''Πήγανον,άνηθον,μάλαθρον βράσον,δος πιείν και ιάται.Μάσα και αγριοσταφίδα και μαστίχη και ιαθήσεται''
όταν με ρώτησα είπα...
Παρασκευή 22 Ιουλίου 2022
Συντονισμένοι στη μουσική των σφαιρών, “συνεπαρμένοι” από τη μυστική ζωή των φυτών
Το πράσινο χορτάρι που σκεπάζει τη μητέρα γη είναι η αληθινή μήτρα της ανθρώπινης ζωής.
Εκατομμύρια κινούμενα χείλια, στην κάτω επιφάνεια το κάθε φύλλου, καταβροχθίζουν διοξείδιο του άνθρακα και μας δίνουν οξυγόνο.
Εικοσιπέντε εκατομμύρια τετραγωνικά μίλια επιφάνειας φύλλων, ασχολούνται καθημερινά με την θαυματουργή αυτή φωτοσύνθεση, παράγοντας οξυγόνο και τροφή για ανθρώπους και ζώα.
Από τα 375 δισεκατομμύρια τόνους τροφής που καταναλώνουμε κάθε χρόνο, το μεγαλύτερο μέρος της προέρχεται από τα φυτά, που την παράγουν από τον αέρα και το χώμα με την βοήθεια του ηλιακού φωτός.
Το υπόλοιπο είναι ζωικά προϊόντα, που και αυτά πάλι παράγονται με τη σειρά τους από τα φυτά...
MUDr Vassaras Alexandros: Είναι προφανές ότι άμεση υποχρέωση όλων μας είναι η σωστή δόμηση και συντήρηση του μικροβιώματος μας.
https://www.facebook.com/Borreliosis.Lyme.Disease/posts/650352009671646
Θα αναφερθούμε σε μερικά δεδομένα που αφορούν την ΚΑΛΗ ΥΓΕΙΑ της οποίας προαγωγός είναι το μικροβίωμα στο σώμα μας και τελικά ο βαθμός επιτυχημένης συμβίωσης μας με αυτό.
Το ανοσοποιητικό μας κατά 85% εδράζεται στο, ή/και συσχετίζεται με το, γαστρεντερικό μας σύστημα.
Βασικός λόγος για τον οποίο οφείλουμε ν’ αποφεύγουμε την χρήση ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΩΝ χωρίς την παράλληλη χρήση ΠΡΟΒΙΟΤΙΚΩΝ και ΠΡΕΒΙΟΤΙΚΩΝ.
Τα πρεβιοτικά είναι η τροφή των προβιοτικών (δηλαδή του συνόλου των μικροβίων τα οποία βρίσκονται φυσιολογικά μέσα στο σώμα μας).
Τα μικρόβια στο σώμα μας είναι 100.000.000.000.000 (τρις) ενώ τα ανθρώπινα κύτταρα είναι 10.000.000.000.000 (τρις), δηλαδή είναι σε αναλογία 10:1 και έτσι δεν είμαστε το κυρίαρχο είδος στον πλανήτη μας, αφού αυτά είναι τα μικρόβια, αλλά είμαστε οι αχθοφόροι τους, δηλαδή τα γαϊδουράκια τους.
Δυστυχώς η διατροφή μας με τρόφιμα που έχουν υποστεί επίθεση από λιπάσματα και αλλά χημικά και τοξικά, τα οποία χρησιμοποιούμε στην «σύγχρονη» καλλιέργεια, αφού δεν εξαρτάται από την δίκη μας γη και ιδιωτική παραγωγή, υπολείπεται σε μικρόβια τα οποία φυσιολογικά θα περνάμε από την γη και το ευρύτερο περιβάλλον γύρω μας.
Η δυσβίωση των μικροβίων μας και η χαμηλή αριθμητική δύναμη τους, αφού τα σκοτώνουμε καθημερινά με χίλιους τρόπους και δεν τα ανανεώνουμε στοχευμένα, τα καθιστά ανίκανα να βγάλουν άμυνα απέναντι στα ξένα βλαβερά μικρόβια τα οποία εισέρχονται επίσης με διάφορους τρόπους στο σώμα μας, κυρίως μέσω του εντέρου.
