεκφυλιστικών Ασθενειών -DZNE.
"μετά από μια μόλυνση, οι άμυνες του σώματος παραμένουν σε ένα είδος συναγερμού, έτσι ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν πιο γρήγορα σε μια νέα επίθεση"
τη διαδικασία αυτή,οι ειδικοί την αποκαλούν "έμφυτη ανοσολογική εκπαίδευση"
στα ποντίκια, αυτή η διαδικασία δεν προκλήθηκε από ένα βακτήριο, αλλά από μια ανθυγιεινή διατροφή.

οι επιστήμονες ήταν ακόμη σε θέση να εντοπίσουν τον υπεύθυνο αισθητήρα "γρήγορου φαγητού" στα ανοσιακά κύτταρα.
εξέτασαν κύτταρα αίματος από 120 άτομα.
σε ορισμένα από τα υποκείμενα, το έμφυτο ανοσοποιητικό σύστημα έδειξε ένα ιδιαίτερα ισχυρό αποτέλεσμα κατάρτισης.
σε αυτά τα θέματα, οι ερευνητές βρήκαν γενετικές ενδείξεις για τη συμμετοχή ενός λεγόμενου φλεγμονώματος.
τα φλεγμονώματα είναι βασικά ενδοκυτταρικά σύμπλοκα σηματοδότησης που αναγνωρίζουν μολυσματικούς παράγοντες και άλλες βλαβερές ουσίες και στη συνέχεια απελευθερώνουν άκρως φλεγμονώδη σήματα.

είναι ενδιαφέρον ότι, εκτός από την οξεία φλεγμονώδη αντίδραση που πυροδοτείται, υπάρχουν και μακροπρόθεσμες συνέπειες καθώς αλλάζει ο τρόπος αποθήκευσης των γενετικών πληροφοριών.
οι επιστήμονες αποκαλούν αυτά τα φαινόμενα επιγενετικές αλλαγές.
"οι φλεγμονώδες καταστάσεις προκαλούν τέτοιες επιγενετικές αλλαγές", εξηγεί ο  Dr. Eicke Latz
"που αναγκάζουν το ανοσοποιητικό σύστημα να αντιδρά ακόμη και σε μικρά ερεθίσματα,με ισχυρότερες φλεγμονώδεις αντιδράσεις".

Δραματικές συνέπειες για την υγεία
αυτές οι φλεγμονώδεις αντιδράσεις με τη σειρά τους επιταχύνουν την ανάπτυξη αγγειακών παθήσεων,διαβήτη τύπου 2,εγκεφαλικών επεισοδίων  ή εμφραγμάτων.
στην αρτηριοσκλήρωση, για παράδειγμα, η αθηρωματική πλάκα,δημιουργείται από τη συσσώρευση λιπιδίων και ανοσοκυττάρων κάτω από το ενδοθήλιο,με την πάροδο δε των ετών αυξάνεται η συγκέντρωση των λιποειδών.
και καταλήγουν οι ερευνητές:
η λανθασμένη διατροφή,συνεπώς,έχει δραματικές συνέπειες,
έτσι παρατηρείται το εξής φαινόμενο:
ενώ τους τελευταίους αιώνες, το μέσο προσδόκιμο ζωής έχει σταθερά αυξηθεί στις δυτικές χώρες,αυτή τη χρονική στιγμή η τάση αυτή,για πρώτη,φορά διαταράσσεται.
τα άτομα που γεννήθηκαν σήμερα θα ζουν κατά μέσο όρο πολύ λιγότερο από τους γονείς τους
και
ο ρόλος της ανθυγιεινής διατροφής και η παντελής έλλειψη σωματικής άσκησης πιθανότατα θα παίξουν καθοριστικό ρόλο σε αυτό.
και συνεχίζοντας ο Dr. Eicke Latz επισημαίνει:
"αυτά τα ευρήματα έχουν επομένως σημαντική κοινωνική σημασία και ως εκ τούτου πρέπει να τεθούν εκ νέου τα θεμέλια της υγιεινής διατροφής
και για είναι στέρεα πρέπει να δοθεί πολύ μεγαλύτερη σημασία  στην εκπαίδευση,ειδικά των παιδιών, από ό, τι είναι σήμερα.
μόνο με αυτό τον τρόπο μπορούμε να εμβολιάσουμε τα παιδιά σε πρώιμο στάδιο ενάντια στους πειρασμούς της βιομηχανίας τροφίμων.
θα πρέπει να τα διδάξουμε να λαμβάνουν συνειδητές αποφάσεις σχετικά με τις διατροφικές τους συνήθειες!!!

η έρευνα περιελάμβανε ομάδες από τις Κάτω Χώρες, τις ΗΠΑ, τη Νορβηγία και τη Γερμανία.
οι Dr. Eicke Latz και ο Dr. Joachim Schultze είναι μέλη της ομάδας του "ImmunoSensation", το οποίο είναι αφιερωμένο στη διερεύνηση της έμφυτης ανοσίας πέρα ​​από τα όρια της κλασικής ανοσολογίας, την οποία ονομάζουμε το ανοσοποιητικό σύστημα.
ο Dr. Eicke Latz θεωρείται η κορυφή στον τομέα αυτό και του απονεμήθηκε το βραβείο Gottfried Wilhelm Leibniz για το έργο του τον Δεκέμβριο του 2017.
το βραβείο αυτό είναι ένα από τα πιο διασημότερα επιστημονικά βραβεία στη Γερμανία!!!

            - αυτά λοιπόν μας λένε οι επιστήμονες,εμείς αυτό που έχουμε να κάνουμε είναι να αναθεωρήσουμε και να προσπαθήσουμε να διδάξουμε,με ευχάριστο τρόπο,τα παιδιά μας ώστε να μπορούν να καταλάβουν και να νιώσουν ποιά είναι η διαφορά ανάμεσα στις υγιεινές και στις ανθυγιεινές τροφές!!!
            η πρόταση των επιστημόνων"τα άτομα που γεννήθηκαν σήμερα θα ζουν κατά μέσο όρο πολύ λιγότερο από τους γονείς τους" δεν μας τιμά και έχουμε χρέος απέναντι στα παιδιά μας να τα μάθουμε να τρέφονται σωστά!!!
Κείμενα και επιμέλεια κειμένου thalia:botanologia.gr
δες τε περισσότερα στους παρακάτω συνδέσμους:
https://www.sciencedaily.com/releases/2018/01/180111141637.htm
https://www.dzne.de/en/news/public-relations/press-releases/press/detail/fast-food-makes-the-immune-system-more-aggressive-in-the-long-term/