Στο εντερικό μας σύστημα άμεσα μέσω επιπλοκών (λόγου χάρη δυσαπορρόφηση) ή έμμεσα μέσω δυσλειτουργιών…, οι οποίες προκύπτουν από την δυσβίωση των μικροβίων του λεπτού και του παχέος εντέρου αλλά και με τη συμμετοχή άλλων μικροβίων από αλλά συστήματά ή και μικροβίων ξένων προς την φυσιολογική μας πανίδα, …αποδίδεται το μεγαλύτερο μέρος του συνολικού εύρους των ασθενειών που βιώνουμε από την βρεφική έως την γεροντική ηλικία. (Αλλεργίες, άσθμα, δυσανεξίες, παχυσαρκία, φιλασθένεια, διαβήτης, δερματοπάθειες, καρκίνοι, εκατοντάδες σύνδρομα άμεσα και έμμεσα συσχετιζόμενα με το μικροβίωμα μας, αυτοάνοσα νοσήματα, κακουχία, κόπωση, ελλείψεις ιχνοστοιχείων και βιταμινών και ότι συνεπάγεται αυτό, αφυδάτωση, ηλεκτρολυτικές διαταραχές, εως και τη γήρανση ως ασθένεια)
Είναι προφανές ότι άμεση υποχρέωση όλων μας είναι η σωστή δόμηση και συντήρηση του μικροβιώματος μας.
Δεν είναι εύκολη η θεραπεία για παράδειγμα του εντέρου μας, αλλά ένα από τα επτά στάδια θεραπείας, κατά DrV, είναι η ενίσχυση της ποικιλίας του μικροβιώματος μας με προβιοτικά και η υποστήριξη του ήδη υπαρκτού μικροβιώματος μας, όπως ήδη αναφέρθηκε, με πρεβιοτικά.
Το να μην διαταράσσουμε τη διαδικασία της πέψης και της απολύμανσης των τροφών που εισάγονται στο σώμα μας μέσω του στομάχου είναι άλλο ένα βήμα από τα επτά βήματα θεραπείας, κατά DrV, όπερ και δεν πίνουμε, ως γενική αρχή, υγρά όταν τρώμε -20 λεπτά πριν και 1+ ώρα μετά-…
Οι φυτικές ίνες, η βιταμίνη C και Ε και D3 είναι άλλο ένα βήμα και δεν έχει τέλος όλη αυτή η συζήτηση.
Αλλά βήμα βήμα είναι υποχρέωση μας να τα συζητάμε και να τα μαθαίνουμε και να βρίσκουμε τις καλύτερες λύσεις και να τις εφαρμόζουμε αλλιώς ξεχνάμε την διατήρηση της υγείας και ασχολείστε με την διαχείριση της ασθένειας, η οποία είναι αναπόφευκτο να σας βρει στη διαδρομή αργά ή γρήγορα.
Μεγάλη βάση πρέπει να δωθεί στην βρεφική και στην παιδική ηλικία, όπου δυστυχώς δεν είναι δίκη τους ευθύνη, το διατροφικό προγραμμα και η σχέση τους με το μικροβίωμα τους, στο οποίο τα «εθίζετε»… όχι όλοι αλλά ξέρετε μερικοί από εσάς ότι υπήρξατε αδιάφοροι.
Μερικά παιδιά δείχνουν να έχουν διατροφικές προτιμήσεις, οπότε να τα ακούτε στις επιθυμίες τους, αλλά πάντα οφείλουμε όλοι να ενημερωνόμαστε έγκυρα και … ίσως κάποια στιγμή να παράγεται και προσωπικά την πρώτη ύλη και τα προβιοτικά σας για να είστε σίγουροι για την ποιότητα.
ας θυμηθούμε:Είναι το μικροβίωμα του οργανισμού μας το απόλυτο ίαμα;
Βότανα που ωθούν τον μεταβολισμό μας και μας βοηθούν να αδυνατίσουμε
Δεν είναι μυστικό ότι αυτό που βάζουμε στο πιάτο μας διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στη διατήρηση του σωστού σωματικού μας βάρους αλλά και στην απώλεια περιττών κιλών – αν χρειάζεται.
Ενώ τα βότανα και τα μπαχαρικά δεν είναι πανάκεια , μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως τρόφιμα ή ιάματα για να συμπληρώσουν , να υποστηρίξουν και να ενισχύσουν κάθε μας προσπάθεια για τη διατήρηση του ιδανικού μας βάρους...
read more:https://botanologia.gr/votana-poy-othoyn-ton-metavolismo-mas-kai-mas-voithane-na-adynatisoyme/
Οι δράσεις των βοτάνων – ισχυρά βότανα για τις ιογενείς και βακτηριακές λοιμώξεις και τα προβλήματα του αναπνευστικού.
Τα ισχυρότερα βότανα για το κρυολόγημα ,το βήχα και τα προβλήματα του αναπνευστικού μας συστήματος
“Ο αέρας που αναπνέουμε είναι πνευματική οικολογία στην πράξη.Όταν εισπνέομαι την ανάσα της ζωής, μοιραζόμαστε αυτόν τον αέρα με όλες τις άλλες ανθρώπινες υπάρξεις, με όλη τη ζωή πάνω στον πλανήτη μαςΜέσω της αναπνοής, η ενότητά μας με τα δέντρα γίνεται ένα εμφανές γεγονός και η σύνδεσή μας με τους ωκεανούς μας επηρεάζει άμεσα.Μέσα από την κυκλοφορία των αερίων και της ενέργειας της ατμόσφαιρας,αποκαλύπτεται η πραγματικότητα του πλανητικού όλου ,με τις συνέπειες που έχει για όλες τις ανθρώπινες ζωές.Αυτό το όραμα αποτελεί τη βάση της ολιστικής θεραπείας, όσο και της οικολογίας – επιστήμης του όλου.Κάθε λεπτό εισπνέουμαι και εκπνέουμε από δέκα με δεκαπέντε φορές,συνήθως ασυναίσθητα.Ο αέρας που διακινούμε κάθε μέρα θα έφτανε για να φουσκώσουμε αρκετές χιλιάδες μπαλόνια!Η αναπνοή μεταφέρει ζωτική ενέργεια μέσα στον οργανισμό.read more:
Πέμπτη 21 Ιουλίου 2022
Αποτοξίνωση πρωτεΐνης ακίδας : 6 κύρια φάρμακα και φυσικές ουσίες
MUDr Vassaras Alexandros: Άμυνα και Επίθεση στην ακίδα είτε την φυσική είτε την τεχνητή!
Ωστόσο, ορισμένοι άνθρωποι που είχαν εμβολιαστεί κατά του COVID και δεν νόσησαν έχουν παρόμοια συμπτώματα.
Αυτό οφείλεται στις πρωτεΐνες ακίδας που παραμένουν στον οργανισμό τόσο μετά από τον εμβολιασμό όσο και μετά από μόλυνση με τον ιό.
Οι πρωτεΐνες ακίδας είναι τα «κλειδιά» για την εισβολή του ιού στα κύτταρά μας, γι’ αυτό θα συζητήσουμε πώς λειτουργούν οι πρωτεΐνες ακίδας, τα αντίδοτα για την αποτοξίνωση των πρωτεϊνών ακίδας και τα θρεπτικά συστατικά που αναστέλλουν την τοξική τους δράση.
Οι πρωτεΐνες ακίδας είναι μικρά εξογκώματα που μοιάζουν με μανιτάρια στην επιφάνεια του ιού SARS-CoV-2.
Τα εμβόλια mRNA σχεδιάστηκαν με βάση τον κώδικα αλληλουχίας mRNA της πρωτεΐνης ακίδας SARS-CoV-2.
Ωστόσο, ένας αυξανόμενος αριθμός περιπτώσεων και μελετών αποκάλυψε ότι η διέγερση από τις πρωτεΐνες ακίδας για την παραγωγή αντισωμάτων μπορεί επίσης να προκαλέσει ποικίλου βαθμού βλάβες στα ανθρώπινα κύτταρα.
Πώς οι πρωτεΐνες ακίδας βλάπτουν τα κύτταρά μας; Υπάρχουν δύο βασικοί τρόποι.
Επηρεάζουν τα μιτοχόνδρια και προκαλούν βλάβες στα όργανα
Τον Απρίλιο του 2021, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Circulation Research διαπίστωσε ότι οι πρωτεΐνες ακίδας διαταράσσουν τη δομή και τις λειτουργίες των μιτοχονδρίων στα κύτταρα.
Τα μιτοχόνδρια είναι τα ενεργειακά κέντρα των κυττάρων. Μόλις οι λειτουργίες των μιτοχονδρίων διαταραχθούν, τα κύτταρα δεν μπορούν να λειτουργήσουν σωστά.
Εξασθένουν τον μηχανισμό επιδιόρθωσης του DNA
Σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Viruses, εργαστήρια από δύο σουηδικά πανεπιστήμια ανέφεραν ότι οι πρωτεΐνες ακίδας ανέστειλαν την ικανότητα των αναπτυσσόμενων κυττάρων να επιδιορθώνουν τις βλάβες του DNA.
Η μελέτη αυτή αφορά την ικανότητα του ανθρώπινου DNA να αυτοεπιδιορθώνεται.
Για κάποιους αδιευκρίνιστους λόγους, αυτή η εργασία έχει αποσυρθεί, αλλά μπορούμε ακόμη να έχουμε πρόσβαση στην πλήρη έκθεση στο διαδίκτυο.
Έτσι, δύο από τις σημαντικότερες βλάβες στα ανθρώπινα κύτταρα που προκαλούνται από τις πρωτεΐνες ακίδας είναι η βλάβη στα μιτοχόνδρια των κυττάρων και η βλάβη στην ικανότητα αυτοεπιδιόρθωσης του DNA.
Όργανα στα οποία κατανέμονται οι πρωτεΐνες ακίδας
Πριν εγκριθεί ένα νέο φάρμακο ή εμβόλιο από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), πρέπει να υποβληθεί ένα σημαντικό έγγραφο σχετικά με τη βιοδιανομή του, το οποίο ονομάζεται «προφίλ φαρμακοκινητικής», προκειμένου να αναφερθεί η διαδικασία σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο το φάρμακο ή το εμβόλιο απελευθερώνεται, απορροφάται, διανέμεται, μεταβολίζεται στο σώμα και αποβάλλεται από αυτό.
Ο FDA ενέκρινε μια μελέτη βιοδιανομής εμβολίου mRNA από την Pfizer τον Νοέμβριο του 2020, η οποία είναι διαθέσιμη στον ιστότοπο του Κέντρου Αξιολόγησης και Έρευνας Βιολογικών Προϊόντων (CBER) του FDA.
Στους αρουραίους χορηγήθηκαν με ένεση 50 μικρογραμμάρια εμβολίου mRNA. Μετά από 15 λεπτά, εκτός του ότι το εμβόλιο είχε σχετικά υψηλή συγκέντρωση στο σημείο της ένεσης, άρχισε να διασκορπίζεται σε διάφορα όργανα σε όλο το σώμα, φτάνοντας πρώτα στο ήπαρ και στον σπλήνα.
Μετά από μία ώρα, η συγκέντρωση του εμβολίου στο ήπαρ και τον σπλήνα αυξήθηκε περαιτέρω και έφτασε στα επινεφρίδια και τον μυελό των οστών.
Μετά από 24 ώρες, οι ερευνητές εξέτασαν την κατανομή του εμβολίου mRNA στους αρουραίους και διαπίστωσαν ότι, εκτός από το υψηλότερο επίπεδο στο σημείο της ένεσης, τα αμέσως επόμενα υψηλότερα επίπεδα βρίσκονταν στον σπλήνα, το ήπαρ, τα επινεφρίδια, τις ωοθήκες, τον μυελό των οστών, τους λεμφαδένες, τα νεφρά, τους μυς και την καρδιά, κατά σειρά συγκέντρωσης.
Ο σπλήνας και το συκώτι είναι τα δύο όργανα που επηρεάζουν καθοριστικά την ανοσία.
Ποιες είναι λοιπόν οι επιδράσεις των εμβολίων στα επιμέρους όργανα;
§ Ανοσοποιητικό σύστημα:
Ωστόσο, δεν θα έχουν όλοι αυτά τα προβλήματα μετά τον εμβολιασμό, καθώς κάθε είδους ασθένεια έχει τόσο εσωτερικούς όσο και εξωτερικούς παράγοντες.
Ωστόσο, εάν εμφανίσουμε συμπτώματα σε διάφορα όργανα μετά τον εμβολιασμό, είναι σημαντικό να δώσουμε προσοχή και να αφαιρέσουμε την πιθανή βλάβη που προκλήθηκε από τις πρωτεΐνες ακίδας του εμβολίου COVID.
Κατευθυντήριες γραμμές για την αποτοξίνωση των πρωτεϊνών ακίδας
Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Υγείας (WCH) έχει δημοσιεύσει κατευθυντήριες γραμμές για την αποτοξίνωση των πρωτεϊνών ακίδας.
Είναι ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι τα περισσότερα από τα δυτικά φάρμακα με ιδιότητες δραστικότητας κατά της πρωτεΐνης ακίδας είναι ενώσεις φυσικής προέλευσης.
Ιβερμεκτίνη
Η ιβερμεκτίνη είναι μια ένωση που προέρχεται από τη φύση.
Ο Σατόσι Ομούρα, ένας Ιάπωνας μικροβιολόγος και οργανικός χημικός, ο οποίος μεγάλωσε σε αγροτική οικογένεια, ανακάλυψε από δείγματα εδάφους την ένωση-προκάτοχο της ιβερμεκτίνης, Streptomyces Avermectinius, και την τροποποίησε σε ιβερμεκτίνη.
Η ιβερμεκτίνη χρησιμοποιείται για περισσότερα από 50 χρόνια.
Εκτός από τη θεραπεία των παρασίτων, πειράματα σε κύτταρα in vitro αποκάλυψαν ότι η ιβερμεκτίνη έχει ευρέως φάσματος αντιικές επιδράσεις. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την καταπολέμηση των ιών RNA (συμπεριλαμβανομένου του HIV, του ιού του του δάγκειου πυρετού, των ιών της γρίπης) και των ιών DNA.
Επιπλέον, η ιβερμεκτίνη διαθέτει ποικίλους αντιικούς μηχανισμούς. Μπορεί επίσης να αναστείλει την είσοδο του ιού στα κύτταρα και τη λειτουργία της ιικής πρωτεάσης, εμποδίζοντας έτσι τον πολλαπλασιασμό του ιού.
Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό In Vivo διαπίστωσε ότι η ιβερμεκτίνη μπορεί να παρέμβει στην προσκόλληση της πρωτεΐνης ακίδας στην ανθρώπινη κυτταρική μεμβράνη.
Μια προοπτική μελέτη παρατήρησης του προγράμματος πρόληψης της COVID-19 σε ολόκληρη την πόλη με ιβερμεκτίνη διεξήχθη μεταξύ Ιουλίου 2020 και Δεκεμβρίου 2020 στο Itajaí της Βραζιλίας.
Από τους 223.128 πολίτες του Itajaí που εξετάστηκαν για τη μελέτη, συνολικά 159.561 άτομα συμπεριλήφθηκαν στην ανάλυση: 113.845 (71,3%) τακτικοί χρήστες ιβερμεκτίνης και 45.716 (23,3%) μη χρήστες.
Εάν η ιβερμεκτίνη λειτουργεί για την πρόληψη της COVID-19, θεωρητικά θα πρέπει να λειτουργεί και για τη μείωση της τοξικότητας της πρωτεΐνης ακίδας.
Σουραμίνη
Η σουραμίνη είναι ένα 100 χρόνων φάρμακο που χρησιμοποιήθηκε επίσης για πρώτη φορά για τη θεραπεία της παρασιτικής ασθένειας των σκουληκιών που ονομάζεται ονχοκέρκωση. Εκτός από τη θεραπεία παρασιτικών ασθενειών, έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό στην αναστολή του πολλαπλασιασμού πολλών ιών, συμπεριλαμβανομένων του εντεροϊού, του ιού Ζίκα και του ιού Έμπολα.
Η σουραμίνη έχει επίσης πολλαπλούς αντιικούς μηχανισμούς, συμπεριλαμβανομένης της παρεμπόδισης της προσκόλλησης του ιού και της εισόδου και απελευθέρωσης από τα κύτταρα, εν μέρει μέσω αλληλεπιδράσεων με τις καψιδιακές πρωτεΐνες του ιού.
Στις 5 Μαρτίου 2021, η Κινεζική Ακαδημία Επιστημών, η Κινεζική Ακαδημία Ιατρικών Επιστημών και το Πανεπιστήμιο Tsinghua δημοσίευσαν μια εργασία στο Nature Structural & Molecular Biology, στην οποία αναφέρεται ότι η σουραμίνη βρέθηκε να είναι ένας αποτελεσματικός αναστολέας της RNA πολυμεράσης του ιού SARS-CoV-2 (RdRp) σε μια in vitro δοκιμή και εμπόδισε τον πολλαπλασιασμό του ιού.
Τα περισσότερα δεδομένα για τη σουραμίνη προέρχονται από μελέτες in vitro. Θεωρητικά θα πρέπει να λειτουργεί για τη μείωση της ακίδας στην πρωτεϊνική τοξικότητα.
Τόσο η ιβερμεκτίνη όσο και η σουραμίνη μπορούν να παρέμβουν στη σύνδεση των πρωτεϊνών ακίδας με τους υποδοχείς του ACE και να ανακουφίζουν την κυτταρική βλάβη που προκαλούν οι πρωτεΐνες ακίδας.
NAC (N-ακετυλο-L-κυστεΐνη)
Αυτό το φάρμακο είναι ένα καθιερωμένο αποχρεμπτικό, το οποίο είναι σε θέση να μειώσει την κολλώδη κατάσταση των πτυέλων, καθώς και ένα αντιοξειδωτικό.
Αν και δεν είναι σε θέση να παρεμβαίνει στη σύνδεση των πρωτεϊνών ακίδας με τους υποδοχείς ACE2, μειώνει την οξείδωση των πρωτεϊνών ακίδας μετά την είσοδό τους στα κύτταρα. Ως εξουδετερωτικός παράγοντας, μπορεί να μειώσει τις συνέπειες της τοξικότητας μετά από δηλητηρίαση.
Μια μελέτη κυτταρικού μοντέλου που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Circulation Research διαπίστωσε ότι η έκφραση ορισμένων φυσιολογικών πρωτεϊνών, όπως το φωσφο-αγγειοτενσινομετατρεπτικό ένζυμο (pACE2), το ACE2 και η κινάση πρωτεϊνών ενεργοποιούμενων με AMP (AMPK), μειώθηκε σε ενδοθηλιακά κύτταρα της πνευμονικής αρτηρίας που μολύνθηκαν με ψευδο-πρωτεΐνες ακίδας, ενώ αυξήθηκε η έκφραση της κακής πρωτεΐνης MDM2 (η οποία προωθεί τον σχηματισμό όγκων).
Καθώς δεν υπάρχουν δεδομένα άμεσων κλινικών δοκιμών που να επιβεβαιώνουν τα αποτελέσματα στη μείωση της τοξικότητας των πρωτεϊνών ακίδας, πρέπει να ακολουθείται μια οδηγία υπό τη συμβουλή γιατρού.
Φυτά και βότανα
Από την αρχαιότητα, τα φυτικά προϊόντα και τα βότανα αποτελούν παραδοσιακά εργαλεία που χρησιμοποιούνται από τους λαούς σε όλο τον κόσμο για τη φροντίδα της υγείας.
Σύμφωνα με την παγκόσμια έκθεση των Ηνωμένων Εθνών για την αειφόρο ανάπτυξη του 2015, σχεδόν το 85% του παγκόσμιου πληθυσμού εξακολουθεί να βασίζεται στα φυτικά προϊόντα ως κύρια πηγή υγειονομικής περίθαλψης.
Κατεχίνη και κουρκουμίνη
Η κατεχίνη, ένα εκχύλισμα τσαγιού, είναι ένα φυσικό αντιοξειδωτικό που αντιπροσωπεύει περίπου το 75-80% της περιεκτικότητας του τσαγιού σε πολυφαινόλες και είναι μία από τις πηγές της πικράδας του τσαγιού.
Η κουρκουμίνη, που προέρχεται από τον κουρκουμά, είναι ένα σημαντικό συστατικό του κάρυ. Η κουρκουμίνη έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
Ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε στο Scientific Reports – Nature μελέτησε αυτά τα δύο συστατικά και διαπίστωσε ότι η κουρκουμίνη συνδέεται με την περιοχή δέσμευσης του υποδοχέα των πρωτεϊνών ακίδας- και η κατεχίνη συνδέεται με αμινοξέα κοντά στην περιοχή δέσμευσης του υποδοχέα, εμποδίζοντας έτσι τις πρωτεΐνες ακίδας να συνδεθούν με τους υποδοχείς ACE2 και εμποδίζοντας τις πρωτεΐνες ακίδας να εισέλθουν στα κύτταρα.
Προυνέλλα η κοινή (Λαϊκή Ονομασία, Βουτυρόχορτο , Πισπιρήγα)
Η Προυνέλλα η κοινή (Prunella vulgaris) θεωρείται εδώ και πολύ καιρό ένα αποτελεσματικό φάρμακο για την υγεία του ήπατος.
Το 2021, μια μελέτη από Καναδούς ερευνητές μολυσματικών ασθενειών δημοσιεύθηκε στη Δημόσια Βιβλιοθήκη της Επιστήμης: General (PLOS ONE). Αποδείχθηκε ότι το υδατοδιαλυτό εκχύλισμα NhPV της μπορεί να αναστείλει τον SARS-CoV-2 και να τον εμποδίσει να μολύνει τα κύτταρα.
Ορισμένα άλλα βότανα, όπως οι πευκοβελόνες, η εμοδίνη, η Αζαδιράχτη η ινδική και το εκχύλισμα φύλλων πικραλίδας, αναφέρονται επίσης στις κατευθυντήριες γραμμές του WCH ως έχοντα παρόμοια αποτελέσματα στην ανακούφιση από την τοξικότητα των πρωτεϊνών ακίδας.
Όλο και περισσότερες επιστημονικές μελέτες διαπιστώνουν ότι υπάρχουν περισσότερα φυτικά συστατικά που έχουν ανασταλτικές επιδράσεις στον SARS-CoV-2 και μπορούν να αποκαταστήσουν τη βλάβη που προκαλείται από τον εμβολιασμό.
Για παράδειγμα, οι επιστήμονες επέλεξαν 25 υποψήφιες ενώσεις από τον γιγαντιαίο κότινο (Reynoutria sachalinensis) και τις προσδέθηκαν στη θέση πρόσδεσης της Mpro, της κύριας πρωτεάσης του SARS-CoV-2. Ανακάλυψαν ότι 11 από αυτές τις ενώσεις ήταν αποτελεσματικές στην αναστολή του πολλαπλασιασμού και της μεταγραφής του ιού SARS-CoV-2.
Η κινεζική βοτανοθεραπεία είναι μια σημαντική πηγή που συνδέεται στενά με την ανθρώπινη υγεία.
Δεν είναι ένα ενδιαφέρον φαινόμενο ότι στη φύση μας υπάρχουν τόσες πολλές φυσικές ενώσεις που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να καταπολεμήσουν τους ιούς και τα προβλήματα υγείας που σχετίζονται με τους ιούς;
Η φύση έχει δημιουργήσει ένα περιβάλλον, στο οποίο υπάρχουν ιοί, βακτήρια και παράσιτα που είναι επιβλαβή για το ανθρώπινο σώμα, αλλά περιέχει επίσης φυσικές ενώσεις που μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να αποκρούσουν τις εισβολές και τις μολύνσεις από αυτούς τους ξένους μικροοργανισμούς.
Σε ένα τέτοιο περιβάλλον δημιουργίας και περιορισμού, μπορούμε να μάθουμε να διατηρούμε την υγεία μας και να μένουμε μακριά από ιούς και ασθένειες.
Μπροστά στην πανδημία του COVID, η κατάστασή μας φαίνεται να γίνεται όλο και πιο δύσκολη, αλλά αυτό δεν οφείλεται απαραίτητα στο ότι ο ιός γίνεται ισχυρότερος από πριν, αλλά μάλλον επειδή έχουμε ξεχάσει στο σύνολό μας τους τρόπους να φροντίζουμε το σώμα μας και έχουμε γίνει λιγότερο υγιείς στο σύνολό μας.
https://www.ahajournals.org/doi/epub/10.1161/CIRCRESAHA.121.318902
https://www.mdpi.com/1999-4915/13/10/2056
https://phmpt.org/wp-content/uploads/2022/03/125742_S1_M4_4223_185350.pdf
https://iv.iiarjournals.org/content/34/5/3023.long
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7129059/
https://www.cureus.com/articles/82162-ivermectin-prophylaxis-used-for-covid-19-a-citywide-prospective-observational-study-of-223128-subjects-using-propensity-score-matching
https://www.nature.com/articles/s41594-021-00570-0
https://www.ahajournals.org/doi/epub/10.1161/CIRCRESAHA.121.318902
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24142193/
https://www.nature.com/articles/s41598-021-81462-7
https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0251649
https://www.mdpi.com/1424-8247/14/8/742
Τα δικά μου γεμιστά!
Και όταν γυρίζαμε τις κυριακές από το πρωινό μπάνιο μας -ξεκινούσε το πρωί και τελείωνε λίγο πριν το μεσημεριανό φαγητό μας- στη θάλασσα, το τραπέζι ήταν στρωμένο με το πιο αγαπημένο φαγητό όλων εμάς των παιδιών
Γιατί, ναι, η μάνα δεν έκανε μπάνιο, ήταν εκεί στην κουζίνα, για να μας έχει έτοιμο το μεσημεριανό, και ναι κανένας δεν μας πρόσεχε...
Τι βουτιές, τι παιχνίδια...
Τι κρυφτό μέσα στα φύκια...
Ούτε αντιηλιακά, ούτε πολύπλοκα μαγιό, ότι είχαμε...
Μαυρίζαμε, κοκκινίζαμε και αν πέφταμε και χτυπάγαμε, γόνατα,
αγγώνες είχαμε το κόκκινο - ναι, ναι το βαλσαμέλαιο, έτσι το λέγαμε...
Και μετά στα ορεινά για τον τρύγο της σταφίδας,
Εκεί όλοι...
Παρατεταγμένοι...
Παπούδες,
γιαγιάδες,
πατεράδες,
μανάδες,
παιδιά...
Ο τρύγος μας ήθελε όλους εκεί...και τα γεμιστά πάντα παρόν...
Πεντανόστιμα,
πολύχρωμα και αγαπημένα...
Ντομάτες,
κολοκυθάκια,
μελιτζάνες,
κολοκυθοανθοί...
Και βέβαια ποτέ δεν ξέχασα τη συνταγή, πως θα ήταν άλλωστε δυνατόν...
Τα μαγειρεύω συνέχεια και έτσι και αλλιώς...
Με τη συνταγή της γιαγιάς,
με τη συνταγή της μαμάς,
της πεθεράς,
Γιατί κάθε μαγείρισσα που "σέβεται την τέχνη της" θέλει να αφήσει και το δικό της στίγμα...
Τα δικά μου γεμιστά
8-10 μέτριες ώριμες, ώριμες ντομάτες
4 μελιτζάνες τσακώνικες, με αυτές μεγάλωσα και δεν τις αλλάζω, απλά χρειάζεται προσοχή όταν τις αγοράζουμε, να είναι ώριμες και φρέσκιες και χωρίς φυτοφάρμακα
6 πιπεριές
2 μεγάλα κολοκύθια, κομμένα στη μέση
8 κολοκυθοανθούς
2 φλιτζάνια πλιγούρι*, το πλιγούρι είναι ολόκληρος ο κόκκος σταριού τεμαχισμένος
4 μεγάλα κρεμμύδια τριμμένα στον τρίφτη
2 μεγάλες πατάτες
1 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο,
5 σκελίδες σκόρδο, πολύ-πολύ ψιλοκομμένες - "γεμιστά χωρίς σκόρδο δεν γίνονται" έλεγε η μάνα μας!
1 κουταλάκι αλάτι θαλασσινό, χωρίς προσμίξεις
1 κουταλάκι μαύρο βιολογικό πιπέρι, το πολύ καλά τριμμένο, σαν πούδρα!
1 κουταλάκι κουρκούμι*
2 φλιτζάνια λάδι
Και
-. πλένω πολύ καλά όλα μου τα υλικά.
-. "αδειάζω" τις ντομάτες,
τα κολοκύθια** και τις μελιτζάνες** από την ψίχα τους/το εσωτερικό τους και ένα-ένα τα αραδιάζω στο ταψί, το οποίο έχω περάσει με λάδι
-. ψιλοκόβω την ψίχα τους και την κρατώ, όπως κρατώ και τα "καπάκια" τους
-. καθαρίζω τις πιπεριές και τους κολοκυθοανθούς από τα σπόρια και τα τοποθετώ και αυτά στη σειρά τους στο ταψί
-. με τα άκροδάχτυλα του ενός χεριού μου περνάω με ελάχιστο αλάτι ένα-ένα τα κηπευτικά μου, με προσοχή να μην τα σπάσω και
-. ετοιμάζω τη γέμιση
με τα κρεμμύδια,
με τα ψιλοκομμένα σκόρδα,
τη σταφίδα,
το μαϊντανό,
το λάδι,
το αλάτι και τα άλλα μου μπαχαρικά.
-. παίρνω ένα-ένα τα κηπευτικά μου στο ένα μου χέρι και με το άλλο τα γεμίζω με τη γέμιση - δουλεύω έτσι γιατί ελέγχω καλύτερα τη διαδικασία και τελειώνω πάρα πολύ γρήγορα με το γέμισμα, χωρίς παρατράγουδα- και τα ξαναβάζω στη θέση τους στο ταψί μου.
-. τα σκεπάζω με το καπάκι τους, ενώ τα λουλούδια τα κλείνω με τις άκρες τους.
-. καθαρίζω, πλένω και κόβω τις πατάτες σε σχετικά μικρά κομμάτια και τις βάζω στο χώρο που έχω αφήσει στο ταψί μου -πάντα στη μέση -
-. σε όση γέμιση μου έχει περισσέψει - πάντα μου περισσεύει - ρίχνω ελάχιστο νεράκι,
το πολτοποιημένο σκόρδο,
μπόλικο λάδι-ποτέ δεν τσιγκουνεύομαι το λάδι- και περιχύνω με αυτό τις πατάτες μου!
-. βάζω το ταψί μου σε δυνατό φούρνο και το αφήνω να ψηθεί για μία ώρα περίπου - πάντα ανάλογα με το φούρνο...